教育王國

標題: 2年級的家長, 請進來! [打印本頁]

作者: yk0108    時間: 08-9-25 17:55     標題: 2年級的家長, 請進來!

其實想搵個位呻吓!!
你們會怎樣準備音樂, 視藝等等科?  那天派回條返來, 普通話考筆試 ?!  我只是想個囡識聽識講普通話, 這個年紀學普通話記聲母, 韻母, 效用有幾大?  我只怕她最後識寫 , 但聽和講就......
視藝科久唔久就派張白紙返來畫, 個囡又唔識畫, 係咪即係暗示家長自己教? 從好處想, 如果將來5,6年級呈分試, 派返來畫, 咁找人畫可以提高分數.
那個動畫英語街, 係咪俾果d英文程度己經幾好的小朋友做?每日5個新生字, 水過鴨背.   
唉! 可能我自己唔識教, 有時都幾沮喪.

作者: shirley1509    時間: 08-9-26 14:12     標題: 大家咁話啦

yk0108

我呢兩日先係" 小學雜談" 度呻完咋 ,而家又到你,其實真係唔明啲學校想點,越來越多嘢。噚晚之嘛呀女叫我同佢溫普通話。今日默書,我見到張普通話咁paper 嗰啲 ga go ge gl 呀﹐"衣衣哦哦" 又咩聲母、韻母,真係考起我 ,我同呀女講媽媽唔識喎,我又冇學過, 夜ma ma :time: 去邊到揾人教呀。好彩佢又唔係話唔識。只係有啲音唔識讀咋,好彩後尾我揾到嗰網址有教咋,唔係都唔知點算,我都話而家啲媽媽一係就十項全能,精通多國語言。琴棋書畫(要做美勞、音樂 )一係就億萬富翁。如果唔係點樣科科揾人補啫。 yk0108 努力呀。
作者: pattyw    時間: 08-9-26 14:33

其實想問係唔係間間學校都係敢?
覺得佢地而ga讀書辛苦過舊時好多
小一就要測普通話,個時邊有ga
小一、二識得d乜ar
米又係家長辛苦,若小朋友成績好
功勞多數係mama,功課、測驗、考試
全部既mama都有參與
作者: vivian6108    時間: 08-9-26 19:55

何止小一二, 小三以上仲犀利. 每日6-8樣功課架.
作者: ziter    時間: 08-9-26 21:34

各位媽媽,
看來大家對女兒的學習也感觸良多, 說真呢,這個社會將來變得怎樣,很難預測,作為媽媽,還是希望孩子好好裝備自己.有時聽朋友分享,一些名校的家長十分功利,家長與家長之間難以交心,只想'吐料',我真希望大家在這裡大家可互相扶持,做到'我好,你好,大家好'!!!!!!
作者: yk0108    時間: 08-9-29 00:42

好開心聖母小學的topic人氣好似旺了些! 也謝謝你們聽我呻, 亦希望一齊呻!
我想遇到的問題不是只是這間學校才有, 一個老師要教起碼三科. 曾經同過一個小學老師傾談, 他本身都無教音樂, 但學校要佢頂埋, 唯有自己去圖書館找些資料來教. 那麼他能教到什麼樣的程度, 可想而知. 偏偏個"正苦"又話一生一體藝, 其實就是有錢的就自己去出面學, 但5,6年級又拿這些科目呈分, 所以我覺得獅子頭說得對, 可能要億萬富翁才能. 因此, 我覺得香港的教育有點不公平. (或者這個世界本來就是不公平!!!)不過, 現在新一批的老師是比較有愛心和耐性, 總算是一個進步!
阿囡高班每個星期飲兩三次蒙牛, 我自己就經常食晒阿囡的樂天熊仔餅和蒸著餅, 可能兩母女都要排期驗腎....?!
今個星期二的英文默書範圍是什麼? 根據之前給的資料, 現在那範圍一些都未教, 真係要星期二默?
ZITER, 我是來"吐料", 不是來交心架, 哈哈!
作者: shirley1509    時間: 08-9-29 12:47

原帖由 yk0108 於 08-9-29 00:42 發表
好開心聖母小學的topic人氣好似旺了些! 也謝謝你們聽我呻, 亦希望一齊呻!
我想遇到的問題不是只是這間學校才有, 一個老師要教起碼三科. 曾經同過一個小學老師傾談, 他本身都無教音樂, 但學校要佢頂埋, 唯有自己去圖 ...

yk0108

英文黙書改咗時間喎,你知唔知。第二次係 14/10 呀
作者: yk0108    時間: 08-10-3 23:01

shirley獅子頭,

今年黃老師這個班主任樣樣嘢都捉到好緊, 我覺得記缺點在望......唉!
請check pm.
作者: shirley1509    時間: 08-10-4 14:26

原帖由 yk0108 於 08-10-3 23:01 發表
shirley獅子頭,

今年黃老師這個班主任樣樣嘢都捉到好緊, 我覺得記缺點在望......唉!
請check pm.

係呀, 我個女都寫咗3 次 手冊喇,欠呢樣欠嗰樣,我都心灰意冷,今年呢個班主任都係好驚佢。
作者: yk0108    時間: 08-10-4 18:32

shirley,

你check了pm未? 去唔去?
作者: shirley1509    時間: 08-10-8 16:02

原帖由 yk0108 於 08-10-4 18:32 發表
shirley,

你check了pm未? 去唔去?

我pm 咗你喇,你睇咗再回覆呀。
作者: yk0108    時間: 08-10-8 17:27

我都pm咗你. 有無睇學校網頁? 有個小一,二宗教活動, 你囡和我囡坐埋一齊影了些相.
作者: pattyw    時間: 08-10-8 17:49

寫手冊
已變成麻木
作者: shirley1509    時間: 08-10-9 11:51

原帖由 yk0108 於 08-10-8 17:27 發表
我都pm咗你. 有無睇學校網頁? 有個小一,二宗教活動, 你囡和我囡坐埋一齊影了些相.

有呀,睇咗喇

我pm 咗啲問題 呀,你睇下啦

作者: yk0108    時間: 08-10-10 15:40

其實, 英文已經有pen A 和 pen B writing, 有無必要加多本handwriting?
作者: shirley1509    時間: 08-10-11 11:05

原帖由 yk0108 於 08-10-10 15:40 發表
其實, 英文已經有pen A 和 pen B writing, 有無必要加多本handwriting?

噚日星期五有 2 本 英文 , 一本中文, 又中文書法,寫字都寫到手軟。又要慢慢寫靚啲,唉﹗幾鬼um時間。
作者: shirley1509    時間: 08-10-14 09:56

yk0108

pm   咗你喇。
作者: pattyw    時間: 08-10-15 17:43

原帖由 shirley1509 於 08-10-11 11:05 發表

噚日星期五有 2 本 英文 , 一本中文, 又中文書法,寫字都寫到手軟。又要慢慢寫靚啲,唉﹗幾鬼um時間。

由有少少心機寫
到寫到無心機
因為要靚d
又擦又改好多次

+上大小姐本來已無乜心機
重難
作者: YiChingMaMi    時間: 08-10-21 13:32     標題: 回覆 # 的文章

大家好, 我是聖母09準小一家長, 看過大家之前的討論, 知道功課和默書的壓力都很大, 想知大家的女女讀得開唔開心? 會唔會成日唔想返學? 老師係咪好惡?  謝謝!

作者: ekan    時間: 08-10-23 00:16     標題: 回覆 # 的文章

請問有冇電腦上的功課,即如"每日一篇"之類.如有,大概有多少份上網做的功課?

要付款嗎?
作者: shirley1509    時間: 08-10-23 11:24

原帖由 ekan 於 08-10-23 00:16 發表
請問有冇電腦上的功課,即如"每日一篇"之類.如有,大概有多少份上網做的功課?

要付款嗎?

每日一篇 - 日日都要做(包括假期) 每個月不少於 20 篇
如果不足數當欠交

英語街 -  一星期 做 3 篇
免費的
作者: yk0108    時間: 08-10-24 02:26

原帖由 YiChingMaMi 於 08-10-21 13:32 發表
大家好, 我是聖母09準小一家長, 看過大家之前的討論, 知道功課和默書的壓力都很大, 想知大家的女女讀得開唔開心? 會唔會成日唔想返學? 老師係咪好惡?  謝謝! ...

Hello Yichingmami,

囡囡返學返得很開心,  同學但們亙助亙愛, 記得上年第一次測完驗後的德育課, 便教小朋友要亙相鼓勵, 不好嘲笑成績不好的同學. 對於跟不上的同學都想辦法幫助, (如果極跟不上都會叫學生出去補習) 一, 二年班上堂有些都是用遊戲的方式教導.
老師很有愛心, 時常都找到地方去鼓勵和讚賞, 欠交功課也沒有很兇惡的責駡, 只是不停的提和會記錄在手冊, 成績表 ,超過廿次是會記缺點. 我囡囡是因上堂時不停口和沒禮貌, 而被老師兇惡地駡過, (如果我是那位老師,屢次叫不聽, 又阻住上堂, 也會狠狠地責駡)今年老師都說囡囡有禮貌了, 所以可能有些情況老師會悪D.
默書不算有太大壓力,  中英文一個學期默八次, 中文1-2課咁默, 英文通常有預默.
功課就每天6-7樣, 如果認真做1.5-2小時做完, (不計那些視藝科等), 但有時我都覺得多了少少無謂的抄寫(幸好不是每日都會咁)
有時教功課教得氣餒時都會想,轉校會否好些? 但轉去那些學校? (國際學校又無錢讀, 直資選學生爭崩頭,)唯有同自己講, 想讀英中就要有付出, 而且聖母的校風良好,努力d!
這是我讀了一年多對聖母的想法, 不知高年級的家長有什麼想法!?可能過一兩年我的想法也會改變?!

作者: YiChingMaMi    時間: 08-10-28 23:58

Hi yk0108,

很感激妳詳細的回覆, 同時亦很明白妳的心情.

最終我沒有選聖母了, 而選了另一間直資小學 (較近我家). 但我仍鍾愛此校的校風, 還有對天主教學校的情意結.

可惜, 查了校巴的上車時間後 (6:20am), 便令我卻步. 如要吃早餐, 便要最遲5:30am起床, 冬天會很艱辛, 講緊仲要6年喎. 我怕會影响個女嘅學習質素. 日日只會唔夠瞓兼無精神.

聖母小學今年升中派位好好, 希望可以keep住咁好嘅成績. 要有好的成果, 家長亦有付出, 辛苦晒所有媽咪!

原帖由 yk0108 於 08-10-24 02:26 AM 發表

Hello Yichingmami,

囡囡返學返得很開心,  同學但們亙助亙愛, 記得上年第一次測完驗後的德育課, 便教小朋友要亙相鼓勵, 不好嘲笑成績不好的同學. 對於跟不上的同學都想辦法幫助, (如果極跟不上都會叫學生出去補習) ...

作者: yk0108    時間: 08-11-4 16:45

2年級 11月18日是第一次背默英文, 請問那次係咪背默了就唔駛再讀默?
作者: shirley1509    時間: 08-11-5 12:43

原帖由 yk0108 於 08-11-4 16:45 發表
2年級 11月18日是第一次背默英文, 請問那次係咪背默了就唔駛再讀默?

要背黙咩,我唔知呀。
作者: yk0108    時間: 08-11-6 07:44

除了背默, 還要讀默. 張默書表寫了. 幸好她們在學校有背.
今日默中文, 昨日才發現, 都唔明為何不可以好像英文咁寫好日子. 唉!平時d默書起碼溫5次才可牢牢記住d字, 今次就..... 今日還要背金句, 7課裏面只是背好3課, 上年都唔駛同她們背,在學校背好. 開始討厭聖經的功課, 測驗.........
昨日詹老師同1-3年級講不要叫家長做功課(係咪4-6年級可以代做?) 如果個日唔係有10樣功課, 唔係在測驗時抄寫大量巳識的字, 才不會出手呢!
你同個囡講解好校規未? 係咪會抽問?  
作者: shirley1509    時間: 08-11-6 15:09

校規已經唔記得咗喇,邊有時間讀校規 ,日日讀咁多嘢仲唔够咩,聖經都係噚日手冊寫咗先知要背,但又要溫中文,所以都係漏夜讀咋,真係見到火都嚟 ,啲先生可唔可以有啲共識,唔好堆埋一齊都得掛 ,所以之前我寫咗編嘢都係關切宗教科,啲金句,仲有小小大智慧,嘩﹗睇完眼都凸 ,幾多呀,其實又係死背,我都唔明宗教點解要列入考試,宗教好個人,唔係個個都有宗教身份,我都好尊重人家嘅宗教信仰,但學校又可唔可以尊重個人自由,我唔係話因為要讀多一科而咁講,其實宗教都係導人向善,唔駛一定要人死背死記佢嘅嘢,如果嗰學生本身係好虔誠嘅人,佢自然對天父嘅神職瞭如指掌,但如果本身個家庭係佛教徒,又或者冇宗教嘅,其實讀呢科真係有啲...........
其實宗教學校可以將聖經呢啲嘢,每日用15分鐘同啲小朋友讀下經文就已經足夠,好似早會讀又得,食完飯臨上堂前15分鐘讀又得,又或者星期五放遲15 分鐘講又得,好似講故事咁講比啲小朋友聽,咁幾好呢。(只係個人心聲)。
作者: yk0108    時間: 08-11-7 12:23

完全同意!
你覺得可以不用做的功課還有那些? 我真係好希望handwriting和聖經功課可以唔駛做.
作者: shirley1509    時間: 08-11-7 12:57

[quote]原帖由 yk0108 於 08-11-7 12:23 發表
完全同意!
你覺得可以不用做的功課還有那些? 我真係好希望handwriting和聖經功課可以唔駛做. [/quote

其實做功課都唔係問題,呢啲抄寫練習嘅功課咪放係星期五做囉,大佬呀,一至四都鬼咁忙,比啲時間我地都好呀,你話係唔係呀。
喂你有冇 msn 呀
作者: yk0108    時間: 08-11-13 12:53

我突然覺得自己好似怨婦..........
上親來就係埋怨要做這些要做果些, 其實係咪我係一個好lazy的媽咪?!
唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又唔識摺(我就係唔識摺, 所以想阿囡學完返來教我), 阿囡就更加唔識摺, 唔知會唔會又當欠交功課, 還是年尾派張表回來寫住學習態度"C". 唉!
作者: zzss    時間: 08-11-13 23:00

唔好意思, 我是1年級的, 有些問題想問下你地

睇到yk0108 話"摺紙"都要交功課, ,  我囡囡參加普通話, 好在未有功課

"""唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?"""
:;pppp: 我覺得學校真係令我有好多唔明和埋葬, 但又不敢表現出來,

今日通造又要參加"數學xxx", 參加左是否又要多樣功課,  如果無做又話欠交, 又話表現唔好的嗎 ?

原帖由 yk0108 於 08-11-13 12:53 發表
上親來就係埋怨要做這些要做果些, 其實係咪我係一個好lazy的媽咪?!
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又 ...

作者: shirley1509    時間: 08-11-14 15:16

原帖由 yk0108 於 08-11-13 12:53 發表
唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又 ...

唔好太担心喇,我諗唔會掛,海報呢我都係是但做就算
我已經將要求降到好低架喇
作者: pattyw    時間: 08-11-20 17:23

我而ga係但求功課做完
默書合格、測驗合格就算
作者: ziter    時間: 08-11-21 10:16     標題: 覆YiChingMaMi

小女也是小一,他很喜歡返學,他說很開心.不過最好不用做功課.^-^其實當初要選這校的原因是:
1.欣賞學校對學生的栽培
2.老師愛護學生
3.校風好
4.成績有番咁上下(但又不會迫得太緊)
講真,這真是'又要馬兒好,又要馬兒不吃草'的問題,功課多少,我相信老師自會衡量.無番咁上下,又如何教出好成績.最重要的是他們能視為先己任,好好完成.至今我仍是很喜歡這校!
作者: yk0108    時間: 08-11-24 17:41

Shirley,

真係好鬼"興". 做咩英文次次小測個word list係咁要人寫? 明明有d係記得都要係咁寫, 隔離班圈十零個叫她們寫. 真係嘥時間, 用抄寫d時間來溫唔識d字咪仲好. 又唔係少, 75個字, 每個寫3個, lee頭寫完lee頭就唔識個d依然唔識. 真係好激氣 !!!!!!!
作者: shirley1509    時間: 08-11-25 12:15

原帖由 yk0108 於 08-11-24 17:41 發表
Shirley,

真係好鬼"興". 做咩英文次次小測個word list係咁要人寫? 明明有d係記得都要係咁寫, 隔離班圈十零個叫她們寫. 真係嘥時間, 用抄寫d時間來溫唔識d字咪仲好. 又唔係少, 75個字, 每個寫3個, lee頭寫完lee頭就 ...

係呀, 日抄夜抄,都唔知抄嚟做乜 ,最慘今日仲要默書 ,串字好過啦,噚晚嘥哂啲時間係咁抄,又要作句,下星期一唔知多唔多功課呢 ,我已經諗住請假同呀女溫書
作者: Hochingman    時間: 08-11-25 21:15     標題: 回覆 # 的文章

yk0108

係點知隔離班唔使抄哂?
作者: yk0108    時間: 08-11-26 14:04

Shirley,

本來你問我係咪普通話默書, 變成係你提我, 真係唔該晒你呀!
你請了幾多日假陪個囡呀? 老闆會唔會EE哦哦?
今次張英文小測咁耐都未有, 得返星期六,日溫, 希望溫得晒. 唉!科聖經和普通話溫都未溫, 真係頭痕!

Hochingman,

問隔離班d媽咪!
作者: shirley1509    時間: 08-11-26 17:15

原帖由 yk0108 於 08-11-26 14:04 發表
Shirley,

本來你問我係咪普通話默書, 變成係你提我, 真係唔該晒你呀!
你請了幾多日假陪個囡呀? 老闆會唔會EE哦哦?
今次張英文小測咁耐都未有, 得返星期六,日溫, 希望溫得晒. 唉!科聖經和普通話溫都未溫 ...

唔好咁講,我都怕呀女抄錯,大家互相幫助 下啫,個個家長都係想個囡好 。我未請假呀﹐個心十五十六都唔知請唔請,睇下呢個星期六、日溫唔溫得晒先算 ,聖經啲金句就識晒架喇,但仲爭書內容未熟囉,普通話---呢科盡人事啦,我都唔識"衣衣哦哦”
作者: pattyw    時間: 08-12-2 14:30

5駛請假卦....
我都係順其自然....
無特別谷佢....

張英文list要抄ga咩?
5覺手冊有寫ar?
其實張list係5係就等於測驗會出現既字?

她都係5識個d寫極都5識.....
作者: yk0108    時間: 08-12-4 08:19

hello,

終於測完驗, 有無請到假呀? 張英文word list是2年級我們果班才要成張抄. 我覺得中文就可能要寫多幾次才記得, 但英文阿囡就真係唔駛, 反而每朝,晚口頭都佢串都ok, 所以好唔鍾意次次測驗都係咁抄.
今次測驗, 我想開始俾阿囡自己溫, 自己負責, 但後來發現她所謂的溫好, 真是.........唉! 究竟幾多年級才可以自己溫書?
你們聖誔節有無諗住同阿囡去邊度玩? 見廣告賣華僑城好似好靚, 好想去!

Shirlley,
請check pm.

作者: shirley1509    時間: 08-12-4 11:48

yk0108

我終於都係冇請假同佢溫書呀,諗住留返啲假聖誕一次放晒,(可以一次過放 5 日,)喺鬆了一口氣喇,不過噚日呀囡一返嚟打比我話常識條時事題已經錯咗,佢講完我都 o 晒咀 ,佢都冇睇新聞識鬼咩,
我又冇特別話過佢知,咁又死一條,佢仲同我講話英文唔多識。 都唔知可唔可係聖母小學

PS: 已睇 pm ,我遲些會回覆你了。

作者: Hochingman    時間: 08-12-4 20:37

常識時事题係咪問 1.美國總統是唯 2) 定你三聚氰氨
作者: shirley1509    時間: 08-12-5 11:51

原帖由 Hochingman 於 08-12-4 20:37 發表
常識時事题係咪問 1.美國總統是唯 2) 定你三聚氰氨

美國總統呀 個傻妹答咗 胡錦濤
作者: AA    時間: 09-2-8 21:15

hi,各位二年級家長,

我係一年級家長, 有事請教, 想7月帶囡去旅行, 我見校曆寫17/7先開始放暑假, 是否1-16/7都要返學. thanks
作者: yk0108    時間: 09-2-10 10:03     標題: 回覆 # 的文章

hello AA,

上年考完試便即刻不用上學, 直至結業禮返去擺成績表. 但上年大概3,4月唔記得咗係流感定咩, 咪全港放兩個星期假, 以致考試也是延遲. 有些家長一早訂定機票無得退, 同學校商討後有得補考/早考,但所有科目打九折.
八卦問句, 你去邊?
作者: shirley1509    時間: 09-2-10 10:18

都係睇定啲好,天氣難測:D

yk0108

你有冇 send  賀咭設計呀,我send 咗 幾次都唔得,都彈返轉頭。
作者: Hochingman    時間: 09-2-10 11:38

我值頭唔記得交
作者: yk0108    時間: 09-2-11 08:12

SEND咩賀咭設計? 我唔知呀! 阿囡爸爸教她畫, 畫完好似print咗張嘢出來, 我無再過問, 見無欠交功課就唔理咁多啦啦!
作者: shirley1509    時間: 09-2-11 09:02

你畫完張賀咭要 send 返比電腦科老師,個e-mail 寫咗喺手冊到,但個 e-mail  add都唔得,
作者: AA    時間: 09-2-14 19:19

原帖由 yk0108 於 09-2-10 10:03 發表
hello AA,

上年考完試便即刻不用上學, 直至結業禮返去擺成績表. 但上年大概3,4月唔記得咗係流感定咩, 咪全港放兩個星期假, 以致考試也是延遲. 有些家長一早訂定機票無得退, 同學校商討後有得補考/早考,但所有科目打 ...

yk0108,
謝謝你, 我未定去邊, 先要知幾時唔駛返學, 才決定, 打算7月頭出發, 會平d, 我睇返校曆16/6考完試, 咪即17/6放假, 如果係可以唸6月尾去喎.結業禮要返, 唔知可唔可以代取.thx

作者: yk0108    時間: 09-2-27 18:34

shirley,hochingman,

個音樂會果份幾時交? 我買咗香港女中青樂團攪的動物世界音樂會, 希望無咁悶... 今日果份中文全方位究竟係適宜幾多年級做?攪到我又發晒火, 阿囡又兩行眼淚, 有無d couse訓練耐性俾大人上? 有時阿囡搬字過紙都搬錯又有咩方法?
hochingman, 你份花木蘭好勁!  怪不得我視藝科長期都係咁低分.

AA,
我上年結業禮都無返, 份成績表和暑假功課都是過幾日在校務處取.

作者: 紫菜    時間: 09-2-27 20:12

del............................

作者: Hochingman    時間: 09-2-28 15:56

劍媽

個音樂會果份好似係五月頭交
作者: Hochingman    時間: 09-2-28 15:59

花木蘭梗係唔係我做,又唔係亞女做喎,答案呼之欲出
作者: shirley1509    時間: 09-3-9 12:08

原帖由 yk0108 於 09-2-27 18:34 發表

個音樂會果份幾時交? 我買咗香港女中青樂團攪的動物世界音樂會, 希望無咁悶... 今日果份中文全方位究竟係適宜幾多年級做?攪到我又發晒火, 阿囡又兩行眼淚, 有無d couse訓練耐性俾大人上? 有時 ...

yk0108

我都買咗飛喇,4月3號睇香港管弦樂團+harry哥哥
舊年都係睇佢地合作唔悶都ok 架。
啲全方位都係.....算把啦, 呀囡做得掂小小已經好。唔好再鬧佢地喇,都好陰公架,啲嘢咁深。唉﹗
作者: 細妹    時間: 09-4-13 17:05

各位媽咪:

本人覺得其實每年做既音樂會報告根本都唔係學生自已做. 學生自已根本都唔識欣賞. 簡直係浪費時間同金錢. 由一年級做到六年級. 小囡已經離開了學校. 我自已覺得佢哋施行這計劃係完全無意思. Sorry! 因為本人係睇唔過眼才表白給你們知. 請諒!
作者: shirley1509    時間: 09-4-16 11:19

原帖由 細妹 於 09-4-13 17:05 發表
各位媽咪:

本人覺得其實每年做既音樂會報告根本都唔係學生自已做. 學生自已根本都唔識欣賞. 簡直係浪費時間同金錢. 由一年級做到六年級. 小囡已經離開了學校. 我自已覺得佢哋施行這計劃係完全無意思. Sorry! 因為本 ...

細妹:

其實學校攪咁多呢啲"報告"同埋啲"好鬼難做嘅手工",心照都知唔係小朋友做架啦,咪難為啲媽咪囉,諗下我地以前讀書美勞堂都係畫下畫,做啲小手工,而家又咪咁過。所以都話唔知而家啲學校諗乜,做咗呢啲報告第日啲小朋友係咪會飛先。
作者: Fatkie    時間: 09-4-16 17:47

其實都唔係完全無用既...
難得一家人一齊去睇下音樂會都幾好吖...

我選左香港管弦樂團 + Harry 哥哥
一家四口都玩得好開心... (細小姐 K1)

份報告都唔係好難做唧...
我都無咩幫佢 (可能係小一關係)
出年都會再睇呢個

原帖由 細妹 於 09-4-13 17:05 發表
各位媽咪:
本人覺得其實每年做既音樂會報告根本都唔係學生自已做. 學生自已根本都唔識欣賞. 簡直係浪費時間同金錢. 由一年級做到六年級. 小囡已經離開了學校. 我自已覺得佢哋施行這計劃係完全無意思. Sorry! 因為本 ...

作者: shirley1509    時間: 09-4-25 12:48

yk0108

你地去唔去家教會嗰旅行呀
作者: Hochingman    時間: 09-4-26 00:01

我都諗住喺呢度問下大家去唔去?不過我覺得幾貴
作者: yk0108    時間: 09-4-26 01:52

獅子頭, hochingman,

心情好低落..................................
來緊連續幾個星個不斷的默書要幫阿囡準備, 但偏偏阿囡的記性起碼要溫四,五次才完全記得, 同佢溫中文就我更加無心機, 成日都估唔到佢出咩, 真係求其合格就安落. 有時覺得好似有把聲:都唔駛返工, 咁得閑都攪到個囡咁.( 我現在的本能反應就同人講, 我好忙, 我好忙, 我好忙) 果日放學, 有d同學仔攞份大禮物, 原來是圖書設計獎, 阿囡又好"善"慕, 話從來都未試過視藝科貼堂, 其實我都好俾心機幫阿囡畫...
今日剛剛去完同學仔的生日會, 玩輸咗又兩行眼淚, 唉!都就來8歳, 究竟係天生性格定是我唔識教? 獅子頭, 你囡好耐性, 上兩次都係見你囡囡氹我囡, 真係感激你囡囡.
返工如果勤勤力力, 就算唔升職加薪都有糧出, 對住阿囡有時真係覺得充滿失敗感.
6月20日應該會兩母女去, 希望唔好好似上年咁黑色暴雨.
作者: Hochingman    時間: 09-4-26 15:10

又想問下你地有冇做義工買旗
作者: Hochingman    時間: 09-4-26 17:01

我6月20日應該唔去, 大棠我地去過幾次同埋都幾貴
作者: shirley1509    時間: 09-4-26 23:10

原帖由 yk0108 於 09-4-26 01:52 發表

心情好低落..................................
來緊連續幾個星個不斷的默書要幫阿囡準備, 但偏偏阿囡的記性起碼要溫四,五次才完全記得, 同佢溫中文就我更加無心機, 成日都估唔到佢出咩, 真係 ...

yk0108

做乜咁灰心呀,個女都係8嵗啫,唔好咁緊張啦,慢慢教啦,我個女激到我生蝦咁跳你唔知咋。而家佢地讀書都好辛苦,睇開啲啦。
作者: shirley1509    時間: 09-4-26 23:11

原帖由 Hochingman 於 09-4-26 15:10 發表
又想問下你地有冇做義工買旗

冇做呀
作者: Hochingman    時間: 09-4-27 23:03

yk0108

心情低落就搵我地出黎傾訴,發洩一下 跟住聽埋我地D case, 咁心情就會好好多
作者: yk0108    時間: 09-4-28 01:34

謝謝您們的安慰! 讓我感到人世間的溫暖!
我都真係好想再約你們出來,但跟住落來連續的中英文默書....唯有在lee度同你們呻住先.呀! 暑假再約過出黎玩!!!
這兩個星期阿囡剛剛進入"更年期", 真係俾佢煩C. 她每隔9個月至一年, 總會有兩至三星期, 事無大小都喊一餐, 你們囡囡會唔會咁架?
今天阿囡又做了三個鐘頭功課, 食埋飯,沖埋涼, 8點同佢溫默書, 她就瞌眼瞓, 記都記唔到, 唯有8:30俾佢瞓. 唉!你們小姐有無做咁耐功課, 又要瞓咁多?
講起英文默書, 5月12日果次, 係咪又要背默, 又要默月份個課? 好似好多咁, 定係改了, 阿囡又唔記得話我聽?! 我見今年一年班本英文書, 同我們果本唔同, 好深. 又見三年級用緊本4A,差不多成版都係字, 無咩圖畫, 仲要一次默幾頁, 真係好恐怖. 下年都唔知點捱.
獅子頭, 你囡囡係咪就來生日?

作者: Fatkie    時間: 09-4-28 12:55

吓... 二年級好似好恐怖咁喎...
功課要做三個鐘... 仲要背默添 ~  

其實今年一年班本英文書都唔係好深唧...

不過佢地 d 默書就真係幾得人驚...
大把同學唔合格... 食蛋既都經常有... (大小姐都試過一次 38 分)
攪到老師成日叫佢地抄抄抄...
三日唔埋又話要 pre-dict...
總之就係煩 ~ :(

作者: shirley1509    時間: 09-4-28 17:11

原帖由 yk0108 於 09-4-28 01:34 發表

謝謝您們的安慰! 讓我感到人世間的溫暖!
我都真係好想再約你們出來,但跟住落來連續的中英文默書....唯有在lee度同你們呻住先.呀! 暑假再約過出黎玩!!!
這兩個星期阿囡剛剛進入 ...

yk0108

我個囡生日過咗喇 ,唔好諗咁多啦,咁樣諗法幾時得佢大呀,而家先二年級,幾時先諗到中學呀 ,唉﹗我而家都係做一日和尚拷一日鐘 ﹐努力呀﹗加油呀﹐各位 媽咪:loveliness:
作者: kikimon    時間: 09-4-29 09:44

原帖由 Fatkie 於 09-4-28 12:55 發表
吓... 二年級好似好恐怖咁喎...
功課要做三個鐘... 仲要背默添 ~  

其實今年一年班本英文書都唔係好深唧...

不過佢地 d 默書就真係幾得人驚...
大把同學唔合格... 食蛋既都經常有... (大小姐都試過 ...

吓.....老師會當眾公佈默書分數咩? 我以為只係褒獎一下d好成績既學生, 讓大家可以有清晰目標來不斷求進步......
作者: Fatkie    時間: 09-4-29 18:01

原帖由 kikimon 於 09-4-29 09:44 發表
吓.....老師會當眾公佈默書分數咩? 我以為只係褒獎一下d好成績既學生, 讓大家可以有清晰目標來不斷求進步......

應該唔係老師講既...
可能佢地自己傾計既時候爆出黎既唧...

加上大小姐又八卦... 返黎會同我地講...
邊個邊個唔合格... 邊個邊個又零分咁囉

佢地咁細仲未識得收埋成績唔講...
上次去同學仔既生日會仲攪笑...
我地 d 大人讚緊考第一果個...
點知佢地個個主動自爆考第幾...
攪到唔好意思再講... 即刻轉話題 ~

作者: yk0108    時間: 09-4-29 23:39     標題: 回覆 # 的文章

獅子頭,
同你囡囡補祝聲生日快樂! 愈大愈靚, 愈大愈聰明!
人哋話過了8歳是一個超級駁咀駁舌, 一句頂十句的年紀, 有同感嗎?
這幾天早上天氣很涼, 穿件夏天校服, 手手腳腳都好似冰咁!

Fatkie,

都唔係日日做三粒鐘, 不過有聖經或德育果日就高危d! (逢星期一和三就有lee兩科) 英文背默都唔算好難, 反正老師在課堂同佢哋背, 只是這幾星期教得好趕, 今個星期教完, 下個星期即默, 連續咁三個星期, 真係消化唔來....
本書唔深都大把人唔合格和拿蛋?  咁你囡囡都應該幾叻喎!

作者: Fatkie    時間: 09-4-30 09:47

大小姐一 d 都唔叻... 佢次次都係緊緊及格 6x-8x 咋
成日錯埋 d 唔小心... 大細草...
尋晚同佢溫中默又攪到十一點幾至瞓...
真係唔知點捱落去...

BTW, 原來數學教得好快...
岩岩已經轉用 2 年級既書 ~
作者: shirley1509    時間: 09-5-4 13:45

原帖由 yk0108 於 09-4-29 23:39 發表
獅子頭,
同你囡囡補祝聲生日快樂! 愈大愈靚, 愈大愈聰明!
人哋話過了8歳是一個超級駁咀駁舌, 一句頂十句的年紀, 有同感嗎?
這幾天早上天氣很涼, 穿件夏天校服, 手手腳腳都好似冰咁!

Fatkie,

都唔係日日做三 ...

yk0108

基本佢地 都識一句 四字成語 "  一言九鼎 (頂)"
作者: kikimon    時間: 09-5-4 17:15

原帖由 Fatkie 於 09-4-29 18:01 發表

應該唔係老師講既...
可能佢地自己傾計既時候爆出黎既唧...

加上大小姐又八卦... 返黎會同我地講...
邊個邊個唔合格... 邊個邊個又零分咁囉

...

甘都好d.....我朋友既女, 係一間名津校讀小一, 佢話老師係會當眾派卷公佈分數成績, 囡囡返家報告給媽媽知每一個同學既名字和分數, 我同呢個朋友傾開, 不約而同都覺得呢個做法麻麻, 太多不必要既壓力未必係好事.....
作者: Fatkie    時間: 09-5-6 09:23

尋日大小姐又爆多 d 料出黎...
佢話原來派默書/測驗改正既時候
老師會叫佢地自己傳...
咁佢地咪睇到晒坐後面 d 同學幾多分囉 ~

BTW... 想問下一年級升二年級係咪原班一齊架?
定好似幼稚園咁會打散晒佢地架?

原帖由 kikimon 於 09-5-4 17:15 發表
甘都好d.....我朋友既女, 係一間名津校讀小一, 佢話老師係會當眾派卷公佈分數成績, 囡囡返家報告給媽媽知每一個同學既名字和分數, 我同呢個朋友傾開, 不約而同都覺得呢個做法麻麻, 太多不必要既壓力未必係好事.... ...

作者: yk0108    時間: 09-5-6 16:49

上年一年班升二年班係原班升. 唔知你們今年仲係唔係.

俾d英文默書攪到頭暈咩?
作者: Hochingman    時間: 09-5-6 22:10

都唔知有冇攪錯, 星期二默完英文, 星期三就要預默下次真係想死比你睇
作者: shirley1509    時間: 09-5-7 16:52

yk0108  , hochingman

英文默書我都冇點理佢﹐交晒比姐姐。
我淨知呀囡第一次中文默唔合格咋﹐就係衰咗係嗰啲乜鬼

連....字到﹐例如: 今天... 後面跟住 就   天....    頂   
呀女衰晒呀,佢轉數咁慢 ,點諗到呢啲嘢呀,老師係咪想佢留班呀,要咁留難佢 。乜而家中文冇嘢默咩,要攪啲咁嘅嘢﹐好好玩咩  。唉﹗   

我又想問下大家有冇留意手冊後面咪有中文默次數嘅,
我睇返仲有一次就默晒喇,但係我見呀女本書仲有成5-6課咁多教緊,你地估下嗰幾課仲駛唔駛默呀嗱
作者: yk0108    時間: 09-5-8 12:45

中文默書的方法真是好怪誕離奇, 好似不斷咁打撀你的自信心.  莫名奇妙是要記一些部首有些什麼字, 整個少字給你配有什麼字.... 配一些詞語都正常些呀!還是我老了, 只要些方法和以前的不同我覺得難以接受.
默埋第11課就沒了, 我記得上年係之後的課文再默就沒有正式用簿默.當係溫習準備考試.
英文上年新書都係教三課, 今年就教四課,咁都即係教晒. 以後落黎的日子, 會唔會日日quiz , 今個星期真係日日都quiz.
作者: shirley1509    時間: 09-5-11 12:23

我又收到呀囡啲美勞工作喇,唉﹗要測驗呀大佬,仲要花心思去諗點做啲美勞﹐攞住啲木紋紙都無從入手,都唔知整乜。
作者: yk0108    時間: 09-5-13 18:19

好似昨日要交.....
原帖由 shirley1509 於 09-5-11 12:23 發表
我又收到呀囡啲美勞工作喇,唉﹗要測驗呀大佬,仲要花心思去諗點做啲美勞﹐攞住啲木紋紙都無從入手,都唔知整乜。

作者: Hochingman    時間: 09-5-13 20:32

唔係wor, 好似測驗後先交
作者: yk0108    時間: 09-6-4 16:49

中文考試改了考11-13課, 還是11-15課, 阿囡本手冊寫到唔知係3定係5字?
作者: Win    時間: 09-6-5 13:58     標題: 都唔知有無得繼續升P.2

我囡囡今年P.1,幼稚園都係聖母讀,佢地幼稚園無功課,程度又淺,上到小學就死直。過左年先叫做開始長大,不過都追唔返的分數,今年要搵第幾學校啦。好慘。
學校唔會理佢進步左幾多,總之分數唔到就叫早抖
作者: yk0108    時間: 09-6-5 15:33

Win,

你囡囡情況是怎樣? 我跟有些p.1的媽咪傾過, 好多都係英文跟唔上, 你有無同老師傾過? 一定要轉校嗎? 可否在暑假追返? 既然你囡囡都在進步中, 你轉校又要重新再適應過新環境, 而且小朋友下年又大了些, 好多嘢會唔同晒.
作者: Win    時間: 09-6-5 16:41

梗係有啦,一早就同陳老師講左,佢又唔可以有乜feeback比我,我仲寫埋信比詹副校。結果,5月個測驗英文都係得40分,其他就全部合格。不過上學期每科約40分,分分鐘會總分不合格,留班就一定啦。爸爸同我都覺得小一就留班唔係幾好。所以副校都話不如我地搵定學校做兩手準備踻。囡囡就好鐘意呢間學校,幼稚園讀到現在成4年啦。  我都唔知點算。  
作者: yk0108    時間: 09-6-5 21:25

Win,

你囡囡有無補習呀? 科科也不合格是包括聖經和常識嗎? 不知你小朋友的確實情況如何, 所以不知說什麼好..............

我囡的年級有幾個是留班, 但留班後的情況只是好少少. 也認識一些聖母轉了校後讀得幾開心, 也有些還是跟不上.

Shirley,

你囡囡現在學芭蕾舞有否分兩堂? 阿囡下年要在星期二學, 真係好擔心做唔晒d功課.
作者: kikimon    時間: 09-6-5 22:40

各位,

啊女今天放學返來話, 考試提前到6月九日及十日, 而且只考四科主科, 其他科唔考啦, 因要避開流感停課風險......是否真的??

提前考試......未溫喎, 大亂陣腳!!!!!
作者: kikimon    時間: 09-6-5 22:50

原帖由 kikimon 於 09-6-5 22:40 發表
各位,

啊女今天放學返來話, 考試提前到6月九日及十日, 而且只考四科主科, 其他科唔考啦, 因要避開流感停課風險......是否真的??

提前考試......未溫喎, 大亂陣腳!!!!! ...

原來啊女講既全中, 校網"流感通告2"已經詳細列明,快d去睇下啦
作者: Win    時間: 09-6-6 08:06     標題: 講到補習就想哭

初初去聽小學家長講座,又話小一唔使替囡囡搵補習,佢地唔係填鴨. 結果測驗科科得幾十分, 又搵唔到補習班, 唔敢比阿囡去補, 怕跟人學壞.   
後來都係港大同學會小學有個家長介紹我去一間補習社,剛好佢地有位先收左我個女補算術.  補完真係好好多.
間補習社中文比較深, 阿囡跟唔上,話好辛苦. 補左一個月中文就無補.
中文同英文係另一間補,講真英文就無乜進步, 中文就還可以  後來又聽阿女講補中文B同英文個間成日有個男仔同佢玩, 我今個月又同佢轉左第間, 都唔知會點.
講到尾都係自己個囡仲好似BB咁
作者: shirley1509    時間: 09-6-9 13:11

原帖由 yk0108 於 09-6-5 21:25 發表
Win,

你囡囡有無補習呀? 科科也不合格是包括聖經和常識嗎? 不知你小朋友的確實情況如何, 所以不知說什麼好..............

我囡的年級有幾個是留班, 但留班後的情況只是好少少. 也認識一些聖母轉了校後讀得幾開心,  ...

YK0108

呀囡芭蕾舞已經考完試,呢幾個月都唔駛返兩堂,暫時只返星期六。

溫咗書未呀
作者: yk0108    時間: 09-6-10 12:14

Shirley,
終於渡過了這幾天吵吵鬧鬧的日子, 張成績表得返來真係有血有淚! 星期五果日真係攞膽, 通知考試但係又無作業, 又唔齊工作紙......唉!
同hochingman傾起去海洋公園, 你有無興趣? 開咗個亞洲新天地都未去過.
(常識問東亞運動會係邊度開.)

Win,

有無考慮請返個私人補習? 你之前的補習社係咪會教額外嘢, 可能小朋友連學校d嘢都未記得晒. 搵學校搵成點?
作者: shirley1509    時間: 09-6-10 13:27

原帖由 yk0108 於 09-6-10 12:14 發表
Shirley,
終於渡過了這幾天吵吵鬧鬧的日子, 張成績表得返來真係有血有淚! 星期五果日真係攞膽, 通知考試但係又無作業, 又唔齊工作紙......唉!
同hochingman傾起去海洋公園, 你有無興趣? 開咗個亞洲新天地 ...

東亞運動會 咪香港囉  ,不過我囡都答錯咗北京
今次考試好似考天才咁。
都想去海洋公園﹐但怕多人 (國內人士) 真係怕怕 ,諗住等佢熱潮過咗先去。
作者: Win    時間: 09-6-10 21:43

間補習社唔錯, 阿囡的算術好左好多, 不過佢都係烏龍茶飲得多, 烏龍院睇得多, 的進位借位成日唔記得. 我都無眼睇.
學校仲未搵到, 程度太低唔想去, 太高人地唔要佢. 唉   

作者: Hochingman    時間: 09-6-10 22:25

喂!我地真係醜怪, 已經識左一段日子連大家個名都未清楚
我先報到 : 謝菲 Jeffery Ho = 謝煦喬媽咪
作者: shirley1509    時間: 09-6-11 09:05

原帖由 Hochingman 於 09-6-10 22:25 發表
喂!我地真係醜怪, 已經識左一段日子連大家個名都未清楚
我先報到 : 謝菲 Jeffery Ho = 謝煦喬媽咪

我地見面冇叫名嘅咩

Shirley Lee = 綽盈 媽咪
作者: Hochingman    時間: 09-6-11 14:51

見面既時候呼叫咩太蘿
作者: yk0108    時間: 09-6-13 00:27     標題: 回覆 98# shirley1509 的文章

喂! 阿邊個, 阿邊邊個!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5