教育王國

標題: **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾** [打印本頁]

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-2 14:28     標題: **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**

暫時最update嘅同學仔list:

rowena0219.........Rowena
charlotteling...........Oscar
chingchingb.ma......Alexa
Joslau....................Milton
seabird6623..........Samuel
Virginialum............Hayden
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-2 14:41

今日卒之正式返K2,噚晚亞囡臨瞓前出奇地問我幾時返學,我答佢今日,佢個樣好期待,睇嚟真係好鍾意個班主任。

今年我哋架school bus轉咗細車,亞囡仲要第一個走上車,坐得好開心,因d同學仔冇以前大車分得咁散。

希望大家嘅小朋友喺K2呢年都一樣咁開心!!
作者: LoCLai    時間: 08-9-2 17:13

Hi, 各位好嗎?? 我囡囡都係讀2I, 佢都好鍾意兩個老師呀!!

同學仔list:
Joslau....................Milton
loclai....................Charlotte
作者: rowena0219    時間: 08-9-2 17:14

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-2 14:41 發表
今日卒之正式返K2,噚晚亞囡臨瞓前出奇地問我幾時返學,我答佢今日,佢個樣好期待,睇嚟真係好鍾意個班主任。

今年我哋架school bus轉咗細車,亞囡仲要第一個走上車,坐得好開心,因d同學仔冇以前大車分得咁散。

希望大家 ...

囡囡都好期待今日正式返學, 佢重好開心可以揹水壺tim, 真搞笑!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-2 17:29

LoCLai,

你好呀!之前喺Babykingdom教育王國嗰邊傾開,後來發覺係我哋bookmark咗條link先可以入到,其他媽咪入唔到,所以喺edu-kingdom呢邊再開新topic繼續傾。

多多指教!

原帖由 LoCLai 於 08-9-2 17:13 發表
Hi, 各位好嗎?? 我囡囡都係讀2I, 佢都好鍾意兩個老師呀!!

同學仔list:
seabird6623....... ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-2 17:31

好搞笑,亞囡都擋個水壺係寶

原帖由 rowena0219 於 08-9-2 17:14 發表

囡囡都好期待今日正式返學, 佢重好開心可以揹水壺tim, 真搞笑!

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-2 17:59

亞囡話今日都仍然係坐喺Milton隔籬,同舊年K1一樣。又話今日攞咗d嘢出嚟比Miss Yuen及Miss Au睇下有冇帶齊。最攪笑係佢話今日喺學校化粧,再問清楚,原來話喺食完snack之後,Miss Yuen比塊鏡d小朋友照下個咀有冇餅碎!
作者: LoCLai    時間: 08-9-2 19:35

alexa ma,
你好呀!! 好開心可以同你地o向度交流, 我係working ma, 有時阿囡唔講都唔知佢學校發生咩事..... 希望你地多d提點下我呀!!!heeeheee

今日阿囡話佢要坐最尾, 唔開心喎(唔知講真定講假)! 又話佢識得三個小朋友, 都係1f o既同學仔.....又話有一個同學好曳, 推個書包, 不過老師無罰小朋友喎..... 佢話今日無得去playground玩, 老師都有比鏡佢照喎......

另外, 我都幾鍾意約下阿囡d同學仔出o黎玩, 佢地可以玩下, 建立下友誼, 返學都會開心d, 我地又可以吹下水,..... 你地有無興趣一齊玩呀?? 不如halloween開返個party囉.....
有興趣出o黎一齊玩o既玩咪請舉手......

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-2 17:29 發表
LoCLai,

你好呀!之前喺Babykingdom教育王國嗰邊傾開,後來發覺係我哋bookmark咗條link先可以入到,其他媽咪入唔到,所以喺edu-kingdom呢邊再開新topic繼續傾。

多多指教!

...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-2 19:50

Charlotte ma,

Gathering?我第一個舉手讚成。

亞囡話係有個男仔推書包落地,另外又有個女仔(坐喺第一個位)喊。問亞囡今日做過乜?佢話冇,淨係去weewee同食茶點,笑C!

原帖由 LoCLai 於 08-9-2 19:35 發表
alexa ma,
你好呀!! 好開心可以同你地o向度交流, 我係working ma, 有時阿囡唔講都唔知佢學校發生咩事..... 希望你地多d提點下我呀!!!heeeheee

今日阿囡話佢要坐最尾, 唔開心喎(唔知講真定講假)! 又話佢識得三個小朋 ...

作者: charlotteling    時間: 08-9-3 11:15

chingchingbma,

係喇上之之個Topic唔見左, 好彩你開番咋, Tks

LoCLai,

好開心呀 ! 又可以係度同你傾, 最開心係oscar 又可以同 charlotte一班, 仲有顯程呀!

可以攪多的gathering 好呀, 我第一個贊成, Hallowen Party 都好喎 !

真係要多的傾下,唔係都唔知阿仔發生的咩事, 阿仔都無同我講係學校, 做過的咩, 淨係話食茶點
作者: charlotteling    時間: 08-9-3 11:23

昨天我都有去學校都見到好多媽咪, 唔知你地有無去呢 ?  
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-3 13:05

charlotteling,

我呢兩日冇去學校,只係比佢搭school bus,可能明天會湊返學都唔定。

係呢,上星期orientation我哋大家都冇機會相認,你坐喺邊ga,睇下我記唔記得先?

原帖由 charlotteling 於 08-9-3 11:23 發表
昨天我都有去學校都見到好多媽咪, 唔知你地有無去呢 ?   

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-3 13:09

係啦,我就係覺傾傾下唔見緊d媽咪,後尾先知原來係因為我之前bookmark咗條link先入到去,其他媽咪冇bookmark就揾唔到,所以索性開個topic喺呢邊繼續lor。

原帖由 charlotteling 於 08-9-3 11:15 發表
chingchingbma,

係喇上之之個Topic唔見左, 好彩你開番咋, Tks

LoCLai,

好開心呀 ! 又可以係度同你傾, 最開心係oscar 又可以同 charlotte一班, 仲有顯程呀!

可以攪多的gathering 好呀, 我第一個贊成, Hallowe ...

作者: charlotteling    時間: 08-9-3 13:56

chingchingb.ma

我你15:30, 第2行右邊第一個, 你呢 ?
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-3 14:11

你係唔係坐近門口嗰邊短頭髮嗰位?咦!咁你即係坐virginialum後面,我坐第二行近窗口。嗰日我係估估下,因我見3:30pm嗰個時間好似有6男2女。

照咁推段,可能seabird6623係坐最後嗰行。

原帖由 charlotteling 於 08-9-3 13:56 發表

作者: charlotteling    時間: 08-9-3 15:44     標題: 回覆 # 的文章

係呀 ! 就係短頭髮個個囉, 咁你即是坐我隔離再隔離個個

你都好細心6男2女, 你都留意到
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-3 18:01

我就係你隔離再隔離嗰個lor。

原帖由 charlotteling 於 08-9-3 15:44 發表

係呀 ! 就係短頭髮個個囉, 咁你即是坐我隔離再隔離個個

你都好細心6男2女, 你都留意到

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-3 18:11

亞囡話今日調咗位,分咗組:紅、黃、藍team,亞囡係Red Team,Milton係Blue Team。

今日上堂要寫字,寫番一、二....,仲有要畫d字咭嘅公仔,都唔知係唔係
作者: Virginialum    時間: 08-9-3 18:18

charlotteling

So you're behind me then. The one sitting between you and chingchingb.ma should be 嘉橞and her mum. She was in the same class as Hayden, that's K1A. The one sitting behind you is 彥俊and his dad. He is from K1A as well.

原帖由 charlotteling 於 08-9-3 13:56 發表

作者: charlotteling    時間: 08-9-4 10:07

Virginalum,

你是不是短頭髮, 同埋first day 個日都係班房門度呀 ? 如果係我地都有傾個計mouth:" />mouth:" />喇!

Oscar 都話分左組, 佢係紅組, 佢都話有野要寫, 但就無講寫咩

作者: Virginialum    時間: 08-9-4 21:59

No ah. I have long curly hair.

Hei Hei told me yesterday that they did some writings. He said they wrote 一 and 二. Forgot to ask which group he is now in. But he is sitting right in front of Ms Yuen's teacher's desk. Anyone knows which group that is.

Hei Hei sleeps very early in these two days, sometimes around 9. Today I went home late and he slept already. Think he's very tired. I just worry if he can manage to do his homework and revision later. As I have to work, if he really sleeps early, I might have problems supervising him doing his homework and revision.

原帖由 charlotteling 於 08-9-4 10:07 發表
Virginalum,

你是不是短頭髮, 同埋first day 個日都係班房門度呀 ? 如果係我地都有傾個計mouth:" />mouth:" />mouth:" />喇!

Oscar 都話分左組, 佢係紅組, 佢都話有野要寫, 但就無講寫咩 ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-4 22:46

Virginialum,

如果亞囡冇講錯,近門口張枱--Red Team,近窗口--Blue Team,課室後面--Yellow Team。

亞囡一向早瞓,反而今朝無啦啦未夠6:00am起身,仲叫醒晒我哋,跟住仲唔肯瞓番,攪到返到學校時好攰,上堂都唔知有冇洽眼瞓。

原帖由 Virginialum 於 08-9-4 21:59 發表

No ah. I have long curly hair.

Hei Hei told me yesterday that they did some writings. He said they wrote 一 and 二. Forgot to ask which group he is now in. But he is sitting right in  ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-4 22:57

講真,其實我都未習慣亞囡返下午班,因午飯要提早,硬係好似一日暫咗中間嗰段時間,唔知點咁!!放學返嚟又攰,第時都唔知幾時做功課好。

係呀,今日湊亞囡返學同以前K1嘅同學仔媽咪傾計時,見到K2I有好多媽咪都好似好熟咁傾緊計,唔知有冇你哋喺度呢?
作者: LoCLai    時間: 08-9-5 11:31

我都係最擔心佢做功課問題......我估真係要靠佢自律啦!
霖霖話佢係藍組......
有無同組同學呀?
作者: Virginialum    時間: 08-9-5 18:20

My son Hei Hei is in Blue Team as well, that's the group near the window. Let me ask if he knows your daughter. Heard from Hei Hei that another girl called Ching Ching is also in Blue Team.

原帖由 LoCLai 於 08-9-5 11:31 發表
我都係最擔心佢做功課問題......我估真係要靠佢自律啦!
霖霖話佢係藍組......
有無同組同學呀?

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-5 21:36

今日亞囡攞番嚟嗰張alphabets話要過膠,唔使帶返學校。其實呢張係未就係上星期Miss Au話要好好保存嗰張,因上星期冇留意清楚。
作者: Virginialum    時間: 08-9-5 23:14

Yes. I think that's the sheet Ms Au referred to.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-5 21:36 發表
今日亞囡攞番嚟嗰張alphabets話要過膠,唔使帶返學校。其實呢張係未就係上星期Miss Au話要好好保存嗰張,因上星期冇留意清楚。

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-6 15:10

我見第二班話張alphabet card要帶返學校,咁其實使唔使呢?

原帖由 Virginialum 於 08-9-5 23:14 發表
Yes. I think that's the sheet Ms Au referred to.

作者: LoCLai    時間: 08-9-6 20:36

我記得上次ORIENTATION o個日ms au話每日要放在file內等佢地返到學校溫習喎...... 唔知有無聽錯呢!!!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-6 15:10 發表
我見第二班話張alphabet card要帶返學校,咁其實使唔使呢?

作者: hccw    時間: 08-9-8 10:26

Hi, 各位好!
搵到你地真開心.
我仔仔顯程都係讀2I架.
加埋佢入個list度啦:
loclai....................Charlotte
hccw....................Arthur (趙顯程)
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-8 10:31

hccw,

歡迎你呀!!好嘢K2I已有8個家長喺度喇,得閒多d上嚟交流下。

係呢,你亞囝坐邊ga?

原帖由 hccw 於 08-9-8 10:26 發表
Hi, 各位好!
搵到你地真開心.
我仔仔顯程都係讀2I架.
加埋佢入個list度啦:
seabird6623.... ...

作者: charlotteling    時間: 08-9-8 12:25

係呀 ! 我都聽到老師話要日日帶番學喎 !

Hi 顯程 ma,

又見到你喇 ! 開學個日我有叫arthur, 不過我唸佢都唔認得我
作者: hccw    時間: 08-9-9 09:46

唔好意思呀Oscar媽,顯程可能真係唔認得你.
又或者開學日仲傻下傻下
出來玩多幾次熟番應該會好D

顯程都話alphabet card要日日帶返學
問佢屬於紅藍黃邊組,佢話未分組喎
不過轉頭又話唔記得,都唔知邊句真
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-9 17:00

請問今日版"A"字係寫一版定係寫晒前、後兩版,因亞囡話Miss Au叫寫一版,可信性好似唔係好高。佢快快手寫完一版就走咗去玩,激C!
作者: charlotteling    時間: 08-9-9 17:31

Chingchingb.mum

我都唔知, 我打番去淨係知有功課(A), 但阿仔好快就做完, 唔知係真唔係 , 唔知駛唔駛擦
作者: rowena0219    時間: 08-9-9 18:14

Chingchingb.ma

囡囡都話淨係寫前面果版, 我問"Are you sure?" 佢好肯定咁話"Yes!"
作者: rowena0219    時間: 08-9-9 18:26

rowena0219..........Rowena............... Blue
Joslau....................Milton.................. Blue
Virginialum.............Hayden................ Blue
loclai.....................Charlotte.............. Blue

charlotteling...........Oscar.................. Red
chingchingb.ma......Alexa................... Red

hccw.....................Arthur (趙顯程)......
seabird6623..........Samuel................
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-9 20:17

唔該晒各位,似乎亞囡今次講嘅嘢都信得過
作者: hccw    時間: 08-9-10 09:23

尋日再問顯程,佢终於話我知自己同洛琳一組,係Blue囉!終否認自己曾經講過"未分組","唔記得",話我"記錯啦"添,真離譜.

不過佢都好快做哂功課,算幾乖啦

rowena0219..........Rowena............... Blue
Joslau....................Milton.................. Blue
Virginialum.............Hayden................ Blue
loclai.....................Charlotte.............. Blue

charlotteling...........Oscar.................. Red
chingchingb.ma......Alexa................... Red

hccw.....................Arthur (趙顯程).................. Blue
seabird6623..........Samuel................
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-10 18:16

嘩!你哋Blue Team好熱鬧wor。

亞囡話今日喺學校做黃色雀仔燈籠,而功課又係"A"字一版。
作者: LoCLai    時間: 08-9-10 22:12

今日阿囡發燒, 無返學, 係佢返KV以來第一次缺席.....

哎呀! 今日整燈籠呀??!! 阿囡無得整...... 一定唔開心啦!!!

中秋節有咩活動啱細路仔?? 仲未諗到有咩活動同佢玩下添...... 你地有無好介紹??!!

作者: seabird6623    時間: 08-9-10 22:35

原帖由 rowena0219 於 08-9-9 18:26 發表
loclai.....................Charlotte......... ...

seabird6623..........Samuel................Yellow
作者: LoCLai    時間: 08-9-10 22:41

請問你地有無比小朋友學phonics?? 有無好介紹???
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-10 22:50

LoCLai,

咁Charlotte退咗燒未呀?希望佢快d好番啦!

中秋節暫時都係家庭聚會,未有乜嘢特別節目。

原帖由 LoCLai 於 08-9-10 22:12 發表
今日阿囡發燒, 無返學, 係佢返KV以來第一次缺席.....

哎呀! 今日整燈籠呀??!! 阿囡無得整...... 一定唔開心啦!!!

中秋節有咩活動啱細路仔?? 仲未諗到有咩活動同佢玩下添...... 你地有無好介紹??!! ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-10 22:54

頭先聽亞囡講,今日仲上咗音樂堂,奇就奇在佢話有另外班K2小朋友,佢講咗2個以前K1嘅同學仔都有一齊上,仲有K3嘅哥哥姐姐都係一齊上。

佢哋今日唱"London bridge is falling down",我問佢係未會唱到my fair lady時會捉住個人,佢話唔係,跟住就唱一次連動作,一開始兩隻手合埋放頭頂,然後每唱一句,對手慢慢開落嚟,到my fair lady嗰陣用對手攬住自己。

又話有隻"Where's my little dog gone?"嘅歌,佢哼"Oh where, oh where's my little dog gone?"跟住停咗,我問跟住點唱,佢話唔識,因為隻歌其實係K3嘅哥哥姐姐唱,然後到唱完一句,K2嘅小朋友就扮狗叫"wow,wow,wow",都幾攪笑!

上次買校服時見過音樂室都幾大,但冇諗過會咁多人一齊上?!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-10 22:56

我有,就屋企樓下,貪近咋!!

原帖由 LoCLai 於 08-9-10 22:41 發表
請問你地有無比小朋友學phonics?? 有無好介紹???

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-10 23:08

咁就齊晒喇:

hccw....................Arthur (趙顯程)....... Blue

seabird6623..........Samuel................Yellow
原帖由 seabird6623 於 08-9-10 22:35 發表

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-10 23:11

seabird6623,

你orientation嗰日係未坐最後個行,會否咁啱直程喺我後面?
作者: gvkid    時間: 08-9-11 16:54

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-10 23:08 發表
咁就齊晒喇:

loclai.....................Charl ...

Hi, chingching ma今天見到你先話揾不到,現在揾到啦!
大家好,gvkid ..............................Anssia..........Yellow.   多多指教

不經不覺已返學2個星期,希望他們怏啲適應K2虫生活。
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-11 17:19

Hi gvkid,

估唔到今日大家喺街相認,多多指教,大家咁話啦!

hccw....................Arthur (趙顯程)....... Blue

gvkid .....................Anssia................Yellow

今日喺課室睇到佢哋整嘅燈籠掛起咗,好靚呀!

原帖由 gvkid 於 08-9-11 16:54 發表

Hi, chingching ma今天見到你先話揾不到,現在揾到啦!
大家好,gvkid ..............................Anssia..........Yellow.   多多指教

不經不覺已返學2個星期,希望他們怏啲適應K2虫生活。 ...

作者: seabird6623    時間: 08-9-11 22:54

對不起! 我記錯時間,那天我是16:30
原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-10 23:11 發表

你orientation嗰日係未坐最後個行,會否咁啱直程喺我後面?

作者: Joslau    時間: 08-9-12 23:52

chingchingb.ma,

今日亚嫲黎带亚仔搭校车,無带亚仔搭地鐡返學, 下星期呀,你是否都是四, 五同ALEXA 返學呀!

Joslau
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-12 23:58

Joslau,

通常都係星期四、五,see u next week la!!

原帖由 Joslau 於 08-9-12 23:52 發表
chingchingb.ma,

今日亚嫲黎带亚仔搭校车,無带亚仔搭地鐡返學, 下星期呀,你是否都是四, 五同ALEXA 返學呀!

Joslau

作者: LoCLai    時間: 08-9-15 00:08

各位同學仔&FAMILY,

中秋節快樂!!!!人月倆團圓!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-15 11:09

Thank you, thank you!!大家咁話。

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-18 20:12

噚日亞囡放學返嚟話要做show & tell,有5個指定嘅小朋友要帶bb相,其中一個小朋友叫莊希茹,另外4個名亞囡唔記得。亞囡話其他d小朋友就帶玩具返去。我估可能開始排學號輪流做show & tell。

而今日有個余老師同佢哋上Putonghua堂。

rowena0219,

你囡囡個學號應該排得好前,有冇收到資料呢?因亞囡講得唔係好清楚,我唔知有冇理解錯?
作者: rowena0219    時間: 08-9-19 01:19

噚日亞囡放學返嚟話要做show & tell,有5個指定嘅小朋友要帶bb相,其中一個小朋友叫莊希茹,另外4個名亞囡唔記得。亞囡話其他d小朋友就帶玩具返去。我估可能開始排學號輪流做show & tell。
噚日亞女都話要帶bb相返學, 但佢的bb相真係少之有少, 全部都喺部電腦度, 所以今日都無得帶返學. 最慘係今晚亞女又話"媽咪, 今日唔記得帶bb相, 明天要帶返呀!" 所以我頭先翻箱倒籠咁搵, 好彩又俾我搵到一千o一張, 係朋友影咗晒返俾我的.   

而今日有個余老師同佢哋上Putonghua堂。
亞女都係咁講.

rowena0219,

你囡囡個學號應該排得好前,有冇收到資料呢?因亞囡講得唔係好清楚,我唔知有冇理解錯?
Yes, 你囡囡無講錯, 而你咁聰明又點會理解錯呢!
Show & Tell詳情如下:
日期: 29/9 - 10/10 期間進几介紹活動
時間: 約2分鐘
注意事項: 請學生帶備bb相或嬰兒服, 說說以前和現在有何分別
評估事項: 聲線適中 / 清楚表達 / 信心表現 / 表情
作者: charlotteling    時間: 08-9-19 10:14

rowena, chingchingb.ma

係呀 !呀仔佢都未話要帶, 應該是學號前的個的先.

Oscar學號係17號, 係17/09就負責交校車紙去(G班)俾Ms Wong, 即是每月每人都會負責一次,你地的小朋友有無講. 阿仔係16號已經好開心同我講.

另外, 你地知唔知功課係點樣俾分的, 最多幾多粒**, 阿仔最多有**, 有時*.
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-19 10:38

rowena0219,

Thank you,好詳細嘅資料呀!!以後可以喺你囡囡度收風喇

原帖由 rowena0219 於 08-9-19 01:19 發表
噚日亞女都話要帶bb相返學,  ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-19 10:44

我亞囡冇提"交校車紙"呢樣嘢呀!

功課方面,我估寫字靚會有星星,如果另外個版activity練習做啱咗又會有一粒星星。

假如Oscar淨係寫字個頁都有2粒星,咁就真係寫得好靚喇!

原帖由 charlotteling 於 08-9-19 10:14 發表
rowena, chingchingb.ma

係呀 !呀仔佢都未話要帶, 應該是學號前的個的先.

Oscar學號係17號, 係17/09就負責交校車紙去(G班)俾Ms Wong, 即是每月每人都會負責一次,你地的小朋友有無講. 阿仔係16號已經好開心同我講. ...

作者: charlotteling    時間: 08-9-19 14:15

梗係唔係喇, 係每頁1粒星 (有時兩頁(字/Activity)都有,  有時淨係activity先有.
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-19 22:38

每頁有一粒星都唔錯吖!

原帖由 charlotteling 於 08-9-19 14:15 發表

梗係唔係喇, 係每頁1粒星 (有時兩頁(字/Activity)都有,  有時淨係activity先有.

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-19 22:46

今日玩分組遊戲,又有填色整面譜。亞囡話同枱(red team)有個男仔流鼻血,流咗落本英文homework"F"嗰版度。

另外呢2日成日唱住:
拍拍手,走走走,
拍拍手,走走走,
走出去,找朋友,
找一個,好朋友。

伸伸手,彎彎腰,
跑跑,跳跳跳,
做運動,身體好,
一起,轉轉轉。

做埋動作好攪笑!
作者: charlotteling    時間: 08-9-20 09:55

阿女好叻呀 ! 又肯唱,又肯做動作, 阿仔

的功課薄你有無包個套呀 ?

我見隔離班, 都派左個本星星薄, 但我見都末見過, 是不是仲未派
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-20 10:11

我囡周時無啦啦咁做/唱,到我聽唔清楚時問佢,就扭扭拎拎唔講。話唔係好識叫佢教,又或者講錯咗,佢先由頭再做/唱番一次出嚟。噚晚仲捉埋爹D要教佢嗰兩隻歌,之後再捉埋我跟佢一齊做運動"1234..2234",運動由頭做到落手及腳,玩C!

功課薄我有包呀,亞囡話要包,我見包咗老師又冇complain,咁應該係喇!

星薄從未出現過,就算maths homework都係今個weekend先得一張紙。我見第二班一早已有3份功課,亦已寫過"1"。

原帖由 charlotteling 於 08-9-20 09:55 發表

阿女好叻呀 ! 又肯唱,又肯做動作, 阿仔

的功課薄你有無包個套呀 ?

我見隔離班, 都派左個本星星薄, 但我見都末見過, 是不是仲未派  ...

作者: seabird6623    時間: 08-9-20 22:52

your daughter is so clever that she can tell you so many things in the school.  My son Samuel just told me that he needs to bring a baby photo to school (his class nos is 25), but he didn't mention about show and tell. Thank you for your helpful information!
原帖由 rowena0219 於 08-9-19 01:19 發表
噚日亞女都話要帶bb相返學,  ...

作者: charlotteling    時間: 08-9-22 09:55

阿仔class no. 17, 但問佢又無話要帶baby photo 番學既, 咁駛唔駛同佢帶呢 ?
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-22 12:50

係呀,我都想知,因我問亞囡,佢仍然堅持話bb相係嗰5位同學帶先,未輪到佢

原帖由 charlotteling 於 08-9-22 09:55 發表

阿仔class no. 17, 但問佢又無話要帶baby photo 番學既, 咁駛唔駛同佢帶呢 ?  

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-22 13:10

唔使客氣!!得閒上嚟一齊交流下,大家會知多d。

原帖由 seabird6623 於 08-9-20 22:52 發表
your daughter is so clever that she can tell you so many things in the school.  My son Samuel just told me that he needs to bring a baby photo to school (his class nos is 25), but he didn't mention ab ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-22 13:16

今朝有首新歌:

Ants are busy, ants are busy,
see them run, see them run.
up and down the ants' hill,
up and down the ants' hill,
oh what fun, oh what fun!

亞囡係讀出嚟,我諗未曾教唱。但我睇d歌詞,好似好fit"兩隻老虎"或"Where are you now?"嗰隻歌嘅tune,唔知會唔會咁kiu呢?

作者: seabird6623    時間: 08-9-22 22:33

I think you should trust your daughter.  Maybe just like your daughter said only 5 children need to bring photo, the others will bring another thing.  If you still feels worry, it's better to phone to ask the teacher.
原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-22 12:50 發表
係呀,我都想知,因我問亞囡,佢仍然堅持話bb相係嗰5位同學帶先,未輪到佢

作者: Joslau    時間: 08-9-22 23:15

Alexa is correct.  My son also said 5 kids are required to bring their BB photos for the show and tell. And it is in the order of their class number. It is not their turns yet. Wait for teacher's notification.

Before sleeping, my son told me that he is so happy because tomorrow is his turn to take the 校車纸 to Ms Wong. Alexa did it today.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-22 12:50 發表

作者: cnc    時間: 08-9-23 13:01

hccw.....................Arthur (趙顯程)......

CNC......................Lok Hey.............RED

原帖由 rowena0219 於 08-9-9 18:26 發表
loclai.....................Charlotte......... ...

作者: cnc    時間: 08-9-23 13:06

遲左黎報到添
亞仔"Lok Hey" Red Team.  大家多多指教
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-23 13:38

cnc,

你好呀!你囝囝係唔係叫曾諾熹呀?亞囡話你囝囝坐佢對面。多多指教!

原帖由 cnc 於 08-9-23 13:06 發表
遲左黎報到添
亞仔"Lok Hey" Red Team.  大家多多指教

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-23 13:43

好開心,又多一個K2I小朋友喇!

Blue Team
rowena0219..........Rowena
Virginialum.............Hayden
loclai.....................Charlotte
hccw....................Arthur (趙顯程)

Red Team
cnc........................Lok Hey

Yellow Team
gvkid .....................Anssia
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-23 13:49

係呀,噚日亞囡都有講話攞校車紙去K2G比Miss Wong。

原帖由 Joslau 於 08-9-22 23:15 發表
Alexa is correct.  My son also said 5 kids are required to bring their BB photos for the show and tell. And it is in the order of their class number. It is not their turns yet. Wait for teacher's noti ...

作者: cnc    時間: 08-9-23 16:43

係呀,就係佢果日流鼻血呀!!你個女好o力呀,講o甘多野比你聽.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-23 13:38 發表
cnc,

你好呀!你囝囝係唔係叫曾諾熹呀?亞囡話你囝囝坐佢對面。多多指教!

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-23 17:05

囝囝冇事吖嗎?嗰日亞囡話老師即係比tissue諾熹,我諗Miss Yuen都會call咗你。

原帖由 cnc 於 08-9-23 16:43 發表
係呀,就係佢果日流鼻血呀!!你個女好o力呀,講o甘多野比你聽.

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 00:04

今日亞囡帶咗張Hello Kitty紙仔返嚟,話係Miss Yuen送比全班乖嘅同學仔,要唔喊及坐得靚靚先有。我問亞囡咁今日你哋全班同學仔梗係好乖喇,點知亞囡話"係呀,全班都乖,淨係有一個男仔唔乖,佢冇喊但坐得唔靚,佢冇將對手放喺大脾上面,對手仲周圍fing"(仲做埋點樣fing)。原來佢哋聽書時要手放大脾,好鬼正經。

另外Miss Au今日教咗首新歌:
Ding dong bell,
pussy's in the well.......

跟住我就聽唔清楚亞囡唱乜喇!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 00:16

打風冇返2日學,本英文功課亞囡話今日喺學校已寫咗"H",老師仲mark埋tim,效率真快!

最後一本數學功課都出埋,亞囡吩咐要包埋包書膠。

上星期五有張數字worksheet帶返屋企做,做好咗但到今日都仲未交,仍然喺folder,想問一下你哋囝囝囡囡有冇交到?
作者: charlotteling    時間: 08-9-26 10:32

chingchingb. ma

係呀 ! Oscar 都有hello kitty paper, 張數學worksheet 收左喇 ! 但就唔記得派左未, 要番去睇下!

都開左學差唔多一個月, 阿仔都開始適應, 放學番來, 沖涼, 食飯, 做功課, 都唔駛好勞氣, 仲有小小時間同佢玩, 09:30訓, 都O.K
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 10:45

Thanks!其實星期一見佢原封不動咁攞番嚟,已經叫佢噚日交,點知返嚟仲喺folder度,等我再叫亞囡交番先。

原帖由 charlotteling 於 08-9-26 10:32 發表
chingchingb. ma

係呀 ! Oscar 都有hello kitty paper, 張數學worksheet 收左喇 ! 但就唔記得派左未, 要番去睇下!

都開左學差唔多一個月, 阿仔都開始適應, 放學番來, 沖涼, 食飯, 做功課, 都唔駛好勞氣, 仲有小 ...

作者: Joslau    時間: 08-9-26 15:22

亞仔都有Hello Kitty紙仔, 不過佢冇講得甘detail ,佢剩係話自己乖, 所以Miss Yuen送。又話Miss Yuen唔會鬧人咖, 因为鬧人會喉嚨痛。我問佢, 如果小朋友唔乖甘點, 佢話Miss Yuen會教佢囉。

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-26 00:04 發表
今日亞囡帶咗張Hello Kitty紙仔返嚟,話係Miss Yuen送比全班乖嘅同學仔,要唔喊及坐得靚靚先有。我問亞囡咁今日你哋全班同學仔梗係好乖喇,點知亞囡話"係呀,全班都乖,淨係有一個男仔唔乖,佢冇喊但坐得唔靚,佢冇將對手放 ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 22:29

打風冇返2日學,呢2日喺學校就係做番之前d功課。

亞囡話d功課唔好寫date,我問點解咁講(因亞囡一向都冇寫)。原來係有同學仔寫咗date,Miss Yuen叫唔好寫住,因為未教。

今日派咗d材料返嚟做kite,亞囡第一時間要完成份勞作先做功課。

Oscar好乖,唔使點勞氣做功課,亞囡做功課成日口水多過茶。雖然唔係好勞氣,但20分鐘嘅功課要做30分鐘先做完,"side"晒d時間。
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 22:31

我頭先又試下問亞囡Miss Yuen鬧唔鬧人?答案一樣"唔會鬧人,因為鬧人會喉嚨痛",笑C。

原帖由 Joslau 於 08-9-26 15:22 發表
亞仔都有Hello Kitty紙仔, 不過佢冇講得甘detail ,佢剩係話自己乖, 所以Miss Yuen送。又話Miss Yuen唔會鬧人咖, 因为鬧人會喉嚨痛。我問佢, 如果小朋友唔乖甘點, 佢話Miss Yuen會教佢囉。

...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 22:33

今日亞囡卒之交咗上星期五嗰張maths worksheet,老師亦已mark咗返嚟喇。
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-26 23:40

啱啱留意到佢哋開始教5以內嘅加數及倒數。
作者: charlotteling    時間: 08-9-27 10:48

joslau

之前我同阿仔又係寫左日期, 但係就俾老師擦左, 阿仔話唔駛寫日期.

係呀 ! 我留意到佢地有教 (4)= 1+3/2+2/4/3+1, 倒數就無留意, 但好似就有教2,4,6,8,10,12,14....

oscar做功課都係好多野講, 所以我唔理佢, 叫佢繼續做

作者: chingyung    時間: 08-9-27 13:46

Hello,

我囡囡蓉蓉都係K2I, 佢係藍組架, 學號係24呀, 佢都有提過幫手去攞校車紙呀!!仲有成日都唱歌!!!

我問佢坐佢隔離既同學叫咩名呀, 佢話叫趙顯程呀!!

問過MISS YUEN星簿係默書架, 唔洗做只係比你返屋企溫習!!!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-27 16:59

Hello chingyung,

你好!!得閒多d喺度傾下交流下,我哋K2I越嚟越多人喇。平均10個小朋友一team,淨係Blue Team,呢度都已經有6個,好犀利呀!!

Blue Team
rowena0219..........Rowena
Virginialum..............Hayden
loclai......................Charlotte
hccw......................Arthur (趙顯程)
chingyung...............蓉蓉

Red Team
charlotteling............Oscar
chingchingb.ma.......Alexa
cnc.........................Lok Hey

Yellow Team
seabird6623...........Samuel
gvkid .....................Anssia

原帖由 chingyung 於 08-9-27 13:46 發表
Hello,

我囡囡蓉蓉都係K2I, 佢係藍組架, 學號係24呀, 佢都有提過幫手去攞校車紙呀!!仲有成日都唱歌!!!

問過MISS YUEN星簿係默書架, 唔洗做只係比你返屋企溫習!! ...

作者: chingyung    時間: 08-9-28 11:38

你地仔仔囡囡有無講個風箏要做d咩呀?
作者: Joslau    時間: 08-9-28 15:50

亞仔开头話系風箏上面畫畫, 我问甘個两张纸呢? 跟住又话可以贴野上去. 最后就講Miss Yuen话點整都得, 整得靓靓带返學校就得啦.

原帖由 chingyung 於 08-9-28 11:38 發表
你地仔仔囡囡有無講個風箏要做d咩呀?

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-28 21:57

亞囡話2張顏色紙係用嚟裝飾隻kite,我諗應該點裝飾都冇問題。佢叫我喺張顏色紙幫佢畫個大菱形,然後佢剪咗出嚟貼上去,再喺隻kite中間畫咗個十字,之後畫咗d花喺十字嗰四格上面。又用咗淨落嚟嘅顏色紙裝飾隻kite,最後話要剪3隻蝴蝶bow貼上kite尾。

原帖由 Joslau 於 08-9-28 15:50 發表
亞仔开头話系風箏上面畫畫, 我问甘個两张纸呢? 跟住又话可以贴野上去. 最后就講Miss Yuen话點整都得, 整得靓靓带返學校就得啦.

作者: rowena0219    時間: 08-9-29 22:16

原帖由 chingyung 於 08-9-27 13:46 發表

咁啱嘅, 我囡囡的隔離位又係趙顯程呀!
作者: rowena0219    時間: 08-9-29 22:23

今日亞女做咗Show and Tell, 表現都ok啦! 佢話今日有三個小朋友做 Show and Tell.係2,3,4號.

另外, 佢話1號區"振""雄"會讀第二間學校, 明天唔會再返kv. 唔知真定假?
作者: charlotteling    時間: 08-9-30 10:17

rowena0219,

係呀 ! 振雄會轉去另外一間學校, 因為他是Oscar 的朋友仔來, 我之前都知, 我唸昨天ms Yuen係課堂上同的同學講, 因為我之前都無同阿仔講, 但佢昨晚都同我講振雄會轉去邊間學校, 同昨天是last day, ms yuen仲叫振雄得閒打俾佢, 好似仲清楚個我.

係呢 ! 你小朋友有無叫你攞的"神州七號"的資料返學 !

阿仔又 叫我同佢一齊貼貼紙落本書度, 你有無呀 ?

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-30 11:17

啱啱問咗亞囡,佢都係咁講,話區振雄要去另一間學校讀,唔使做show & tell,成班同學仔仲同佢拜拜。

原帖由 rowena0219 於 08-9-29 22:23 發表
今日亞女做咗Show and Tell, 表現都ok啦! 佢話今日有三個小朋友做 Show and Tell.係2,3,4號.

另外, 佢話1號區"振""雄"會讀第二間學校, 明天唔會再返kv. 唔知真定假? ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-30 11:21

哈哈...亞囡冇提過任何神州7號及貼貼紙嘅嘢,可能掛住睇本書,冇留心聽書都唔定。問佢佢都話唔使。

原帖由 charlotteling 於 08-9-30 10:17 發表
rowena0219,

係呀 ! 振雄會轉去另外一間學校, 因為他是Oscar 的朋友仔來, 我之前都知, 我唸昨天ms Yuen係課堂上同的同學講, 因為我之前都無同阿仔講, 但佢昨晚都同我講振雄會轉去邊間學校, 同昨天是last day, ms yu ...

作者: charlotteling    時間: 08-9-30 12:17

你係Full Time Mum 呀 ? 咁快可以問你囡囡 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5