教育王國

標題: 希望班K1(p.m.)的同學仔 [打印本頁]

作者: Billyonnie    時間: 08-9-4 13:41     標題: 希望班K1(p.m.)的同學仔

有冇希望班K1 (p.m.)的同學仔呀?!
作者: tracyto14    時間: 08-9-5 16:16

hihi~~我個女係希望班嫁~
作者: Billyonnie    時間: 08-9-9 13:22     標題: 回覆 # 的文章

認得你個女la,我係恩諾媽咪呀,坐你格離果個呢!你個女適唔適應到呀?!
作者: audreykan    時間: 08-9-9 15:32

您們好呀! 我女都係讀希望班.

我問個女喺學校學了咩, 佢都唔答我.
作者: tracyto14    時間: 08-9-9 16:40

原帖由 Billyonnie 於 08-9-9 01:22 PM 發表
認得你個女la,我係恩諾媽咪呀,坐你格離果個呢!你個女適唔適應到呀?!

OK呀~~我覺得佢適應到~係學校做左d咩...食左d咩茶點都會講~ok呀~~諾諾適應到嗎?
作者: tracyto14    時間: 08-9-9 16:52

原帖由 audreykan 於 08-9-9 03:32 PM 發表
您們好呀! 我女都係讀希望班.

我問個女喺學校學了咩, 佢都唔答我.

hihi~我諗佢遲d會話你知架啦~~
我個囡都係番左幾日先開始話我知
作者: Billyonnie    時間: 08-9-10 13:18

我問極我個仔,佢都話係學校玩du du train 喎...
有時用普通話講什麼1,2,3 和 楊老師午安...
其實我都好想知佢係學校食咗咩茶點?!
作者: tracyto14    時間: 08-9-10 13:40

星期一食麵包&飲水~:)
星期二食餅餅&果汁~(我都唔知飲咩汁,我個囡一時話係蘋果汁~一時又話係橙汁~hehe )
今日食西餅~&飲水~
星期四好似食水果&飲奶~
星期五慶祝會,唔知食咩~hehe~

星期五番9點~~唔知我個囡起唔起到身呢~~佢平時都瞓到10點幾~

作者: 孖B媽    時間: 08-9-10 17:13

Hi 我孖囡是k1和平班,請問星期五是否穿便服.
作者: audreykan    時間: 08-9-10 23:12

係呀, 星期五慶祝會, 所以著便服.

係呢? 你女女係咪姓屈呢? 如果係, 我知係邊個了.

原帖由 孖B媽 於 08-9-10 17:13 發表
Hi 我孖囡是k1和平班,請問星期五是否穿便服.

作者: audreykan    時間: 08-9-10 23:14

我女而家都係講俾我聽食咩茶點咋.  佢話星期二飲橙汁, 今天應該食了個有朱古力的西餅囉.

佢仲話有時有得玩滑梯同單車喎.  唔知係咪真呢?

但上堂學了咩, 就話唔知.

原帖由 tracyto14 於 08-9-10 13:40 發表
星期二食餅餅&果汁~(我都唔知飲咩汁,我個囡一時話係蘋果汁~一時又話係橙汁~hehe )
今日食生果~&飲水~
星期四好似食西餅&飲奶~(西餅我估係卷蛋)
星期五慶祝會,唔 ...

作者: tracyto14    時間: 08-9-11 12:44

原帖由 audreykan 於 08-9-10 11:14 PM 發表
我女而家都係講俾我聽食咩茶點咋.  佢話星期二飲橙汁, 今天應該食了個有朱古力的西餅囉.

佢仲話有時有得玩滑梯同單車喎.  唔知係咪真呢?

但上堂學了咩, 就話唔知.

...

HI~係呀~食蛋糕呀~我打錯左 我個女都有話我知玩滑梯同踩單車呀~佢上星期就話我知林老師教佢唱歌(手冊都係寫學左唱歌) 今個星期就仲未話到比我知學左d咩
作者: Billyonnie    時間: 08-9-11 13:15

唔該哂!
你就好啦!你個女肯講比你聽!

希望我個仔來緊都可以表達多D啦!

原帖由 tracyto14 於 08-9-10 13:40 發表
今日食西飲~&飲水~
星期四好似食水果&飲奶~
星期五慶祝會,唔知食咩~hehe~:happ ...

作者: 孖B媽    時間: 08-9-11 13:50     標題: 回覆 # 的文章

係呀, 屈小姐"無咩人姓"
除左玩滑梯及食蛋糕外, 仲有用夾 夾鞋.
作者: 昌虎大叔    時間: 08-9-11 15:27

我小朋友都係希望班架,個一班好似得10個同學左右.
係唔係真架?
作者: 昌虎大叔    時間: 08-9-11 15:52

原帖由 孖B媽 於 08-9-11 13:50 發表
係呀, 屈小姐"無咩人姓"
除左玩滑梯及食蛋糕外, 仲有用夾 夾鞋.

我小朋友話有腸仔飽,又有腿蛋治.

都算好多種類~

作者: tracyto14    時間: 08-9-11 16:17

原帖由 昌虎大叔 於 08-9-11 03:27 PM 發表
我小朋友都係希望班架,個一班好似得10個同學左右.
係唔係真架?

係呀~差唔多係10個左右
作者: tracyto14    時間: 08-9-11 16:20

原帖由 Billyonnie 於 08-9-11 01:15 PM 發表
唔該哂!
你就好啦!你個女肯講比你聽!

希望我個仔來緊都可以表達多D啦!

一定會架
作者: 昌虎大叔    時間: 08-9-11 16:25

原帖由 tracyto14 於 08-9-11 16:17 發表

係呀~~你地有冇做學校義工呀?

如果唔做有冇問題架?
作者: audreykan    時間: 08-9-12 00:01

咩一班唔係有 22 個小朋友咩? 因為開學日的時候, 貼了張人名單出來, 我見到希望班一共有 22 個小朋友.  定還是分林老師帶 10 個小朋友一組, 吳老師又帶其他小朋友一組呢? 可能我女是搭校車返學放學, 所以好多嘢我都唔清楚.  我想都是靠晒你們話俾我聽了.

係呢, 你們有幾多位同我女一樣, 都是搭校車呢?

原帖由 tracyto14 於 08-9-11 16:17 發表

作者: audreykan    時間: 08-9-12 00:04

我只填了幫手包下禮物咁囉.

我諗唔做一定冇問題, 因為學校都知道好多家長都要返工的.

原帖由 昌虎大叔 於 08-9-11 16:25 發表

如果唔做有冇問題架?

作者: audreykan    時間: 08-9-12 00:08

唔知點解, 我女好似只認識林老師, 而唔係好識吳老師. 乜唔係一班有兩位老師一齊教咩?  你哋小朋友有冇咁嘅情況呀?
作者: tracyto14    時間: 08-9-12 15:34

原帖由 audreykan 於 08-9-12 12:08 AM 發表
唔知點解, 我女好似只認識林老師, 而唔係好識吳老師. 乜唔係一班有兩位老師一齊教咩?  你哋小朋友有冇咁嘅情況呀?

HIHI~我個女多數係講林老師~真係好少提起吳老師~~可能吳老師只係協助林老師~
作者: tracyto14    時間: 08-9-12 15:37

原帖由 昌虎大叔 於 08-9-11 04:25 PM 發表

如果唔做有冇問題架?

唔做冇問題既~話明係義工呀嗎~
我都係話幫手包禮物~
作者: tracyto14    時間: 08-9-12 15:50

原帖由 audreykan 於 08-9-12 12:01 AM 發表
咩一班唔係有 22 個小朋友咩? 因為開學日的時候, 貼了張人名單出來, 我見到希望班一共有 22 個小朋友.  定還是分林老師帶 10 個小朋友一組, 吳老師又帶其他小朋友一組呢? 可能我女是搭校車返學放學, 所以好多嘢我都 ...

應該係得10個到~親子週應該係個個都要返~如果睇親子週既人數~就應該係十個到~
我個女好百厭~又坐唔定~ 我唔敢比佢撘校車~
諗住下年睇下佢個人會唔會定d先比佢撘校車~而家就為有辛苦d~揹住妹妹帶佢番學啦~
作者: chedorali    時間: 08-9-12 22:08

原帖由 audreykan 於 08-9-12 00:01 發表
咩一班唔係有 22 個小朋友咩? 因為開學日的時候, 貼了張人名單出來, 我見到希望班一共有 22 個小朋友.  定還是分林老師帶 10 個小朋友一組, 吳老師又帶其他小朋友一組呢? 可能我女是搭校車返學放學, 所以好多嘢我都 ...

初初見到你的ID都估係你, 而加見埋你個女張相就肯定係你啦! 我係表姐呀! 原來Audrey 終於入左荊冕堂呀! 仲係林老師敎添, 真係"橋", 林老師都係亞女班主任來架! 佢敎左亞女3年啦! 放心啦! 她係一個好關心學生既老師來架!
林老師做左好耐, 吳老師就新d.

我仲有一個同事個囡都係讀希望班, 真係"橋"上加"橋".

未必係10個人一班, 親子週的時候應該係分開2個時段返學, 因為好多家長同學生呀麻. 亞女初返k1的時候, 上午班都係2個時段既.
作者: audreykan    時間: 08-9-12 23:08

真係估唔到我哋會喺網上相認喎, 真開心!

係呢, 你女現在讀邊間小學呀!

原帖由 chedorali 於 08-9-12 22:08 發表

初初見到你的ID都估係你, 而加見埋你個女張相就肯定係你啦! 我係表姐呀! 原來Audrey 終於入左荊冕堂呀! 仲係林老師敎添, 真係"橋", 林老師都係亞女班主任來架! 佢敎左亞女3年啦! 放心啦! 她係一個好關心學生既老師 ...

作者: audreykan    時間: 08-9-12 23:15

親子週期間, 真係分了兩個時段, 早一批返學的是搭校車, 而另一批是家長湊返學的, 所以應該唔只 10 個人一班.

我女話佢係蘋果組, 咁你的小朋友係咩組呀?

原帖由 tracyto14 於 08-9-12 15:50 發表

應該係得10個到~親子週應該係個個都要返~如果睇親子週既人數~就應該係十個到~
我個女好百厭~又坐唔定~ 我唔敢比佢撘校車~
諗住下年睇下佢個人會唔會定d先比佢撘校車~而家就為有辛苦d~揹 ...

作者: chedorali    時間: 08-9-13 19:48

原帖由 audreykan 於 08-9-12 23:08 發表
真係估唔到我哋會喺網上相認喎, 真開心!

係呢, 你女現在讀邊間小學呀!

亞女係荔枝角讀小書呀, 近番屋企呀麻, 學校名PM話你知.  Audrey鍾唔鍾意返學呀?
作者: tracyto14    時間: 08-9-15 13:37

原帖由 audreykan 於 08-9-12 11:15 PM 發表
親子週期間, 真係分了兩個時段, 早一批返學的是搭校車, 而另一批是家長湊返學的, 所以應該唔只 10 個人一班.

我女話佢係蘋果組, 咁你的小朋友係咩組呀?

...

蜜瓜組~~原來分開返~所以咁少人~
作者: audreykan    時間: 08-9-16 21:16

我個女好鍾意返學, 不過成日都唔肯話俾我聽喺學校學咗咩?

原帖由 chedorali 於 08-9-13 19:48 發表

亞女係荔枝角讀小書呀, 近番屋企呀麻, 學校名PM話你知.  Audrey鍾唔鍾意返學呀?

作者: Billyonnie    時間: 08-9-18 13:12     標題: 回覆 # 的文章

我個仔都係蘋果組呀
作者: diupinky    時間: 08-9-20 17:24

hi ! 我個香橙組 !
作者: diupinky    時間: 08-9-20 17:29

原帖由 chedorali 於 08-9-12 22:08 發表

初初見到你的ID都估係你, 而加見埋你個女張相就肯定係你啦! 我係表姐呀! 原來Audrey 終於入左荊冕堂呀! 仲係林老師敎添, 真係"橋", 林老師都係亞女班主任來架! 佢敎左亞女3年啦! 放心啦! 她係一個好關心學生既老師 ...
我同個仔返主日學既個姐姐講過班主任係林老師和吳老師, 佢話吳老師好溫柔呀!
作者: audreykan    時間: 08-10-3 00:04

原來我個女坐你個仔隔離的, 我女叫卓希呀!

原帖由 Billyonnie 於 08-9-18 13:12 發表
我個仔都係蘋果組呀

作者: cyrusmanho    時間: 08-10-3 23:16

Hello!!!我係希望班(p.m)檸檬組,我個名係cyrus,灝贊呀!!
作者: cyrusmanho    時間: 08-10-3 23:21

各位小朋友鍾唔鍾意我在生日party送比你D小心意呀!!
作者: audreykan    時間: 08-10-5 00:11

鍾意呀! 你同恩諾送給我們的生日禮物都好有心思.  你們一定是好細心的媽咪.  多謝晒!

原帖由 cyrusmanho 於 08-10-3 23:21 發表
各位小朋友鍾唔鍾意我在生日party送比你D小心意呀!!

作者: cyrusmanho    時間: 08-10-5 20:14

唔駛客氣!小心意!都係想小朋友開心!今日有無睇通告,25/10家長會將停課,但詳情仲未約;秋季旅行低年級冇份,好似其它學校會有!!可能始終太細個
作者: Billyonnie    時間: 08-10-6 18:36

我小朋友就係恩諾la!
你個仔係唔係都在9月份出世呀?
作者: cyrusmanho    時間: 08-10-7 22:46

係呀!9月份,細仔,唔知9月份多唔多小朋友生日呢?我個仔Cyrus開party那日,勁開心,返到屋企"high"足一日,又唔知學校有無同佢影相呢??:loveliness:
作者: GabeOr    時間: 08-10-23 16:42

Hi Hi ! 你地好呀!我係冠行媽咪 - 蜜瓜組呀!
作者: GabeOr    時間: 08-10-24 10:15

原帖由 tracyto14 於 08-9-15 13:37 發表

蜜瓜組~~原來分開返~所以咁少人~

我仔仔都係蜜瓜組架!你女女叫咩名呀?
作者: Billyonnie    時間: 08-11-11 13:51

有冇家長星期四會返學校幫手呀
作者: GabeOr    時間: 08-12-20 01:02     標題: 聖誕快樂!!

各位希望班既小朋友,希望你地個個收到行行送比你地既聖誕禮物都會鍾意,祝大家聖誕快樂!!
作者: evans501    時間: 08-12-21 16:37     標題: Please help

Hello! My son study in K1 at other school, but want to change to 士德. I want to ask some question about this kindergarten, please check the PM, thanks!

原帖由 GabeOr 於 08-12-20 01:02 發表
各位希望班既小朋友,希望你地個個收到行行送比你地既聖誕禮物都會鍾意,祝大家聖誕快樂!!

作者: GabeOr    時間: 08-12-22 17:10

原帖由 evans501 於 08-12-21 16:37 發表
Hello! My son study in K1 at other school, but want to change to 士德. I want to ask some question about this kindergarten, please check the PM, thanks!
你是否想小朋友現在轉到士德?或是K2? 及你想知下午班有沒有位? 是不是?
作者: evans501    時間: 08-12-22 23:46

希望下學期二月change to K1(pm), want to ask this kindergarten 的教導方法, 老師的教導態度好嗎?
how much of school fee?
how much of other need to pay for 上/下學期?
Thanks for your help!

原帖由 GabeOr 於 08-12-22 17:10 發表
你是否想小朋友現在轉到士德?或是K2? 及你想知下午班有沒有位? 是不是?

作者: GabeOr    時間: 08-12-23 11:09

原帖由 evans501 於 08-12-22 23:46 發表
希望下學期二月change to K1(pm), want to ask this kindergarten 的教導方法, 老師的教導態度好嗎?
how much of school fee?
how much of other need to pay for 上/下學期?
Thanks for your help!

...
佢地係用活動教學,從各類的活動中讓小朋友吸取知識,老師非常友善,我仔仔都非常喜歡佢地,佢好喜歡返學,學費方面扣除學卷要交$1300幾 (實際數目不太記得),另亦可申請學費減免,而雜費方面為$900幾(實際數目不太記得),希望這些資料幫到你啦
作者: evans501    時間: 08-12-24 00:17

Thanks for your information!

原帖由 GabeOr 於 08-12-23 11:09 發表
佢地係用活動教學,從各類的活動中讓小朋友吸取知識,老師非常友善,我仔仔都非常喜歡佢地,佢好喜歡返學,學費方面扣除學卷要交$1300幾 (實際數目不太記得),另亦可申請學費減免,而雜費方面為$900幾(實際數目不太記得),希望這些 ...

作者: evans501    時間: 09-1-15 01:23

各mami, 我個仔(逸朗)下學期會加入希望班上學, 希望他能盡快投入啦!
作者: GabeOr    時間: 09-1-16 10:28

原帖由 evans501 於 09-1-15 01:23 發表
各mami, 我個仔(逸朗)下學期會加入希望班上學, 希望他能盡快投入啦!

成功左喇!真係好喇!新年假期後既2月5日見!
作者: Billyonnie    時間: 09-1-19 13:19

歡迎你加入!
作者: evans501    時間: 09-1-20 23:44

Every mami: Nice to meet you! See you on Feb 05.

原帖由 Billyonnie 於 09-1-19 13:19 發表
歡迎你加入!

作者: evans501    時間: 09-2-6 01:23

今日帶朗朗返士德,有些小朋友喊, 可能放假後,未習慣返學, 放學後, 吳老師話朗朗於上課時, 都投入, 都令我放心點.
作者: GabeOr    時間: 09-2-11 11:04

原帖由 evans501 於 09-2-6 01:23 發表
今日帶朗朗返士德,有些小朋友喊, 可能放假後,未習慣返學, 放學後, 吳老師話朗朗於上課時, 都投入, 都令我放心點.
係呀,行行都有喊呀,仲喊左2日添呀,不過今個星期就已經回復正常喇,朗朗坐咩組呀,開學掉過位,不過行行都仲係坐係蜜瓜組.
作者: evans501    時間: 09-2-11 17:13

行行媽咪:
             朗朗係檸檬組訝! 朗朗返左士德都有5日啦! 他同我話林老師 & 吳老師好好人嫁!

原帖由 GabeOr 於 09-2-11 11:04 發表
係呀,行行都有喊呀,仲喊左2日添呀,不過今個星期就已經回復正常喇,朗朗坐咩組呀,開學掉過位,不過行行都仲係坐係蜜瓜組.

作者: tracyto14    時間: 09-2-28 20:52

原帖由 evans501 於 09-1-15 01:23 AM 發表

HIHI~我個囡係晴晴~下學期轉左檸檬組~同朗朗一組呀~
作者: evans501    時間: 09-2-28 22:31

原帖由 tracyto14 於 09-2-28 20:52 發表

HIHI~我個囡係晴晴~下學期轉左檸檬組~同朗朗一組呀~

你好訝!晴晴媽咪&行行媽咪,你哋13/3會唔會去旅行呢? 
作者: tracyto14    時間: 09-3-1 22:02

原帖由 evans501 於 09-2-28 10:31 PM 發表

會呀~~妹妹都一齊去~~
作者: GabeOr    時間: 09-3-3 09:50

原帖由 evans501 於 09-2-28 22:31 發表

我地去唔到呀! 因為我同行行爸爸都要返工,所以陪唔到佢去 希望下次可以安排到啦!
作者: tracyto14    時間: 09-3-3 18:43

原帖由 GabeOr 於 09-3-3 09:50 AM 發表

我地去唔到呀! 因為我同行行爸爸都要返工,所以陪唔到佢去 希望下次可以安排到啦!

哦~真可惜~ 有等下一次啦~~
  晴晴同行行好似好好朋友~
  晴晴放學返嚟講同行行一齊玩~
  成日都講住行行個名架~
作者: GabeOr    時間: 09-3-4 10:45

原帖由 tracyto14 於 09-3-3 18:43 發表

哦~真可惜~ 有等下一次啦~~
  晴晴同行行好似好好朋友~
  晴晴放學返嚟講同行行一齊玩~
  成日都講住行行個名架~ ...

係呀!行行都成日提敏晴!時時都提,晴晴掉左組,行行就成日問點解敏晴要掉去檸檬組,因為佢無掉到位仲係坐係蜜瓜組.
作者: evans501    時間: 09-3-6 01:14

原帖由 GabeOr 於 09-3-3 09:50 發表

唯有等待下一次啦!我都是攞假乘機偷懶一日咋!
作者: GabeOr    時間: 09-4-9 14:28     標題: 5月15日旅行

希望班既家長門,你地會唔會參加5月15日既旅行呀?我仲考慮中呀!
作者: evans501    時間: 09-4-13 22:50

原帖由 GabeOr 於 09-4-9 14:28 發表
希望班既家長門,你地會唔會參加5月15日既旅行呀?我仲考慮中呀!

我應該都會去嫁!上次去好好玩訝!不過今次就時間長D!
作者: audreykan    時間: 09-4-16 01:46

我都會去旅行! 除了可以親子之外, 我仲有機會可以認識到其他媽媽嘛.  因為我個女平時搭校車, 所以無乜機會了解一吓她與其他同學仔相處的情況.
作者: GabeOr    時間: 09-4-18 09:19

原帖由 audreykan 於 09-4-16 01:46 發表
我都會去旅行! 除了可以親子之外, 我仲有機會可以認識到其他媽媽嘛.  因為我個女平時搭校車, 所以無乜機會了解一吓她與其他同學仔相處的情況.

我都決定左同行行一齊去喇,因為之前既旅行都miss左,佢已經好失望,所以今次一定要請假同佢去.
作者: GabeOr    時間: 09-4-23 10:59

唉..........15號既旅行未知有無得去呀  星期一行行唔記得交回條同支票,星期二交返比林老師,林老師話我地遲左交未必有得去,因為可能滿額,叫嬤嬤要交去校務處睇下有無位,校務處話要睇下安唔安排到再通知我地,激死人喇
作者: 昌虎大叔    時間: 09-4-24 14:02

我冇得去~~~因為要開工.想偷下懶都唔得~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5