教育王國

標題: 名校刁鑽小一面試題 網上熱傳 [打印本頁]

作者: mission    時間: 08-9-29 10:14     標題: 名校刁鑽小一面試題 網上熱傳

「clinic與hospital分別?」 「給你1萬元會買什麼?」

【明報專訊】入讀明年小一的報名季節展開,33所私立或直資名校的面試試題疑於網上曝光,個別名校除要求面試以廣東話、英文及普通話三語答題外,部分試題對於年僅5歲的幼稚園高班學生來說相當刁鑽,如需以英語回答「診所(clinic)與醫院(hospital)有何分別?」、「如果給你1萬元,你會買什麼?」等。有名校證實部分試題屬實。有校長表示題目艱深,「我都未必獲取錄」;家校會主席黃寶財直言標準問題及答案的操練愈多,子女愈易緊張及不懂應變,弄巧反拙。

聖保羅校長﹕部分試題屬實

逾4萬名學童為爭入心儀學校備戰,網上討論區近日流傳「09升小一全新版本面試試題」,涵蓋33間直資及私小,包括競爭激烈的傳統名校拔萃男書院附屬小學、聖保羅男女中學附屬小學、聖保羅書院小學、拔萃女小學、聖士提反書院附屬小學等,部分題目艱深,如「If I give you $10000, what will you buy?」、「請用普通話唱出一首兒歌」。

聖保羅書院小學校長陳陳慕珍聞悉有家長「掌握」學校面試題目後,表現得有點驚愕,並指部分試題屬實。她說,校方面試時會就考生反應提問及討論,沒有一套指定題目,也不會發問學生未經歷過的事物,學生毋須背誦標準答案。陳太指校方以往均是打開門面試,估計有家長結合了歷屆題目,整理為最新版本。

懂得答案非取錄關鍵

有校長提醒家長勿刻意訓練子女,令小朋友徒添壓力。香港華人基督教聯會真道書院校長丘日謙得知部分流傳題目時笑說﹕「嘩!咁難,如果你或者我去面試,都未必獲校方取錄。」丘指自己沒有特定面試題目,只會與小朋友聊天,「學生獲取錄與否不在於是否懂得答案,最重要是小朋友夠真」。

香港培正小學校長李仕浣說,校方面試題目每年不同,今年題目未落實,網上流傳的試題是誤導家長,散佈者的做法值得商榷。李強調,校方向家長表明毋須刻意訓練子女,只會考核他們跟陌生人說話時的舉止談吐。

拔萃男書院附屬小學校長羅錦麗亦指出,校方重視學童自然流露的一面。直資學校議會主席林建華稱,一般學校多會向小朋友提問基本常識,家長預早做妥應對訓練無可厚非,但不能「死操爛操」。

家校會主席黃寶財說﹕「家長愈刻意訓練,小朋友愈容易『撞板』」。他表示,校方稍為更改字眼發問,小朋友便會慌失失而不懂應對,呼籲家長從日常生活中與孩子一起閱讀及討論才是上策。

家長梁小姐看過題目後大呼恐怖,「一個5歲的小朋友怎會識答?」她指女兒去年到多間學校面試,曾被問香港有多少條過海隧道,女兒當然不懂答,梁小姐期望校方提問具創意的題目。明報記者 蔡惠華 馮樂琳
作者: 囝囝爸    時間: 08-9-29 12:56

走火入魔, 揠苗助長, 堪稱極致.  

有這樣學校, 引來曲意逢迎家長.  教育從家庭開始, 現証實無誤.  學前讀好書, 學校才會令你讀書好.

學校要收"好"學生, 為什麼不直接考核"好"家長, 找財才兼備有時間教練子女成"材"的家長.  小一入學試應由家長代勞, 減免幼少孩子學前填鴨之苦.  

真懷念以往教會學校, 有教無類, 也能把不少空白而來的孩子教育成才, 這才是名實相符的好學校.
作者: JESSTIFF    時間: 08-9-29 13:28

如"if i give you $10,000, what will you buy?"這是真實題目,那位校長其實是否想考學生正確英文? 是否真正至至至醒的學生應這樣說: "校長, 由於你的問題只是假設性問題,應是 if i GAVE you $10,000, what WOULD you buy?. 校長, 鑑於你的問題本身有問題,所以我拒絕回答..."    咁就大快人心.

原帖由 mission 於 08-9-29 10:14 發表
「clinic與hospital分別?」 「給你1萬元會買什麼?」

【明報專訊】入讀明年小一的報名季節展開,33所私立或直資名校的面試試題疑於網上曝光,個別名校除要求面試以廣東話、英文及普通話三語答題外,部分試題對於年僅5歲的幼 ...

作者: Yanamami    時間: 08-9-29 14:06

Agreed.  It's a crazy world.

原帖由 囝囝爸 於 08-9-29 12:56 發表
走火入魔, 揠苗助長, 堪稱極致.  

有這樣學校, 引來曲意逢迎家長.  教育從家庭開始, 現証實無誤.  學前讀好書, 學校才會令你讀書好.

學校要收"好"學生, 為什麼不直接考核"好"家長, 找財才兼備有時間教練子女成"材" ...

作者: *littleprince*    時間: 08-9-29 17:52

家吓咩世界
作者: 小米米    時間: 08-9-29 19:50

最無聊是「診所(clinic)與醫院(hospital)有何分別?」, 以一個5歲的小朋友程度, 校方期望他們可以有甚麼答案?

好想知道是哪所學校的面試題目?
不是St Paul 吧?
作者: G-Ma    時間: 08-9-29 21:05

問埋d咁既問題, 真係走火入魔, 定係方便佢地收想收既有勢力人士子女呀.

原帖由 JESSTIFF 於 08-9-29 13:28 發表
如"if i give you $10,000, what will you buy?"這是真實題目,那位校長其實是否想考學生正確英文? 是否真正至至至醒的學生應這樣說: "校長, 由於你的問題只是假設性問題,應是 if i GAVE you $10,000, what WOULD you ...

作者: bobo_bobo    時間: 08-9-29 21:15     標題: 回覆 # 的文章

唔係卦, 咁細點識分呀......... 太過份
作者: 亞水    時間: 08-9-29 21:43

囝囝爸老兄:

學校要收"好"學生, 為什麼不直接考核"好"家長, 找財才兼備有時間教練子女成"材"的家長.  小一入學試應由家長代勞, 減免幼少孩子學前填鴨之苦---->你這個建議很好,好得已經有人正在執行中。

2006年,我幫個仔報小學,今年剛剛升小二。某校報名表中夾附單張,要求出示:

---稅單;
---全家 (係全家!!) 過去12個月的銀行月結單;
---供樓果張schedule。

我睇完就將張報名表拿埋住菜咁,黎手掉左佢。然後同亞水太講:死左條心啦,講有錢幾時輪到我地?....雖然我到而家都唔明呢D野同細路報學校有乜關系?

學校名就不好說了,總之是港島區名校。
作者: ranmali    時間: 08-9-29 21:49

如果我D小朋友interview 時要答D咁既Questions, 就算考到我都唔会比佢哋讀!
作者: vyvy    時間: 08-9-29 22:32

真經典! 都未話收, 就要俾人起曬底.

原帖由 亞水 於 08-9-29 21:43 發表
囝囝爸老兄:

... 2006年,我幫個仔報小學,今年剛剛升小二。某校報名表中夾附單張,要求出示:

---稅單;
---供樓果張schedule。...

作者: linglingkiki    時間: 08-9-29 22:41

都不明白現在的學校是"起家底"、是考家長、還是兩者都要,名校,你的名字是玩死家長
作者: leehm    時間: 08-9-29 22:49

囝囝爸老兄:

學校要收"好"學生, 為什麼不直接考核"好"家長, 找財才兼備有時間教練子女成"材"的家長.  小一入學試應由家長代勞, 減免幼少孩子學前填鴨之苦---->你這個建議很好,好得已經有人正在執行中。

2006年,我幫個 ...

Can you pm the Name of That school to me?
Thank you very much.
作者: andrewpapa    時間: 08-9-29 23:23

from last year experience, this clinic question should not be from st paul boy.

i was one of the parent sat in front of the room and listened to the whole interview

may be from other school
作者: youma    時間: 08-9-29 23:31

囝囝爸老兄:

Interesting! Could you PM the school name to me? Just curious. Thanks.
作者: Hemiranda    時間: 08-9-29 23:45

Hi 亞水

Would you please PM the name of school to me too, thanks a lot.
作者: 囝囝爸    時間: 08-9-30 00:02

囝囝爸老兄:

水兄:

直資學校因規定要撥備不少於1/10學費作為學費補助, 有些該類學校在入學申請表內, 都會附上申請補貼資格說明.  如要申請學費補貼, 或要出示你所述財務文件, 以茲証明符合資格.  如不用申請學費補貼, 應不用交出要求所列文件.  我覺得這是學校開明做法, 令申請人入學前知道應有的權益.

但如果不申請學費補貼, 也要出示家庭收入和資產文件, 真是過份!
作者: loveheiting    時間: 08-9-30 00:17     標題: 回覆 # 的文章

有無人有小一面試題嗰條link呀?
作者: BillieBug    時間: 08-9-30 00:42

唔係嘩, 做咩要好似向財務借$$咁款? 咩學校來的?
真應該在bk公開此劣校名稱, 以免令一些港島學校被殃及池魚呀!!
究竟係邊間?
不過我可以好肯定,此垃圾學校不是St Paul Boys, 高主教或SPCC,因為我也曾是申請人!

囝囝爸老兄:

作者: Smalljokerbb    時間: 08-9-30 02:02

我今日有買明報睇... 嗰d題目都幾好笑....真假就很難講, 但我估有些題目是"mix" 咗d 升中題目, 如 英文題 : Which singer or band do you like most? Tell me something about it.   If you have a lot of money, which country will you go?

正常嘅學校不會問這問題! 如我係校長/老師問5歲小朋友這類問題, 都會覺得自己白痴啦!
作者: HuiTung    時間: 08-9-30 08:43

原帖由 BillieBug 於 08-9-30 00:42 發表
真應該在bk公開此劣校名稱, 以免令一些港島學校被殃及池魚呀!!
究竟係邊間?
不過我可以好肯定,此垃圾學校不是St Paul Boys, 高主教或SPCC,因為我也曾是申請人!

...

I'm with you.
作者: Yanamami    時間: 08-9-30 10:32

:;pppp: :;pppp:

囝囝爸老兄:

作者: 阿西    時間: 08-9-30 10:37

原帖由 Smalljokerbb 於 08-9-30 02:02 發表
正常嘅學校不會問這問題! 如我係校長/老師問5歲小朋友這類問題, 都會覺得自己白痴啦

如果我係校長,咁問只有一個原因,就係想check佢應變能力,如何反應佢唔識既野,理想答案係:sorry,i don't know。
作者: G-Ma    時間: 08-9-30 10:38

呢D學校不讀也罷啦, 都唔知會唔會教到D學生個個都有對白鴿眼.

囝囝爸老兄:

作者: 阿西    時間: 08-9-30 10:43

要求出示:

---稅單;
---供樓果張schedule。

我知,就係...................燈燈燈鄧.........................滙豐銀行!咁既要求,一定係申請銀行貸款,你拆左信呀.............唉.............攪錯晒
作者: SandyWu    時間: 08-9-30 11:09

原帖由 linglingkiki 於 08-9-29 22:41 發表
都不明白現在的學校是"起家底"、是考家長、還是兩者都要,名校,你的名字是玩死家長

D名校係好似起哂人地底之後都未必收你,就算讀到都要成日捐款同比較啦
作者: seneca_system    時間: 08-9-30 11:50

pls pm me the school name, thks.
作者: misskwokwok    時間: 08-9-30 12:16

O my god! What is that? couldn't believe!   

作者: maxcat    時間: 08-9-30 12:41

我諗依D問題如果小朋友識答應該先有問題!要去俾人驗吓佢係咪火星人!如果要識答先收依間學校不讀也吧!不過其實我諗小朋友答sorry !I don’t know.會好D同會被取錄!因為學校只會想知小朋友是否聽懂英文問題!及是否承認自己不懂!不過如果連英文I don’t know 都唔識答就衰硬Lu!總之似一個五歲外席小朋友嘅去應付任何問題就得啦!
作者: soso1    時間: 08-9-30 12:49     標題: 名校刁鑽小一面試題 網上熱傳

我問阿囡, 阿囡話買書lor, 我知佢唔知$10,000係幾多錢, 問佢係咪全部用嚟買晒, 可以用嚟買玩具, 糖....佢話:'係吖, 全部買晒, 因為我好鍾意書吖'。可惜唔係考中阿囡, 但我都好開心, 我想這個答案已經答得好好, 係佢心目中, 佢知錢可以買好多嘢, 但佢揀咗書, 仲要係全部錢都買同晒仲識解譯, 真係抵錫。
作者: catcatmom    時間: 08-9-30 13:03

稅單係邊間名校, 好想知!

原帖由 soso1 於 08-9-30 12:49 發表
我問阿囡, 阿囡話買書lor, 我知佢唔知$10,000係幾多錢, 問佢係咪全部用嚟買晒, 可以用嚟買玩具, 糖....佢話:'係吖, 全部買晒, 因為我好鍾意書吖'。可惜唔係考中阿囡, 但我都好開心, 我想這個答案已經答得好好, 係佢 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-9-30 13:31

亞水,
查實你係咪將張銀行mortgage申請攝埋落小一申請表呀
我都想8下係邊間! 咁誇.........等我估下, 弘立? (知佢收得貴又要買debenture咋, 無其他意思架!)

原帖由 阿西 於 08-9-30 10:43 AM 發表

我知,就係...................燈燈燈鄧.........................滙豐銀行!咁既要求,一定係申請銀行貸款,你拆左信呀.............唉.............攪錯晒

作者: Charlotte_mom    時間: 08-9-30 13:32

我女3年班, 我問佢呢個問題, 佢就有大志喇, 佢答我, 買起間舖自己做老闆! (証明一個3年班仲未知一萬蚊=幾多)
原帖由 soso1 於 08-9-30 12:49 PM 發表
我問阿囡, 阿囡話買書lor, 我知佢唔知$10,000係幾多錢, 問佢係咪全部用嚟買晒, 可以用嚟買玩具, 糖....佢話:'係吖, 全部買晒, 因為我好鍾意書吖'。可惜唔係考中阿囡, 但我都好開心, 我想這個答案已經答得好好, 係佢 ...

作者: 502    時間: 08-9-30 13:57

No - not 弘立!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-30 13:31 發表
亞水,
查實你係咪將張銀行mortgage申請攝埋落小一申請表呀
我都想8下係邊間! 咁誇.........等我估下, 弘立? (知佢收得貴又要買debenture咋, 無其他意思架!)

...

作者: HoHoMom    時間: 08-9-30 14:37

原帖由 囝囝爸 於 08-9-30 00:02 發表

水兄:

直資學校因規定要撥備不少於1/10學費作為學費補助, 有些該類學校在入學申請表內, 都會附上申請補貼資格說明.  如要申請學費補貼, 或要出示你所述財務文件, 以茲証明符合資格.  如不用申請學費補貼, 應不用 ...

I agree. It's probably about the remission.
作者: 亞水    時間: 08-9-30 23:16

各路英雄:

咪講笑!!我篤個名出來之後,多就無,9萬人post up來孖叉都有份。不如當年有幫小朋友報小學的老友,自已試下記下係咪有劑咁野好無?

囝囝爸老兄:

傾下計遮,唔係搵交嗌,千祈咪誤會。

就算係remission問題,係咪應該收左先講?

我夠膽死講句:10個報直資既,就10個都計過數,係頂得順先至報既遮。唔通收左先至去借貴利交學費呀?

咁你話學校整張咁野出來係咩意思?
作者: TT168    時間: 08-10-1 00:52

原帖由 vyvy 於 08-9-29 22:32 發表
真經典! 都未話收, 就要俾人起曬底.

真係想知d學校想收咩家長?唔係睇學生!點解香港讀書要噤!比好大壓力d家長喎!名校就係有錢人權利咩!過晒火!
作者: mdchan    時間: 08-10-1 01:18

真的很心痛!
作者: hogwarts    時間: 08-10-1 08:44

小兒學校也在明報名单內,也分享一下。他是03入小一,報了3間港島直資學校,我起初沒有注意到有Remission這東東,是在新生簡介会中,才知道有Remission scheme,在細讀後,也覺文件的要求尚算合理,但正如所有入息及资产審查一樣,令人产生不安及氣愤。

但直资根本上就是李范皇朝下的怪胎,就是讓相對富裕家庭和名(好?)学校有自由選擇服务及服务對象的权力。也曾有幸和范太就教育制度对話,真是甚有"皇者"氣派,你用中文问问题,她就用英文回你一句"It is out of question!!!"

我也同意水兄可就此不為孩子報讀該校,因为觀微或可知着。当年也因為一件小事改变自已對其中一间報讀學校的看法。我先在明報的小一入學简介会上接觸该校校長(那年是該校第ニ年收生),非常認同她的理念,找机会和她"口水"一番後,簡直是發夢也希望孩子成為她的學生,但在該校的着名"Final In 家長互表演会"上,我问了条质疑每年要多讀書和要多背誦是否是"一個银幣的兩面"後,自然就"叮"了出局,各位要注意了,问问题也非常关鍵,明報大概要搞一個不可问的问题专辑了。

因为小兒讀的是校長室门口打开的学校,也來分享一下當年的问题:"海洋公园和普通公園有什么分別呢?"你話怎样回答才滿分呢?根本就沒有標準答案,因為是在考问人仔的觀察及分析能力,我不知道"萬元"题是那间学校,如果目的是考人仔的金錢認識,就深了点,考創意及價值觀就有点合理,大概能答得頭頭是道的孩子,才不在考慮之列吧!!!

希望今年所有家長都能为孩子找到理想的學校,平安渡过這提心吊胆的一年!

最後,孩子今年小六了,非常興幸能入讀現在就讀的学校。 特別是不需要太为升中再次提心吊胆一年。

从事後觀察及理解,当年自已在那间新学校所问的问题也实太不合时宜,該校確是一所出色學校,雖然第一任校长已離任。

作者: youma    時間: 08-10-1 20:53

Are you talking about HKUGA?

作者: loveheiting    時間: 08-10-1 23:52     標題: 回覆 # 的文章

我阿仔依家k2,我今日問佢有$10000會買啲mud?

佢話會買...........橙,出前一x同牛油.

我講比佢知$10000有好多,佢食唔哂,會浪費!

佢竟然話比我知係送比保良局啲小朋友(因為我同佢講過嗰度啲小朋友無父母)同依佢依家啲同學,人人都有,仲話一定會比一個橙我.

個答案唔係o甘logic, 但係我都幾開心!
作者: laiws    時間: 08-10-2 01:05

原帖由 阿西 於 08-9-30 10:43 發表

作者: Reximom    時間: 08-10-2 09:55

作者: aknchan    時間: 08-10-2 11:05

Its really funny when so many people commented that the questions are so difficult and unreasonable for a 5 year old.

When there are 10-13 applicants competing for ONE SPOT, wouldn't you expect that some of the questions MUST BE DIFFICULT ENOUGH so that 90% of the kids won't be able to answer.
Or else the school would have nothing to choose the top 10% of the applicants.

In fact, the difficulty of these questions is indirectly controlled by the number of applicants, that means us, parents.
作者: Gisele    時間: 08-10-2 11:28

think it is the response that counts, not the answer.

原帖由 aknchan 於 08-10-2 11:05 發表
Its really funny when so many people commented that the questions are so difficult and unreasonable for a 5 year old.

When there are 10-13 applicants competing for ONE SPOT, wouldn't you expect that  ...

作者: VIR    時間: 08-10-2 15:34

我試過模擬問阿囡呢條問題, 佢嗰答案超搞笑:

我: If you have lot of money, which country shall you go?

囡: U.S

我:  What is the reason ?

囡: Because i want to buy something

我: What would you like to buy?

囡: Fries.......

係呢個時候, 我已笑到收唔到聲.....之後問佢點解要去到咁遠買薯條...佢竟然話...因美國d薯條有皮, 好食d喎 !!!
所以話呢...小朋友真係創意無限 !!

原帖由 soso1 於 08-9-30 12:49 發表

作者: andrewpapa    時間: 08-10-2 16:04

其實問題是否完全真確,你共我也不知。

有些超難問題是否有人成機造出來制造生意呀

I also agree that the answer is not the main concern.  Is our kid's response do matter.

Whether it is logical or creative do matter
作者: aknchan    時間: 08-10-2 16:41

原帖由 Gisele 於 08-10-2 11:28 發表
think it is the response that counts, not the answer.

I agree to a certain extent.

How amny kids can tell the difference between a clinic and a hospital?

Of course there will be bouns points for those kids who can answer because they shows a better command of the language.
For those who can't but are brave enough to ask for the answer, they will also get points because they show maturity.
The worse case would be to freeze up in front of a difficult question, but after all, these kids are only 5.

What I really wanted to say is: Parents please don't worry too much because the interview is DESIGNED to fail 90% of its applicants.
作者: Geni    時間: 08-10-3 11:41

"What I really wanted to say is: Parents please don't worry too much because the interview is DESIGNED to fail 90% of its applicants." <-- 睇完呢句我個心真係舒服o左好多, 講真o家~~ Thanks!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5