教育王國

標題: 校際朗誦節比賽時間表出左啦! [打印本頁]

作者: Heidi媽    時間: 08-10-28 10:17     標題: 校際朗誦節比賽時間表出左啦!

作者: jazzmama    時間: 08-10-28 11:07

唔該哂

但我囡撞正測驗
咁如果想改期, 要經過學校定係自己申請嫁
作者: Heidi媽    時間: 08-10-28 11:15

作者: daichoigo    時間: 08-10-28 12:56

想問下如果係AM SESSION, 咁係咪只係朝早, 通常會幾耐時間比賽, 家長係咪唔留得在現場要係出面等?
作者: Bluestar    時間: 08-10-28 13:13

原帖由 Heidi媽 於 08-10-28 10:17 發表
http://www.hksmsa.org.hk/

Tks, HeidiMa.

I've just checked the schedule for my friend, tks for posting.
作者: HPChingchingma    時間: 08-10-28 13:51

見到亞女個名錯左 , 是關搵來搵去都無亞女個名, 我估係掛 !!!, 係唔係都要話界學校知呢 ??
作者: Heidi媽    時間: 08-10-28 14:15

作者: Bluestar    時間: 08-10-28 14:29

原帖由 HPChingchingma 於 08-10-28 13:51 發表
見到亞女個名錯左 , 是關搵來搵去都無亞女個名, 我估係掛 !!!, 係唔係都要話界學校知呢 ??

Suggest you inform school and amend the name cos the certificate will bear the kid's name.
But if it is not an error made by the HKEA, you need to pay $$ for making the amendment.

Last yr my kid's name was "wrong" cos the Engl name was missing, and it turned out that the school staff omitted to write the Engl name, I still had to pay for making the change.

You need to get the school chop on the amendment form, then take the form to the Speech Fest office (in Homantin) if the school does not do it for you.

作者: Bluestar    時間: 08-10-28 14:32

Heidi Ma,

Pls check pm (in BK-edu).
作者: grace_xian    時間: 08-10-28 17:27

heidi媽:
多謝你
但我好想知誦材方面, 係咪同一個題目朗誦時打分一定要一字唔錯咁朗誦出來呢?
標准誦材我們去哪裡找呢?
另外我們係學校報名, 唔知道報名回條上的編號, 查唔查到小朋友的比賽日期呢?

原帖由 Heidi媽 於 08-10-28 10:17 發表

作者: HPChingchingma    時間: 08-10-28 17:28

原帖由 Bluestar 於 08-10-28 14:29 發表

Suggest you inform school and amend the name cos the certificate will bear the kid's name.
But if it is not an error made by the HKEA, you need to pay $$ for making the amendment.

Last yr my kid's  ...

唔該晒 . 唔該晒 .

明天 call 學校先.
作者: Heidi媽    時間: 08-10-28 23:21

作者: TammyMiMi    時間: 08-10-29 00:42

Thanks, 我搵到呀女個名喇..

作者: ruru    時間: 08-10-29 08:43

想問問呀女係18/11(Tue),上午9:30比賽,因個日呀女係要返學,又唔想佢請成日假,想問問之前有去過的家長知不知道比賽完係咪可以走ka?定是要wait全部小朋友比賽完先走得ka?因為我見web個list呀女排第3,唔知係咪第3個比賽咁應該好快比賽完可以返學校ka wor....謝謝
作者: jebby    時間: 08-10-29 10:02

我都想知一下朗誦標準係點?

原帖由 grace_xian 於 08-10-28 17:27 發表
heidi媽:
多謝你
但我好想知誦材方面, 係咪同一個題目朗誦時打分一定要一字唔錯咁朗誦出來呢?
標准誦材我們去哪裡找呢?
另外我們係學校報名, 唔知道報名回條上的編號, 查唔查到小朋友的比賽日期呢?

...

作者: evaanson    時間: 08-10-29 10:08

我仔仔都參加咗個人朗誦, 我想問那天要否著校服去呢? 而家長又可否在場內觀看他表演呢?
作者: violetching    時間: 08-10-29 10:08

Thanks!
check左喇!呀女第一日就比賽,第2首就11月底攪點埋,速戰速決,唔駛拖咁耐,可以專心準備12月的呈分試。

作者: violetching    時間: 08-10-29 10:11

通常都系穿校服,不過可能亦會有人唔穿校服或體育服,因為有D學校系無校服的,例如真道。

家長可在場觀賽,但通常要分開坐,參賽者按編號坐,家長就隨便坐.

原帖由 evaanson 於 08-10-29 10:08 發表
我仔仔都參加咗個人朗誦, 我想問那天要否著校服去呢? 而家長又可否在場內觀看他表演呢?

作者: Heidi媽    時間: 08-10-29 10:17

作者: evaanson    時間: 08-10-29 10:21

唔該晒!

原帖由 violetching 於 08-10-29 10:11 發表
通常都系穿校服,不過可能亦會有人唔穿校服或體育服,因為有D學校系無校服的,例如真道。

家長可在場觀賽,但通常要分開坐,參賽者按編號坐,家長就隨便坐.

...

作者: Heidi媽    時間: 08-10-29 10:24

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-29 12:05

搵唔到呀, 好擔心
阿女背得7788架喇!!!
(哎, 男人做野都係信唔過)
原帖由 Heidi媽 於 08-10-29 10:24 AM 發表
以我所見的絕大部份都係穿校服, 校際ma, 我都覺得穿校服比較好些, 專重番大會和代表學校的. 家長可以入內參觀的, 但試過有些場太細, 大會只准一個家長帶小朋友的.

...

作者: fannyyu    時間: 08-10-29 12:09

hi Charlotte_mom,
don't worry, check again!  i couldn't find my girl's name in the 1st & 2nd time, eventually had founded it in the 3rd time ar!
fannyyu

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-29 12:05 發表
搵唔到呀, 好擔心
阿女背得7788架喇!!!
(哎, 男人做野都係信唔過)

作者: Heidi媽    時間: 08-10-29 12:13

作者: shirley73a    時間: 08-10-29 13:09

作者: mkwok    時間: 08-10-29 17:40

我都係今日學校中文老師派返張回條比我, 但英文老師都仲未派.

原帖由 shirley73a 於 08-10-29 13:09 發表
我查唔倒呀~ 點解囝囝間學校仲未派返張回條比我嘅??!! 好擔心!!

作者: Zoey    時間: 08-10-29 17:58

Heidi媽,

多謝妳提醒, 都冇晒件事 tim, 近日測驗都測到暈暈地!

我女 12 月頭賽!  妳仔出場都幾攪笑 wor, 一頭一尾 . . .
作者: Heidi媽    時間: 08-10-29 18:02

作者: joefoon    時間: 08-10-30 02:59

原帖由 Heidi媽 於 08-10-29 18:02 發表
Zoey,

我昨晚同仔講, 佢即刻話, 好野! 朗讀完立刻出去食 tea, 第二日就慢慢食完 tea 先去比賽!!

Maggie 12月頭呀! Heidi 都係呀!

Heidi媽
妳好、
我囡囡都想參與、
因今年才升小一、
是否明年才可
參與??
可否指導下
因學校好似無
參與、
作者: Heidi媽    時間: 08-10-30 07:40

作者: grace_xian    時間: 08-10-30 12:49

Heid:
我囝係第一次參加, 想問下朗誦比賽有無復賽同決賽架?
係咪當時即場有分數睇架?

多謝~
原帖由 Heidi媽 於 08-10-30 07:40 發表
Hi,

朗誦節由幼稚園至中學都可參加, 小一更加無問題, 通常學校在開學後就派form叫同學參加, 但有些則由老師揀學生參加, 所以間間學校都唔同! 坊間都有好多 language ctr 都會幫人報名和提供訓練 .

...

作者: Heidi媽    時間: 08-10-30 13:05

作者: Zoey    時間: 08-10-30 13:29

原帖由 Heidi媽 於 08-10-29 18:02 發表
Zoey,

我昨晚同仔講, 佢即刻話, 好野! 朗讀完立刻出去食 tea, 第二日就慢慢食完 tea 先去比賽!!

Maggie 12月頭呀! Heidi 都係呀!

Heidi媽,

我女長駐攻普通話, Heidi 是英文, right?
作者: Heidi媽    時間: 08-10-30 14:15

作者: grace_xian    時間: 08-10-30 15:14

Heidi:
取完分紙係咪就知道成績了, 咁有無分冠亞軍架?
好白痴的問題, 見諒, 多謝你

原帖由 Heidi媽 於 08-10-30 13:05 發表
沒有複賽和決賽的, 比賽完等 around 15min 取分紙.

作者: liwoodma    時間: 08-10-30 15:43

除了冠亞軍外, 普通話有"優良"及"良好"成績, 英文就有Proficiency同Merit....大家努力啦....
作者: grace_xian    時間: 08-10-30 15:47

咁有無經驗分享下?

點樣可以拿到高分, 係咪要有啲與眾唔同?
唔比啲評委咁悶呢?

thx~
原帖由 liwoodma 於 08-10-30 15:43 發表
除了冠亞軍外, 普通話有"優良"及"良好"成績, 英文就有Proficiency同Merit....大家努力啦....

作者: liwoodma    時間: 08-10-30 16:22

據我仔學校老師告知, 評分標準首先當然係要發音清晰和正確, 然後就係聲線和面部表情是否表達到首詩的意思, 但係身體動作(如手部動作)係唔會計分的....

原帖由 grace_xian 於 08-10-30 15:47 發表
咁有無經驗分享下?

點樣可以拿到高分, 係咪要有啲與眾唔同?
唔比啲評委咁悶呢?

thx~

作者: grace_xian    時間: 08-10-30 17:08

liwoodma:

thx~

咁如果加啲自我介紹, 會唔會加分或扣分?

原帖由 liwoodma 於 08-10-30 16:22 發表
據我仔學校老師告知, 評分標準首先當然係要發音清晰和正確, 然後就係聲線和面部表情是否表達到首詩的意思, 但係身體動作(如手部動作)係唔會計分的....

...

作者: Zoey    時間: 08-10-30 17:44

原帖由 grace_xian 於 08-10-30 17:08 發表
liwoodma:

thx~

咁如果加啲自我介紹, 會唔會加分或扣分?

比賽只須說出題目, 作者, 接著便是內容, 不需要作自我介紹的.
作者: silvia_ng    時間: 08-10-30 19:48

原帖由 liwoodma 於 08-10-30 15:43 發表

我仔參加幼稚園既普通話+英文...咁細個都有分grading嗎? (佢肯出去講都夠囉 )

我仔11月18, 22都要比賽....兩個都排3x, 唔知咁細個會唔會唔耐煩....
作者: joefoon    時間: 08-10-31 03:21

原帖由 Heidi媽 於 08-10-30 07:40 發表
Hi,

朗誦節由幼稚園至中學都可參加, 小一更加無問題, 通常學校在開學後就派form叫同學參加, 但有些則由老師揀學生參加, 所以間間學校都唔同! 坊間都有好多 language ctr 都會幫人報名和提供訓練 .

...

Heidi媽
謝謝你
今現在是否不可參加、過了時間、
明年才參加、
可否介紹坊間都有好多 language ctr 都會幫人報名和提供訓練 .
作者: Heidi媽    時間: 08-10-31 07:29

作者: shirley73a    時間: 08-10-31 10:20

作者: grace_xian    時間: 08-10-31 11:43

唔好意思呀, 因唔知道規矩
而我囝之前曾因在某的比賽場合有自我介紹, 所以有攞獎,
評委話因為佢的不同所以留意到佢

朗誦節無人咁做. 係咪有明文規定唔准呢?
THX~
原帖由 Heidi媽 於 08-10-31 07:29 發表
Zoey 說得對, 好彩你問吓, 因為冇人會自我介紹的.

作者: Heidi媽    時間: 08-10-31 11:49

作者: AlanShirley    時間: 08-10-31 12:37

作者: violetching    時間: 08-10-31 13:23

shirley73a,

你好快D問老師wo,下星期三deadline,如真係錯漏,就要nana聲.   

原帖由 shirley73a 於 08-10-31 10:20 發表
我同你一樣~仲未收倒英文囉....

作者: mkwok    時間: 08-10-31 14:31

那麼中文讀誦是否一樣吾好太多動作呀, 老師教左囝囝幾個動作, 係咪吾要動作比較好呀.

原帖由 AlanShirley 於 08-10-31 12:37 發表
我怕會弄巧反拙, 因每場都好多參賽者,
時間都好緊迫, 你晒左d時間去自我介紹,
好大可能比人out喎..

只要表演好, 都唔須要做d無謂嘢, especially英詩, 唔好有太多動作呀, 最好只有eye contact, 唔要動作

...

作者: Zoey    時間: 08-10-31 15:36

原帖由 mkwok 於 08-10-31 14:31 發表
那麼中文讀誦是否一樣吾好太多動作呀, 老師教左囝囝幾個動作, 係咪吾要動作比較好呀.

以這幾年阿女出過既中文朗誦比賽經驗所得 (校際及非校際), 除以字正同情感為主外, 眼神(關目)及適當既肢體動作也是須要的, 當然做既一切都要自然流露及能配合文章內容.
作者: mkwok    時間: 08-10-31 16:32

謝謝妳的回覆.

原帖由 Zoey 於 08-10-31 15:36 發表

以這幾年阿女出過既中文朗誦比賽經驗所得 (校際及非校際), 除以字正同情感為主外, 眼神(關目)及適當既肢體動作也是須要的, 當然做既一切都要自然流露及能配合文章內容. ...

作者: lemontrees    時間: 08-10-31 20:56

原帖由 Heidi媽 於 08-10-28 11:15 發表
希望可以幫到你 .

http://www.hksmsa.org.hk/download/SAForm.pdf

Can you teach me how to check performance date?
I don't know where it is in the site

Thanks
作者: Heidi媽    時間: 08-10-31 22:05

作者: AlanShirley    時間: 08-11-1 11:13

作者: grace_xian    時間: 08-11-3 09:22

原來要睇評判的喜好~
咩無比賽評分規則同標準嗎?

咁樣比賽結果啫係無乜公信力囉

原帖由 AlanShirley 於 08-11-1 11:13 發表
中文/普通話有動作ok喎,
我上年睇左幾場英詩比賽,
入圍都無乜動作,(多動作果幾個三甲不入)
最緊要咬字清楚,有感情.
不過今年judge既喜好就唔知啦.

...

作者: AlanShirley    時間: 08-11-3 09:46

作者: grace_xian    時間: 08-11-3 10:25

請問係哪裡睇到評判的來頭呢?

原帖由 AlanShirley 於 08-11-3 09:46 發表
係啦最公平用電腦分析, 唔係用人手:;pppp:
不過你都要睇吓評判既來頭, 英詩全部係外國請番黎,好有經驗/名望, 好公平唔會著住名校校服就比高d分, 攞到獎都係實至名歸.  講真緊係睇評判的喜好, 唔通投票咩?

...

作者: Heidi媽    時間: 08-11-3 11:09

作者: Zoey    時間: 08-11-3 11:49

原帖由 grace_xian 於 08-11-3 09:22 發表
原來要睇評判的喜好~
咩無比賽評分規則同標準嗎?

咁樣比賽結果啫係無乜公信力囉

中文跟英文朗誦既表達方式一定有不同的, 所以要比賽乜野頂目, 就針對訓練吧!  雖然話每年評判唔同, 但表現明顯突出的, 很多時我地都會估中佢地有勝出既機會 (當然唔會次次中);  個人感覺, 校際已算係一個公平既公開比賽之一.

作者: KaWo    時間: 08-11-3 11:58

THANK YOU        
作者: grace_xian    時間: 08-11-3 12:34

thank you , heidi媽~

原帖由 Heidi媽 於 08-11-3 11:09 發表
校際今年都第六十年了! 相信已有一定的認同, 如果唔係每年怎會有咁多人參加!
至於評判方面, 遲些在網上, 每個評判都會有詳細的介紹的.

作者: connie2005    時間: 08-11-3 14:47

Heidi媽,
你好, 我個仔今年第一次參加, 想問下現場有幾多觀眾,
我怕仔仔會緊張,失水準.
作者: Heidi媽    時間: 08-11-3 15:04

作者: shirley73a    時間: 08-11-3 15:24

作者: connie2005    時間: 08-11-3 15:36

Heidi媽,

依你所說,我個仔 no.44, 係咪可以遲少少, 個時間表話9:30am,咁 10:30 到達都可以嗎?
作者: connie2005    時間: 08-11-3 15:37

shirley73a,

hi, 你個仔又係第一次參加?
作者: Heidi媽    時間: 08-11-3 16:22

作者: connie2005    時間: 08-11-3 16:51

Heidi媽,

真係多謝你,我今早在想,9:30這個時間,正好是上班時間,
帶住個仔去中環大會堂,地鐵好迫人,點算好呢!而家可以遲少少,食完早餐再入去,  等個仔 relax 吓先,會好啲!
作者: Heidi媽    時間: 08-11-3 17:00

作者: Charlotte_mom    時間: 08-11-3 19:22

今日同學校confirm左了, 因為某d原因, 中文真係無報名 , 只報左英文
哎, 我女每次都係靠普通話"叫糊", 今次真係有d唔開心(查實係非常失望)
每次朗誦我都有同女女準備的, 幫佢練動作表情咁, 我仲唸今次篇文意境幾好(蒲公英不說一語), 準備得7788, 點知........英文果篇modern art, 真係modern得緊要, 完全唔知想點, 我都睇都唔太想睇, 哎..........點算呀........
作者: shirley73a    時間: 08-11-3 19:54

作者: violetching    時間: 08-11-3 23:28

Charlotte_mom,

系無報名or報錯名呀?如報錯組別重可能有得改,但deadline系星期三。如是漏報,你當初有無交報名費?學校無對數ge咩!   

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-3 19:22 發表
今日同學校confirm左了, 因為某d原因, 中文真係無報名 , 只報左英文
哎, 我女每次都係靠普通話"叫糊", 今次真係有d唔開心(查實係非常失望)
每次朗誦我都有同女女準備的, 幫佢練動作表情咁, 我仲唸今次篇文意境 ...

作者: violetching    時間: 08-11-3 23:33

shirley73a,
如是撞學校考試期,填張表叫學校chop印,連埋所需費用交去朗誦協會就得。
另聖安德烈堂在尖沙嘴美麗華商場則的尖沙嘴街坊福利會隔離。

原帖由 shirley73a 於 08-11-3 19:54 發表
係呀, 朗誦節都係今年第一次參加咋...未開始真係有d壓力..

今日收倒亞囝學校通知喇...係12月4號比賽...不過撞正學校個考試日期bor...咁點算呀??!! 場次係: 9點半...請問聖安德烈堂係咪即係尖沙咀嗰個地方 ...

作者: shirley73a    時間: 08-11-4 08:44

作者: connie2005    時間: 08-11-4 10:11

我個仔個導師有教過佢的同學, modern art 要表現得自滿,驕傲先取得高分架.
作者: connie2005    時間: 08-11-4 10:14

shirley73a,

學校幫你報名,而又咁橋考試,學校應該幫你改期,我仔仔間補習社都係俾我們填張form,佢地去改架,好似星期三最後啦.
作者: shirley73a    時間: 08-11-4 10:59

作者: Charlotte_mom    時間: 08-11-4 17:01

thanks! 哎, 首詩好難觸摸呀.........
原帖由 connie2005 於 08-11-4 10:11 AM 發表

我個仔個導師有教過佢的同學, modern art 要表現得自滿,驕傲先取得高分架.

作者: jj825fung    時間: 08-11-7 14:37

Heidi 媽:

我囡囡都係第一次參加,點解我係學校朗誦節個網度搵唔到時間表。

唔好意思,麻煩晒你!

jj825fung
作者: Heidi媽    時間: 08-11-12 07:44

作者: ruru    時間: 08-11-12 08:48

Heidi媽,

我想問問如果我個女個時間係18/11 9:30am,而佢no.3,係咪即是囡囡係第3個?如果是,是否比賽完了就可以回學校繼續上課呢?咁使唔使通知學校ka?謝謝

原帖由 Heidi媽 於 08-11-12 07:44 發表
Hi,

Sorry for late reply.  Pls click http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeESpeech.php?PHPSESSID=fd59bf35470d5106aa0dbe879d77de82

作者: Heidi媽    時間: 08-11-12 09:45

作者: Martina    時間: 08-11-12 10:32

請問是否必須即日等result 出 ?
我叫工人帶去.
作者: Heidi媽    時間: 08-11-13 07:57

作者: hahe    時間: 08-11-14 12:15

除了攞分紙, 1,2,3名都會有獎狀會俾叫出去領, 所以萬一小朋友得咗,但係又唔喺度, 就好可惜啦. 除非你諗住都無機會….
作者: Heidi媽    時間: 08-11-14 12:53

作者: Martina    時間: 08-11-14 12:59

死啦, 仲要去接另一個细路呀 !
作者: violetching    時間: 08-11-14 13:57

Heidi媽,
少少更正,要75分或以上才有獎狀.

原帖由 Heidi媽 於 08-11-14 12:53 發表
照我所知, 除了第一名會有錦旗外, 其餘第二、三都係攞住分紙, 只不過會請你上堂給大家鼓勵吓咁! 另外, 除非分紙分數65分以下, 否則所有得到65分以上都會有獎狀, 不過唔同顏色的. 咁當然, 取得一,二,三名的, 分紙和獎 ...

作者: Heidi媽    時間: 08-11-14 14:12

作者: Heidi媽    時間: 08-11-16 19:25

作者: anixon    時間: 08-11-17 14:33     標題: 英文朗誦

英文朗誦有咩可以注意?

亞女首詩好似一個故事, 係咪當講故事咁講完就 ok?

究竟駛唔駛攞住張紙來讀 or 背書咁講出來?

作者: 2002pony    時間: 08-11-19 22:30

想請問, 比賽2:15pm開始, 有65個參加者, 會大約幾多點完結取分紙? Thanks!
作者: gigiko    時間: 08-11-20 12:11

原帖由 2002pony 於 08-11-19 22:30 發表
想請問, 比賽2:15pm開始, 有65個參加者, 會大約幾多點完結取分紙? Thanks!

around 1.5 min of each candidate
作者: masansan    時間: 08-11-20 16:51

我嗰日攞埋分紙都要5:00pm.

原帖由 2002pony 於 08-11-19 22:30 發表

作者: annew1128    時間: 08-11-21 11:36

請問有無限制幾多位家長陪同? 家長是和小朋友一起坐嗎?
作者: BABY-SUM    時間: 08-11-21 12:10

請問你參賽時間係幾點?

原帖由 masansan 於 08-11-20 16:51 發表
我嗰日攞埋分紙都要5:00pm.

作者: shirley73a    時間: 08-11-21 12:59

作者: annew1128    時間: 08-11-21 13:49

如果爸媽都去, 有無機會兩個都俾入呢? (場地是溫莎公爵大廈). 謝謝!

原帖由 shirley73a 於 08-11-21 12:59 發表
因場地有限, 正常就1個小朋友跟1位家長...入場後..大人坐一邊..小朋友坐另一邊的...大家都係分開坐..到時小朋友等嗌名後就出去

作者: bbsunny88    時間: 08-11-21 17:03

由於呢個場地坐位有限,會分批入坐的,no.1-30學生家長先入場看比賽先, 30號會有小休5分鐘,然後no.31-60號家長入坐觀賞自己的小朋友比賽.

原帖由 annew1128 於 08-11-21 13:49 發表
如果爸媽都去, 有無機會兩個都俾入呢? (場地是溫莎公爵大廈). 謝謝!

作者: annew1128    時間: 08-11-21 17:50

即是可以兩位家長入座?

原帖由 bbsunny88 於 08-11-21 17:03 發表
由於呢個場地坐位有限,會分批入坐的,no.1-30學生家長先入場看比賽先, 30號會有小休5分鐘,然後no.31-60號家長入坐觀賞自己的小朋友比賽.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5