教育王國

標題: 對培僑小一面試程序及公佈結果日期的疑惑 [打印本頁]

作者: lok666    時間: 08-11-18 01:17     標題: 對培僑小一面試程序及公佈結果日期的疑惑

在十月底面試時,培僑只表示結果會在十一月中公佈,但並沒有確定日子 ...到十一月六日早上, 突然接到培僑的電話,要第二天早上進行 2nd interview (so suddenly!! and urgent??), 並表示是父母和小孩一起 interview , 可是到 interview , 他們只需小孩一個進入校長室傾談約十分鐘 .... 到底為甚麼interview多一次呢 ? 到現時也是一個迷(雖然在網上有家長報料,但也只是推測) .... 面試後,他們仍說結果會於十一月中在網上公佈 (為甚麼當時仍未决定那一天有結果?) .... 到上週未,又表示要到今週才有結果 .... 到底為甚麼培僑不可以像其他學校一樣,一早便把程序及公佈日期清楚地告訴各家長?
作者: AliJasEd    時間: 08-11-18 09:31

My kid and I had the 2nd interview on Nov 11.  Actually the interview was mostly with the parents that the vice principal and us shared a lot about the teaching approach of the school.  At the end the vice principal said that the result would be published within 2 weeks (not an exact day).  I found it was quite clear...
作者: sakurasasa    時間: 08-11-18 11:17

其實早2年我都有一直留意該校的情況及收生,記得上年好似係有有一個日子準時公佈的,今年唔知係咪多左介乎佢地要求邊緣的小朋友才會這樣拖延呢?? (我估既姐,請大家不要介意!!!)

我連2nd in都無份,相信巳經兇多吉小 :(  

原帖由 AliJasEd 於 08-11-18 09:31 發表
My kid and I had the 2nd interview on Nov 11.  Actually the interview was mostly with the parents that the vice principal and us shared a lot about the teaching approach of the school.  At the end the ...

作者: lok666    時間: 08-11-18 13:23

What I wonder is why the school request the 2nd interview so suddenly (just on the next day of her phone call), that may difficult for someone to apply leave .... And, what is the purpose for the prinicipal just to 'short talk' with my daughter again but not with the parents (Understand that some of them are interview with your kid together)? Does my daughter under waitlist ... or being selected by the school but the principal wants to make sure they are having the right choice? Be honest, I have no idea about it ....
It they said that the result will be release in two weeks time ... why can't they give us an exact date, so that it is not necessary for us to keep check the website in "Two Weeks Time".
作者: Giann_mom    時間: 08-11-18 20:54     標題: 回覆 # 的文章

Agreed with lok666.  We keep on waiting the result but it was not yet posted.  We have the 2nd interview with my daughter and parent together on 8 November and only a 15 mininutes talk.  They should have to give an exact date for the posting.
作者: 俊賢    時間: 08-11-20 02:19

相信原因耐人尋味, 可能是:
1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局. (講笑而已)

2., 是否因為他們有些面試評分遺失了, 要重新評估?(假設而已)

3., 接受第二次面試的, 是否屬於細仔細女? 因與大仔大女比較容易被忽略, 依照學校細心的作風, 是否多給細仔細女一次表現自己的機會, 同時給自己發掘一些隱性優才的機會.

4., 會否因第二次面試學生的幼稚園或家長背景, 好大機會有其他學校同時取錄, 學校唔多肯定你們會入讀的誠意, 所以安排一次{杯酒釋兵權}, 如果你無誠意, 或嫌麻煩而唔去, 他們又可剔除了那些非忠誠於她們的考生了...

原帖由 lok666 於 08-11-18 01:17 發表
對培僑小一面試程序及公佈結果日期的疑惑

在十月底面試時,培僑只表示結果會在十一月中公佈,但並沒有確定日子 ...到十一月六日早上, 突然接到培僑的電話,要第二天早上進行 2nd interview (so suddenly!! and urgent??), 並表示是父母和小孩一起 interview , 可是到 interview , 他們只需小孩一個進入校長室傾談約十分鐘 .... 到底為甚麼interview多一次呢 ? 到現時也是一個迷(雖然在網上有家長報料,但也只是推測) .... 面試後,他們仍說結果會於十一月中在網上公佈 (為甚麼當時仍未决定那一天有結果?) .... 到上週未,又表示要到今週才有結果 .... 到底為甚麼培僑不可以像其他學校一樣,一早便把程序及公佈日期清楚地告訴各家長?

作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 10:53

俊賢的解釋實在太棒了, 我在公司也忍不住太聲笑出來......

我日日隔一陣又上去website睇下... 好似對jackpot咁..
希望快啲有消息...

[quote]原帖由 俊賢 於 08-11-20 02:19 發表
1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局.
作者: August07    時間: 08-11-20 11:50

你既推測都好合理, 因我就係屬於第4類, 自己投降, 學校唔洗煩!  究竟2nd interview係問咩呢?問小朋友多or大人呢? 定係好似dxs咁用1min去介紹你個小朋友呢

原帖由 俊賢 於 08-11-20 02:19 發表
1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局. ( ...

作者: BMW    時間: 08-11-20 11:59

原帖由 August07 於 08-11-20 11:50 發表
你既推測都好合理, 因我就係屬於第4類, 自己投降, 學校唔洗煩!  究竟2nd interview係問咩呢?問小朋友多or大人呢? 定係好似dxs咁用1min去介紹你個小朋友呢

...

我個女都有去Second Interview、整個Interview都係副校長同我個女傾計,完全無問過家長任何野! 我個女係細女,我古学校係想(目弟)真d個Applicant。唯有耐心地等La!
作者: kuromi321    時間: 08-11-20 12:12

我都有去2nd in,我個係大女,校長有同我傾計,亦有同個女傾計,都係問點解選佢學校同小朋友係點樣的性格之類,仲講點解要2nd in,係不嬲都會首先選左50-60位入選的,之後再選一批分數接近的小朋友來再見面,盡量想做到公平一點...
作者: NewSnoopy    時間: 08-11-20 12:13

咁急通知,極有可能係職員漏打電話都唔定呢?! 你在電話中有無問點解咁急?
作者: kuromi321    時間: 08-11-20 12:18

我有問係米個個都要甘樣,職員話係校長決定邊D要2nd in
原帖由 NewSnoopy 於 08-11-20 12:13 發表
咁急通知,極有可能係職員漏打電話都唔定呢?! 你在電話中有無問點解咁急?

作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 12:31

我地都係見副校長, 都剩係同我個女傾計,完全無問過家長任何野. 又有同佢係電腦睇短片. 又有考英文, 表達能力, 普通話等.. 但最後佢比左個評語我個女..:"你媽咪應該教你點樣考試...."   我諗都凶多吉少...

原帖由 BMW 於 08-11-20 11:59 發表

我個女都有去Second Interview、整個Interview都係副校長同我個女傾計,完全無問過家長任何野! 我個女係細女,我古学校係想(目弟)真d個Applicant。唯有耐心地等La! ...

作者: kuromi321    時間: 08-11-20 13:12

你個小朋友無答佢定係點???
甘你點答返校長呀???
原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 12:31 發表
我地都係見副校長, 都剩係同我個女傾計,完全無問過家長任何野. 又有同佢係電腦睇短片. 又有考英文, 表達能力, 普通話等.. 但最後佢比左個評語我個女..:"你媽咪應該教你點樣考試...."   我諗都凶多吉少...

...

作者: Cathleen    時間: 08-11-20 13:15

嘜有o甘既comments 咩?

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 12:31 發表

...

作者: lok666    時間: 08-11-20 13:45

點解有D人係家長同小朋友一起2nd interview, 有D就單獨呢? 有無人知道其中嘅分別?
作者: Peppermint    時間: 08-11-20 14:12

My daughter got 2nd interview too and the parents were supposed to be in with her.  It took about 30 mins....
作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 14:20

我個女有答, 不過唔係答好多野, 副校長問佢窗出面有乜, 我個傻妹話咪樹囉,屋囉.. 副校長話"你見唔見到有件紅色衫掛住係對面樓某層"..我呀女話.."嘩! 係喎, 不過我睇唔到, 因為我矮過你".. ...... 跟手副校長就咁講..我當時 "o" 咀.. 完全唔識反應.. 都可能係我唔唔啱... .. 總之... 無喇無喇... 嗚嗚

原帖由 kuromi321 於 08-11-20 13:12 發表
你個小朋友無答佢定係點???
甘你點答返校長呀???

作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 14:22

咪講左你聽囉..:;pppp: 無聽書..

[quote]原帖由 Cathleen 於 08-11-20 13:15 發表
嘜有o甘既comments 咩?
作者: Geni    時間: 08-11-20 14:36

唔係呀, 我覺得答得幾好呀, 好有logic呀!!

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 14:20 發表
我個女有答, 不過唔係答好多野, 副校長問佢窗出面有乜, 我個傻妹話咪樹囉,屋囉.. 副校長話"你見唔見到有件紅色衫掛住係對面樓某層"..我呀女話.."嘩! 係喎, 不過我睇唔到, 因為我矮過你".. ...... 跟手副校長 ...

作者: shirleyyip04    時間: 08-11-20 14:37

剛剛打左去學校問,佢地話21 or 22 號就有結果.....都唔知佢地係好審慎選小朋友定係行政混亂, 佢地明唔明白家長每日係到等結果既心情......簡直係折磨!!

作者: conniengor    時間: 08-11-20 14:44

CarrieBB,

我都覺得佢答得幾好喎!  好直接仲好坦白添! sure win!

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 14:20 發表
我個女有答, 不過唔係答好多野, 副校長問佢窗出面有乜, 我個傻妹話咪樹囉,屋囉.. 副校長話"你見唔見到有件紅色衫掛住係對面樓某層"..我呀女話.."嘩! 係喎, 不過我睇唔到, 因為我矮過你".. ...... 跟手副校長 ...

作者: QQ2003    時間: 08-11-20 14:52

carrieBB,

我覺得carrie答得好"正" 掂緊

作者: ecbaby818    時間: 08-11-20 15:18     標題: 回覆 # 的文章

My son has the 2nd int alone on Nov 9, only 10 minutes.
作者: sakurasasa    時間: 08-11-20 16:20

俊賢
你既推斷都好攪笑,而第3,4點又真係有可能發生

CarrieBB,
你個女答得真掂,比著係我巳經當場笑左出黎啦,你見個位係咪女副校,四眼的

1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局. ( ...

作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 17:15

多謝各位覺得呀女答得好.. 如果係你地in就好喇..
我打定輸數喇...
qq 2003..
hehe.. 你點呀????

sakurasasa,
no 呀.  男副校..  但係佢之後有啲黑面.. 所以.... 我諗實無都得..

原帖由 sakurasasa 於 08-11-20 16:20 發表
俊賢
你既推斷都好攪笑,而第3,4點又真係有可能發生

CarrieBB,
你個女答得真掂,比著係我巳經當場笑左出黎啦,你見個位係咪女副校,四眼的

...

作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 17:41

result is out la.. check la..
作者: Cathleen    時間: 08-11-20 17:52

好唔開心呀, 又衰左啦
作者: lenmama    時間: 08-11-20 18:05

My daughter is out of list, sad...
作者: 陳車厘    時間: 08-11-20 18:07

唔收...衰左
作者: kuromi321    時間: 08-11-20 18:21

有無人係收左架.

我小朋友係有得2nd in,不過都係唔收的.
作者: Hillary2002    時間: 08-11-20 18:58

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 02:20 PM 發表

carrie真可愛, l like
作者: dicksonman    時間: 08-11-20 19:02

好彩, my son is on waiting list ^^ (不過有成 60 個 waiting)

His had 2nd interview at last week, and i found some kids had 2nd iterview but was not on list (both 正選 & waiting list).  

請問有無小朋友係有 2nd in, 而入到正選? 或無 2nd 但入左 waiting list 呢?
作者: QQ2003    時間: 08-11-20 19:53

CarrieBB,

haha....
Pui Kiu.....衰左, QQ連waiting都冇份, 不過算啦!

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 17:15 發表
我打定輸數喇...
qq 2003..

sakurasasa,
no 呀.  男副校..  但係佢之後有啲黑面.. 所以.... 我諗實無都得..

...

作者: sakurasasa    時間: 08-11-20 20:08

我連2nd in都無份啊

佢面黑可能你個女答既唔係佢預期的答案啦~~~~~

剛見到下面綱友話出左result啦,唔係好敢睇添

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 17:15 發表
我打定輸數喇...
qq 2003..

sakurasasa,

...

作者: sammam    時間: 08-11-20 21:35

有冇沙田友收咗, 或又冇行?
作者: ecbaby818    時間: 08-11-20 21:45

my son has 2nd in, alone, 10 minutes, now, he's on waiting list.

It seems that PuiKiu takes many kids from Hong Kong Preschool.
作者: ecbaby818    時間: 08-11-20 21:53

Perhaps on waiting list is better than 正選, that means you can still join the lucky draw, if you can get in your dream school in the lucky draw, you can forget about PK.

原帖由 dicksonman 於 08-11-20 19:02 發表
好彩, my son is on waiting list ^^ (不過有成 60 個 waiting)

His had 2nd interview at last week, and i found some kids had 2nd iterview but was not on list (both 正選 & waiting list).  

請問有無小朋 ...

作者: mamaja    時間: 08-11-20 21:56     標題: 回覆 # 的文章

My son is also on the waiting list , I hope my son can get in Pui Kiu finally.
作者: ecbaby818    時間: 08-11-20 22:27

Does anybody know how many G1 students PuiKiu will take for school year 09-10?

Thare are 140 accepted students and 62 waitlisted students. How will they shortlist waitlisted students when there is a vacancy?  prioritize by application number?

原帖由 mamaja 於 08-11-20 21:56 發表
My son is also on the waiting list , I hope my son can get in Pui Kiu finally.

作者: A-Mum    時間: 08-11-20 22:28

My son's on waiting list too.  We had an interview for an hour and the deputy headmaster said "See you in September!"
But we were also warned that our name would be on waiting list only yet according to past years' experience, quite a lot of the first batch of kids would drop out, so no need to worry la!
作者: rexlouise    時間: 08-11-20 22:37

HI, All,

my son also on waiting list, 有些失望因阿仔在2nd interview 時也表現得很有禮貌及鎮定, 以為有機. 唉!, 可能係我同先生答得不够好. 對唔住, 仔仔.

原帖由 A-Mum 於 08-11-20 22:28 發表
My son's on waiting list too.  We had an interview for an hour and the deputy headmaster said "See you in September!"
But we were also warned that our name would be on waiting list only yet according ...

作者: CarrieBB    時間: 08-11-20 23:00

無喇..嗚嗚...
好采有後備....

各家長.. 努力!!!!!
作者: parenteye    時間: 08-11-20 23:19

以我所知所有2nd interview的小朋友都唔會入正選, 2nd interview pass 就去 waiting list, fail 就 reject.
不過 waiting list 入讀的機會都好大, 因為好多正選都會放棄。
我個仔無 2nd interview, 我想都係唔得, 點知佢入佐正選。
如果 waiting list 都無都唔駛絕望, 因聽聞有人上年waiting list 都無最後開學前都收到通知話收。

以上資料只係本人綜合其他家長的 post 而作出的結論, 如有不當請修正。
作者: Cathleen    時間: 08-11-20 23:27

waiting list都無, 仲可以打電話收人?

原帖由 parenteye 於 08-11-20 23:19 發表
以我所知所有2nd interview的小朋友都唔會入正選, 2nd interview pass 就去 waiting list, fail 就 reject.
不過 waiting list 入讀的機會都好大, 因為好多正選都會放棄。
我個仔無 2nd interview, 我想都係唔得, 點 ...

作者: parenteye    時間: 08-11-21 00:01

我都係睇到有人話係。(之前有人post 過出來)

但我諗佢可能在期開不斷咁扣門, 以誠意打動校長。 (只係個人推測)

原帖由 Cathleen 於 08-11-20 23:27 發表
waiting list都無, 仲可以打電話收人?

作者: RYTS    時間: 08-11-21 00:31

我囝囝收咗, 我哋住沙田嫁...

原帖由 sammam 於 08-11-20 21:35 發表
有冇沙田友收咗, 或又冇行?

作者: Vicwah    時間: 08-11-21 00:53

Hi Carrie,

Totally agree! So lovely.... I think your daughter made a very outstanding answers but don't know how Pui Kui to evaluate the kids????  

Anyway, my girl is out of the list too but no big disappointed!

Good luck to all of you!   

原帖由 Hillary2002 於 08-11-20 18:58 發表

carrie真可愛, l like

作者: sakurasasa    時間: 08-11-21 08:22

其實唔收絶對是我意料之"內",但琴日阿女睇到無自己個名就問我,點解唔收佢?? 我個日好乖又有答老師問題,我唯有安慰佢可能你唔係學校想要的類型囉,每間學校都有自己鐘意的收生要求,之前收左你個間都唔錯呀,媽咪爹de一樣咁開心架    

諗起d要考7,8間學校的小朋友就好陰公
作者: jena2468    時間: 08-11-21 10:09

連WAITING 都冇呀
雖然盡量以平常心去接受, 但係都有失望  我未話比亞囡知, 佢都好鍾意PUI KIU ga, 我地仲有冇機會呀 !
作者: Hillary2002    時間: 08-11-21 10:32

原帖由 QQ2003 於 08-11-20 07:53 PM 發表
CarrieBB,

haha....
Pui Kiu.....衰左, QQ連waiting都冇份, 不過算啦!

QQma:

有間勁收佢未得, 我覺得衰左係好事, 唔洗你心大心細
作者: aniwong    時間: 08-11-21 11:00

Hi, RYTS,
恭喜大家!我囡囡都收咗, 我都住沙田, 知唔知幾時交留位費?
See ya!!!!
原帖由 RYTS 於 08-11-21 00:31 發表
我囝囝收咗, 我哋住沙田嫁...

作者: QQ2003    時間: 08-11-21 11:30

Hillary2002,

你指SFA....我都心大心細(但會比左留位費先), 唔知QQ讀唔讀得掂, 我e+等緊2nd in cky 和 tsl 出result
e兩間我都喜歡

原帖由 Hillary2002 於 08-11-21 10:32 發表

QQma:

有間勁收佢未得, 我覺得衰左係好事, 唔洗你心大心細

作者: RYTS    時間: 08-11-21 11:30

aniwong

恭喜呀, 我本來都唸住無望, 點知嚟咗個意外驚喜, 真係好開心, 留位費我唸應該收到信先知點安排, 到時再聯絡吖.

原帖由 aniwong 於 08-11-21 11:00 發表
Hi, RYTS,
恭喜大家!我囡囡都收咗, 我都住沙田, 知唔知幾時交留位費?
See ya!!!!

作者: aniwong    時間: 08-11-21 11:51

好呀!!希望到時見!!
原帖由 RYTS 於 08-11-21 11:30 發表
aniwong

恭喜呀, 我本來都唸住無望, 點知嚟咗個意外驚喜, 真係好開心, 留位費我唸應該收到信先知點安排, 到時再聯絡吖.

作者: Hillary2002    時間: 08-11-21 12:18

原帖由 QQ2003 於 08-11-21 11:30 AM 發表

你指SFA....我都心大心細(但會比左留位費先), 唔知QQ讀唔讀得掂, 我e+等緊2nd in cky 和 tsl 出result
e兩間我都喜歡

SFA....qq緊係讀得掂啦, 如果讀唔掂轉校都比較容易
作者: QQ2003    時間: 08-11-21 12:30

衰野丫, 我都已經有d 擔心, 你仲講埋e d 野

原帖由 Hillary2002 於 08-11-21 12:18 發表

SFA....qq緊係讀得掂啦, 如果讀唔掂轉校都比較容易

作者: Peppermint    時間: 08-11-21 13:24

My daughter is also on waiting list and I have called the school to understand how they pick the children from the list and they said it's subject to Prinpical's decision not by the number.
作者: Hillary2002    時間: 08-11-21 14:05

原帖由 QQ2003 於 08-11-21 12:30 PM 發表

衰野丫, 我都已經有d 擔心, 你仲講埋e d 野

放鬆d啦.....qq得架
作者: CarrieBB    時間: 08-11-21 22:42

QQ  sfa  梗無問題啦... 你驚你自己跟唔上重好啦!!!! 哈哈!   :;pppp:

原帖由 Hillary2002 於 08-11-21 14:05 發表

放鬆d啦.....qq得架

作者: 俊賢    時間: 08-11-30 02:23

~江湖傳聞~

相信通過了中共中央政治部政治審查的小朋友已榜上有名, 而部份2nd in的, 已經由waiting變為正取生了.

最近, 聽聞根據一段羅校長在接待幼稚園家長的錄音中, 他曾經透露, 面試過程中女仔會比較著數, 因為面試的其中一個環節是讓小朋友玩耍, 男孩好容易玩到發脾氣, 而且會走來走去, ... 她們奇怪之前有年的學生好乖, 即係老師心目中好定, 好聽話那些, 但這樣遺背了她們辦活動教學的理念,

因此, 由上年起會預留一些學額比那些非常好動 (不知是否過度活躍症:>), 走來走去的學生, 去2nd interview. 但那段講話沒有提及2nd interview=waiting list.

我不知道這是否事實的全部, 但可能是部份原因, 要另挑選一些作2nd interview... 可能她們都預計一定有人會放棄正選位置, 所以就用多出來的位滲入那些不受控制的活躍學生, 令學校生活更多采多姿.

1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局. (講笑而已)

2., 是否因為他們有些面試評分遺失了, 要重新評估?(假設而已)

3., 接受第二次面試的, 是否屬於細仔細女? 因與大仔大女比較容易被忽略, 依照學校細心的作風, 是否多給細仔細女一次表現自己的機會, 同時給自己發掘一些隱性優才的機會.

4., 會否因第二次面試學生的幼稚園或家長背景, 好大機會有其他學校同時取錄, 學校唔多肯定你們會入讀的誠意, 所以安排一次{杯酒釋兵權}, 如果你無誠意, 或嫌麻煩而唔去, 他們又可剔除了那些非忠誠於她們的考生了...

原帖由 kuromi321 於 08-11-20 12:12 發表
我都有去2nd in,我個係大女,校長有同我傾計,亦有同個女傾計,都係問點解選佢學校同小朋友係點樣的性格之類,仲講點解要2nd in,係不嬲都會首先選左50-60位入選的,之後再選一批分數接近的小朋友來再見面,盡量想做到公平一點... ...

作者: hogwarts    時間: 08-11-30 07:07

" 因此, 由上年起會預留一些學額比那些非常好動 (不知是否過度活躍症:>), 走來走去的學生, 去2nd interview. 但那段講話沒有提及2nd interview=waiting list. "

如果屬实,培侨都好有包容性。中央要向培桥多多学习。

向培桥敬礼!
作者: 俊賢    時間: 08-12-2 00:52

地板洗完乾了, ....
有無人正式問過校方, 有幾多個waiting能成功補上, 即係有幾多人最終因各種原因沒有註冊(e.g.交通, 左派, 學費, 紀律, 課外活動, 有更好選擇, teacher A, 沒有世襲, etc.)

原帖由 hogwarts 於 08-11-30 07:07 發表
" 因此, 由上年起會預留一些學額比那些非常好動 (不知是否過度活躍症:>), 走來走去的學生, 去2nd interview. 但那段講話沒有提及2nd interview=waiting list. "

如果屬实,培侨都好有包容性。中央要向培桥多多学习。

原帖由 俊賢 於 08-11-30 02:23 發表
~江湖傳聞~

相信通過了中共中央政治部政治審查的小朋友已榜上有名, 而部份2nd in的, 已經由waiting變為正取生了.

最近, 聽聞根據一段羅校長在接待幼稚園家長的錄音中, 他曾經透露, 面試過程中女仔會比較著數, 因為面試的其中一個環節是讓小朋友玩耍, 男孩好容易玩到發脾氣, 而且會走來走去, ... 她們奇怪之前有年的學生好乖, 即係老師心目中好定, 好聽話那些, 但這樣遺背了她們辦活動教學的理念,

因此, 由上年起會預留一些學額比那些非常好動 (不知是否過度活躍症:>), 走來走去的學生, 去2nd interview. 但那段講話沒有提及2nd interview=waiting list.

我不知道這是否事實的全部, 但可能是部份原因, 要另挑選一些作2nd interview... 可能她們都預計一定有人會放棄正選位置, 所以就用多出來的位滲入那些不受控制的活躍學生, 令學校生活更多采多姿.

原帖由 kuromi321 於 08-11-20 12:12 發表
我都有去2nd in,我個係大女,校長有同我傾計,亦有同個女傾計,都係問點解選佢學校同小朋友係點樣的性格之類,仲講點解要2nd in,係不嬲都會首先選左50-60位入選的,之後再選一批分數接近的小朋友來再見面,盡量想做到公平一點... ...

作者: ecbaby818    時間: 08-12-4 14:47

my son was also on waiting list, but I sent a letter to Principal Law on Nov 25, couple days later, they called me to offer my son a place.  I registered immediately.

原帖由 Peppermint 於 08-11-21 13:24 發表
My daughter is also on waiting list and I have called the school to understand how they pick the children from the list and they said it's subject to Prinpical's decision not by the number.

作者: J_D74    時間: 08-12-4 19:33

我都有去SECOND IN , 不過連WAITING LIST都無, 鬼咩, 我個女係外面等左1個鐘45分鐘先入去, 係外面吹風都吹都傻, 非常失準, 我地都好失望!
今年間間學校都好多人IN, 不過來來去去都係收晒一班勁人, 佢地得一個屁屁姐, 都要唔晒咁多間學校, 7月應該仲有機.......................
要SECOND IN既原因係, 因為今年太多人IN, 而小孩的質素都好好, 第一輪IN果D已經分左2批, 一係收一係唔收, SECOND IN係排WAITING LIST既次序, 係校長親口同我講, 因為無論開放日又好, 小一簡介會又好, 我次次都去齊, 之前講明係IN 一次,加上唔洗IN家長添, 點知SECOND IN要IN埋家長, 所以我直接問校長~~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5