教育王國

標題: 小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [打印本頁]

作者: jazzmama    時間: 08-8-28 09:04     標題: 小六樂悠悠, 升中唔洗愁

各位媽打

welcome back
一齊倒數開學
仲有4日
作者: JP    時間: 08-8-28 09:37

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:04 發表
各位媽打

一齊倒數開學
仲有4日

Hello!

Thanks jazzma開新part!

BK short得令人 !5想post message!
作者: alicetong    時間: 08-8-28 09:48

大家好

jazzmama
唔該晒
究竟bk搞乜鬼:;pppp: 趕客咩..

阿女對眼驗到400度散光同2/300度遠視呀
已配左眼鏡,仲有咩可以做呀...
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 09:50

都唔明點解入親教育王國都自動 log out 左

我仔上2個星期都驗到有散光
打算叫老公今晚再去 check 多次
近晚 only 加深 50 度
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 09:54

我仔呢個暑假肥左好多
連佢自己都話肚腩會震震吓
作者: 浩朗媽媽    時間: 08-8-28 10:09

hi all 靚太:

開學啦.....我希望我地囝囝囡囡入到好的中學
作者: khmama524    時間: 08-8-28 10:22

各位靚媽咪早晨。

jazzmama,

你囡囡考琴OK嗎?九號風球有冇影響你哋嘅China trip 呀?

我仔仔都係肥咗,佢話要減肥!
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 10:27

khmama524

我囡因打風 cancel 左
原本順延去 8/25 考 , 但我地上左大陸無去考
依家等考試局再通知幾時補考

我地長隆之旅 ok 噃
天氣好, 唔哂, 好好風
2件細路都好開心

原帖由 khmama524 於 08-8-28 10:22 發表
各位靚媽咪早晨。

jazzmama,

你囡囡考琴OK嗎?九號風球有冇影響你哋嘅China trip 呀?

我仔仔都係肥咗,佢話要減肥!

作者: happytse    時間: 08-8-28 10:33

哎! 就快開學啦! 煩升中選校啦!
作者: siulisa    時間: 08-8-28 10:45

有勞jazzmama

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:04 發表
各位媽打

一齊倒數開學
仲有4日

作者: Zoey    時間: 08-8-28 10:45

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:54 發表
我仔呢個暑假肥左好多

我女都好攪笑, 見到佢 d 同學仔次次放完暑假變晒 '長人',  佢就向橫發展, 大大隻隻咁 , 由初小全班最高幾位, 變成 e 家全班矮個幾個, 發育好似慢過人地好多 !

係 wor, 唔記得同大家 say 個 'hi' 先!~

預祝這裡所有小六生成績節節領先, 表現出色過人, 成功考取心儀既中學 !
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 10:50

原來王國分左家
依家去"教育王國" & "親子王國"要分開 log in

以前我地用的是 "親子王國"
呢度係 "教育王國"

最麻煩係 pm d message 都分開哂
日日都要 check 2 邊
希望快d 改善啦

教育王國」Edu-Kingdom.com設立了好一段時間,可是一直卻依附著BK。由於近期的瀏覽數字已十分可觀,從管理、系統負擔,及品牌路線方面考慮,我們決定把「教育王國」正式從系統分拆出來。分拆後,原本屬於BK的教育論壇將會關閉(即域名為baby-kingdom.com的教育相關論壇)。而由於「教育王國」已成為一個獨立網站,即使於「親子王國」登入後,來到「教育王國」仍須再次登入,看著「教育王國」能夠成長並變成一個獨立網站,實有賴各位的支持及體諒!
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 10:51

siulisa

我等唔切, 見你未上來, 所以開左新topic

原帖由 siulisa 於 08-8-28 10:45 發表
有勞jazzmama

作者: joanneka    時間: 08-8-28 10:52

我都入黎報到先
我女無肥度, 好似高左小小
希望黎緊p.6大家都可以"小六樂悠悠, 升中唔洗愁"啦

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:54 發表
我仔呢個暑假肥左好多

作者: Zoey    時間: 08-8-28 11:53

原帖由 joanneka 於 08-8-28 10:52 發表
我都入黎報到先
我女無肥度, 好似高左小小
希望黎緊p.6大家都可以"小六樂悠悠, 升中唔洗愁"啦

joanneka,

我女鍾意食, 無 junk food 都很難瘦, 無計 !

其實每次見親 d 鄰居都有話阿女高左, 可惜只係身邊既人實在高得太快, 佢表妹細過佢兩個月, 高足佢一個頭陰公 !
作者: mayc    時間: 08-8-28 11:58

Dear all,Jazzmama:

係呀"小六樂悠悠, 升中唔洗"!承您貴言!

前日返學校見班主任,班主任巳經預告今年的課程會深好多,尤其是英文,因為要與中學函接,而且10月尾便要考呈分試,希望阿囝大左一年,真係可以"生性"d,做野小心d啦!

作者: hhma    時間: 08-8-28 13:46

hihi
我都黎左啦

我都希望大家升中唔洗愁啦

我仔都無肥到, but應該都唔係高左好多lor
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 14:11

尋日同亞仔的對話

仔 : 咩亞妹返小學要在校換運動服咩
我 : 係呀, 你第日上中學都要啦
仔 : 點解唔可以著運動服返學
我 : 著住條短褲唔好睇, 有d 人腳毛多, 會怕羞
仔 : 發育係可喜的事, 點解要怕羞唔比人知, 我都想快d 發育
作者: alicetong    時間: 08-8-28 15:31

jazzmama
我都一家人去左華東旅行,順道探下親戚,
感覺大陸都無香港咁熱呀

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 10:27 發表
khmama524

我囡因打風 cancel 左
原本順延去 8/25 考 , 但我地上左大陸無去考
依家等考試局再通知幾時補考

我地長隆之旅 ok 噃
天氣好, 唔哂, 好好風
2件細路都好開心

...

作者: alicetong    時間: 08-8-28 15:33

乜攪到咁鬼亂架
你估要搵食日日好得閒CHECK兩邊咩

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 10:50 發表
原來王國分左家
依家去"教育王國" & "親子王國"要分開 log in

以前我地用的是 "親子王國"
呢度係 "教育王國"

最麻煩係 pm d message 都分開哂
日日都要 check 2 邊
希望快d 改善啦

教育王國」Edu-Kingdom.com設 ...

作者: jazzmama    時間: 08-8-28 15:37

最煩你呢邊依家無左"好友列表"
要 send pm 都係搵到你至 send 得
真係用 e-mail 好過

原帖由 alicetong 於 08-8-28 15:33 發表
乜攪到咁鬼亂架
你估要搵食日日好得閒CHECK兩邊咩mouth:" />

作者: JSCfamily    時間: 08-8-28 16:42

jazzmama,

我黎報到啦......真係唔該晒你開番果topic....我之前搵極都搵唔到.........
作者: bettylam    時間: 08-8-28 16:48

HIHI!ALL:

嘩!個topic名咁正邊個改架,我要多的貢入黎先得啦!

祝小六生個個入讀心儀理想中學呀!)))))))))))

dear joann&jazz:選校有心水未呀!

jazz:pm真奇怪,覆吾到,呀仔仲未收拾心情下星期一開學,依然仲係Mr.hea 生 呀女呢2日跟明愛攪的宿營,趁機同學校的f.6,7師姐取經...

我尋in左2份工,好攪鬼,有間直頭係印度公司~

betty

作者: siulisa    時間: 08-8-28 17:06

我比bk攪到頭暈腦漲

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 15:37 發表
最煩你呢邊依家無左"好友列表"
要 send pm 都係搵到你至 send 得
真係用 e-mail 好過

作者: jazzmama    時間: 08-8-28 17:50

betty 姐

醒目, 識入來
我無再諗升中問題
我都想比自己放吓暑假唔諗住

見工方面, 咩老外唔要你咁唔識貨呀
咁你依家係咪放緊假呀

原帖由 bettylam 於 08-8-28 16:48 發表
HIHI!ALL:

嘩!個topic名咁正邊個改架,我要多的貢入黎先得啦!

祝小六生個個入讀心儀理想中學呀!)))))))))))

dear joann&jazz:選校有心水未呀!

jazz:pm真奇怪,覆吾到,呀仔仲未收拾心情下星期一開學,依然仲係Mr.hea ...

作者: M&A Mom    時間: 08-8-28 20:17

終於...終於.... 入得番黎啦

今日襯亞妹返小一預備班,等埋 matthew 補課放學,1家4 口行咗九龍城個幾間中學,由協恩行到去喇沙個頭,腳都斷
作者: jazzmama    時間: 08-8-29 09:00

M&A

你真係好媽媽, 我完全無 plan 同仔睇中學
之前同佢提過, 佢話無興趣

原帖由 M&A Mom 於 08-8-28 20:17 發表
終於...終於.... 入得番黎啦

今日襯亞妹返小一預備班,等埋 matthew 補課放學,1家4 口行咗九龍城個幾間中學,由協恩行到去喇沙個頭,腳都斷 ...

作者: joanneka    時間: 08-8-29 09:15

jazzmama
有時間可以行下, 不過如果有open day可以參觀學校就最好, d細路先知道鍾唔鍾意間學校.
我今晚去tvb睇兒歌
原帖由 jazzmama 於 08-8-29 09:00 發表
M&A

你真係好媽媽, 我完全無 plan 同仔睇中學
之前同佢提過, 佢話無興趣

作者: InMaMa    時間: 08-8-29 09:40

Me too!

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:50 發表
都唔明點解入親教育王國都自動 log out 左

作者: jazzmama    時間: 08-8-29 09:46

joanneka

你知我有幾忙啦
最得閒的時間祇會在 office
一放假忙到

原帖由 joanneka 於 08-8-29 09:15 發表
jazzmama
有時間可以行下, 不過如果有open day可以參觀學校就最好, d細路先知道鍾唔鍾意間學校.
我今晚去tvb睇兒歌

作者: jazzmama    時間: 08-8-29 09:49

尋日老公終於去左買鞋, 哂埋相 (DIY)
仲差有咩呢
作者: hhma    時間: 08-8-29 09:59

洗書包
試校服
買文貝

原帖由 jazzmama 於 08-8-29 09:49 發表
尋日老公終於去左買鞋, 哂埋相 (DIY)
仲差有咩呢

作者: jazzmama    時間: 08-8-29 10:33

洗書包>>>買左新
試校服>>>影相時仲啱著
買文具>>>用舊的, 大把STOCK

係呢, 你地準備左幾多張相考學校呀
我哂左 16 張 (8出 X 2張4R相紙)
希望一炮即中, 唔洗 SIDE 彈藥

原帖由 hhma 於 08-8-29 09:59 發表
洗書包
試校服
買文貝

作者: siulisa    時間: 08-8-29 14:48

依家先洗書包, 來吾及wo

原帖由 hhma 於 08-8-29 09:59 發表
洗書包
試校服
買文貝

作者: JSCfamily    時間: 08-8-29 16:42

我位大公子(升小六)好似還未有心準備9月1日返學??? 還未執好d野呀...

2公子(升小三)都識得自己執好書包返學!
作者: jazzmama    時間: 08-8-29 17:09

書包唔執話知佢比老師訓
我地最緊要執起部 wii & NDS

原帖由 JSCfamily 於 08-8-29 16:42 發表
我位大公子(升小六)好似還未有心準備9月1日返學??? 還未執好d野呀...

2公子(升小三)都識得自己執好書包返學!

作者: siulisa    時間: 08-8-29 17:46

原帖由 jazzmama 於 08-8-29 17:09 發表
書包唔執話知佢比老師訓
我地最緊要執起部 wii & NDS

作者: anguswongkid    時間: 08-8-30 01:34

Dear All Mom,

我黎報到啦!!!!!!!!!:)

希望新一年,個個都醒醒目目,生性D就好啦

阿囝高了很多,而且重超反叛....駁嘴,都唔知點算
作者: InMaMa    時間: 08-8-30 09:40

Hi Zoey,

好彩得妳指點迷津,依家先清楚呢個校祭朗誦節
既報名要求,下星期一開學等我問下班主任先,
希望唔係校方自選學生比賽至可以經學校報名
啦!

Thx a lot!

InMaMa

原文章由 Zoey 於 08-8-27 12:03 發表

InMaMa,

我地係經學校報, 音樂節就可以經私人老師 (if 係會員) 報, 但朗誦就唔知得唔得! 有些學校好似我地咁, 任何學生都可以經學校拿表參加, 但有些學校要自己選學生參加, 因為老師會負責 training, 所以要問清楚學校.

往年誦材我地都係經學校取, 學校可以去大會拿到有關既資料

作者: hhma    時間: 08-8-31 09:23

點解我整黎整去搞唔掂張相既
作者: jazzmama    時間: 08-9-1 08:55

9/1 開學啦

祝各位小6 仔女學業進步
聽教聽話, 順利升中
作者: jazzmama    時間: 08-9-1 08:57

今朝亞仔 6:30 好乖自己起身,
仲周屋搵亞妹

細妹一早醒左, 食飽早餐即
我諗要 1 個week 比佢個胃仔適應

2個都開心出門, 希望乖乖日日都咁精神
作者: joanneka    時間: 08-9-1 10:24

good morning !
開學啦!
jazzmama, 亞妹小一要慢慢適應.
希望今年個個開開心心返小六, 有個美好的小學回憶.

原帖由 jazzmama 於 08-9-1 08:57 發表
仲周屋搵亞妹

2個都開心出門, 希望乖乖日日都咁精神 ...

作者: jazzmama    時間: 08-9-1 10:34

joanneka

亞妹都唔知幾老定
一上校車已經同 d fd 雞啄唔斷
都唔望我地 2 公婆啦

亞仔都好攪
一早著好校服, 靚靚仔咁
連老公都問佢 : 你班黎左新靚女咩, 仲咩你梳到咁靚仔
不如我你落樓等校車
我仔即刻拒絕, 唔洗你
老公好無癮...自己請英幫仔綁鞋帶
亞仔對腳太大, 無貼貼鞋lu

星期六去驗眼 200/300度
舊年都係 150/175咋
作者: 必必    時間: 08-9-1 12:25

各位好.

我睇完e-mail先找到你地.  bk真係麻煩.
新學期學始, 希望各位小朋友都有好成績, 個個派到心儀中學.

原帖由 jazzmama 於 08-9-1 10:34 發表
joanneka

亞妹都唔知幾老定
一上校車已經同 d fd 雞啄唔斷
都唔望我地 2 公婆啦

亞仔都好攪
一早著好校服, 靚靚仔咁
連老公都問佢 : 你班黎左新靚女咩, 仲咩你梳到咁靚仔
不如我你落樓等校車
我仔即刻拒 ...

作者: M&A Mom    時間: 08-9-1 23:18

原帖由 jazzmama 於 08-9-1 08:57 發表
仲周屋搵亞妹

2個都開心出門, 希望乖乖日日都咁精神 ...

我今日都係兩個返小學
matthew 就自己搭校車返,亞妹就1-2/9 我兩公婆帶返學!好耐(廿幾年)未見過禁壯觀嘅返學景象

我2:00pm 返到屋企 到cc 吓!我諗最唔習慣係我
作者: jazzmama    時間: 08-9-2 09:01

M&A

我好忍心, 又懶
第1日已經比亞女自己坐校車
佢大把 fd, 一上車已經雞啄唔斷

今朝好左啦, 食左半件 cake, touch wood 無
唔敢一早比 佢飲
叫工人放學至補返

可惜, 今朝我唔記得幫女量體溫
即刻 call 保母
作者: hhma    時間: 08-9-2 15:40

喂, 去晒邊呀
作者: mansonwai    時間: 08-9-2 17:33

我又黎報到先

唉....今年好擔心亞仔唔能夠直升呀
所以, 一開學.....我心情有點兒難受

好似有種無形既壓力咁 !
作者: JSCfamily    時間: 08-9-2 18:23

昨天,大哥和細佬已坐校車正正常常地返學! 我昨天就有陪佢地等校車...今天已無落樓啦...比工人同仍 地去啦.
作者: Zoey    時間: 08-9-2 20:04

原帖由 JSCfamily 於 08-9-2 18:23 發表
昨天,大哥和細佬已坐校車正正常常地返學! 我昨天就有陪佢地等校車...今天已無落樓啦...比工人同仍 地去啦.

記得阿女小二開始自己落樓番學, 我都冇陪上校車, 可能校車正正係屋企樓下, 所以都放心 !

Eva,

妳係咪未摸到入黎 ?
作者: M&A Mom    時間: 08-9-2 22:49

原帖由 JSCfamily 於 08-9-2 18:23 發表

matthew 都係 first day 就搭校車!
以前細時要帶去車站,冬天我真係睡衣再加件大羽絨長褸就落樓,攪掂完返屋企除褸上床zzz過

天日細女就搭校車,個站要行遠好多,so 要著得企理d先得
作者: jazzmama    時間: 08-9-3 09:05

我都打算聽日起唔同亞女落樓lu
可以訓多半粒鐘

Mandy

relex d 啦 , 有壓力咪上來同我地傾吓
尋日老師叫亞仔定今年目標
我話要科科A , set 高d
亞仔就答無可能啦
我寫 B~A 算啦

又叫佢寫低 2 間目標中學
亞仔話佢唔知有咩中學可以寫
點算...真係要搵時間同佢 Review 吓

我仔 10/20~23 測驗,
then 11/24~27 呈分試

亞妹就 11/17~20 測驗

真係會好忙
作者: M&A Mom    時間: 08-9-3 09:33

原帖由 jazzmama 於 08-9-3 09:05 發表
可以訓多半粒鐘

Mandy

亞仔就答無可能啦
我寫 B~A 算啦

又叫 ...

morning~ jazzma
今日 first day 帶女搭車,正式展開菲人生活
湊女->食早餐->嘆報紙->買餸->洗衫->浪衫
啱啱做好晒

你揾日(假期都冇所謂)帶亞仔行吓想選個幾間中學,睇吓個門面/走馬看花都唔緊要。起碼亞仔知間學校係邊,要點搭車 or 行法先啱,禁佢就有多d 代入感!

matthew 行過一轉之後都成日問我黃笏x 好定 銀x 好!
作者: joanneka    時間: 08-9-3 09:58

M&A
你好快手喎!

jazzmama
我地班主任又有叫佢地寫兩間心儀中間.
佢話會幫佢地睇住d成績
班主任女入左藍田st.paul呀.

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 09:33 發表

啱啱做好晒

你揾日(假期都冇所謂)帶亞仔行吓想選個幾間中學,睇吓個門面/走馬看花都唔緊要。起碼亞仔知 ...

作者: jazzmama    時間: 08-9-3 10:53

M&A

你 mattew 成績有番咁上下就可以定目標
我仔自己知自己事
佢話自己係 band 3
我真係幾愁嫁
睇直資條路又未見有公開成績比較
連高中有咩科都未知
老公問我點解咁行, 問我係咪買大細
用亞仔來賭運

不過, 亞Q 精神的我會睇埋第2次呈分先部處
希望有曙光

Joanneka

班主任女有校長信support, 實掂啦
你知唔知我地校會唔會叫學生 copy 哂d cert 返去
比班主任準備信嫁
聽講好多學校都由學校幫手做 profile
作者: 必必    時間: 08-9-3 10:59

M&A Mom

我問我個女有無心水學校, 佢答鍾意黃x南, 我問佢點解, 佢話覺得個名好得意. 我俾佢激死.

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 09:33 發表

啱啱做好晒

你揾日(假期都冇所謂)帶亞仔行吓想選個幾間中學,睇吓個門面/走馬看花都唔緊要。起碼亞仔知 ...

作者: M&A Mom    時間: 08-9-3 11:59

原帖由 必必 於 08-9-3 10:59 發表
M&A Mom

我問我個女有無心水學校, 佢答鍾意黃x南, 我問佢點解, 佢話覺得個名好得意. 我俾佢激死.

其實我自己鍾意陳瑞琪,我見襯佢地d學生十個見六、七個都CC文文!可能係校服影嚮,短恤衫+校呔+炭灰色西褲,幾官仔骨骨
但d 人又話陳瑞琪家下降緊級,校風差咗!
真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school
作者: jazzmama    時間: 08-9-3 13:00

M&A

我公司同事細佬係陳瑞祺畢業
F5 後去左美國讀
佢好乖仔, 成績都好好
做人唔洗太叻
最緊要品好
考呢間就穩陣收囉
太進取真係怕

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 11:59 發表

其實我自己鍾意陳瑞琪,我見襯佢地d學生十個見六、七個都CC文文!可能係校服影嚮,短恤衫+校呔+炭灰色西褲,幾官仔骨骨
真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school: ...

作者: hhma    時間: 08-9-3 13:38

20 21 / 10 大仔, 細仔 test
6 - 1x / 12 大仔呈分
5 - 1x / 1 細仔考試

咩生活黎架.....

中間重要加插d出面既試......

原帖由 jazzmama 於 08-9-3 09:05 發表
可以訓多半粒鐘

Mandy

亞仔就答無可能啦
我寫 B~A 算啦

又叫 ...

作者: mayc    時間: 08-9-3 13:41

M&A   Mom:
    上年我朋友個仔學校老師教他們選學校有套餐分,黃芴南是A餐,銀禧便是B餐,只許選其一,多數放在第二志願,結果他們學校兩間學校都派了7-8個入去!

mansonwai:
唔洗太擔心,今年仍可以 努力,你個仔學校會收返幾多成小學的學生上中學呀?   
作者: hhma    時間: 08-9-3 13:42

同事個仔讀銀x中三二左右
佢仔sport好叻
但佢仔讀書要人迫,銀x唔迫(佢媽話),所以佢要呀仔去補習wor.
不過我又聽第二度消息,話銀x好wor,d學生好smart
我都想仔讀男校,我仔自己都想讀男校

真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school: ...

作者: hhma    時間: 08-9-3 13:44

多數放在第二志願?甘第一志願放邊間呀?

原帖由 mayc 於 08-9-3 13:41 發表
M&A   Mom:
    上年我朋友個仔學校老師教他們選學校有套餐分,黃芴南是A餐,銀禧便是B餐,只許選其一,多數放在第二志願,結果他們學校兩間學校都派了7-8個入去!

mansonwai:
唔洗太擔心,今年仍可以 努力,你個 ...

作者: JSCfamily    時間: 08-9-3 14:01

Zoey & MA Mom,

我大囝的校車站係屋企對面...要過兩條馬路, 依家已自己可以handle到...唔洗陪佢落樓   我會係屋企果窗望住佢直至上車.

而細佬就由工人姐姐帶佢行去車站,因為行去校車站都成10分鐘架! 我就一定唔陪佢啦.......

Jazzma,

我件大囝都未識諗搵邊間中學.......都未知緊張

原帖由 M&A Mom 於 08-9-2 22:49 發表

matthew 都係 first day 就搭校車!
以前細時要帶去車站,冬天我真係睡衣再加件大羽絨長褸就落樓,攪掂完返屋企除褸上床zzz過

天日細女就搭校車,個站要行遠好多,so 要著得企理d先得 ...

作者: 必必    時間: 08-9-3 15:12

九龍城網有好多好學校選, 真係有排諗.

我地個網女仔唔係有好多選擇, 入女校就最穩陣, 不過老公就想阿女讀男女學, 仲有自行投考2間, 真係唔知報邊間好.

選學校有套餐, 真係第一之聽見.  

作者: jazzmama    時間: 08-9-3 15:30

必必

其實女仔一般成績都比男仔好
如果選女校好似無咁著數
除非你 sure 無 top band 1
反而男仔會首選男校,
避開同d 女仔爭男女校d 學位
你無聽過話 band 1 男女校係女仔多過男仔咩

原帖由 必必 於 08-9-3 15:12 發表
九龍城網有好多好學校選, 真係有排諗.

我地個網女仔唔係有好多選擇, 入女校就最穩陣, 不過老公就想阿女讀男女學, 仲有自行投考2間, 真係唔知報邊間好.

選學校有套餐, 真係第一之聽見.  

...

作者: fion414    時間: 08-9-3 15:43

Hi! 大家好!

hhma,
我仔26/9開始有一連串評估, 10/11考呈分試....T_T

原帖由 hhma 於 08-9-3 13:38 發表
20 21 / 10 大仔, 細仔 test
6 - 1x / 12 大仔呈分
5 - 1x / 1 細仔考試

咩生活黎架.....

中間重要加插d出面既試......

作者: M&A Mom    時間: 08-9-3 16:09

原帖由 mayc 於 08-9-3 13:41 發表
M&A   Mom:

matthew 今年就好多派華英!但我覺得華英都幾"谷"吓!

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻

成日都好後悔點解唔幫亞仔插英華
英華收外生係米收得好top?要有十幾個獎揸手 先有得 in?
作者: JP    時間: 08-9-3 17:59

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 16:09 發表

matthew 今年就好多派華英!但我覺得華英都幾"谷"吓!

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻:hap ...
成日都好後悔點解唔幫亞仔插英華
英華收外生係米收得好top?要有十幾個獎揸手 先有得 in?

M&A>>
乜華英好"谷"架?!

英華今年P6有159人,預計出年只得40個外生位咋!
作者: hhma    時間: 08-9-3 22:20

你地甘早考呈分試既?
我地都算遲呀, 都唔知夠唔夠時間出成績, 明天打電話問下老師先得

原帖由 fion414 於 08-9-3 15:43 發表
Hi! 大家好!

hhma,
我仔26/9開始有一連串評估, 10/11考呈分試....T_T

作者: hhma    時間: 08-9-3 22:22

英華係直資, 考到都唔影響抽籤啦
梗係去見識下啦, 當interview reheasal都好呀

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 16:09 發表

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻:hap ...

作者: M&A Mom    時間: 08-9-3 23:16

原帖由 hhma 於 08-9-3 22:22 發表
英華係直資, 考到都唔影響抽籤啦
梗係去見識下啦, 當interview reheasal都好呀

eeee....小學轉咗直資,中學都係架?c火!我真係唔"地除"

TW 間聖芳濟(男校)家吓掂唔掂?!
作者: hhma    時間: 08-9-3 23:37

喊三聲呀!!!
轉變真係大呀, 呀仔讀kinder個d時間, 都重好似話ok
聽個名都估係正野啦
點知e+搞成甘.....

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 23:16 發表

TW 間聖芳濟(男校)家吓掂唔掂?!

作者: M&A Mom    時間: 08-9-3 23:53

原帖由 hhma 於 08-9-3 23:37 發表
喊三聲呀!!!
轉變真係大呀, 呀仔讀kinder個d時間, 都重好似話ok
聽個名都估係正野啦
點知e+搞成甘.....

我年代時好似好巴閉架!起碼幾個女仔都痴去跟d男仔玩
作者: fion414    時間: 08-9-4 10:26

hhma / M&A Mom,

Morning!

咁大角咀果間聖方濟係唔係好好多?
作者: joanneka    時間: 08-9-4 11:11

Fion
Good morning!
你仔終於"亮相"
你地甘快就呈分, D課程未趕得好急......

原帖由 fion414 於 08-9-4 10:26 發表

Morning!

作者: fion414    時間: 08-9-4 11:33

joanneka,

D課程真係好趕, 以前開學頭3日係返半日唔教書, 琴日老師已經教咗一課中文~
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 11:43

fion

我地頭半個月都返半日
都唔明點解學校要 side 時間

遲d 一定趕到c
作者: M&A Mom    時間: 08-9-4 11:50

原帖由 fion414 於 08-9-4 10:26 發表

Morning!

做乜亞仔比之前雪糕相大隻咗禁多

我睇升中派位,d mami 話聖芳濟比九華低調但亦係 top school!
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 11:52

想請教下大家
你地預計會報幾多間直資做 back- up 呀

早排孫公話比d 中學自定教學語言
知唔知d 中學幾時會公報嫁
如果無方向, 真係好難選校噃
作者: M&A Mom    時間: 08-9-4 11:55

jazzma & joanneka >>
我唔記得咗你兩個寶貝係藍田定油塘讀?

係米油塘基顯,細女朋友仔升小一呢間,係就可以問你地攞多d 料
作者: fion414    時間: 08-9-4 11:59

jazzmama,

我地小一都係頭3日返半日咋!
咁你地返半日教唔教書?
作者: M&A Mom    時間: 08-9-4 12:00

原帖由 jazzmama 於 08-9-4 11:52 發表
想請教下大家
你地預計會報幾多間直資做 back- up 呀

早排孫公話比d 中學自定教學語言
知唔知d 中學幾時會公報嫁
如果無方向, 真係好難選校噃

但係考咗佢收你,你就冇大抽獎播!
我諗住全軍覆沒先叩直資咋!

定話第2個步署?
作者: fion414    時間: 08-9-4 12:48

M&A Mom,
佢依家高161CM, 重121磅....成個中學生!

唔知係唔係同名3分親, 聖芳濟今年收我地8個仔!
如果全軍覆沒先去叩直資, 唔知直資仲有冇位?
作者: BB2WONG    時間: 08-9-4 13:00

原帖由 hhma 於 08-9-3 13:42 發表
同事個仔讀銀x中三二左右
佢仔sport好叻
但佢仔讀書要人迫,銀x唔迫(佢媽話),所以佢要呀仔去補習wor.
不過我又聽第二度消息,話銀x好wor,d學生好smart
我都想仔讀男校,我仔自己都想讀男校

...

唔好意思,又想答咀:

我大仔同我都中意銀禧,可唔可以問多d有關銀禧既料分享下?
我阿仔小學同銀禧係同牧區學校(同一堂)以往每年都有十幾人入此間,我大仔去年呈分試全級考第二名,本來我想幫佢搏九華,但係因佢認識好多師兄都入左銀禧,佢好想入去,而且佢樣樣sports都好中意,聽到銀禧好多sports玩,佢更加想入。所以想知多d有關銀禧既野,我心目中最緊要係校風好,所以打算呢2個week內會請日假,去心儀既中學附近行下,特別係lunch time及返放學時間,去睇下d學生既真表現,最怕見到d學生 食煙、太ye既校服、太ye既駛型及最怕見到拍拖既學生。無呢d情況既話我已好滿足
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 13:02

M&A

我地係藍田友, 幫唔到你 fd

我仔成績唔多好, 好難博派位
我打算一開始去直資, 1st 唔得再 "矮"
用盛意攻勢

你同 fion 仔間學校都係英小
有番咁上下, 真係可以等 7 月放榜再叩
唔好同我爭
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 13:09

fion

你仔真係好高, 我仔都 148 啦
著 39~40 號鞋
我以後唔可以著呀仔舊波鞋
依家輪到老公話要同仔 mix
作者: mayc    時間: 08-9-4 13:19

hnma:
我朋友個仔學校屬九龍城網,佢地第一志願會選華英,迦密,九華和依中.

我個friend話10月中銀禧會有簡介會,你地可以打電話去問吓!

荃灣SFA真係好Free的,而聽講話九龍那間會管得嚴D,校風好D,不過我就唔識人讀此校!

fion414:
你個仔是否全班最高?

我阿仔都是148cm,70磅左右!

作者: Zoey    時間: 08-9-4 13:41

原帖由 fion414 於 08-9-4 12:48 發表
M&A Mom,
佢依家高161CM, 重121磅....成個中學生!

唔知係唔係同名3分親, 聖芳濟今年收我地8個仔!
如果全軍覆沒先去叩直資, 唔知直資仲有冇位?

161 利害利害 ~  可以去打籃球 !~

我女只有 144, 這兩年都係咁上下 . .
作者: fion414    時間: 08-9-4 14:42

jazzmama,
妳放心啦, 唔會同妳爭直資, 我冇咁多彈藥交學費...

mayc,

我仔係全班最高, 但隔離班有個女仔仲高過我仔...

zoey,
佢得過高, 反應好慢, 冇咩運動細胞!
作者: Zoey    時間: 08-9-4 15:33

原帖由 fion414 於 08-9-4 14:42 發表

zoey,
佢得過高, 反應好慢, 冇咩運動細胞! ...

fion414,

我女一樣冇運動細胞, 只係樣樣識 d d (半桶水) 個隻 , 不過我都成日講, 識就夠 !

妳地真係好早考呈分 wor, 不過我都鍾意早呀 . . . 妳仔係咪年尾再考管 ?
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 15:37

fion

你有彈藥的, 都交左 6年啦

[quote]原帖由 fion414 於 08-9-4 14:42 發表
jazzmama,
妳放心啦, 唔會同妳爭直資, 我冇咁多彈藥交學費...
作者: JSCfamily    時間: 08-9-4 16:13

fion,

你囝囝真係幾高喎! 我果囝只有143cm/78磅, 係全班算係中間位置.

jazzmama,

我同你一樣, 我會先選直資,因為我唔想受節磨.....而且最重要係阿囝d成績麻麻,直資要求無咁高,應該肯收佢的.
唔好意思啦...我們會是對手了!
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 16:24

JSC

傻啦, 考唔考到都係睇小朋友自己
唔會傷我地和氣嘅

既然大家條路一樣, 咁就要多D 交流
希望大家有機會做同學仔
我祇可以考慮新直資
你呢

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 16:13 發表
jazzmama,

我同你一樣, 我會先選直資,因為我唔想受節磨.....而且最重要係阿囝d成績麻麻,直資要求無咁高,應該肯收佢的.
唔好意思啦...我們會 ...

作者: fion414    時間: 08-9-4 16:41

Zoey,

10月考6級, 之後想停一下, 因為小六會好多功課, 學校又買多練習&操TSA, 可能出年考音統樂器班, 想問下妳, 音統樂器班會唔會教皇家考試歌? 如果想考皇家試, 係唔係都要比私人教?

jazzmama,
我D彈藥就係這6年比得七七八八....
我諗中學補習比小學貴好多, 另外想比個仔學一種外語, 所以留返D彈藥慢慢用!
作者: JSCfamily    時間: 08-9-4 16:45

jazzmama,

我心好多架...上年時我喜歡羅士基金, 過左一陣又喜歡顏寶玲.....依家就睇緊香島! 可能遲d又有改變架! 所以心多多...唔知點好!

原帖由 jazzmama 於 08-9-4 16:24 發表
JSC

傻啦, 考唔考到都係睇小朋友自己
唔會傷我地和氣嘅

既然大家條路一樣, 咁就要多D 交流
希望大家有機會做同學仔
我祇可以考慮新直資
你呢

...

作者: Zoey    時間: 08-9-4 16:47

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 16:13 發表

jazzmama,

唔好意思啦...我們會 ...

JSCfamily,

很多直資都有可取既地方, 有 d 勝在夠進取, 有 d 課程夠新穎, 追上時代, 有 d 語文好, 若阿女學校唔係有直屬, 有班舊同學, 都一定會考慮.
作者: jazzmama    時間: 08-9-4 17:11

fion

其實依家都有好多中學 offer 第 4 語言 (中, 英, 普以外)
或者唔洗你洗 $出街學呢

至於補習, 我HB 話中學 ONLY 可以補英文
其他科要亞仔食自己

原帖由 fion414 於 08-9-4 16:41 發表

jazzmama,
我D彈藥就係這6年 ...

作者: JSCfamily    時間: 08-9-4 17:25

zoey,

我都知道,阿囝間小學都係直資,佢地都好積極同進取,而且資源會多點,可以照顧得學生好一些!

原帖由 Zoey 於 08-9-4 16:47 發表

JSCfamily,

很多直資都有可取既地方, 有 d 勝在夠進取, 有 d 課程夠新穎, 追上時代, 有 d 語文好, 若阿女學校唔係有直屬, 有班舊同學, 都一定會考慮.

作者: siulisa    時間: 08-9-4 17:26

JSCfamily

請問香港區有邊幾間直資可以考慮? 可吾可以過d料比我好嗎? 我真係冇頭緒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5