教育王國

標題: 阿仔小一第一次测验中文同常識成绩嚇親我 [打印本頁]

作者: Fion_Chan    時間: 08-10-31 14:03     標題: 阿仔小一第一次测验中文同常識成绩嚇親我

有D後悔幼稚园时慌死佢唔鍾意英文,學習重點全在英文,而家小學係中文小學,測驗中文同常識都徘徊合格邊緣,英同數就9字頭。唉,佢地份卷真係好深,中文60%係閱讀理解,差不多錯哂,常識好多不供詞填充,又錯,時事題貼錯題(估係三聚氰胺、神七、海嘯,點知問番基本野,中國總理、節日),總之慘不忍睹。
作者: confidentbb    時間: 08-10-31 14:34

其實成績差倒不是問題,因為小朋友接受能力強,很快會趕上的,只要努力幫他跟,關鍵是小朋友不能有抵觸情緒。
比如我見過很多小朋友,學英文就很有興趣,到了學中文時間就無精打采,選書來看自然就會選英文的。這樣就有問題了,一定要提高他對中文的興趣和信心。
因為大人,小朋友都是喜歡做自己有信心的事情。
你和小朋友一起努力啦。
作者: winniecarson    時間: 08-11-1 02:02

原帖由 confidentbb 於 08-10-31 14:34 發表
其實成績差倒不是問題,因為小朋友接受能力強,很快會趕上的,只要努力幫他跟,關鍵是小朋友不能有抵觸情緒。
比如我見過很多小朋友,學英文就很有興趣,到了學中文時間就無精打采,選書來看自然就會選英文的。這樣就有問題了,一定 ...

我囝囝同妳的小朋友差唔多, 英文測驗/默書只須係咁易溫吓都可以拎90分以上, 但中文造句就好唔掂, 皆因從小就讓他接觸英文多過中文很多, 宜家為由要他睇多D中文書, 做多D習作, 真的唔想他的成績{一面倒}
作者: JOJA    時間: 08-11-1 12:19

FION_CHAN

你仲嘜打哂我的心聲出黎

我又係慌死佢唔識英文
幼稚園咪選英文幼稚園
從未黙書及做中文D重組句子, 閱讀理解咁

現在讀中文小學
除英文外, 全部都係中文
追得我同亞仔好吃力呀

其實小朋友唔識
已經差一截
仲要好多時都錯埋D大意野

昨日睇我個仔份中文卷
幾條重組句子
有D 有句號
有D 唔記得寫句號
每條扣1分

咁都冇左3分啦

已經唔高分
仲要衰埋D大意野

我個仔同你的小朋友一模一樣
又係英文好高分
其他就差D

原帖由 Fion_Chan 於 08-10-31 14:03 發表
有D後悔幼稚园时慌死佢唔鍾意英文,學習重點全在英文,而家小學係中文小學,測驗中文同常識都徘徊合格邊緣,英同數就9字頭。唉,佢地份卷真係好深,中文60%係閱讀理解,差不多錯哂,常識好多不供詞填充,又錯,時事題貼錯題(估係三聚氰胺 ...

作者: JOJA    時間: 08-11-1 12:21

Thanks for your sharing.

所以現在我每日都要用兩小鐘
教佢多點功課及中文
讓他快點適應小一的生活

原帖由 confidentbb 於 08-10-31 14:34 發表
比如我見過很多小朋友,學英文就很有興趣,到了學中文時間就無精打采,選書來看自然就會選英文的。這樣就有問題了,一定 ...

作者: Fion_Chan    時間: 08-11-1 23:04

我仔就係如果睇書有得比佢揀,一定睇英文書個隻,佢第一次上圖書館課,回來就投訴老師比佢地可以借個D書只有中文無英文。
宜家我唯有買中文漫畫佢睇,多拉A夢、白貓黑貓個D,但都唔係咁快睇到進步。我覺得測驗考試咁多課外野,唔似默書之前操下會有好成績,有D無奈,只有降低要求,學阿仔話齋,"好彩都合格,算好了"

其實閱讀理解除了多看書,做坊間 D練習係米快D有成效?
作者: JOJA    時間: 08-11-2 17:16

其實我估練習得多
一定有幫助
我都有買補充練習比佢
但真係冇時間做

加上有好多網上練習做
內裏都有很多閱讀理解題

希望我地可以快d適應到啦

原帖由 Fion_Chan 於 08-11-1 23:04 發表
我仔就係如果睇書有得比佢揀,一定睇英文書個隻,佢第一次上圖書館課,回來就投訴老師比佢地可以借個D書只有中文無英文。
宜家我唯有買中文漫畫佢睇,多拉A夢、白貓黑貓個D,但都唔係咁快睇到進步。我覺得測驗考試咁多課外野,唔 ...

作者: 醉花間    時間: 08-11-2 17:18

作者: MdmFung    時間: 08-11-2 17:23

其實e家d小朋友都有d類問題, 中文比英文仲難追, 英文at least 都有"拼音"讀, 中文就比較難.
除咗睇多d書, 做多 D練習係一定快D有成效, 會幫到"閱讀理解"; 坊間有很多主攻"閱讀理解"嘅練習, 你可以試吓.
作者: ernestchow    時間: 08-11-2 17:42

原帖由 MdmFung 於 08-11-2 17:23 發表
其實e家d小朋友都有d類問題, 中文比英文仲難追, 英文at least 都有"拼音"讀, 中文就比較難.
除咗睇多d書, 做多 D練習係一定快D有成效, 會幫到"閱讀理解"; 坊間有很多主攻"閱讀理解"嘅練習, 你可以試吓. ...

可否介紹?在那裹買?
作者: JOJA    時間: 08-11-2 18:37

任何大書局都有架啦
都幾多選擇

我買左本
全方位中文閱讀理解, P1
漢華出版社
都係$48

仲要係三聯85折時買的

現在三聯都做緊特價
可以去睇下呀

原帖由 ernestchow 於 08-11-2 17:42 發表

可否介紹?在那裹買?

作者: ernestchow    時間: 08-11-2 20:15     標題: 回覆 # 的文章

Thank you
作者: pamelaywy    時間: 08-11-2 23:18

原帖由 Fion_Chan 於 08-10-31 14:03 發表
有D後悔幼稚园时慌死佢唔鍾意英文,學習重點全在英文,而家小學係中文小學,測驗中文同常識都徘徊合格邊緣,英同數就9字頭。唉,佢地份卷真係好深,中文60%係閱讀理解,差不多錯哂,常識好多不供詞填充,又錯,時事題貼錯題(估係三聚氰胺 ...

我的小朋友現在才k2, 不過也害怕遇到如樓主所述的情況, 所以一直以來都重視中文多於英文
我有一篇關於重視中文的分享, 以及培養中文的方法
但由於我仔仍是幼稚園生, 對你們就讀小學的小朋友未必有用, 純粹分享一下

http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=1900
http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=1958
作者: Kittymummy    時間: 08-11-3 11:53

唉.... 我個囡囡咪一樣, 依家p.3. 由p.1 ~ p.2 中文同常識又係咁, 次次都緊緊合格. 英文果d 次次見8x ~ 9x. 我諗好多家長都係只注重英文, 諗住中文係母語, 應該唔會差得去邊. 真係唔好睇少中文, 依家小學d 中文都幾深. 第日公開exam 只係衰左中文一樣無運行.

作者: berryivyee    時間: 08-11-3 13:41

除了家長重視英多於中,孩子自少接觸英語較多之外,根本學校對中文的要求較高!

初小考英文compreh.基本上係考識字,理解到字面意思就得,除非孩子根本只識好少英文vocab.才有難度。其它,如考簡單grammar, sentence marking,有看英文書或學英語的孩子,可以我手寫我口,唔會出大錯。

但中文閱讀理解則考深層的理解,你看哪什麼「每日X篇」,篇幅雖短,但根本是文學,仲未識比、喻、象徵的一般初小生,係要PG才可答對,雖然日日做,考試亦未必過關。
有次某篇寫著:
「遭糕!老師要我作文一百字,簡直是惡夢!......」
遭糕---唔識解。
作文像惡夢---更唔識解,亦唔想解比佢知!

我個人認為「中文X寶箱」就較適合小一生的理解能力,他們可自己回讀找答案,不用PG, 內容又益智!

至於中文作句,孩子受廣東話影響,要寫好書面語當然比英作難!連寫中文字都辛苦過寫英文啦!
不過,未來主人翁中文唔掂一定唔得,不少西人都學PTH la.
大家努力啦!不過,好奇怪!小時可能是中文難些,但到了某個水平後可以自動波就不難了,到了中學,或寫作較深思維層次的文章時,英文又未必容易了!
原帖由 Kittymummy 於 08-11-3 11:53 發表
唉.... 我個囡囡咪一樣, 依家p.3. 由p.1 ~ p.2 中文同常識又係咁, 次次都緊緊合格. 英文果d 次次見8x ~ 9x. 我諗好多家長都係只注重英文, 諗住中文係母語, 應該唔會差得去邊. 真係唔好睇少中文, 依家小學d 中文都幾 ...

作者: 馬媽媽    時間: 08-11-3 14:59

Agreed. The requirement in chinese in Primary School is too high. The gap between Primary School and kinder is very big. Children need time to adapt to it.

原帖由 berryivyee 於 08-11-3 13:41 發表
除了家長重視英多於中,孩子自少接觸英語較多之外,根本學校對中文的要求較高!

初小考英文compreh.基本上係考識字,理解到字面意思就得,除非孩子根本只識好少英文vocab.才有難度。其它,如考簡單grammar, sentence marking,有 ...

作者: Kittymummy    時間: 08-11-3 17:08

係呀, 係呀 ! 你已經完全講中我要講既野, 依家d 小學校中文要求都幾高下. 已經唔係理解字面咁簡單, 中文comprehsion 有d係要經過思考, 同埋不供詞語的填充...etc. 再唔係我以前測驗咁搬字過紙. 小三今次測驗已經有中文作文, 要求150 個字, 另加作句 (好似10句左右).....我聽我囡囡講中作份paper 有唔少同學仔肥左.....

原帖由 berryivyee 於 08-11-3 13:41 發表

初小考英文compreh.基本上係考識字,理解到字面意思就得,除非孩子根本只識好少英文vocab.才有難度。其它,如考簡單grammar, sentence marking,有 ...

作者: 馬媽媽    時間: 08-11-3 17:20

I think that the requirement of chinese for primary students is too high nowadays. But eventually, the chinese standard is still dropping. Is it something wrong?

原帖由 Kittymummy 於 08-11-3 17:08 發表
係呀, 係呀 ! 你已經完全講中我要講既野, 依家d 小學校中文要求都幾高下. 已經唔係理解字面咁簡單, 中文comprehsion 有d係要經過思考, 同埋不供詞語的填充...etc. 再唔係我以前測驗咁搬字過紙. 小三今次測驗已經有中 ...

作者: heichunmum    時間: 08-11-25 00:01

作者: heichunmum    時間: 08-11-25 00:05

作者: yinyin    時間: 08-11-25 12:05

我小bb 出世後, 我已打算這個要先學中文.
看了你blog 很認同你對學中文的看法!

pls check pm

原帖由 pamelaywy 於 08-11-2 23:18 發表

我的小朋友現在才k2, 不過也害怕遇到如樓主所述的情況, 所以一直以來都重視中文多於英文
我有一篇關於重視中文的分享, 以及培養中文的方法
但由於我仔仍是幼稚園生, 對你們就讀小學的小朋友未必有用, 純粹分享一 ...

作者: mastina    時間: 08-11-25 18:10

我都同你哋一樣, 只買英文書及DVD比小朋友看,所以小朋友上小一前為了比佢打好中文底, 去咗讀公文, 上咗半年左右已見到成效, 中文認字及理解都進步得很快, 不過就很花時間去完成功課…..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5