用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長你地會點排位呀?
樓主: cmts
go

95區家長你地會點排位呀? [複製鏈接]

Re: 95區家長你地會點排位呀?

Hi alkyng
今年係中英數並行.....我原先都有d擔心,但原來係ok架!!!

alkyng 寫道:
q太朗媽咪:

聽到你咁講, 我真係放心好多, 另外想知"英數"唔係高年級先有咩, 低年級已經有拿.

大抽獎第一志願架!!!

MIHOLO 寫道:
Q太郎媽咪

請問是第一或第二選擇而進入 ?

Q太郎媽咪:

咁就好了, 起碼長遠計for升中學都好, 尤其是想考英中, 咁就會有一個唔錯0既條件.

MIHOLO:

三期個間蔡老師公文, 本身係響三期地下的, 最近擴充搬上來, 我自己就覺得OK, 而呢間公文個話是人就係"蔡老師"同佢老公"馬老師"合辦的, 藍田都有一間都係蔡老師的, 本身蔡老師以前響香港及外國都做過教師, 佢老公亦都係做教師的, 蔡老師講過全香港咁多間教室, 佢係最多學生, 而且好多外國公文老師都會去佢個兩間公文到交流. 仲響三期地下時劉小慧個女都有響度讀, 好多時都會見到劉小慧接送. 至於D老師我覺得都OK, 有時問下個女上堂D野佢地都會解答, 同埋睇下有乜野方法會好D, 之前我仲報晒三科, 後來個女始終最鍾意數學, 咁我就CUT左中英兩科, D老師都唔會話唔高興或者不停遊說我繼續, 你可以去睇睇先考慮.
~只要有夢想,凡事可成真~

alkyng,MIHOLO

唔洗客氣,大家分享下嗎?你地pm e-mail比我,我send比你地啦.

你地都有比小朋友學公文數,我無呀,我比囝囝學聽,講故事班同繪畫班,學公文數係點架???
我囝囝都係好動架
我想問下你地幼稚園中英數,學d咩架,又八下先

alkyng

車e-mail.

yeeli:

我個係讀德寶, 佢剛剛上個星期考完上學期試, 幼稚園教的中英數大致如下:

中 : 句子 , 續句 (課本) / 填充, 重組句子, (工作紙)
      每星期默書

英 : 三本課本, English , Phonics & Explore english
      問答, 重組句子, 填充, 每星期默書

數 : 雙位數加減, 1st to 10th, 睇鐘, 一打及半打的分別,  
      立體形狀, 另會比個chart佢睇, 之後問下d問題咁.

另外, 公文數其實每個星期返一日每次半個鐘, 而每次返去都要做十張工作紙, 之後就會帶6份返屋企, 要每日再做一份, 仲要計時, 做得啱又可在指定時間內完成十張紙就會安排考試, 咁就會再升一級, 不過學一級都需要一後時間, 所以係一樣長假...學習.

yeeli:

收到了, 聽日等個大女返左學我就慢慢研究, thanks.

alkyng
我囝囝讀仁愛堂佢地日日都係d抄寫中英數,平時無重組句子,填充,得星期五一張工作紙,數學就計d單位數咋,所以我都要比多d工作紙佢.
:wink:

yeeli,
可唔可以請教吓點做profile???有咩重點?我都想要sample呀!
Tks!

yeeli 寫道:

你地要唔要profile sample呢?我問另一個bk媽咪攞咗,要就send比你地. :wink:

我send比你,你pm e-mail比我,
hayamama 寫道:
yeeli,
可唔可以請教吓點做profile???有咩重點?我都想要sample呀!
Tks!

[quote]
yeeli 寫道:

你地要唔要profile sample呢?我問另一個bk媽咪攞咗,要就send比你地. :wink:
[/quote]

yeeli:

我個女個表哥都係讀d比較淺的幼稚園, 所以舊年佢揀左馬安山間循道讀小學, 因此小學比較活動, 不過依家讀左半年小一, 佢地都話好多功課, 每日都要攪到好夜 , 所以你有keep住比個仔做多d練習真係啱, 如果唔係上到小學好難適應, 我依家一想到今年九月, 我就有d擔心, 下年個細女又讀幼稚園, 到時兩個都要睇功課, 真係頭都痛, 睇黎我想博多個仔都要遲下先算.

alkyng
係呀,我個表姐個仔入咗沙田循理,佢就係幼稚園好舒服無功課,一上到小學晚晚做功課做到喊.
你重博多個仔,我一個都怕怕,   
我都驚囝囝上小學難適應,不過都無得驚,個個都必經
其實我都好怕教工作紙,不過見囝囝下次問返佢都識同記得,辛苦d都ok.

yeeli:

証明你0既辛苦無白費, 咁就最開心. 黎緊九月大家真係要一齊努力

yeeli,
唔該晒!我都會做定profile先,以防萬一嘛!

alkyng,
見你咁講又多口搭訕:生多個做父母嘅固然辛苦啦!其實做家長嘅應該考慮孩子的性格適合點樣的學習生活,功課多或少在於你點幫佢選擇學校,就小女而言,她品性純良,心思簡單,我不期望她考入名校,但女校真的較適合她,我希望佢可以開開心心地學習,所以,如果她真的考唔到kwa網的女校,我希望她可以入到活動教學的小學,最緊要係讓她覺得返學是一件樂事!

yeeli  

THKS ! PLS SEND MY EMAIL : [email protected]

yeeli &  alkyng

alkyng 妳很棒 寫得非常祥細 ,

我很簡單--保良局我想不多不少掛  
中 -- 句子 , 續句 (課本) / 填充, 重組句子, (工作紙)
就是沒有默書 (但老師曾說下學期會有默書準備升小學)

英 -- English , my fun book (內容有英文歌 及 reading 及英文單字等)

數 -- 8以內加法未學減, 1-100順寫 及學 1-50倒寫 , 睇鐘,立體形狀

公文數方面, 自從仔仔上課后做功課快0左及定了(指坐定) 沒以前散慢 幾好
不過最近學加二就比較困難故他時不太想做 作為家長只好鼓勵他及慢慢來.

alkyng
  thks妳提供給我介紹蔡老師, 我現決定改他.   大約三月吧 因怕二月沒位或太急, 我也須時間了解及查詢
如能早便二月吧      

yeeli

thks yr email

hayamama

請問kwa是什麼區 ? 以我知女校都不簡單, 不過我也本想仔仔讀男校唉...但間間都是英小只有一間可以漸進的是英華,  但我最後放氣因太多人.   直到交表前仍想是否博甲 1) 英華呢 老公說算吧    

MIHOLO
車 email
MIHOLO 寫道:
yeeli

thks yr email

alkyng

大家一樣
小女兒將會今年9月入讀幼稚園, 妳是全職媽媽.
妳就好啦可以想多一個     我其實都想有三個小朋友如經濟許可...哈開心些及有什麼事可以多一個人意見同幫手.
‹ 上一主題|下一主題