教育王國

標題: 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [打印本頁]

作者: WinChi    時間: 08-8-6 14:25     標題: 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得

你地諗好未,我覺得好煩呀!
大家可否在此交流一下
作者: WinChi    時間: 08-8-14 09:30

有無人和我一樣
沙田 91 校網
作者: AgnesHimMa    時間: 08-8-14 18:36

我馬鞍山net, 都唔係好知係乜嘢net, 都諗住choose 其他net 的學校

原文章由 WinChi 於 08-8-14 09:30 發表
有無人和我一樣
沙田 91 校網

作者: ling9981    時間: 08-8-20 15:11

我都係 91綱, 我心儀係培基小學.
係未 9月返高班時先要報架 ? 我咩都無做過喎!
作者: pineapple23    時間: 08-8-22 10:24

你好! 我都係91網,我心儀學校都係培基
9月選校再一齊分享
作者: chingko    時間: 08-8-24 01:34

我都係91網!
作者: Venuscheng    時間: 08-8-25 09:37

原帖由 chingko 於 08-8-24 01:34 發表
我都係91網!

我都係91網, 心儀呂明才, 但未決定邊間呂明才
作者: chingko    時間: 08-8-26 00:47

原帖由 Venuscheng 於 08-8-25 09:37 發表

我都係91網, 心儀呂明才, 但未決定邊間呂明才

唉.........!我都未諗掂呀!
作者: cheukyingma    時間: 08-8-27 02:07

我都係91綱, 未選定心儀學校!! 係呢, 你哋小朋友讀邊間幼稚園呀?
作者: WinChi    時間: 08-8-27 16:17

我女係保良局吳多TAI 幼稚園 讀
我覺得呢間不幼稚園不錯
作者: abbytang    時間: 08-8-27 20:34

我都係 91 網呀 , 大家好
囡囡依家係民生讀緊 , 我會揀 一呂 , 博一博啦
我都係乜都冇做 , 反正第一 round 都吾駛交 profile , 睇完第一 round result 先算
作者: PoohBB    時間: 08-8-27 22:17     標題: 回覆 # 的文章

我喜歡
一呂, 主風..

.. 不過聽人講一呂要求好高, 大人細路都會讀得很辛苦. 又有d怕.. 我仔真係會跟唔上, 我又唔係咁叻, 到時真係要一齊讀小一....

培基小學 ? 我未聽過..口碑好嗎 ?
作者: WINGYIBB    時間: 08-8-28 14:08

我暫時決定選胡素貞(第一城), 我囡囡續宣道幼稚園可以上大圍陳圓喜小學( band one ),呂明才太多人選了.
作者: WINGYIBB    時間: 08-8-28 14:08

我暫時決定選胡素貞(第一城), 我囡囡續宣道幼稚園(kln tong)可以上大圍陳圓喜小學( band one ),呂明才太多人選了.
作者: chingko    時間: 08-8-28 17:47

我大囡讀大圍聖心,我第一round會跨區報沙官,因有20分,如果round one落選先慢慢再諗!
作者: chingko    時間: 08-8-28 17:49

請問培基係邊樹架?
作者: Me_Be    時間: 08-8-28 19:34

我最近至搬入沙田,個女都係呢個網,我都未決定到,因為我唔了解呢個校網既學校。
作者: 恩禧媽    時間: 08-8-28 22:46

培基位於火炭半山上,樂霞坊。由港鐵站行上去都只係15分鐘。
作者: chrischris    時間: 08-9-1 23:38     標題: 緊急!請問沙田圍呂明才有否開放日?

各位媽咪,我想去參觀沙田圍呂明才,但又唔知佢地幾時有開放日,請各位幫幫手!
作者: annanfung    時間: 08-9-2 17:04     標題: 回覆 # 的文章

hihi, my son also study at 沙田圍呂明才, honestly to all the KG mama they like沙田圍呂明才 .. Before, I also thought that it was such so great as my son could go into this school.  But after he went though the P.1 (now in P.2)  I found that...  the school actually has too much homework too much workload. And the kinda not very understand the need of the student in 2008 now a day!  I know most of the school now a day having about 7-8 homeworks each day.  But at 沙呂 each home work, almost need to spend over 45mins to do... (which mean  45 mins X 7 = 5.25hrs)  Hay... well...  each day.. almost needs to spend at least 4 hrs or over for homework.. The most funny thing is.... school also expect each student to finish each homework in 30 mins as it shows on its ONLINE internation website.  If my son really able to finish ON TIME as how school expected--30mins for each homework.. MY SON also need to spend 30 mins X 7 = 3.5 hrs!!!!!!!!!!!!!!!   
Dear all parents.. i do really feel so sorry to my son after i realize such things.  Because i totally saw that, my son is only having the life of HOMEWORK after school. And also need to study the dictation!  (there has sooo much words spelling for dictation!)  School also would still kept to give so much homework before tests or exam!    This is not what a 6 yrs old kids should be.  I could see that he also feel pressure.  He also want to sleep earlier.  He used to told me, his teacher asked the class students the time of usually they went to bed.  My son told me, most of the student handup for the time they went to sleep at 11pm!    Only 6 yrs old!  No time to play with Dad before sleep!  No time to do his drawing!    No time to learn anything out of school activites(except Sat or Sun)  BECAUSE..... he was TOO sleepy after finish homework at night.   I did tell the teach about the case at the end of the 1st term.  And teachers just kept to say, "the homework quantity is normal.. is OK!"  well...  what can I DO!  well.. end up... in this summer, my son go to P.2... the Principle finially said that, she agrees the homework to decute a bit the quantity and will have only 2 test a yr!.. and... finially she ABLE to use her ear to LISTEN our voice!  COME ON>>>>>>    why would the teacher told me is normal at before then?  (play me mie!) Why not improve faster?  Why not really look at what kind of student they have.. so they use what kind of teach.. and what is actually their purpose on their student?  ONLY DO HOMEWORK WELL?!!!  Feel like NO PURPOSE!  
On the other side, About SOME parents in this school.. it was very funny that... they kept to ask school to give more homework to the student.. well... I was not so sure.. but I guess, they should be so rich... full time mama.. and have tutior each day.. and their kids is kind of out standing, their kids already able to finish homework so easily.  As i see.. if is outstanding students, why not using their free time, to learn more outside activities?  This is the kind of the very funny parents you would able to see in this school.   And school would most listen to them more than me.. b/c may be my boy is not outstanding in the school... so... I feel so sorry for my son.   This is how i feel from the school in my deep heart.  Of course, as what the Principle said in the summer parents meeting.. I wish that.. the school would improve a bit.  
About SCHOOL BUS,   沙呂 doesn't have KWL side school bus.  I stay in Kwl side.. this is very disappointed!  Now... I am trying my best my son to study better this year.  My family planning to change school for him.  Of course, if my son about to deal with the school.  I will see.  Overall, this is my comment of the school.
Thankyou very much
作者: km1357    時間: 08-9-3 09:59

原帖由 annanfung 於 08-9-2 17:04 發表
hihi, my son also study at 沙田圍呂明才, honestly to all the KG mama they like沙田圍呂明才 .. Before, I also thought that it was such so great as my son could go into this school.  But after he went t ...

希望今年你同你呀仔可以適應到喇.
好彩我地一早放棄左呢間學校, 如果唔係我都會好似你咁.
作者: estherxx    時間: 08-9-3 10:48

作者: 19770104    時間: 08-9-3 11:21

聽完你咁講好似好恐怖,因為我都想選這間,但得15分,之前老師見意仔仔適合胡上,因仔仔太活潑,但爸爸以前在聖心讀過,真係心大心細,希望比意見唔該
作者: chrischris    時間: 08-9-3 11:31

好多謝你的分享!
我本來諗住沙呂比一呂較小功課和活動d!
原來都咁多!!
作者: 迪男媽媽    時間: 08-9-3 11:40

chrischris, 我同你一樣都係諗住一呂辛苦, 退而揀沙呂, 點知.... 究竟91網邊間真係活動教學而且冇咁多功課呢???

原帖由 chrischris 於 08-9-3 11:31 發表
好多謝你的分享!
我本來諗住沙呂比一呂較小功課和活動d!
原來都咁多!!

作者: Venuscheng    時間: 08-9-3 11:48

原帖由 annanfung 於 08-9-2 17:04 發表
hihi, my son also study at 沙田圍呂明才, honestly to all the KG mama they like沙田圍呂明才 .. Before, I also thought that it was such so great as my son could go into this school.  But after he went t ...

聽你講你囝囝的情況真係好辛苦喎! 咁你又會唔會諗住轉校? 老師有無講下認為你的囝囝能不能handle? 如果讓佢升班, 相信佢暫時仍能應付. 有些家長重要求多d功課??? 就算有補習老師, 功課都係小朋友做架! 咁放學回家都好晏啦! 如3.5小時才能完成, 那麼如何參加課外活動??
作者: chrischris    時間: 08-9-3 13:44

我都好想問,沙田有邊間小學,唔好咁多功課!
作者: annanfung    時間: 08-9-3 13:48

thankyou very much ar.. I also wish that.. my son will able to keep on handling.  Monday was the 1st day of school.  I also have the feeling that.. it is a NEW start again for me to cheer myself UP.  cheer to every parents HERE!  i believe that.. we are all good parents as we all want our kids to have good study and healthy life as well!  CHEERRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!1
原帖由 km1357 於 08-9-3 09:59 發表

希望今年你同你呀仔可以適應到喇.
好彩我地一早放棄左呢間學校, 如果唔係我都會好似你咁.mouth:" />

作者: chrischris    時間: 08-9-3 14:09

ANNANFUNG
你好!我本來真的很希望讀沙呂,活動教學,校舍新,但如果一年班已經七樣功課,就真係多D,咁重有默書呢!真係唔係個個小朋友都得!我想問問你,小朋友一星期默多少次書?我聽人講,沙呂進行一種認字方法,好似話效果幾好,請你比D意見我!謝謝!
作者: annanfung    時間: 08-9-3 15:49

Dear chrischris
沙呂's 校舍 is quite nice.  Um... I will see about  2 more months as if they really change the quantity of the homework to be more fair.  If so, I will let the parents knows about how they change on bk here.
About Chinese 認字方法,  teacher would kindly teach them the 部首 and gives student chance to freedomly to write any word with the selected 部首.  Teacher usually would repeat to do this in dictation for letting the student to get bonus marks.  The way they teach Chinese is not bad.  At least, I can see my boy learn so much words in one year.  It is such big different from the change from the beginning of P.1 and the end of P.1   
The school usually have one Chinese and one English dictation every one or 2 weeks.  It depends.  And.. they would sometimes do the dictation 2 times for the same chapter.  
Overall, the school is not totally not good.  If homework be more fair and the student really have a VERY good arrangement of everyday.  Also would be so good.  (well.. haha.. i found.. this is not so easy.  because, if my boy feel tried after school, i also would let him to take a slap.  If he suddently want to draw pictures after finish homework.. i also would let him to do.  may be i am not a full time mama..  cant' do perfect timing.)  

原帖由 chrischris 於 08-9-3 14:09 發表
ANNANFUNG
你好!我本來真的很希望讀沙呂,活動教學,校舍新,但如果一年班已經七樣功課,就真係多D,咁重有默書呢!真係唔係個個小朋友都得!我想問問你,小朋友一星期默多少次書?我聽人講,沙呂進行一種認字方法,好似話效果幾好,請你比D ...

作者: chingko    時間: 08-9-4 16:27

多謝你既分享!
作者: 蔚晴    時間: 08-9-4 16:53

我囡囡都係出年升小,原本都想選沙呂,但如果一個小一生每日都咁多功課,我驚會令到大人細路都覺得好痛苦,曾聽講沙呂經常換老師,唔知係咪?另外"保良局朱正賢",大家有冇意見可以交流吓?
作者: chrischris    時間: 08-9-4 17:30

原帖由 annanfung 於 08-9-3 15:49 發表
Dear chrischris
沙呂's 校舍 is quite nice.  Um... I will see about  2 more months as if they really change the quantity of the homework to be more fair.  If so, I will let the parents knows about how  ...

好多謝既意見同分享!
其實真係要視乎小朋友同自已既能力而選校!希望你和仔仔早日適應,開開心心!
作者: joefoon    時間: 08-9-5 03:39

原帖由 WINGYIBB 於 08-8-28 14:08 發表
我暫時決定選胡素貞(第一城), 我囡囡續宣道幼稚園(kln tong)可以上大圍陳圓喜小學( band one ),呂明才太多人選了.

小學是沒有( band one )的
作者: Venuscheng    時間: 08-9-5 09:50

annanfung,
多謝你的分享, 希望你囝囝可以適應並愉快應付功課啦!
不過聽你講似乎沙呂唔係咁好, 好辛苦, 咁會否考慮轉校??
你囝囝又有無參加課外活動呢? 做功課都咁忙, 咪參加唔到活動囉?

作者: chingko    時間: 08-9-6 00:34

原帖由 蔚晴 於 08-9-4 16:53 發表
我囡囡都係出年升小,原本都想選沙呂,但如果一個小一生每日都咁多功課,我驚會令到大人細路都覺得好痛苦,曾聽講沙呂經常換老師,唔知係咪?另外"保良局朱正賢",大家有冇意見可以交流吓? ...

朱正賢,我都想知呀!有冇媽咪可以分享?
thank!
作者: PoohBB    時間: 08-9-6 00:42

呂明才...  以前聽人講如果父母投訴得多, d班主任會挑難佢個小朋友, 寫字小小斜就x, 成日罰留堂等, 會經常見家長, 煩下你..... 唔知而家係唔係咁..

唉不過每日4-5個鍾做功課, 我係大人都怕....

現在1st round 可能 : 保良局朱正賢 or 主風
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-6 11:07

Hi,
我都係 91 綱, 培基, 一呂, 朱正賢 功課多唔多, 真係唔知點, 沙官係全日, 半日, 好唔好
會唔會搵馬安山d 學校

作者: 19770104    時間: 08-9-7 18:28

原帖由 PoohBB 於 08-8-27 22:17 發表

我喜歡
一呂, 主風..

.. 不過聽人講一呂要求好高, 大人細路都會讀得很辛苦. 又有d怕.. 我仔真係會跟唔上, 我又唔係咁叻, 到時真係要一齊讀小一....

培基小學 ? 我未聽過..口碑好嗎 ? ...

想問你係邊間主風,我想選瀝源邨嗰間,不果唔知好唔好,請比意見
作者: WinChi    時間: 08-9-8 12:38

我聽人講過 91 校網內的學校大都不錯
但要選就頭痛

因為班主任話我個女慢熱
功課太緊的小學不合小女
有邊間係唔課程唔係太深的小學介紹
謝謝
作者: loy211    時間: 08-9-8 13:26

沙呂功課多嗎?我瀏覽它的網頁,看似是一間銳意改革的學校,不大傳統,事實是這樣嗎?我想仔仔入這間,當然未必入到,不過我好想知道,唔該大家.
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-9 09:47

保良局蕭漢森 ok 嗎
作者: smilingbb    時間: 08-9-9 13:24

我囝囝都係讀沙呂小,剛升小三,做功課勁慢,做吓玩吓,由小一到而家做功課的時間都唔會超過兩小時。中英數每天各一至兩樣功課。

英文:寫生字5-6個,每個3次,加一句作句,長短不拘,另做一至二頁workbook。
數學:作業2-4頁。
中文:教新課文就寫詞語約10個,每詞語寫一行,約5-6次,再加一句作句。中文作業2頁。
如當天有常識堂就做作業約2頁。

功課就謹此而已,不明為何會做3.5至5小時那麼久?
況且,學校有"彈性家課政策",如家長覺得功課多或認為子女已懂得做,可在手冊中該項功課欄寫上"豁免"就可以不做,無需解釋的。

至於默書,每星期中英各一次,每次在一課內抽默生字及句子,老實說,實在不多。雖然我小朋友次次都不太高分,皆因他懶散而已。

我覺得沒有為囝囝選錯學校,他讀得很開心,每天回家還可以給他1小時遊戲時間,半小時故事時間,十時上床睡覺,慶幸沒有太大壓力。

不過,話說回來,有時老師真的稍惡呢!
作者: cky    時間: 08-9-9 14:05

原帖由 WinChi 於 08-8-27 16:17 發表
我女係保良局吳多TAI 幼稚園 讀
我覺得呢間不幼稚園不錯

WinChi,

你囡囡讀邊一班架 ? 我囡囡係吳多泰下午E班架
作者: WinChi    時間: 08-9-10 09:02

原帖由 cky 於 08-9-9 14:05 發表

WinChi,

你囡囡讀邊一班架 ? 我囡囡係吳多泰下午E班架

我女係讀上午江老師那班,雖則唔同班,但大家交流下,今個星期五  5.30 家長會‥你會來嗎?

winchi
作者: sea    時間: 08-9-10 10:49

我都係91, 但如果第一輪想選擇 89 網, 會唔會好奇怪, & 難d抽中呢?
作者: cky    時間: 08-9-10 10:58

原帖由 WinChi 於 08-9-10 09:02 發表

我女係讀上午江老師那班,雖則唔同班,但大家交流下,今個星期五  5.30 家長會‥你會來嗎?

winchi

Winchi,

吳多泰討論區未見過你, 你可以到個邊大家交流下, 堯豬媽媽都係上午班江老師, 我囡囡下午班都係江老師
星期五d時間唔係好就, 公司請假就要半日
所以叫左daddy 去聽, 佢d時間自由d
我心水係"胡素貞"
作者: 19770104    時間: 08-9-10 11:03

想問大家意見,如果仔仔選沙呂有15分,但選聖心20分,沙呂近屋企,自行收生如何選擇,請比意見唔該
作者: estherxx    時間: 08-9-10 11:59

作者: dickdickmama    時間: 08-9-10 15:06

我都好想囝囝讀"沙呂", 都係15分, 應該點選擇好????
or "朱正賢"...呢兩間都近屋企...."聖心"都有機會....
如果"沙呂"會有機會嗎???心儀"沙呂"但又唔知機會幾大.......
下年"細佬"又要選喇!!!@@

原帖由 estherxx 於 08-9-10 11:59 發表

我個人覺得如果得15分, 在自行收生時最好選擇沒有宗教背景的學校, 那麼會較為容易取錄!

因有宗教背景人任(20分)亦要抽籤!

作者: estherxx    時間: 08-9-10 16:33

作者: toys    時間: 08-9-10 18:50

請問你哋會點分先後次序? 會預備幾多份protfolio??

培基
培僑
朱正賢
蕭漢森
沙官
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-11 09:39

培基
蕭漢森
朱正賢
沙官係全日 or 半日

原帖由 toys 於 08-9-10 18:50 發表
請問你哋會點分先後次序? 會預備幾多份protfolio??

培基
培僑
正朱賢
蕭漢森
沙官

作者: Venuscheng    時間: 08-9-11 09:49

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-11 09:39 發表
培基
蕭漢森
朱正賢
沙官係全日 or 半日

沙官係88網

培基
蕭漢森
朱正賢
係91網喎!
作者: nancy妈妈    時間: 08-9-11 16:33

我对沙田的学校不是很了解,吕明才是最多家长说好的一间,请问除了这间,还有那几间比较好的,朱正贤和胡素贞这两家怎么样呢?给我参考一下,谢谢!
作者: moontsui    時間: 08-9-12 00:09

我都係 91 網...我有朋友 d 仔仔 讀蕭漢森 及沙呂...但得出既答案係 叫我千萬唔好報.

1) 讀蕭漢森的朋友 已於今年 轉校了, 原因係 每班 人數太多學生成 35人,功課 每日5-7 樣,  老師未能 處理到每一個學生。最重要係 d 老師 愛理不理。

2) 讀 沙呂的朋友 告知 老師 成日換,及質素有問題,暑假前 仲有單 麻煩事發生,家長集體投訴 某個數學老師的言行舉止,教學生 滿口粗話。

但我都仲未有心水,不過我幾 喜歡 梁鉅鏐,雖然 li 間學校唔係太出名,不過 佢有樣野好,係小班教學 每班 約22人,其中一班係普通話教學,以往升 英文中學 都唔差 有57%。
作者: tiffany_wong23    時間: 08-9-12 02:30

原帖由 19770104 於 08-9-10 11:03 發表
想問大家意見,如果仔仔選沙呂有15分,但選聖心20分,沙呂近屋企,自行收生如何選擇,請比意見唔該

我都係聖心有20分!
心水首選培基,次選一呂,三選聖心!

如果首輪自行入紙申請返聖心小學的話都實收硬!
主要唔想煩!
但諗諗下又想博一博喎~
其實奶奶緊係想粒孫讀聖心啦!
佢5個仔女都讀由聖幼讀到聖小~

但最近報紙都話下年學位少7200個,
甘我應該唔會去博啦!
加上聖心一年級返上午,
我覺得小朋友剛剛升小一返全日都幾難適應!

我朋友住大角咀,
佢個女上年首輪入紙九龍塘聖家,
之後大抽獎首選一呂俾佢中左!
下星期先搬黎沙田住~
如果我有佢甘好彩就好啦!
作者: smilingbb    時間: 08-9-12 08:48

原帖由 moontsui 於 08-9-12 00:09 發表
2) 讀 沙呂的朋友 告知 老師 成日換,及質素有問題,暑假前 仲有單 麻煩事發生,家長集體投訴 某個數學老師的言行舉止,教學生 滿口粗話。

開家長會時,校長說剛過去的學年有4位老師離職。我想每間學校每年總有一些老師離職吧!

投訴那位數學老師的事,我們在學校內聯網也看到,並不是集體投訴,來來去去只是那一位媽媽,亦不是投訴老師滿口粗話,是投訴老師經常罰他的兒子,好像玩針對。但事後在內聯網亦得知該學生長期欠交功課且很頑皮。

其實每間學校總有人讚亦有人彈,消息來源無法稽考,嘗試去參觀學開放日,放學時間到校外問問接放學的家長拿意見,也可到各小學的網上論壇看看(如親子王國內的---全港小學內查閱),因多數是學校本身家長的留言,真實性相對較高。
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-12 09:32

蕭漢森 mug唔係有 4 班, total 9x 人

原帖由 moontsui 於 08-9-12 00:09 發表
我都係 91 網...我有朋友 d 仔仔 讀蕭漢森 及沙呂...但得出既答案係 叫我千萬唔好報.

1) 讀蕭漢森的朋友 已於今年 轉校了, 原因係 每班 人數太多學生成 35人,功課 每日5-7 樣,  老師未能 處理到每一個學生。最重要係 ...

作者: moontsui    時間: 08-9-12 09:58

我唔知學校內聯網怎樣寫,但 li 件事我朋友是其中一個 受害者,間間 學校 都話自己係活動教學啦!但真實有幾多間係!

投訴那位數學老師的事,我們在學校內聯網也看到,並不是集體投訴,來來去去只是那一位媽媽,亦不是投訴老師滿口粗話,是投訴老師經常罰他 ... [/quote]
作者: moontsui    時間: 08-9-12 10:05

政府2009-10年 開始推行小班教學,但 蕭漢森 佢好似仲未推行。

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-12 09:32 發表

作者: Venuscheng    時間: 08-9-12 10:21

原帖由 moontsui 於 08-9-12 09:58 發表
我唔知學校內聯網怎樣寫,但 li 件事我朋友是其中一個 受害者,間間 學校 都話自己係活動教學啦!但真實有幾多間係!

咩受害者? 被數學老師用粗口罵? 還是被老師玩針對?? 因沙呂都係我target, 想了解多點
作者: tiffany_wong23    時間: 08-9-12 13:13

原帖由 moontsui 於 08-9-12 10:05 發表
政府2009-10年 開始推行小班教學,但 蕭漢森 佢好似仲未推行。

我老公外甥而家讀緊中三,佢小學讀祟真!
記得聽我姑拉講佢小六見家長拎成績表時,
當時班主任冇乜野同我姑拉講!
問個班主任野,佢又唔清楚!
因為小班教學,但佢班主任冇一科教到佢!
所以其實我對小班教學有少少反感~
作者: laam1228    時間: 08-9-12 13:52

..................
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-12 15:23

一年級 repeat 生,

原帖由 laam1228 於 08-9-12 13:52 發表

高年級都有30幾人一班 , 但近兩年巳出現收生不足, 上年一年級得97人, 今年好似僅僅過百 , 不過好多係上年的 一年級repeat 生........

此校......mouth:" />

作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-12 15:27

我得 15分, 培基有機會嗎 ???
沙田循道衛理 有憐居讀緊, ok 喎
作者: laam1228    時間: 08-9-12 16:46

...........
作者: Carman_mami    時間: 08-9-12 17:17

作者: Venuscheng    時間: 08-9-12 17:27

原帖由 laam1228 於 08-9-12 16:46 發表

意思係....(林)班

一年級就要留班? 考得好難的嗎?? 唔係呀嘛!
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-12 17:40

AGREE

原帖由 Venuscheng 於 08-9-12 17:27 發表

一年級就要留班? 考得好難的嗎?? 唔係呀嘛!

作者: KW    時間: 08-9-12 17:45

15分無机會架la. 我仔舊年2○分都入唔到.
25/3○分先至肯定收,
2○分的收到部份咋.

我仔終於第三輪先考入到
原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-12 15:27 發表
我得 15分, 培基有機會嗎 ???
沙田循道衛理 有憐居讀緊, ok 喎

作者: WINGYIBB    時間: 08-9-12 18:16

KW

你仔仔讀邊間幼稚園? 考三輪? 考咩?

原帖由 KW 於 08-9-12 17:45 發表
15分無机會架la. 我仔舊年2○分都入唔到.
25/3○分先至肯定收,
2○分的收到部份咋.

我仔終於第三輪先考入到

作者: laam1228    時間: 08-9-12 23:32

................
作者: 蔚晴    時間: 08-9-12 23:37

囡囡係細囡,同其他同學比較理解能力會較差,可能係咁所以就好活潑,坐唔定,但做功課都ok,而且唔會好慢.
我知道活動教學唔係咁死板,但囡囡可能會較難明白.但可以有開心的校園生活;而傳統教學會好悶,或會令囡囡討厭返學,但學業上會較容易掌握.
我想大家俾d意見,謝謝!
作者: KW    時間: 08-9-13 07:56

Not考三輪.

I mean in 3rd round, "knocking door" stage, kids need to attend twice interviews. Both interviews screen applicants and finally my son accepted by school.

原帖由 WINGYIBB 於 08-9-12 18:16 發表
KW

你仔仔讀邊間幼稚園? 考三輪? 考咩?

作者: PoohBB    時間: 08-9-13 17:59

一呂, 朱正賢, 主風,培基幾時會有開放日 ?
你地睇左邊幾間 ?

咁又有冇考慮 浸會附屬小學 ?
作者: wykwan01    時間: 08-9-13 22:16

我打算選沙田官小, 因老公是校友有分, 不知那校現在好不好?
作者: yhk329    時間: 08-9-14 17:01

作者: #sausau#    時間: 08-9-16 23:34

我會選擇番蕭漢森, 因我大仔讀緊2年級,
佢而家是小班教學, 我個仔果班得26人,
d老師亦非常好, 功課方面都成4-6樣, 默書1個星期默2次, 中英文各一次...
1-3年級中文科是用普通話, 常識會在下學期用英文, 我見佢地年年升中派位第一志願達7-8成入... 非常之高, 希望能幫到大家
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-17 09:46

我都想選蕭漢森, 你囝囝讀得開心嗎, 功課會唔會很深,係唔係會 (林) 班

原帖由 #sausau# 於 08-9-16 23:34 發表
我會選擇番蕭漢森, 因我大仔讀緊2年級,
佢而家是小班教學, 我個仔果班得26人,
d老師亦非常好, 功課方面都成4-6樣, 默書1個星期默2次, 中英文各一次...
1-3年級中文科是用普通話, 常識會在下學期用英文, 我見佢地年 ...

作者: #sausau#    時間: 08-9-17 10:56

我大仔讀得好開心.  功課都幾深...
我個仔果班有一位同學要留班...要重讀番一年班..... 因為佢d成績太差, 考試科科唔合格, 默書又唔合格, 家長又唔跟進, 所以學校要佢留班...... 不過d老師會在lunch時間幫佢輔導....
如果你真係要選蕭漢森, 你就要有心理準備, 佢地一年考4次試, 4次都計分, 每科考試都好多頁.....而且都幾深.....做家長要follow.
作者: SALLY媽媽    時間: 08-9-17 11:25

我兩個女女以前都是讀瀝源主風, 現在一個中六,一個中一。
除校舍舊d, 其他都ok
老師有愛心,課堂活動多,小朋友學習愉快。
除成績外,學校對於學生的品德都非常重視。
學校對小六選校跟得好很足,對每個學生都會比意見。

學校一年有4次考試,但無text, 每次考試只有2天,
默書唔駛考,只計平時分,而且會比一個學期的默書範圍。
小一上學期會比學生適應期,唔會考試,會用一d text 做平估。
學校有2個外籍老師,當中1個是學校額外請的。
到現在都keep到有4班,無減個班。

原帖由 19770104 於 08-9-7 18:28 發表

想問你係邊間主風,我想選瀝源邨嗰間,不果唔知好唔好,請比意見

作者: joefoon    時間: 08-9-18 01:25

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-12 09:32 發表

CathyDannyB
蕭漢森係有 4 班、
今年轉小班教學、
每班26人共104人
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-18 09:33

Thanks !!

原帖由 joefoon 於 08-9-18 01:25 發表

CathyDannyB
蕭漢森係有 4 班、
今年轉小班教學、
每班26人共104人

作者: 香香    時間: 08-9-18 10:34

作者: cky    時間: 08-9-18 14:03

原帖由 香香 於 08-9-18 10:34 發表
我朋友就派左入聖心喇. 要教快半年既野. 仲要聽講都幾深比沙官仲要深. 知既係咁多喇!!

我老公讀過胡上. 所以都想報. 但係咪真係咁好呢? 因為唔想出到沙田咁遠讀?

cky:

可以分享有咩好嗎? 因為睇左好多綱頁胡素貞 ...

其實我都係聽口碑, 而且沙呂, 沙官又未輪到自己
見"胡素貞" 係第一城, 環境幾清靜, 交通又方便, 咪想選佢
作者: 香香    時間: 08-9-18 14:10

作者: WinChi    時間: 08-9-18 19:21

in this comming saturday, i will visit Po Leung Kuk Chu Ching Yin School
and I have visited Siu Hon Sum on last Saturday

I will come back again after i visited Chu Ching Yin  

I want to Compare  this 2 school
作者: dickdickmama    時間: 08-9-18 19:39

朱正賢open day???

原帖由 WinChi 於 08-9-18 19:21 發表
in this comming saturday, i will visit Po Leung Kuk Chu Ching Yin School
and I have visited Siu Hon Sum on last Saturday

I will come back again after i visited Chu Ching Yin  

I want to Compare  thi ...

作者: Carman_mami    時間: 08-9-18 21:10

作者: mandee2621    時間: 08-9-18 22:42

原帖由 Carman_mami 於 08-9-18 21:10 發表

yes,20/9(六)9:00am,K3ge家長可以去,我都會去呀
and 想問朱正賢ge 科學科用英文書教ge,唔知好唔好le?

是常識科中文+英文 !
作者: baldheadcat    時間: 08-9-19 00:50

大家好, 我都係91網,為呀仔選校不知幾頭尺.
到底簡吾簡沙呂小好真係仲味決定到,同人地講,好多人都會覺得好奇怪,人地搬都要搬泥91網就係為左報兩呂一培,仲有咩好林?
我個係大仔,報呂小只得十五分,得個報字。只可自我安慰話有誠意分,但據知我間幼兒園今年想叩沙呂門D小朋友全部吾得,所以誠意分幾有用真係見人見志。橫掂都係大抽獎, 不如慳番個機會比弟間學校。

我最擔心都係沙呂太崔谷,我地兩公婆都要番工,食完飯最早都八點,如果晚晚都要做三四個鐘頭功課溫書大家好快會死,仲有個細佬要睇,根本係吾可能。

其實我去年睇過大埔教院賽馬會,自己都好鐘意, 就係遠左D, 最緊要係今雲報左,就算派吾到校長都講明叩門時會consider (沙呂係,你吾係三輪都選佢根本冇得叩門)。

胡上,沙官都係比較傳統,要我個仔坐定定都幾難囉,幼兒園校長更加講明吾好選呢兩間(比我個仔), 因性格不合,小朋友會好辛苦.原本弟二志願係Siu Hon Sum, 不過聽番泥意見毀譽參半。主風,最近自己,不過有個朋友個仔係度讀左三年的經驗認真麻麻,有D只開一班小一你又吾想讀,另外有個係做社工既朋友話91網間間都可以選,千其吾好選佢所熟機構開辦果間...一個字,吾得。
我知你想我開名,咁做係吾得嫁,不過吾駛驚,呢間學校吾多人擺弟一,二位,事實上BK上D評價都吾錯。

唉,真係煩到嘔, 大家有意見就多D交流下,仲有一個禮
拜到就交表....救曬命。
作者: CathyDannyBB    時間: 08-9-19 09:50

我都有諗蕭漢森, 聽講陳元喜都唔差, 好煩 la

原帖由 baldheadcat 於 08-9-19 00:50 發表
大家好, 我都係91網,為呀仔選校不知幾頭尺.
到底簡吾簡沙呂小好真係仲味決定到,同人地講,好多人都會覺得好奇怪,人地搬都要搬泥91網就係為左報兩呂一培,仲有咩好林?
我個係大仔,報呂小只得十五分,得個報字。只可自我安慰話有誠意分 ...

作者: 香香    時間: 08-9-19 10:19

作者: leo_lee_in_hk    時間: 08-9-19 11:15

作者: Venuscheng    時間: 08-9-19 12:08

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
我個女在沙呂P6,個仔在P4。根據在過去5年多的經驗,沙呂的功課其實不算多;有時3 - 4樣,有時多一些。好像昨天他們各有4份功課。
我也不覺得沙呂的壓力很大,好像我的女兒,上學期每天放學後都有參加課外活動,例如女童軍、詩班、 ...

好多謝你的分享. 人地話沙呂小朋友較活潑, 但老師流失率高. 一呂小則較谷. 唔知你又點睇呢?
作者: km1357    時間: 08-9-19 15:01

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
.....我覺得在沙呂小讀書最重要是小朋友能自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習。當然家長亦需盡力協助,好像今年重新推行的課外讀書計劃,就需家長參與。

如果小朋友真係可以自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習... 我相信任何一間小學都岩個小朋友. 可惜我個仔唔係, 唔好話d小朋友, 連我自己讀書果時都唔係咁.

好羨慕你有對咁乖既仔女.
作者: Venuscheng    時間: 08-9-19 15:39

原帖由 km1357 於 08-9-19 15:01 發表

如果小朋友真係可以自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習... 我相信任何一間小學都岩個小朋友. 可惜我個仔唔係, 唔好話d小朋友, 連我自己讀書果時都唔係咁.

好羨慕你有對咁乖既仔女. ...

leo_lee_in_hk,
你真是有對乖仔女, 實在令人羡慕呀!

km1357,
「 我相信任何一間小學都岩個小朋友」你說這一句我又覺得未必. 一個原本自動自覺的小朋友, 如果見到同學唔去做, 或是只得佢自己努力, 甚至努力會給同學笑的. 可能也會受影響而轉變. 當然有人係可以唔受別人影響的. 所以如果能找到一班大家都有上進的同輩, 相信彼此間的影響都係正面的.

有朋友個女去到一間幼稚園, 她的同學都係電視精來的.  原先唔多看電視的女兒, 你想她還可否不看電視呢? 她要煲電視先可以同同學傾得埋.
作者: cheukyingma    時間: 08-9-19 15:53

使唔使報名架?? 定只係沙田讀的幼稚園生可以去?? 還是到時就這樣walk-in入去就得呢??

原帖由 Carman_mami 於 08-9-18 21:10 發表

yes,20/9(六)9:00am,K3ge家長可以去,我都會去呀
and 想問朱正賢ge 科學科用英文書教ge,唔知好唔好le?

作者: tiffany_wong23    時間: 08-9-19 16:36

原帖由 香香 於 08-9-18 10:34 發表
我朋友就派左入聖心喇. 要教快半年既野. 仲要聽講都幾深比沙官仲要深. 知既係咁多喇!!

佢只係數學學快人地一個學期!

我係第二個網,係網主主要回答問關於學校旣野!
我見網主答話沙田揀聖心和沙呂會好d,
因為小學有聯繫英中的bank 1!(津校)
每年學校都起碼留40個學位給小學~

但係一呂唔係同沙田呂明才聯繫咩?
唔通只係同沙呂聯繫?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5