教育王國

標題: 08年9月入小一的同學仔 [打印本頁]

作者: ianmami    時間: 08-6-10 19:39     標題: 08年9月入小一的同學仔

想問下各位有無人08年9月入st. jo kln bay 讀小一ka?
作者: ianmami    時間: 08-6-16 17:21

原文章由 ianmami 於 08-6-10 19:39 發表
想問下各位有無人08年9月入st. jo kln bay 讀小一ka?

有無網友呀, 我地8月1 日見
作者: joemyt    時間: 08-6-18 11:58

我報名先,到時見啦 !!!
作者: ianmami    時間: 08-6-18 21:27

原文章由 joemyt 於 08-6-18 11:58 發表
我報名先,到時見啦 !!!

joemyt, hi ....
作者: AA88    時間: 08-6-19 12:47

Hello Janmami & Joemyt,

My son will attend P.1 at St Jo. too. See U on 1 Aug.

原文章由 ianmami 於 08-6-18 21:27 發表

joemyt, hi ....

作者: ianmami    時間: 08-6-19 22:14

原文章由 AA88 於 08-6-19 12:47 發表
Hello Janmami & Joemyt,

My son will attend P.1 at St Jo. too. See U on 1 Aug.

AA88, Welcome... see u on 1 aug
作者: rebeccapoon    時間: 08-6-28 14:56

Hi,

我係Rebecca呀, 到時8月1日見啦!
真係心情越來越緊張呀,到時開咗學唔知應唔付倒!

Rebecca
作者: 進進媽    時間: 08-6-28 23:22

rebeccapoon:
好明白你們的心情,我上年這個時候心情也和你們一樣,
放心,學校的老師很好的,他們是有耐性教導小朋友的,
只要不太給小朋友和自已壓力,沒有問題的,
現階段是好好享受埋幼稚園最後一個暑假,
九月齊齊加油!!!!
作者: rebeccapoon    時間: 08-6-28 23:59     標題: 回覆 #1 進進媽 的文章

進進媽,

多謝哂妳呀, 我和仔仔要好好咁享受埋呢個暑假, 然後共同作戰啦!

Rebecca
作者: ianmami    時間: 08-7-1 17:43

原文章由 rebeccapoon 於 08-6-28 23:59 發表
進進媽,

多謝哂妳呀, 我和仔仔要好好咁享受埋呢個暑假, 然後共同作戰啦!

Rebecca

Rebecca, 你仔仔邊間幼稚園ka?  我都同仔仔summer relax 下先再黎入聖小 8月1 日見
作者: joemyt    時間: 08-7-1 18:30

聖若瑟在7月2日 (明天)下午12:00 至4:00 有個嘉年華會,我會同亞仔去睇下,你地會去嗎?
作者: ianmami    時間: 08-7-1 23:35

原文章由 joemyt 於 08-7-1 18:30 發表
聖若瑟在7月2日 (明天)下午12:00 至4:00 有個嘉年華會,我會同亞仔去睇下,你地會去嗎?

joemyt, 我個仔同老公會去,
作者: rebeccapoon    時間: 08-7-4 23:59

Hi Janmami,

我仔仔讀德福幼稚園呀, 你仔仔呢?
你要上班嗎?

Rebecca

原文章由 ianmami 於 08-7-1 17:43 發表

Rebecca, 你仔仔邊間幼稚園ka?  我都同仔仔summer relax 下先再黎入聖小 8月1 日見

作者: ianmami    時間: 08-7-5 01:31

原文章由 rebeccapoon 於 08-7-4 23:59 發表
Hi Janmami,

我仔仔讀德福幼稚園呀, 你仔仔呢?
你要上班嗎?

Rebecca

Rebecca, 我要上班的, 你呢 ? 我仔仔讀劍鳴幼稚園ka.
作者: joemyt    時間: 08-7-5 21:32

Hello, 我仔仔讀根德園。
作者: ianmami    時間: 08-7-6 21:18

原文章由 joemyt 於 08-7-5 21:32 發表
Hello, 我仔仔讀根德園。

hi joemyt, hi welcome.
作者: rebeccapoon    時間: 08-7-6 22:00     標題: 回覆 #3 ianmami 的文章

Hi Janmami,

我都係要上班的, 所以我好擔心o的功課唔知應唔應付到呀!

Rebecca
作者: ianmami    時間: 08-7-6 22:33

原文章由 rebeccapoon 於 08-7-6 22:00 發表
Hi Janmami,

我都係要上班的, 所以我好擔心o的功課唔知應唔應付到呀!

Rebecca

Rebecca, 大家咁話啦.... 我都唔知應付到定唔到 .. 不過想問下德福幼稚園d 功課多唔多ka?
作者: kclee    時間: 08-7-10 11:33

請問聖若瑟英小一般幾時接受小一入學申請, thanks!
作者: AA88    時間: 08-7-10 15:15

Dear all,

I'm workin mom too. My son was studied at Immulate heart of Mary in Shatin.

I'm so worry about my son's standard. Since I'll try to review the school book for him, he always forget the word. I don't know how he can manage the P.2 level English?!

原文章由 ianmami 於 08-6-19 22:14 發表

AA88, Welcome... see u on 1 aug

作者: ianmami    時間: 08-7-10 21:53

原文章由 kclee 於 08-7-10 11:33 發表
請問聖若瑟英小一般幾時接受小一入學申請, thanks!

kclee, 一般st. jo 小一入學申請在9月份ka. 你留意下st. jo 個website 啦...
作者: ianmami    時間: 08-7-10 21:55

原文章由 AA88 於 08-7-10 15:15 發表
Dear all,

I'm workin mom too. My son was studied at Immulate heart of Mary in Shatin.

I'm so worry about my son's standard. Since I'll try to review the school book for him, he always forget the wor ...

AA88,  我見有個朋友個仔都HANDLE 得好好SO 我都本住一個勇字去試下KA... 希望啱我個仔啦. 
作者: rebeccapoon    時間: 08-7-11 00:53

Hi Janmami,

德福幼稚園的功課應該不算多, 平日有兩樣,假日會有四至五樣啦, 咁你呢?

Rebecca

原文章由 ianmami 於 08-7-6 22:33 發表

Rebecca, 大家咁話啦.... 我都唔知應付到定唔到 .. 不過想問下德福幼稚園d 功課多唔多ka?

作者: 進進媽    時間: 08-7-11 01:05

joemyt,AA88,rebeccapoon:

我是今年陞二年班媽咪,其實不用太擔心,人類是一種好奇怪的動物,只會遇強越強 當初上小一都嚇一驚,咁多英文書,小朋友咁小年紀,能否應付呢? 原來迫到埋來是無不可能的,小朋友亦會漸漸適應,由抗拒英文到第一個學期後開始接受,現在還會到圖書館借英文書呢!!到你發現自已的小朋友整個學年把難關一一沖破,是無比的滿足,當然家長的付出亦不小啊!! 無論默書考試成績如何,也要讓他知道媽咪是永遠支持囝囝的 不要給他太大壓力.
放心,只要家長用多小小時間,小朋友比多小小心機,學術上完全無問題的.
作者: AA88    時間: 08-7-11 15:32

进妈妈:

很多谢您的鼓励!希望小朋友可以尽快适应。
我在另外一个st jo 的topic 上也看了很久, 知道做妈妈的也会很辛苦。 但是, 真的很谢谢您为我们这些新丁解答问题和打气。
作者: ianmami    時間: 08-7-11 16:00

原文章由 rebeccapoon 於 08-7-11 00:53 發表
Hi Janmami,

德福幼稚園的功課應該不算多, 平日有兩樣,假日會有四至五樣啦, 咁你呢?

Rebecca

Rebecca, 平日ian 都係 2 - 3 樣, 假期為5 - 8 啦.  不一定 不過可以好快完成ka ianmami
作者: ianmami    時間: 08-7-11 16:01

原文章由 AA88 於 08-7-11 15:32 發表
进妈妈:

很多谢您的鼓励!希望小朋友可以尽快适应。
我在另外一个st jo 的topic 上也看了很久, 知道做妈妈的也会很辛苦。 但是, 真的很谢谢您为我们这些新丁解答问题和打气。 ...

AA88, 進進媽真係好好人KA .. 教識我唔小野...
作者: 矇仔媽媽    時間: 08-7-11 16:56

Hello!各位9月讀SJACP小一的媽咪:
同大家打個招呼先, 我係矇仔媽媽, 矇仔九月會升P.2了, 希望可以係呢度同大家交流一下教仔心得!

原文章由 ianmami 於 08-7-11 16:01 發表

AA88, 進進媽真係好好人KA .. 教識我唔小野...

作者: ianmami    時間: 08-7-11 22:50

原文章由 矇仔媽媽 於 08-7-11 16:56 發表
Hello!各位9月讀SJACP小一的媽咪:
同大家打個招呼先, 我係矇仔媽媽, 矇仔九月會升P.2了, 希望可以係呢度同大家交流一下教仔心得!

矇仔媽媽, 你好... 希望你多多指教
作者: 進進媽    時間: 08-7-11 23:56

AA88,ianmami:
你們不用這樣讚我 其實我做新丁媽咪的時候,亦好多謝其它媽咪的分享,令我有很大的信心和進進一順利同渡過小一 所以在此和你們分享我的感受,希望你們的寶貝和進進一樣也有一個快樂的小一
作者: kclee    時間: 08-7-14 09:57

thank you

原文章由 ianmami 於 08-7-10 21:53 發表

kclee, 一般st. jo 小一入學申請在9月份ka. 你留意下st. jo 個website 啦...

作者: 矇仔媽媽    時間: 08-7-14 17:54

Hi, ianmami,
希望你也多多指教!
原文章由 ianmami 於 08-7-11 22:50 發表

矇仔媽媽, 你好... 希望你多多指教

作者: ianmami    時間: 08-7-15 10:04

原文章由 矇仔媽媽 於 08-7-14 17:54 發表
Hi, ianmami,
希望你也多多指教!

矇仔媽媽, 大家分享下...
作者: 陳師奶    時間: 08-7-28 09:45

ianmani

我諗我地要黎呢邊撐旺個場先至得啦, 好靜呀!

原文章由 ianmami 於 08-7-15 10:04 發表

矇仔媽媽, 大家分享下...

作者: ianmami    時間: 08-7-28 10:12

原文章由 陳師奶 於 08-7-28 09:45 發表
ianmani

我諗我地要黎呢邊撐旺個場先至得啦, 好靜呀!

陳師奶, 都係ka... 因為我知聖小好小家長上網ka.
作者: 陳師奶    時間: 08-7-28 10:32

唔係個個家長都好似我地咁, 返工成日掛住上網架

原文章由 ianmami 於 08-7-28 10:12 發表

陳師奶, 都係ka... 因為我知聖小好小家長上網ka.

作者: ianmami    時間: 08-7-28 11:11

原文章由 陳師奶 於 08-7-28 10:32 發表
唔係個個家長都好似我地咁, 返工成日掛住上網架

係呀... 我返工望放工
作者: 陳師奶    時間: 08-7-28 11:20

me2 啦, 仲要係準時收工果隻呀, 呢d工去邊度揾wor

原文章由 ianmami 於 08-7-28 11:11 發表

係呀... 我返工望放工

作者: joemyt    時間: 08-7-29 02:41

咁我地咪撐下個場囉!

話時話,個仔都仲未培養都睇書的習慣,有乜計呢?
作者: 陳師奶    時間: 08-7-29 09:47

我亞仔好鍾意睇多啦A夢漫畫架, 成間房都係, 你估唔到佢地係睇得明, 識晒所有字咁滯架, 初初開始時可以睇d短篇先, 等佢有興趣就買d大長篇佢睇啦, 我亞仔都係咁開始架. 依家開始睇伊索寓言漫畫

原文章由 joemyt 於 08-7-29 02:41 發表
咁我地咪撐下個場囉!

話時話,個仔都仲未培養都睇書的習慣,有乜計呢?

作者: ianmami    時間: 08-7-29 09:58

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 09:47 發表
我亞仔好鍾意睇多啦A夢漫畫架, 成間房都係, 你估唔到佢地係睇得明, 識晒所有字咁滯架, 初初開始時可以睇d短篇先, 等佢有興趣就買d大長篇佢睇啦, 我亞仔都係咁開始架. 依家開始睇伊索寓言漫畫

...

陳師奶, 你仔仔已經睇漫畫啦... 我都唔知我仔識唔識...
作者: 陳師奶    時間: 08-7-29 11:04

佢三歲就開始睇叮噹架啦, 唔理佢識唔識架, 初初佢係睇d圖畫先既, 都明白&識笑架, 依家d字佢可以認到九成架啦, 可能係kv 訓練有素 . 亞仔仲有睇恐龍大百科, 甲蟲小百科等等既書架, 可惜佢仲係唔肯睇英文書(我有買英文叮噹俾佢架), 希望到小一佢有興趣啦
原文章由 ianmami 於 08-7-29 09:58 發表

陳師奶, 你仔仔已經睇漫畫啦... 我都唔知我仔識唔識...

作者: ianmami    時間: 08-7-29 11:10

原文章由 陳師奶 於 08-7-28 11:20 發表
me2 啦, 仲要係準時收工果隻呀, 呢d工去邊度揾wor

陳師奶, 咁你份工好d 啦. 我只係"希望" 放工...唉. 可以準時走, 不過回家仍然要看e-mail.
作者: ianmami    時間: 08-7-29 11:14

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 11:04 發表
佢三歲就開始睇叮噹架啦, 唔理佢識唔識架, 初初佢係睇d圖畫先既, 都明白&識笑架, 依家d字佢可以認到九成架啦, 可能係kv 訓練有素 . 亞仔仲有睇恐龍大百科, 甲蟲小百科等等既書架, 可惜佢仲係唔肯睇英文書( ...

陳c9 我知kv 教小朋友真係有一手的... 我仔有睇書, 不過都係D 簡單故事書..
作者: 陳師奶    時間: 08-7-29 11:21

睇咩書唔緊要, 最緊要佢肯睇, 由初初大部份係圖畫, 逐d加上去, 佢地學野真係好快架.

話時話, kv真係very good 架, 希望細仔都入到啦.  我都會plan 細仔入keenmind 讀nursery 先, 再考kv 架. 跟亞哥一樣

原文章由 ianmami 於 08-7-29 11:14 發表

陳c9 我知kv 教小朋友真係有一手的... 我仔有睇書, 不過都係D 簡單故事書..

作者: ianmami    時間: 08-7-29 12:12

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 11:21 發表
睇咩書唔緊要, 最緊要佢肯睇, 由初初大部份係圖畫, 逐d加上去, 佢地學野真係好快架.

話時話, kv真係very good 架, 希望細仔都入到啦.  我都會plan 細仔入keenmind 讀nursery 先, 再考kv 架. 跟亞哥一樣

...

陳c 9, 咁細仔幾大, 佢幾時考km. 因km 都好多人考ka>
作者: 陳師奶    時間: 08-7-29 12:29

依家十個半月, 九月就一歲啦, 我會同佢考多幾間, 舊年出生率咁高, 一定好大競爭啦

原文章由 ianmami 於 08-7-29 12:12 發表

陳c 9, 咁細仔幾大, 佢幾時考km. 因km 都好多人考ka>

作者: ianmami    時間: 08-7-30 09:54

原文章由 陳師奶 於 08-7-29 12:29 發表
依家十個半月, 九月就一歲啦, 我會同佢考多幾間, 舊年出生率咁高, 一定好大競爭啦

不過原來好小幼兒園ka... 你都係報多幾間好d.
作者: 陳師奶    時間: 08-7-30 12:18

ianmami
8月1日你帶唔帶埋亞仔去呀, 我個係肥仔, 想帶埋佢去度身買校服, 你有無咩意見?
作者: cheukcheng    時間: 08-7-30 15:09

陳師奶:

我路過講兩句,其實最好帶埋小朋友去買校服,因為我記得舊年冇帶阿仔去買校服,又唔知佢著咩size,最後要話比校服姨姨知,阿仔大概好似"個位"小朋友咁高,跟住先買到校服,如果你囝囝係大size,就更加要帶埋佢去買啦!

原文章由 陳師奶 於 08-7-30 12:18 發表
ianmami
8月1日你帶唔帶埋亞仔去呀, 我個係肥仔, 想帶埋佢去度身買校服, 你有無咩意見?

作者: 陳師奶    時間: 08-7-30 15:15

cheukcheng

唔該晒, 咁一於大埋大少去啦!!

原文章由 cheukcheng 於 08-7-30 15:09 發表
陳師奶:

我路過講兩句,其實最好帶埋小朋友去買校服,因為我記得舊年冇帶阿仔去買校服,又唔知佢著咩size,最後要話比校服姨姨知,阿仔大概好似"個位"小朋友咁高,跟住先買到校服,如果你囝囝係大size,就更加要帶埋佢去買啦!

...

作者: ianmami    時間: 08-7-30 16:20

原文章由 陳師奶 於 08-7-30 12:18 發表
ianmami

陳師奶, 我打算帶個仔去感受一下ka.... 會下午12:00左右到啦
作者: 進進媽    時間: 08-7-30 20:25

ianmami and 陳師奶:
建議帶仔仔去買校服,因為可即試和即換,
因為都有很多size,無小朋友在很難估
作者: ianmami    時間: 08-7-30 23:55

原文章由 進進媽 於 08-7-30 20:25 發表
ianmami and 陳師奶:
建議帶仔仔去買校服,因為可即試和即換,
因為都有很多size,無小朋友在很難估

進進媽, thank you. 我會同ian 一齊去.. 令佢感受下學校... 多d 親切同歸屬感
作者: 陳師奶    時間: 08-7-31 10:12

進進媽, ianmami,

我會帶埋工人姐姐去添呀, 要買書. 買校服. 訂校車, 仲要照顧大少, 得我一個實無命. (我大約2pm 左右返學校.)

話時話, 查實係邊本書係唔駛買架?

原文章由 ianmami 於 08-7-30 23:55 發表

進進媽, thank you. 我會同ian 一齊去.. 令佢感受下學校... 多d 親切同歸屬感

作者: ianmami    時間: 08-7-31 10:36

原文章由 陳師奶 於 08-7-31 10:12 發表
進進媽, ianmami,

我會帶埋工人姐姐去添呀, 要買書. 買校服. 訂校車, 仲要照顧大少, 得我一個實無命. (我大約2pm 左右返學校.)

話時話, 查實係邊本書係唔駛買架?

...

無物邊本書唔水買呀... ???
作者: 陳師奶    時間: 08-7-31 11:15

成二千五蚊, 好貴呀~~~~~~~仲未知簿費幾多添

原文章由 ianmami 於 08-7-31 10:36 發表

無物邊本書唔水買呀... ???

作者: ianmami    時間: 08-7-31 15:25

原文章由 陳師奶 於 08-7-31 11:15 發表

都係, 簿費幾百蚊掛...
作者: 矇仔媽媽    時間: 08-7-31 16:43

陳師奶,
我都係路過的, 恕我插口兩句:
明天買書, 買校服最好帶小朋友及一個好幫得手的人去, 因為到時都幾多人, 買校服時最好度下小朋友個Size先買, 不要因為想着得耐D就買大一個碼, 我個人認為SJACP的校服公司所做的質量不是甘好, 套夏天校服白衫白褲的布料料麻麻地, 白恤衫還可以, 個條白褲, 好快變黃, 曾經問過個老板, 只教我唔好用漂白水洗, 仲叫我:黃咗咪買個條囉!   所以建議你買校服都係預小朋友穿08年9月至12月,09年4月到6月, 最多穿埋09年9月至12月就要換新了!
買書方面, 一定要檢查清楚數量及有無執錯書, 通常D書都不會全部齊晒, 有D書要學咗學先有, 記得keep 住處單第日check!one more, 如果你唔喜歡自己包書, 記得買埋書套!
書簿,雜費不是很貴, 好記得只係幾佰元, 二千伍唔算多, 開學好多錢洗, 買書,買校服, 買書包, 買鞋, 買文具, 學校課外活動班.......
你慢慢就會習慣的!
原文章由 陳師奶 於 08-7-31 11:15 發表

作者: 陳師奶    時間: 08-7-31 17:06

矇仔媽媽:
唔該晒先, 想問多句, 如買2套校服+2套pe 服+外套, 會唔會太多呢? 有無咩心得呀.

d錢真係洗得好快, 政府果$1000書簿津貼我又無份, 外傭稅又無refund, 我俾政府歧視呀

原文章由 矇仔媽媽 於 08-7-31 16:43 發表
陳師奶,
我都係路過的, 恕我插口兩句:
明天買書, 買校服最好帶小朋友及一個好幫得手的人去, 因為到時都幾多人, 買校服時最好度下小朋友個Size先買, 不要因為想着得耐D就買大一個碼, 我個人認為SJACP的校服公司所做的 ...

作者: 矇仔媽媽    時間: 08-7-31 17:47

陳師奶:
O.K.啦!我只買一套P.E.衫, 因為我另外買了一套50周年的運動衫! 我會買埋襪, 有校Logo我個人覺得整齊D!
D書好重的, 有需要可帶手推車!
無辦法啦, 我們正中夾在中間的"中慘家庭"嘛!

原文章由 陳師奶 於 08-7-31 17:06 發表
矇仔媽媽:
唔該晒先, 想問多句, 如買2套校服+2套pe 服+外套, 會唔會太多呢? 有無咩心得呀.

d錢真係洗得好快, 政府果$1000書簿津貼我又無份, 外傭稅又無refund, 我俾政府歧視呀

...

作者: joemyt    時間: 08-7-31 19:53

請問你地知唔知 "金綸校服" 有無 St. Joseph 的校服賣呢?
作者: 進進媽    時間: 08-8-1 00:28

all mum:
校服方面我有些心得,就是用手洗,而且不用漂白水,我加小量彩漂,到現時為止keep得很新淨,因我見其他同學仔的校服變黃及起毛粒,有些放落洗衣機情況更差,所以建議手洗.
陳師奶:
書費$2500全年不算貴,我見其他學校$1xxx半年,
計落差不多,另外上年書簿費$6xx全年和逢星期五課外活動班全年$1000(這不一定要參加的)一年級是"非洲鼓",如不參加便留在課室做勞作.
除了以上開學要用的便沒有任何離費.
比起一般私校,這學校巳不算用太多錢.
作者: 陳師奶    時間: 08-8-1 09:47

唔該晒!
另外又想問下呢, 如果亞仔唔鍾意玩非洲鼓, 唔知可唔可以join高年級既圍棋呢, 因為亞仔學左成8,9個月架啦 (依家係廿七級), 啱啱停左無學, 因為上小學時間就唔到, 但唔繼續學好似好嘥咁.

原文章由 進進媽 於 08-8-1 00:28 發表
all mum:
校服方面我有些心得,就是用手洗,而且不用漂白水,我加小量彩漂,到現時為止keep得很新淨,因我見其他同學仔的校服變黃及起毛粒,有些放落洗衣機情況更差,所以建議手洗.
陳師奶:
書費$2500全年不算貴,我見其他學 ...

作者: 矇仔媽媽    時間: 08-8-1 18:55

joemyt:

可能無,但我見過九龍城獅子石道有D校服公司有, 你可去看看!

原文章由 joemyt 於 08-7-31 19:53 發表
請問你地知唔知 "金綸校服" 有無 St. Joseph 的校服賣呢?

作者: 進進媽    時間: 08-8-1 23:41

陳師奶:
非洲鼓是指定給一年班的課外活動,如不學亦只可以留在課室做勞作,沒有其他的活動選擇,反而課後就有一些自費的課外活動選擇,
但印象中沒有圍棋.
作者: joemyt    時間: 08-8-2 00:31     標題: 回覆 #65 矇仔媽媽 的文章

Thank you for your information. I went to school today with my son to purchase the books and school uniform. But I didn't bought the summer uniform because some member here said that the quality are not good. On the other hand, I bought the school badge from the staff. Then I went to ' Kam Lun ' to buy their uniform. Just pass the school badge to them then they will combine with the shirt.
作者: ianmami    時間: 08-8-2 09:08

原文章由 joemyt 於 08-8-2 00:31 發表
Thank you for your information. I went to school today with my son to purchase the books and school uniform. But I didn't bought the summer uniform because some member here said that the quality are n ...

joemyt, 可以咁做ka. 早知我都咁啦...
作者: 矇仔媽媽    時間: 08-8-2 10:35

joemyt:

其實套P.E.衫的quality還可以, 條白褲先至慘黃甘甘, 或者我都去"金X"買個條!
原文章由 joemyt 於 08-8-2 00:31 發表
Thank you for your information. I went to school today with my son to purchase the books and school uniform. But I didn't bought the summer uniform because some member here said that the quality are n ...

作者: 進進媽    時間: 08-8-2 17:56

矇仔媽咪:
但我唔明條褲有"黃甘甘"嗎?
但我那條仍好新淨,你是二條替換定只是一條?
有一條我重係享牛池彎街市買都無咩問題.
作者: 矇仔媽媽    時間: 08-8-4 14:59

進進媽:
我都係有兩條!每天都會洗, 唔知道什麼原因, 將件裇衫拼落條褲到, D顏色差好遠, 一白一米黃, 算啦! 我可能去"金X"買過!

原文章由 進進媽 於 08-8-2 17:56 發表
矇仔媽咪:
但我唔明條褲有"黃甘甘"嗎?
但我那條仍好新淨,你是二條替換定只是一條?
有一條我重係享牛池彎街市買都無咩問題.

作者: joemyt    時間: 08-8-23 16:09

咁多位,我想請問一下,8月30日早上,是否要帶埋小朋友一起返學校呢?因為 Notice 2 都好似無講明!

唔該!
作者: ianmami    時間: 08-8-24 00:09

joemyt, 我個仔想同我一齊返, 我會帶佢. 因佢想知多d 學校d 野wow... 你呢 
作者: joemyt    時間: 08-8-24 17:17

I will bring my son to school that day. Also will let him wear the school uniform. How about you?
作者: ianmami    時間: 08-8-24 23:56

原帖由 joemyt 於 08-8-24 17:17 發表
I will bring my son to school that day. Also will let him wear the school uniform. How about you?

joemyt, I will bring him to school on that day but will not wear the school uniform.   Shall we meet together?
作者: Carson_mum    時間: 08-8-28 16:58

路過!!!
Ianmami..  HI, 希望Ian好快適應小學生活!!

陳師奶
差D Carson同鴻仔又做同學仔  

作者: joemyt    時間: 08-8-28 22:14

Just phoned to school office this afternoon and learn that no children is required to bring to school. Because this Saturday is a " Parent's meeting "

I will not bring my son to school!
作者: ianmami    時間: 08-8-28 23:55

原帖由 joemyt 於 08-8-28 22:14 發表
Just phoned to school office this afternoon and learn that no children is required to bring to school. Because this Saturday is a " Parent's meeting "

I will not bring my son to school!

joemyt, my god. My son is so excited and expecting to go to school.  Anyway, I will let him stay home.  Many thanks!
作者: ianmami    時間: 08-8-30 21:45

大家好呀, 你地仔仔入左物野班呀???  今日好勁我仔個班成37 人.... wow wow...
作者: joemyt    時間: 08-8-31 19:50

My son is P.1C and 36 boys in the class.
作者: joemyt    時間: 08-8-31 19:55

Dear all mummy, which activity will your son join?

My son don't like either fencing or gymnastics, therefore he will choose " Art activities" .
作者: Adrian媽媽    時間: 08-9-1 08:48

各位,

我都來打過招呼 ! 我囝是1B  ..

今日都見好多家長在橋上做狗仔隊,  老師不停在樓梯帶小朋友上學校 , 小朋友個個都好乖, 好叻囝.

作者: joemyt    時間: 08-9-1 10:05

我無返學校,只係送佢上車,由得亞仔搭校車,因為自己居所同時有成三四十個 st. joe 仔上車,好墟撼! 多謝告知排隊情況。

家長日話 P.1 可在校網查閱家課內容,但 st. joe 內聯網要 password 同 user name,咁學校係唔係會另外告知 ?
作者: cheukcheng    時間: 08-9-1 11:06

joemyt,

如果同上一年一樣的話,你只要上St Joe個網,係頁面就會見到check P.1 homework個icon,一click就check到功課存啦!所以唔駛password架。

Adrain媽媽:

今朝阿仔冇坐校車,我送完阿仔返學後係天橋都見到好多家長,d仔第一日返小學梗係緊張d,我老公舊年都係係天橋望阿仔。

原帖由 joemyt 於 08-9-1 10:05 發表
我無返學校,只係送佢上車,由得亞仔搭校車,因為自己居所同時有成三四十個 st. joe 仔上車,好墟撼! 多謝告知排隊情況。

家長日話 P.1 可在校網查閱家課內容,但 st. joe 內聯網要 password 同 user name,咁學校係唔係會另外 ...

作者: joemyt    時間: 08-9-1 12:35

I still can't find the "P.1 homeaork" key on the St. Joseph web site.

Help !!!!
作者: ianmami    時間: 08-9-1 12:43

原帖由 joemyt 於 08-9-1 12:35 發表
I still can't find the "P.1 homeaork" key on the St. Joseph web site.

Help !!!!

joemyt, I cannot find the icon too.  May be they will update in this afternoon.   FYI, my son will join gymnastics.

adrainma, adrain 會參加物野活動... ian 話怕fencing 會受傷wow 唔參
加啦. 

作者: cheukcheng    時間: 08-9-1 14:08

P.1媽媽:

唔好心急,我剛剛上過St Joe website,已經post左出來,係左下方,係P.1 application下面,基本上每日要放學大概一小時後先會post出來,因為老師都要有時間去整理。

原帖由 ianmami 於 08-9-1 12:43 發表

joemyt, I cannot find the icon too.  May be they will update in this afternoon.   FYI, my son will join gymnastics.

adrainma, adrain 會參加物野活動... ian 話怕fencing 會受傷wow 唔參
加啦.  ...

作者: 矇仔媽媽    時間: 08-9-1 14:25

joemyt:
我剛上過website已看見了P.1Homework
的 icon 了, 通常都無甘快有, 如明天12:35放學,
起碼到15:00後先會post 上網!
我舊年都好似你們甘心急的, 放心喇!就算抄漏咗都唔緊要,這裡D媽媽交流得好快的!
係呢, 我剛去完金X買校褲, 發現他們賣的是沒有"工"字褶,
我記得你好像在那裡買校服, 你買個D有無褶的?

原帖由 joemyt 於 08-9-1 12:35 發表

Help !!!!

作者: 陳師奶    時間: 08-9-1 14:46

Carson_mum
咁都係呢度見到你, please check pm la

原帖由 Carson_mum 於 08-8-28 16:58 發表
路過!!!
Ianmami..  HI, 希望Ian好快適應小學生活!!

陳師奶

作者: joemyt    時間: 08-9-1 19:51

我已搵到功課表,真係麻煩晒各位!

另一方面,我亞仔的"金綸"校服褲真係無 "習",不過無緊要啦,都係白褲一條!

作者: Adrian媽媽    時間: 08-9-1 22:05

Ianmami,

My son only likes to join fencing and he doesn't like gym..
作者: ianmami    時間: 08-9-1 23:01

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-1 22:05 發表
Ianmami,

My son only likes to join fencing and he doesn't like gym..

Oh ama, they will not in the same actitivies.
作者: ianmami    時間: 08-9-1 23:09

原帖由 Carson_mum 於 08-8-28 16:58 發表
路過!!!

陳師奶

thank you carsonmum.  

陳師奶, 你仔讀邊班呀

作者: ianmami    時間: 08-9-1 23:10

原帖由 矇仔媽媽 於 08-9-1 14:25 發表
joemyt:
我剛上過website已看見了P.1Homework
的 icon 了, 通常都無甘快有, 如明天12:35放學,
起碼到15:00後先會post 上網!
我舊年都好似你們甘心急的, 放心喇!就算抄漏咗都唔緊要,這裡D媽媽交流得好快的!
係呢,  ...

矇仔媽媽 , thank you very much!
作者: anitawong123456    時間: 08-9-1 23:17

Hi ! 各位 !
作者: anitawong123456    時間: 08-9-1 23:25

HI ! 各位 !
作者: ianmami    時間: 08-9-1 23:25

原帖由 anitawong123456 於 08-9-1 23:17 發表
Hi ! 各位 !

HI anitawong123456, 你仔仔都係讀聖小KA?
作者: anitawong123456    時間: 08-9-1 23:30

是, 我初用此站, 通常都係睇!
作者: ianmami    時間: 08-9-2 00:05

原帖由 anitawong123456 於 08-9-1 23:30 發表
是, 我初用此站, 通常都係睇!

多些上黎交流下啦. 仔仔讀邊班呀
作者: 陳師奶    時間: 08-9-2 10:50

ianmami
pls check pm la.

原帖由 ianmami 於 08-9-1 23:09 發表

thank you carsonmum.  

陳師奶, 你仔讀邊班呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5