教育王國

標題: 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [打印本頁]

作者: mmak    時間: 08-5-27 08:47     標題: 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 !

FYI

>> E.NOPI MATH熱門課程
>> E.nopi Maths小學雜談
>> Enopi Maths  《教材討論》

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~

www.enopi.com

[ 本文章最後由 mmak 於 08-8-12 23:16 編輯 ]

作者: ssaa    時間: 08-5-27 15:28

經常聽到一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種
數學好,度老師又點好點好,所以就不如幫
阿仔報讀個數學課程啦!

不過我最緊要知道: 1. 自己小朋友需要乜?
                            2. 坊間課程教緊乜?

公文數:主要是利用大量習作訓練計算(Caculation) 。
              嚴格講不是課程,是習作。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
                並不能計算小學生全面數學。

enopi: 英文文字體。家長要考慮是否吻合
              小朋友校內課程。

奧數:  奧林匹克精神,精益求精。
            真正奧數,超越文字體。
        五年級以上,有數學天份者可報讀。
       (五六年級報讀要小心,用太多時間學
       奧數而影響呈分試就得不償失。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
                       因為用方法計算的原故,
                    計算能力比一般學生三、四陪。

其實大家應該睇睇自己小朋友讀緊幾年級,
個課程唔佢。唔好人話好你就讀。

例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人
個仔六年級,而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
1.幼稚園學生:學數算(counting) 及少許計算(calculation) 。
2.初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。
3.高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜?
有邊種課程幫到佢依家學習?

「學而時習之,不亦樂乎!」(論語)
外面課程學,能夠學校用得番,
學校成績先至會進步,細路仔先至會學得開心!
作者: mmak    時間: 08-6-7 21:52

我已經去左幾個 centre 了解過, 我鐘意 Enopi 有兩部份 (數學 & Critical Thinking)

[ 本文章最後由 mmak 於 08-6-9 14:06 編輯 ]
作者: DANLAU    時間: 08-6-8 08:45

原文章由 mmak 於 08-6-7 21:52 發表
我已經去左幾個 centre 了解過, 我鐘意 Enopi 有兩部份 (數學 & Criticak Thinking)

我個仔由k2開始讀到依家. 不錯. 上去老師屋企.
好有心機教小朋友.
我個仔都好鐘意去學.
但我個人應該唔好去center 讀. 因為, center太商業化.
尤其荃灣小xx佢都有班.我唔會去讀.
作者: mmak    時間: 08-6-8 15:29

Hi DANLAU,

多謝回應

我個囡 k2尾 ..啱啱想開始試吓....我仲揀緊老師.....想搵個好D有心機教小朋友, 就最好~~

我帶個囡去見過1個miss, 個miss 俾左D七巧板我囡玩, 佢都好鐘意去玩, 我自己睇覺得Enopi 都幾有趣~~好似無其他D "XX數" 咁悶bor...

"center 太商業化"....我都有同感, 而且一班人數會好多的...聽講最多可以8人, D Centre 實去到盡, 唔同年齡又放埋一班 !!!..
但我住沙田... 上網check 左, 又無咩老師.... 無得揀...??
馬鞍山有3間, 我都去過晒了... 都係無咩心水...

想請問你那位老師是否要俾左錢報左名, 先會幫你小朋友做評估 ??

我接觸過幾間, 好似間間都有D唔同....
有D上課時間 1hr, 有D上課時間 45mins ??
有D 2個月交一次學費, 有D 4堂交一次學費??

原文章由 DANLAU 於 08-6-8 08:45 發表

我個仔由k2開始讀到依家. 不錯. 上去老師屋企.
好有心機教小朋友.
我個仔都好鐘意去學.
但我個人應該唔好去center 讀. 因為, center太商業化.
尤其荃灣小xx佢都有班.我唔會去讀.

作者: DANLAU    時間: 08-6-9 22:33

原文章由 mmak 於 08-6-8 15:29 發表
Hi DANLAU,

多謝回應

我個囡 k2尾 ..啱啱想開始試吓....我仲揀緊老師.....想搵個好D有心機教小朋友, 就最好~~

我帶個囡去見過1個miss, 個miss 俾左D七巧板我囡玩, 佢都好鐘意去玩, 我自己睇覺得Enopi  ...

我小朋友一樣k2先學. 無做評估. 因為我小朋友加數基楚都未有. 所以, 由低開始學起. 起初頭二個月好似無咩進步. 但要堅持. 依家感覺無擇錯. 我好滿意. 個仔又讀得好好. 進步咗好多.
上堂時間30 分鐘. 因為, 咁細小朋友坐唔定. 所以, 唔會咁長.
好多家長包括我在內都會覺得咁短時間學唔學到野. 但事實比我睇到係可以. 學費1個月一次.
作者: KwokYi    時間: 08-6-11 01:39

請問有沒有試過西環第一街Enopi Maths? 他們的tutor好嗎? 你們Centre是否用西人教? 全程英文?

[ 本文章最後由 KwokYi 於 08-6-11 01:40 編輯 ]
作者: fannyyu    時間: 08-6-11 14:32

enopi maths is the best (upto now) which suits my gal. for those other maths activities (except kwik maths which we haven't tried yet), i had applied for my gal since she was K2.  none of them can improve her numeric skills......but, we had chosen enopi maths at last june, my gal's numeric skills has gotten a big jump.  besides, she is not being resistance to do the workbooks!

原文章由 KwokYi 於 08-6-11 01:39 發表
請問有沒有試過西環第一街Enopi Maths? 他們的tutor好嗎? 你們Centre是否用西人教? 全程英文?

作者: lbb    時間: 08-6-11 14:50

How old is your girl now?  May I know which centre and which level did her take now? Please kindly advise. Sorry so many questions.  Thank you.

[ 本文章最後由 lbb 於 08-6-11 16:13 編輯 ]
作者: fannyyu    時間: 08-6-12 10:34

hi lbb,
she is at p.2 now, she is the youngest one in her class (probably the whole grade).  our tutor is home teaching.  a very good one in kowloon east side!
作者: BB822    時間: 08-6-12 11:24

Hello, Fanny

Would you please PM me the details of the teacher?

Thanks a lot.
作者: lbb    時間: 08-6-12 12:40

May I have the teacher's details as well. please pm to me. thank you.
作者: Minty    時間: 08-6-12 22:52

作者: mmak    時間: 08-6-12 22:54

Thanks...

原文章由 DANLAU 於 08-6-9 22:33 發表

我小朋友一樣k2先學. 無做評估. 因為我小朋友加數基楚都未有. 所以, 由低開始學起. 起初頭二個月好似無咩進步. 但要堅持. 依家感覺無擇錯. 我好滿意. 個仔又讀得好好. 進步咗好多.
上堂時間30 分鐘. 因為, 咁細小 ...

作者: mmak    時間: 08-6-12 23:01

all,

其實老師作用大嗎??...
聽D 老師講... 其實上堂時都係小朋友 自己搞掂, 自學自習喎 ??

搵 centre & 搵老師.... 搵到我好頭痛 ??...
作者: PhoebeBaby    時間: 08-6-13 11:55

我仔仔讀既center導師講過,
其實老師既作用係輔助小朋友解答的,
但唔會一開始就等小朋友自己做,
係會慢慢訓練小朋友主動發問同自動自覺去做,
因為始終小朋友仲細,所以都係要慢慢訓練,
我仔仔都係初初要我係咁提佢做習作,
到而家真係自己去做,
做完叫我幫佢睇。

原文章由 mmak 於 08-6-12 23:01 發表
all,

其實老師作用大嗎??...
聽D 老師講... 其實上堂時都係小朋友 自己搞掂, 自學自習喎 ??

搵 centre & 搵老師.... 搵到我好頭痛 ??...

作者: mmak    時間: 08-6-13 14:33

PhoebeBaby,

多謝回應...

等我再努力搵吓先... 希望快D搵到間啱心水...

btw, 你小朋友在那區上堂 ??

原文章由 PhoebeBaby 於 08-6-13 11:55 發表
我仔仔都係初初要我係咁提佢做 ...

作者: raycarbb    時間: 08-6-19 11:52

I also live in MOS... my son is 3.5..
I like Enpoi concept and want my son to learn in the early age as habit...
Have asked 2 enopi centers in MOS, but they group all age together... think really not suitable for my son who is below 4 years old.    Also noted comments from other MAMI that teacher in MOS centre not good..
do you know any class which is only esp. for say 3-4... or we can arrange a private class ?
作者: rabbitpiggy    時間: 08-6-19 16:02

原文章由 PhoebeBaby 於 08-6-13 11:55 發表
我仔仔都係初初要我係咁提佢做 ...

請問你仔仔係邊個center 上架?
作者: mmak    時間: 08-6-19 22:09

raycarbb

問吓富輝花園 嗰間吖...

原文章由 raycarbb 於 08-6-19 11:52 發表
I also live in MOS... my son is 3.5..
I like Enpoi concept and want my son to learn in the early age as habit...
Have asked 2 enopi centers in MOS, but they group all age together... think really no ...

作者: mmak    時間: 08-6-19 22:23

all,

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~
作者: Syria_06    時間: 08-6-24 07:08     標題: 回覆 #11 BB822 的文章

Hi Fanny

Would you mind PM the contact to me?
Thanks
作者: PhoebeBaby    時間: 08-7-6 13:31

我地係旺角center上
如果想知center地點
可上www.enopi.com

原文章由 rabbitpiggy 於 08-6-19 16:02 發表

請問你仔仔係邊個center 上架?

作者: HeiMaMa    時間: 08-7-7 14:15     標題: Jordan & Yau Ma Tei Centre

請問有沒有小朋友在佐敦OR油麻地上堂呢?
作者: melanee    時間: 08-7-7 14:49

Thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: betsy    時間: 08-7-7 15:09

原文章由 raycarbb 於 08-6-19 11:52 發表
Have asked 2 enopi centers in MOS, but they group all age together... think really no ...

我都想幫我5歲既仔仔報, 請問你最後報左邊間呢? 因為我見MOS有3間centre, 唔知邊間好d.
作者: mmak    時間: 08-7-10 23:06

聽人講 & 自己去睇過 MOS 3間都嘛嘛...

反而 cityone 有小朋友 家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre... 14/7 先開始上堂 !!

原文章由 betsy 於 08-7-7 15:09 發表

我都想幫我5歲既仔仔報, 請問你最後報左邊間呢? 因為我見MOS有3間centre, 唔知邊間好d.

作者: BBTWIN    時間: 08-7-11 11:18

o係我屋企樓下(Sceneway plaza)岩岩開o左間E.nopi's Math, 我都想知好唔好???我而家對女先得果2歲9個月,係咪最少4歲先收???
作者: betsy    時間: 08-7-11 12:14

原文章由 mmak 於 08-7-10 23:06 發表
聽人講 & 自己去睇過 MOS 3間都嘛嘛...

反而 cityone 有小朋友 家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre... 14/7 先開始上堂 !!

你搵邊個老師呀? 有無電話可以提供俾我打去問下? 學費幾錢同每堂上幾耐?
作者: mmak    時間: 08-7-11 20:22

最細3歲, 要問吓D centre...
有D 老師 會將同年齡小朋友 group 埋1班方便照顧, 如果較細.. 人數會少D 約3人一班..
商業化嘅 centre, 就話之你... 大大細細放埋一齊, 8人一班...

原文章由 BBTWIN 於 08-7-11 11:18 發表
o係我屋企樓下(Sceneway plaza)岩岩開o左間E.nopi's Math, 我都想知好唔好???我而家對女先得果2歲9個月,係咪最少4歲先收???

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-11 20:26 編輯 ]
作者: mmak    時間: 08-7-11 20:45

betsy,

Tel ??? ... 你想問邊間??

cityone 嗰間 sat/sun 嘅老師都OK, 聽那位家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre, http://www.wideye.com.hk/, 未上堂所以暫時 no commemt ...

學費幾錢??... 應該間間都一樣 $600/4堂 (每星期 1堂) 無得補堂, +$100 報名費

每堂上幾耐??... 咁就難講... 基本上是 45mins, 但 MOS 有間上1個鐘, 我同另外D enopi 老師傾.. 佢話:綽頭嘢... 45mins 可完成嘅課程 硬要你子女做1個鐘...可能家長聽落抵D jetso D, 但實際有無學多左嘢呢??... 叫我地家長自己行量喎??

原文章由 betsy 於 08-7-11 12:14 發表

你搵邊個老師呀? 有無電話可以提供俾我打去問下? 學費幾錢同每堂上幾耐?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-11 20:47 編輯 ]
作者: huckle    時間: 08-7-13 06:24

Hi ! fannyyu,

Please pm me the tutor information as well,  thanks!!!
作者: sunmoon    時間: 08-7-14 17:41

Hi! 我住荃灣,請問有冇好介紹?
作者: skyway1668    時間: 08-7-14 18:27

原文章由 fannyyu 於 08-6-12 10:34 發表
hi lbb,
she is at p.2 now, she is the youngest one in her class (probably the whole grade).  our tutor is home teaching.  a very good one in kowloon east side!

hi fannyyu,
I live in KT,pls PM to me!!!thanks!!!
作者: rabbitpiggy    時間: 08-7-15 10:13

原文章由 BBTWIN 於 08-7-11 11:18 發表

Sceneway plaza 呢間好唔好, 我都好想知.
作者: rabbitpiggy    時間: 08-7-15 10:15

原文章由 fannyyu 於 08-6-11 14:32 發表
enopi maths is the best (upto now) which suits my gal. for those other maths activities (except kwik maths which we haven't tried yet), i had applied for my gal since she was K2.  none of them can imp ...

Can you pm me which center you have joined?
作者: rabbitpiggy    時間: 08-7-15 10:15

原文章由 DANLAU 於 08-6-9 22:33 發表

上堂時間30 分鐘. 因為, 咁細小 ...

Can you please pm me your tutor contact?
作者: cckwan    時間: 08-7-15 11:02

是否都是由外籍老師教的?
作者: chungchungma    時間: 08-7-15 13:08

Hi fannyyu,

pls PM me the details. I live in Kowloone East. thanks
chungchungma
作者: raycarbb    時間: 08-7-15 14:04

冇報... MOS CENTRE + sunshine city 我問過GROUP 唔同AGE .. 入去睇上堂情況都唔係好掂..口啤麻麻... 唸住睇定D先
作者: mmak    時間: 08-7-16 07:43

all,

有無經驗家長 可否分享吓.. 你地小朋友D功課 係點做??

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or 1日做晒??

問咗Miss 佢解釋咗, 佢話:無所謂的...因未知小朋友接受程度, 由得佢地做幾多都得喎..
Miss 話: 已經話咗俾小朋友聽, 佢地已明白&知道點做..
我問左阿囡, 佢又話知, 仲話要1日做晒.. 其實D嘢都好簡單, 真係1日都做得晒...

我又趕時間, 所以無再問...

我囡曾試讀公文數, 公文會好清楚講明要每日做, 每次做幾多張紙(定時定量的), 可能我自己 習慣左公文嘅模式 ??
作者: ivytang02    時間: 08-7-16 13:58

原文章由 mmak 於 08-7-16 07:43 發表
all,

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or ...

其實無所謂做幾多日, 總知下堂要做哂功課交比老師, 我女就一日做哂,(因為吾係多, 真係一日做得哂)

e-nopi吾同公文, 吾須要計時吾須要日日重覆做一樣功課, 你讀下去就會喜歡, 因為我小朋友都是從公文轉去e-nopi, 我看著她改變, 不再死板板地做功課, 希望你小朋友都好開心la....

[ 本文章最後由 ivytang02 於 08-7-16 14:03 編輯 ]
作者: mimia810    時間: 08-7-16 14:25     標題: 回覆 #1 ivytang02 的文章

I'm living in Kowloon tong area, near La Salle Road.  Any good tutor or centre is good.  Please PM me.  My daughter's maths is very poor and she'd move on to K3 after summer.
Many thanks.
作者: MariaTsui    時間: 08-7-16 14:59

我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5本,如果一個月有5個星期,就一星期4本,我就是喜歡它沒有規定,比較有彈性,小朋友不是每一天都有好狀態去做那麼多,星期六和星期日,我會要求做多些,平日可以做少一點,如果計到悶,就轉做critical,個仔都很喜歡去上堂和做數,進度也滿意,小一迎新日通知家長,數學會用小一下學期課本,吩咐家長在暑假期間教導子女基本小一上學期課程,我研究後,發現亞仔都識做,不用擔心,或者這就是平日計得多的成果。
作者: ivytang02    時間: 08-7-16 15:16

原文章由 MariaTsui 於 08-7-16 14:59 發表
我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5 ...

我女升k3, 讀左3個月, 由level 1 讀起, 我都吾知原來有規定架, 我間miss 吾係全部練習都要做哂先升level 2 架, 我上一次level 2 只須2星期就升level 3 la...
miss 好睇小朋友能力, 如果佢覺得你能夠做得到...是絕不會重覆地做... lee 點相比公文, 小朋友個更靈活...
作者: ivytang02    時間: 08-7-16 15:18

原文章由 mimia810 於 08-7-16 14:25 發表
I'm living in Kowloon tong area, near La Salle Road.  Any good tutor or centre is good.  Please PM me.  My daughter's maths is very poor and she'd move on to K3 after summer.

sorry, 吾好意思, 真吾方便將小女centre告知, 因為我覺得好吾等於你都覺得好, 希望你搵到一位好老師....
作者: mmak    時間: 08-7-16 22:45

mimia810,

我曾聽一位家長有小朋友在九龍塘 讀緊, 但我同佢唔熟...
你可以自己上網check 吓..

http://hk.enopi.com/HongKong/aboutenopi/GlobalOperation.aspx

Kowloon Tong 1
107 Waterloo Road, Kowloon Tong9431-5047

Kowloon Tong 2
266, Prince Edward Road West, Kowloon,2338-8570
原文章由 mimia810 於 08-7-16 14:25 發表

作者: mmak    時間: 08-7-16 22:59

ivytang02 & maria tsui,

多謝分享...

最怕公文就係要 重復 & 計時... 有時每日都要做功課, 大人& 小朋友都好大壓力...
得閒就無所謂... 學校要考試.. 又要練琴, 仲要做重復嘅公文功課..
作者: LILY媽咪    時間: 08-7-16 23:24

其實即係點樣教小朋友,係咪用英文定中文上堂,一班多少人,有無centre介紹。

原文章由 mmak 於 08-7-16 07:43 發表
all,

我囡只係上咗1堂...

但做幾多??..點做?? 每日做D or ...

作者: mmak    時間: 08-7-17 00:27

用英文教... 一班多少人... 最多8人, 睇centre...
我囡2人啫, 同年齡的 1 group... 有D centre 大兜亂, 大大細細放埋一齊...

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-16 23:24 發表
其實即係點樣教小朋友,係咪用英文定中文上堂,一班多少人,有無centre介紹。

作者: LILY媽咪    時間: 08-7-17 10:55

小班幾好喎, 可否告知CENTRE資料.

原文章由 mmak 於 08-7-17 00:27 發表
用英文教... 一班多少人... 最多8人, 睇centre...
我囡2人啫, 同年齡的 1 group... 有D centre 大兜亂, 大大細細放埋一齊...

作者: mmak    時間: 08-7-17 15:30

你邊區??.. 旺角 & 太子 聽講都有D 唔錯既...

我住沙田.. centre 都在沙田, 你啱唔啱 ??
出面好多會係..最多8人,
我依個centre就最多6人, 咁啱依家得2人啫...

如果你想找小班, 可選非繁忙時段, 或者唔好揀centre, 搵私人老師, 依D 會小人D..
我個centre 可以自行組班, 但我諗唔可以太小人...

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-17 10:55 發表
小班幾好喎, 可否告知CENTRE資料.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-17 15:44 編輯 ]
作者: mimia810    時間: 08-7-17 16:06     標題: 回覆 #5 mmak 的文章

多謝你d info呀、我係網都check到、但唔知边間好d、我星期六会試考waterloo果間、打去太子道西、原來係方方樂趣果度上、大大細細係埋一班、雖然近我屋企但好似麻麻、所以我冇約測試‧ Waterloo果間聽电話果个英文幾好、但不是很nice‧
希望有網友suggest好centre或好tutor比我啦!
另外我重struggle緊揀KWIK定E.nopi Maths呀?  阿女而家升K3学緊学林、d人話冇セ用、所以我想轉‧
作者: mmak    時間: 08-7-17 17:16

mimia810,

"方方" .. 有BK家長講: 幾好喎.. 老師係外籍 識少少中文(好似韓國人not sure)

曾經有位 BK家長 pm 一間旺角centre 既資料俾我, 如有興趣可forward 給你, 我唔知那是否廣告, 你自己去了解吓...

有D 家長講: 好多centre 都會大大細細係埋一班, enopi個上堂型式係 一班唔同年齡小朋友, 老師會逐個教他們, 跟住自己做exercise, 做完老師再逐個review.  唔係classroom形式一齊教, 係針對individual既需要.

我自己就盡量去搵1間 會分 age group, 人數少, 地點 & 時間 方便, 師資 & 行政 都OK 既centre...
希望你都搵到..

另, 有朋友 叫我, 上小一 就去學 學林(文字題)??.. 又有BK 家長講 學林 好悶, 太似學校課程=去補習, D小朋友會好悶...??

KWIK MATH 好似用手指計, 我囡以前學過指心算... 搞到亂晒, 反而影響咗佢D 學業 tim...
... BK 有位家長 好buy KWIK MATH

原文章由 mimia810 於 08-7-17 16:06 發表
多謝你d info呀、我係網都check到、但唔知边間好d、我星期六会試考waterloo果間、打去太子道西、原來係方方樂趣果度上、大大細細係埋一班、雖然近我屋企但好似麻麻、所以我冇約測試‧ Waterloo果間聽电話果个英文幾 ...

作者: betsy    時間: 08-7-18 12:00

原文章由 mmak 於 08-7-11 20:45 發表
betsy,

Tel ??? ... 你想問邊間??

cityone 嗰間 sat/sun 嘅老師都OK, 聽那位家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre, http://www.wideye.com.hk/, 未上堂所以暫時 no commemt ...

學費幾錢??... 應 ...

center老師係咪會用英文教E.nopi's? 我仔仔K2英文程度馬馬, 會唔會都唔知d功課/老師要佢做咩?
作者: mmak    時間: 08-7-18 22:06

betsy,

報名前會評估左先, 你可以帶囝囝去試吓, 睇吓點講先, 可叫佢地俾D 練習簿 你睇吓...

是用全英文教的, enopi 是英文文宇題, D 書仔都有好多圖畫, 其實睇公仔都大約會估到, (阿囡話miss 會教左佢地點做先, 然後再自己做.. 全程都講英文, 佢班得2個小朋友, 佢個同學都聽得明, 所以 我都唔知唔明白英文時 miss 會點樣跟進) 或者你問吓centre 負責人, 佢地應會解釋你知...
落咗堂, 我自己直接問咗miss D功課點做..
其實佢地都識做, 你只要每日提吓佢, 每日做少少... 下次上堂前完成晒就得...
你自己在家陪吓囝囝做功課, 佢地都應該搞得掂, D 英文都好簡單..

我囡學校用英文教數, 佢英文都OK, 聽,講,睇 都無問題.. 我最初問wide eye 佢話會係外籍老師, 後尾又話轉左本地人, 我有D唔鐘意架...不過 負責人話: 佢發覺有D小朋友如果英文唔太好, 需要用中文輔助..
而且佢地D 老師英文都幾好叫我放心, 我已問清楚不要又中又英... 佢地都 promise 係全英文... 除非有需要先用中文..

原文章由 betsy 於 08-7-18 12:00 發表

center老師係咪會用英文教E.nopi's? 我仔仔K2英文程度馬馬, 會唔會都唔知d功課/老師要佢做咩?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-18 22:12 編輯 ]
作者: ivytang02    時間: 08-7-19 11:04

原文章由 betsy 於 08-7-18 12:00 發表

我center miss 全英教的, 不是外籍老師....

你放心小朋友適應能力相當高, 當初我女都吾係讀開英文幼稚園, 但學了3個月已經聽講全部無問題, 而且重識讀題目, 英文重叻左呀 !
作者: Sindy    時間: 08-7-20 11:50

原文章由 mmak 於 08-7-17 00:27 發表

有d centre一人都會開班
作者: sunmoon    時間: 08-7-21 19:26

mmak,

你知道荃灣邊啲centre好?或者請問可否給我旺角、太子centre的資料?
作者: mmak    時間: 08-7-21 22:25

sunmoon,

荃灣 ??.. 我唔清楚

你睇吓..條 link 有位家長佢小朋友在荃灣學緊..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445167&page=1#pid25593261

原文章由 sunmoon 於 08-7-21 19:26 發表
mmak,

你知道荃灣邊啲centre好?或者請問可否給我旺角、太子centre的資料?

作者: nhbb    時間: 08-7-22 00:04

mmak

Do you know which centre in Shatin is good.

原文章由 mmak 於 08-7-21 22:25 發表
sunmoon,

荃灣 ??.. 我唔清楚

你睇吓..條 link 有位家長佢小朋友在荃灣學緊..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445167&page=1#pid25593261

作者: petpet1117    時間: 08-7-22 15:27

我仔仔4歲,上咗3堂,都ok鍾意.
想問每次上堂,老師都會收番3本家課,係唔係唔會再派番果D做完嘅功課比家長?(因以前學公文數會派番所有功課)
作者: Sindy    時間: 08-7-22 15:34

原文章由 petpet1117 於 08-7-22 15:27 發表
我仔仔4歲,上咗3堂,都ok鍾意.
想問每次上堂,老師都會收番3本家課,係唔係唔會再派番果D做完嘅功課比家長?(因以前學公文數會派番所有功課)

派架
作者: jywbb    時間: 08-7-22 19:01

E.nopi & Kwik Maths 可以作個相比嗎 ? THX
作者: mmak    時間: 08-7-22 19:14

nhbb,

你可以自己check 吓~
http://hk.enopi.com/HongKong/aboutenopi/GlobalOperation.aspx

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre.
http://www.wideye.com.hk/, 上左2堂 ??...師資都OK 啦(好似young 左D, 英文都幾好, 人 幾nice)... 我無直接 接觸過其他沙田區老師, 所以無得比較~~
我覺得依間, 交通、時間、環境 比較啱我...
佢地個Toliet 好乾淨, 適合小朋友...

cityone 嗰間聽一位家長話唔錯, 只有 sat/sun 班 , 2日嘅老師都唔同人, 好似話都OK的
依間 時間唔啱我、環境無 wide eye 咁好, 而且做評估都要等老師上堂嗰時先得(老師係租地方的)

大圍 Glamour Garden, Tai Wai
依位老師 我call 左好多次, 都搵唔到.. 放棄了

火炭- 駿景園 嗰間, 我見有人讀緊.. 好唔好就唔知..??

其他 沙田centre,  我就無去研究...

原文章由 nhbb 於 08-7-22 00:04 發表
mmak

Do you know which centre in Shatin is good.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-22 19:15 編輯 ]
作者: Sindy    時間: 08-7-23 20:57

原文章由 Sindy 於 08-7-20 11:50 發表

有d centre一人都會開班

今日去左上堂呀........係個cbc (not ABC, C=canada),幾有心機對我阿仔呢d咁曳既學生
作者: angelar    時間: 08-7-23 21:35

我都想比個女去學..咁係唔係第一次去centre 跟導師學..之後可以搵導師上門教呢..? 我見荃灣有好幾個centre..有無mani 知哪一間好呢!愉景& 綠陽新村都方便我..

原文章由 sunmoon 於 08-7-21 19:26 發表
mmak,

[ 本文章最後由 angelar 於 08-7-23 21:37 編輯 ]
作者: MariaTsui    時間: 08-7-24 15:00

據我所知,去centre評估,就去centre學,導師不會上門教。
作者: mmak    時間: 08-7-25 22:35

all

click >> 報Enopi - 書展有折
作者: Ansonrubby    時間: 08-7-25 23:57

mmak:
做是平日定上暑期班的Enopi. ?是外籍老師教嗎?用全英上課?Pls. share. Thx.
原文章由 mmak 於 08-7-22 19:14 發表
nhbb,

你可以自己check 吓~

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre.
http://www.wideye.com.hk/, 上左2堂 ??...師資都OK 啦(好似young 左D, 英文都幾 ...

作者: mmak    時間: 08-7-26 16:00

Ansonrubby,

我6月已經想報, 但7月中先開班...應該算是平日班..是本地人教用全英上課, 無助教..

佢地依家暑假..應無分 平日 or 暑期班的Enopi.

佢地上午有D  summer course, 連續上2個唔同的課程, 中間有break (茶點&去Toliet), 課程每日唔同的.. 當中都有enopi, 我報名時, 負責人叫我可以揀依D 班, 獨立報1堂都得, 暑期班會是外籍老師教再加1名中國人助教...

我自己想揀下午 夾其他嘅活動時間, 而且暑假之後都會由本地人教.. 可以唔使轉miss

原文章由 Ansonrubby 於 08-7-25 23:57 發表
mmak:
做是平日定上暑期班的Enopi. ?是外籍老師教嗎?用全英上課?Pls. share. Thx.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-26 16:02 編輯 ]
作者: mmak    時間: 08-7-28 21:35

all,

阿囡D Basic 做得好慢, 仲做錯晒... 又話唔識做.. 要我教佢, 等我走去問miss, miss 話佢 識晒架, 上堂都無問題???

佢 返到屋企就蝦我....

miss 話:我教佢嘅方法太深, 又話佢應該識嘅, 叫我尤得佢自己做..???

miss已經減咗功課, 原本每星期 2本Basic + 2本critical,
依家 2本Basic + 1本critical (因為佢上堂時, miss 見佢Basic 做得慢) ??
仲話D 功課 唔一定要做晒, 可以留待下次上堂再繼續 ??

你地小朋友有無好似我囡咁..???
我係咪要放鬆手, 唔理佢..尤得佢自己做..???.. 佢唔願做, 我都唔迫佢...??
作者: 妤妤    時間: 08-7-28 21:48

係書展報咗啦, $940 two months
作者: mmak    時間: 08-7-28 22:41

好抵吖...
可惜我囡已讀緊...無得平lu...

原文章由 妤妤 於 08-7-28 21:48 發表

作者: Josa    時間: 08-7-29 07:15

除o左書展,
有冇其他地方可以報??

幾多 $$$??

原文章由 妤妤 於 08-7-28 21:48 發表

作者: talie    時間: 08-7-29 14:13

我女逢星期二上堂, 每星期功課 1B + 2C. 我女好懶, 平日只肯做半頁至1頁功課, 但又試過1日做晒全部功課. 我知道, 佢係識但唔專心, 佢經常1題做半個鐘試. 到星期六日一, 我會迫佢做晒, 但求有功課交. 我地導師都係話"唔一定要做晒, 可以留待下次上堂再繼續". 不過我覺得:無做功課=無溫習, 但明明識而唔做, 又會影響進度.

學校功課, 我會要求佢寫靚d整齊d. 但enopi功課, 我會尤得佢, 只要答得啱, 字體大小/出界我都無所謂.

原文章由 mmak 於 08-7-28 21:35 發表
all,

阿囡D Basic 做得好慢, 仲做錯晒... 又話唔識做.. 要我教佢, 等我走去問miss, miss 話佢 識晒架, 上堂都無問題??? 佢 返到屋企就蝦我....

miss 話:我教佢嘅方法太深, 又話佢應該識嘅, 叫我尤得佢自己做..???

miss已經減咗功課, 原本每星期 2本Basic + 2本critical,
依家 2本Basic + 1本critical (因為佢上堂時, miss 見佢Basic 做得慢) ??
仲話D 功課 唔一定要做晒, 可以留待下次上堂再繼續 ??

你地小朋友有無好似我囡咁..???
我係咪要放鬆手, 唔理佢..尤得佢自己做..???.. 佢唔願做, 我都唔迫佢...??

作者: Sindy    時間: 08-7-29 16:12

原文章由 Josa 於 08-7-29 07:15 發表
除o左書展,
有冇其他地方可以報??

幾多 $$$??

今日啱啱問完,除左書展,無得平呀centre
作者: mmak    時間: 08-7-29 18:01

Hello talie,

好耐無見你上網了... 我差D 想call 你問架啦...

我老公話外國嘅教育方式比鬆, 叫我尤得佢.. (不過依D 係韓國嘢bor??)
我就怕..唔迫佢做晒, 無功課交??... 依個行為好似有D 問題 ??

佢有讀公文, 公文好有系統... 定時定量, 仲要計時.. 係等小朋友將學習變成日常生活一部份...
enopi 好似啱啱相反 ??

都係要迫佢做晒D功課好D呵....

原文章由 talie 於 08-7-29 14:13 發表
我女逢星期二上堂, 每星期功課 1B + 2C. 我女好懶, 平日只肯做半頁至1頁功課, 但又試過1日做晒全部功課. 我知道, 佢係識但唔專心, 佢經常1題做半個鐘試. 到星期六日一, 我會迫佢做晒, 但求有功課交. 我地導師都係話" ...

作者: MariaTsui    時間: 08-7-29 18:20

我個仔讀Enopi 有差不多一年,每星期都要做5本,最近好似公文般要計時,要求越來越多,個女下個月開始讀,我驚她不能夠一星期做5本,因為她9月才讀K2,但tutor說Enopi是要求小朋友一個月要完成20本,為什麼有些centre沒有這種要求?
作者: mmak    時間: 08-7-29 20:15

MariaTsui,

"Enopi是要求小朋友一個月要完成20本 ??"
即係一星期要做5本??

我囡一星期 四本咋, 上次減到3本tim... ??

我個centre 應該新加入, 原本網上無佢地資料,最近先有咋...

佢地連書包仔都無俾我, 問咗負責人 佢話已訂未有貨,
我下星期要請假, 想問Miss 攞定D 練習簿, 但都唔齊貨, 又係訂咗未有貨 ??

唔知係咪個centre 太新?? .... 吓吓都要訂, 一D 存貨都無??

原文章由 MariaTsui 於 08-7-29 18:20 發表
我個仔讀Enopi 有差不多一年,每星期都要做5本,最近好似公文般要計時,要求越來越多,個女下個月開始讀,我驚她不能夠一星期做5本,因為她9月才讀K2,但tutor說Enopi是要求小朋友一個月要完成20本,為什麼有些centre沒有這 ...

作者: cocobean225    時間: 08-7-29 20:21

想請問各位家長﹐有無小朋友同時讀kumon math and enopi math呀﹖
會否太辛及重複呢﹖
我小朋友上了kumon math3個多月﹐進度幾好﹐肯做功課﹐但自從上個月朋友介紹了enopi math比我﹐我去過centre睇﹐發覺enopi math真的比kumon有趣味好多﹐critical thinking math更加有用﹐不似kumon math般死板﹐點算好﹐我已報了8月開始enopi math,是否應該stop kumon math呢﹖還是可以同時進行﹖
作者: mmak    時間: 08-7-29 20:56

俾著我就會揀1樣...
2樣都係 math, 好似資源重疊咗 ?? ... 我就唔捨得 用成千蚊個月讀1科, 而且 讀2樣功課量會好大...

原文章由 cocobean225 於 08-7-29 20:21 發表
想請問各位家長﹐有無小朋友同時讀kumon math and enopi math呀﹖
會否太辛及重複呢﹖
我小朋友上了kumon math3個多月﹐進度幾好﹐肯做功課﹐但自從上個月朋友介紹了enopi math比我﹐我去過centre睇﹐發覺enopi math真的比kumon有趣 ...

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-29 21:18 編輯 ]
作者: mmak    時間: 08-7-29 21:05

Kwik Maths  我無接觸過, 唔識比較...
好似係用手指計 ??

我囡以前學過指心算, 同學校D counting 唔同,搞到亂晒...
根德園 K2 已經教心算, 所以要諗清楚係咪配合學校課程先

原文章由 jywbb 於 08-7-22 19:01 發表
E.nopi & Kwik Maths 可以作個相比嗎 ? THX

作者: Josa    時間: 08-7-30 00:30

請問邊度有得學??
有冇資料??

thx!

原文章由 Sindy 於 08-7-29 16:12 發表

今日啱啱問完,除左書展,無得平呀centre

作者: Ansonrubby    時間: 08-7-30 09:08

cocobean:
My boy will try both first. He learns Kumon Maths for about 1.5 year and he refuses to quit Kumon to switch to enopi. He wants to "play" both.
He is doing division in Kumon
(a bit challenging for K.3 boy  )and do addiction and multiplication in Enopi. That's not really duplicate. He is going to P.1 in Sept. so I think practice addiction (3-4 digits) and simple muliplication are also suitable for him.  
But, I plan to quit Kumon Maths, maybe some mths. later,  as he will be busy in primary.
原文章由 cocobean225 於 08-7-29 20:21 發表
會否太辛及重複呢﹖
我小朋友上了kumon math3個多月﹐進度幾好﹐肯做功課﹐但自從上個月朋友介紹了enopi math比我﹐我去過centre睇﹐發覺enopi math真的比kumon有趣 ...

作者: Ansonrubby    時間: 08-7-30 09:12

mmak:
Thanks for your info. I tried the Enopi summer class at Wide Eye. My boy enjoys a lot. I'll see if there is suitable timeslot for him after Sept.
作者: Sindy    時間: 08-7-30 11:52

原文章由 Josa 於 08-7-30 00:30 發表
請問邊度有得學??
有冇資料??

thx!

作者: suzannewu    時間: 08-7-30 11:59

大家好,
我是新加入的,我囡囡今年3歲將入讀 K1,本應想比佢讀 Kumon,但聽完你哋講之後 Kumon 好似好沉悶,會唔會 enopi 會好啲呢?
Kumon 係咪好死板只係博命做功課呀? enopi 只係學 數學?
都唔知讀 kumon 還是 enopi 好,各位過來人可否比啲意見我呢?
作者: Sindy    時間: 08-7-30 12:09

原文章由 suzannewu 於 08-7-30 11:59 發表
大家好,
我是新加入的,我囡囡今年3歲將入讀 K1,本應想比佢讀 Kumon,但聽完你哋講之後 Kumon 好似好沉悶,會唔會 enopi 會好啲呢?
Kumon 係咪好死板只係博命做功課呀? enopi 只係學 數學?
都唔知讀 kumon 還是 enopi  ...

其實之你應該去書展睇下 兩個counter係隔離.........kumon就做數,enopi有推理
作者: MariaTsui    時間: 08-7-30 13:23

mmak,

不一定每星期做5本,如果這個月有5個星期,便會一星期4本,至於練習薄,Enopi總部規定tutor按學生人數訂貨,不可訂多,或者不希望教材流出市面,通常每個學生要訂whole level (20本),每個月訂一次就可以有送貨,其他時間就要自己去取貨,因為個仔第一次上堂遲通知,所以tutor自己去取練習薄,而初學除了有書包仔,還有一袋小方塊用來訓練小朋友數粒粒(for beginning level),一盒併圖,個仔每升一個level,就有不同material輔助他,所以個仔很喜歡,始終Enopi比較新,最近開了很多centre,可能人手有些不足,但套教材很好,個仔都可以認識多些生字,教材也不會太悶,個仔K3開始學,現在9月升小一,學校用小一下學期數學書,但我都不擔心,因為相信他可以應付。

Maria
作者: cocobean225    時間: 08-7-30 13:49

Ansonrubby,

Thanks for your sharing. I think I'll let my son try both for 2 months, then decide if there is any duplication. Anyone here try kumon english? I'm thinking maybe switch to kumon english and enopi math.

原文章由 Ansonrubby 於 08-7-30 09:08 發表
cocobean:
My boy will try both first. He learns Kumon Maths for about 1.5 year and he refuses to quit Kumon to switch to enopi. He wants to "play" both.
He is doing division in Kumon
(a bit challeng ...

作者: suzannewu    時間: 08-7-30 14:45

Sindy,
多謝你的回覆,我會去書展瞭解一吓!
你的囝囝係咪正在 enopi 讀緊呢?讀咗幾耐呢?
佢幾多歲呀?我想聽吓你對 enopi 的睇法或意見.
唔該晒!
作者: Sindy    時間: 08-7-30 14:49

原文章由 suzannewu 於 08-7-30 14:45 發表
Sindy,
多謝你的回覆,我會去書展瞭解一吓!
你的囝囝係咪正在 enopi 讀緊呢?讀咗幾耐呢?
佢幾多歲呀?我想聽吓你對 enopi 的睇法或意見.
唔該晒!

書展琴日完左啦.................我覺得幾好呀,而家我呢個centre仲可以學埋英文(因個老師係唐鬼仔)
作者: suzannewu    時間: 08-7-30 15:12

Sindy,
Oh ! My god! 書展完咗......? 其實我而家都唔知選擇 enopi 還是
kumon 好,真係頭痛.好多謝你的回覆.
作者: Sindy    時間: 08-7-30 18:08

原文章由 suzannewu 於 08-7-30 15:12 發表
Sindy,
Oh ! My god! 書展完咗......? 其實我而家都唔知選擇 enopi 還是
kumon 好,真係頭痛.好多謝你的回覆.

其實你咪試下呢度一兩個月,果度又一兩個月,睇下邊度啱.......又唔係一報左就要長讀.........佢地可以係市場度,就一定有價值的,睇下自己需要
作者: talie    時間: 08-7-30 18:48

hi mmak

1星期3本功課唔係多, 我地只得1b添, 但我女都試過幾次做唔晒. 我只會軟迫, 唔會強迫, 萬一令佢抗拒學習, 真係我自己攞黎.

我女今年初開始學, 初期有時都會有4-5本功課, 因為容易, 所以好快做完. 最近學雙位數+雙位數; 尋晚, 叫佢埋位做1頁數, 叫左整整1個鐘先至理我. 做左3題後, 見佢個勢好, 我當然唔放過機會, 最後半個鐘內做4頁b+1本c.

all

"學數學目的是訓練思考". 之前 keep 左條 link,  大家睇睇 share 下.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=387016&extra=page%3D1&page=1

suzannewu

我認同 sindy 所說 "佢地可以係市場度,就一定有價值的,睇下自己需要". 唔同既課程/學習模式, 適合不一樣要求的家長和小朋友.
作者: mmak    時間: 08-7-30 21:46

talie,

thanks for sharing.. "學數學目的是訓練思考"

原文章由 talie 於 08-7-30 18:48 發表
hi mmak

1星期3本功課唔係多, 我地只得1b添, 但我女都試過幾次做唔晒. 我只會軟迫, 唔會強迫, 萬一令佢抗拒學習, 真係我自己攞黎.

我女今年初開始學, 初期有時都會有4-5本功課, 因為容易, 所以好快做完. 最近學雙 ...

作者: mmak    時間: 08-7-30 22:03

Ansonrubby,

You're welcome

原文章由 Ansonrubby 於 08-7-30 09:12 發表
mmak:
Thanks for your info. I tried the Enopi summer class at Wide Eye. My boy enjoys a lot. I'll see if there is suitable timeslot for him after Sept.

作者: mmak    時間: 08-7-30 22:10

Maria,

哦~原本是Enopi總部規定的...

我囡 B& C 都由 level 3 開始, 無得玩粒粒, 有包 七巧板 玩囉... 佢好開心, 做完功課仲要玩一輪先肯收埋...
屋企都有七巧板 佢又唔玩....

原文章由 MariaTsui 於 08-7-30 13:23 發表
mmak,

不一定每星期做5本,如果這個月有5個星期,便會一星期4本,至於練習薄,Enopi總部規定tutor按學生人數訂貨,不可訂多,或者不希望教材流出市面,通常每個學生要訂whole level (20本),每個月訂一次就可以有送貨,其他 ...

作者: Ansonrubby    時間: 08-7-31 16:31

Maria:
你仔也是K3升小一,同我兒一樣!但我兒只是剛上了2堂summer班。
請問你仔現在Basic Math 同Critical Thinking分別是level幾?
原文章由 MariaTsui 於 08-7-16 14:59 發表
我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5