教育王國

標題: 請問你地點教小朋友PHONICS?救命呀,我就比個女激死了! [打印本頁]

作者: mcdullyiu    時間: 08-3-6 12:32     標題: 請問你地點教小朋友PHONICS?救命呀,我就比個女激死了!

現在個女間學校要學phonics,老師就話我女記憶得唔好,要多溫習先得,我想同她溫習,但問親她都話唔記得,
我自已的英文不太好,理解都仲得,發音就........,
我自己都唔識併音,由細到大都係靠死記,咁我點教呢?
我自己都唔知d音點併呀,我都唔知點同她溫!

我囡現在先k2,我都攪成咁,再上去我都唔知點算?

我知坊間有好多學phonics的班,但一星期都係得一堂,我囡返來都係會唔記得,咁點呢?

有無d班係比家長學併音的呢?
最好近屯門啦!或有無得自學呢?

我已比個女用緊phonics kid. 但她都唔看,所以無咩用!
作者: jeannedarc    時間: 08-3-6 18:05

你女女鍾唔鍾意睇故仔? 如果鍾意睇卡通片, 我可以介紹你試一間公司既 phonics 教材, pm 我啦!:loveliness:
作者: meredo    時間: 08-3-6 23:01

聽聞YMCA好似有小朋友and家長一齊上嘅phonics班wow!
作者: mcdullyiu    時間: 08-3-7 09:27

原文章由 meredo 於 08-3-6 23:01 發表
聽聞YMCA好似有小朋友and家長一齊上嘅phonics班wow!

有咩?等我去看看先!
作者: 好書友    時間: 08-3-7 23:45

作者: piggynatalie    時間: 08-3-9 23:40

可以給我contact嗎?

原文章由 好書友 於 08-3-7 23:45 發表
係呀, 我個囡係TST YMCA讀到PHONCIS 3啦.  真係好好.  識自己讀書, 又開始識串字.
親子班就PHONICS 1 & 2有, PHONICS 3 & 4 就只有小朋友自己上.
大人學識左老師點教, 返屋企一齊練習真係事半功倍呀.

有興趣PM我,  ...

作者: piggynatalie    時間: 08-3-9 23:42

快些給contact我啦﹗我的natalie在讀高班,最怕dictation呀﹗

原文章由 jeannedarc 於 08-3-6 18:05 發表
你女女鍾唔鍾意睇故仔? 如果鍾意睇卡通片, 我可以介紹你試一間公司既 phonics 教材, pm 我啦!:loveliness:

作者: 好書友    時間: 08-3-10 08:59

作者: 262806    時間: 08-3-29 13:38

hi 好書友

我想你介紹 D PHONICS教材畀我同小朋友練習吓呀, 可以 pm 我嗎? thanks!!!
作者: JJ2005    時間: 08-3-30 16:40

I want to know too, could you pls pm me!!

Thanks

係呀, 我個囡係TST YMCA讀到PHONCIS 3啦.  真係好好.  識自己讀書, 又開始識串字.
親子班就PHONICS 1 & 2有, PHONICS 3 & 4 就只有小朋友自己上.

作者: cheuklam521    時間: 08-3-30 22:52

please pm me thank you.
作者: tjbb168    時間: 08-4-3 09:39     標題: 回覆 #1 cheuklam521 的文章

Pls send me more information for YMCA.
Thanks!
作者: Rubyng429    時間: 08-4-5 00:48

Hi 好書友

Please PM me.  Thanks!

作者: carton514    時間: 08-4-5 12:19

試吓呢套吖,可以大人同小朋友一齊學!我買嚟俾個仔嘅,不過我自己聽咗一排都識少少嘞!http://www.gc.hk/index_topic.php?did=8018&didpath=/11879/8018
作者: vinyasa    時間: 08-4-10 02:34

hi, pls pm the info to me, thank you
作者: 好書友    時間: 08-4-10 16:42

作者: landierw    時間: 08-4-11 12:24

pls check pm
作者: 波羅包    時間: 08-4-12 22:46

Hi 好書友,

可否 pm d 資料給我嗎?

thx!

作者: LILY媽咪    時間: 08-4-22 13:23

好書友, pls give me YMCA details and phonics information.

作者: PotatoPig    時間: 08-4-25 23:54     標題: YMCA好似有phonics班

好書友:
can you e-mail info to me....
[email protected]
作者: happybaby07    時間: 08-9-11 17:19     標題: 回覆 # 的文章

pls pm details of phonics to

作者: lorettalamlai    時間: 08-9-11 17:42     標題: YMCA Phonics

Hello, would you pls PM me the YMCA Phonics information.  Thanks.
作者: tpc68    時間: 08-9-24 11:07

好書友,

請pm我有關phonics 課程資料, thanks!!!
作者: channatung    時間: 08-9-25 14:52

好書友,

請pm有關phonics 課程資料給我, TKX
作者: channatung    時間: 08-9-25 14:54

好書友,

請pm有關phonics 課程資料給我, TKX
作者: channatung    時間: 08-9-28 13:06     標題: 回覆 # 的文章

我都想知YMCA的phonic班資料同埋你所說的phonics教材, 請pm給我
作者: cytheiawongsiny    時間: 08-9-28 22:44     標題: May I have the information too

Please PM to me too!
作者: blueberry123    時間: 08-10-1 11:24

I'm interested, pls pm me the info, thanks!

原帖由 好書友 於 08-3-7 23:45 發表

作者: victoriashek    時間: 08-10-2 10:38     標題: 你可試試吧

我曾經是教育顧問,有一些家長直至現在還有與我聯絡。我有一位家長開了一間語言中心位於荃灣,他們全是前線教師及語言博士,中心有Phonics Classes提供,師資會有保証,但價錢會相對較一般拼音班為貴約$200一堂。想了解詳情可直接致電﹕3153 2027 “伯樂語言學習中心”你可試試吧!希望可以幫到你!
作者: 冥王星    時間: 08-10-3 20:14

我都想要YMCA 資料呀, PLS PM埋比我丫

THANKYOU~~
作者: pp819    時間: 08-10-5 18:44

作者: toey    時間: 08-10-8 10:47

我都想知YMCA的phonic班資料同埋你所說的phonics教材, 可以pm給我嗎
作者: winchoy16888    時間: 08-10-20 17:52

hi 好書友

我想你介紹 D PHONICS教材畀我同小朋友練習吓呀, 可以 e我嗎? [email=thanks!![email protected]]thanks!![email protected][/email] Thanks
作者: michellebaby    時間: 09-1-14 17:33

Hi 好書友,

Would you mind to pm me YMCA details and phonics information?

Thanks.
作者: monenfant    時間: 09-1-14 18:09

其實phonics班係學d咩?

因為我見小朋友睇書聽CD都學得識,唔知上堂會唔會overlap? 定係上堂可以幫助小朋友應用呢? 同埋要幾大先可以上?
作者: YauMum    時間: 09-1-15 13:35     標題: 回覆 # 的文章

Phonics is not eawsy, do't suggest to teach the kids my parents if they are not properly trained.  A phonics course with 10 to 12 lessons means the baswic ideas only.  My duaghter school teaches/ review from time to time for a few years, still doing the same.  

YauMum
作者: ricoyoyo    時間: 09-1-15 14:04

好書友:
can you e-mail info to me....
作者: StewardtheTutor    時間: 09-1-24 15:08     標題: Phonics Teaching

作者: michelle338    時間: 09-2-5 17:21     標題: 給你連結下載一個好東西,PHONICS ABC拼音 及動畫兒歌

給你連結下載一個好東西,我的HSB做的kdvd 合集,2個月小b到6歲也適合,年齡越小越學得好,因聽覺受污染越小.PHONICS ABC拼音 及動畫兒歌.包你孩子喜歡,,免費分享.要和孩子一起唱,一起學,這樣孩子會容易記憶.我孩子兩個就開始聽,現在14個月,她已懂不小英文字了.[連結已發去你的信箱.]53首FLASH改編卡通英文兒歌,[冬絲]出品phonics abc 1-3_A-Z 英文唱拼.此版本純免費分享學習之用,不得作商業用途,否則引起之所有法律問題,本人一概不負責任.版權歸源註作人.如有興趣者亦可PM我,給之分享.

作者: shirley_BB    時間: 09-2-23 22:05

can u pm to me pls

作者: cheuklam521    時間: 09-2-24 05:19

pls e-mail me [email protected]
作者: Pertra    時間: 09-2-24 13:29

作者: christainLLL    時間: 09-2-24 19:09

你睇下呢套啦, 我都係個網站買左 disney同phonics...好好用, 套phonic就全英文, disney就廣東話加全英文, 我陪住女女讀, 較個好好....
你睇下..

disney:
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=GKREMX7dpVw

phonics:
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=3OqYtJKIyck
作者: kiki_Low    時間: 09-2-26 01:00

GC phonics also user friendy as it can provided full set seems it can for 0-12 years old ,you can check check http://hk.myblog.yahoo.com/appletree_hongkong/profile
作者: natalieng.mom    時間: 09-3-3 16:06

That's right^^
作者: ykw0511    時間: 09-3-27 14:00

好書友, pls give me YMCA details and phonics information.
作者: wootaitai    時間: 09-3-27 23:01

作者: bymc    時間: 09-3-28 13:51

Please pm me also.  Thanks!

作者: 好書友    時間: 09-3-28 16:14

作者: Arielmum    時間: 09-3-30 03:58     標題: 回覆 # 的文章

Hi! michelle338,

would u pls pm more info to me.  Tks.
作者: MRSYUNG    時間: 09-4-4 17:04

好書友

我都想知YMCA的phonic班資料同埋你所說的phonics教材, 請pm給我
作者: mickfan    時間: 09-4-5 00:23

原帖由 michelle338 於 09-2-5 17:21 發表
給你連結下載一個好東西,我的HSB做的kdvd 合集,2個月小b到6歲也適合,年齡越小越學得好,因聽覺受污染越小.PHONICS ABC拼音 及動畫兒歌.包你孩子喜歡,,免費分享.要和孩子一起唱,一起學,這樣孩子會容易記憶.我孩子兩個 ...

Hi Can you send me the phonics ABC materials.

Many thanks.
作者: +ma    時間: 09-4-6 15:18

好書友,
pls give me YMCA details and phonics information.Thx!!
作者: 大個媽    時間: 09-4-8 08:59

Hi 好書友,

可否 pm d 資料給我嗎?

thx!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5