教育王國

標題: 這樣的小一英文默書是否太離譜? [打印本頁]

作者: citadel    時間: 08-9-20 14:07     標題: 這樣的小一英文默書是否太離譜?

港島南區某官小,上學期英文科的默書內容如下:

2008-09 1st Term

Dictation I
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the computer.
6. We play and laugh together.
7. I like my father and mother.
8. I love my brother and sister.
9. I draw and read.
10. I write and count.

Dictation II
1. I am  xxxxx.
2. I am six years old.
3. My teacher is Miss  xxxxx.
4. I like to kick and climb.
5. She likes to skip and jump.
6. I play on the monkey bars and roundabout.
7. They play on the slide and swing.
8. He plays on the see-saw.
9. We have fun at the park.
10. How many blue triangles do you see?

我向其他親友和現職小學教師的舊同事/同學查詢過,第一次默書通常是默A-Z以檢視學生的程度,跟著第二次才開始默英文單字或片語(phrase),默短句都不會這樣多變化和複雜的!我個人認為英文課文第一課才是學身體五官,第二課才是學數字數量,這些都不去考,難免會問老師是不是想一次過"打殘"學生的自尊心和自信心呢?

請其他家長給些意見,謝謝!

作者: ernestchow    時間: 08-9-20 14:23     標題: 回覆 # 的文章

是否田灣始南
作者: 808280    時間: 08-9-20 14:23

真係好深,我小朋友小一第一次默書通常是默A-Z以檢視學生的程度,跟著第二次才開始默英文單字或片語(phrase).
作者: citadel    時間: 08-9-20 14:29

原帖由 ernestchow 於 08-9-20 14:23 發表
是否田灣始南

不,是"官小",不是"津小"(提示:全南區只有兩間官小)!
作者: ernestchow    時間: 08-9-20 15:42

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:29 發表

那我估在海怡那間,因我有朋友小朋友在那間讀,英文係好深,又話要讀和星加坡國際學校一樣英文課夲,所以好多家長也外出補習,
作者: yylrso    時間: 08-9-20 15:55

我個女間學校都是第一次默書就默短句10句, 其實A-Z同詞語在幼稚園時都已默了. 小學的課程都教得好快, 通常一個星期就會教完一課.
作者: tsuitung    時間: 08-9-20 15:55

對小一剛開始的學生, 真係深左, 我女女剛升小一, 第一次a英文默書都係由A-Z, a-z開始, 到第二次就會係簡單句子。

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:07 發表

Dictation I
2. There are desks and chairs.
5. I use the comp ...

作者: Thomas1    時間: 08-9-20 17:40     標題: 回覆 # 的文章

真係好似複雜咗少少, 如果默單字會比較好.我囝囝間學校都下星期開始英文句子默書, 不過就冇唔多同複雜, 只係what is your name? my name is..... good morning, goodbye.....
估唔到津小程度咁深! 中默又咩程度?
作者: ernestchow    時間: 08-9-20 18:14

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:29 發表

請問這校一星期有幾多外藉老師堂?
作者: Kennisliu107    時間: 08-9-20 18:34     標題: 回覆 # 的文章

我仔P.1第一次dict係10句短句, 另加2句unseen, 全部從課文抽出. 12句都圍繞一個主題, 感覺統一, 容易温習d. 那所港島南區官小的第一/二次默書, 已是我仔P.1上學期的summary.  
P.1第一次默書, 好多無受過陪訓的小宝, 無所適從, 成績不理想, 3-4次後會好好多.
作者: ivory0915    時間: 08-9-20 18:44

我個女間學校都是第一次默書就默短句10句 + 2 unseen (from the textbook).

Regarding whether this is difficult for P.1 student or not, it really depends on what do you think.  How long notice been given to the student for the dictation?  If there is one week prior notice for the dictation, I believe it's reasonable.
作者: citadel    時間: 08-9-20 18:54

原帖由 ernestchow 於 08-9-20 18:14 發表

請問這校一星期有幾多外藉老師堂?

時間表暫無註明,得例牌菜"NET"(外籍英語教師)一個,頂多都是一堂吧!

作者: citadel    時間: 08-9-20 18:56

原帖由 Thomas1 於 08-9-20 17:40 發表
真係好似複雜咗少少, 如果默單字會比較好.我囝囝間學校都下星期開始英文句子默書, 不過就冇唔多同複雜, 只係what is your name? my name is..... good morning, goodbye.....
估唔到津小程度咁深! 中默又咩程度? ...

中默暫時未指派默書範圍,未知如何!
作者: citadel    時間: 08-9-20 19:06

原帖由 yylrso 於 08-9-20 15:55 發表
我個女間學校都是第一次默書就默短句10句, 其實A-Z同詞語在幼稚園時都已默了. 小學的課程都教得好快, 通常一個星期就會教完一課.

如果這所是直資或私校應該是說得過的,因為他們收生前已對學生進行了甄選,開學時就可以按能力編班和剪裁教學內容!官津學校皆是派位的,學生的程度如何,能力差異如何,是要經過循序漸進的過程來驗證,對考核的內容進行調適,才能做到拔尖補底,因材施教!

作者: citadel    時間: 08-9-20 19:43

原帖由 ivory0915 於 08-9-20 18:44 發表
How long notice been given to the student for the dictation?  If there is one week prior notice for the dictation, I believe it's reasonable.

How long notice has been given...?
接近三個多星期!

If notice is given one week prior to the dictation...
不是通知期長短的問題,而是默書內容安排上的問題!
作者: hinhinmummy    時間: 08-9-20 19:46

吾知作為家長, 在為小朋友選這間學校前, 有否去觀察/了解這間學校的程度?
作者: citadel    時間: 08-9-20 20:06

原帖由 hinhinmummy 於 08-9-20 19:46 發表
吾知作為家長, 在為小朋友選這間學校前, 有否去觀察/了解這間學校的程度?

因為參考資料不足,故選校前只是參考了HKEdCity網站的"小學概覽",及參考了一些街坊的意見。但因為是電腦派位的,現在只能徒嘆奈何!

作者: ernestchow    時間: 08-9-20 21:40

原帖由 citadel 於 08-9-20 20:06 發表

因為參考資料不足,故選校前只是參考了HKEdCity網站的"小學概覽",及參考了一些街坊的意見。但因為是電腦派位的,現在只能徒嘆奈何!

所以好多家長開學要準備請補習,他們喜現這校因升中派位好,男派英皇女派庇利罹氏
作者: 慧妮會員    時間: 08-9-20 22:33

原帖由 citadel 於 08-9-20 20:06 發表

如發覺小朋友不適應,轉校亦不失為下策.
作者: VeryHappyMum    時間: 08-9-20 23:13

咁又點算深呢 ? ......................................
...................................... 如果是在一年級下學期最後一次的默書。  假若我是小朋友,我會覺得間學校咁得意o既,教埋 d 摩斯密碼?

小女去年小一時,好像十月初才默 A-Z,她攞100分返嚟歡喜異常,雖然我當時心裏笑她傻傻地,但亦多謝學校肯慢慢教,好讓一班黃毛丫頭好好適應小一生活。

看來只是教育方針不同而已。記得當年參加南區小學巡禮,亦曽到訪這所位於小島上的官小,該校校長在一眾家長面前,表露出能有傑出派位成績的愉悅心情,我就心知必要付出代價,結果雖家住隔壁,亦往外邊小學一試。

相信這所學校必有優勝之處,大家努力吧 !
作者: 燊哥仔    時間: 08-9-21 00:49

嘩...仲咩呀...小二似d喎!!!
通常呢d係在小一下學期開始,
小一開頭都係比d小朋友適應吓,
我仔仔學校上年小一, 默吓 A-Z, 簡單短句....
等佢哋不用害怕返小學!!

(>.<)唉...對小朋友和家長太過份了!!!!!
希望你哋努力吧...加油

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:07 發表

Dictation I

作者: citadel    時間: 08-9-21 11:41

原帖由 ernestchow 於 08-9-20 15:42 發表

那我估在海怡那間,因我有朋友小朋友在那間讀,英文係好深,又話要讀和星加坡國際學校一樣英文課夲,所以好多家長也外出補習,

她們用的是新加坡國際學校相同的英文課本!真的嗎?難怪小一英文workbook中就經常出現"I'm"代替"I am"啦!但聽講新記到小四才會催谷學生的,是嗎?
作者: citadel    時間: 08-9-21 11:54

原帖由 ernestchow 於 08-9-20 21:40 發表

所以好多家長開學要準備請補習,他們喜現這校因升中派位好,男派英皇女派庇利罹氏

因為她是官校,所以只有"連繫中學",沒有"直屬中學"。雖然我不清楚官校的有關規定,但是如果學生的派位結果都是理想的,早就在學校網頁,又或是藉其他途徑對外發佈啦!但是我卻一直都查不到!
作者: ernestchow    時間: 08-9-21 12:11     標題: 回覆 # 的文章

是,我有朋支在此讀,他們告訴我的,以前有人話官小程到好淺,但我兒子今年也是小一官小,但在灣仔,英默和南官不相伯眾,聽人說般小也深,好在小兒讀的幼稚園也好深也有幾多功課,默句子一早也有,問他吃不吃力,他說不,handle到,但我有朋友在啓思出來,幼稚園無功課無默書,他們現在十分吃力,孩子不喜歡上學,祇想返回幼稚園
作者: citadel    時間: 08-9-21 13:06

原帖由 慧妮會員 於 08-9-20 22:33 發表

如發覺小朋友不適應,轉校亦不失為下策.

其實開學後不久我們已有轉校的打算,因為出現了很多學與教方面的問題,可能是個別老師經驗不足,入世未深,加管理層對管理奉守著「無為而治」的宗旨吧!但內容不在此詳述了,若然情況持續,下學年我們便會為小朋友轉校的!

其實當初小一派位第一輪報名時,我就是拿著報名表到該校去交表的,以為耗時頂多不過是半小時吧!怎知那個負責收表的男主任真是「驗屍咁驗」,用了差不多二十分鐘也收不了一張的申請表,那條輪候的長龍就是一點改變也沒有!我一怒之下帶著表格走了出去...次日我著外傭到校交表,收表的又說我們交的住址證明不是電盈的電話單(我早已致電教統/育局的小一入學派位組問清楚這個公司的單據是沒有問題的)...經過一翻擾攘後(他們特地打電話來通知說若然出了甚麼問題他們是不會負責的)才勉強收了!其後我想致電到學校查詢時,卻有一位「阿嬸」接電話,原來電話已轉駁至學校閘口的更亭去...!
其後第二輪派位結果公布,小朋友卻又被派到這所學校去!開學前他們分別攪了一個「迎新日」及一個「新生日家長日」。迎新日還可以,因是只是介紹一下學校的校規和流程,但是新生家長日就不對勁了!那天他們就派發了一大堆的通告,就是在禮堂上逐一由負責的老師來宣讀,用了個半小時來把所有的通告通通宣讀一遍,就像是把所有家長都當成文盲似的!
作者: cathy29    時間: 08-9-21 13:21

我個仔都係o岩o岩先默完a-z同埋A-Z咋喎..
咁快默句字, 除非係要谷個小朋友好緊要個D小學, 如果唔係又真係幾深既....
作者: bubblex2    時間: 08-9-21 13:55

睇落都幾深下..
你間小學應該都係幾"谷"下喎..

不過而家先開學..
睇定啲..或者小朋友未適應啫..
如果讀落去小朋友真係跟唔上..
會讀得好唔開心架..
可能連自信都無埋添..
到時真係要諗下轉校喇..
揾間程度無咁高但又讀得開心既學校會好啲..

都係果句..
而家都係適應期..
唔好咁担心..
睇定啲..
:loveliness: :loveliness:
作者: bubblex2    時間: 08-9-21 13:58

原帖由 citadel 於 08-9-21 11:41 發表

她們用的是新加坡國際學校相同的英文課本!真的嗎?難怪小一英文workbook中就經常出現"I'm"代替"I am"啦!但聽講新記到小四才會催谷學生的,是嗎?

我阿仔既學校都用緊一本新加坡既補充..
程度好高..真係好深..
有啲字連我都要查字典呀!!

作者: VeryHappyMum    時間: 08-9-21 14:09

原帖由 citadel 於 08-9-21 13:06 發表

其實開學後不久我們已有轉校的打算,因為出現了很多學與教方面的問題,可能是個別老師經驗不足,入世未深,加管理層對管理奉守著「無為而治」的宗旨吧!

倘若真是「老師新、課程深、家表又痛心」,我覺得不如早點爲孩子叩門,第一輪唔得,下學期再試。早期叩門相信是以誠意打動,下學期當成績出了但又不太標青,可能更不利。

如果因爲讀書而影響感情就相當可惜,莫忘孩子越大越有自己的想法。
作者: 慧妮會員    時間: 08-9-21 14:33

原帖由 citadel 於 08-9-21 11:54 發表

因為她是官校,所以只有"連繫中學",沒有"直屬中學"。雖然我不清楚官校的有關規定,但是如果學生的派位結果都是理想的,早就在學校網頁,又或是藉其他途徑對外發佈啦!但是我卻一直都查不到! ...

其實官校的好處就系有"連繫官中"的配額, 記憶中上年學校網頁系有上載派位結果的,今年是否受教育局壓力禁止公佈就不得而知
作者: ernestchow    時間: 08-9-21 15:47

如轉私校也可能有位,但私校也一樣深,但如找一間淺的,中學又想讀band one又好難,如入了band one中學會追得好辛苦,但band 2.3又怕校風差,入不到大學,總之兩誰難
作者: hinhinmummy    時間: 08-9-21 16:08

唉, 如果我無估錯的話, 你仔果間小學, 連我吾係住南區既, 都知程度係深架啦...................而且還要係難入既tim, 好多人想入都入吾到, 係吾係呢?

大家同樣官校, 你就覺你果間深, 我就覺我果間淺, 學校既課程總吾能'適應'所有的學生同家長, 而作為家長, 依家可以做既, 只係總量去令到小朋友適應學校

有3個星期去預備默書, 算係甘啦, 我個女依家都係得一week 去預備架咋
作者: 丁丁*    時間: 08-9-21 19:45

我個女現在小二都無默咁深

Dictation I

作者: 迪迪洛洛媽媽    時間: 08-9-21 20:48

其實現在的小學程度真的比我地以前深好多, 我個仔在一所名津校讀, 上星期已經中默、英默和數學小測, 全部都是前一個星期先通知。

內容:

1) 中默 - 背默第一課

爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙。
真開心,
我要上學了。

2) 英默

a) 必默句
1) A pile of fish fell off a sledge.
2) He started to eat the fish.
3) He had a long, fluffy tail.

b) 7句抽兩句
1) He had lost the fish.
2) Soon a fox came along.
3) He ate four, five, six.
4) Fish! Just what I like.
5) There were only a few left.
6) I caught them in the river.
7) The river is thick with ice.

3) 數學小測

範圍第一至三課。

下星期:

1) 中默 - 背默第二課

老師, 您好!
同學, 你早!
大哥哥, 你真高!
逛逛大操場,
看看小賣部,
我的學校, 真好!

2) 英默

a) 必默句
1) You must bang the ice with a stone.
2) You can pull the fish up.
3) So the bear went to the river.
4) Nice to meet you.

b) 以下部份抽默兩句
1) You must sit with your tail in the hole.
2) You will feel the fish bite your tail.
3) He made a hole in it.
4) He sat with his back to the river.
5) I am eight years old.
6) How are you?
7) I am fine, thank you.
8) What is your name? My name is Ben Wong.
9) How old are you? I am six/seven/eight years old.
10) Hi! Hello!
11) Good morning.
12) Good afternoon.
13) Goodbye.

幸好小朋友上星期中英都能取得100分, 有時都不能小看小朋友的能力。

作者: wewe    時間: 08-9-21 23:13

我個仔(私校)week2己經要默中、英。

中文
學校
上學

校長
同學
大家

(但這些K3己經默過)

英文
line up in the corridor
keep quiet in the library
wait for your turn in the computer room
Don't sit on the floor
Don't climb up the tree
Don't run around
Clean your table in the art rooml
Keep off the grass in the garden

求學不是求分數係假嘅,我老闆幫佢個兒甥揾F.6學位,要我哋幫手打電話,所有佢心儀都要:-
中、英、數及格最小一科攞B
操行必要B或以上
最好有一樣課外專長如音樂、體育優先....

所以你話吖.......

作者: Kittymummy    時間: 08-9-21 23:49

um.... 其實深呢樣野有好有唔好, 睇你點睇 !
有d 家長覺得課程深d 就叫好d, 話晒間學校程度深, 學多d eng 生字對第日有幫助. 有d 喜歡step by step, 小一應該第一次dict 係默a~z, 同埋唔應該比太大壓力d 小朋友. 你講果d 已經唔係深, 我大伯個仔依家小三, 係小一時第一次已經要默比我想像中更深既字. 佢學校無text book, 係用oxford story book 黎上堂..... 我睇到已經o 晒咀 !!!
作者: 200012    時間: 08-9-22 00:26

原帖由 wewe 於 08-9-21 23:13 發表

中文
學校
上學

校長
同學
大家

(但這些K3己經默過)

英文
wait for your turn in the computer room
Don't sit on t ...

我個仔p2(私校) 英文和你一樣,再加page2成頁文章,範圍是 p.1-p.4(抽默) 中文1課書加2課詞 語

作者: AmyWonglo    時間: 08-9-22 01:01

Dictation I

正如其中一位網友所說, 這兩次默書內容其實已是那本書1A的部分summary. 如每次有三個星期作準備, 小朋友是可以應付到的.  

試想想小朋友到考試或測驗時是必需懂得串出以上這些字時, 你便可以換個角度去看看, 學校是分了兩次幫小朋友去預備考試或測驗所涉及的生字, 到時便不會太辛苦. 因為以你列出的範圍來看, 書中還有很多生字是未包括在內呢!
作者: ernestchow    時間: 08-9-22 01:01

原帖由 Kittymummy 於 08-9-21 23:49 發表
um.... 其實深呢樣野有好有唔好, 睇你點睇 !
有d 家長覺得課程深d 就叫好d, 話晒間學校程度深, 學多d eng 生字對第日有幫助. 有d 喜歡step by step, 小一應該第一次dict 係默a~z, 同埋唔應該比太大壓力d 小朋友. 你 ...

oxford story book 是不是幼稚園那系列,幾好呀,有主題有趣味
作者: Kittymummy    時間: 08-9-22 01:33

嘻嘻 ~ 當然唔係幼稚園果系列. 但佢eng dict內容我唔記得lu... 已經係2年前, 但係就真係好深. 起碼有2年級程度.

原帖由 ernestchow 於 08-9-22 01:01 發表

oxford story book 是不是幼稚園那系列,幾好呀,有主題有趣味

作者: citadel    時間: 08-9-22 07:20

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 08-9-21 20:48 發表
其實現在的小學程度真的比我地以前深好多, 我個仔在一所名津校讀, 上星期已經中默、英默和數學小測, 全部都是前一個星期先通知。

內容:

1) 中默 - 背默第一課

爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙。
真開心,
我要上學了。 ...

我十多二十年前還是教小學的年代,默書要一星期前通知這個已經是「行規」了!所以我都沒有說他通知期不足!

我相信貴子弟的名津校都是「名」得有道理的(可否說說是那間?),應該閣下都會對子女能入讀而感到自豪!但我都得在此再多說一遍,我針對的是內容安排上的問題!

你看看貴子弟一次默的才不過五句,而且都是環繞已教同一課或兩課,內容連貫,深字長字也不多!編排也算是比較合理,準備起來也不會太吃力吧!但我的小朋友的那所學校則不同,內容已包含很多現時仍未教的部分!深字長字多,真是似考試的內容還多一點。但是在安排上,為甚麼課文中有這樣多基本、常用的字、詞、短句都不去默,而偏就是在第一次默書時就選擇默這樣的內容呢?學校沒有經過測試,又怎知學生對最基本的字、詞、句都已有充分的掌握?如果硬是要考這些字詞的,為甚麼不把內容分成多次,沁入其他較淺的內容才去考核,讓學生可以輕鬆地準備?這樣的安排又怎樣能會照顧得到個別差異!第一次默書就是這樣的,我相信全班能拿取高分的都不會有多少個吧!會不會打擊整體學生的自信和對學習的興趣呢?
作者: Sherryko9    時間: 08-9-22 09:00

另一小學板本:
開學第1次英默,老師說由January to December,共12個月份,以為很淺,小朋友由頭至尾,由尾至頭,都識晒串12個月份,但默書派回,唔合格,原因....
1.  When is Christmas?
2.  When is Lunar New Year?
3.  Which month is the first month of the year?
等等...好似中左2-3個,如果屋企唔係講英文,或無"常識",就...唉!
作者: RSG媽媽    時間: 08-9-22 10:23

依家有d學校係咁架啦
課程深得來 仲要識得舉一反三
死讀書係唔得既
小一就咁又好似離譜d

不過另一角度睇
依家先小一 仲有好多時間比小朋友/家長適應
入到一間好既小學都唔容易
唔好咁快轉 睇定d先
如果真係唔得
小2/3先轉都未遲
同埋好多小學都唔收中途插班 (除左私校)
一定係新學年先插到班
所以依家除左努力都無咩可以做

就算真係轉  一定係由程度深轉程度淺好D啦
我個女小2轉去一間程度深既學校
到小4先適應到學校課程&運作
作者: anna-bell    時間: 08-9-22 11:18

i know you say which school, if the english is ok, may be no problem, if not nok must be "打殘"學生的自尊心和自信心, my son all english / math / chinese all not passed......: so
作者: kitbebe    時間: 08-9-22 11:28

好過份喎, 究竟係默書定測驗呢

原帖由 Sherryko9 於 08-9-22 09:00 發表
另一小學板本:
開學第1次英默,老師說由January to December,共12個月份,以為很淺,小朋友由頭至尾,由尾至頭,都識晒串12個月份,但默書派回,唔合格,原因....
1.  When is Christmas?
2.  When is Lunar New Year?
3.  W ...

作者: citadel    時間: 08-9-22 12:10

原帖由 ernestchow 於 08-9-20 21:40 發表

補充回應一下:
皇牌官小 軒尼詩道官立小學原來是有將派位結果放上網的:
上午校:
http://am.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708
下午校:
http://www.hrgps.edu.hk/~pm/uploads/pdf/0608study01.pdf
他們就真是"男的派英皇(對不起,是「皇仁」才對),女的派庇利羅氏"(不過總數卻少於50人〔上午〕及38人〔下午〕,聯繫官中只會預留不多於25%的學額給官小,何況還有其他同區的官小作競爭啊!)
般咸道官小亦有把派位資料上網,放在其網頁的"小一入學"-"派位事宜"中,但內容較為隱晦.....
其他如外評報告(是"撮要版"的,"完整版"只會供內部參考,其實"撮要版"已抽起了很多會令學校尷尬的內容)等的資料,如果還見得人的,都會放到網頁上去作招徠!我就是在該校網頁上找到外評報告,卻找不到派位結果的統計資料!所以說她是"名校",怎樣也有點兒牽強!

作者: tingchichi    時間: 08-9-22 12:18

咁樣睇來, 我阿囡讀果間學校 D 程度真係淺得好緊要. 現在 P.2 都無妳地 p.1 默得咁深
不過咁都好, 好似舊年我個女 1 年級時, 全級差不多有80% 既小朋友都可以在默書時拿到 90分以上. 個個小朋友都好開心, 又鍾意返學, 默書考試成績好, 小朋友信心都大好多
作者: mayc    時間: 08-9-22 12:29

Dear all:
我朋友個女派到油尖旺區名女校小一,暑假時巳經同家長講要同小朋友串定one to thirty,所有的colour!
作者: 3lamma    時間: 08-9-22 12:59

這樣的默書完全沒有'教育孩子'的味道

識的學生一定是從小有看英文書, 已經識那些

唔識的人也不會因為溫完而識運用英文化
太可悲!

可憐的家長們!
作者: Lofty    時間: 08-9-22 13:27

3lamma,

200% agree!!!!

原帖由 3lamma 於 08-9-22 12:59 發表

太可悲!

可憐的家長們! ...

作者: 星仔媽媽    時間: 08-9-22 22:53

原帖由 wewe 於 08-9-21 23:13 發表

中文
學校
上學

校長
同學
大家

(但這些K3己經默過)

英文
Don't sit on t ...

我估仔仔讀嘅係同一間,因中、英文課程完全相同,英文用P2課本。之前默過三次中文,仔仔都應付到,聽日默英文了,有啲擔心,因為係幼稚園時只係默單字,唔會成句,驚個仔唔慣(事實上今晚同佢溫習時仲有寫錯)
作者: 星仔媽媽    時間: 08-9-22 22:59

原帖由 citadel 於 08-9-22 12:10 發表

補充回應一下:
皇牌官小:軒尼詩道官立小學原來是有將派位結果放上網的:
http://am.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708 他們就真是"男的派英皇,女的派庇利羅氏"(不過總數卻少於50人,聯繫中學只會預留不多於25% ...

軒小男仔係派皇仁,唔係英皇。舊年派左33個入皇仁,比例好高了。我仔依家讀呢間私校,派位成績都好好,但舊年只得一個入到皇仁。
作者: ada29    時間: 08-9-22 23:21

囡囡以前間學校英文默書範圍仲多呀~
由最初10句至上學期期尾成17句呀,都唔知點解要小朋友默咁多句,真係好難溫呀
作者: lovelybb    時間: 08-9-22 23:46

我都收到呢張紙,請問你知唔知每次會默幾多句?

Dictation I

作者: citadel    時間: 08-9-23 09:49

原帖由 lovelybb 於 08-9-22 23:46 發表
我都收到呢張紙,請問你知唔知每次會默幾多句?

那張紙上前前後後都沒有文字註明是抽默的,那麼照常理推斷當然是十句全默啦!
(閣下亦是該校的家長嗎?是否對入讀該校感到滿意?)
作者: lovelybb    時間: 08-9-23 10:33

第一次就十句全默.....好驚喎,咁另外十句幾時默?
我之前問囡囡佢又唔知,只係話老師要佢哋拎返屋企睇,問過隔離班啲朋友仔佢哋又未收到......咁我真係要打返學校問問.......
唉....講真而家啲學校間間都差不多,之前都問過寶血,又多功課又多report要做先唔楝,其實都有心理準備會有好多功課,暫時都ok無預期咁多....

原帖由 citadel 於 08-9-23 09:49 發表

那張紙上前前後後都沒有文字註明是抽默的,那麼照常理推斷當然是十句全默啦!
(閣下亦是該校的家長嗎?是否對入讀該校感到滿意?)

作者: citadel    時間: 08-9-23 20:21

原帖由 lovelybb 於 08-9-23 10:33 發表
第一次就十句全默.....好驚喎,咁另外十句幾時默?
我之前問囡囡佢又唔知,只係話老師要佢哋拎返屋企睇,問過隔離班啲朋友仔佢哋又未收到......咁我真係要打返學校問問.......
唉....講真而家啲學校間間都差不多,之前都問過 ...

上星期有張家長回條提過每個年級上、下學期總默書次數的,你可找找看!
請問你的女兒是讀那班的?你所指的隔離班又是那班?
「補血」和「扯男」都標榜自己是區內的名校,功課多且深,在香港這樣的社會這種情況算是正常的!
這所學校功課方面真的是沒有太大壓力,不過功課的編排就很差!英文Penmanship抄完A-Z大細草後便突然抄寫句式(於不同頁的四句,共抄三次),抄寫生字卻反而只得一兩次(還是未抄過生字?),默書範圍的字詞卻一次都沒有抄寫過!

作者: citadel    時間: 08-9-24 11:12

原帖由 AmyWonglo 於 08-9-22 01:01 發表

...學校是分了兩次幫小朋友去預備考試或測驗所涉及的生字, 到時便不會太辛苦. 因為以你列出的範圍來看, 書中還有很多生字是未包括在內呢!

任何一個有經驗的老師都知道,書中出現的字、詞、句,不是因為"出現了"的就要學生都需要全懂的,有的重要的會重點的教,希望學生可以完全掌握,這也會是將來考核的重點;有的會只是略教(甚至不教),因為這些的內容日後更高年級的課程中會再次出現(螺旋式教學),那時會再去作深入的探討,所以要求學生"認識"了便算,掌握與否,都不去作深究!況且老師在編排教學內容時,是被要求去按學生能力去「剪裁」課本中的內容(即是對內容作出取捨,所以便會經常出現有些部分好像是沒有教,給跳過了的情況),若然拿著教科書由頭到尾"go through"一遍就是了,那麼為甚麼政府要在每所學校都開設「課程主任」一職?又要弄些甚麼「校本課程」來!
作者: lovelybb    時間: 08-9-24 11:27

上星期張通告我看過﹐上學期英默2次下學期6次嘛﹐我重估係分幾次默添.....
我個囡讀C班呀﹐會唔會係同一班呢? 之前問過D班嘅家長佢話無收到喎!
作者: citadel    時間: 08-9-24 11:28

原帖由 3lamma 於 08-9-22 12:59 發表

太可悲!

可憐的家長們! ...

沒辦法!今時今日仍有很多的家長認為"深"便是"好",幼稚園如是,小學如是!不去深究學校的師資、教學、課程、行政管理方面的問題,這個變成了森林定律,出名深的就是"好學校",是"好學校"便會受家長歡迎,不愁開班,很多次一等的學校便企圖以"深"作招徠,包裝成"好學校"、"名校"的模樣,卻又不去在師資、教學、行政管理方面去作出配套,到頭來只會害到了學生!
作者: citadel    時間: 08-9-24 11:30

原帖由 lovelybb 於 08-9-24 11:27 發表
上星期張通告我看過﹐上學期英默2次下學期6次嘛﹐我重估係分幾次默添.....
我個囡讀C班呀﹐會唔會係同一班呢? 之前問過D班嘅家長佢話無收到喎!

這麼巧,我的小朋友都是C班的!
作者: lovelybb    時間: 08-9-24 11:33

哈...哈...我見你講嘅功課同我個囡一樣嘛, 係呢想問你中文串句係咪要寫6句呀?
作者: citadel    時間: 08-9-24 11:40

原帖由 lovelybb 於 08-9-24 11:33 發表
哈...哈...我見你講嘅功課同我個囡一樣嘛, 係呢想問你中文串句係咪要寫6句呀?

上兩次我都是給他作了一句便算,教的卻沒有說有任何不妥!
那家課手冊中有無註明是串句六句?沒有的就給他一句好了!
作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-24 20:20

你是那一班? 何時收到的? 為何我沒有見過?

Dictation I

作者: 寶貝女    時間: 08-9-25 00:39     標題: 呢個係我個女聽日要黙書既內容

I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he climbed a tree and could not climb down. We had to ask the gardener to help him down!

仲要係連標點符號都要黙...
作者: rabbitpiggy    時間: 08-9-25 08:37

原帖由 寶貝女 於 08-9-25 00:39 發表
I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he climbed a tree and could not climb down. We  ...

你囡囡讀小一呀?

邊間呀? 咁跨張既
作者: tetelee    時間: 08-9-25 09:59

Wah, 我都想知呀,咩學校? 対P1 生本來說會吾會吾會 誇佐D。

原帖由 寶貝女 於 08-9-25 00:39 發表
I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he climbed a tree and could not climb down. We  ...

作者: citadel    時間: 08-9-25 12:04

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-24 20:20 發表
你是那一班? 何時收到的? 為何我沒有見過?

是P.1C! 上星期四、五左右收到的,可謂相當震撼!專選課本中最深、最多長字的句子!未學第三身單數就要默"She likes...","He plays...",選來幹嘛(不要誤會,這句不是粗口! )?
(但你是否肯定是同一所學校 ?)
作者: Tatama123    時間: 08-9-25 12:26

作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-25 22:16

是否指海怡那間?

原帖由 citadel 於 08-9-25 12:04 發表

是P.1C! 上星期四、五左右收到的,可謂相當震撼!專選課本中最深、最多長字的句子!未學第三身單數就要默"She likes...","He plays...",選來幹嘛(不要誤會,這句不是粗口! )?
(但你是否肯定是同一所學校 ?) ...

作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-25 22:19

我個女讀B 班都冇收過喎

原帖由 lovelybb 於 08-9-24 11:27 發表

作者: Giant    時間: 08-9-26 09:14

個人意見:因官校冇經過面試而收生的, 佢哋想第一次深d, 藉此抽出班中比較出眾的學生。
作者: 寶貝女    時間: 08-9-26 13:21

原帖由 rabbitpiggy 於 08-9-25 08:37 發表

你囡囡讀小一呀?

邊間呀? 咁跨張既

無錯...我個女係讀小一...
呢篇故事文章我都要成兩日
先可以幫佢黙到出黎....

p.s. 其實我收到要讀黙呢篇故事...我都打左個突 !!
作者: lovelybb    時間: 08-9-26 15:29

唔知你指邊問, 但呢間在港島區
原帖由 Tatama123 於 08-9-25 12:26 發表
[quote]原帖由 citadel 於 08-9-25 12:04 發表

係hkside or kowloon side 名校? 是否Dxxx 果間 ?

作者: lovelybb    時間: 08-9-26 15:31

無錯,係海怡間官校
原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:16 發表
是否指海怡那間?

作者: Mei    時間: 08-9-26 15:33

我個女第一次英默如下:
I love my family
Good morning, father and mother.
Goodbye, grandfather.
I love my brother and sister.
She is my grandmother.
What would you like?
Would you like a sandwich?
No, I wouldn’t.
I would like cake.
Uncle   Aunt   Eggs   Some grass   An ice cream   A banana

而第一次中默一默要默3課:
1. 爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙。
真開心,
我要上學了。

2. 老師, 您好!
同學, 你早!
大哥哥, 你真高!
逛逛大操場,
看看小賣部,
我的學校, 真好!

我幫爺爺穿鞋子
爺爺穿鞋子,
彎不下身子
.........

第3課我都唔係好記得啦, 同第二課差不多咁長啦!

不過係一次過默3課, 唔係分3次 / 3星期默呀!
作者: lovelybb    時間: 08-9-26 15:40

可能班班唔同啩......就算我收咗都未有時間温, 每日做完功課都差不多時間要瞓, 連每晚同佢傾計嘅時間都無晒, 以前叫佢瞓都要一段時間, 而家上到床唔洗5分鐘已經瞓著咗, 真係唔知到咗下個月要默書點算
原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:19 發表

作者: citadel    時間: 08-9-26 20:40

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:19 發表

不會吧!小學中英默書的內容都一定要所有任教該年級的老師協商來定出,通常是輪流出默書的範圍,目的是避免內容出現嚴重差異,影響學生的分數,有些學校甚至要給科主任過目的!難道這間的學校欠缺制度到這麼嚴重的境地!
作者: citadel    時間: 08-9-26 20:49

原帖由 Giant 於 08-9-26 09:14 發表
個人意見:因官校冇經過面試而收生的, 佢哋想第一次深d, 藉此抽出班中比較出眾的學生。

這所學校是要在升二年級時才把所有"精英"掃到"精英班",怎樣想也不會是因為編班的緣故經吧!
作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-26 21:38

我問過C 班家長係上周五派左, 但我仲未收到.
但我個女話今日有個小型測驗喎.

原帖由 lovelybb 於 08-9-26 15:40 發表
可能班班唔同啩......就算我收咗都未有時間温, 每日做完功課都差不多時間要瞓, 連每晚同佢傾計嘅時間都無晒, 以前叫佢瞓都要一段時間, 而家上到床唔洗5分鐘已經瞓著咗, 真係唔知到咗下個月要默書點算
...

作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-26 22:45

它們睇考試再在二年級分班, 應不須要這麼早抽出班中比較出眾的學生.

原帖由 Giant 於 08-9-26 09:14 發表

作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-27 00:02

你幾點開始做功課? 目前都唔算好多喎. 我個女都係做一個鐘左右.

原帖由 lovelybb 於 08-9-26 15:40 發表
...

作者: rdc888    時間: 08-9-27 00:03

The English Dictation is okay as my kid also have such during English class.  But the Chinese is 深了小小。

原帖由 Mei 於 08-9-26 15:33 發表
我個女第一次英默如下:
I love my family
Good morning, father and mother.
Goodbye, grandfather.
I love my brother and sister.
She is my grandmother.
What would you like?
Would you like a sandwich?
No, I ...

作者: citadel    時間: 08-9-27 10:41

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-26 21:38 發表
我問過C 班家長係上周五派左, 但我仲未收到.
但我個女話今日有個小型測驗喎.

那麼他們在小測前有無通知家長?若然沒有,那不過是一張工作紙,只不過是讓學生在堂上完成,兼且不准發問(嚴格來說,可以說是老師浪費學生的課堂學習時間)吧!
作者: irenec    時間: 08-9-27 17:28

我囡上星期 dictation 都默句子:

How are you?I am fine, thank you.
Nice to meet you.
How old are you?I am six years old.
My name is XXXX.
I am in class 1A.
Miss Kelly is our English teacher.
She is my new classmate.
He is our monitor.

我都知有啲小一仲默緊 Aa-Zz, 深淺只係其次, 但我覺得最緊要小朋友唔好驚左默書, 比佢地平日多接觸及認識多啲詞語。
作者: yuenwa    時間: 08-9-27 20:58

我亞囡讀K3, 佢咁日既功課係Today is cloudy. 之前寫過Today is Sunny. 和 Today is Rainy.  我打算明日同佢默一次, 我相信佢會handle到.  所以如果小一要默你所講的東西, 我覺得小朋友只要花多小小心機, 都應該可以handle到. (我亞囡讀平民學校)

Dictation I

作者: ernestchow    時間: 08-9-27 21:30

原帖由 yuenwa 於 08-9-27 20:58 發表
我亞囡讀K3, 佢咁日既功課係Today is cloudy. 之前寫過Today is Sunny. 和 Today is Rainy.  我打算明日同佢默一次, 我相信佢會handle到.  所以如果小一要默你所講的東西, 我覺得小朋友只要花多小小心機, 都應該可以 ...

會不會和你所講一樣,小學深D,到中學如有幸入band 1,又會handle到和無甘幸苦,因為打好個底
作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-27 21:58

這只會做成惡性循環, 小學教深D準備中學, 那麼幼稚園又要"配合"教深D去準備小學, 當全部小學都變成深D的時候, 又會有某些"進取"的小學要再教深D搏出位, 結果沒完沒了.

原帖由 ernestchow 於 08-9-27 21:30 發表

會不會和你所講一樣,小學深D,到中學如有幸入band 1,又會handle到和無甘幸苦,因為打好個底

作者: yuenwa    時間: 08-9-27 22:06

原帖由 ernestchow 於 08-9-27 21:30 發表

我小學時讀的學校好深, 到中學真係好輕鬆, 可以參加好多課外活動, 成績都唔差.

我覺得谷唔谷, 好睇小朋友性格.  我亞囡, 你唔谷, 佢就馬馬虎虎, 谷下佢, 就渣到d出來, 再谷下, 又渣到d, 咁就發現佢其實係得既, 只係要人谷先得.
作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-27 22:08

當然事前冇提過啦. 不過係好似你咁講, 各自自己做工作紙(冇人教).

原帖由 citadel 於 08-9-27 10:41 發表

那麼他們在小測前有無通知家長?若然沒有,那不過是一張工作紙,只不過是讓學生在堂上完成,兼且不准發問(嚴格來說,可以說是老師浪費學生的課堂學習時間)吧! ...

作者: ernestchow    時間: 08-9-27 23:09

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-27 21:58 發表
這只會做成惡性循環, 小學教深D準備中學, 那麼幼稚園又要"配合"教深D去準備小學, 當全部小學都變成深D的時候, 又會有某些"進取"的小學要再教深D搏出位, 結果沒完沒了.

...

都有一會淺D的小學去給家長選澤,家長選澤是有自由的
作者: ernestchow    時間: 08-9-27 23:26

...

莫論幼稚園,現在好多家長BB1歲就去學日文,英文,法文
作者: 瑩瑩老豆    時間: 08-9-27 23:32

但有幾多家長可以準確知道某學校的程度(除非有兄姊讀緊)? 正如樓主也是在收到默書紙才知道"離譜".

原帖由 ernestchow 於 08-9-27 23:09 發表

都有一會淺D的小學去給家長選澤,家長選澤是有自由的

作者: citadel    時間: 08-9-29 08:17

...

說得對!學校就是為了求生存,為求「搶客」,不停地巧立名目,催谷學生!但是每所"名牌"學校又有多少學生能真的被催谷得到的?那些被摒棄於「精英班」以外的學生又會否感到被遺棄和邊沿化?那樣的挫折感會否令他們從此一厥不振?試問就算是滬江、軒小、大埔舊墟等的所謂名牌小學,又有多少是派到Band 1學校去?派到Band 2/3的又會佔多少?到了初中,學習素來都是被逼的學生,對學習的興趣還是培養不來的,到了那時,難道做學生的不願意,做家長的還有本事可以催谷學生嗎?
作者: citadel    時間: 08-9-29 08:28

...

世界各地的幼稚園,包括出了名要去"谷"學生的新加坡,都不會在幼稚園的階段去要求學生去抄寫(他們會強調這個階段幼兒的手肌發育尚未完全成熟,不宜抄寫;教育局都有指引強調幼兒不應作太多的抄寫練習,只不過是沒有人理睬)、做句和做「專題研習」的,幼稚園寫字是香港的特色,但可惜的是香港學生的整體成績卻並不突出!
作者: Kittymummy    時間: 08-9-29 09:52

唉.... 我只覺得依家hk 讀書d 小朋友好慘, 好彩我囡囡由幼稚園係活動教學, 無嘜抄寫, 完全無dict. 而上到小學p.1 ~ p.2 又係活動教學. 功課唔多, dict 唔係深. 依家p.3 就係另一階段, 明顯功課多左 (平日6樣, fri 10樣)dict又係 (eng 20句, chi 範圍一至兩課左右啦) , 我都無計, 唯有努力d 啦 !
作者: kls12    時間: 08-9-29 10:11

原帖由 Kittymummy 於 08-9-29 09:52 發表
唉.... 我只覺得依家hk 讀書d 小朋友好慘, 好彩我囡囡由幼稚園係活動教學, 無嘜抄寫, 完全無dict. 而上到小學p.1 ~ p.2 又係活動教學. 功課唔多, dict 唔係深. 依家p.3 就係另一階段, 明顯功課多左 (平日6樣, fri 10 ...

不是好慘,超過一半讀KV的都OK.

我女上小學P1後,可三天游泳,兩天芭蕾舞
No pain, No gain

當然,有的是小朋友活動教學才OK
作者: Reximom    時間: 08-9-29 10:21

作者: kls12    時間: 08-9-29 10:32

原帖由 Reximom 於 08-9-29 10:21 發表

“不是好慘”, 同意, 同意!

相比你個女, 依家hk 讀書d 小朋友唔算好慘, 因為你個女小學P1後,三天游泳,兩天芭蕾舞, 係超慘!

怎會慘,非常高興.是她自己要的.只要不影響學業
作者: ernestchow    時間: 08-9-29 10:52

原帖由 kls12 於 08-9-29 10:11 發表

不是好慘,超過一半讀KV的都OK.

我女上小學P1後,可三天游泳,兩天芭蕾舞
No pain, No gain

當然,有的是小朋友活動教學才OK

你女兒在那讀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5