用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 07 Munsang k1 一齊來傾吓
樓主: ms0665
go

07 Munsang k1 一齊來傾吓 [複製鏈接]

Re: 07 Munsang k1 一齊來傾

hi,ee9361

可能個個家長都覺得自己仔女比較叻la,我都係一樣,因仔仔已識哂a-z,數十個英文生字(可能過百吧?),數字又數到30以上,所以我先考慮程度比較深的學校,但真的怕他跟不上...。(而他現在讀緊的nursery班的老師也叫我比個仔去間好d既學校,話他真的好叻),希望不是高估la。

另一方面聽聞民生程度較淺,怕仔仔可能會覺悶喎。本來我也想無咁大壓力比仔仔讀書的,所以我都幾鍾意民生。

不過聽到你們(支持民生的家長)講了好多民生的好處,個心定了很多,亦越來越鍾意民生了。謝謝你們。

另想問民小程度是否會較深/淺?是中文小學、英文中學嗎?

hi, ms0665

係呀,我見你是從頭到尾也好鍾情民生的,好正面好支持呀。

hin_ma
你個仔真係好叻呀       
你個仔幾大呀 我個仔淨係識a jor...(因為我地住a座)   
唔好講英文生字la...連數目字都唔多識..講就得,認就唔得lu 我諗都係我唔識教佢la
不如你教吓我點教佢呀       

HI,HIN MA,

PLEASE CHECK PM!

eee9361
據我所知小學是中文、中學是英文
其他的如程度深淺或者你去小學果邊topic度問吓較好
不過聽聞係中上深的      亦有人說因幼稚園較淺所以上小學會幾辛苦wor....唔知係唔係呢   
eee9361 寫道:
HI,HIN MA,

PLEASE CHECK PM!

HI, MS0665 & HIN MA,

我有私人傳訊PM(給妳), 請查收. 請緊記1,2個家長並不代表全部.[quote]

ms0665 寫道:
eee9361
不過聽聞係中上深的      亦有人說因幼稚園較淺所以上小學會幾辛苦wor....唔知係唔係呢    [quote]

hin_ma
你個仔真係好叻, 我個女...   

各位家長

有d唔好意思tim ,其實我都冇乜特別跟某一種方法去做,只是依仔仔的進度來調節的。

首先仔仔三個月左右便買了一套英文教材給他(英文生字及一些簡單英文句子此學會,只懂講),頭兩年每天花一、兩小時同仔仔玩。

到仔仔一歲多我又每兩星期帶他到圖書館(好恐怖架,成日大叫又周圍走,依家好好多了)。每星期在家陪他睇最少三本圖書。

我猜是這樣的關係吧?但有時都會好氣餒架,我又係個緊張大師,仔仔又成日唔合作...。

eee9361,

可否也pm 給我? 我也想知多些  

eee9361 寫道:

我有私人傳訊PM(給妳), 請查收. 請緊記1,2個家長並不代表全部.[quote]

ms0665 寫道:
eee9361
不過聽聞係中上深的      亦有人說因幼稚園較淺所以上小學會幾辛苦wor....唔知係唔係呢    [quote]

eee9361,

可否也pm 給我? 我也想知多些 ,我女兒也在民生註冊。

BabySum 寫道:
eee9361,

可否也pm 給我? 我也想知多些 ,我女兒也在民生註冊。

HI, 我仔仔都係民生註冊左....   

thx~eee9361     
大家不如再update吓資料先la       

AM Class

ms0665----------仔--上水
HoiHangBB-------女--青衣
Howard_Ho------仔--黄大仙
linusivan----------仔--粉嶺
tammyswl------- 仔(Markus Lee)--美孚

PM Class

Kityeehim--------仔
mazielai----------女
little_hiway-------女 (官塘)
hin_ma-----------仔

歡迎自己update...      

大家好~

AM Class

Howard_Ho------仔--黄大仙
linusivan----------仔--粉嶺
tammyswl------- 仔(Markus Lee)--美孚

PM Class

Kityeehim--------仔
mazielai----------女
little_hiway-------女 (官塘)
hin_ma-----------仔
chunchunbb------仔(將軍澳)

歡迎自己update...   
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

[quote]
chunchunbb 寫道:
大家好~

AM Class

Howard_Ho------仔--

AM Class

Howard_Ho------仔--

請問有冇人知道今年有幾多人報民生呀, 等我地睇下我地既仔女考入去個%有幾高都好, 仲有原來有好多反民生派咩, 我都想睇下佢地點講, 因我個心15/16, 唔知比佢去根德好定民生, 我個仔培正係waiting list,係唔係機會好微?

可能 post 出黎大家唔駛估估下啦          !

如想找我傾談可PM給我, 我不會時常看MANSUNG(2007年). 上次是錯手按入07年, 又比我見到"A-Z都不識......".  咪平反一下囉.  

[quote]
ms0665 寫道:
thx~eee9361     

Hi hofamily

我同你一樣民生、根德園都收咗仔仔,培正唔收呀,我打過去培正,他們的答案是機會很微呀。

hofamily 寫道:
請問有冇人知道今年有幾多人報民生呀, 等我地睇下我地既仔女考入去個%有幾高都好, 仲有原來有好多反民生派咩, 我都想睇下佢地點講, 因我個心15/16, 唔知比佢去根德好定民生, 我個仔培正係waiting list,係唔係機會好微?

我之前打過去問校車公司有關校車問題,因要就小學的上學時間,所以幼稚園生要提早上車(同小學生同一班車),下午校返1:00pm,但約11:30am便要上車了...。(不過佢地話校方仲未有資料,呢d仲未確定) 若果真的話,小朋友會好辛苦啫...
‹ 上一主題|下一主題