用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

來報到先.

就來開學la,大家準備好未.
聽人講.係未要買棵蔥同利是放書包,但佢地未有書包喎

各位媽咪,
佢地第1日自己返學啦,大個仔,大個女囉.
今日係爸爸同佢返學,佢上到課室都冇喊.仲掛住玩玩具,爸爸都唔理.
佢依家放咗學係婆婆到,我打俾佢同我講佢冇喊,仲好掛住我呀.佢又話學校搭lift伯伯俾了貼紙佢.
前2日要自己上校巴佢都喊了一陣,今日佢冇喊我都安心啦.
朗朗放學搭校巴又ok,可能kwai fong係第1個站,2,3個字就到.

all,
尋日wong老師都有打俾我,講朗朗情況,佢都冇喊,仲好開心tim.佢有食哂荼點同坐定定聽story.
我返到去問朗朗學校食咗乜,佢話triangle形嘅cake & water 喎.
之後佢講story我聽,是關於拔紅蘿蔔,有婆婆啦,baby啦,狗仔啦,雞仔,一個一個出來幫手拔紅蘿蔔,都未拔到,最後雞爸爸出來一齊拔就拔到啦.我好開心朗朗可講返今日老師講嘅story出來.我仲同佢講個story係想話你地知,一個人力量有限.多d人合力做一件事,係會容易成功架.你要時常幫同學仔架. 唔知佢明唔明我講乜呢.

今日我又打俾佢,佢話玩玩具,油圖畫,同食cookie餅& 飲milk喎

原文章由 Laputa 於 07-9-5 14:40 硐表
Are you mums going to join the Mid Autumn Lantern competition.  my girl is too young and basically it will be me to do all the work if we can come up with anything. . .

laputa,
我地會諗吓做咩燈籠,諗到&做到便交學校,做唔到就算

ahboo, cy-121
我都覺得佢好叻,平時叫佢講返我講過啲story俾我聽,佢都唔講,話唔識,但今次聽一次就可講俾我聽,跟住又講多次俾爸爸聽.:
我諗係好like呢個story,同佢聽得好投入.

原文章由 ahboo 於 07-9-6 16:04 硐表
Laputa,

我個女果paul約有10枝幼苗,好似係三日前才發芽,咁快已長出咁多枝,乜原來番茄咁粗生架?

c 啦,棵嘢係朗朗婆婆到,我星期一淋完水都冇望過棵嘢tim,今晚睇睇先.

原文章由 cy-121 於 07-9-6 15:47 硐表
見到 e 到有咁多喜樂班的家長同小朋友, 但係就唔知你哋個樣
我囡囡都無喊 佢話今日茶點有橢圓形餅同牛奶, 仲有玩滑梯、腳踏車 & 爬蟲蟲穿山窿:D  佢好開心呀!
我都開始搜集一些材料, 同囡囡設計花燈 la:) ...

cy121
係啦,好多喜樂班,同朗朗一樣嘅和平班少啲

我都搜集緊啲唔要材料,but未諗到做咩樣花燈

原文章由 twins312 於 07-9-7 00:40 硐表

LongBMa 你好呀!我地都係和平班呢!唔知有無同你撞過面?朗朗係邊個組別呀?唔知會唔會同大細b一齊坐?

朗朗好叻叻喎!可以講到比你知,我問佢地最叻係話茶點食cake同餅,今日就講多左樣,就係話有個同學仔整濕左套校 ...

Hello,

Twins312
我諗我地未見過面,遊戲週我冇見到有twins出現,你係未10:30am果段返架? 和平班只係同小飛飛相應咗咋.
朗朗話尋日有外籍老師.拿了個小提琴(唔知佢有冇認錯)入課室同佢地唱the wheel on the bus round & round....喎

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-7 11:00 硐表
all,
我問個仔返學做D咩, 佢一樣都講唔出黎, 睇返你地D post先知佢地果日做左D咩, 等我今晚返去誘導下佢講D比我聽先得! 尋日發現仔仔的書包有兩支三角筆同筆刨, 可能係學校比的, 問囝囝又唔肯講, 你地係咪都有ar? 會 ...

rabbit_chan
朗朗都有筆,係學校派架

佢話今日食橙同飲水喎.又有外籍老師入佢地課室喎

原文章由 cy-121 於 07-9-10 16:34 硐表

我唸亞囡支百力支放咗入書包唔記得咋
我唔知係唔係 e首, 我問曾老師, 除咗教問安歌同放學鐘聲歌之外, 仲有無教其他歌? 佢話教咗 "The wheel on the bus"  & "Hello":loveliness: ...

all,
我問朗朗呢幾日都係教the wheel on the bus.佢係電話到唱俾我聽架.

我連冷外套都未買,上次出去金輪買,原來學校先有.我要遲啲先放假返學校買.

原文章由 twins312 於 07-9-8 22:40 硐表

LongBMa
我都係10:30時段!細b都有講外藉老師教佢地唱歌,所以呢排成日都聽佢表演!

你仔仔係邊組呢?大b係小磅蟹組,細b係小海星組!

twins312
朗朗係9:00am.所以我地未有機會見,希望遲啲有,啱啱問朗朗我話你係咩組?小磅蟹定小海星,佢話好似魚咁,我話係未小海豚呀,佢話:係呀,小海豚.都唔知真唔真.

rabbit-chan2222,
himson有進步,叻仔

原文章由 sylvia_chik 於 07-9-11 09:50 硐表
LongBMa:

我都有問雯雯係咩組?佢冇答我,我再問係小磅蟹定小海星?佢就話係小磅蟹,都唔知係唔係!

twins312:
你孖B一齊病啊,大件事啦, 祝孖B早日康復。

LongBMa, twins312:
你地小朋友嘅盆栽種成點啊?本來已有6條小苗 ...

sylvia,
盆栽,係冇進展,我懷疑果日已被朗朗摧毀,佢fing都啲泥走哂出來.可能種子都fing埋出來.
係呀,有時都唔知佢地講啲嘢真定假,but最緊要佢地肯say.
朗朗日日都話阿sir 唱 the wheel on the bus啦, 有時話攞古他,有時話voline.佢都未識分. 我都唔知真定假:D

原文章由 cy-121 於 07-9-12 16:42 硐表
Meira 今日一放學就好開心咁話 "媽媽, 今日茶點有蛋撻食呀 "學校茶點有多種類, 都係一個吸引小朋友的賣點
見到小朋友開始病, 我都開始每日俾亞囡食羊奶片、肝油丸、維他命等, 希望能增強抵抗力,  ...

cy
原來尋日食蛋撻,我問朗朗今日荼點食乜,佢話唔知咩來,只話佢唔鐘意食嗰啲,我諗極都諗唔到.佢仲叫我問老師tim,我依家都知係乜啦.

all,
so far 咁耐老師只打過一次電話俾我咋,仲係第1日,我打去,wong老師覆番我咋,我今日都要再做主動call吓miss先

原文章由 ahboo 於 07-9-13 14:51 硐表
rabbit_chan2222,

今日Himson好叻仔呀,老師叫佢飲完水出聲,佢不單止做到,仲識自己走去擺好隻杯tim

尋日婷婷冇自我提過天父故事,但一番嚟就係咁唱If you are happy,仲話Mr. Guy教A-apple   ...

ahboo,
係呀.朗朗都話有英文老師攞個蘋果入房室,我問佢仲咩.佢話唔知,我今日打咗俾MISS WONG 講開,佢話MR.GUY 教PHONICS, 學A先喎.

原文章由 sylvia_chik 於 07-9-13 15:50 硐表
LongBMa,
雯雯都唔鐘意食蛋撻,佢話佢無食到!

朗朗佢話唔鐘意食,但都食哂, 我唔記得讚吓佢.

sylvia,小fei fei, twins,
你地小朋友有冇搭校巴架.
朗朗朝早冇,係爸爸湊返學.所以我朝朝都會打俾佢老豆,問佢返到學校點.我next friday放假,有chance同佢入課室啦.

原文章由 twins312 於 07-9-17 18:24 硐表
今日同大細b返學,反而多左同學仔喊!
我地今日都交左燈籠!初初我以為無人交,但今日返到學校,有好多燈籠,好多都好有心思!

TWINS,
我都係尋日last day 交燈籠架. 係呀,在朗朗隔離位果個都係朝朝會喊,希望佢地努力快啲適應,唔再喊.

今朝husband話啲燈籠已經掛起哂,好有中秋氣氛啦.

原文章由 小湘 於 07-9-17 22:25 硐表
大家會唔會參加個親子賣旗呀!??

小湘,
我會參加呀. 但通告冇寫係邊個地方賣? 我'痴'咗紙仔問老師.等覆.

all,
見你地好似個個小朋友都會食早餐,我朗朗只係飲支奶就返學.我地係屋企食早餐佢都唔會跟我地食,叫都唔食,佢係一個唔like食嘢嘅小朋友,所以好煩.
仲有你地啲小朋友下午唔訓晏覺架啦? 朗朗會訓, 夜晚就11點幾先訓架.
‹ 上一主題|下一主題