教育王國

標題: 點解 德貞小學 咁少人讀? [打印本頁]

作者: ELING    時間: 08-9-19 11:42     標題: 點解 德貞小學 咁少人讀?

想問吓,點解 德貞小學 咁少人讀?
除了是學費問題外?
可否給些意見。
謝謝。
作者: Crabtree    時間: 08-9-21 23:22

Me too!  I only heard from our kindgarten's teacher (only one) said it is a good school, the ENG standard is higher than 油天, the secondary allocation is very good.  That's all.  Anyone can share?
作者: ELING    時間: 08-9-23 16:07     標題: 回覆 # 的文章

有冇人俾D意見呀?
謝謝。
作者: SarsMum    時間: 08-9-24 15:31

My daughter will go to interview on Saturday.  It is a very low profile school.  The staff are very polite and helpful.

Its connected secondary school is a Chinese secondary school, so parents may not be interested in it.  

This is my personal view.
作者: loy211    時間: 08-9-24 15:42

我識有個妹妹(現已大學二年級)在德貞小學讀,派去上智,中英文會考都考得很好.
作者: hidemode    時間: 08-9-26 23:43

我個仔在此校讀,學校一向比較低調,但我喜歡學校小班教學,老師照顧得比較好:)
作者: SarsMum    時間: 08-9-29 10:05

hidemode,

請問你此校功課多不多, 中英數水平相對其它私小是怎樣, 小朋友是不是用全英語和老師同學溝通.

又中學派位如何.

我剛剛面試完, 對此校印象十分好, 想聽聽一些家長心聲.

Thank you

原帖由 hidemode 於 08-9-26 23:43 發表
我個仔在此校讀,學校一向比較低調,但我喜歡學校小班教學,老師照顧得比較好:)

作者: jennytms    時間: 08-9-29 15:47

可能德貞小學是男女小學, 但中學就是中文女校, 所以比較少數人報讀.
作者: ELING    時間: 08-9-29 16:38

原帖由 jennytms 於 08-9-29 15:47 發表
可能德貞小學是男女小學, 但中學就是中文女校, 所以比較少數人報讀.

我囝囝都INTERVIEW咗,
如無意外都會留位及俾佢讀,
問過副校長,升中都OVER 85%英中,
但因校長低調,無POST在網頁。
我都俾校長,老師及英文小班小學吸引。
作者: BB6392    時間: 08-9-30 14:24

我個女上個星期六都 interview 咗我都係比佢小班教學吸引同埋佢有埋中學嘛, 但係中學部好唔好就唔知啦, 希望大家都心想事成啦
作者: hidemode    時間: 08-9-30 15:38

SarsMum,

功課通常4-8樣 , "中英數水平" 自己冇睇過其他私小
課本/功課 , 只從其他家長口中得知 , 不能比較 , 中文/常識 用普通話教 , 英文讀高一級 , 重grammer , 英數為主 , 但都要做中數 , 早會及上課就只用英文/普通話 , 老師/同學及同學們之間溝通就廣/普/英都有 , 因我完全不認識深水埗區中學 , 本區派入英中只知多數是上智 , 長天 , 銘賢等 , 其餘他區英中及自己考直資都有 .

hidemode

原帖由 SarsMum 於 08-9-29 10:05 AM 發表
hidemode,

請問你此校功課多不多, 中英數水平相對其它私小是怎樣, 小朋友是不是用全英語和老師同學溝通.

又中學派位如何.

我剛剛面試完, 對此校印象十分好, 想聽聽一些家長心聲.

Thank you

...

作者: moondylau    時間: 08-10-2 11:20

hidemode

請問是不是上堂做功課
thanks.
作者: BB6392    時間: 08-10-2 11:22

原帖由 hidemode 於 08-9-30 15:38 發表
SarsMum,

功課通常4-8樣 , "中英數水平" 自己冇睇過其他私小
課本/功課 , 只從其他家長口中得知 , 不能比較 , 中文/常識 用普通話教 , 英文讀高一級 , 重grammer , 英數為主 , 但都要做中數 , 早會及上就只用英文 ...

Hi, hidemode

功課每日都有4-8 樣咁多會唔會太多呀, 話晒佢地都係返全日喎返得嚟屋企都4,5 點啦, 如果真係咁既話真係考慮下讀唔讀呢間啦!!
作者: BB6392    時間: 08-10-2 14:31

最新消息食完晏返嚟收到德貞既入學信啦, 叫我呢個星期六去交錢留位呀.  唔知出年小一會有幾多人一班呢? 我睇今年佢地小學話好似得16個人一班咋喎
作者: SarsMum    時間: 08-10-2 17:16

BB6392

留位費幾錢呀. 呢間係我第二心水, 第一係陳守仁, 不過都未in 陳守仁.  同埋講德育一定係有宗教學校優勝, 所以收到入學信我會交錢留位.

原帖由 BB6392 於 08-10-2 14:31 發表
最新消息食完晏返嚟收到德貞既入學信啦, 叫我呢個星期六去交錢留位呀.  唔知出年小一會有幾多人一班呢? 我睇今年佢地小學話好似得16個人一班咋喎

作者: wingchu    時間: 08-10-2 19:36

留位費1000,我今天都收到信,下星期交留位費。
作者: PinguLinusLee    時間: 08-10-2 22:06

我有幾個問題:
1. 學費幾錢?;
2. 英語水平如何? 有幾多個外藉教師?
3. 功課多唔多? 係唔係只求分數既學校?

請知道既家長解答下.  謝謝!
作者: hidemode    時間: 08-10-3 00:05

每天最後一堂tutorial class 可做工課 , 多唔多工課見仁見智 , 我大仔小學時讀津校都差不多 , 細仔一年級讀官校剛開學都有4-6樣 , 問過一些家長 , 好多同學一般在1-2小時可完成 , 有時功課係做改正 , 冇改正又少一樣 .

我信選擇德貞的家長 , 除了學業外 , 還希望自己的孩子在學校得到多些關懷及照顧 , 由我兩個兒子幼稚園到現在大仔讀F.2 ,我一定會抽空返學校做義工 , 希望從多方面更了解學校 , 或許是我不幸 , 過去大仔讀小學和細仔讀官校時遇不到有”心”的教職員 , 感覺真的不太好 .

我每天接送返學 , 由校長到老師都會在操場上見到 , 不論學習,品行或行為上的問題 , 很多家長都在此時找副校 , 主任或老師傾談 , 他們真的很helpful .
作者: BB6392    時間: 08-10-3 09:48

原帖由 wingchu 於 08-10-2 19:36 發表
留位費1000,我今天都收到信,下星期交留位費。

Hi wingchu,

請問你個係囝囝定係囡囡呀, 其實我都有諗過點都要交咗留位費先遲啲再睇下有冇其他學校收阿囡先作打算
作者: ELING    時間: 08-10-3 13:58

原帖由 BB6392 於 08-10-3 09:48 發表

Hi wingchu,

請問你個係囝囝定係囡囡呀, 其實我都有諗過點都要交咗留位費先遲啲再睇下有冇其他學校收阿囡先作打算

囝囝都收到信,會留位的,
問過副校,好似留位後就會安排
小一 普通話預備班 上定堂,
至去明天 上小一時 函接中文科。
希望可以見到大家。
作者: SarsMum    時間: 08-10-3 14:09

我囡囡都會留位.

原帖由 ELING 於 08-10-3 13:58 發表

囝囝都收到信,會留位的,
問過副校,好似留位後就會安排
小一 普通話預備班 上定堂,
至去明天 上小一時 函接中文科。
希望可以見到大家。

作者: wingchu    時間: 08-10-3 19:18

hello BB6392,

是囡囡,我和你的諗法一樣。而交表及面試時,老師和職員給我的印象真係好好。
作者: BB6392    時間: 08-10-4 09:50

咁多位已留位既媽咪到家長會時見啦!!
作者: ELING    時間: 08-10-10 15:56

原帖由 BB6392 於 08-10-4 09:50 發表
咁多位已留位既媽咪到家長會時見啦!!

問過德貞,己留位學生可以報小一函接班,
11月-1月 12堂只收 $360 普通話,
2月-5月    8堂 只收 $360 英文
仲係老師教,到上小一就很快適應。
真很週到及細心學校,
但點都唔明 咁少人讀。
作者: WAI888    時間: 08-10-10 18:43

我的仔仔已被取錄,但係讀德貞多數係女孩子
作者: gym    時間: 08-10-13 09:22

My #1 just had the interview last Sat.  The teacher / headmistress (??) said that he was knowledgeable and responded in a very organized manner.  It sounded so positive.  Hopefully he can get a place here.  I believe that this school is not that competitive as they accept applications over a long period (not just 1 or 2 days) and release the results before they complete all interviews.  But anyway, I think it's a good school with caring and considerate teachers.
作者: gym    時間: 08-10-29 14:38

我一直冇收到信,今日打去問先知道收咗,應該早前就去交留位費,好彩佢地都接受我遲咗。但我好想問吓大家,封取錄信,除咗交錢外,仲有乜內容,因佢地話封信冇留底,冇得fax返俾我喎。唔該哂!
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-29 14:56

原帖由 gym 於 08-10-29 14:38 發表
我一直冇收到信,今日打去問先知道收咗,應該早前就去交留位費,好彩佢地都接受我遲咗。但我好想問吓大家,封取錄信,除咗交錢外,仲有乜內容,因佢地話封信冇留底,冇得fax返俾我喎。唔該哂! ...

封信內容話:<<取錄貴子弟及通知於幾多號前携同此信作註冊用途而已>>
我上星期六交留位費, 佢哋都收左封信.

我都交左HKD360俾阿仔學漢語, 十一月八日九點鐘開始, 到時見!
作者: gym    時間: 08-10-29 15:05

羊咩囝,謝謝您的回覆!到時見!

原帖由 羊咩囝 於 08-10-29 14:56 發表

封信內容話:
我上星期六交留位費, 佢哋都收左封信.

我都交左HKD360俾阿仔學漢語, 十一月八日九點鐘開始, 到時見!

作者: rabbitnpig    時間: 08-10-29 15:16

我想問你哋申請時有沒有交profolio?
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-29 15:19

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-29 15:16 發表
我想問你哋申請時有沒有交profolio?

好簡單填份表格就可以!
唔洗交PROFOLIO!
作者: rabbitnpig    時間: 08-10-29 15:29

thank you!
作者: hollisterneko    時間: 08-10-29 18:23

Does any know if it is too late to apply now for 2009-2010?  Thanks very much~
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-29 21:12

我星期一去交升小一預備班的漢語班, 還見有家長報名, 打個电話再問問.
作者: happy_cow    時間: 08-11-2 01:29

請容許我講一吓對呢間學校嘅睇法

20年前我都係呢間學校嘅畢業生,當年仲係返半日制,而且每日講梗係10幾樣工課,但我地依然做得到;而且英文聽講咁多年黎都冇變過,都仲係讀高一班,而且好著重gammer,畢業時升一般中學完全冇問題!

咁多年黎我都keep住有屋企的小朋友入去讀,大家都有讚架.而且升中派位都唔錯.

不過部份男同學會慘啲,因為唔似女同學可以直升中學,要等派位

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5