教育王國

標題: 08-09年SFA小一家長情報站 [打印本頁]

作者: 小B維維    時間: 08-6-11 00:07     標題: 08-09年SFA小一家長情報站

請各位多多指教

我會幫維維報SFA暑期班, 唔知今年教堂有冇暑期班呢?

BK name - student name

1A - Miss Leung
1) Gordon - Gordon Leung
2) wendyyy - Jasmine Sit
3) woon-woon  - Sharon Kam
4) Central - Enoch Koo
5) mabelclarice - Clarice Wong
6) visa - Ki Ki
7) LamLam1702 - Chun Hay

1B - Ms Chen
1) wendyyy - Tiffany Sit
2) Fishmama -
3) lindahmy -

1C - Miss Tsang
1) MinnieMinnie - Selina Lee

1D - Miss Yung
1) nicki -
瑤瑤
2) chansc912  -  Sze Wai
3) 小B維維 - 維維Ivan
4) lai_123 - Jeff Lau
5) carriechan - Michael

作者: ymama    時間: 08-6-11 13:12

歡迎你!

你應該在交第一次學費中時有一些SFA暑期班資料,
教堂主辨的是小一適應班(for public),
學校辦是英文班(sfa students only), 英文班值得一讀, 因可以"操" 下文法, 開學後易d 適應.

ymama
作者: Central    時間: 08-6-11 13:42

小b維維

好開心喺呢度見到你

原文章由 小B維維 於 08-6-11 00:07 發表

請各位多多指教

作者: gordon    時間: 08-6-11 13:43

wah, so efficiency. 報到.

原文章由 小B維維 於 08-6-11 00:07 發表

請各位多多指教

作者: Central    時間: 08-6-11 13:45

ymama

我是新來的,請多多指教。想請問,我收到學校寄來的信,裏面只有英文班,為何無提及過教堂辦的小一適應班既   我都好想知道多d資料,以便安排小朋友的暑期活動。

原文章由 ymama 於 08-6-11 13:12 發表
歡迎你!

學校辦是英文班(sfa students only), 英文班值得一讀, 因可以"操" 下文法, 開學後易d 適應.

ymama ...

作者: ymama    時間: 08-6-11 15:07

Central;

我唔肯定小一適應班的資料是否連學校信寄到? 只是我印象中是見過. 你也許打電話問一下教堂.

其實sfa暑期活動主要是這兩個, 其他時間可以自己安排一下.
建議你可以買一些小一上的練習做下, 早些上手.

ymama

原文章由 Central 於 08-6-11 13:45 發表
ymama

我是新來的,請多多指教。想請問,我收到學校寄來的信,裏面只有英文班,為何無提及過教堂辦的小一適應班既   我都好想知道多d資料,以便安排小朋友的暑期活動。

...

作者: visa    時間: 08-6-11 18:41

hi.... hi.....我來報到啦.....好高興見到你地...(小B維維..Central. gordon)..haha....

原文章由 ymama 於 08-6-11 15:07 發表
Central;

我唔肯定小一適應班的資料是否連學校信寄到? 只是我印象中是見過. 你也許打電話問一下教堂.

其實sfa暑期活動主要是這兩個, 其他時間可以自己安排一下.

yma ...

作者: 小B維維    時間: 08-6-12 02:08

唔該晒, 以後請多多指教

原文章由 ymama 於 08-6-11 01:12 PM 發表
歡迎你!

ymama ...

作者: 小B維維    時間: 08-6-12 02:08

ME2

原文章由 Central 於 08-6-11 01:42 PM 發表
小b維維

好開心喺呢度見到你

作者: 小B維維    時間: 08-6-12 02:09

ME2

原文章由 visa 於 08-6-11 06:41 PM 發表
hi.... hi.....我來報到啦.....好高興見到你地...(小B維維..Central. gordon)..haha....

作者: gordon    時間: 08-6-12 11:06

I have got the info for the P1 bridging course from SFA church, period: 28 Jul - Aug 8. However, I have joined another bridging course, can't join this one

原文章由 小B維維 於 08-6-12 02:09 發表
ME2

作者: Orange    時間: 08-6-12 11:28

hello,我又報到
作者: Orange    時間: 08-6-12 11:34

ymama,

請問係米大部份小朋友都order lunch box, 好吃嗎? or bring from home?
作者: ymama    時間: 08-6-12 15:58

orange:

據我所知是大部份同學訂飯, 當然有一d小朋友話好食, 有d話唔好食. 不過我個人覺得唔好縱小朋友擇食, 其實一日都有三種餐選, 有飯, 麵及蒸飯, ok啦!

ymama

原文章由 Orange 於 08-6-12 11:34 發表
ymama,

請問係米大部份小朋友都order lunch box, 好吃嗎? or bring from home?

作者: Pan媽媽    時間: 08-6-12 17:53     標題: 08-09年SFA小一家長情報站

Hi 各位好,
我都黎報到
系呢, 校車方面是不是都經你們附近?
我仲煩緊, 未有著落, 唔知有無好介紹 - 上葵涌到學校, 多多幫忙
作者: visa    時間: 08-6-12 18:21

Hi Pan媽媽,

今早, 我打了電話給校車聯絡人(林太), 她說如沒有校車在家附近, 14/6 可向她查詢及給你其他保母車資料的卡片....

原文章由 Pan媽媽 於 08-6-12 17:53 發表
Hi 各位好,
我都黎報到
系呢, 校車方面是不是都經你們附近?
我仲煩緊, 未有著落, 唔知有無好介紹 - 上葵涌到學校, 多多幫忙

作者: visa    時間: 08-6-12 18:26

thanks ymama

原文章由 ymama 於 08-6-12 15:58 發表
orange:

據我所知是大部份同學訂飯, 當然有一d小朋友話好食, 有d話唔好食. 不過我個人覺得唔好縱小朋友擇食, 其實一日都有三種餐選, 有飯, 麵及蒸飯, ok啦!

ymama

...

作者: Pan媽媽    時間: 08-6-12 18:30

visa,

Thank you very much.

原文章由 visa 於 08-6-12 18:21 發表
Hi Pan媽媽,

今早, 我打了電話給校車聯絡人(林太), 她說如沒有校車在家附近, 14/6 可向她查詢及給你其他保母車資料的卡片....

作者: kmylau    時間: 08-6-13 14:09

小B維維..Central. gordon各位好:
我個女都系根德女, 好高興系度見到大家.
請問知唔系唔系一定要聽日比學費時候, 比埋車費呢?
我今日打電話去校務處問如果聽日黑雨交學費既安排, 答案系會再另行安排. 唔會系星期一. 噤都好d, 因我要預早同公司請假.
作者: twinsbb    時間: 08-6-13 15:44

HIHI,

大家好!  My twins will be studying in St. Francis coming Sept.  I will go to register tmr and they are from Kentville too.  I still cannot believe that my twins follow their Mum's footstep to go to St. Francis.  Long time no see my 母校.

Twinsbb
作者: wendyyy    時間: 08-6-13 21:05

Hi, Twinsbb,

My twins grils will study this school in coming Sept too.
Hope they will be classmates.

Wendy

原文章由 twinsbb 於 08-6-13 15:44 發表
HIHI,

大家好!  My twins will be studying in St. Francis coming Sept.  I will go to register tmr and they are from Kentville too.  I still cannot believe that my twins follow their Mum's footstep to g ...

作者: twinsbb    時間: 08-6-14 00:28

Hi Wendy,

Nice to meet you and hope they will be classmates.

Twinsbb
作者: wendyyy    時間: 08-6-15 21:18

Hi Twinsbb,

妳的小朋友是否要坐校車返學呀, 星期六註冊時先知道我住個區 (土爪灣) 無校車, 也無保娒車提供, 真擔心她們怎返學, 可有介紹 ?  謝.

如真的沒有車返學, 咁唯有選另一間學校了.

Wendy

原文章由 twinsbb 於 08-6-14 00:28 發表
Hi Wendy,

Nice to meet you and hope they will be classmates.

Twinsbb

作者: Central    時間: 08-6-17 14:52

ymama

Thank you very much for your useful information.

Central

Central;

yma ...

作者: Central    時間: 08-6-17 14:54

ymama

Thank you very much for the useful information.

Central

Central;

yma ...

作者: Central    時間: 08-6-17 15:03

ymama

Thank you very much for the useful information.

Central

Central;

yma ...

作者: Central    時間: 08-6-17 17:56

ymama

多謝你的資料。我在上星期六到學校辦手續時,他們已給我一份教堂的預備班資料了。

Central

Central;

yma ...

作者: Central    時間: 08-6-17 18:06

ymama

多謝你的資料。我在上星期六到學校辦手續時,他們已給我一份教堂的預備班資料了。

Central

Central;

yma ...

作者: twinsbb    時間: 08-6-18 10:37

Hi Wendy,

好似真係唔去土瓜海灣, 等我搵下我的保娒車nos.

Twinsbb

原文章由 wendyyy 於 08-6-15 21:18 發表
Hi Twinsbb,

妳的小朋友是否要坐校車返學呀, 星期六註冊時先知道我住個區 (土爪灣) 無校車, 也無保娒車提供, 真擔心她們怎返學, 可有介紹 ?  謝.

如真的沒有車返學, 咁唯有選另一間學校了.

Wendy

...

作者: Central    時間: 08-6-18 11:11

Hi visa

見到你地真係好開心呀

原文章由 visa 於 08-6-11 18:41 發表

作者: Central    時間: 08-6-18 11:12

Orange

Nice to meet you here
原文章由 Orange 於 08-6-12 11:28 發表
hello,我又報到

作者: Central    時間: 08-6-18 11:16

kmylau

Nice to meet you.  睇下我地今年會唔會再同班先

Central

原文章由 kmylau 於 08-6-13 14:09 發表
小B維維..Central. gordon各位好:
我個女都系根德女, 好高興系度見到大家.
請問知唔系唔系一定要聽日比學費時候, 比埋車費呢?
我今日打電話去校務處問如果聽日黑雨交學費既安排, 答案系會再另行安排. 唔會系星期一.  ...

作者: Central    時間: 08-6-18 11:19

twinsbb

Very happy to have so many old friends from kv

原文章由 twinsbb 於 08-6-13 15:44 發表
HIHI,

大家好!  My twins will be studying in St. Francis coming Sept.  I will go to register tmr and they are from Kentville too.  I still cannot believe that my twins follow their Mum's footstep to g ...

作者: Central    時間: 08-6-18 11:29

請問各08-09 SFA P1 小朋友家長,你地係咪已經報左SFA既幾個暑期班喇
作者: gordon    時間: 08-6-18 15:58

yes ar, English Intensive Program and the Mandarin courses but can't join the SFA church's P1 Bridging course, Gordon has joined another one already.

原文章由 Central 於 08-6-18 11:29 發表
請問各08-09 SFA P1 小朋友家長,你地係咪已經報左SFA既幾個暑期班喇

作者: 小B維維    時間: 08-6-19 00:53

3個都報晒 咁你有冇報晒呀?

原文章由 Central 於 08-6-18 11:29 AM 發表

作者: Sarah1    時間: 08-6-19 09:27     標題: 報到

原文章由 小B維維 於 08-6-19 00:53 發表

各位

我也來自KV, 我都來報到, 我也報灑3個COURSES, 暑假真的很FULL, 再加上SKATING 及SWIMMING.

好彩有小B在, 我們唔使擔心la

請各位keep in touch

作者: Central    時間: 08-6-19 13:17

小b維維

註冊當日只報了英文班,將會報埋小一預備班,至於普通話班,就會在deadline前報埋

原文章由 小B維維 於 08-6-19 00:53 發表

作者: Central    時間: 08-6-19 13:18

Sarah1

Nice to meet you here

原文章由 Sarah1 於 08-6-19 09:27 發表

各位

我也來自KV, 我都來報到, 我也報灑3個COURSES, 暑假真的很FULL, 再加上SKATING 及SWIMMING.

好彩有小B在, 我們唔使擔心la

請各位keep in touch

...

作者: willow    時間: 08-6-20 16:56

大家好!
我的兒子也會在9月加入sfa ,請各位多多指教!
作者: zzplus    時間: 08-6-21 00:11

HI Everyone.  I'm looking for school transport from Yuen Long.  Can anyone provide me some information ? THANKS

原文章由 willow 於 08-6-20 16:56 發表
大家好!
我的兒子也會在9月加入sfa ,請各位多多指教!

作者: Central    時間: 08-6-25 13:51

有些小學會安排一些如護脊書包或文具公司,到校內以較便宜的價錢,出售書包及文具,唔知你地有冇資料呢
作者: gordon    時間: 08-6-25 22:56

I want to know too. Do SFA have a standard for choosing schoolbad for student such like size and colour?

原文章由 Central 於 08-6-25 13:51 發表
有些小學會安排一些如護脊書包或文具公司,到校內以較便宜的價錢,出售書包及文具,唔知你地有冇資料呢

作者: Central    時間: 08-6-26 11:37

gordon

I think that there is no special requirements on student school bag in SFA.

原文章由 gordon 於 08-6-25 22:56 發表
I want to know too. Do SFA have a standard for choosing schoolbad for student such like size and colour?

作者: gordon    時間: 08-6-26 16:31

thanks Central.

原文章由 Central 於 08-6-26 11:37 發表
gordon

I think that there is no special requirements on student school bag in SFA.

作者: gordon    時間: 08-6-27 10:15

我想問吓SFA係咪好似KV咁返10個月學JAR, 我看SFA只收9-6月份學費?

anyone knows?
作者: ymama    時間: 08-6-27 17:58

我想問吓SFA係咪好似KV咁返10個月學JAR, 我看SFA只收9-6月份學費?
>>Yes
作者: vickywicks    時間: 08-6-28 11:35     標題: just to say hello

大家好, 我新嚟的, 我囡囡今年9月都是SFA的新生, 她不是來自KV和ST. CAT的, 希望可認識多些新朋友。 SFA今年是否都是好少女仔新生呢? 註冊果日見到多數是男仔, 唔知女仔會"經貴"D, 定係孤單D呢? 已經報了英文和普通話班, 多多指教!
作者: Fishmama    時間: 08-6-29 19:36

Hi! Everybody,  my daughter will study in SFA and she is fro Kentville.  Glad to know many Kentville classmates go to SFA. Anyone know that the SFA student wears black shoes or white shoes?

Thanks!

作者: vickywicks    時間: 08-6-29 21:29

Black shoes and short white socks!
作者: gordon    時間: 08-6-30 11:19     標題: School bag

Hi SFA moms,

Which school bag are you going to buy?  I quite like SPI but the other day, I saw a thomas & friends school bag (examined by The HK Polytechnic University) in a department store, is it good?  pls advise.

Thanks
Gordon ma
作者: Central    時間: 08-7-2 17:37

請問有冇舊生家長知道新生會在何時知道分班結果      並且SFA是按甚麼來分班的呢      謝謝

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-2 17:52 編輯 ]
作者: ymama    時間: 08-7-2 17:59

分班結果會在八月尾知, 因八月尾有個家長會, 我記得是那時有張貼出來.
按老師說是平均分的, 沒有特別按成績分.

YMAMA

原文章由 Central 於 08-7-2 17:37 發表
請問有冇舊生家長知道新生會在何時知道分班結果      並且SFA是按甚麼來分班的呢      謝謝   

作者: bbloveme2006    時間: 08-7-3 07:17

有無青衣區的小朋友開學後,有興趣乘的士往返SFA,如有,請pm我,謝謝。
作者: Central    時間: 08-7-3 11:18

ymama

謝謝你

原文章由 ymama 於 08-7-2 17:59 發表
分班結果會在八月尾知, 因八月尾有個家長會, 我記得是那時有張貼出來.
按老師說是平均分的, 沒有特別按成績分.

YMAMA

作者: carriechan    時間: 08-7-4 11:39

我住土瓜灣, 想問一問有無保母車介紹? 因為校車姨姨話唔去我哥區....
作者: chansc912    時間: 08-7-4 21:59

各位媽咪, 你們好!

我都來報到, 請多多指教

chansc912
作者: Central    時間: 08-7-11 13:57

請問有冇家長知道,9月1-3日返學(上午),有冇校巴服務架 謝謝。

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-11 14:03 編輯 ]
作者: gordon    時間: 08-7-11 17:27

Asked SFA already. Yes school bus services is still on but Sep 1, I think every parent will bring their kid to school

原文章由 Central 於 08-7-11 13:57 發表
請問有冇家長知道,9月1-3日返學(上午),有冇校巴服務架 謝謝。

作者: Felicia726    時間: 08-7-12 18:46

Hello parents of SFA,
I would like to know if the Primary school admission notice will be posted on their website in early September? My child will apply for 2009/2010 school term. Thanks for your help.
作者: Central    時間: 08-7-14 16:35

謝謝

原文章由 gordon 於 08-7-11 17:27 發表
Asked SFA already. Yes school bus services is still on but Sep 1, I think every parent will bring their kid to school

作者: 小B維維    時間: 08-7-22 20:41

下星期返小一預備班啦, 唔知有冇人同維維同班呢? 維維係1A班呀, 而家知道有2個同學仔係1F班
作者: visa    時間: 08-7-22 21:50

琪琪係1B

原文章由 小B維維 於 08-7-22 20:41 發表
下星期返小一預備班啦, 唔知有冇人同維維同班呢? 維維係1A班呀, 而家知道有2個同學仔係1F班

作者: Central    時間: 08-7-22 23:47

直至現在,我仲未收到任何通知呀 聽朝要打電話去問問先,我都好希望同你地一班呀
作者: SandyWu    時間: 08-7-23 12:41

尋晚我收到電話,我囡囡係1c,多多指教
作者: gordon    時間: 08-7-23 13:07

I have just called SFA but they said they will only disclose the class allocation on the parent day. why why why....
作者: Woon-Woon    時間: 08-7-23 13:36

我唸其他家長收到電話分班係關於聖堂的小一預備班, 而唔係 SFA的小一分班, 所以唔駛擔心, 我都未收到聖堂電話呀

原文章由 gordon 於 08-7-23 13:07 發表
I have just called SFA but they said they will only disclose the class allocation on the parent day. why why why....

作者: gordon    時間: 08-7-23 14:41

oic,

sorry, too nervous already.

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-23 13:36 發表
我唸其他家長收到電話分班係關於聖堂的小一預備班, 而唔係 SFA的小一分班, 所以唔駛擔心, 我都未收到聖堂電話呀

作者: Central    時間: 08-7-23 15:27

我剛致電聖堂詢問關於小一預備班的班別,我小朋友係1E呀。佢地話唔係班班都會事前通知家長在那一班,只係唔同班,老師做法各有不同,有些會通知,有些不會通知。

至於小一分班,要在八月尾的家長日才公佈。

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-23 13:36 發表

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-23 15:30 編輯 ]
作者: Woon-Woon    時間: 08-7-24 13:01

gordon,

係呀, 其實一知道要讀SFA, 真係成日都會 "too nervous", 遲 d 可能大家都會習慣

Central,

完來要自己問班別, 等陣lunch後等我又問下先, 睇吓同你地係咪同班

原文章由 gordon 於 08-7-23 14:41 發表
oic,

sorry, too nervous already.

作者: Sarah1    時間: 08-7-24 13:58     標題: 1B CLASS

原文章由 visa 於 08-7-22 21:50 發表
琪琪係1B

HI Visa

My son, Chris also 1B.
作者: visa    時間: 08-7-24 14:16

Hi Sarah1.. 多多指教..

原文章由 Sarah1 於 08-7-24 13:58 發表

HI Visa

My son, Chris also 1B.

作者: kmylau    時間: 08-7-24 16:23

小B維維,

系呀! F班好早(約兩星期之前)已經打電話比家長啦!  我啱啱打去教堂, 佢話叫我再等下, 應該會打比我. 如果無打比我, 就帶基本文具, 星期一先返學校就知邊一班噃.

原文章由 小B維維 於 08-7-22 20:41 發表

作者: Central    時間: 08-7-24 23:41

你地有冇人會自己帶小朋友返小一預備班呀
作者: Central    時間: 08-7-24 23:46

Woon-Woon

你的小朋友會返邊班呢 我個小朋友返1E,唔知有冇人都係1E呢

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-24 13:01 發表
Central,

完來要自己問班別, 等陣lunch後等我又問下先, 睇吓同你地係咪同班...

作者: kmylau    時間: 08-7-25 09:47

噚晚收到小一預備班既導師電話, Miss系傾談間透露話自已都系sfa畢業生, 而家系第二間學校教書.
作者: Woon-Woon    時間: 08-7-25 14:58

Central,

我仲未知係邊班, 打電話返教堂佢話可能導師忙未得閒通知, 如果無人通知, 咁要等星期一就知道係邊班,  下星期一再上黎話你知會唔會同你小朋友一班先

原文章由 Central 於 08-7-24 23:46 發表
Woon-Woon

你的小朋友會返邊班呢 我個小朋友返1E,唔知有冇人都係1E呢

作者: FungMm    時間: 08-7-25 17:08

Dear all,

大家好, 我囝囝於今年K3同時亦要考慮升小學之問題. 本人好希望考入St. francis, 請問在面試時有什麼要留意? 要否考written test? 請大家比d意見我. 十分多謝.
作者: Central    時間: 08-7-28 23:32     標題: SFA聖堂辦的小一預備班

今日上了半天小一預備班,小朋友學了很多小學的特色和規矩,如:
返學和小息後,要全班排隊後,才可進入課室;及
學習天主教的祈禱等等

祝各位小朋友都喜歡上小學!愛上學習!

你們的小孩子有甚麼感受呢?一齊分享下啦
作者: Central    時間: 08-7-28 23:32     標題: SFA聖堂辦的小一預備班

吓,short左,duplicate左咁多次添,不好意思!

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:35 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:35 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:36 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:36 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:34 編輯 ]
作者: Sarah1    時間: 08-7-30 09:21

各位

我仔仔做了班長, 我問他有甚麼做, 他說要講
stand up 同sit down, 我再問他有甚麼要注意, 他回答要大聲, 真好笑

作者: Woon-Woon    時間: 08-7-30 13:59

Central,

我囡囡讀1C, 同你的小朋友唔同班, 呀囡淨係話科科都係唔同老師教, 同埋 D 茶點一個小息唔夠時間食, 因為又要排隊, 又要去洗手間, 好忙, 其實而家佢地响禮堂小息, 將來小一都係, 無得出去操場嫁, 要小二開始先可以

Sarah1,

你囝囝做班長好威呀!  我無問過囡囡佢果班邊個做班長, 因為佢都係唔記得嫁喇, 佢連坐响隔離個同學叫咩名都唔記得, 不過都讀小學時一班得一個班長, 做到的機會都好低, 所以我一早講定佢聽做班長一定要好高大嫁(我個囡好細粒), 因為成日要幫老師拎野同擦黑板, 所以老師一定唔會揾佢嫁, 我唸住俾定心理準備佢等佢唔駛到時唔開心
作者: SandyWu    時間: 08-7-30 16:04

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-30 13:59 發表
Central,

我囡囡讀1C, 同你的小朋友唔同班, 呀囡淨係話科科都係唔同老師教, 同埋 D 茶點一個小息唔夠時間食, 因為又要排隊, 又要去洗手間, 好忙, 其實而家佢地响禮堂小息, 將來小一都係, 無得出去操場嫁, 要小二開 ...

我囡囡都係讀1C,我都有問佢返學點,佢話好開心,但尋晚就話D功課唔駛做,星期四先交,我睇番手冊估應該唔係,所以尋晚要佢做功課LAW
作者: visa    時間: 08-7-30 22:07

yeah.....你仔仔好叻呀....做了班長....

今早琪琪要在禮堂上, 拿"咪"讀主禱文, 佢話對住咁多同學仔讀..... 好驚 , 所以讀得很細聲, 都唔知同學仔聽唔聽到佢讀

原文章由 Sarah1 於 08-7-30 09:21 發表
各位

stand up 同sit down, 我再問他有甚麼要注意, 他回答要大聲, 真好笑

[ 本文章最後由 visa 於 08-7-30 22:15 編輯 ]
作者: kmylau    時間: 08-7-31 10:27

Woon-Woon & SandyWu,

我個囡同幾個幼稚園同學仔都系讀1C呀, 由於佢地早已認識, 所以特別覺得好玩. 問佢坐佢隔離位個小朋友叫咩名, 又唔記得......
我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點. 尋晚做中文生字我問佢系咪每個字寫兩行, 佢話老師叫隔行, 即系寫一行得啦. 都唔知系咪.  我話佢第時讀小學烏下烏下, 都唔可以幫佢太多, 要比佢知道自已既責任.
作者: Woon-Woon    時間: 08-7-31 16:44

Sandy / kmylau,

我同你地差不多,問個囡隔離個同學叫咩名,佢話唔記得,今日手冊明明寫左要做書的 P.4 & P.5, 佢話老師話P.5唔駛做, 咁唔駛做不點會寫手冊? 我問佢老師幾時講, 佢話唔知因為佢去左洗手間 再叫佢做佢就喊話我唔信佢, 係佢返學唔係我返, 我又點會清楚得過佢喎...唉,  我都係今晚返屋企先再同佢講

原文章由 kmylau 於 08-7-31 10:27 發表

我個囡同幾個幼稚園同學仔都系讀1C呀, 由於佢地早已認識, 所以特別覺得好玩. 問佢坐佢隔離位個小朋友叫咩名, 又唔記得......
我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點.  ...

作者: Central    時間: 08-7-31 22:43

Chris好叻仔呀 做班長,佢應付有餘

原文章由 Sarah1 於 08-7-30 09:21 發表
各位

作者: Central    時間: 08-7-31 22:52

開學後,大家有四分一機會會同班 我個小朋友都話小息時間好快過,唔夠時間要排隊,食野,飲水,傾偈,玩....
1E班今日去過電腦室呀,阿仔仲問我去過未,懶巴閉咁

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-30 13:59 發表
Central,

我囡囡讀1C, 同你的小朋友唔同班, 呀囡淨係話科科都係唔同老師教, 同埋 D 茶點一個小息唔夠時間食, 因為又要排隊, 又要去洗手間, 好忙, 其實而家佢地响禮堂小息, 將來小一都係, 無得出去操場嫁, 要小二開 ...

作者: Central    時間: 08-7-31 22:56

我仔仔直頭話返預備班開心過返幼稚園 我問佢點解 佢話因為預備班可以有得跑,返幼稚園老師唔比跑

原文章由 SandyWu 於 08-7-30 16:04 發表
我囡囡都係讀1C,我都有問佢返學點,佢話好開心,但尋晚就話D功課唔駛做,星期四先交,我睇番手冊估應該唔係,所以尋晚要佢做功課LAW

作者: Central    時間: 08-7-31 23:02

嘩,琪琪好叻女呀,拿咪讀主禱文 真係好勇敢呀。比著我,可能都會好緊張呀。新環境,新老師,新同學,新形式....

原文章由 visa 於 08-7-30 22:07 發表
yeah.....你仔仔好叻呀....做了班長....

今早琪琪要在禮堂上, 拿"咪"讀主禱文, 佢話對住咁多同學仔讀..... 好驚 , 所以讀得很細聲, 都唔知同學仔聽唔聽到佢讀

...

作者: Central    時間: 08-7-31 23:05

我仔就話一行寫四個詞語,每寫完一個詞語就要格一個格。但係點解個格細左咁多既 莫非小一開始,就要用咁細既格仔簿寫字

原文章由 kmylau 於 08-7-31 10:27 發表

我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點.  ...

作者: Central    時間: 08-7-31 23:10

各位家長

小朋友聽/講既野,有時只聽/講一半,而且甩甩漏漏,聽得莫名其妙,並且比佢地考起,我地真係要喺呢度,互相報料。請大家多多關照

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-31 16:44 發表
Sandy / kmylau,

我同你地差不多,問個囡隔離個同學叫咩名,佢話唔記得,今日手冊明明寫左要做書的 P.4 & P.5, 佢話老師話P.5唔駛做, 咁唔駛做不點會寫手冊? 我問佢老師幾時講, 佢話唔知因為佢去左洗手間 再 ...

作者: visa    時間: 08-8-1 11:18

唉...叻嘜鬼呀...第二天有個媽咪報料, 話琪琪拿住支咪後, 哭了起來 , c啦, 佢咁怕羞, 都唔知點好

仲有一件好笑野, 琪識了一個新同學仔, 這個同學仔好搞笑, 用兩隻手抱住她說"don't cry, baby.....don't cry, baby...." , 返了幾天預備班, 她都很開心

寫字方面, 我覺得中文格很細, 英文雙線紙又細

仲有一件關於保母車, 想請教你們 , 有兩架保母車都經我家, 都唔知選???

1)陸太(在學校門口派咭片)--是否高年班的同學仔也是坐這車??
2)李叔(學校校車聯絡人林太給的) -- 他說會在八月出新車, 有安全帶...

原文章由 Central 於 08-7-31 23:02 發表
嘩,琪琪好叻女呀,拿咪讀主禱文 真係好勇敢呀。比著我,可能都會好緊張呀。新環境,新老師,新同學,新形式....

[ 本文章最後由 visa 於 08-8-1 16:02 編輯 ]
作者: Sarah1    時間: 08-8-1 13:52

Central,

Woon-Woon

HAHA, 我仔只有一個特徵, 就是高大, 我叫佢要做好榜樣, 各人都要看班長表現

作者: Central    時間: 08-8-4 23:38

小一預備班都有結業禮,好犀利呀 話時話,係咪每個小朋友都要表演架 你地既小朋友表演d嘜野呢 好可惜家長不能入場觀看
作者: SandyWu    時間: 08-8-5 12:23

原文章由 Central 於 08-8-4 23:38 發表
小一預備班都有結業禮,好犀利呀 話時話,係咪每個小朋友都要表演架 你地既小朋友表演d嘜野呢 好可惜家長不能入場觀看 ...

我囡表演dancing,我仲以為可以入去睇佢表演tim 尋晚仲同個囡講陪佢係個日返學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5