教育王國

標題: 德雅收到信啦 [打印本頁]

作者: Crabtree    時間: 08-11-21 12:46     標題: 德雅收到信啦

剛到樓下收信, 見到有信啦!  各位媽咪請即睇下.
作者: Cathleen    時間: 08-11-21 13:01

嘩! 好快喎, 上星期至in.  good luck to all kids

原帖由 Crabtree 於 08-11-21 12:46 發表
剛到樓下收信, 見到有信啦!  各位媽咪請即睇下.

作者: chrischeung    時間: 08-11-21 13:29

多謝各位,如果吾系我都吾知會咁快有信...
收左我個仔啦,真系好感動,想 ,各位呢?祝大家好運..
作者: Candy3148    時間: 08-11-21 13:34

請問現在已收信的, 是否全都是accept letter?  如我們遲收信是否也是希望渺茫?
作者: 羊咩囝    時間: 08-11-21 14:35

原帖由 Candy3148 於 08-11-21 13:34 發表
請問現在已收信的, 是否全都是accept letter?  如我們遲收信是否也是希望渺茫?

請問各位:-

取錄與否, 是否都會收到信GA? (我不見了果張便條)
另外, DATE CHOP幾多號寄出呀?
我今日都未收到!

謝!

作者: ELING    時間: 08-11-21 15:08

原帖由 chrischeung 於 08-11-21 13:29 發表
多謝各位,如果吾系我都吾知會咁快有信...
收左我個仔啦,真系好感動,想 ,各位呢?祝大家好運..

很好彩,
都收 我囝囝。
作者: chrischeung    時間: 08-11-21 15:19

DATE CHOP 系201108,不如你打電話去問下啦
原帖由 羊咩囝 於 08-11-21 14:35 發表

請問各位:-

取錄與否, 是否都會收到信GA? (我不見了果張便條)
另外, DATE CHOP幾多號寄出呀?
我今日都未收到!

謝!

作者: 羊咩囝    時間: 08-11-21 15:20

原帖由 ELING 於 08-11-21 15:08 發表

很好彩,
都收 我囝囝。

ELING,
德雅同德貞你點揀呀?
想聽吓你的睇法?
作者: ELING    時間: 08-11-21 15:42

原帖由 羊咩囝 於 08-11-21 15:20 發表

ELING,
德雅同德貞你點揀呀?
想聽吓你的睇法?

其實都很難取捨,
德貞 充滿愛心,小班教學及英文小學,
德雅 升中派位信心保證。
但囝囝資質有限,又怕佢跟不上德雅課程。
煩惱!!!!!
作者: 羊咩囝    時間: 08-11-21 15:47

原帖由 ELING 於 08-11-21 15:42 發表

其實都很難取捨,
德貞 充滿愛心,小班教學及英文小學,
德雅 升中派位信心保證。
但囝囝資質有限,又怕佢跟不上德雅課程。
煩惱!!!!!

__delete___

作者: Haemon    時間: 08-11-21 16:33

收左阿仔 la, so happy!!!It's the best birthday present for my son 5th birthday,his birthday is on 24/11.  ^_^
作者: Ming-Ming    時間: 08-11-21 16:46

我還未收到啊! 是否落空?!
作者: WINLEG    時間: 08-11-21 16:49

Congratulation !   I need to check the mail box after work tonight.
作者: Haemon    時間: 08-11-21 18:21

Good luck to you all!!!
May be we can go together to 交留位費.^_^
作者: chfong    時間: 08-11-21 20:16

not yet received........
原帖由 Haemon 於 08-11-21 18:21 發表
Good luck to you all!!!
May be we can go together to 交留位費.^_^

作者: j63    時間: 08-11-21 23:47

我今日都收到信,都收左我個囝,睇黎今日收信既全部都係男孩子。
作者: WPY    時間: 08-11-22 00:09     標題: No ah!!

They accept my daughter la!!But still waiting for Monday result! TSL & Lucky draw!! By the way do you know about Kowloon Tong School!! Thanks
作者: j63    時間: 08-11-22 00:39

原帖由 WPY 於 08-11-22 00:09 發表
They accept my daughter la!!But still waiting for Monday result! TSL & Lucky draw!! By the way do you know about Kowloon Tong School!! Thanks

我都等梗九龍塘學校,希望快D收到信,其實我好喜歡德雅,學生好有禮貌,老師都好有愛心,但係校舍實在太舊,呢個對我係好大問題,如果九龍塘學校又收就真係有排唸!唔知呢兩間學校邊個升中派得好D?
作者: WPY    時間: 08-11-22 10:12     標題: KTS

Hi,
KTS area is Kowloon city , then they can go to any Sec school in Kowloow City area in future. Any you can see KTS playgroup  is extremely  a good relex place for the Kids. When I first came to the school , very relax feel, no tall buliding around, kids no need to get up steps everyday with a heavy sch bag. But I agree Tak Ngai is a good school too.
作者: j63    時間: 08-11-22 10:58

如果九龍塘學校收我個仔,我會放棄德雅留位,我實在好喜歡九龍塘學校個校園,升中派位亦唔錯,我個仔只係報左呢兩間私校,希望大抽獎抽得好啦!
作者: benben23    時間: 08-11-22 13:58     標題: 回覆 # 的文章

都收了我個仔,德雅是那個升中冈呢? 佢收了的話會唔會報上教育署呢? 有冇人知呀?
作者: j63    時間: 08-11-22 14:05

私校係唔駛報上教處,我們仍然可以參加大抽獎,但有D私校可能要留位者簽一張放棄抽獎既表,唔知德雅會唔會!!
作者: Crabtree    時間: 08-11-22 15:03

請問德雅幼的小朋友係咪又係昨天已知結果呢?  就眼就見, 今期真係收了好多男仔噃!
作者: Candy3148    時間: 08-11-22 17:57     標題: 回覆 # 的文章

好開心, 昨天我都收到信, 收我個女!而家定番D, 有學校CONFIRM .
作者: mmak    時間: 08-11-22 21:13

me 2 ar, thanks God.

原帖由 Candy3148 於 08-11-22 17:57 發表
好開心, 昨天我都收到信, 收我個女!而家定番D, 有學校CONFIRM .

作者: chrischeung    時間: 08-11-23 11:05

請問今年德雅開几多班同一班几多人呢?今年好似收好多人喎 ,真開心
作者: heimanlau    時間: 08-11-24 22:42

我仲未收到信呀......
作者: chfong    時間: 08-11-25 09:11

same to you.  Does it mean we are unsucessful?????
原帖由 heimanlau 於 08-11-24 22:42 發表
我仲未收到信呀......

作者: heimanlau    時間: 08-11-25 10:01

希望唔係...仲有兩日可以等....我個女見左四間, 兩間都唔收...如果德雅都唔得....都唔知點.....

原帖由 chfong 於 08-11-25 09:11 發表

same to you.  Does it mean we are unsucessful?????   

作者: joetsang    時間: 08-11-25 10:31

聽人講2009年德雅小一只開兩班小班, 25-26人一班, 即最多52人入到, 如果係真嗰d應該收到晒信啦!! 打去school 問啦, 唔得即考崇真同德貞做個後備先..
作者: Crabtree    時間: 08-11-25 10:50

joetsang,

你第一輪係咪唔得呀, 我都係呀? 你會否繼續博第二輪呢?
作者: joetsang    時間: 08-11-25 11:17

原帖由 Crabtree 於 08-11-25 10:50 發表
joetsang,

你第一輪係咪唔得呀, 我都係呀? 你會否繼續博第二輪呢?

係呀 !! 20分都失敗, 我唸我會去到尾先放棄, 但真係等太耐啦!! 一向懶的我可能到時唔願去叩門law~~
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-25 11:41

Hi All mama

我同樣未收到信, 可能今晚才會收到, 因打過電話到学校, 如26号前還未收到, 可致电他們問問.....

另在interview day問過老師, 他們說会有4班小一(大慨25人1班) 小班教学, 即是應該会收100人. 不知是否正確呢?
作者: shinggor    時間: 08-11-25 11:48

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-25 11:41 發表
Hi All mama

我同樣未收到信, 可能今晚才會收到, 因打過電話到学校, 如26号前還未收到, 可致电他們問問.....

另在interview day問過老師, 他們說会有4班小一(大慨25人1班) 小班教学, 即是應該会收100人. 不知是否 ...
我都未收到信
作者: 羊咩囝    時間: 08-11-25 11:55

原帖由 joetsang 於 08-11-25 10:31 發表
聽人講2009年德雅小一只開兩班小班, 25-26人一班, 即最多52人入到, 如果係真嗰d應該收到晒信啦!! 打去school 問啦, 唔得即考崇真同德貞做個後備先..

JOETSANG,

我見議你宜家拿拿淋去德貞交表先, 好過FULL晒無位就太遲拉, 其實佢哋首輪都收得幾好 (我見小一預備班都開兩班), 但最後留下來的有幾多就唔知拉!
作者: joetsang    時間: 08-11-25 11:59

原帖由 羊咩囝 於 08-11-25 11:55 發表

JOETSANG,

我見議你宜家拿拿淋去德貞交表先, 好過FULL晒無位就太遲拉, 其實佢哋首輪都收得幾好 (我見小一預備班都開兩班), 但最後留下來的有幾多就唔知拉! ...

21號我收咗德雅信啦!!
作者: ELING    時間: 08-11-25 12:58

原帖由 shinggor 於 08-11-25 11:48 發表
我都未收到信

不是風涼話,SORRY....
我真以為會,考過必收的,
原來真有唔收,
但ANYWAY,加油加油不用放棄,
實有一間啱你小朋友讀的。
作者: chfong    時間: 08-11-25 13:10

Same to you, no offer in hand...
原帖由 heimanlau 於 08-11-25 10:01 發表
希望唔係...仲有兩日可以等....我個女見左四間, 兩間都唔收...如果德雅都唔得....都唔知點.....

作者: heimanlau    時間: 08-11-25 14:22

如果TN同KTS唔收, 我會唸住試下祟真同德貞, 因為佢地仲收申請表....
細女+shy+唔係香港讀幼稚園+面試必喊....真係好難呀...努力啦....再唔得既話, 我會俾佢返中國讀...

原帖由 chfong 於 08-11-25 13:10 發表

Same to you, no offer in hand...   

作者: Ming-Ming    時間: 08-11-25 14:59

等到頸都長.....
今日終於收到信!
阿女得左啦!!
作者: BBTWIN    時間: 08-11-25 15:18

恭喜哂成功的媽咪. 我想問一下你地交小一申請表時有冇交小朋友的portfolio????德雅是否須要做.我對女雖然而家先k1, 但我想先搜集一些私小的資料.謝謝幫忙!!!
作者: 羊咩囝    時間: 08-11-25 15:28

原帖由 BBTWIN 於 08-11-25 15:18 發表
恭喜哂成功的媽咪. 我想問一下你地交小一申請表時有冇交小朋友的portfolio????德雅是否須要做.我對女雖然而家先k1, 但我想先搜集一些私小的資料.謝謝幫忙!!! ...

德雅唔洗交!
作者: manahk    時間: 08-11-25 15:32

個女K2插班入讀德雅下午班,去年升上K3(上午班),返左1個月已頂唔順,因太早上堂,朝朝要6點起身,及功課吃力!見個女好唔開心。最後有機會搬左去港島,插班入左跑馬地聖瑪加利大幼稚園,要2-3個月先重新適應返真正幼稚園的生活,見佢好開心。昨日15分獲跑馬地聖保祿小學收取,放下心頭大石。
德雅雖然係一間好學校,一條龍直上中學,但因係傳统學校,太注重死谷書本,本人覺得入到都未必一定係好事,起碼小朋友就一定有好大壓力。不過校風好,小朋友比較樸素,學壞機會亦會相對減少。
希望各家注重學校亦須要泣重小朋友身心發展啦!
作者: shinggor    時間: 08-11-25 16:48

今日收到信.......收0左我囡囡.........而家先至定 d ...........
作者: chrischeung    時間: 08-11-25 16:49

12樣功課真嚇人,我個仔實做到CRY死(因為佢成日CRY),我打電話問過 一班大約20-2頭一班,2千2蚊小班教學都算平,包星期五學校活動,\每日有功課堂但返屋企仲要做多個几鐘,成績吾好要留班,
其實佢今次都收好多人喎,有冇人知收左几多人呢?有冇人吾收的呢?
作者: BBTWIN    時間: 08-11-25 17:13

原帖由 羊咩囝 於 08-11-25 15:28 發表

德雅唔洗交!

唔該哂.我小時都係讀德雅幼稚園,讀到k3時轉校,因為當時屋企人原故(不是我父母問題)而令我常常遲到.常被修女責罰,所以常常令我不想返學.如果唔係,我諗我當時都升上小學了.其實我心儀係協恩,但係如果派不到好的官津小,德雅都是不錯的選擇.因為佢校規實在好嚴.小朋友學壞的機會都好細.我到而家對惡修女都仲有些微印象.
作者: baby10    時間: 08-11-25 19:50

收到信了 ,好開心呀!!
作者: heimanlau    時間: 08-11-25 20:32

剛剛收到錄取信啦, 終於有一間收囡囡,除左留位費300之外, 仲有無其他費用要俾?:)
作者: chrischeung    時間: 08-11-26 09:48

你囡囡好CUTE呀,除左300蚊冇其他費用要俾..
原帖由 heimanlau 於 08-11-25 20:32 發表
剛剛收到錄取信啦, 終於有一間收囡囡,除左留位費300之外, 仲有無其他費用要俾?:)

作者: goodmama2003    時間: 08-11-26 09:55

作者: heimanlau    時間: 08-11-26 23:50

Thanks佢係細女, 今日收到KTS reject letter, in左四間, 只有TN一間係無喊... 所以有一間肯收已經好好了...

會去TN交留位費..

原帖由 chrischeung 於 08-11-26 09:48 發表

你囡囡好CUTE呀,除左300蚊冇其他費用要俾..

作者: chrischeung    時間: 08-11-27 10:16

KTS我都系RJ,另外二間WAITING,不過能入到TN我己好滿足,希望個仔讀得上.我八號去交留位費.
原帖由 heimanlau 於 08-11-26 23:50 發表
Thanks佢係細女, 今日收到KTS reject letter, in左四間, 只有TN一間係無喊... 所以有一間肯收已經好好了...

會去TN交留位費..

作者: WPY    時間: 08-11-27 16:35     標題: Hi

Our ladys school 's $2150 is for Sept school fee ah! But Tak Nga collect $300 is only part of the School Fee!! But both are good school.

原帖由 goodmama2003 於 08-11-26 09:55 發表
聖母同德雅都是同類型學校, 但聖母點解校舍新咁多, 看下小一留位費就知, 聖母一早就說收, 而且每人2,150元. 而德雅, 才300元, 想想聖母當然有錢裝修校舍了. 小一留位費己是每年一筆可觀的收入. ...

作者: goodmama2003    時間: 08-11-27 16:51

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-27 17:10

Hi chrischeung

同你相返, TN - Rej, KTS - waiting, 本來諗TN chance 多過KTS but no. 宣小未in. 現只有培道收, 所以今天己交留位費.

原帖由 chrischeung 於 08-11-27 10:16 發表
KTS我都系RJ,另外二間WAITING,不過能入到TN我己好滿足,希望個仔讀得上.我八號去交留位費.

作者: chrischeung    時間: 08-11-27 19:06

其實我都吾明D收生準則,我仔IN KTS出來可以講哂D問題,有一題吾識,我以為會WAITING,點知REJECT,不過我今年玩過呢個GAME,我明白LUCKY好重要,請問你有冇去考聖母呀?我個仔話最想讀GT,但WAITING,平常心D,努力,我有個朋友六月KTS都CALL BACK佢去讀(不過中途佢都有找人交扣門信),比心机啦,你小朋友好叻啦...
作者: chrischeung    時間: 08-11-27 19:07

其實我都吾明D收生準則,我仔IN KTS出來可以講哂D問題,有一題吾識,我以為會WAITING,點知REJECT,不過我今年玩過呢個GAME,我明白LUCKY好重要,請問你有冇去考聖母呀?我個仔話最想讀GT,但WAITING,平常心D,努力,我有個朋友六月KTS都CALL BACK佢去讀(不過中途佢都有找人交扣門信),比心机啦,你小朋友好叻啦...
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-27 17:10 發表
Hi chrischeung

同你相返, TN - Rej, KTS - waiting, 本來諗TN chance 多過KTS but no. 宣小未in. 現只有培道收, 所以今天己交留位費.

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-11-27 23:41

Hi

我無同呀囡考聖母呀... 我都好鐘意優才but rejected.自己吾知有2nd round, 否則令願遲些比呀囡去in, 因呀囡不是大B, 信相遲幾個月會好些的, 而且此校是FIRST SCHOOL INTERVIEW, 未WARM UP LAW but anyway 吾緊要, 希望lucky draw博到啦

原帖由 chrischeung 於 08-11-27 19:07 發表
其實我都吾明D收生準則,我仔IN KTS出來可以講哂D問題,有一題吾識,我以為會WAITING,點知REJECT,不過我今年玩過呢個GAME,我明白LUCKY好重要,請問你有冇去考聖母呀?我個仔話最想讀GT,但WAITING,平常心D,努力,我有個朋友 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5