教育王國

標題: 有沒有北角蘇浙小學的家長?? [打印本頁]

作者: wongnysw    時間: 08-9-6 22:54     標題: 有沒有北角蘇浙小學的家長??

我女女之前在蘇浙幼稚園讀k1至k3, 於是今年九月仍決定升上蘇浙小一全日班, 雖然學費貴(近$3000), 學校有點殘 , (其實外面好多小學設備都好好, 尤其千禧校舍, 操場、圖書館、電腦室都好靚), 但我和c6覺得普通話教學有優勢, 再加上c6是校友覺得蘇浙好。
不過開學一個星期, 覺得有少少失望, 9月1日第一日, 情況好亂, 我女女同個工人在操場等了一個鐘, 才知道編班結果, 令我很驚訝。第一日唔知上咩堂, 帶晒全部書返學校, 結果全部帶回家, 沒有locker。
第二日, 我因為飯盒的事去校務處詢問, 但行到入去, 無一個老師會主動問你有咩事要幫手, 於是我用普通話(已盡力了)問最近門口的一個, 佢個樣十分不願意、沒有笑容, 比份表我叫我叫我出去填, 我填完返入去, 佢見到係我都唔主動理我, 又係我先出聲。好無禮貌。
我想問吓其他蘇浙家長, 如果撇除上述這些令人不快的原因, 蘇浙是不是真的可以令小朋友愉快學習、成績理想呢 ? 如果可以, 為了仔女的前途, 我都可以忍耐。
蘇浙口碑一向好好, 是不是依家比以前質素下降咗呢????
作者: ysmhkg    時間: 08-9-7 11:06

我女兒今年升小二全日班, 1/9 早上我也有送女兒去學校, 我看到學校在大門口貼了告示, 所有新生舊生都必須進禮堂等待老師帶回教室, 我想會不會是工人看不懂中文, 沒去禮堂, 所以就在操場上乾等 ?

不過學校今年的安排確實和往年不一樣, 去年是只有小一新生和家長一起進禮堂, 其他年級學生是去自己上一學年的原教室分班, 而小一新生家長是可以坐在禮堂後面觀看新生分班情況, 我也不明白今年學校為什麼要這樣安排 ?
搞到所有家長擠在走廊上, 造成混亂.

至於帶書的問題, 我記得我去年開學日並沒有幫女女帶書去學校, 因為我知道開學第一天是不會上課的, 因為要編學號, 座位, 自我介紹, 選班長, 副班長, 各科代表等等,
做完這些事就已經快放學了, 我是等到當天晚上拿到手冊按照課表把第二天要用的帶去學校.

說到學校的教職員, 我們這群由 N1 讀到小學的家長, 感受是最深刻的了, 前些年學校的教職員都還蠻客氣的,
但是我們發覺從去年開始, 學校的教職員的態度有了變化,
我們覺得和這幾年小學部受歡迎的程度有關, 以往的非直升新生幾乎只要報名就可以入讀, 但這幾年開始要經過面試和筆試, 成績好才錄取, 所以學校變得越來越名校作風, 我們都明顯的感覺到, 可是蘇浙的派位真的不錯, 所以為了小孩我們也只好默默的接受.  

我問過女女她上學開不開心, 她說很開心, 而且她成績也還不錯, 所以只好一靜不如一動囉 !  

我想應該只是開學這週會比較混亂, 之後就會正常了,
為了小孩的將來, 我們就只能 ~~ 放寬心吧 !
作者: SK1    時間: 08-9-7 13:15

小兒今年才諗小一,是外來生.第一天在禮堂真的有點覺得很亂.但家長可以在禮堂上看到分班的情況.小兒在分班的時候亦看到我.心情也定下來.
這麼快已過了一個星期,明顯發覺的是他聽普通話的能力進步了許多.間中說一兩句普通話給我們聽.
每天早上我都會親自帶小兒上課室.有什麼問題也可以直接問老師,相對比前幼稚園好得多.(前幼稚園返學是看不到班主任.放學班主任也沒有時間跟我說多句.)
也許是我要求低吧.直到現在我都覺得幾好.沒有什麼問題.要擔心的只可能是小兒太頑皮,希望不會被趕出校.
作者: TomDog    時間: 08-9-7 14:37

蘇浙始終是傳統學校, 去年面試時, 老師也告訴我, 學習模式與我以前讀的時候沒甚麼兩樣。不過, 記憶中不覺得辛苦, 我們那幾代成績水平的確很不錯, (據說現在Band 1率也是挺高的), 自己對學校歸屬感也很強。
校務處那些應該不是老師, 而是admin的人, 老師是在教員室的。我倒覺得去年面試女女的老師, 非常和靄可親呢。
我那個年代真的只有一兩位老師會廣東話, 不說普通話是不行的。但今時今日, 應該沒有甚麼人只會普通話而不懂廣東話了, 如果你覺得很辛苦才能說普通話, 其實無須勉強。
作者: wongnysw    時間: 08-9-8 23:19

得到大家回應, 令我對學校的信心仍保持, 不過當然希望可以越做越好, 令小朋友及家長都開心放心。
其實我在8月尾, 開學前幾日回學校訂飯盒, 當面問學校的人關於分班和帶什麼書的問題, 只不過得到回覆是:
仲未分班及全部書帶番學校。
再者佢沒有提及9月1日早上在禮堂有家長會, 或者因為私工人唔識, 令我女女及工人呆等, 即使呆等, 都可以有老師在學校入口幫手指示吓。

SK1, 可否講講你仔仔之前在那裡讀幼稚園? 為何會選蘇浙小學呢?
作者: SK1    時間: 08-9-9 17:12

wongnysw
小兒之前在明我幼稚園讀.此校出名催谷.
我曾替小兒考直資學校如男拔及名津校聖若瑟,耐何他們不收.而屋村津校派位又不夠蘇小好.所以選蘇小.
作者: wongnysw    時間: 08-9-12 21:46

你仔仔之前在明我有無學普通話? 你自己又識普通話嗎?
我本人唔識普通話, 不過自從對仔女在蘇浙返學, 我每日帶返學同老師傾幾句, 都有d進步。意外收獲呀。
我都覺得蘇浙中學派位幾好, 我心儀中學是張祝珊, 我妹妹在此校畢業, 她說不少同學由蘇浙小學來, 質素高, 基礎打得好, 中七畢業入大學比例亦高。
不過言之過早了, 小女只是剛上小一。

原帖由 SK1 於 08-9-9 17:12 發表
wongnysw
小兒之前在明我幼稚園讀.此校出名催谷.
我曾替小兒考直資學校如男拔及名津校聖若瑟,耐何他們不收.而屋村津校派位又不夠蘇小好.所以選蘇小. ...

作者: SK1    時間: 08-9-12 22:02

小兒之前在明我學了兩年普通話(但學了等於冇學,原因是一班人太多).跟住再搵私人教學了大半年.而我自己會說一點,一般溝通不是問題,但音就不太準.
今天小兒拿了默書回來有一百分,我想他已經適應吧.私人普通話老師也說他進步了.(因為己學會用普通話投訴別的同學,死未?)
唯一擔心的是英語水平不夠.亦擔心他太頑皮,會被老師投訴.
作者: ernestchow    時間: 08-9-13 01:29     標題: 回覆 # 的文章

你可以請私人外藉老師1對1,around$250 per hour,比1group 教本得進步
作者: yslilu    時間: 08-9-13 01:49

ernestchow,

pls pm the tutor information to me. thks
作者: ernestchow    時間: 08-9-13 12:13

原帖由 yslilu 於 08-9-13 01:49 發表
ernestchow,

pls pm the tutor information to me. thks

http://www.####.com/company.aspx你打去問有無外藉老師上門教,好似有的
作者: ernestchow    時間: 08-9-13 12:18     標題: 回覆 # 的文章

http://www.####.com/company.aspx你打去問有無外藉老師上門教,好似有的
作者: ernestchow    時間: 08-9-13 12:25     標題: 回覆 # 的文章

21263300導師王國問,
作者: ufo175    時間: 08-9-28 06:14

蘇浙小學老師惡嘛?有人說這裡較嚴,太活潑的students不太適合,真的?
作者: wongnysw    時間: 08-9-29 11:43

作風是比較傳統, 肯聽教的小朋友會好d, 我覺得, 如果有創意、活力的學生會感覺受限制。

原帖由 ufo175 於 08-9-28 06:14 發表
蘇浙小學老師惡嘛?有人說這裡較嚴,太活潑的students不太適合,真的?

作者: wongnysw    時間: 08-10-13 23:42

開始忙了, 要默書、小測、背書、上網做功課, 要日日溫書, 唔溫怕追唔上。

原帖由 wongnysw 於 08-9-29 11:43 發表
作風是比較傳統, 肯聽教的小朋友會好d, 我覺得, 如果有創意、活力的學生會感覺受限制。

作者: ysmhkg    時間: 08-10-13 23:55

係呀 ! 一到測驗及考試, 我就索晒氣
作者: winniecarson    時間: 08-10-15 00:58

原帖由 ysmhkg 於 08-10-13 23:55 發表
係呀 ! 一到測驗及考試, 我就索晒氣

黃帝唔急太監急...成日唔小心被扣分..中文默書本來可以好好好, 但因為寫錯標點符號..英文又係咁.
作者: ysmhkg    時間: 08-10-15 09:32

我女數學咪又係, 公式明明列得o岩, 但係成日唔記得進位,  白白俾老師扣分 !  

作者: winniecarson    時間: 08-10-15 23:51

原帖由 ysmhkg 於 08-10-15 09:32 發表
我女數學咪又係, 公式明明列得o岩, 但係成日唔記得進位,  白白俾老師扣分 !  

加數又當減數計,倒數/順數明識分,但因為大意..唔小心,扣咗成20分...但佢又不在乎咁, 俾佢激死 !
作者: ysmhkg    時間: 08-10-16 14:28

蘇浙學生o既實力都幾強勁吓, 我女一下期末考英文考滿分, 中常亦都接近滿分, 但數學考89分, 就已經飛到五名之外, 所以係蘇浙讀書壓力都幾大吓o架, 真係跟少 D都唔得啊 !

原帖由 winniecarson 於 08-10-15 23:51 發表

加數又當減數計,倒數/順數明識分,但因為大意..唔小心,扣咗成20分...但佢又不在乎咁, 俾佢激死 !

作者: 啫喱黃    時間: 08-10-25 11:45     標題: 回覆 # 的文章

上午班同全日班有咩分別架?
作者: winniecarson    時間: 08-10-26 12:54

原帖由 啫喱黃 於 08-10-25 11:45 發表
上午班同全日班有咩分別架?

全日班好似係節數一樣, 但每堂時間較長及可以在學校完成功課, 而半日班時間比較趕。但學費就相差近一倍..聽講半日班只收該校幼稚園生。不過最好都係問番學校啦!

我囝囝係該校小一生, 讀半日班, 感覺中文及英文較深, 今次中文LONG TEST 得50多分 , 但份卷又真係幾深, 我都頭痕緊點同佢追番. 好彩英文還應付倒
作者: SK1    時間: 08-10-26 23:22

winniecarson
原來你的小朋友和小兒同班.是1D對嗎?
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分. 因為他告訴我有很多小朋友是拿9X分的.所以我都有點失望.
沒關係,我們一同加油吧.希望下次可以拿高些分數.

妳小朋友有沒有參加星期六的興趣班?

作者: winniecarson    時間: 08-10-26 23:57

原帖由 SK1 於 08-10-26 23:22 發表
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分.:igi ...

我囝囝不嬲中文都差, 所以我相信他是全班最底分之一, 但開學了只是兩個月, 要給他們多少少時間適應嘅 ! 我會同佢在中文方便加倍努力.
之後我重新打過份卷要佢做多次, 佢就全部答啱哂, 佢話測驗時好緊張, 所以答錯哂喎 !

你點知我囝囝都係ID 架??
作者: winniecarson    時間: 08-10-27 00:02

原帖由 SK1 於 08-10-26 23:22 發表
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分.:igi ...

佢不嬲中文都唔係咁好, 之後我要佢做多次份卷, 佢就全部答啱哂, 可能老師有同佢改正啦! ANYWAY, 我會在佢中文方面加倍努力嘅 ! 開咗學都係2個月唧, 俾多少少時間佢地啦! 各小朋友的適應能力都唔同架 !

你點知我囝囝都係1D架?
作者: SK1    時間: 08-10-27 11:09

Winniecarson
因為分班的時候見到A-C平均有3X人一班.估計是全日班.只有D班是半日班的.
妳囡囡返半日的与我兒子一樣嘛.所以是1D.我覺得半日學幾好,回來又可以做功課,又有時間溫書.重有時間上課外活動和看電視.
直到現在,最欣賞蘇小的是星期六的課外活動費用全免.省回不小課外活動費用.
作者: mimi1102    時間: 08-10-27 11:49

請問蘇小會有d 咩野課外活動架 ?

原帖由 SK1 於 08-10-27 11:09 發表
因為分班的時候見到A-C平均有3X人一班.估計是全日班.只有D班是半日班的.
妳囡囡返半日的与我兒子一樣嘛.所以是1D.我覺得半日學幾好,回來又可以做功課,又有時間溫書.重有時間上課外活動和看電視.
直到現 ...

作者: SK1    時間: 08-10-27 12:36

有唱歌,跳舞,圍棋,體操,畫畫,書法,講故事,羽毛球,籃球....唔記得咁多啦.不過每人最多只可以報三樣.
作者: winniecarson    時間: 08-10-27 14:04

原帖由 SK1 於 08-10-27 11:09 發表
直到現 ...

哦 ! 原來得一班半日班...大家同班就可以有照應啦!
作者: mimi1102    時間: 08-10-27 17:24

嘩 ..都有好多野學喎 ~

原帖由 SK1 於 08-10-27 12:36 發表
有唱歌,跳舞,圍棋,體操,畫畫,書法,講故事,羽毛球,籃球....唔記得咁多啦.不過每人最多只可以報三樣.

作者: wongnysw    時間: 08-11-6 22:26

下星期沒有小測、默書, 可以抖抖, 所以明晚會帶女女去太古溜冰和食pizza

原帖由 mimi1102 於 08-10-27 17:24 發表
嘩 ..都有好多野學喎 ~

作者: ysmhkg    時間: 08-11-6 22:42

上二個禮拜日日默書測驗, 我言念蘇浙o既學生已經將考試當係食生菜, 但係 D家長就食大頭菜囉 ! 一個頭三個大呀 !

原帖由 wongnysw 於 08-11-6 22:26 發表
下星期沒有小測、默書, 可以抖抖, 所以明晚會帶女女去太古溜冰和食pizza

作者: myfairlady1234    時間: 08-11-6 23:47

請問蘇小英文程度如何?是外籍老師教或是本地老師教呢?
作者: ysmhkg    時間: 08-11-7 00:19

蘇浙的英文是教高一級的, K3 讀 小一, 小一讀小二的課程, 以此類推, 中低年級的文法是由華人老師教, Oral 則是由外籍老師教, 但高年級就全部都由外籍老師教, 小女現在小二, 已在讀小三的課程, 程度並不淺, 真怕會跟不上.

原帖由 myfairlady1234 於 08-11-6 23:47 發表
請問蘇小英文程度如何?是外籍老師教或是本地老師教呢?

作者: wongnysw    時間: 08-11-8 22:31

哈哈, 真的頭也大了, 跟少一日都驚, 不過驚o個個唔係亞女, 係我自己。 我仲有個細仔讀蘇浙k2, 過兩年應該會更加辛苦。 我有時唔識普通話, 都要小朋友教番轉頭, 就會覺得普通話教學的確係蘇浙最大優勢。
雖然蘇浙係辛苦d, 但我覺得, 如果個底打好d, 將來上中學會輕鬆d, 況且香港教育氣氛一向都係咁"緊", 回想自己少時候都係填鴨咁填出來。 如果蘇淅都頂得住, 相信更艱辛o既環境都可以應付到。

原帖由 ysmhkg 於 08-11-6 22:42 發表
上二個禮拜日日默書測驗, 我言念蘇浙o既學生已經將考試當係食生菜, 但係 D家長就食大頭菜囉 ! 一個頭三個大呀 !

作者: ysmhkg    時間: 08-11-9 00:43

我o既心情同妳一樣, 真係跟少一日都唔得, 以前有朋友約食飯, 我間中都會去吓, 自從亞女升上小二後, 食飯 ?! 就連係屋企食飯都唔得閒, 何況同朋友出去食飯 !

入得嚟蘇浙絕對無係講玩, 真係要努力至得o架 ! 因為學生平均水平都幾高吓, 唔係隨時包尾o架 ! 亞女o個班有幾個係外國移民回流香港o既男仔好鬼死勁, 中英數都好強, 包晒班上前五名, 我只好自我安慰有競爭先有進步囉 !

咁o岩既 ! 我都有個細女讀蘇浙 K2 鍋 ! 等細女小一時, 大女已經小四囉 ! 睇怕我都淨係可以睇到細女, 因為以而家小學各科目o既難度嚟睇, 小四o既功課我可能已經應付唔到,  到時唯有靠佢自己囉 !      

原帖由 wongnysw 於 08-11-8 22:31 發表
哈哈, 真的頭也大了, 跟少一日都驚, 不過驚o個個唔係亞女, 係我自己。 我仲有個細仔讀蘇浙k2, 過兩年應該會更加辛苦。 我有時唔識普通話, 都要小朋友教番轉頭, 就會覺得普通話教學的確係蘇浙最大優勢。
雖然蘇浙係辛 ...

作者: HelloSnoopy    時間: 08-11-17 13:04

Dear Parent,

Examin. is coming soon.  Do you know what is meant by 英故?   

Thanks!
作者: wongnysw    時間: 08-11-18 22:35

english story book.
不過d書同作業都响老師度, 我都未知點溫習。

原帖由 HelloSnoopy 於 08-11-17 13:04 發表
Dear Parent,

Examin. is coming soon.  Do you know what is meant by 英故?   

Thanks!

作者: bonnienwy    時間: 08-11-19 10:33

My son also studies in 1D.  My son didn't like this school.  He always cries.  This week the GS teacher gave him 2 sheets which said to  recite all the sentences.  It is really unreasonable to recite all the chinese in GS subject.  There are so many difficult chinese words in GS.  In addition, there is no need to have so many called 'TEST' in Mathematics.  Just give them as an exercise and don't mention as test is better.  I want to help him change school but don't know which school in HK island has fewer pressure.  Any suggestion?
作者: ysmhkg    時間: 08-11-19 23:22

Dear Bonnienwy,

我女讀 1C 的時候也有一個外國回流的同學因為不適應而轉學, 聽說轉去了太古城地利亞書院, 但我不知道他轉學後讀得如何 !

原帖由 bonnienwy 於 08-11-19 10:33 發表
My son also studies in 1D.  My son didn't like this school.  He always cries.  This week the GS teacher gave him 2 sheets which said to  recite all the sentences.  It is really unreasonable to recite  ...

作者: bonnienwy    時間: 08-11-20 18:24

Hi ysmhkg,

Thank you for your suggestion. 太古城地利亞書院 is international school , right?  It is too expensive lar. I can't support.  I am thinking to change to 太古 primary school.  Anyone know this school?

原帖由 ysmhkg 於 08-11-19 23:22 發表
Dear Bonnienwy,

我女讀 1C 的時候也有一個外國回流的同學因為不適應而轉學, 聽說轉去了太古城地利亞書院, 但我不知道他轉學後讀得如何 !

作者: 十月媽咪    時間: 08-11-21 09:56

請問有無讀緊半日班既媽咪, 可以提供小一的上課時間表我參考下呢? 我女本身係蘇幼學生, 我地留左位蘇小全日班, 但我是全職媽咪, 我幫個女轉番半日班, 之前ysmhkg已經提供了全日班的時間表 (再次謝謝你), 請問有無半日班的媽咪可以提供資料給我呢? 謝謝!
作者: SK1    時間: 08-11-21 09:57

據知太古小學不是一所band 1小學.不要以為不出名的學校不摧谷.這是錯誤的想法.就是因為不出名,所以他們更摧谷,以保學校名聲及派好的中學.
如果不想小朋友辛苦,那麼要選一條龍學校.沒有升小六那關,學校一般不會摧谷.只會順其自然.這是我的觀察而已.
作者: wongnysw    時間: 08-11-24 22:20

女兒的english story book "the new house" 已派回, 我都有同女女溫習, 不過本書d內容少又簡單, 唔知點溫先好, 上次個test 係 open book, 唔知今次呢?

原帖由 wongnysw 於 08-11-18 22:35 發表
english story book.
不過d書同作業都响老師度, 我都未知點溫習。

作者: ysmhkg    時間: 08-11-24 22:47

wongnysm,

話明講故事嘛 ! 當然係打開書啦 ! 雖然係睇書講, 但係每個小朋友表達o既方法都唔同, 有 D人生動,有 D人好似讀書咁囉 ! 個女口才唔o力, 我淨係叫佢讀一次俾我聽, 過到骨就算囉 !   

原帖由 wongnysw 於 08-11-24 22:20 發表
女兒的english story book "the new house" 已派回, 我都有同女女溫習, 不過本書d內容少又簡單, 唔知點溫先好, 上次個test 係 open book, 唔知今次呢?

作者: bonnienwy    時間: 08-11-25 11:36

Hi 十月媽媽,
半日time table is around like this:

8:00 – 8:35 lesson
8:35 – 9:10 lesson
9:10 – 9:45 lesson

9:45 – 10:00
Recess

10:00 – 10:35
lesson

10:35 – 11:10
lesson

11:10 – 11:20 Recess

11:20 – 11:55
lesson

11:55 – 12:30
lesson

12:30 – 12:40
Self study

Thanks SK1 to give me suggestion.
Then may be I let my son to try to change to North Point Government Primary School (
雲景道).
At least have more chance to enter ShauKeiWan Government Secondary School.
Do you agree?

作者: 十月媽咪    時間: 08-11-26 11:42

HI, bonnienwy,
謝謝你!
請問半日班每個星期六的安排是如何的呢?

原帖由 bonnienwy 於 08-11-25 11:36 發表
Hi 十月媽媽,
半日time table is around like this:

Recess

lesson
lesson

11:10 – 11:20 Rec ...

作者: SK1    時間: 08-11-26 15:01

bonnienwy

如要入筲官中,那便要讀筲官小.因為每班頭十九名的都可以直升上官中. 這是一位媽咪去年告訴我的。雖然他的兒子上不了官中。現在己入了閔僑中學。英文程度真是。。。

原帖由 bonnienwy 於 08-11-25 11:36 發表
Hi 十月媽媽,

Recess

lesson
lesson

11:10 – 11:20 Rec ...

作者: winniecarson    時間: 08-11-27 00:55

我仔仔今日同我講佢尋晚瞓唔著, 因為好驚音樂老師,佢好惡, 唔識唱歌要罰, 我諗佢係有俾老師罰過, 所以佢先咁擔心....佢仲話好多小朋友都好驚佢...

我明白小朋友的說話不可盡信, 但我都想知你地小朋友有冇咁嘅情況?

原帖由 SK1 於 08-11-26 15:01 發表
bonnienwy

如要入筲官中,那便要讀筲官小.因為每班頭十九名的都可以直升上官中. 這是一位媽咪去年告訴我的。雖然他的兒子上不了官中。現在己入了閔僑中學。英文程度真是。。。

...

作者: SK1    時間: 08-11-27 11:02

我個囝都怕,不過考完之後佢就唔再怕.其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.
作者: bonnienwy    時間: 08-11-27 11:38

我個仔都話怕音樂exam. 他說要一個人唱歌.
我唯有help him to recite the song law. 不過, exam , 不怕了.
Like Winnie said:
其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

Actually, my son always said ‘afraid’ when exam/test/dictation is coming.
Even PE exam, he is also afraid.
Any parent’s kids also have this problem?
I already feel tired to
安慰他.

原帖由 SK1 於 08-11-27 11:02 發表
我個囝都怕,不過考完之後佢就唔再怕.其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

作者: winniecarson    時間: 08-11-27 11:47

多謝妳地嘅回覆, 我相信我仔仔真係唔識唱, 又可能老師亦比較嚴, 所以佢最怕星期一&四因為有音樂堂....至於其他科考試, 因為KEEP 住有TEST, 所以佢都唔怕.....我會係唱歌方面俾多D信心佢

原帖由 bonnienwy 於 08-11-27 11:38 發表
我個仔都話怕音樂exam. 他說要一個人唱歌.
我唯有help him to recite the song law. 不過, exam 完, 不怕了.
Like Winnie said:其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

Actually, my son always said ‘afraid’ when ex ...

作者: 星仔媽媽    時間: 08-12-4 21:17

原帖由 winniecarson 於 08-11-27 00:55 發表
我仔仔今日同我講佢尋晚瞓唔著, 因為好驚音樂老師,佢好惡, 唔識唱歌要罰, 我諗佢係有俾老師罰過, 所以佢先咁擔心....佢仲話好多小朋友都好驚佢...

...

我仔都話最惡係音樂老師,成日都好大聲鬧人
作者: ysmhkg    時間: 08-12-4 22:50

妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

原帖由 星仔媽媽 於 08-12-4 21:17 發表

我仔都話最惡係音樂老師,成日都好大聲鬧人

作者: winniecarson    時間: 08-12-4 22:54

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 22:50 發表
妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

原來音樂老師教埋體育科架...好似有D "唔拉間' 咁`
作者: ysmhkg    時間: 08-12-4 23:02

我也覺得 " 歐晒頭 "

原帖由 winniecarson 於 08-12-4 22:54 發表

原來音樂老師教埋體育科架...好似有D "唔拉間' 咁`

作者: 十月媽咪    時間: 08-12-5 07:12

音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的, 但佢好怕好怕D好惡既老師, 若然全校只得佢一個教音樂, 我怕我女會畀佢嚇窒啊!

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 23:02 發表
我也覺得 " 歐晒頭 "

作者: ysmhkg    時間: 08-12-5 11:09

Hi 十月媽咪,

看葉老師也有一把年紀了, 但不知道她嫁了沒, 我來去和同學家長八卦一下, 再告訴妳. (因為其中一個同學家長, 曾經在蘇浙當過代課老師, 不知道她清不清楚)

原帖由 十月媽咪 於 08-12-5 07:12 發表
音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的,  ...

作者: winniecarson    時間: 08-12-5 23:13

原帖由 十月媽咪 於 08-12-5 07:12 發表
音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的,  ...

由開學到宜家我小朋友都仲好怕呢位老師, 如果唔識唱歌要罰企出門口 (未經證實), 佢本來對音樂已冇乜興趣, 我諗現在更甚...或者我地都需要了解清楚, 可能呢位老師有另類教法或有她原因啦! 相信蘇浙的每位老師都係有愛心嘅 ! AT LEAST我小朋友還很喜歡在蘇浙讀書。
作者: 星仔媽媽    時間: 08-12-6 13:25

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 22:50 發表

係葉老師
作者: ysmhkg    時間: 08-12-6 14:53

Hi 星仔媽咪,

Bingo !  

學校好像有二個音樂老師, 我忘了另一個姓什麼了, 如果我猜得沒錯, 低年級的小朋友應該都是給葉老師教的.

原帖由 星仔媽媽 於 08-12-6 13:25 發表

係葉老師

作者: 十月媽咪    時間: 08-12-6 15:05

OH NO, 唔係啩?! 個個低年級小朋友一開始就畀阿葉老師嚇怕了, 怎麼辦?! 或者從另一角度睇, 先勞其筋骨, 看看誰能成大器! :D :D

原帖由 ysmhkg 於 08-12-6 14:53 發表
Hi 星仔媽咪,

Bingo !  

學校好像有二個音樂老師, 我忘了另一個姓什麼了, 如果我猜得沒錯, 低年級的小朋友應該都是給葉老師教的. mouth:" />

作者: ysmhkg    時間: 08-12-6 15:11

如果真的是這樣, 那學校真是用心良苦了

原帖由 十月媽咪 於 08-12-6 15:05 發表
OH NO, 唔係啩?! 個個低年級小朋友一開始就畀阿葉老師嚇怕了, 怎麼辦?! 或者從另一角度睇, 先勞其筋骨, 看看誰能成大器! :D :D

作者: 十月媽咪    時間: 08-12-6 15:22

哈哈哈, 凡事向好處看嘛!

原帖由 ysmhkg 於 08-12-6 15:11 發表
如果真的是這樣, 那學校真是用心良苦了

作者: SK1    時間: 08-12-6 16:40

原來唔識唱係要罰企出門口唱,佢話班上已經有兩個同學係咁.死啦!我而家先知添.
另外亞仔話葉老師冇教體育課.好彩.
原帖由 winniecarson 於 08-12-5 23:13 發表

由開學到宜家我小朋友都仲好怕呢位老師, 如果唔識唱歌要罰企出門口 (未經證實), 佢本來對音樂已冇乜興趣, 我諗現在更甚...或者我地都需要了解清楚, 可能呢位老師有另類教法或有她原因啦! 相信蘇浙的每位老師都係有 ...

作者: erikalo    時間: 08-12-6 16:49

各位

我想問下 蘇浙小學既科目, 是否除了中文之外, 其他都是用英文教架, 即係英數同gs 都係英文?

thanks

原帖由 ysmhkg 於 08-11-24 22:47 發表
wongnysm,

話明講故事嘛 ! 當然係打開書啦 ! 雖然係睇書講, 但係每個小朋友表達o既方法都唔同, 有 D人生動,有 D人好似讀書咁囉 ! 個女口才唔o力, 我淨係叫佢讀一次俾我聽, 過到骨就算囉 !   

...

作者: 十月媽咪    時間: 08-12-6 16:56

蘇浙係普通話學校, 所以應該話, 除英文科外, 其餘都是用普通話教!

原帖由 erikalo 於 08-12-6 16:49 發表
各位

我想問下 蘇浙小學既科目, 是否除了中文之外, 其他都是用英文教架, 即係英數同gs 都係英文?

thanks

作者: erikalo    時間: 08-12-7 00:28

十月mommy, thanks

咁我想問一個問題, 你地有無小朋友, 家長係完全唔識普通話, 而完成3年幼稚園之後, 上番蘇淅小學, face to 咁多中文科目又加埋用普通話教, 小朋友可以handle 嗎?

坦白講, 我真係好想我既仔仔可以普通話同英文都好, 亦明白日日講, 一定有進步, 不過小學既功課, test 同exam 真係唔易, 家長一定要幫手, 不過我同我先生真係一句普通話都唔識, 所以好想知.. 此類家庭背景既小朋友, 可以應付嗎?

thanks

原帖由 十月媽咪 於 08-12-6 16:56 發表
蘇浙係普通話學校, 所以應該話, 除英文科外, 其餘都是用普通話教!

作者: winniecarson    時間: 08-12-7 01:42

原帖由 erikalo 於 08-12-7 00:28 發表
十月mommy, thanks

咁我想問一個問題, 你地有無小朋友, 家長係完全唔識普通話, 而完成3年幼稚園之後, 上番蘇淅小學, face to 咁多中文科目又加埋用普通話教, 小朋友可以handle 嗎?

坦白講, 我真係好想我既仔仔可以 ...

妳可放心! 我仔仔是由K1開始讀, 我E+的普通話已不及他了, 所以無論默書, 考試, 我都係用廣東話教他, 最初我係用普通話同佢默書, 但我仔仔竟然話我的普通話不好, 他聽不懂並要求我用回廣東話, 他會轉回普通話 , 聽完都有少少慚愧架, 所以父母唔識講普通話是沒有問題的

係蘇浙讀的學生可講流利的普通話, 另英文也不用擔心, 因為蘇浙是教高一級, 但一般小朋友也可應付!
作者: erikalo    時間: 08-12-7 15:09

好多謝你既回覆, 不過我仲想, 你既孩子幾多年級呀, 學校的功課同考試量, 聽聞都幾辛苦同多既, 是否如此?

而even 我仔係幼稚園, 不過我都唔知小學是否同幼稚園一樣, d 老師都好是是旦旦下, 小學會否都係咁, 同埋老師對學生關心嗎?  其實我平時見小學部d學生都幾乖, 不過就好少見佢地有得玩, 好似沒有操場咁.. 多數都係走下樓梯..而已...

原帖由 winniecarson 於 08-12-7 01:42 發表

妳可放心! 我仔仔是由K1開始讀, 我E+的普通話已不及他了, 所以無論默書, 考試, 我都係用廣東話教他, 最初我係用普通話同佢默書, 但我仔仔竟然話我的普通話不好, 他聽不懂並要求我用回廣東話, 他會轉回普通話:naugh ...

作者: winniecarson    時間: 08-12-8 00:44

我囝囝是讀一年級, 幼稚園及小學嘅老師是完全不同, 普遍比較嚴, 而功課量不太多, 因有些會在校完成的. 至於學校環境是比出面的校舍細, 操場都在天台....但程序比一般津校深...學生品行也很好...所以針沒兩頭利, 妳真的要好好考慮喇!

原帖由 erikalo 於 08-12-7 15:09 發表

好多謝你既回覆, 不過我仲想, 你既孩子幾多年級呀, 學校的功課同考試量, 聽聞都幾辛苦同多既, 是否如此?

而even 我仔係幼稚園, 不過我都唔知小學是否同幼稚園一樣, d 老師都好是是旦旦下, 小學會否都 ...

作者: bonnienwy    時間: 08-12-8 13:44

Although my son studied in its kindergarten, he still has many difficulties in Primary 1.
There are too much Chinese words need to be known in Primary 1 which is different from kindergarten.
As I can’t use Putonghua to teach him, he feels very unsecure and unhappy too.
He always cries and said not understand in school and said not like school.
If you really want to choose
蘇浙小學, you better teach him to recognize Chinese words now.

作者: SK1    時間: 08-12-8 22:50

其實每一間小學一年級都會需要認很多字和串很多字.小朋友幼稚園起就要培養閱讀.有了閱讀能力,去到每一間學校才可以接得上.
從幼稚園上小學是另一回事.因此家長要給予小朋友很多支持,一起看教科書和課外書,一起溫習,預習,預默....還要教他們自動拾書包.努力兩年左右,到小學三年級就會自己做功課.小朋友也會變得自動自覺.
一齊努力加油吧.
作者: winniecarson    時間: 08-12-8 23:33

原帖由 SK1 於 08-12-8 22:50 發表
其實每一間小學一年級都會需要認很多字和串很多字.小朋友幼稚園起就要培養閱讀.有了閱讀能力,去到每一間學校才可以接得上.
從幼稚園上小學是另一回事.因此家長要給予小朋友很多支持,一起看教科書和課外書,一起溫習, ...

我絕對認同, 不是蘇淅小學一年級學生才需要認那麼多中文生字, 以我所知某些出名津校更甚! 培養小朋友閱讀習慣才是最佳辦法.
經個3個月努力, 現在我囝囝已可以自己做功課, 收拾書包..他還很喜歡 "蘇浙' ... 所以每個小朋友都唔同, 父母確實要不段鼓勵小朋友學習, 最初我囝囝認字很差, 造句經常不及格, 但我鼓勵他及一起看書, 慶幸地現在他尚可追得上.
作者: erikalo    時間: 08-12-8 23:59

各位, 好多謝你地既回應, 其實我好明白中文科既問題, 因為我大女今年都係小一, 只不過唔係蘇浙, 我真係深深明白你地所講, 係需要時間, 我之所以問, 如父母不懂普通話, 是否很難handle, 就係因為我大女都唔易處理, 我怕如我仔入蘇浙小學, 真係有d 擔心, 佢會抗拒, 同埋我真係無能力去幫佢...

所以才問大家既經驗

anyway, 真係好多謝大家既經驗, 我會睇下個仔既發展, 再去睇下如何安排了... thanks

原帖由 winniecarson 於 08-12-8 23:33 發表

我絕對認同, 不是蘇淅小學一年級學生才需要認那麼多中文生字, 以我所知某些出名津校更甚! 培養小朋友閱讀習慣才是最佳辦法.
經個3個月努力, 現在我囝囝已可以自己做功課, 收拾書包..他還很喜歡 "蘇浙' ... 所以每 ...

作者: SK1    時間: 08-12-9 11:18

erikalo
或許我說說一下我的情況.我會一點普普通話,因工作需要而去學的.但發音不正..
小兒高班時,我已經安排一個星期兩天的普通話班.當年他回家從來不說普通話.一起看故事書時,囝囝叫我不要說普通話也不要聽普通話CD,可能是有一點抗拒.但上普通話堂久了,他可始聽得明,但始終不會說.
直至到了蘇小後,初初我也怕他聽不懂.但他們每天都聽每天都講.現在諗課文,他也是用普通話諗的.而且普通話進步了許多.也願意用普通交談.
開學至今,短短數月,有這樣的效果,我也實在感意外.
現在有很多學校高年班也是用普通話教學,默書也是用普通話的.故此早一點學會,也是好事.

原帖由 erikalo 於 08-12-8 23:59 發表
各位, 好多謝你地既回應, 其實我好明白中文科既問題, 因為我大女今年都係小一, 只不過唔係蘇浙, 我真係深深明白你地所講, 係需要時間, 我之所以問, 如父母不懂普通話, 是否很難handle, 就係因為我大女都唔易處理, 我 ...

作者: wongnysw    時間: 09-1-2 22:53

過了大半年, 還有三個星期上學期就完了。
想問問各位有小朋友讀蘇浙小一的家長, 對小朋友在蘇浙小學的學習滿意嗎? 包括學術、德行等各方面。
我有為小女想過轉校, 不過我有些不捨得蘇浙普通話教學一點, 但因為之前在學校有過不愉快經歷, 所以有轉校的想法, 心內十五十六。 之前我嬲得打電話"丙"班主任, 想起仲要比三千蚊學費, 更加嬲。
我個人覺得, 十多二十年前蘇浙是一間很好的學校, 因為比較外面一般的津校、官校, 蘇浙學生成績好、操行好, 但隨著時間過去, 蘇浙好像沒有成長, 想法依然古老傳統, 特別是我上蘇浙的網, 不是常常update, 相反其他學校, 有內聯網、每日網上check功課、通告等等, 就覺得蘇浙固步自封, 還有老師, 個個年紀有咁上下, 思想有點守舊。
總之, 我已有找其他學校的資料, 看看下半年怎樣, 如果小女成績ok, 或者不會想轉校。 現在每天和小女跟功課, 忙默書, 壓力也很大, 如果出來的成績不好, 我也會很失望。
有時我在想, 在蘇浙讀書, 大人小朋友都辛苦, 如果成績仍是中下的話, 不如出去讀一間輕鬆d, 大家又開心, 成績又在中上位置, 會不會更好? 但我c6話我自欺欺人, 五十步笑百步, 大家認為是嗎?
作者: SK1    時間: 09-1-2 23:29

要轉的話就只會轉去更深的學校.不要相信愉快學習的謊言了.如果可以轉去女拔,瑪利諾或瑪利曼.....就會考慮.
朋友的兒子讀小一,轉了去聖若瑟,但發覺程度太淺.再轉去聖保羅書院讀到小六,再升上男拔中一.
如果怕辛苦而轉校,可能要苦了孩子的將來.

原帖由 wongnysw 於 09-1-2 22:53 發表
過了大半年, 還有三個星期上學期就完了。
想問問各位有小朋友讀蘇浙小一的家長, 對小朋友在蘇浙小學的學習滿意嗎? 包括學術、德行等各方面。
我有為小女想過轉校, 不過我有些不捨得蘇浙普通話教學一點, 但因為之前在 ...

作者: wongnysw    時間: 09-1-4 00:37

其實到現在我也不知道女女在學校的成績是怎樣, 剛十二月初的小考, 她不是全部100分, 沒有比較, 所以要到1月10日家長日, 有成績表才可以衡量。
如果是好的話(如前10名內), 相信我會讓小女繼續讀蘇浙, 因為有好的成績, 證明沒有白費我們的時間心機, 我當然以她的成績為第一考慮; 但如果是下游位置, 我真的會有點灰心呢。
令我有轉校的想法, 主要是由於那些不愉快的經歷, 令我的小女不開心, 而老師的態度和處理方法也令我失望, 不過, 如果成績好, 這因素可以將轉校的想法蓋過的。
我也明白, 即使轉校也有可能發生不開心的事情, 但只是一個學期已有兩件不快事, 實在很令人沮喪。 或者希望明年會是另一位老師做班主任, 情況會有改善。

原帖由 SK1 於 09-1-2 23:29 發表
要轉的話就只會轉去更深的學校.不要相信愉快學習的謊言了.如果可以轉去女拔,瑪利諾或瑪利曼.....就會考慮.
朋友的兒子讀小一,轉了去聖若瑟,但發覺程度太淺.再轉去聖保羅書院讀到小六,再升上男拔中一.
如果怕辛苦而轉 ...

作者: sng    時間: 09-1-14 00:30     標題: KCPS

Do you mean P.1 in KCPS and P.2 in St Jo (Wanchai) ?  I think St Jo in Wanchai is very 深 !?

原帖由 SK1 於 09-1-2 23:29 發表
如果怕辛苦而轉 ...

作者: SK1    時間: 09-1-14 09:48

Yes, Wanchai St. Jo. KCPS P.1 is using P.2's English book. If a student transfers from KCPS to St. Jo, it means that the student has to repeat studying the same book. Understanding?

原帖由 sng 於 09-1-14 00:30 發表
Do you mean P.1 in KCPS and P.2 in St Jo (Wanchai) ?  I think St Jo in Wanchai is very 深 !?

作者: teac    時間: 09-1-14 15:26

我有2個鄰居和1個朋友的仔女讀蘇浙,家長話同學校係無乜溝通,教學方式都唔清唔楚,功課壓力不算大,而考測的壓力較大。
學術成績一向都係蘇浙強項,所以有人話程度深過名校都唔出奇,但我最深刻的是蘇浙學生比其他小朋友成熟得多,尤其上左3,4年級果d。
作者: 十月媽咪    時間: 09-1-14 15:30

我個女只係K3, 已經好成熟, 同蘇小校訓 "整齊嚴肅", 入型入格呀!

原帖由 teac 於 09-1-14 15:26 發表
我有2個鄰居和1個朋友的仔女讀蘇浙,家長話同學校係無乜溝通,教學方式都唔清唔楚,功課壓力不算大,而考測的壓力較大。
學術成績一向都係蘇浙強項,所以有人話程度深過名校都唔出奇,但我最深刻的是蘇浙學生比其他小朋友成熟得 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-1-14 15:31

wongnysw,
剛派了成績表, 囡囡成績如何? 滿意嗎?

心心媽咪,
喬心如何呢?

原帖由 wongnysw 於 09-1-4 00:37 發表
其實到現在我也不知道女女在學校的成績是怎樣, 剛十二月初的小考, 她不是全部100分, 沒有比較, 所以要到1月10日家長日, 有成績表才可以衡量。
如果是好的話(如前10名內), 相信我會讓小女繼續讀蘇浙, 因為有好的成績, ...

作者: teac    時間: 09-1-15 16:18

十月媽咪你好,我想問下,K3老師是不是每個小朋友都係比4或5分在成績表上,唔會有1,2,3分,係唔係有d小朋友拿全部5分。

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:30 發表
我個女只係K3, 已經好成熟, 同蘇小校訓 "整齊嚴肅", 入型入格呀!

作者: 十月媽咪    時間: 09-1-15 16:27

隔離班我唔太清楚, 不過我女嗰班 & 我女, 英文科就有2分呢個情況出現, 而最搞笑既係, 2分係畀響D上課專心程度 & 分組討論嗰陣既表現...而其餘同學術上有關既問題都5分, 我同我佬見到張評估表, 忍唔住去見英文老師, 因為我地都覺得, 如果呢兩項平時分係咁低既話, 即係代表我個女平時唔多聽書兼唔多講野啦, 既然係咁, 點解又會條條問題都識答既呢? 好茅盾啫!

FINAL英文老師話, 由於佢係新唻我女嗰班教, 未清楚我女既學習情況, 而份評估又響11月嗰陣做, 認識我女唔夠深, 以為佢上堂左望右望係唔專心, 但後尾發覺原來佢係咁樣學習既, 話第二個學 期應該會好D喎....唉...是但啦, 我地兩公婆拎住份評估表, 就得啖笑啦!

你小朋友係咪都係K3呀? 介唔介意話我知係邊班? 唔方便既話, PM話我知丫!

中文嗰六大項, 就三個4分, 其餘全部5分, 我識一個隔離班同學仔就1個4分, 其餘全部5分, 至於其他人如何? 不知道了? 但肯定既係, 我囡嗰班都有人3分, 2分的, 至於1分有無, 就唔知喇!

原帖由 teac 於 09-1-15 16:18 發表
十月媽咪你好,我想問下,K3老師是不是每個小朋友都係比4或5分在成績表上,唔會有1,2,3分,係唔係有d小朋友拿全部5分。

作者: teac    時間: 09-1-15 17:25

我個仔係H班,佢無你個女咁叻,4分有6,7個咁多,其它5分。英文科就係發表意見一個2分,,其它5分。
你囡囡讀邊班?小學會報邊間or讀返蘇浙?

原帖由 十月媽咪 於 09-1-15 16:27 發表
隔離班我唔太清楚, 不過我女嗰班 & 我女, 英文科就有2分呢個情況出現, 而最搞笑既係, 2分係畀響D上課專心程度 & 分組討論嗰陣既表現...而其餘同學術上有關既問題都5分, 我同我佬見到張評估表, 忍唔住去見英文老師,  ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-1-15 18:08

我女係上午班的, E班啊! 班主任同英文老師都係新教佢地, 要重新觀察同認識佢地啊!

你都好丫, 只得一個2分, 英文老師評個女唔專心, 真係睇到我地眼突架, 我佬直頭同英文老師講: 若然佢唔專心, 就無可能其餘項目可以攞5分....我英文差, 唔識同老師講咋, 若然我D英文好D, 我諗我會質問佢究竟曉唔曉得評分, 知唔知乜野叫做自相茅盾呀!

小學...唉...全軍覆沒, 99%升番蘇小了! 你呢? 有無咩其他選擇呀?

原帖由 teac 於 09-1-15 17:25 發表
我個仔係H班,佢無你個女咁叻,4分有6,7個咁多,其它5分。英文科就係發表意見一個2分,,其它5分。
你囡囡讀邊班?小學會報邊間or讀返蘇浙?

作者: sng    時間: 09-1-16 00:23     標題: KCPS

Oh I see what you mean now, thanks.  But this is for Eng subject only, and what about religion study ?  And Eng maths ?  KCPS has no religion study and maths is in Chinese when compare to St Jo Wanchai.

** ** *** **

原帖由 SK1 於 09-1-14 09:48 發表
Yes, Wanchai St. Jo. KCPS P.1 is using P.2's English book. If a student transfers from KCPS to St. Jo, it means that the student has to repeat studying the same book. Understanding?

作者: wongnysw    時間: 09-1-21 22:06

我女女成績ok, 十名內, 佢同成家人知道都好開心。下學期我會比佢繼續讀蘇浙, 希望可以keep住。
其實我自己都比咗好多心機時間, 有時甚至同個女弄得不愉快, 有時太嬲、太惡, 之後都好後悔, 令自己好失望。

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:31 發表
wongnysw,
剛派了成績表, 囡囡成績如何? 滿意嗎?

心心媽咪,
喬心如何呢?

作者: 十月媽咪    時間: 09-1-21 22:24

咁就好喇, 辛苦&努力咗咁耐, 總算有番d回報! 恭喜晒你呀!

請問...可唔可以pm話我知, 之前響學校發生過d乜野唔愉快既事呀? 我想參考下呀!

過年後, 我女嗰班要換班主任喇, 唉 ...講真...有少少可惜!

原帖由 wongnysw 於 09-1-21 22:06 發表
我女女成績ok, 十名內, 佢同成家人知道都好開心。下學期我會比佢繼續讀蘇浙, 希望可以keep住。
其實我自己都比咗好多心機時間, 有時甚至同個女弄得不愉快, 有時太嬲、太惡, 之後都好後悔, 令自己好失望。

...

作者: ysmhkg    時間: 09-1-21 22:43

十月媽咪,

好久不見啊 !  

喬心這次的成績和以前差不多, 因為第一段段考是不會排名次的, 所以不知道她第幾名.

她除了音樂和體育是 B 外, 其餘都是 A, 喬心從小一開始, 音樂和體育從都沒有拿過 A, 我有問過班主任 拿 B是否算是不好 ? 但班主任說: 葉老師是一個非常嚴格的老師, 她記憶裡班上同學的體育應該沒有人拿到 A. 聽她這樣說, 我就比較放心了, 不然我還以為喬心和我一樣是四肢簡單的人呢 !

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:31 發表

心心媽咪,
喬心如何呢?

作者: 十月媽咪    時間: 09-1-22 06:50

ysmhkg,

係呀, 真係好耐無見喇!

嘩, 喬心科科A, 見到都開心呀, 至於嗰兩科, 我諗若然唔係葉老師咁手緊, 應該都A埋架喇! 我諗我女體育若然係葉老師教, 睇怕要坐D望C喇, 事關佢真係慢幾拍的, 人地做完D動作, 佢至開始, 如果個老師唔包容下佢, 真係想合格都難咯!

其實係咪全校只得一個葉老師教體育+音樂既呢? 有無第二個老師分擔下唻教架?

原帖由 ysmhkg 於 09-1-21 22:43 發表
十月媽咪,

好久不見啊 !  

喬心這次的成績和以前差不多, 因為第一段段考是不會排名次的, 所以不知道她第幾名.

她除了音樂和體育是 B 外, 其餘都是 A, 喬心從小一開始, 音樂和體育從都沒有拿過 A, 我有問過班主任 ...

作者: ysmhkg    時間: 09-1-22 08:43

十月媽咪,

我希望喬心可以一直保持這個水準到小六 (有一點癡心妄想 !), 唉 ! 課程越來越深了, 喬心也開始在呱呱叫, 今年上了小三後, 我看我也無能為力, 只能靠她自己了.

那個葉老師真的很 " 手緊 ", 他又不是在教體育精英班, 幹麻這麼 " 孤寒 ", 給小朋友多一點自信不好嗎 ?

學校當然不只一個體育及音樂老師, 只葉老師是專教低年級的, 所以小一/二不太可能不碰見她, 我們只能自求多福囉 !  

原帖由 十月媽咪 於 09-1-22 06:50 發表
ysmhkg,

係呀, 真係好耐無見喇!

嘩, 喬心科科A, 見到都開心呀, 至於嗰兩科, 我諗若然唔係葉老師咁手緊, 應該都A埋架喇! 我諗我女體育若然係葉老師教, 睇怕要坐D望C喇, 事關佢真係慢幾拍的, 人地做完D動作, 佢至開 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-1-22 20:13

ysmhkg,

唉, 呢個葉老師睇唻係心理唔平衡的, 小小年紀, 又唔係d乜野重要科目, 畀小朋友輕鬆d唔得既咩? 下下咁樣打擊自信心&徒添小朋友無謂既壓力, 佢心裡究竟在想什麼的呢? 唉...

喬心今年係小三喇咩? 我成日以為係小二啊!

原帖由 ysmhkg 於 09-1-22 08:43 發表
十月媽咪,

我希望喬心可以一直保持這個水準到小六 (有一點癡心妄想 !), 唉 ! 課程越來越深了, 喬心也開始在呱呱叫, 今年上了小三後, 我看我也無能為力, 只能靠她自己了.

那個葉老師真的很 " 手緊 ", 他又不是在教 ...

作者: wongnysw    時間: 09-2-1 01:02

已pm給你, 可以比d意見我呀。

原帖由 十月媽咪 於 09-1-21 22:24 發表
咁就好喇, 辛苦&努力咗咁耐, 總算有番d回報! 恭喜晒你呀!

請問...可唔可以pm話我知, 之前響學校發生過d乜野唔愉快既事呀? 我想參考下呀!

過年後, 我女嗰班要換班主任喇, 唉 ...講真...有少少可惜!

...

作者: 十月媽咪    時間: 09-2-1 14:31

wongnysw,
下? 你係幾時PM畀我呢? 我仲未收到喎!

原帖由 wongnysw 於 09-2-1 01:02 發表
已pm給你, 可以比d意見我呀。

作者: wongnysw    時間: 09-2-1 22:19

我再試試

原帖由 十月媽咪 於 09-2-1 14:31 發表
wongnysw,
下? 你係幾時PM畀我呢? 我仲未收到喎!

作者: patriciatu    時間: 09-2-2 23:32     標題: 暑期班

請問蘇浙小學往年有沒有辦暑期班?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5