教育王國

標題: 英華 vs 聖瑪加利 ? [打印本頁]

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-23 22:56     標題: 英華 vs 聖瑪加利 ?

假如英華和聖瑪加利都收左你地的仔仔, 你會如何決擇呢 ?
作者: smartsuper888    時間: 08-9-23 23:52

how you choose then?
作者: luplup    時間: 08-9-24 00:40

If my son is so smart, being accepted by both Ying Wah and St Margaret, I think I'll choose Ying Wah coz it has longer history and track record.  YW seems more focus on all-rounded development while St Margaret seems focus more on language training.  Pls correct me if i am wrong.
In any case, both are very good schools and it wouldn't be wrong choosing either of them.
作者: fi-fi    時間: 08-9-24 08:54

me too...Wing Wah!!!

原帖由 luplup 於 08-9-24 00:40 發表
If my son is so smart, being accepted by both Ying Wah and St Margaret, I think I'll choose Ying Wah coz it has longer history and track record.  YW seems more focus on all-rounded development while S ...

作者: kls12    時間: 08-9-24 09:24

原帖由 fi-fi 於 08-9-24 08:54 發表
me too...Wing Wah!!!

若有信心在YW考到每班前十名,就會讀YW.
相反,會選一間類似SMC的學校.
作者: HKQQbaby    時間: 08-9-24 09:27

我仔仔現讀SM P1
去年我選校時,我將SM 排於 Ying Wah 先, 現回想確實無錯. 仔仔同學入了Ying Wah, 最近與他媽媽聊天 可知SM & Ying Wah  P1 有以下不同:
SM-
1) 全英文教學, Net (英美老師, 不是ABC,不是Indian)每天上英文課及做班主任, 連 Religious Study, dancing/drama, arts, P.E, Talent class 也用English

2) 男女校 (這一點於我而言,亦是優點. 讓仔仔可在12年中學階段除讀書外,可學習如何與異性相處,互相取長補短)

3) 學費比Ying Wah 多$1300/month, 但好些活動是免費且有校車 (i.e.modern language, talent class (drawing, fencing, cricket, 粵劇) 制服團體), 部份付費活動極抵 (Cambridge English $50/hour, $300/month, 每天放學後Homework club (tuitor: S6 student: HKD100/month)

SM 的唯一缺點是現不是傳統名校

(以上我個人意見 僅供參考)

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-23 22:56 發表
假如英華和聖瑪加利都收左你地的仔仔, 你會如何決擇呢 ?

作者: cwl004    時間: 08-9-24 09:30

一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

英華今年可以冇二千幾人考, 男校,
有d人喜歡男女校.

我朋友讀聖瑪加利非常冀.
作者: easybring    時間: 08-9-24 10:48

同意....
原帖由 cwl004 於 08-9-24 09:30 發表
一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

有d人喜歡男女校.

作者: CandyBB    時間: 08-9-24 10:52

Hi kls12,
想問下点解考到前10名, 先choose yingwah呢?

原帖由 kls12 於 08-9-24 09:24 發表

若有信心在YW考到每班前十名,就會讀YW.
相反,會選一間類似SMC的學校.

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-24 10:56

不好意思, "非常冀" 是什麼意思.  可否詳細告知 ?

一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

有d人喜歡男女校.

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-24 11:04

我也同意 HKQQbaby

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-24 09:27 發表
我仔仔現讀SM P1
去年我選校時,我將SM 排於 Ying Wah 先, 現回想確實無錯. 仔仔同學入了Ying Wah, 最近與他媽媽聊天 可知SM & Ying Wah  P1 有以下不同:
SM-
1) 全英文教學, Net (英美老師, 不是ABC,不是Indian)每 ...

作者: CandyBB    時間: 08-9-24 11:06

我都想知

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-24 10:56 發表
不好意思, "非常冀" 是什麼意思.  可否詳細告知 ?

作者: catcatmom    時間: 08-9-24 11:30

其實兩間都甘難入, 會有d人覺得英華難d. SMC又收得好少學生.  如果想英文好, SMC/xx都有優勢, 有國際學校學生由p2插班入去SMC, 都覺佢地d學生英文程度很高, 之前視學報告說SMC英文遠勝中數. 同陳xx有一樣既comments. 皆因兩間小學都係英小.

我相信英華d成績會平均d, 地數學以中文為主. 不過發覺現在d家長好似喜歡林校長多過英華. 英華中學係收區內band1 , 但會考成績好似無以前係九龍塘甘好.
SMC既中學出年有自己小6 學生直上. 其餘學位亦很少, 外來學生質素會大大提升.

o甘啦! 從另一角度去睇, 英華小學有既優勢係直資一條龍,係咪全數升中? 校長有沒有說要合標才可升.
而係九龍區類似英華課程模式既小學, 還有很多呢!不過係私小, 好像宣小,九龍塘小學,禮賢,SFA...... 最後果間可能讀得較辛苦, 佢地係無直升中學既優勢,but8-90%升英中.而top果批1x%係升一線英中,到畢業亦不用擔心搵唔到好英中.

有朋友係兩年前由佐敦循道插班去英華, 佢話無o林過英華小學程度甘差,又想轉番入循道.但現在英華轉了直資, 學生質素會大大提高.
而SMC全校外籍+ABC, 聽聞大約19位,外籍學生有20%, 除了與陳守仁很類似,香港就沒有這類模式的學校.

其兩間係唔同模式既學校, 係好難作比較.

樓主不如去佢地topics, 慢慢續格睇, 你會find out 好多野.
我以前幫大b搵小學時, 係請假去d學校睇佢地放學,同不同既家長傾計.

申報我不是兩間學校的家長.

一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

有d人喜歡男女校.

作者: sk07    時間: 08-9-24 22:45

我覺得要因材施教,讀得到傳統學校,當然讓他們讀吧!

"愉快中學習"是很重要,有機會給他們發揮也很重要.
讀傳統學校,要默書 考試,成續好的一樣可以很快樂.

但我看到有些小朋友讀傳統學校真是讀得很辛苦,
讀SMC這些學校真是會快樂一點吧!

所以成績好的應讀傳統學校吧!

作者: WD40    時間: 08-9-24 22:52

英華同SMC係語言教學方面,已經極之唔同。英華係中文教學為主;而SMC全部科目均以Eng教授,甚或連電腦堂都係全英文,當然中文課就以普通話教學同要上普通話拼音。

再講,兩間學校 ge culture 同理念都唔同,根本好難比較!

我只可以講,各有各好。All depends on what you expect on school and on yr kid.

原帖由 sk07 於 08-9-24 22:45 發表

我覺得要因材施教,讀得到傳統學校,當然讓他們讀吧!
"愉快中學習"是很重要,有機會給他們發揮也很重要.
讀傳統學校,要默書 考試,成續好的一樣可以很快樂.
但我看到有些小朋友讀傳統學校真是讀得很辛苦,
讀SMC這些學 ...

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-25 09:57

Agree your comment. But do you mind to tell me which school your kid is studying now ?

原帖由 catcatmom 於 08-9-24 11:30 發表
其實兩間都甘難入, 會有d人覺得英華難d. 但SMC又收得好少學生.  如果想英文好, SMC/陳xx都有優勢, 有國際學校學生由p2插班入去SMC, 都覺佢地d學生英文程度很高, 之前視學報告說SMC英文遠勝中數. 同陳xx有一樣既comme ...

作者: AdaHo123    時間: 08-9-25 10:10

原帖由 catcatmom 於 08-9-24 11:30 發表
SMC全校外籍+ABC, 聽聞大約19位,外籍學生有20%, 除了與陳守仁很類似,香港就沒有這類模式的學校.

視學報告都話過 SMC 過半英文教師資格唔符合要求.
作者: CandyBB    時間: 08-9-25 10:36

Hi,AdaHo123
可唔可以比條link我, 我想睇下个report.
真係有禁多英文老師唔達標??

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 10:10 發表

作者: small-hsi-ma    時間: 08-9-25 11:03

原帖由 CandyBB 於 08-9-25 10:36 發表
Hi,AdaHo123

我都想睇,thanks!
作者: smallmama    時間: 08-9-25 11:23

絶對同意WD40既說法.

原帖由 WD40 於 08-9-24 22:52 發表
兩間學校 ge culture 同理念都唔同,根本好難比較!

我只可以講,各有各好。All depends on what you expect on school and on yr kid.

作者: Reximom    時間: 08-9-25 11:29

作者: CandyBB    時間: 08-9-25 12:04

係第2个forum有其他mami post左smc个视学report, 我又揾唔到話英文老師唔達標wow ......

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6313/st_margarets_co-edu_eng_s_p.pdf

原帖由 CandyBB 於 08-9-25 10:36 發表
Hi,AdaHo123

作者: G-Ma    時間: 08-9-25 12:14

我都唔係好相信sm既英文老師英文唔達標, 所有英文都係由外籍老師或abc老師教, 無咩理由唔達標.
作者: catcatmom    時間: 08-9-25 13:24

我好耐之前print out d report出來睇過, SMC既老師最多都係, 唔係專科專教, 教英文科既老師點會唔達標?其實好多學校都係甘, 朋友係馬鞍山教小學, 教數、音樂 、體育、電腦....都教過, 幾年之間, 教過唔同科目.
但講到英文科, 政府係好嚴謹, 有語文基準試, 唔合格, 係唔准教英語, 直資都唔會有特權, 學校可同無考過o既老師向教處攞exemption, 例如係大學主修英文 or 係大學畢業前考了一些認可英文試, 都可申請免考, SMC 佢主要用外籍同ABC, CBC 教英文, d 竹星 鬼佬攞張有能力教英文既cert , 有幾難呀? 無學校都唔請啦.
D
人唔好up 得就 up.

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 10:10 發表

作者: catcatmom    時間: 08-9-25 14:27

補充.
sorry!
剛剛問了教書朋友, net 係冼考, 只要學校証明佢既母語係英文, 就可以教. 唔submit d 咩野 英文cert, 當然一定要有埋學歷.

作者: LV77    時間: 08-9-25 15:08

Hi all,

我囝囝二月中由某私小插班入YW,起初我都以為YW
課程較淺,亦認為如一般家長意見YW官津派位,學生
質素參差(就算LS /DBS都存著這實況) ,點知入黎
大半年,發覺囝囝身邊位位同學成績都很優異,跟囝囝
言談間,發現無邊幾位同學好 ”曳”,無邊幾位
頑劣被罰,無邊幾位時常欠交功課,反而私校就時常
聽囝囝講邊幾位要罰,邊幾位成績再唔好就升唔到班

事實而言,YW除英文科無其他學校咁深(因大部份
出面學校都會教深一年課程,以前私校都係咁),
其餘中文科/數學科/常識科課程都唔會
淺過私校

我係過內人,就算小朋友讀到幾TOP私校又好,官津都
好,六年要一直保持全級頭20名(甚至10內)至能
肯定派入BAND ONE英中,仲要幾項特異功旁身保住
”身價”,係幾咁辛苦,幾咁疲累

有一條龍”BAND ONE”中學back up對家長及小朋友
一定輕鬆得多,但又有幾多間係LS / DBSPD /SPCC/
SPB /YW 呢? 夾埋又有幾多學位俾小朋友打崩頭
去爭呢?(對唔住,香港區唔多幾熟

最緊要係睇下家長認為自己小朋友適合甚麼教學形式吧

原帖由 Reximom 於 08-9-25 11:29 發表

絶對同意catcatmom以上說法.

作者: AdaHo123    時間: 08-9-25 15:45

原帖由 catcatmom 於 08-9-25 13:24 發表

我好耐之前print out d report出來睇過, SMC既老師最多都係, 唔係專科專教, 教英文科既老師點會唔達標?其實好多學校都係甘, 朋友係馬鞍山教小學, 教數、音樂 、體育、電腦....都教過, 幾年之間, 教過唔同科目.
...

(星島日報報道)直資學校開辦五年後須進行全面評鑑,檢視其辦學表現,教育局昨公布三所學校的評鑑報告,揭示油塘的基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,上學年有多達四成、即逾二十名教師離職,加上有副校長中途離任及新校長上場,對學校運作構成影響。

黃乾亨學校的評鑑報告指出,校長彭敬慈上學年上任後,致力提升教師士氣,並委任四名教師代替於去年十月突然離任的副校長職務,但離職潮仍影響學校運作,並指中層領導的教師經驗不足。

教學方面,該校通過外間機構聘用十四名外籍英語教師,但其教學質素有待提升,報告建議學校檢討外判制度。報告續指,該校積極推動專題研習,但部分學生每年須完成逾十份專題報告,且不少 課堂互動性不足,部分教師未能控制課室秩序,亦反映不少學生的英語能力稍弱,建議學校加強訓練學生自律。

評鑑報告又讚揚,該校照顧有特殊教育需要學童的表現理想,如中、英、數科均為學童設計剪裁課程,並由一名教師指導兩名學生,而師生均對學校有強烈歸屬感。

深水埗的聖瑪加利男女英文中小學評鑑報告表示,校長譚張潔凝較少參與課程發展及觀課,建議她進修有關課程,並指該校的財政、升遷和評核制度均透明度不足,大部分語文及數學科教師更未有專科訓練

該校約有兩成非華裔學生,報告讚揚校方能營造豐富的英語環境,學生在舞蹈及戲劇亦有不俗表現,然而教師應付學生能力差異方面有待加強,雖然該校推行小班教學,但教師未能藉此發揮學生的潛能。報告又指,該校推行網上計分系統,讓家長查閱學生的校內表現,但學生個人資料的保障措施不足。

天水圍香島中學於今年四至五月進行評鑑,報告指出,該校的國情教育及以普通話教中文的表現理想,而學校於○五學年在多個科目轉用英語授課,但大部分課堂出現中英夾雜的情況,學生亦未有足夠信心以英語表達自己。

用詞可能唔啱, 但冇 up 得就 up.
前一排先有一單直資學校透過 Agent 請到一個有狎童案底洋師既新聞, 教育局都話直資有權自己請老師囉, 可以睇到教育局對直資學校唔係監管咁多既, 咩你唔知咩.
作者: HKQQbaby    時間: 08-9-25 16:07

Ying Wah & SM 各有各好

如你選Ying Wah, Sat. & Sun. 再出外補English Oral & Writing.(如net教,真不便宜)

如你選SM. 又想達到Ying Wah中文水準(YW始終除英文外,所有科目用中文, 認得的中文字一定多少少), 就在家多看中文課外書,(SM功課不多,可讓你有時間自由發揮)

只要選定了,不要後悔,因兩間都是好學校,將來轉校很難入.
作者: catcatmom    時間: 08-9-25 17:44

人地係話 語文, 唔係英文 ; 份報告寫既係 “language” 唔係指English科.

唔識睇份英文報告, 咪搵個識英文既人幫係你睇. 等人幫你睇下邊句寫英文老師不合標.

SMC有多國language : 法文,西班牙同日語. N年前學日文, 都係搵一個係日本做了十幾年野既亞叔教,ok!
朋友個妹係中學做野, 有位英文老師考基準試唔合格, 教了十幾年英文都被校長炒了. 樓主話//英文教師資格唔符合要求//, 直頭係up up, e+又話用詞可能唔啱, 仲要係可能, 係咪跌落地拿渣沙.

份報告有讚有彈, p11.//English is commonly used both inside and outside the classroom//. 自己慢慢搵人幫你睇, 但不要曲事實.  

果間學校請了一位係外國既犯案疑犯, 請既時候無申報, 做了librarian, 負責講英文故事.

如去學校申請做英文老師, 唔達標, 校長都唔請, 直資都唔例外.

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 15:45 發表

(星島日報報道)直資學校開辦五年後須進行全面評鑑,檢視其辦學表現,教育局昨公布三所學校的評鑑報告,揭示油塘的基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,上學年有多達四成、即逾二十名教師離職,加上有副校長中途離任及新校長 ...

作者: 阿西    時間: 08-9-25 18:05

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-25 16:07 發表

如你選Ying Wah, Sat. & Sun. 再出外補English Oral & Writing.(如net教,真不便宜)

如你選SM. 又想達到Ying Wah中文水準(YW始終除英文外,所有科目用中文, 認得的中文字一定多少少), 就在家 ...

你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖定係話,如讀yw想要sm既英文standard,就要進補英文呀﹖兩者有分別。作為家長,我做到唔同其它學校比較,所以我唔會同sm睇齊,但我會受同校同學影響,如果補習響英華係一股風氣,我會重新考慮是否真係我心儀。
作者: catcatmom    時間: 08-9-25 18:33

HKQQbaby

我知SMC d 家長很helpful 又熱心, 但無謂同d 人拗了, 有時見d人講野不盡不實, 咪多口說兩句.

補習係每位家長不同既需要, 補習唔係官津學生佔多數, 而私校直資補習學生不比官津學校少.如果個小朋友係唔需要補習, 入到任何學校都唔需要, 不受school culture 影響.

我不作回應了!

catcatmom

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-25 16:07 發表

如你選SM. 又想達到Ying Wah中文水準(YW始終除英文外,所有科目用中文, 認得的中文字一定多少少), 就在家 ...

作者: AdaHo123    時間: 08-9-25 18:48

原帖由 catcatmom 於 08-9-25 17:44 發表
人地係話 語文, 唔係英文 ; 份報告寫既係 “language” 唔係指English科.

唔識睇份英文報告, 咪搵個識英文既人幫係你睇. 等人幫你睇下邊句寫英文老師不合標.

SMC有多國language 學: 法文,西班牙同日語. 我N年前 ...

我認之前寫係憑印象, 冇再搵番資料睇過, 所以用詞不當, 咁你覺得大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練, 有冇包英文科呢?
好多人以為直資學校師資就會好d, 只係想提吓d家長小心比較.
你自己都講 NET 只要母語係英語, 再加學歷就得, 咁咩叫 "達標" 啊. 你問吓d人, 母語係普通話, 大學畢業又可唔可以普通話教中文?  咁你明咩叫專科訓練未啊!

你 buy 唔 buy 呢間學校你既事, 你鍾意考就考, 唔駛咁串人、咁肉緊:;pppp:
作者: little-duck    時間: 08-9-25 22:19     標題: 回覆 # 的文章

If "fame" is your main yardstick, it's easy for you to make your choice then - go for YW!
作者: G-Ma    時間: 08-9-25 23:27

其實兩間都係好學校, 教學方法亦都唔同, 好難講邊間好d, 各取所需je.

真係要比, 可以再睇係d其他因素, 例如:

1. 男校, 男女校, 我個人鍾意男女校, 所以一定會揀sm
2. yw 一級有5班, 一d公開或校內比賽, 係挑選/比賽既過程當中, 可能未必個個同學都有機會.  sm 一級只有80位學生, 有男有女, 好多時比賽, 表演, 參加既機會相對大d, 呢d都係學習上好好既經驗.
作者: catcatmom    時間: 08-9-26 00:34

為免家長以為直資學校係可以有自由聘請不達標語文老師,可上教統局網誌搵到如下  

釐定語文能力等級是為教師的語文能力提供一個客觀標準,以促進教師的持續專業發展。所有在公營學校或提供全面課程的私立日間中、小學校任教的常額英文科及普通話科教師,均須達到相關的語文能力要求。他們可透過獲得豁免資格或參加公開評核達到要求。

教普通話或英文老師無論日間公營學校,什至係私校都要達標先至有得任教.因此直資學校不會有不達標(達標的定意寫得好清楚)既語文老師做常規老師.照網人所講到某校好多老師唔達標,仲要比教統做視學報告既時候踢爆,公諸天下?真係 !所以有5明直接打去教統問,唔好亂 post好嗎?
一抒對學校已見無問題,內容失實最唔好.    

作者: HKQQbaby    時間: 08-9-26 07:42

阿西

"你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖"-
Sorry, 你誤會我的意思.  我的意思是我仔仔讀YW, 我會讓他補英文. 因事實學校提供的英文環境未達我要求,我自己又未能在家幫到他,我又喜歡YW的"名氣" & 其他優點,維有補習.

因各家長期望不同, 等於每人體質不同,不是每人要吃"補藥", 亦不是每人"受補".

(註:我仔仔不是YW學生,以上只是我個人觀點)
原帖由 阿西 於 08-9-25 18:05 發表

你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖定係話,如讀yw想要sm既英文standard,就要進補英文呀﹖兩者有分別。作為家長,我做到唔同其它學校比較,所以我唔會同sm睇齊,但我會受同校同學影響,如果補習響英華係一股風氣,我會重新考慮是 ...

作者: 阿西    時間: 08-9-26 10:16

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-26 07:42 發表
阿西

"你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖"-
Sorry, 你誤會我的意思.  我的意思是如 我仔仔讀YW, 我會讓他補英文. 因事實學校提供的英文環境未達我要求,我自己又未能在家幫到他,我又喜歡YW的"名氣" & 其他優點,維 ...

謝謝,明白了
作者: little-baby    時間: 08-9-26 10:25

Adaho 123,

本人覺得你無謂在這topic 講太多這校的不是 因大家對學校的要求有不同亦因此我平時很怕在bk 中講自己的感覺同聽聞當中最大原因係我的中文和英文水平也不高怕寫錯心底話而被人串或令別家長不開心

但今次我忍不住想講我上年為小b 選學校的過程上年大約10本人小b 成功被某直資取錄當時我心裡又驚又喜這校在bk 中被講到英文水平很高一年只收80名學生所以是很難才容易佔一席位.  但又有朋友說這校的確英文水平很高卻要留意一點高的意思可能是講而不是寫如讀某私校(剛又被取錄)雖然感覺英文水平比較低但應該肯定對寫聽和講是較有保證的

最後本人走到學校門口問了幾個小四定小五的家長(這不大記得但記得是問了3)??
當中某家長的說話是很中肯的
她說每間學校有唔同的優點依家最重要係你想要咩同小朋友適合咩? 如果你問我學校好唔好我會答很適合我女女.
同埋有時媽媽網的說話是不可盡信的
有時我會覺得講得太跨張了

本人講中文絕對是沒有問題的但寫就真的考起我了我相信像我一樣的人大有人在吧! 我只是路過有感而發希望各家長手下留情!

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 18:48 發表

我認之前寫係憑印象, 冇再搵番資料睇過, 所以用詞不當, 咁你覺得大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練, 有冇包英文科呢?
好多人以為直資學校師資就會好d, 只係想提吓d家長小心比較.
你自己都講 NET 只要母語係英語 ...

作者: AdaHo123    時間: 08-9-26 10:28

教語文、數學科的老師需唔需要受過專科訓練, 見人見智. 我冇話達唔達標, 如果唔使受專科訓練完全唔係問題, 報告上就唔使特別提出.
你唔明點解用英文教學, d教師就可以唔使受專科訓練, 都可以致電教育局問清楚. 攞果d "N年前學日文, 都係搵一個係日本做了十幾年野既亞叔教,ok!" 咁舉例就唔好啦.
作者: hinhinmami    時間: 08-9-26 10:42

little-baby:
你的中文寫得很通順呢,咁請問你的小朋友最終選了o個間真資or私校?
原帖由 little-baby 於 08-9-26 10:25 發表
Adaho 123,

本人覺得你無謂在這topic 講太多這校的不是。 因大家對學校的要求有不同,亦因此我平時很怕在bk 中講自己的感覺同聽聞,當中最大原因係我的中文和英文水平也不高,怕寫錯心底話而被人串或令別家長不開心。
...

作者: easybring    時間: 08-9-26 11:11     標題: 回覆 # 的文章

每一個行業都係:有d人,可以有好高學歷(証書),好多年經驗(工作年資),都可以handle唔到基本工作.可能佢對份工冇熱誠,可能以前只有量,沒有質既經驗.都係搵有heart既老師教小朋友好d.
作者: catcatmom    時間: 08-9-26 12:36

如果學日文一定要日本人教, 學西班文一定要西班牙人教, o甘係好理想, 但實行起來有相當因難. 我相信全港無mud小學既外語加入必修課程, 而可長期請到母語老師做外語的主教.(SMC既法文係可以,可到佢topic再查問.)有既! 請告之, 好讓家長多認識一些學校.只要學校認為老師有能力教外語便可,家長可自行去學校了解外語老師既資歷.

我認識很多中國人前輩仍然係CU&HKU教緊日文, 只想提出學語言, 不一定用母語人士任教, 教文法本地老師教令學生容易明白.

政府只嚴格規定中小學普通話及英文老師既資格, 未對學校既外語老師有公開資歷要求, 因全港小學將外語例入正規課不多.而此校有3種額外外語提供選擇,SMC仲係新校需要時間改善不足.

我係另一topic提供了陳守仁與SMC 既視學報告, 家長自行上網了解學校既情況, 去睇教處點寫兩間學校既長處與不足之處.
網人adaho123無睇報告,寫出來既野不正確、錯! //SMC 過半英文教師資格唔符合要求//, 只說係用語不當, 我冇話英文教師達唔達標,我話英文教師資格唔符合要求, 你不是白癡,只是低能.

佢對我個人評擊無問題喎! 但不要將自己以為既當為真, 寫錯野咪認O! BK d家長好好人, 佢地會原諒你, 下次加句如有錯請更正.

網上交談, 無需要爭拗, 是非黑白自有好多家長回應. 智識之士有, 三尖八角既人亦有, 自己寫錯, 又踩人學校, 掩飾自己錯處, 真係好樣衰!

作者: G-Ma    時間: 08-9-26 12:38

其實呢d都係個人要求問題, 有人覺得要專科專教, 有人覺得最緊要老師有heart.  各取所需而已, 亦唔需要踩低任何一間學校, 好既學校有好多, 大家有不同既優點, 好難apple to apple咁去比較, 主要係睇邊間既優點係符合自己要求.

我個人覺得小學課程尚淺, 係咪一定需要專科專教呢?  反而語言就一定要達標既老師教.
作者: AdaHo123    時間: 08-9-26 12:42

原帖由 little-baby 於 08-9-26 10:25 發表
Adaho 123,

本人覺得你無謂在這topic 講太多這校的不是。 因大家對學校的要求有不同,亦因此我平時很怕在bk 中講自己的感覺同聽聞,當中最大原因係我的中文和英文水平也不高,怕寫錯心底話而被人串或令別家長不開心。
...

你講得啱, 每個人既要求唔同, 小朋友的性格唔同, 揀邊間學校都有家長自己既考慮.
咩我有講太多這間學校的不是嗎? 我承認用詞不當, 但有d嘢係事實.
我都唔算多係 BK 留言既人, d人點留, 我就點回, 係咁.
作者: AdaHo123    時間: 08-9-26 12:51

原帖由 catcatmom 於 08-9-26 12:36 發表
如果學日文一定要日本人教, 學西班文一定要西班牙人教, o甘係好理想, 但實行起來有相當因難. 我相信全港無mud小學既外語加入必修課程, 而可長期請到母語老師做外語的主教.(SMC既法文係可以,可到佢topic再查問.)有既! 請告之, 好讓家長多認識一些學校.只要學校認為老師有能力教外語便可,家長可自行去學校了解外語老師既資歷.

我認識很多中國人前輩仍然係CU&HKU教緊日文, 只想提出學語言, 不一定用母語人士任教, 教文法本地老師教令學生容易明白.

你覺得 "大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練" 好礙眼, 都唔使東拉西扯啦, 死蠢.
我點解要對你無端端評擊, 得鬼閒! 你自己思覺思調兼狂躁症, 亂咁吠, 我先會學埋你發神經同你糾纏.
唔得, 受你咁既人影響就真係唔抵啦
你去照下鏡啦, 真係唔知自己樣衰?

作者: dabbycheung    時間: 08-9-26 12:53

catcatmon, AdaHo123,

大家無謂勞氣,以和為貴最重要!
作者: little-baby    時間: 08-9-26 12:56

你唔係講太多這間學校的不是, 而是講正這校最大的selling point, 我都係到收口的時間.  我都只是想以和為貴:)
原帖由 AdaHo123 於 08-9-26 12:42 發表

你講得啱, 每個人既要求唔同, 小朋友的性格唔同, 揀邊間學校都有家長自己既考慮.
咩我有講太多這間學校的不是嗎? 我承認用詞不當, 但有d嘢係事實.
我都唔算多係 BK 留言既人, d人點留, 我就點回, 係咁. ...

作者: catcatmom    時間: 08-9-26 13:02

dabbycheung

優才出左CR Report, 你又唔比我睇,
我知寫得很好, 千其唔好比d5識睇報告既人.

你隻兔兔不見了!

catcatmom  

原帖由 dabbycheung 於 08-9-26 12:53 發表
catcatmon, AdaHo123,

大家無謂勞氣,以和為貴最重要!

作者: little-baby    時間: 08-9-26 13:07

多謝贊賞! 但我老公成日話我教仔仔的作文又長又唔知表達什麼

我的小b 最後跟回哥哥讀九龍某私校.  當初想選其他直資原因不是哥哥讀的私校不好.  只是當時我也被bk 的一些topic 吸引住.

原帖由 hinhinmami 於 08-9-26 10:42 發表
little-baby:
你的中文寫得很通順呢,咁請問你的小朋友最終選了o個間真資or私校?

作者: dabbycheung    時間: 08-9-26 13:44

原帖由 catcatmom 於 08-9-26 13:02 發表
dabbycheung

優才出左CR Report, 你又唔比我睇,
我知寫得很好, 千其唔好比d5識睇報告既人.

你隻兔兔不見了!

catcatmom  

catcatmom,

我唔想阻住人地個topic, 我下午pm你再傾。
作者: monkeydad    時間: 08-9-26 14:32

AdaHo123,

Thanks for your tremendous efforts in highlighting the pros and cons of SMC which appears obviously not as your cup of tea.

I reckon "語文同數學科老師冇受過專科訓練" may not pose material impact to primary education as 小學課程尚淺.  Teaching is a process involves (1) acquisition of knowledge and digestion of such knowledge by the instructor; (2) throwing of such knowledge to the receivers and (3) absorption by the receivers.  Given its relatively simple and straight forward syllabus, very few would consider 專科專教 is of crucial importance in primary education.  The skill sets of the instructor in the knowledge transmission flow and management of such flow to yield predetermined objectives are more important instead.  The skill sets come with experience and from the heart and will of the instructor which are all qualitative, not quantitative.  It is not easy for observers rather than users to provide true and fair comments.  I understand from existing SMC parents that teachers of SMC are on top of this.

I had compared both YW and SMC last year and would like to "share" my observations -
The principal of YW made a fabulous presentation - "YW is school for fun and play" whereas Dr Li of SMC made a less interesting speech - "importance of language profficiency".  The result of the selection process revealed YW had picked up a remarkable number of boys from 根德園 and 劍鳴 - who were trained to learn one grade up, to love doing homework, dictation, test and exam (YW is a school for fun and play for lovers of homework, tests and exams) whereas SMC selected those who were relatively active and possessed certain level of proficiency in English.  This made me feel SMC is more clear and consistent.
作者: Reximom    時間: 08-9-26 14:49

作者: easybring    時間: 08-9-26 15:00     標題: 回覆 # 的文章

其實, 好學校(=受歡迎既學校)申請人數一定會上升, 唔好既(=唔受歡迎/辦得差既), 慢慢會冇人申請. 睇多幾年先. 對學校冇信心就唔好入讀or申請.
作者: Reximom    時間: 08-9-26 15:14

作者: HKQQbaby    時間: 08-9-26 16:18

阿西

你真是個明白事理的人, 希望你能為baby找到合適的學校. 你可多去YW ,SM, 的主題看,因為學校各有優點.

原帖由 阿西 於 08-9-26 10:16 發表

謝謝,明白了

作者: AdaHo123    時間: 08-9-26 18:07

原帖由 monkeydad 於 08-9-26 14:32 發表
AdaHo123,

Thanks for your tremendous efforts in highlighting the pros and cons of SMC which appears obviously not as your cup of tea.

第一, 我搵呢段舊聞出黎, 淨係想說明點解我咁講. 第二, highlight SMC 的報導, 只因內容提到其他學校, 又冇理由引人哋既報導只引一段, 所以 highlight, 無其他意思.
不必多心.

當然, 教師有冇受過專科訓練, 唔一定代表佢哋傳授知識既能力, 之但係, 點解現今 local 語文科老師一定要考基準試? 佢哋好多本身已經係本科畢業生, 又係讀教育的, 點解唔可以靠有心呢?
香港大把大陸落黎又有大學文憑既人, 點解佢哋又唔可以申請香港官津學校普通話或者中文科教席呢? 成日都話唔夠師資用普通話教中文喎.

有d觀點見人見智, 我就認為英文唔係一切. 我話過, 個個人要求唔同, 小朋友既性格唔同, 自己決定.

仲有, 英華揀咗d 根德園 and 劍鳴仔, 就產生 "YW is a school for fun and play for lovers of homework, tests and exams" 既推論, 都幾得意.
作者: kwanm    時間: 08-9-26 20:08

總體而言,選擇入讀SMC的家長大多數是不大認同現時傳統的教學方法,至於SMC所採用的方法是不是效果很好,沒有人敢下定論。這種方法,對於學校是一種嘗試, 對於家長何嘗不是一種嘗試。

但有一點我想肯定的是:一個少操練的學生在短期内的考試成績多數不及多做練習的學生。

所以還是應該家長自己想清楚, 究竟自己的小朋友適合哪閒學校。
作者: Kittymummy    時間: 08-9-26 20:29

同意 !!! 我唔敢講人地學校好唔好, 只知要留意第日中學畢業之後出路. 同埋公開試中文可唔可以handle ?  我囡囡讀津校P.3, D 中文真係比想像中.........深 !

原帖由 kwanm 於 08-9-26 20:08 發表
總體而言,選擇入讀SMC的家長大多數是不大認同現時傳統的教學方法,至於SMC所採用的方法是不是效果很好,沒有人敢下定論。這種方法,對於學校是一種嘗試, 對於家長何嘗不是一種嘗試。

但有一點我想肯定的是:一個少操練的學生 ...

作者: G-Ma    時間: 08-9-26 21:45

英文唔係一切, 但係係好重要, 就算升中自行派位, 去interview好多學校都要用英文interview. 英中亦係全部用英文上課.  我好記得自己由小學升上中學既時候, 要應付大量既英文課文真係好吃力, 要好辛苦先追得上.  想會考考得好, 英文好一定著數d.  要學好英文唔係一朝一夕, 係一定要多聽多講多寫, 學校有好既英語環境對小朋友一定有好處.  

原帖由 AdaHo123 於 08-9-26 18:07 發表

第一, 我搵呢段舊聞出黎, 淨係想說明點解我咁講. 第二, highlight SMC 的報導, 只因內容提到其他學校, 又冇理由引人哋既報導只引一段, 所以 highlight, 無其他意思.
不必多心.

當然, 教師有冇受過專科訓練, 唔一定 ...

作者: WD40    時間: 08-9-28 00:22

G-Ma,

我好同意你嘅講法,所以我地揀咗SMC,自從9月開學到而家,見到囝囝啲工課其實同一般小學冇太大分別,只不過多咗啲學校自製教材,同埋除咗中文外,其他科目全部用英文教,重會有法文、日文同西班牙文學,琴日囝囝重教我地用法文同人打招呼及介紹自已。

原帖由 G-Ma 於 08-9-26 21:45 發表
英文唔係一切, 但係係好重要, 就算升中自行派位, 去interview好多學校都要用英文interview. 英中亦係全部用英文上課.  我好記得自己由小學升上中學既時候, 要應付大量既英文課文真係好吃力, 要好辛苦先追得上.  想會 ...

作者: G-Ma    時間: 08-9-28 01:15

要教好佢地中文, 身處係中國人社會, 成日有得聽有得講有得睇, 我自己一D都唔擔心, 所以就算SMC中文可能比外面小學弱D都唔係大問題.  反而英文, 要學得好, 光靠屋企(除非父母英文都好好)係好難做得到, 一係就出去補習, 要學得好仲可能要搵外籍老師教, 一星期要補好多堂先有成效.  其實好多名校, 佢地英文好都係學校比壓力學生, 跟唔上自己出去補到識, 學生係要加倍時間, 加倍努力先可以跟到進度.

相反我自己見囡囡係SMC係好輕鬆就學得好英文, 功課壓力唔大, 夜晚我地仲有時間可以睇下書, 我通常會同佢睇中文書, 希望可以提高番佢中文水平.

都係果句各人有各人要求, 我自己會重視質量多過數量, 我希望小朋友吸收知識唔係"硬塞", 唔係"短暫記憶", 而係係愉快過程中消化, 理解, 吸收, 然後再懂得運用.
作者: monkeydad    時間: 08-9-28 08:28

WD40 and G-Ma,

I am very happy that we (like most of the SMC parents) share the same view.

I have compared the homework (both the load and style) of SMC to YMT Catholic - SMC has less writing and copying but is rather creative and interesting.

My boy just finished the Maths project - which was to find out animals / insects with different number of hands and feet; select the best type and create your own wish.  During the process, my boy has learnt and was directed to think about the purposes of different number of hands and feet before he chose the best type.
作者: kls12    時間: 08-9-28 23:02

要做到 "愉快學習" 中的 "愉快" 是很容易.
但要同時做到 "愉快" 及 "學習" 就不是容易.
不知SMC是否做得到後者? (不是SMC做不到,是我不知)

舉一個例子,若小一至小三在是沒有默書,他們能否串到1-20的英文?

我喜歡有一個英文的環境,但不太認識這鬆散的課程.
作者: HKQQbaby    時間: 08-9-29 08:50

SMC 開學至今已Dictation one time, this friday will be 2nd dictation. Each time is 20 words. (i.e. tradition, extended, wardrobe,...). Religious Study (宗教科) 需寫篇英文短文多謝God & 寫寫my hope this year.

故不清楚SMC 的可直接到 "小學一覽"內SMC 專欄內看看, 不要無憑猜測.

作者: kls12    時間: 08-9-29 09:28

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-29 08:50 發表
SMC 開學至今已Dictation one time, this friday will be 2nd dictation. Each time is 20 words. (i.e. tradition, extended, wardrobe,...). Religious Study (宗教科) 需寫篇英文短文多謝God & 寫寫my hope this  ...

已在 "小學一覽" 問了
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1668586&extra=page%3D1

No one told me the answer like yours.

我不是無憑猜測

作者: kls12    時間: 08-9-29 09:36

HKQQbaby ,

讀直資或私校其中要買的,是學生的質數,出名的學校會吸引到好的學生去讀,SMC的英文環境很好,但學生的質數如何?
有沒有默書測驗考試?
有沒有人留班?
成績表是什樣編排?

Thanks for your comment
作者: G-Ma    時間: 08-9-29 10:28

SMC係有默書, 中文大概係兩星期一次, 英文大概一個月一次.  

1-20係唔需要默, 因為係math既運用時候已經常常要寫, 就算hundred, thousand, 呢d字佢地已經成日要寫, 又點會唔識串.  學生字唔一定要從默書去迫佢地學, 係運用過程學會更有效同入腦.  

無錯愉快係好, 但學習都好緊要.  有d家長覺得交咗個小朋友比學校(特別係名校), 就以為佢自自然然成績就會好, 其實幾好既學校, 除咗學校本身既教學方法之外, 小朋友既能力同投入感, 家長肯付出既時間同引導方法都會直接影響學生學習既成效.  所以唔同既人係同一間學校出嚟會有唔同既成績.

sm既好處係, 佢本身壓力唔大, 雖然佢既課程同外面學校一樣, 但學校唔會好"谷", 而且學校係用鼓勵方法, 所以只要學生上堂肯專心, 家長返屋企加以輔導, 大部份同學都可以好容易吸收到.  當然如果家長完全放哂手, 唔理小朋友既進度, 而小朋友本身又唔專心, 咁就梗係只有"愉快", 無"學習".
作者: catcatmom    時間: 08-9-29 14:08

其實我想講句, p 1-3 無默書, 唔係smc, 係第二間.  其實e+好多優質私校都好少功課.像私小APS, 九龍塘小學.... , 他們學術成績都不比功課多既私小(SFA)"遜".
禮賢小學係p1-3係活動教學(愉快學習), 學生做主導, 每人中文堂要剪報, 抽學生出來做報導新聞.係 two way communication
傳統係one way 老師講完書走. 其實津校都有,但少d.  

原帖由 kls12 於 08-9-28 23:02 發表

舉一個例子,若小一至小三在是沒有默書,他們能否串到1-20的英文?

我喜歡有 ...
作者: sara    時間: 08-9-29 14:46

如果不認同學校的理念,請不要選擇那間學校了。否則,家長會經常質疑學校的教學法,對老師及學生本身也不是太好!

如果你認為默書就是教育,又或者學習必須要辛苦, 那麼,傳統教育真的很適合你!有這麼多傳統學校適合你,為什麼還要考慮其他不合乎自己理念的學校呢?其實你應該很慶幸,香港真的有很多學校適合你!

就是因為我由小到大都不喜歡默書,寫字,及做功課! 所以我才會讓女兒選擇校風較自由的學校!其實我也覺得自己很幸運,因為在這年頭能有多元化的學校讓我選擇,亦慶幸自己可以選擇付錢買到自己想要的教育!

我覺得傳統教育有很多長處,也不會質疑別人的選擇,只是各人有各人的喜好, 不能作出任何比較.

原帖由 kls12 於 08-9-28 23:02 發表

我喜歡有 ...

作者: monkeydad    時間: 08-9-29 18:31

kls12,

You are correct "出名的學校會吸引到好的學生去讀" like Cambridge, Oxford...  However, not all the applicants are fit for Cambridge, Oxford...  Those fail to get into Cambridge, Oxford have to find a school also.  Whether a school is good or not depends considerably on whether it fit your kid.

It is not easy to find you an answer on "學生的質數" as there is no generally accepted quantitative criteria to make such judgement.  Just a simple thought - parents of SMC have to pay some $30k a year.  Hence, they all would expect something from the school and also on their kids.  In this regards, the quality of the students would not be bad.

默書測驗考試 - the school told us "officially" that there would not be any formal test nor exam for P1.  However, we find there are dictation, quiz and tests during the class.  I think this is primarily for the teachers to test the standard of the students and adjust the pace accordingly.  HKQQbaby has replied to you on this already.  Starting from P2, there are 3 term exams a year.  It is not much different from traditional schools except that SMC has less writing and copying.  If you think writing and copying are the key elements for your kids to learn, SMC may not fall in your category then.

In respect of 成績表, I think it is quite similar to all schools - reflection of the exam results.

I am not sure whether you are interested in SMC or you just want to make a challenge on the teaching style of SMC.  Anyway, I am happy to share what I know and hope this would help.

原帖由 kls12 於 08-9-29 09:36 發表
HKQQbaby ,

讀直資或私校其中要買的,是學生的質數,出名的學校會吸引到好的學生去讀,SMC的英文環境很好,但學生的質數如何?
有沒有默書測驗考試?
有沒有人留班?
成績表是什樣編排?

Thanks for your comment ...

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-29 18:40

After referring to monkeydad's comment, I am sure I know what kind of school I am looking for.  That is SMC (if I am lucky).  For those parents who have different opinion, no need be so angry, as we just want to share our own opinion.  Different points of view will be supported by different persons.  Anyway, thanks all the comment.

原帖由 monkeydad 於 08-9-29 18:31 發表
kls12,

You are correct "出名的學校會吸引到好的學生去讀" like Cambridge, Oxford...  However, not all the applicants are fit for Cambridge, Oxford...  Those fail to get into Cambridge, Oxford have to f ...

作者: kls12    時間: 08-9-29 22:45

原帖由 sara 於 08-9-29 14:46 發表
如果你認為默書就是教育,又或者學習必須要辛苦, 那麼,傳統教育真的很適合你!有這麼多傳統學校適合你,為什麼還要考慮其他不合乎自己理念的學校呢?其實你應該很慶幸,香港真的有很多學校適合你!

就是因為我由小到大都不喜歡默書,寫字,及做功課! 所以我才會讓女兒選擇校風較自由的學校!其實我也覺得自己很幸運,因為在這年頭能有多元化的學校讓我選擇,亦慶幸自己可以選擇付錢買到自己想要的教育!

首先,並不是每個人都會覺得默書是辛苦的,有的覺得很容易.

第二,有很多喜歡SMC的家長都說"不喜歡默書",所以給我的錯覺是沒有默書的.我覺得適當的默書是好的.

第三,我覺得SMC是成功的,最少吸引到很有質量的家長.

我有朋友的子女讀得很辛苦,我都是想了解多一點來給他們多一些選擇吧!

作者: kls12    時間: 08-9-29 22:48

原帖由 monkeydad 於 08-9-29 18:31 發表
kls12,

You are correct "出名的學校會吸引到好的學生去讀" like Cambridge, Oxford...  However, not all the applicants are fit for Cambridge, Oxford...  Those fail to get into Cambridge, Oxford have to f ...

Thanks for you share.
作者: kls12    時間: 08-9-29 22:58

原帖由 catcatmom 於 08-9-29 14:08 發表
其實我想講句, p 1-3 無默書, 唔係smc, 係第二間.  其實e+好多優質私校都好少功課.像私小APS, 九龍塘小學.... , 他們學術成績都不比功課多既私小(SFA)"遜".
禮賢小學係p1-3係活動教學(愉快學習), 學生做主導, 每人中 ...

我有個同事的囝囝是讀禮賢幼稚園的,老師建議他不要讀傳統小學,讀了基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,這間比禮賢小學更活動吧!
作者: catcatmom    時間: 08-9-30 00:13

禮賢小學只有幾十個位給幼稚園部, 小學一級只收8x人, 而禮幼係好多學生(130人), 小學部會選邊類型禮幼生? 假設有賢幼生係好活躍, 上堂好嘈...  最好讀國際學校.
樓主提到一所學校,唔只活仲好自由. 係一間中國式國際學校.

禮小本身p1-3 活動教學, 行了十多年,  禮賢p4就轉傳統, 活完再轉傳統, 係好work, SMC都係一樣, 兩個校長唔知係咪識既?  
禮幼唔同培正, 不會全收自己幼生, 會選番d top 既學生,佢收唔曬, 咪提議d學校比家長參考吓. 老實講小朋友係好smart & 活躍型, 只要守規則, 禮賢都自己收番.   

其實讀傳統學校, 好多時唔係小朋友讀唔到, 係大人讀唔到, 唔冼find out 個原因. 道理一字之淺.  

原帖由 kls12 於 08-9-29 22:58 發表

我有個同事的囝囝是讀禮賢幼稚園的,老師建議他不要讀傳統小學,讀了基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,這間比禮賢小學更活動吧!

作者: smartcar    時間: 08-9-30 04:45

I was once fancy the beauty of happy learning and picked a happiest school for my boy in Kinders..and beleived the continue happy learning in Primary and Secondary.

Altought he has 1-2 homework a week and appeared very happy learning.  I have no problem.

The Kinder-Primary-Scondary school are joined and supposed to be through train.

During P.1 interview, the P.1 school teacher asked the English name of the kinder..(it is a long university name).  My son could not answer.

This is an example to the real world.  The beauty of happy learning is not widely recognized.  Most Primary school prefer to pick difficult Kindner starting handwriting in K.1.

This is called quality and benchmark.

I then realize what I was wanting is just a dream.  This is the standard in HK unless you can find another standard to fit your kid(study oversea??).  

Moreover, I might strip off my kid's right to learn/tolerate/suffer in school if I insist happy learning.  Study in tougher school is also part of learning and living.

I remember I have read somewhere that "If you don't boost the kid when they are young, they will eat grain in future"(in Chinese )

I still fancy happy working..but who care

I don't mean to spark off any flame here.  Parents have their perference and belief.  There is no absolute answer for what school comparing to others.  The English environment in SMC should be better than YW.

In YW, apart from ordinary English classes, two NET classes a week.  Other subjects are delivered in Chinese or Mandarin.

作者: kyliema2006    時間: 08-9-30 09:36

Dear smartcar,

愉快學習祇是一個口號,學校參與這個遊戲,應清楚解釋這個遊戲背後的真正理念,家長要有肯參與及肯付出的心,這個遊戲才會有滿意的成果。

小兒的學校也是一間標榜愉快學習的學校,校長清楚講解學校會較少功課、少壓力,原希望家長能每天騰出時間與孩子閱讀,多帶孩子看世界,及無時無刻教導孩子。家長應不需物色補習老師,因為最好的補習老師應該就是父母自己(當然若父母學識不足,真的幫不了)。愉快學習並不等於程度淺易,學校用的英文練習,應該與外國看儕的,孩子要成龍成鳯,主要是靠自己,要有自學的心才是最重要。

原帖由 smartcar 於 08-9-30 04:45 發表
I was once fancy the beauty of happy learning and picked a happiest school for my boy in Kinders..and beleived the continue happy learning in Primary and Secondary.

Altought he has 1-2 homework a wee ...

作者: sara    時間: 08-9-30 09:51

kls12,

對不起,我個人不喜歡默書不代表很多smc家長不喜歡!
這是我的個人問題!希望你不要以概偏全!

原帖由 kls12 於 08-9-29 22:45 發表

首先,並不是每個人都會覺得默書是辛苦的,有的覺得很容易.

第二,有很多喜歡SMC的家長都說"不喜歡默書",所以給我的錯覺是沒有默書的.我覺得適當的默書是好的.

第三,我覺得SMC是成功的,最少吸引到很有質量的家長.

...

作者: G-Ma    時間: 08-9-30 10:33

好同意kyliema2006所講.  家長要有肯參與及肯付出的心,愉快學習才會有滿意的成果。

smc教學既程度係同外面一樣, 只係係過程當中, smc唔會好"谷"小朋友, 唔會比好大壓力小朋友, 抄寫功課較少, 反而寫作功課會多d (其實呢d都係練寫字既方法, 只係佢地唔係要小朋友重覆寫某d生字, 而係隨意創作) 多咗既空餘時間, 父母係應該引導佢地去睇多d課外書, 可能睇一D有教育意義既電影/電視, 吸收多d其他既知識, 咁先會達到愉快學習既理想成果.  因為學習唔應該只係有書本知識, 仲有德育, 社交, 領導才能, 組織能力, EQ, 團體精神, 助人精神等等......仲有好多好多.  所以如果家長懂得利用時間, 肯付出時間引導小朋友, 咁愉快學習先會有理想效果.

當然係傳統學校, 同樣地家長肯付出時間, 都可以達到同樣效果, 只不過係因為功課, 考試壓力大, 好多時家長同小朋友都未必有時間再去想其他, 只可以集中先攪掂學科上既野.

原帖由 kyliema2006 於 08-9-30 09:36 發表
Dear smartcar,

愉快學習祇是一個口號,學校參與這個遊戲,應清楚解釋這個遊戲背後的真正理念,家長要有肯參與及肯付出的心,這個遊戲才會有滿意的成果。

小兒的學校也是一間標榜愉快學習的學校,校長清楚講解學校會較少功課 ...

作者: catcatmom    時間: 08-9-30 11:03

你間kinder, 我朋友個仔讀了一年, 無鞋挽屐走! 愉快教學唔係o甘既 ! 我一早收曬"風".   

原帖由 smartcar 於 08-9-30 04:45 發表

Altought he has 1-2 homework a wee ...

作者: kyliema2006    時間: 08-9-30 11:29

讀一年,要無鞋挽屐走,點解咁得人驚,我又想知添!

原帖由 catcatmom 於 08-9-30 11:03 發表
你間kinder, 我朋友個仔讀了一年, 無鞋挽屐走! 愉快教學唔係o甘既 ! 我一早收曬"風".   

作者: monkeydad    時間: 08-9-30 11:32

Smartcar,

I totally agree with Kyliema2006 and G-Ma - parents involvement.

My boy was in the same kinder as you boy.  He knew the name of the kinder both in Cantonese and English while he was in K2 as we understood this would be a quite standard question to be asked during interviews.

I would say graduates from the kinder you mentioned (HKBUK) are relatively weak in writing and spelling as the kinder is rather focused on training the kids to think and explore by themselves through the theme based curriculum in which the contents are quite indepth at kinder level - this is the strengh of the kinder (though this is not widely accepted by most schools).  I also understand some of the parents of this kinder did supplement the weakness of the kinder by putting their kids to tutorial class like kumon for sake of smooth transition into traditional schools.  

I am very glad that SMC advocates similar teaching style so that we can have continuity.  

I note even DBS and St Paul Co-ed are adopting the same - less homework, more activities and to develop the habit of self-learning.  The major homework in St Paul Co-ed in P1 is to read 40+ books a year.  Students would learn a lot of vocabulary and from contents of these books - i.e. knowledge outside the school syllabus.  While DBS has little homework, the exam paper is not that easy (usually 1-2 grade up) and this is to develop aggressive self learning discipline of its students and provides flexibility for the parents on what have to be enhanced for their kids.  The exam is the benchmark of what should be known to the students of the same grade per the school's standard.
P.S. these are the real cases of the kids of my friends currently studying in St Paul Co-ed and DBS (P5 and P6 respectively).  Their calibre are fit for those schools and both of them find it not difficult.
作者: kyliema2006    時間: 08-9-30 11:55

對,聖保羅男女的小學都是很輕鬆的,因為差不多每個家長都會培育其子女,所以成績都很突出。但到中學就變回傳統中學了。
作者: monkeydad    時間: 08-9-30 12:03

Kyliema2006,

If the kids are fit for the school, they would find school life happy and easy.  That's why I try to point out that suitability is most important.  Hence, parents have to know their kids well and also to know themselve well (evaluate how much time resources could be spent on the kid) before they choose the school.  One's candy may be another person's poison.

原帖由 kyliema2006 於 08-9-30 11:55 發表
對,聖保羅男女的小學都是很輕鬆的,因為差不多每個家長都會培育其子女,所以成績都很突出。但到中學就變回傳統中學了。

作者: monkeydad    時間: 08-9-30 12:23

Catcatmom,

I think your friend did not have conducted sufficient research before putting the kid there.  The style of the kinder remains the same - theme based curriculum, less writing and copying as the kinder believes the early education should be an extension of family education.  Thus, students are not required to put on school uniforms and the themes they study are closely related to real life, e.g. they learn sports and the olympic game in 2nd term 2008 in very depth.  Besides, doing too much writing at an early stage is considered not so good for the kids as their small muscles have not yet fully developed.

I understand some parents of the kinder were quite frastructed in the P1 process as the affilate primary school suddenly refused to accept all graduates from the kinder (against what was said in the K1 interview - a full chain school from kinder to U).  Besides, the teaching style of the kinder are not widely accepted by most traditional schools.  This is a valid point that parents have to consider.

Frankly speaking, the kinder really help developing the curiosity and creativity of the kids as they are encouraged to explore and express their views.

I would say the mentioned kinder is different with traditional kinders but close to international kinders, like ESF, Kingston...  It is good that your friend realized the gap in time.

原帖由 catcatmom 於 08-9-30 11:03 發表

作者: francisyyw    時間: 08-9-30 14:17

一句講哂,
要威就讀YW(話比人聽會馨香D),

其他嘢(好處),
各有不同,
因人而異,
無謂拗,

其實,大家心裡有數,
何必要別人認同你/我的看法

最重要是貴子女適合那一間學校,
自己最清楚,

我的仔女,又點同你的仔女,
我住新界,
你可能住九龍或香港,

我的小朋友想搭校車,
你的小朋友可能坐BEN屎(打個比喻),

大家的情況同條件各有不同,
不能一概而論,
以免以偏概全,

最好都係自己想/唸清楚好D!

原帖由 monkeydad 於 08-9-30 12:23 發表
Catcatmom,

I think your friend did not have conducted sufficient research before putting the kid there.  The style of the kinder remains the same - theme based curriculum, less writing and copying as ...

作者: sara    時間: 08-9-30 14:50

其實我並不知道你們討論的是什麼幼稚園!只是我很認同monkeydad所說,一定了解自己及子女,才能選擇一間合適的小學!

有很多家長一邊抱怨傳統教育令他們喘不過氣來,但當學校的功課少了,他們又會覺得子女學不到什麼,又向學校投訴了! 其實,他們自己又攪不清楚自己想要的教育是什麼!

作者: kyliema2006    時間: 08-9-30 14:54

I concurred.

原帖由 monkeydad 於 08-9-30 12:03 發表
Kyliema2006,

If the kids are fit for the school, they would find school life happy and easy.  That's why I try to point out that suitability is most important.  Hence, parents have to know their kids ...

作者: catcatmom    時間: 08-9-30 15:30

Monkeydad

幼稚園係玩國際學校自由風,啟發思維為主, 朋友一早收了風先至入去.當年佢係好難考入去,讀了一年便走了, 去了間國際幼稚園讀完k1&k2, (因幼稚園沒有k3), 轉校之後一樣無默書, 無抄寫, 朋友個仔英文很好(佢係mix), 所以不是為了英文好而轉校, e+dbs讀緊小5.

沒一間學校or 幼稚園會please everybody, 朋友經過心思熟慮先入學, 結果發覺唔係自已杯茶.至於學校係點? 讀過既家長比其他人清楚. 唔方便disclosed朋友既comments.
引來爭議. 還是說說如果你是認同佢既理念, 為何不讀升校小學部, SMC相比下亦不容易考.         

原帖由 monkeydad 於 08-9-30 12:23 發表
Catcatmom,

I think your friend did not have conducted sufficient research before putting the kid there.  The style of the kinder remains the same - theme based curriculum, less writing and copying as ...

作者: monkeydad    時間: 08-9-30 16:23

Catcatmom,

Thanks for your response and apologize for my misunderstanding.  I am happy to learn your friend eventually found her cup of tea.

We didn't take up the offer from the affiliate school because we were quite disappointed with the inconsistency of the school board.  In our K1 interview in Dec 2004, we were clearly told that it would be a full chain from kindergarden to secondary using the same 理念.  However, we subsequently found out (very late, in K3) the affiliate school is not following that 理念.  The affiliate school is moving towards the traditional school style.

Besides, the most determining factor was our 2nd interview with the vice principal of SMC - she explicitly and concretely decribed the style and methodology used in SMC whereas we found the 2nd interview of the affiliate school did not provide anything of similar nature.
作者: WD40    時間: 08-10-1 17:36

System deleted.

作者: sara    時間: 08-10-2 09:50

上年既second interview都令我好impressed ! 因為Miss lee 講得出個interview我個女既動態,真係從interview結果分析到我個女既強項&弱項! 我係個女既媽咪,佢有咩好有咩唔好都幾了解,但係佢地interview左一個鐘,就可以知道一個小朋友的質素,所以我真係覺得學校有放心思去interview學生!所以一早就give up左大抽獎啦!
而且,學校個英語環境真係好好!其實很多學校(中學都係)話就話EMI學校,其實d早會,水運會or上課等等都係用中文運作,係掛羊頭賣狗肉的!

原帖由 monkeydad 於 08-9-30 16:23 發表
Catcatmom,

Thanks for your response and apologize for my misunderstanding.  I am happy to learn your friend eventually found her cup of tea.

We didn't take up the offer from the affiliate school bec ...

作者: ChapmanMa    時間: 08-10-3 09:53

Hi Sara, did you also apply other school ? And how you choose ?

原帖由 sara 於 08-10-2 09:50 發表
上年既second interview都令我好impressed ! 因為Miss lee 講得出個interview我個女既動態,真係從interview結果分析到我個女既強項&弱項! 我係個女既媽咪,佢有咩好有咩唔好都幾了解,但係佢地interview左一個鐘,就可 ...

作者: AaronMa    時間: 08-10-3 10:08

Hi ChapmanMa,
Your son looks so familiar..   Do you live in Tsuen Wan??
作者: ChapmanMa    時間: 08-10-3 11:58

Hi AaronMa, I live in Kwai Fong.  Do you know me ?  

原帖由 AaronMa 於 08-10-3 10:08 發表
Your son looks so familiar..   Do you live in Tsuen Wan??

作者: AaronMa    時間: 08-10-3 12:10

Then maybe not.. ..  I saw a kid in my living area (Tsuen Wan) and he looks so much like your son..
作者: ChapmanMa    時間: 08-10-3 12:15

That means my son's 樣貌 is so common.. he..he.. Is you kid studing in SMC or Ying Wah ?

原帖由 AaronMa 於 08-10-3 12:10 發表

Then maybe not.. ..  I saw a kid in my living area (Tsuen Wan) and he looks so much like your son..

作者: AaronMa    時間: 08-10-3 12:21

I got the offer from SMC.  Waiting for Ying Wa but not quite interested becoz I want English school.  I also applied DBSPD..   Should be difficult..
作者: ChapmanMa    時間: 08-10-3 12:26

I see and congradulation to you.  I like SMC very much.  Hope I am lucky la.  Please advise when is your 1st interview ?  I am still waiting for the result.  I did the 1st interview on 26 Sep....

原帖由 AaronMa 於 08-10-3 12:21 發表
I got the offer from SMC.  Waiting for Ying Wa but not quite interested becoz I want English school.  I also applied DBSPD..   Should be difficult..

作者: sara    時間: 08-10-3 13:43

我上年幫個女報左DGS, ST.PAUL,九龍塘&禮賢. 我個女有IN左DGS & ST.PAUL,當然只係陪跑啦!之後SM得左,我又要生仔(我個仔10月22日出世),所以已經無去九龍塘小學&禮賢既INTERVIEW啦!(好似係10月尾)
我係10月中已經CONFIRM左SM啦. 之後都有諗過讀返個女幼稚園直上那間小學,但那間學校的中文不是普通話教,而且其他科都不是英語教學,又要俾學費,交通又不便,所以最後都放棄了!
坦白講,要俾學費就一定是學校有特別之處,否則何不考慮津貼小學?

原帖由 ChapmanMa 於 08-10-3 09:53 發表
Hi Sara, did you also apply other school ? And how you choose ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5