用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣中學(觀後感)
樓主: RT
go

荃灣中學(觀後感) [複製鏈接]

Re: 荃灣中學(觀後感)

今年真係亂局, 排頭位既學生俾人搶, 排尾既學生又可能in都冇得in....   

你地就好,我地就百無,什麼都要靠自己,校長完全無幫家長或學生.連班主任竟然說現階段不便比意見,真是豈有此理!仲時時話自己是(青衣名校),嘥氣!
★♂Helllo♀☆ :-D

下....青衣名校???? 我地都係青衣喎???方便講校名嗎??

只是學校時常表示自己"係",但我地讀了年,真是一點兒都不覺得!(近青衣街市)you know!

oic 我地係另一間新校(在山上,背山面海果間), 同你地同一年入伙, 不過佢地唔敢講自己係名校..    而家都未俾意見你地, 咁你有冇目標學校呀??
raulsing 寫道:
只是學校時常表示自己"係",但我地讀了年,真是一點兒都不覺得!(近青衣街市)you know!

係咪黃色新校個間?

呀囡上年咪響個度讀囉

呢間學校好著重成績. 不過今年為何咁唔溝通呢?
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

hi, rclamlam, sorlo, RT
唔該晒你地啊, 既然各間學校都有佢既優點, 我將你地既意見同亞女分析左, 佢都係鐘意林護, 因為係誇區, 所以我再帶佢走一次, 當係翻學咁, 實地周圍行下,等佢自己再行決定邊間佢最喜歡, 因為既然四間都係band 1, 泥緊果幾年都係佢自己要係果間學校同環境度過, 所以我比佢自己決定啦, 其實諗落我都唔使太擔心, 因為佢始終算係band 1頭, 比起果D仔仔女女係band 2至band 3的ma ma 我算幸運, 可以操心少D, 做人ma ma 真辛苦!
另外都多謝有咁多有心人比意見我!    

是呀!今年其實好多事情都是靠自己不停問其他人資料(最多在BK網各Fans幫忙得知)在學校不能有太多資料提供-老師根本不願幫手(有次問主任為什麼今次無操行分顯示,他說不需要la,P.5成績表有就ok.真是激氣!)
學校成績我覺得是一般,沒有太多worksheet或homework.經常在學校已完成.今年老師只有中和英是往年的.而且老師時常要進修(放大假).有苦自己知!
你上年真好彩,今年真是no eye see!

raulsing:

真係奇怪?
上年呀囡真係好多好多功課, 多過依家中學好多, 依家呀女仲話番中學輕鬆過番小學好多

而班主任一定有同同學提出話佢屬 band 幾, 同埋幾多名內可以校長推荐

係咪今日真係乜都亂呢?
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

yunman 寫道:
tkkmama:

我都覺得好亂呀,呀囡d成績唔係好差價,我都好驚無得in,有時真係唔想揀,由得佢係第二階段大抽獎,睇佢命水便算吧!!

請問有無媽咪對直資學校-崇真(長沙灣)�港基(東涌)有comment?
Thanks  

在我大女果屆曾經考慮過去祟真叩門, 校長曾任大埔某英中校長, 高中將推行IB課程, 可能會同祟真小學接龍(未知年期) 第一批學生應是中三啦.

yunman:

唔係好差就唔好揀直資啦

我都覺得如果小朋友係band 1就唔好揀直資喇, 直資學校一般都係band 2生而又想入英文中學既選擇, 始終大部份都係新校,冇公開試成績睇到, 校風師資各樣都係靠聽返黎,好難作準,加上好多都係按國際學校標準, 小朋友係讀得開心,但冇乜考試壓力,咁就真係好靠自己勤唔勤力喇~~

同意, band 1生唔好考直資, 除非間直資係band 1, 好似優才咁.
RT 寫道:
我都覺得如果小朋友係band 1就唔好揀直資喇, 直資學校一般都係band 2生而又想入英文中學既選擇, 始終大部份都係新校,冇公開試成績睇到, 校風師資各樣都係靠聽返黎,好難作準,加上好多都係按國際學校標準, 小朋友係讀得開心,但冇乜考試壓力,咁就真係好靠自己勤唔勤力喇~~

raulsing,

係呀, 我都覺係年升中好亂, 你諗到報邊兩間自行未呀?

sorlo,

因為今年無咁緊張係去年有分班試影響今年既升中banding學位, 今年既分班試無影響咁大, 所以學校咪無咁緊張囉.
sorlo 寫道:
raulsing:

真係奇怪?
上年呀囡真係好多好多功課, 多過依家中學好多, 依家呀女仲話番中學輕鬆過番小學好多

而班主任一定有同同學提出話佢屬 band 幾, 同埋幾多名內可以校長推荐

係咪今日真係乜都亂呢?

yunman,

點樣番60個位補位呀? 自行今年收60個人, 但係申請既人一定超過60人, 可能去到200人, 除左通知教統局首60名之外, 其他既都會按次序排, 因為60個當中未必會全數入讀林護, 可能林護係第二志願既, 第一志願學校收左, 就會順序將後面既提前.
yunman 寫道:
我聽過林護就話會收60人後, 或會留60個後補位.

RT,

係會按list順序排列比教統局, 例如: 60個位內有10個第二間學校收左, 咁樣原先排61-70既學生就會補上.
不過有的野我都唔係好明, 舉個例子假如有學生係自行分配學位時,同時比二間學校收左, 而佢一定係派去第一志願啦, 咁第二志願個間學校, 原先已經決定左收60個名額咪小左1個? 如果間學校唔好彩既, 60個名額可能有大半學生揀係後備個間,咁佢咪要預多好多後備學生??究竟的學校係幾時先知有幾多學生係自己選既呢??
‹ 上一主題|下一主題