教育王國

標題: St.paul church 面試結果 [打印本頁]

作者: yeehome1314    時間: 08-11-13 18:55     標題: St.paul church 面試結果

請問有無家長收到st.paul church 面試結果呀??

校方話今個星期六之前會收到咖...有d緊張呀...
作者: invitation    時間: 08-11-13 19:32

haven't received yet
作者: sum_mum    時間: 08-11-14 10:07

各位媽咪:

昨日打電話問過聖保羅堂, 佢哋話昨日先開始寄出信件, 最快今明天收到, 視乎地區而定, 留意信箱。

sum_mum
作者: shadowso    時間: 08-11-14 15:35

我今日都未收到呀, 大家收到就上嚟報告下啦.

原帖由 sum_mum 於 08-11-14 10:07 發表
各位媽咪:

昨日打電話問過聖保羅堂, 佢哋話昨日先開始寄出信件, 最快今明天收到, 視乎地區而定, 留意信箱。

sum_mum

作者: yeehome1314    時間: 08-11-14 17:46

Thank you very much ar...
作者: 小凱澄    時間: 08-11-14 17:48

我都好緊張!希望我們大家都ok啦!
作者: wheellun    時間: 08-11-14 23:40

Still not yet receive, so excited, i do think we must receive the letter by tmr.  I want to know whether we must receive the letter either "accept" or reject"
作者: yeehome1314    時間: 08-11-15 19:33

i am still not received yet up to date.....so disappointed ar...

how come ar??
作者: bebegirl    時間: 08-11-15 19:51

哈,我以為學校一定會如期寄出取錄與否通知書o添!真估不到一個媽咪都收唔到呢!因為佢大大隻字貼係notice board度話15號收到嘛!真緊張!"reject"都得個知字嘛!
作者: bb-blue    時間: 08-11-15 22:18

心急死﹐得唔得都有個“知”字呀﹐睇黎都要星期一先開估囉
作者: shadowso    時間: 08-11-15 22:50

佢話15號前另函通知, 我諗可能要星期一, 二先收到 lu.

原帖由 bebegirl 於 08-11-15 19:51 發表
哈,我以為學校一定會如期寄出取錄與否通知書o添!真估不到一個媽咪都收唔到呢!因為佢大大隻字貼係notice board度話15號收到嘛!真緊張!"reject"都得個知字嘛! ...

作者: bb-blue    時間: 08-11-17 12:36

得左喇! 收左我個女了, 下午班啊, 22號去交留位費呀, 開心過中六合彩啊, 有無其他媽咪收到好消息呀?
作者: bbbean    時間: 08-11-17 12:50

作者: bb-blue    時間: 08-11-17 12:58

我係第一選擇, 我知道呢間學校好難入, 下午班唔係我選擇既, 係佢地編既, 我囡囡十月份出生架
作者: SHERMEN    時間: 08-11-17 13:12

作者: bb-blue    時間: 08-11-17 13:17

原帖由 SHERMEN 於 08-11-17 13:12 發表
Congratulations, Blue. Did your girl talk well at the interview ?

thank you, 囡囡表現都可以既, 不過可能係臨走既時候, 佢好大聲同老師講” 老師bye bye
作者: bbbean    時間: 08-11-17 13:21

作者: manleung    時間: 08-11-17 13:29

恭喜你們呀!!!!!

今晚放工回家才知道收唔收我個囡

係呢, 你地面試時, 係咪問媽咪好多問題架? 佢又問我點解揀呢間學校, 又問我有乜期望等等..
作者: bbbean    時間: 08-11-17 13:29

作者: manleung    時間: 08-11-17 13:41

可能好耐無"in"過...hahaaha
我那時都有d緊張, 答得唔係幾好..   

原帖由 bbbean 於 08-11-17 13:29 發表
all the same ah....

作者: bb-blue    時間: 08-11-17 14:04

原帖由 manleung 於 08-11-17 13:29 發表
恭喜你們呀!!!!!

今晚放工回家才知道收唔收我個囡

係呢, 你地面試時, 係咪問媽咪好多問題架? 佢又問我點解揀呢間學校, 又問我有乜期望等等..

wish you good luck!!!
作者: 小豆豬    時間: 08-11-17 14:06

收咗囝囝下午班, 我第一選擇都係上午班.....
作者: 小凱澄    時間: 08-11-17 14:17

我都收咗信,
"聖保羅堂幼稚園"  是 pm
"禮賢會學校(幼稚園)" 是 am
請問邊間好些?
作者: btty    時間: 08-11-17 20:39

收咗入讀下午班.  我地都係希望上午班, 不過我估轉到既機會好細.
作者: babymok    時間: 08-11-17 20:57

anyone accepted for AM class??? how's your child's performance that day......
作者: BabyHilary    時間: 08-11-17 21:02

my sister's daugther got am offer!

原帖由 babymok 於 08-11-17 20:57 發表
anyone accepted for AM class??? how's your child's performance that day......

作者: moubb    時間: 08-11-17 21:04

收咗下午班,但係我prefer上午班。

我個囝interview嗰日椅都未坐暖就叫走,我認為可能係我同我老公in得好,所以先至收佢....哈哈。

依家救恩同st paul church都收咗佢下午班,都唔知點好。st paul church出名d,但係環境就冇咁好。救恩就環境好,好多活動空間,但係就冇咁出名。

作者: heidi0653    時間: 08-11-17 22:14

i 失敗左
作者: raynthia    時間: 08-11-17 23:03

請問你們點解會揀呢間學校?其實佢地收幾多人?
作者: bobomui    時間: 08-11-17 23:27

上午班 : 30人
下午班 : 88人
Total : 118 seats

But it is not guarantee to K2 as they only have 93 seats for K2 and 78 seats for K3.
作者: Vinell    時間: 08-11-17 23:48

My twin boys 收咗下午班, but my preference is 上午班。

Still waiting for the result from SKH.
作者: shadowso    時間: 08-11-17 23:52

我都係收咗 pm class.

原帖由 Vinell 於 08-11-17 23:48 發表
My twin boys 收咗下午班, but my preference is 上午班。

Still waiting for the result from SKH.

作者: nnmama    時間: 08-11-18 01:43

收咗我個仔讀下午班。不過依然會等聖公會的結果,覺得聖公會個露天操場好好。
作者: BabyHilary    時間: 08-11-18 08:30

吓﹗咁咪即係每年都有d人升唔到班?
咁點算? 去考其他幼稚園插班?

原帖由 bobomui 於 08-11-17 23:27 發表

But it is not guarantee to K2 as they only have 93 seats for K2 and 78 seats for K3.

作者: LEOY    時間: 08-11-18 09:12

我都想知點解唔係原班升上K2 ?
作者: MuiPig    時間: 08-11-18 09:30

請問有冇人知今年有幾多人去考?
作者: Vinell    時間: 08-11-18 11:05     標題: 回覆 # 的文章

我都覺得學校環境就聖公會好點.St Paul Church校舍較細,好像沒什麼活動地方.
同埋點解上午班收少咁多學生?
作者: btty    時間: 08-11-18 12:15

原帖由 Vinell 於 08-11-18 11:05 發表
同埋點解上午班收少咁多學生?

我估佢地得5個班房,上午:1班K1+K2&K3各2班,下午:3班K1+K2&K3各1班.

之前有媽咪話K2同K3會比K1少學位, 唔會冇得升K2掛, 係咪有D學生自己考第二間?

作者: lro14sheung    時間: 08-11-18 12:42

i received a waiting letter
and ask me to send them a letter for showing interest
作者: momi    時間: 08-11-18 12:50

My daughter has been accepted for the am class. She performed pretty well in the interview, the teacher asked us what she likes to do and my hb claimed that she likes to sing and then the teacher asked my daughter to sing. And to be surprised, she sung twinkle twinkle little star in a sleepy mode...coz it's already 4:00pm. She said goodbye to the teacher in a low voice, the teacher asked her to put the chair back and she did so as well as mine and my hb one. Very impressed to me though coz she always feel lousy when she is sleepy..
Anyone know which primary schools girls used to go to after K3?
作者: nnmama    時間: 08-11-18 13:01

原帖由 MuiPig 於 08-11-18 09:30 發表
請問有冇人知今年有幾多人去考?

相信這個未必會有數字公佈,最多可以日後多口問下老師。

不過自己也可以推敲一下。以當日共有3個班房,每個班房有3個面試位置,每個小朋友面試時間10分鐘計算,從早上8:30至下午5:30,無食飯時間,最多也只可以有486個。雖然交表格的時候人龍排曬出街,不過如果用這個方法計算,最多也不過500人左右。

套用上面位媽咪從教育署公佈上年的收生數字,第一輪收生應該係大概每4.23個小朋友選擇1個。當然第一輪的offer應該不會100%去曬,仲有第二輪的,所以個收生比例估計最終可以去到每4個小朋友選擇1個。
作者: hinhin-ma    時間: 08-11-18 15:41

My son got a pm offer.  Still waiting for the result of SKH.

SPC vs SKH, which will you choose?

For boys, which primary school are they going to when they graduated from SPC & SKH respectively?  Anyone know?
作者: nnmama    時間: 08-11-18 16:14

St. Paul Church個網站有詳細列出升讀各小學的百分比,你可以去睇下。
作者: whitesheep    時間: 08-11-18 16:53

原帖由 nnmama 於 08-11-18 13:01 發表

相信這個未必會有數字公佈,最多可以日後多口問下老師。

不過自己也可以推敲一下。以當日共有3個班房,每個班房有3個面試位置,每個小朋友面試時間10分鐘計算,從早上8:30至下午5:30,無食飯時間,最多也只可以有486個。雖然 ...

Have heard that the interview time & reference no. (shown in the interview card) is according to the application form sequence. That is, reference no. 1 is the first application, reference no. 2 is the second application, and so on.

My son's application reference no. is 380 and our interview time is 11:45am. When we finished our interview, there are no more people waiting outside the hall & I saw someone delivering lunch box to the school (guess it was the lunch time for teachers). If the number of interviews are approx. the same for morning & afternoon, then I suspect the no. of applications will be around 700 - 800. Just a wild guess.

作者: didima    時間: 08-11-18 17:16     標題: 寶血定St Paul church??

寶血定St Paul church?
作者: nnmama    時間: 08-11-18 19:55

原帖由 whitesheep 於 08-11-18 16:53 發表

Have heard that the interview time & reference no. (shown in the interview card) is according to the application form sequence. That is, reference no. 1 is the first application, reference no. 2 is  ...

這個也有可能。其實將我原先的計算10分鐘酌量減少到6分鐘,也可以計算出差不多的數字。
作者: SmartyMeow    時間: 08-11-18 22:49

我諗妳都推算得幾正確。
我係11月1號大概1:45交表,我既號碼係77X... 跟住後面都仲見陸續有人排隊...應該是800-900人啩??

原帖由 whitesheep 於 08-11-18 16:53 發表

Have heard that the interview time & reference no. (shown in the interview card) is according to the application form sequence. That is, reference no. 1 is the first application, reference no. 2 is  ...

作者: SPCPaPa    時間: 08-11-18 22:53

There were close to 1000 applicants.
作者: MiniDumbo    時間: 08-11-18 22:56

Hi SPCPAPA>.<

I wonder is your kids are studing in SPC? If yes, would you mind to solve some problems for me??

原帖由 SPCPaPa 於 08-11-18 22:53 發表
There were close to 1000 applicants.

作者: nnmama    時間: 08-11-18 23:18

原帖由 SPCPaPa 於 08-11-18 22:53 發表

Guess you are one of those volunteer parents of SPC so that you've got the applicant info?
作者: MiniDumbo    時間: 08-11-18 23:22

i think so!

原帖由 nnmama 於 08-11-18 23:18 發表

Guess you are one of those volunteer parents of SPC so that you've got the applicant info?

作者: yeehome1314    時間: 08-11-19 00:14

學校話K1班合共收60人, 唔係咩??

好唔開心, 我仔仔只係係備取名單中呀。。。

原帖由 bobomui 於 08-11-17 23:27 發表

作者: nnmama    時間: 08-11-19 00:34

原帖由 yeehome1314 於 08-11-19 00:14 發表

Those were 2007 numbers, not sure about how many students will be admitted this year at the end of the day.

Don't worry as I am sure certain number of parents will switch to SKH (or any other kindergartens) and this will free up some vacancies for the waiting list.
作者: tammytam124    時間: 08-11-19 09:39

原帖由 didima 於 08-11-18 17:16 發表
寶血定St Paul church?

我都考慮寶血(am) 定st paul church (pm)

寶血參觀學校時見小朋友都好開心, 又主動, 校舍又大, 老師友善

st paul church 老師友善, 派小一學位好, 感覺師資好似好d

好難決定
作者: chingbb    時間: 08-11-19 11:49

我都收到信啦 ~ 係waiting list!
作者: macyming    時間: 08-11-19 12:20

大家好

我都收咗信啦. 係下午班.
22 號會交留位費

但同大家一樣, 都係會等聖公園通知. 因聖公會校舍真係大好多

如2間學交都收, 大家俾D 意見, 你地會選邊間入讀
作者: gragrace    時間: 08-11-19 21:14

waiting list....
作者: 小凱澄    時間: 08-11-19 21:29

"聖保羅堂幼稚園"  收到 pm
"香港真光幼稚園(堅道)" 收了 am
點挑選?
作者: kidmanzh    時間: 08-11-19 23:54

小凱澄,我和你一樣,
"聖保羅堂幼稚園"  收到 pm
"香港真光幼稚園(堅道)" 收了 am
真系唔知點揀。
作者: jammylau    時間: 08-11-20 09:04

聽講要係Christian家庭先會accept to am class, 想問吓am class嘅mami, 你地係唔係Christian家庭?
作者: jammylau    時間: 08-11-20 09:06

上次問過老師話30人

原帖由 yeehome1314 於 08-11-19 00:14 發表

作者: 小凱澄    時間: 08-11-20 09:56

我不是Christian家庭。
我也知道真光面試當天有好小朋友去面試,只挑選約30人,其實是好榮幸,但另一方面,聖保羅堂又是1000人內挑選出來的,真的好難決擇,問了好多人,每個人都有不同說話,有沒有真光及聖保羅堂的家長,可以給多一些意見我?tks

原帖由 jammylau 於 08-11-20 09:04 發表
聽講要係Christian家庭先會accept to am class, 想問吓am class嘅mami, 你地係唔係Christian家庭?

作者: dwvmbb    時間: 08-11-20 10:18

聽說聖公會幼稚園星期五才寄出結果,家長最快都要星期六才收到通知信,而學校又不不會星期五貼出結果或接受查詢。

如果早點知道結果,可能有部份家長會選擇不交聖保羅堂的留位費。
作者: 小凱澄    時間: 08-11-20 10:36

點解咁多人喜歡聖公會多過聖保羅堂?
但聖公會沒有校服著的,會否沒那麼好?

原帖由 dwvmbb 於 08-11-20 10:18 發表
聽說聖公會幼稚園星期五才寄出結果,家長最快都要星期六才收到通知信,而學校又不不會星期五貼出結果或接受查詢。

如果早點知道結果,可能有部份家長會選擇不交聖保羅堂的留位費。 ...

作者: dwvmbb    時間: 08-11-20 10:57

其實我對兩間學校認識都不深,只是從小學派位作判斷。聖保羅堂的出路多是有名的男校,或許是學校與男校有聯系或是本身聖保羅堂多收男仔,頭幾位是聖保羅書院小學,英皇,高主教等,而且考到直資及私立小學只得28%...

而因為我的小朋友是女,所以單憑小學派位,聖公會幼稚園至少有56%可考到直資或私立小學,所以感覺女孩子讀聖保羅堂不及聖公會吸引...

所以現在還十五十六,不知道會否註冊!

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 10:36 發表

作者: shadowso    時間: 08-11-20 13:06

我地係 christian family, 不過都係 pm class ....

原帖由 jammylau 於 08-11-20 09:04 發表

作者: momi    時間: 08-11-20 13:34

我地唔係Christian家庭,但收咗am class,所以應該無關系.

作者: 小凱澄    時間: 08-11-20 14:38

Momi
(1) 妳還有沒有幫妳個女報其它學校?
(2) 星期六妳是否會去 spc 交留位費?
(3) 認識真光(堅道)嗎?有報嗎?

原帖由 momi 於 08-11-20 13:34 發表
我地唔係Christian家庭,但收咗am class,所以應該無關系.

作者: yeehome1314    時間: 08-11-20 18:03

我打電話問過學校, 佢哋話今年上午班收30人, 下午班收60至80人呀...但最快要到明年3月先知備取生嘅入學結果呀...

原帖由 jammylau 於 08-11-20 09:06 發表
上次問過老師話30人

作者: momi    時間: 08-11-21 14:27

hi 小凱澄,

我都幫女女報咗其它學校, 例如SKH, St Clares, 大坑真光, 聖心, 聖瑪加利大, & 聖保祿.

SPC 唔係我的first choice, 好似男仔出路比較好, St Clares又發覺不太適合我女女, 太斯文太靜. 聖心, 聖瑪加利大, & 聖保祿是我的top priorities.

如果Sat前未收到SKH通知, 我會去 spc 交留位費, 始終spc都係一間很好的學校ma.

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 14:38 發表
Momi
(1) 妳還有沒有幫妳女個幫報其它學校?
(2) 星期六妳是否會去 spc 交留位費?
(3) 認識真光(堅道)嗎?有報嗎?

作者: chelle    時間: 08-11-21 15:43

Hello bb-blue,

Congrats
my son got PM class too!!
They will be class mate.:))
原帖由 bb-blue 於 08-11-17 12:36 發表
得左喇! 收左我個女了, 下午班啊, 22號去交留位費呀, 開心過中六合彩啊, 有無其他媽咪收到好消息呀?

作者: bb-blue    時間: 08-11-21 17:07

yes, they will be classmate
作者: nnmama    時間: 08-11-21 22:18

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 10:36 發表

其實無校服咪仲好!起碼唔需要花多筆錢。依家間幼兒園冬季校服都要HK$800一套!
作者: 小凱澄    時間: 08-11-22 12:26

雖然校服要錢,但如果著便服,會否令他們或先生,比較衣服上的一切,這樣會否沒那麼好呢?

原帖由 nnmama 於 08-11-21 22:18 發表

其實無校服咪仲好!起碼唔需要花多筆錢。依家間幼兒園冬季校服都要HK$800一套!

作者: nnmama    時間: 08-11-22 16:24

原帖由 小凱澄 於 08-11-22 12:26 發表
雖然校服要錢,但如果著便服,會否令他們或先生,比較衣服上的一切,這樣會否沒那麼好呢?  

如果要比較的話,比較住址不就好了嗎?放在身上的東西可以值多少錢?
作者: 小蘅媽媽    時間: 08-11-22 17:41

我個仔只報了兩間,兩間都收,我最終還是揀SPC。其實我個仔in得超差,唔理人又周圍走...所以收信時好驚喜。

另一間我知佢點解收。小組玩玩具時,我個仔想玩另一個小朋友玩緊既積木,點知果個小朋友一野推我個仔跌落地,全場當然呆曬啦 ,但係我個仔完全冇野咁起番身繼續玩囉...我個仔雖然唔理人,但係好好脾氣既,所以當場我就知呢一間一定收我個仔。 反而果個小朋友個媽媽就好緊張扯住個仔追住我地道歉...
作者: 小蘅媽媽    時間: 08-11-22 17:47

SKH以前好似係聖保羅男女既附屬幼稚園,不過依家應該冇咩聯繫。我又唔覺得SKH環境好過SPC。SPC除左interview既禮堂,其實還有其他地方既,又可以使用教堂,地方算OK。SKH有點陰森,樓梯又高,印象唔算太好。
作者: moubb    時間: 08-11-22 23:23

我話大家聽我interview skh時,個miss真係好睇個地址架。

我一入倒去,佢就攞住我張表,然後就自問自答咁話:「哦,你哋住喺xxx。」

我差d想問佢我哋住喺邊關你乜事。

原帖由 nnmama 於 08-11-22 16:24 發表

如果要比較的話,比較住址不就好了嗎?放在身上的東西可以值多少錢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5