教育王國

標題: Ying Wa 1st round interview [打印本頁]

作者: eva007    時間: 08-9-26 13:43     標題: Ying Wa 1st round interview

All 1st round interview will be finished on today.  Anyone would like to share their experience on this 1st round interview?
作者: silvia_ng    時間: 08-9-26 13:44

原帖由 eva007 於 08-9-26 13:43 發表
All 1st round interview will be finished on today.  Anyone would like to share their experience on this 1st round interview?

我唸未掛...因為之前打風, 可能有D小朋友會遲一兩日見校長呢。
作者: eva007    時間: 08-9-26 14:03

oh yes I forget the typhon!  My son was interviewed on the 1st week and I look forward to receiving his result!
作者: silvia_ng    時間: 08-9-26 15:13

原帖由 eva007 於 08-9-26 14:03 發表
oh yes I forget the typhon!  My son was interviewed on the 1st week and I look forward to receiving his result!

我都係呀! 第一日第一批添呀!

見老師我唸都見哂掛...所以...可能都可以講下見老師當日既野既, 嘻嘻
作者: silvia_ng    時間: 08-9-27 19:32

今日應該in哂啦... 我仔仔講見校長既野就唔知信唔信好, 而見老師所講既野都好詳細。

話一group12個小朋友, 有三個老師問問題, 一個問英文, 兩個問中文。

第一個問中文既係數學老師, 問左佢5條題目。佢講左4條比我知問咩, 不過過左幾個星期我都唔係太記得lu...

之後英文老師叫佢"color the man's face red" + "draw a ball next to the man", 咁又問完。

中文老師就叫佢看圖說故事, 故事係"龜兔賽跑", 而第四格係冇圖, 要佢地自己講個答案出黎。我個仔應該講得麻麻地, 佢只係講隻兔仔停左, 而唔係訓左覺。我問佢點解, 佢話見到隻兔仔眼睛係open喎

我對仔仔就不敢抱任何期望, 因為佢見校長應該有d不正常既事發生(如果佢所言非虛的話), 希望其他bk媽咪成功啦!
作者: Geni    時間: 08-9-27 21:37

有個問題想問o左好耐, 你地o既小朋友o係校長室數到幾多隻snoopy? 我個仔數到20隻, 有冇咁多o家
作者: HYLMAMA    時間: 08-9-27 22:08

HELLO

MY COUNT 11 SNOOPY.
作者: silvia_ng    時間: 08-9-27 22:29

原帖由 Geni 於 08-9-27 21:37 發表
有個問題想問o左好耐, 你地o既小朋友o係校長室數到幾多隻snoopy? 我個仔數到20隻, 有冇咁多o家

我仔話5隻, 一隻大果隻係sofa, 兩隻係架上面, 兩隻係櫃頂。我唸以校長咁snoopy迷, 應該唔只咁少掛。
作者: 子子家    時間: 08-9-27 22:37

係一個小朋友定幾個响校長室入面架
d snoopy唔易揾到架?

作者: silvia_ng    時間: 08-9-27 23:19

原帖由 子子家 於 08-9-27 22:37 發表
係一個小朋友定幾個响校長室入面架
d snoopy唔易揾到架?

一group大約5個小朋友呀.

易唔易搵就唔知喎, 因為我都唔知我個仔可唔可信

你小朋友打算出年考嗎?
作者: candice001    時間: 08-9-28 08:34

My son told me only one question, which is....

"燈光係邊度黎?"
作者: avislai    時間: 08-9-28 08:38

我仔話11隻snoopy
作者: thomas_dad    時間: 08-9-28 10:52

My son had the interview with Principal Lam on 26/9.  He said there were only 4 children in his group at 14:30.  First they were asked to read their own books.  According to my son, he and one read in English for 1 page only.  The other two read in Chinese.  Then they were asked to count how many snoopy there were in the room.  My son said he and one counted fifteen in addition to one at somewhere.  One counted ten and one counted twelve.  Principal Lam took something to ask them why it didn't work.  Because it wasn't switched on and had no batteries or something like that.  Finally, they were arranged by the teacher to read books for a short while and finished the interview.  I guess the number of snoopys are adjustable so that there wasn't a modern answer, but I guess five is too little for a kid to count and assess their ability.
作者: nicnicchu    時間: 08-9-28 21:47

嘩, 你地啲小朋友真係叻, 講咁多比你地聽!

我個仔問佢乜都唔講, 睇完你地啲post, 問佢有冇數過林校長間房有幾多隻snoopy, 佢先話有, 不過唔記得幾多隻  

作者: HIMMAMA3    時間: 08-9-28 22:20

我情况同你差不多,呀仔乜都話吾記得wor
原帖由 nicnicchu 於 08-9-28 21:47 發表

我個仔問佢乜都唔講, 睇完你地啲post, 問佢有冇數過林校長間房有幾多隻snoopy, 佢先話有, 不過唔記得幾多隻   ...

作者: 阿西    時間: 08-9-29 10:09

原帖由 thomas_dad 於 08-9-28 10:52 發表
I guess five is too little for a kid to count and assess their ability.

相信校長唔係考佢地數數能力,而係觀察力。
我小朋友搵到19隻。
佢話小朋友逐一讀完書,校長講左一個故事佢地聽,之後問左一條問題,又係考觀察力,因為係問書中某樣東西係咩顏色。校長選才好"雕鑽"
作者: Venuscheng    時間: 08-9-29 10:13

原帖由 nicnicchu 於 08-9-28 21:47 發表

我個仔問佢乜都唔講, 睇完你地啲post, 問佢有冇數過林校長間房有幾多隻snoopy, 佢先話有, 不過唔記得幾多隻   ...

我問朋友, 佢個仔in成點, 佢個仔話佢知林校長比左本書問佢地邊間新車, 邊間舊車, 於是我問下我個仔, 林校長有無問過這問題? 我個仔話有, 不過條問題係問第二個小朋友的, 佢話無問過佢這問題喎! 佢話自己記得兩個小朋友的名, 然後講比我知, 我問佢點解咁記得佢地兩個名, 我個仔話:「因為林校長問佢地多d問題嘛!」

作者: Venuscheng    時間: 08-9-29 10:24

我個仔一出校長室話校長室有17隻snoopy, 但立刻又話有27隻先啱, 我都唔知佢答咩? 我只知佢話有人答5隻, 有人答10隻.
作者: silvia_ng    時間: 08-9-29 10:45

原帖由 Venuscheng 於 08-9-29 10:24 發表

我個仔一出校長室話校長室有17隻snoopy, 但立刻又話有27隻先啱, 我都唔知佢答咩? 我只知佢話有人答5隻, 有人答10隻.

咦, 我個仔莫非同你個仔一齊考? 我個傻豬仔就係答5隻

我地8號(第一日)2:15分入房架。
作者: winnie30    時間: 08-9-29 11:02

我仔仔都數到話有20隻Snoopy

作者: Venuscheng    時間: 08-9-29 11:32

原帖由 silvia_ng 於 08-9-29 10:45 發表

咦, 我個仔莫非同你個仔一齊考? 我個傻豬仔就係答5隻

我地8號(第一日)2:15分入房架。

我個仔係18號4:30pm個group的.
作者: 羊咩囝    時間: 08-9-29 11:33

我仔仔話只得九隻! 跟你們的相差甚遠!!

呢環唔知係唔係考佢哋既觀察力?

還有一個星期多少少就公佈, 係唔係去學校門口睇結果?
(間間公佈都唔同 宜家自己都亂晒龍)

麻煩各位!
作者: Venuscheng    時間: 08-9-29 11:34

原帖由 羊咩囝 於 08-9-29 11:33 發表
我仔仔話只得九隻! 跟你們的相差甚遠!!

呢環唔知係唔係考佢哋既觀察力?

還有一個星期多少少就公佈, 係唔係去學校門口睇結果?
(間間公佈都唔同 宜家自己都亂晒龍)

麻煩各位! ...

係網上會知邊d人入2nd round的.
作者: FungMm    時間: 08-9-29 14:08

Hi all,

您們所講要數snoopy給林校長知.... 點解我囝囝話"無wor".... oh, 我想都係小數無問題的intervew呢!

另result是否在10月8日上網check? 雖然機會好少不過都好想快d有個了結.

努力!

原帖由 Venuscheng 於 08-9-29 11:34 發表

作者: jennytms    時間: 08-9-29 15:29

我囝囝講我知都要數喎, 他話數到14隻, 但不知是否準確.
作者: ChapmanMa    時間: 08-9-29 15:58

My son also count 14.  I did the interview on 16 Sep 10:00am

原帖由 jennytms 於 08-9-29 15:29 發表
我囝囝講我知都要數喎, 他話數到14隻, 但不知是否準確.

作者: chrwan    時間: 08-9-29 17:09

My son said it was 11.  Everyone read a page and one of the kids raised a question and asked how many planets in the universe?

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-29 15:58 發表
My son also count 14.  I did the interview on 16 Sep 10:00am

作者: alisoncheung    時間: 08-9-29 17:44

我個囝數到14隻.  我相信林校長想考佢哋觀察力.  你估佢會唔會每一group小朋友都收起d, 或都加多d, 等我哋d家長都冇辦法知道真正答案呢.

另外, 我覺得老師d問題都係不同, 我個仔其中一條中文題係中國攞咗幾多面金牌, 英文題係佢鍾意食乜, 數學題係找不同.  另外一條中文和一條英文佢出嚟就忘記咗問乜.  你哋有冇小朋友d問題同我個仔一樣呢, 可唔可以講埋嗰兩題我知.  我個仔兩題中文都係答 "對唔住, 我唔記得."

作者: eva007    時間: 08-9-29 18:05

I am really nervous about the result of the interview as Ying Wa is my 1st choice!
作者: ChapmanMa    時間: 08-9-29 18:42

I believe your son will have a great chance for the admission.  Coz my son said....no question from principal lam and just read 3 pages books only.....!!!!!!!

原帖由 alisoncheung 於 08-9-29 17:44 發表
我個囝數到14隻.  我相信林校長想考佢哋觀察力.  你估佢會唔會每一group小朋友都收起d, 或都加多d, 等我哋d家長都冇辦法知道真正答案呢.

另外, 我覺得老師d問題都係不同, 我個仔其中一條中文題係中國攞咗幾多面金牌 ...

作者: 阿西    時間: 08-9-29 21:34

原帖由 alisoncheung 於 08-9-29 17:44 發表
中國攞咗幾多面金牌

呢題係咪深左d呢﹖
作者: chrwan    時間: 08-9-29 22:53

Me too, My son likes Ying Wa very much..
He said he had already tried his best.
I believe him but we are not sure how the school would choose the candidate.
My son said the teacher gave marks to the questions he answered and it seemed that the teacher asker many questions , drawings... 8+?? = 11, arrange the picture in sequence....

原帖由 eva007 於 08-9-29 18:05 發表
I am really nervous about the result of the interview as Ying Wa is my 1st choice!

作者: eileenycm    時間: 08-9-29 23:00

我囝囝都係數到14隻.
原帖由 ChapmanMa 於 08-9-29 15:58 發表

作者: ABCD5678    時間: 08-9-29 23:06

小兒舊年被取錄,但最終無入讀。

去年校長係2nd Interview 時竟然問翻 1st In 提及和看過的物件,故家長實在無從幫忙,全靠孩子的個人實力。

Snoopy 校長真係好堅、好正 !!!

原帖由 Venuscheng 於 08-9-29 11:34 發表

作者: catherinepang    時間: 08-9-29 23:30

原帖由 阿西 於 08-9-29 21:34 發表

呢題係咪深左d呢﹖

亞仔果次有6個人. 5個數到9個, 1個數到14個
佢話校長用本書同佢地講左個故事. 說以前火車
係用煤氣的.不過宜家沒有再用煤氣既火車勒.
之後問佢地.等火車要企係邊. 有小朋友說企係黃
線之後.不過亞仔無出聲. 我問佢唔識咩 ? 佢話唔
係呀.因為佢應該會識. 哎呀. 比佢激死
亞仔重話校長同佢地講如果見到自己個名就有機
會見多一次咁話喎. 我都係好鍾意D間學校. 見校長
時間好似小左 d. 希望真係有機會見多次啦.
唔知 round 2 會剩返幾多人呢 ?
Catherine
作者: Venuscheng    時間: 08-9-30 09:24

原帖由 ABCD5678 於 08-9-29 23:06 發表

去年校長係2nd Interview 時竟然問翻 1st In 提及和看過的物件,故家長實在無從幫忙,全靠孩子的個人實力。

...

相信你囝囝入到一間你更加喜歡的學校, 恭喜~
多謝你提醒, 如果入到2nd in, 我再同囝囝憶述一下1st in的情形先. 不過入到的機會都好微
作者: alisoncheung    時間: 08-9-30 09:30

亞西,

囝囝講完俾我聽, 我即時問老公, 原來大家都唔係好清楚 (連daddy mami 都唔知, 佢點會知), 最後found out 係51面金牌.  雖然囝囝答唔到, 不過佢識講 “對唔住, 我唔記得”, 咁係我哋兩公婆心目中己經滿分了.  總好過亂答個數.  我哋大家都覺得唔會有好多小朋友識答, 係唔係好呀Q精神呢!

ChapmanMa,

多謝你, 不過到公佈嗰日我真係唔係好敢上去睇呀!  我怕我會好唔開心.
作者: ChapmanMa    時間: 08-9-30 09:52

Hi, ABCD5678, 唔好意思, 介唔介意話我知你囝囝最後去了哪一間學校呢? 同埋你點解唔選YW 呀 ?

原帖由 ABCD5678 於 08-9-29 23:06 發表

...

作者: MENDELMON    時間: 08-9-30 13:18

My son also count 16.

作者: eileenycm    時間: 08-9-30 23:21

唔知8號果日幾點學校個web就公佈結果呢?
作者: authenticseelai    時間: 08-9-30 23:56

Snoopy嘅數目, 唔應該每日一樣嘅。 我個仔話「一 個話XX, 一個話XX....一個唔知有冇數」!
作者: ABCD5678    時間: 08-10-1 21:44

Hello ChapmanMa,

囝囝最終入讀 St. Paul's Co-Ed,其實 YW 係我地三甲之選,放棄時確實係好唔捨得的 !!

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-30 09:52 發表
Hi, ABCD5678, 唔好意思, 介唔介意話我知你囝囝最後去了哪一間學校呢? 同埋你點解唔選YW 呀 ?

作者: ABCD5678    時間: 08-10-1 21:50

Hello Venuscheng,

考小一要好有鬥心至得駕,比多d信心自己同埋囝囝,IMPOSSIBLE IS NOTHING!!!

ABCD5678

原帖由 Venuscheng 於 08-9-30 09:24 發表

相信你囝囝入到一間你更加喜歡的學校, 恭喜~
多謝你提醒, 如果入到2nd in, 我再同囝囝憶述一下1st in的情形先. 不過入到的機會都好微

作者: eileenycm    時間: 08-10-1 22:34

ABCD5678

你囝囝一定係好smart,  St. Paul's Co-Ed咁難考 都入到, 犀利.  你是否同此學校有關係 (old boy, 宗教).  我都有報St. Paul's Co-Ed 過兩日就去見啦, 不過, 機會係好渺忙.  無任何關係, 囝囝又係細囝.
原帖由 ABCD5678 於 08-10-1 21:44 發表

囝囝最終入讀 St. Paul's Co-Ed,其實 YW 係我地三甲之選,放棄時確實係好唔捨得的 !!

作者: ChapmanMa    時間: 08-10-1 23:24

wow, your son really a very smart boy.  I think you have spent a lot of time on him, to accompany with him for all the education, etc. so he can get such a good performance.. really good boy and good parent.  I need to learn from you.

原帖由 ABCD5678 於 08-10-1 21:44 發表

作者: ABCD5678    時間: 08-10-2 01:05

Hi eileenycm,

我地有 old boy 分,但也有同學仔兩樣分都無也被取錄。Anyway, 努力吧,祝應考成功 !

原帖由 eileenycm 於 08-10-1 22:34 發表
ABCD5678

你囝囝一定係好smart,  St. Paul's Co-Ed咁難考 都入到, 犀利.  你是否同此學校有關係 (old boy, 宗教).  我都有報St. Paul's Co-Ed 過兩日就去見啦, 不過, 機會係好渺忙.  無任何關係, 囝囝又係 ...

作者: Venuscheng    時間: 08-10-2 09:33

原帖由 ABCD5678 於 08-10-1 21:50 發表
Hello Venuscheng,

考小一要好有鬥心至得駕,比多d信心自己同埋囝囝,IMPOSSIBLE IS NOTHING!!!

ABCD5678

多謝鼓勵, 其實對囝囝表現滿意的了. 我重報了好幾間直資私校, 真係重有排戰鬥呀!  你囝囝好叻仔, 咁難入的學校都考到.   有無咩秘訣? 過兩招吧?
作者: eva007    時間: 08-10-2 12:08

If we really fail the 3rd round interview, can we continue sending letter to the school to get a chance?
作者: 阿西    時間: 08-10-2 12:16

原帖由 eva007 於 08-10-2 12:08 發表
If we really fail the 3rd round interview, can we continue sending letter to the school to get a chance?

yes, but a chance, not a seat.
offer will be given to those on waiting list first....say 150ppl.
作者: eileenycm    時間: 08-10-2 23:03

ABCD5678

thanks

原帖由 ABCD5678 於 08-10-2 01:05 發表
Hi eileenycm,

我地有 old boy 分,但也有同學仔兩樣分都無也被取錄。Anyway, 努力吧,祝應考成功 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5