教育王國

標題: 選擇幼稚園請先考慮.... [打印本頁]

作者: Tammy    時間: 08-5-21 17:11     標題: 選擇幼稚園請先考慮....

在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋友懂得甚麼?
答案 : 好奇心, 遊戲中學習......
這些年齡組別的小朋友需要甚冷?
答案 : 充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷....

一些所為名校的幼稚園, 為了充足家長的要求, 小小年紀就要他們學同寫一些又深又多筆劃的字, 他們真得吸收嗎 ?

個人經驗:
* 應選擇近居所的幼稚園, 小朋友唔駛一早要起身, 不用舟車勞動, 尤其打風落雨, 小朋友濕身機會減低.
* 活動教學式

因為佢地由小學階段會開始漫長的學習過程, 等佢有個開開心心的學前教育, 小朋友就唔會一開始就怕讀書啦.

以我為例, 因為我無請工人, 囡囡係請全日幼兒園, 係2-6歲都返得好開心 (不過朝早返學都有喊少少).  小學派左去沙田一間傳統小學, 不過係下午校, 小一至小三都考全班一至三名內.  依家小四考左去九龍塘官小.  所以唔係一定要讀名校幼稚園先可以讀到好小學.

間間幼稚園都各有各好, 不過愉快學習係最重要.

[ 本文章最後由 Tammy 於 08-5-22 10:07 編輯 ]
作者: waihinma    時間: 08-5-21 18:33

同意, 小朋友係幼稚園階段我最重視ge係:

食得好, 睡得好, 同埋玩得好!!

原文章由 Tammy 於 08-5-21 17:11 發表
在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇佢時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋 ...

作者: Sindy    時間: 08-5-21 19:02

作者: cyn.cyn    時間: 08-5-22 12:57

我非常同意你的講法, 所謂的名校令一些家長以為小朋友就可以讀得好, 他們有否想到小小朋友要一早起床, 蒙著眼仔坐校巴多幸苦呢? 我個人都會選擇就近的幼稚園, 最緊要係小朋友返得開心, 老師有愛心, 小朋友自然會喜歡返學讀書啦
作者: Matthew.Yim    時間: 08-5-22 23:52

me too!!!
作者: katman    時間: 08-5-23 11:47

我和tammy 的想法一樣. 如果小朋在這個2-5歲的時候已經感受到讀書的pressure .未來慢長的小學和中學怎樣過? 希望他們都能開心笑上學去.

katman
作者: c1234    時間: 08-5-23 14:31

非常同意你的講法等佢有個開開心心的學前教育
作者: 楓楓卓兒    時間: 08-6-1 16:08

我雖然係兩位小朋友的媽媽, 不過, 選擇學校都係什麼都不憧. 我常常聽到人家說好學校, 我都不知道及明白什麼叫做好學校. 見你們的發表, 我深感同意. 多謝你!!

原文章由 cyn.cyn 於 08-5-22 12:57 發表
我非常同意你的講法, 所謂的名校令一些家長以為小朋友就可以讀得好, 他們有否想到小小朋友要一早起床, 蒙著眼仔坐校巴多幸苦呢? 我個人都會選擇就近的幼稚園, 最緊要係小朋友返得開心, 老師有愛心, 小朋 ...

作者: yingying    時間: 08-6-4 23:23

我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的見解,謝謝妳們的分享.
作者: angeljojo    時間: 08-6-5 00:24

Agreed.

原文章由 katman 於 08-5-23 11:47 發表
我和tammy 的想法一樣. 如果小朋在這個2-5歲的時候已經感受到讀書的pressure .未來慢長的小學和中學怎樣過? 希望他們都能開心笑上學去.

katman

作者: tweetybird3    時間: 08-6-5 16:27

作者: iadalovebb    時間: 08-6-5 16:54

同意...........

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.

作者: kc1016    時間: 08-6-6 16:04

hi,

Agreed.

我小兒都是在屋村的幼稚園就讀, 如佢有興趣可以比佢去讀興趣班, so far佢都好開心. 玩時要開心, 做功課時都好enjoy.
作者: 玉群    時間: 08-6-7 14:02

原文章由 yingying 於 08-6-4 23:23 發表
我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的 ...

我都係第一次做人媽媽,不過我BB十一個月大~~!!我都好怕選錯,但我會問綱上D媽咪意見~~自己唔洗咁煩~~!! 佢地話N1您鍾意可俾佢讀,唔讀都得~~但我BB就要讀~~因我BB有時怕人又唔同人玩~~~比佢讀得佢同多D朋友仔玩~~!!!
作者: 玉群    時間: 08-6-7 14:15

我住個到得3-5間幼稚園擇~有D會有BB班上但要兩year old先讀得~~幼稚園三year old先可讀~~~我BB現在十一個月大,我找了全部更問了全部幼稚園何時要報名(只係筌灣區)>>>只要BB讀得HAPPY同喜歡返SHOOL我便HAPPY~~~~
我媽咪話:個仔係聰明嘅讀那間SHOOL都會聰明~~~迫都迫唔到~~!!!

作者: kc1016    時間: 08-6-7 22:30

Hi 玉群,

我老公常常同我講的話同你媽咪一樣, 所以我都是找家附近的幼稚園給小兒.
作者: ivylyc    時間: 08-6-8 03:47

原文章由 tweetybird3 於 08-6-5 16:27 發表
我係一個非常煩惱既媽咪...
囡囡06年3月出世, 下年應該讀k1啦, 但...連住屋地點(連邊區)都未選定, 真係唔知點幫囡囡揀幼稚園好...
各位媽媽有乜高見???指敎下我呀!!! ...

你本身住係那兒?為何會住屋地方未選定呢?
作者: Tammy    時間: 08-6-9 23:01

好多所謂的 N1 係 playgroup, 比小朋友返一兩個鐘,等佢地早些諦應學校生活,如果屋企附近有,學費又唔貴,可以比佢地上上

原文章由 yingying 於 08-6-4 23:23 發表
我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的 ...

作者: Venuscheng    時間: 08-6-11 10:38

同意你所講: 遊戲中學習. 小朋友要充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷, 開心學習...等

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, 令小朋友容易吸收. 所以不要一次過話名校就等同辛苦的學校. 當然選擇學校, 就不贊同單從名氣而選校啦!
作者: monkey05    時間: 08-6-15 23:01

原文章由 Venuscheng 於 08-6-11 10:38 發表

同意你所講: 遊戲中學習. 小朋友要充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷, 開心學習...等

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, ...

極之同意.  名校不等於深和功課多.
會出名, 係有佢既個人之處, e.g. teaching aproach, 教師的質素等等...  好多野的配合.
作者: happymama_jkc    時間: 08-6-16 18:58

hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個小朋友將來唔好轉 .. 所以我都而家都未諗到點好 .. 希望你地比d意見我

麻煩晒各位媽媽
作者: carol716    時間: 08-6-18 10:41

我囡都有報N1班,都係在屋企附近讀,因為得2歲,唔想佢太辛苦,我又可以每朝帶佢返學後,我先返工...
不過N1其實同K1無咩分別,好多都係半日或全日班,唔會上一兩小時...我囡就讀全日班,好多人都話會好辛苦,但我覺得...係屋企都係瞓同玩姐...係學校至少同小朋友玩,又可以學下同小朋友相處和分享,我囡已經返左1年Playgroup了,我都覺得好有用

[quote]原文章由 Tammy 於 08-6-9 23:01 發表
好多所謂的 N1 係 playgroup, 比小朋友返一兩個鐘,等佢地早些諦應學校生活,如果屋企附近有,學費又唔貴,可以比佢地上上

作者: B.B.IP    時間: 08-6-18 15:29

原文章由 Venuscheng 於 08-6-11 10:38 發表

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, ...

我都同意你的講法, 但也要顧及佢的程度是否可以跟到小學的進度

作者: FlyCatcher    時間: 08-6-24 13:19

我會首選屋企附近,可能青衣都多學校可以揀,所以從無諗過離開青衣島,甚至小學.
作者: Tammy    時間: 08-6-24 13:58

deleted

[ 本文章最後由 Tammy 於 08-6-24 14:06 編輯 ]
作者: Tammy    時間: 08-6-24 14:05

happymama,
可以考慮以下因素:
*如想考私小,注重學術的幼稚園是會好些.
*如到時玩大抽獎,會唔會搬去心儀小學的屋苑或報番東涌的小學 ? if yes, 不如轉番屋企附近的幼稚園,小朋友會無咁辛苦 

原文章由 happymama_jkc 於 08-6-16 18:58 發表
hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個 ...

作者: BBTWIN    時間: 08-6-24 14:57

原文章由 Tammy 於 08-6-24 14:05 發表
happymama,
可以考慮以下因素:
*如想考私小,注重學術的幼稚園是會好些.
*如到時玩大抽獎,會唔會搬去心儀小學的屋苑或報番東涌的小學 ? if yes, 不如轉番屋企附近的幼稚園,小朋友會無咁辛苦 

...

最好兩方面都有啦,又有私小back up, 又可以玩大抽獎.抽倒好o既可以慳返唔少學費. 本來有此如意算盤,而家打唔響啦.
作者: Tammy    時間: 08-6-26 22:58

WHY ?

原文章由 BBTWIN 於 08-6-24 14:57 發表

最好兩方面都有啦,又有私小back up, 又可以玩大抽獎.抽倒好o既可以慳返唔少學費. 本來有此如意算盤,而家打唔響啦. ...

作者: vienchan    時間: 08-6-27 15:50

作者: pomama    時間: 08-6-27 23:42

Hi Happymama:
  請問聖心幼稚園,是否可直升聖心小學OR幾大啲!

原文章由 happymama_jkc 於 08-6-16 18:58 發表
hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個 ...

作者: legomeko    時間: 08-7-6 01:45

同意同意~
作者: happy188    時間: 08-7-6 01:54

Hi Tammy,

Please check PM.  Thanks.

作者: rat    時間: 08-7-9 13:56

hi, tammy

我有d問題想請教大家

我仔仔今年完成了幼稚園課程,佢這三年係好開心,當然係學業上都遇到唔開心同壓力,因為隨住佢由k1升k2,課程就會深咗,上到k3,幼稚園為咗令佢適應上小學,態度上係嚴咗。如果像happymama 這情況,就要自己想清楚,如果係希望佢能讀番聖心,咁有無可能妳地換屋,因為東涌返中環係好辛苦,我老公每天都由西環返機場,佢咁大個人都話攰。而且小朋友係幼稚園階段始終多病痛,如果有突發情況要接走....妳都好難搞...但如果妳話k1時囡囡都好識應,咁係放以繼續,但長遠計,有無諗過搬番過來,就算唔住中西區,灣仔等區都好.....

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-9 13:58 編輯 ]
作者: LITTLESPICY    時間: 08-7-9 23:54

hi, tammy

我有d問題想請教大家

hi, a u living in CC?
作者: emiapril    時間: 08-7-31 05:47

really really agree w/yr points.
作者: Cammy3007    時間: 08-8-1 15:57

AGREE 幼稚園是小朋友開開心心地成長的地方
我囡囡現15個月大, 我都唔知下年住邊, 都唔知點報學校
以前住天水圍, 現在將軍澳, 其實我自己喜歡住天水圍多D, 有很多地方比囡囡玩
作者: venuscc    時間: 08-8-1 23:32

我同女女擇校時都心大心細,好矛盾!後來我為佢選左一間佢最中意0既學校(好早就上過PLAYGOURP),不過最主要原因是:呢間學校有一種魔力----好多小朋友,無論新入學定轉校生,返學後,好快就愛上"她",中意返學多過放假.就系呢兩個原因,雖然遠左D,都決定選佢啦!至於讀成點,哈哈,要過幾年先知!!不過,我都認為,除非有把握的心頭好,否則,選校都係因人而異,從小朋友0既角度去考慮是最好的吧?!!!!!
作者: venuscc    時間: 08-8-1 23:52

如你所講[放鬆D]!唔使太擔心住,我個女情況同你一樣,我都覺得凡事都可以一試,你都未比佢繼續,又點知得唔得,如果唔WORK0既,咪再同佢轉,起碼你都可以掌握到個小朋友0既能力,如果幼稚園都唔點,上到小學(你知啦,聖心哦!)咪...小朋友0既能力我地好難預測,要試過先知!如果佢每日都好[支力]咁訓著,又成日無精打采,咁就要轉個更合適0既環境,等佢輕鬆D,或者成績會更好!@
hi, tammy

我有d問題想請教大家

作者: 莎莎莉莉    時間: 08-8-11 13:17

十分同意
真係唔明, 點解幼稚園就要催谷
課程深, 但話小朋友讀得到
但, 係咪一件好事?
依家講要多元智能
佢地學科智能好, 係咪其他智能都一樣咁好?
想起九歲神童
個個話佢成功
我反而覺得佢幾失敗
佢要犧牲左好多野
才換來這種"成功"
作者: lamly    時間: 08-8-12 14:25

我諗住俾仔仔讀下年k1, 佢出年入學會係細仔2歲8個月.

我選校第一個原則就係要基督教, 呢個基於自己信仰問題.

第二就係要近屋企. 唔駛搭車. 呢個係好重要考慮因素. 因為我真係信唔過d媬母車, 一個媬母, 睇成10個小朋友. 自己又唔夠時間同佢去好遠返學.

第三個考慮因素係要老師一定要有愛心, 願意關心小朋友的感受, 不是填鴨式. 要佢地死記爛背. 返學仲慘過乜... 遊戲中學習好緊要. 噤樣先至可以令到小朋友唔抗拒返學. 對佢地將來升學的讀書心態都好大影響.

第四就係師資喇...

第五就係老師願唔願意同家長溝通. 呢樣都好緊要. 有時真係唔知小朋友係學校係點. 無論學習方面, 與其他小朋友相處方面, 做家長的都好想知. 如老師能主動與家長保持聯繫就最好了. 所以有家教會也不錯呀.

宜家我都頭痛緊, 因為符合呢d條件嘅學校真係唔多.
作者: bb-blue    時間: 08-8-22 16:53

同意
作者: vanwy    時間: 08-9-4 20:17

原帖由 Tammy 於 08-5-21 17:11 發表

樓主可能講得對,但現今香港社會甘大競爭,只想一開始便行對路,將來多些選擇。
其實大家都想小朋友能讀好學校,所以一早便要計劃,一步步去達成,像你小朋友年年考頭3名,後才轉去九龍塘比較好學校,唔係個個都得。
作者: mammyiloveu    時間: 08-9-12 17:10

我住南區, 本來諗住返跑馬地都ok近, 因為自己搭車車程先至20分鐘倒, 點知原來坐校車要成1粒鐘, 因為要週圍兜去接學生, 所以囡囡每朝早要最遲7點3起身, 跟住9秒9梳洗換校服, 7點8要落樓上車, 左兜右兜, 要成8點搭7搭8先至返到學校, 佢就冇話辛苦(可能未識!), 不過我自己就"鄧"佢辛苦!

By the way, 想自組保母車, 有冇介紹(香港仔去跑馬地)?
作者: curtislee    時間: 08-9-12 23:40

Venus,
May I know which school your daughter's going to?
Thx
原帖由 venuscc 於 08-8-1 23:32 發表
我同女女擇校時都心大心細,好矛盾!後來我為佢選左一間佢最中意0既學校(好早就上過PLAYGOURP),不過最主要原因是:呢間學校有一種魔力----好多小朋友,無論新入學定轉校生,返學後,好快就愛上"她",中意返學多過放假.就系 ...

作者: SuperPa    時間: 08-9-18 11:46

I would like to know too , thx

原帖由 curtislee 於 08-9-12 23:40 發表
Venus,
May I know which school your daughter's going to?
Thx

作者: icookies1    時間: 08-9-26 18:17     標題: 回覆 # 的文章

can you PM me which school your children is studying? thanks a lot!
作者: serinac    時間: 08-9-26 23:21

Hi Lamly,

我女女都係超細女, 佢出年入學會係細仔2歲8個月 (29/12/06), 你仔仔係邊日出世呢? 依家剩係想申請邊間都已頭痛 :cry:

Serina

原帖由 lamly 於 08-8-12 14:25 發表
我諗住俾仔仔讀下年k1, 佢出年入學會係細仔2歲8個月.

我選校第一個原則就係要基督教, 呢個基於自己信仰問題.

第二就係要近屋企. 唔駛搭車. 呢個係好重要考慮因素. 因為我真係信唔過d媬母車, 一個媬母, 睇成10個小 ...

作者: joannechancw    時間: 08-9-29 16:22

我都好同意小朋友有個快樂的童年好重要,而且甘細個(兩歲幾)返近D好D,依家我個仔都讀緊樓下的nursery.
作者: Bigboom    時間: 08-9-29 17:44     標題: 選擇幼稚園請先考慮....

Hi, 咁請問各位媽咪怎樣先知D老師有冇愛心?
作者: butter-fly    時間: 08-10-6 11:07

Hi Tammy,

我很同意你的意見,另我也是住沙田區,可否告知/分享你的孩子是讀那一間幼兒園?因我孩子明年就入讀全日制的幼兒園。
作者: williamtse    時間: 08-10-8 15:23

The school teacher is very helpful - K3

This is your reference. I hope it will be useful when you need to choose one ideal kindergarten in future

My kid is K3 in St. Paul Church Kindergarten, I just want to share my feeling to this kindergarten

The school teachers are very responsible. I had a business trip last week and back on last Saturday, thus I can't attend the P1 brief section (Sept 13), the school teacher called me today to check whether I had any difficulty to fill in the application form and remind me to submit the application form on time.  Besides, she takes a few minutes to discuss the overall performance of my son in the school in past two weeks.

One more things I feel very sweet is that the school pays much attention to make children development profile, they recorded the student's academic, behavior, studying, playing, and performance by monthly base. The profile is so comprehensive that it can be easy to be used for P1 application.

It is always impressive for the teacher and principal's efforts on education, we feel very lucky to put my kid in this school.
作者: fatsin    時間: 08-10-13 12:02

各位媽咪,我有一個疑問,就係我囝囝佢係坐唔定,耐性唔多,好少望住你聽你講野,樣樣3秒鐘熱度,咁係選擇幼稚園時,我本黎諗住揀活動教學既學校,但我老公就話,佢性格係咁如果再由得佢咁自由,會唔會唔係咁好,係咪應該幫佢揀間管得嚴d既學校?

我都唔知應該點揀先適合囝囝,對佢好呢?希望各位比d意見,謝謝。
作者: Venuscheng    時間: 08-10-14 15:25

原帖由 williamtse 於 08-10-8 15:23 發表
The school teacher is very helpful - K3

This is your reference. I hope it will be useful when you need to choose one ideal kindergarten in future

My kid is K3 in St. Paul Church Kindergarten, I just ...

請問是銅鑼灣個間定係大埔個間??
作者: joemontreal    時間: 08-10-30 15:47     標題: 回覆 # 的文章

Venus,

Please tell me which school your daughter's going to?

Thx
作者: 妙mill    時間: 08-11-1 23:20

選擇一間,地方寬敞,管理開明,教職員有愛心,又能讓家長經常參與學校義工的,就是我的心水學校.
當年確實給我找到了!

可是,三年換了三次校長!除了第一年的校長可以大致兌現當初的承諾外,另外兩位校長,都是學歷/經驗都非常豐富的.....可是,她們所推行的那套,與我選擇該校的原意完全不同.
學校只顧要嚴肅教學,連老師對待學生的態度都完全跟吾一樣.往日的熱情擁抱不再出現,卻換來必恭必敬的"見禮"式.

莫說讓家長參與義工,就是提出意見,也被校方視為"麻煩家長","諸多投訴"......

教學生背什麼弟子規.......卻只得個背字!
倒不如教學生們念 "ㄉㄆㄇㄈ",反正一味死背,吾需要知點解嘛.但念熟了拼音,第日,d國語都講得準d啦!

所以,揀學校既同時,都要打聽埋果位校長做吾做得長!因為,校長的決策,對該校的影響至大!
作者: TinHay    時間: 08-11-4 00:21

agreed with all the above points especially 同意小朋友有個快樂的童年好重要.  But we lived in HK, all our children are faced with "competition" the monent he/she was born。 現今香港社會甘大競爭,只想一開始便行對路-心水學校,將來多些選擇。But these心水學校=催谷, thus as parents we are faced with more problesms。  
At the same time, 揀學校既同時確實給找到心水學校, but 三年換了三次校長! Since校長的決策對該校的影響至大,她們所推行的那套,與選擇該校的原意完全不同。 Then what do you do, find another kindergarten?  Let's faced it, there are many things that is out of our control, so just do your best and take it easy.
作者: sbakqj    時間: 08-11-6 17:25

完全應同你講法, 我都係用呢種方法幫我囡囡擇幼稚園, 我好反對一D所謂名校, 學識係緊要, 但個人品德同樣重要, 我吾想小朋友從已與其他朋友仔作任何比較, 開心童年的確係好緊要, 培養讀書興趣, 吾怕返學先最緊要。
作者: gigo    時間: 08-11-7 13:17

咁請問各位媽媽究竟可唔可以講吓邊間幼稚園好呀?
作者: 妙mill    時間: 08-11-7 14:11

.....Then what do you do, find another kindergarten?  Let's faced it, there are many things that is out of our control, so just do your best and take it easy.

真的吾滿意,但又能如何?唯有無奈地,裝聾扮啞,忍多幾個月囉!
作者: Venuscheng    時間: 08-11-7 16:18

原帖由 gigo 於 08-11-7 13:17 發表
咁請問各位媽媽究竟可唔可以講吓邊間幼稚園好呀?

我認識的幼稚園通常係各有長短.
我個仔讀嘉德麗, 而我在沙田媽咪個邊都講寫了覺得她的優點和缺點了. 你住邊區呢? 想選那類型的幼稚園?
作者: siuBmama    時間: 08-11-27 14:01

We are also living in Tsing Yi, may I know which shool you would recommend for PN class?

原帖由 FlyCatcher 於 08-6-24 13:19 發表
我會首選屋企附近,可能青衣都多學校可以揀,所以從無諗過離開青衣島,甚至小學.

作者: 陳皮爸媽    時間: 08-12-3 15:17

我個仔而家先6個月
我想同佢搵間幼兒園,
有無好介紹(黃大仙)/馬鞍山區
幼兒園係唔係n1?
育兒班係唔係n1之前讀??

咁上育兒班/playgroup好d呢??

thanks very much

(因為我同老公都返工.唔想bb成日對住工人,又想bb早d見多d人同其他bb一齊玩)
作者: fatfatguy    時間: 08-12-16 16:47

My daughter has been accepted by Funful and Cannan both at Tsuen Wan, I still wonder on which one I should choose:
Funful is private, there is 5 english lessons per week and less new immigrants but fee is $3200 month. Cannan's fee is $660/ month, 3 english lessons per week and more new immigrants.
作者: kimbear    時間: 08-12-17 13:50     標題: 天水圍幼稚園 - 有否好介紹

希望找到有愛心及基督教的幼稚園, 有無好介紹
作者: qingbb    時間: 08-12-17 16:36

原帖由 陳皮爸媽 於 08-12-3 15:17 發表
我個仔而家先6個月
我想同佢搵間幼兒園,
有無好介紹(黃大仙)/馬鞍山區
幼兒園係唔係n1?
育兒班係唔係n1之前讀??

咁上育兒班/playgroup好d呢??

thanks very much

(因為我同老公都返工.唔想bb成日對住工人,又想bb早 ...

我女兒兩歲時入讀馬鞍山朗思PN上午班,學舍雖然小,但有一個露天操場。每早,所有學生集合在操場聞歌起舞(一首歌時間),家長可在旁觀看攝錄拍照,很開心和難忘的時光。學生每天有二十分鐘在操場進行戶外活動。班主任間中會致電講講女兒情況。學期結束前,收到學校編製的學生發展及活動圖册,作為紀念。這些都是我感到滿意的地方。
作者: liaotai    時間: 08-12-20 10:11     標題: please choose wisly

hi, i am a new member!

I have something to warn all the mothers out their!!
Please carefully choose a kinder garden before letting your child to attend.

Like my younger son, i let him attened the yan ChaX Kinder garden in tsuen wan, but i recently find out that actually the teachers change very frequently, and it is very annoying to know that different teachers must be contacted every 2 months!!
Therefore, now I have changed school for my child.
作者: fatfatguy    時間: 08-12-30 09:02

But how can I know it before I choose it?
作者: qingbb    時間: 09-1-3 00:59

You can ask the mother with kid studying in those schools. When I took my girl to or from the school, some mothers stopped me and asked about the school which my girl was studying. I was willing to share with them. You can try. I think other mothers will share with you too.

原帖由 fatfatguy 於 08-12-30 09:02 發表
But how can I know it before I choose it?

作者: muichaima    時間: 09-1-4 21:30

agree.
me too
作者: ck2005ml    時間: 09-1-4 23:36

作者: 陳皮爸媽    時間: 09-1-20 13:26

原帖由 qingbb 於 08-12-17 16:36 發表

我女兒兩歲時入讀馬鞍山朗思PN上午班,學舍雖然小,但有一個露天操場。每早,所有學生集合在操場聞歌起舞(一首歌時間),家長可在旁觀看攝錄拍照,很開心和難忘的時光。學生每天有二十分鐘在操場進行戶外活動。班主任間中會致電 ...

馬鞍山朗思PN上午班...is this a nursery? how old can bb study? from 2 years old (like your daughter)

Do u know any good 幼兒院 in MOS? I want to take my bb 1 year old.
作者: LITTLESPICY    時間: 09-2-16 16:22

原帖由 fatfatguy 於 08-12-16 16:47 發表
My daughter has been accepted by Funful and Cannan both at Tsuen Wan, I still wonder on which one I should choose:
Funful is private, there is 5 english lessons per week and less new immigrants but fe ...

are you sure the school fees for Cannan is onjly $660 per month?
my friend's son studying Funful now, her comments is the curriculum is quite difficult ...
作者: QuentinMum    時間: 09-3-1 01:05

小兒明年將入讀K1,有青衣聖多默宗徒堂及浸會大學附屬幼稚園2個OFFER, 唔知點選擇?請各媽媽幫忙比D意見!
青衣聖多默宗徒堂好處: 有學劵, 在屋企附近, 較大機會小一會派到有聯系的天主教小學; 缺點: 程度較淺
浸幼好處:有小學back up, but not 100%; 缺點: 每星 期只得30分鐘英文堂, 位於九龍塘, 返8:30, 要成個鐘時間搭車.

有沒有今年剛入浸幼K1的媽媽透露下現在上堂情況,英文堂的support是否足夠?
作者: CatEgg    時間: 09-3-8 19:02

原帖由 happymama_jkc 於 08-6-16 18:58 發表
hi, tammy

我有d問題想請教大家

恭喜哂!考到聖心真係會好開心。
不過你地有無諗過搬屋呀?由東涌再到堅道大人細路都好辛苦,如果因為太疲勞影響小朋友的返學情緒同媽媽的工作情緒都唔好。讀聖心幼稚園都係想日後升到聖心書院,所以唔好捱到無心機讀書呀!
作者: clementying    時間: 09-3-9 15:44

家住屯門
工作係九龍
湊b既ee住黃大仙
都考慮緊係黃大仙 / 美孚好
作者: matjol2006    時間: 09-3-11 14:31

hi  Venus, 我想知嘉德麗優點和缺點,但又搵唔到沙田媽咪個標題, 請問在那個topic? thanks.

原帖由 Venuscheng 於 08-11-7 16:18 發表

我認識的幼稚園通常係各有長短.
我個仔讀嘉德麗, 而我在沙田媽咪個邊都講寫了覺得她的優點和缺點了. 你住邊區呢? 想選那類型的幼稚園?

作者: matjol2006    時間: 09-3-11 14:40

hi kimbear, 聽講元朗肖珍及真光好. 其實報多一兩間, 到時interview都係俾機會你了解間幼稚園(包括校舍, 老師校長). 我試過親身拿報名表, 選擇在返學時間停留在學校門口一陣, 可以觀察老師對小朋友態度.

原帖由 kimbear 於 08-12-17 13:50 發表
希望找到有愛心及基督教的幼稚園, 有無好介紹

作者: Venuscheng    時間: 09-3-23 15:23

原帖由 matjol2006 於 09-3-11 14:31 發表
hi  Venus, 我想知嘉德麗優點和缺點,但又搵唔到沙田媽咪個標題, 請問在那個topic? thanks.

在沙田媽咪會的嘉德麗幼稚園標題中, 不過要看返好耐之前, 或許你試下用yahoo search, 可能會search返出來
作者: greenchinghk    時間: 09-4-4 23:14

請問大埔那一間幼稚園好?
作者: ruru_yosan    時間: 09-4-6 21:59     標題: 請問官塘那一間幼稚園好?

請問官塘那一間幼稚園好?
作者: 肥_妹_仔    時間: 09-4-12 22:48

I live in Ma On Shan.
希望找到有愛心及基督教的幼稚園, 有無好介紹?
作者: soeasy    時間: 09-4-21 23:56

請問Lam Tin那一間幼稚園好?
作者: yimchan    時間: 09-4-22 17:28

好開心找到lee個topic,因為lee個問題都係我腦海中浮現,我應該點選舉才好...多謝大家意見

lamly, serinac,大家好, 我囡囡都係12月細女, 我囡囡09/2開讀n1,本來09/9月再讀n1,但老師話唔見意,因為囡囡自制能力ok,寜比囡囡上k1,學k1既野,到時再諗重唔重讀

butter-fly,你好,我都係住沙田..你有咩心宜學校呀?

venuscheng,你好,如果冇記錯你小朋友係06/12出世?我囡囡而家都係嘉德麗讀n1,你囝囝讀咩班? 讀得如何呀?

大家教流下..thank you..
作者: csclws    時間: 09-4-27 16:20

以管理層是否重視幼兒,有否用愛心處理教育事務為首要,如最近某醫療教育機構黎姓幼兒教育總主任之處事作風,則令人髮指.其暫管理的幼稚園,竟有幼兒導致情緒困擾,常生惡夢,要看心理醫生,家長連忙轉校的事發生,這校便是在官塘的翠屏村的施淑鎮幼稚園
原帖由 ruru_yosan 於 09-4-6 21:59 發表

作者: rickyzoe    時間: 09-4-28 16:34

我都係兩個小朋友的媽咪, 囡囡0707出世, 想比她讀 N1, 又多一份支出. 但若平時跟工人 (還要操囝囝)在屋企又覺得好悶.

又不知道黃大仙廟附近有咩好的幼兒班 或 幼稚園呢? 出年都要讀K1 了, 讀邊間好呢? 有無同區的媽咪分享意見同心得呢, 謝謝!
作者: noelyip    時間: 09-4-28 17:30

有否考慮黃大仙聖母幼稚園?
作者: BBtogo    時間: 09-4-29 13:21     標題: 選擇幼稚園請先考慮....

Any suggestion for Tseung Kwan O ?? Pls comment, thanks.
作者: monkeymonkey04    時間: 09-4-29 23:09

荃灣區的家長可以瀏覽以下網址

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210602&extra=page%3D1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1976981&extra=page%3D1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2229503&extra=&page=1
作者: msquare    時間: 09-5-5 00:14

My daugther is also little baby in the class. She born in 2006 Dec....she is studying N1 now...

I also live in Shatin...any good KG for K1 recommended??
作者: 燕尾蝶    時間: 09-5-5 21:59

原帖由 ruru_yosan 於 09-4-6 21:59 發表

我都好想知道觀塘那一間好呀,我個仔好頑皮.坐唔定.但是就很聰明.都唔知選那間好,有媽咪可以分享多一點嗎??
作者: CreamBlue    時間: 09-5-5 23:05

位於黃大仙龍上邨倡善樓地, 有一間基督教恩苗東九龍幼稚, 可以考慮一下.

原帖由 rickyzoe 於 09-4-28 16:34 發表
我都係兩個小朋友的媽咪, 囡囡0707出世, 想比她讀 N1, 又多一份支出. 但若平時跟工人 (還要操囝囝)在屋企又覺得好悶.

又不知道黃大仙廟附近有咩好的幼兒班 或 幼稚園呢? 出年都要讀K1 了, 讀邊間好呢? 有無同區的 ...

作者: csclws    時間: 09-5-11 16:06     標題: 上樑不正下樑歪

以管理層是否重視幼兒,有否用愛心處理教育事務為首要,如最近某醫療教育機構黎姓幼兒教育總主任之處事作風,則令人髮指.其暫管理的幼稚園,竟有幼兒導致情緒困擾,常生惡夢,要看心理醫生,家長連忙轉校的事發生,這校便是在官塘的翠屏村的###幼稚園

作者: monkeymonkey04    時間: 09-5-14 01:09     標題: 回覆 1# csclws 的文章

荃灣有間幼稚園都係咁!

原帖由 ccmami-04bb 於 13/5/2009 23:14 發表
1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍老師住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削外籍老師午飯時間.

3) 唔選擇下午校嘅家長, 係唔肯改變自己現有生活方式, 去選擇好嘅課程俾自己子女, 係你哋家長嘅問題.

4) 當初上下午班係抽籤嘅, 抽到上午班咪你好彩.

5) 學校無一次過收家長3年學費, 又無合同, 係按月收學費架, 我sell, 你buy, 你願意咪選擇留低.

6) 邊間幼稚園下年k3上午班仲有位, 都唔方好架喇?

另學校下年繼續開k3上午1班, 每日有25分鐘嘅英文堂由外籍英文老師教, 唔用蒙特梭利, 用返longman. (即學校已作出讓步, 上午班英文堂唔係由中文老師教-真係多謝哂!)

如有錯漏, 請其他家長指導及補充, 更歡迎綠楊嘅高層作出指教.

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1#pid33884533
作者: monkeymonkey04    時間: 09-5-16 00:52

原帖由 wen1111 於 14/5/2009 15:02 發表
校長的自以為是的態度, 真係 頂......唔.......PO!

街市買棵菜呀, 我SELL, 你BUY!

教學呀, 大佬!

無教學理念點教學呀, 牟利學校為了做生意!  

證明一件事, 你地班家長, 入來這所學校, 小朋友就係一件貨物, 校長一下唔鐘意, 你地變變變, 你地一係走, 無得SAY NO, SAY NO都係你地班人自討苦吃, 因為...

校長話年年變, 年年鬧! 各位入得來, 係我地無帶眼識人, 無問過小朋友去唔去返綠楊...係我地家長為左人地話好好好就入去綠楊, 比自己及小朋友受苦, 無問題! 我地見識過牟利幼稚園的牟利思想, 全部係佢地行政失敗!!!

佢地SELL, 你地仲BUY嗎?
BUY, 自討苦吃! 有排你受!
作者: monkeymonkey04    時間: 09-5-27 15:45     標題: 回覆 1# monkeymonkey04 的文章

(綠楊)幼稚園課程調動惹不滿

近日有兩名荃灣綠楊幼稚園的家長向本報投訴,上月中突接獲學校發信通知,因該校加插一個名為「蒙特梳利」的英文課程,而該課程只安排在下午班舉行,故由下學年開始,取消 K3上午班,就讀 K2的學生如欲繼續在該校就讀,只可選擇下午班,家長不滿學校事前未有諮詢家長。

其中一名家長表示,經家長強烈反映後,學校才表示學生仍可就讀上午班,惟原本由外籍老師任教的英文科改由中國籍老師任教。「最初揀呢間學校係因為有外籍老師教英文,呢間學校冇參加學券計劃,上午班學費一個月要成 2,400蚊。家咁安排,對家長好唔方便,亦都唔公平。」

綠楊幼稚園表示,因考慮到學生利益,加插「蒙特梳利」英文課程,訓練學生聆聽、說話、閱讀及寫作能力,又因下午班的課程緊接上午班,故上午的課程未能延長,只好將上午班的課程轉到下午上課。校方給予家長四個月時間考慮,已經足夠。今次改班制為校內政策,毋須家長同意。

教育局留意事件
教育局表示,所有幼稚園均需向教育局註冊,並依照教育條例及《學前機構辦學手冊》中要求的標準開辦課程。該局於 4月中已收到綠楊幼稚園通知擬取消上午班,已即時提醒校方須考慮學童需要及家長期望,該局會密切留意事件發展,如有需要可向家長提供協助。

教育局學前服務聯合辦事處電話: 3107 2094
個案編號: 0423065

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12805924
作者: monkeymonkey04    時間: 09-5-28 00:57

新動向

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090527&sec_id=4104&subsec_id=2753&art_id=12805924
作者: kinj    時間: 09-6-6 04:07     標題: 回覆 10# BBtogo 的文章

將軍澳慶恩幼稚園很好,我囡囡將會9/2009入讀,已參加了兩次新生適應班,囡囡很開心。老師很有愛心、耐性和友善教囡囡。家長有不明白的事情向校長查詢,校長也很詳盡及用心講解。我有幾個朋友的仔仔囡囡在慶恩幼稚園讀緊,他們話今年來了這一位新校長很好,無論在學識和談吐方面都很好。有很多在學習方面的改善,舉辦很多不同活動,使到仔仔囡囡很鍾意返學,而學英文和中文都叻左。而我和囡囡去了兩次迎新生適應班都覺得學校的環境寬敞,而校長、主任、老師、書記和嬸嬸,都很關心個個小朋友的學習、健康,仲會主動與家長傾談。我地呢班新家長都覺得好好,因為有d家長在第二間學校轉過來,都話好好。
作者: foonyan    時間: 09-6-9 00:48

我想問屯門區既 'sunkids'幼稚園教法好嗎?
作者: 天賜晶瑩    時間: 09-7-5 17:27

原帖由 燕尾蝶 於 09-5-5 21:59 發表

我都好想知道觀塘那一間好呀,我個仔好頑皮.坐唔定.但是就很聰明.都唔知選那間好,有媽咪可以分享多一點嗎??
我都好想知道
作者: chris_lo    時間: 09-7-5 23:34

同意

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5