教育王國

標題: 收到信啦, 12月中比留位費 [打印本頁]

作者: KG    時間: 08-11-22 11:25     標題: 收到信啦, 12月中比留位費

好開心呀, 大家如有收信, 傾下呀!!

作者: kcjcmama    時間: 08-11-22 13:16

原帖由 KG 於 08-11-22 11:25 發表
好開心呀, 大家如有收信, 傾下呀!!

u got the letter today?  how much is it for the reservation fee?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-22 17:20

收到啦收到啦~~~~
上午班!!!!
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-22 17:29

原帖由 kcjcmama 於 08-11-22 13:16 發表
u got the letter today?  how much is it for the reservation fee?

kcjcmama,

12月10至11日交 $540註冊費~~
你收到信未呀??
作者: fiona_1103    時間: 08-11-22 17:35

Accepted, but pm class.
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-22 17:44

原帖由 fiona_1103 於 08-11-22 17:35 發表
Accepted, but pm class.

8號interview當日係唔係約咗下午見 (即係第二日先去攞表格呢)??

會唔會問下學校可否轉am class?? 定你唔會考慮呀?
作者: shamrock    時間: 08-11-22 20:29

聖母, 我們都有信,am class,
但都想知多D,....未定! but very happy

今日 in 靈糧, 决定唔選靈糧 la, too small inside.
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-22 22:27

原帖由 shamrock 於 08-11-22 20:29 發表
聖母, 我們都有信,am class,
但都想知多D,....未定! but very happy
今日 in 靈糧, 决定唔選靈糧 la, too small inside.

原本今日都要去靈糧, 最後都無去到.....
作者: bb_lamlam    時間: 08-11-22 23:19

我都收到信,我本身信心唔大架,因為我個女係12月尾細細細b女...,而家收左am班,好開心呀...
作者: chengmic    時間: 08-11-23 00:03

我今日都收到聖母幼稚園上午班取錄信,好開心呀!
作者: rebeccachor    時間: 08-11-23 01:00

今日收到信, 收左! 係上午班呀!

昨天都去見左礸石山靈糧, 覺得好似有d 暗, 同埋好焗速咁, 可能我之前上網見d 相, 覺得好靚, 所以睇近真實比想像中差...同埋佢約我4:20, 要in 到成5:20, 等左好耐呀~

之前都收到培道收左, e 家考慮近讀邊間...

原帖由 chengmic 於 08-11-23 00:03 發表
我今日都收到聖母幼稚園上午班取錄信,好開心呀!  

作者: chengmic    時間: 08-11-23 08:53

我地都有去礸石山靈糧 interview,佢約3:15,in 到4:00。感覺上佢地 d 老師都好 nice,係間學校好似細左 d,走廊窄左 d。

原帖由 rebeccachor 於 08-11-23 01:00 發表
今日收到信, 收左! 係上午班呀!
昨天都去見左礸石山靈糧, 覺得好似有d 暗, 同埋好焗速咁, 可能我之前上網見d 相, 覺得好靚, 所以睇近真實比想像中差...同埋佢約我4:20, 要in 到成5:20, 等左好耐呀~
之前都收到培道 ...

作者: 晞晞豬    時間: 08-11-23 09:07

我之前都去過藍田靈糧見, 佢地d老師係我見過咁多間最nice既一間, 都見得下人ga (幾靚女)~~

不過聖母收咗, 我就會讀聖母啦~~~
作者: chengmic    時間: 08-11-23 09:17

請問你地有無比仔囡讀 2歲班?我諗住同囡囡報,不過聖母無 Nursery,都唔知邊度有。
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-23 09:38

原帖由 chengmic 於 08-11-23 09:17 發表
請問你地有無比仔囡讀 2歲班?我諗住同囡囡報,不過聖母無 Nursery,都唔知邊度有。

chengmic,

無呀, 無俾佢讀2歲班, 之前都唸住會報, 不過見到d價錢都幾貴下......我依家心大心細, 又想俾佢响返學前學d野..... 阿囡日間都係俾婆婆揍, 所以婆婆未必教到佢好多野~

你呢? 打算點呢?
作者: kcjcmama    時間: 08-11-23 10:58

原帖由 晞晞豬 於 08-11-22 17:29 發表

kcjcmama,

12月10至11日交 $540註冊費~~
你收到信未呀??

yes, i got the letter, but pm class...   i am still thinking if i am going to take it....
作者: chengmic    時間: 08-11-23 11:22

樂樂日間俾爺爺、嫲嫲湊,佢地話樂樂依家大個左,响屋企會悶 d,早 d 返學同其他小朋友一齊玩會開心 d。佢地想樂樂讀半日(上午),最好要响西貢、彩虹、黃大仙或鑽石山,方便湊。我就想佢讀間平 d 近 d,依家仲搵緊。

原帖由 晞晞豬 於 08-11-23 09:38 發表
chengmic,
無呀, 無俾佢讀2歲班, 之前都唸住會報, 不過見到d價錢都幾貴下......我依家心大心細, 又想俾佢响返學前學d野..... 阿囡日間都係俾婆婆揍, 所以婆婆未必教到佢好多野~
你呢? 打算點呢? ...

作者: shamrock    時間: 08-11-23 11:50

我女23个月, 上左playgroup, 3 sesion a week, , 屋企只有工人,太悶,我好想佢入N1...
又要近、cheap、好、半曰. am class only ....吾易找....
日日打去..... cheap and expensive, 都冇位.....

去樂富一間叫 xxx旬...... 仲差過私人托管....細路高低自由走....

淘大 St. Tersera, interview, 老師都冇care and look at my girl.... only talk to me,, not child oriented.... old building and, never change toys......

最後找.. 麗晶小天使....感覺好好... 好 , 个女Feb 09 N1 ... $1700.

作者: chengmic    時間: 08-11-23 12:11

shamrock ,謝謝你 d 資料。

原帖由 shamrock 於 08-11-23 11:50 發表
我女23个月, 上左playgroup, 3 sesion a week, , 屋企只有工人,太悶,我好想佢入N1...
又要近、cheap、好、半曰. am class only ....吾易找....
日日打去..... cheap and expensive, 都冇位.....

去樂富一間叫 xxx旬...... 仲差過私人托管....細路高低自由走....

淘大 St. Tersera, interview, 老師都冇care and look at my girl.... only talk to me,, not child oriented.... old building and, never change toys......

最後找.. 麗晶小天使....感覺好好... 好 , 个女Feb 09 N1 ... $1700.

作者: shamrock    時間: 08-11-23 12:23

另 Kln Tong, 伯特利下午班有3-4个位... $1500/ month
德福, Sze Wan Shan 沙崙...冇位,
迦南半年前in 左, 仍waiting...

麗晶 Feb 開多一class for 插class, 先有位, but no school bus for 2 yr ols, dangerous .....
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-23 22:14

chengmic,

晞晞平時係婆婆揍, 又係無咩做, 日日行下公園, 食飯, 睡覺....... 如果真係讀既話就會選擇藍田, 油塘等~ 我見到普通都要over 2k

shamrock,

Thanks for your information~~~
作者: sara11    時間: 08-11-24 09:48

hi,
如果藍田N1可以揀"平田救世軍" or "飛雁幼兒園", 兩間都係學費$1XXX。 救世軍應該好d,飛雁就夠平,又唔駛做校服!

原帖由 晞晞豬 於 08-11-23 22:14 發表
chengmic,

晞晞平時係婆婆揍, 又係無咩做, 日日行下公園, 食飯, 睡覺....... 如果真係讀既話就會選擇藍田, 油塘等~ 我見到普通都要over 2k

shamrock,

Thanks for your information~~~ ...

作者: KG    時間: 08-11-24 13:23

各位, 公喜囇.

真係好開心呀!

校風一流, 但唔知程度如何呢!!
作者: hungcat    時間: 08-11-24 14:04

Yes, I'm very happy, but  pm class, I want to change am class, anyone know any chance to change am class, I'm preparing the letter....Pls help to teach me...many thanks !
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 14:36

原帖由 hungcat 於 08-11-24 14:04 發表
Yes, I'm very happy, but  pm class, I want to change am class, anyone know any chance to change am class, I'm preparing the letter....Pls help to teach me...many thanks !

hungcat,
你有無打去學校問下可否轉班?或應該點做??
作者: mingming0925    時間: 08-11-24 14:36

hungcat

我都收到信都係下午班,我已打左電話去問,佢話我多人都等緊,仲話機會好渺茫。咁你會唔會考慮讀下午班呀?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 14:38

原帖由 sara11 於 08-11-24 09:48 發表
hi,
如果藍田N1可以揀"平田救世軍" or "飛雁幼兒園", 兩間都係學費$1XXX。 救世軍應該好d,飛雁就夠平,又唔駛做校服!

sara11,

thank you~~ 打咗去問, 飛雁pm仲有位
作者: mingming0925    時間: 08-11-24 14:45

晞晞豬

恭喜你呀! 我都收到信不過下午班,我已打電話問過轉上午班機會好微,所以我都未必會考慮,同我問過學費加雜費太約二佰幾一個月。
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 14:55

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 14:36 發表
hungcat

我都收到信都係下午班,我已打左電話去問,佢話我多人都等緊,仲話機會好渺茫。咁你會唔會考慮讀下午班呀?

mingming,

咁你會唔會俾阿囡讀呀?? 之前你話想入am class, 方便揍返學.....
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 14:57

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 14:45 發表
晞晞豬

恭喜你呀! 我都收到信不過下午班,我已打電話問過轉上午班機會好微,所以我都未必會考慮,同我問過學費加雜費太約二佰幾一個月。

阿囡唔可以同你囡囡做同學仔啦......
作者: mingming0925    時間: 08-11-24 15:02

原帖由 晞晞豬 於 08-11-24 14:57 發表

阿囡唔可以同你囡囡做同學仔啦......

係呀!真可惜,咁你第時會唔會比囡囡係聖母讀小學呀?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 15:16

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 15:02 發表

係呀!真可惜,咁你第時會唔會比囡囡係聖母讀小學呀?

依一刻答你 : 係~

唔知第時咩環境~~

真係唔知why你囡會落咗pm class......
作者: mingming0925    時間: 08-11-24 15:25

我都有打去問過, 佢地話睇好多野,有兄弟姐妹又好D, 我地又無宗教信仰, 今年又多申請有成三佰幾個申請, 老師話收下午班已經好好彩, 不過我先生話一定唔讀下午班。最初選聖母都係諗第時唔駛煩。
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 15:46

原帖由 mingming0925 於 08-11-24 15:25 發表
我都有打去問過, 佢地話睇好多野,有兄弟姐妹又好D, 我地又無宗教信仰, 今年又多申請有成三佰幾個申請, 老師話收下午班已經好好彩, 不過我先生話一定唔讀下午班。最初選聖母都係諗第時唔駛煩。 ...

嘩~~ 三佰幾個申請.....可能下年金豬年仲多.....

我估應該有d收咗都唔讀, 唔可以落waiting? 定係好多人已經wait緊??
作者: hungcat    時間: 08-11-24 16:12

I have call them, they said writ letter to apply change to am class lor...
If pm class is also okay, because my maid can more time to takecare younger brother...of course am class is prefect la...
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 16:32

原帖由 hungcat 於 08-11-24 16:12 發表
I have call them, they said writ letter to apply change to am class lor...
If pm class is also okay, because my maid can more time to takecare younger brother...of course am class is prefect la...

hungcat,

let's try to write the letter first!! maybe OK is someone not choose Our Lady's!!
作者: hungcat    時間: 08-11-24 19:16

anyway, i will try...but I'm very worry.....can't sleep ar....poor !!!
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-24 22:33

原帖由 bb_lamlam 於 08-11-22 23:19 發表
我都收到信,我本身信心唔大架,因為我個女係12月尾細細細b女...,而家收左am班,好開心呀...

hi,我女都係12月尾超細b呀,你12月幾呀我月1228呀
但係我女編左pm呀!有點失望...
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-24 22:36

原帖由 shamrock 於 08-11-23 11:50 發表

去樂富一間叫 xxx旬... ...

咁麗晶小天使係邊到架?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-24 22:54

hungcat & puipui28,

加油呀!!希望在明天!!
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-24 23:21

原帖由 hungcat 於 08-11-24 19:16 發表
anyway, i will try...but I'm very worry.....can't sleep ar....poor !!!

me 2 ar
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-24 23:23

原帖由 晞晞豬 於 08-11-24 22:54 發表
hungcat & puipui28,

加油呀!!希望在明天!!

thanks 呀,你女幾月架?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 10:19

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-24 23:23 發表

thanks 呀,你女幾月架?

puipui28,

我囡係06年10月bb~

你仲有邊間等緊result or 未interview??
作者: fiona_1103    時間: 08-11-25 11:33

原帖由 晞晞豬 於 08-11-22 17:44 發表

8號interview當日係唔係約咗下午見 (即係第二日先去攞表格呢)??

會唔會問下學校可否轉am class?? 定你唔會考慮呀?

其實我都重考慮當中,因我個嗰係仔,始中升唔到小學.我揀聖母,係因為我由幼稚園讀到中學,都覺得呢間學校係品德方面都教得好好.(尤其係修女教)所以你們考到真係要恭喜晒!
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 11:47

原帖由 fiona_1103 於 08-11-25 11:33 發表

其實我都重考慮當中,因我個嗰係仔,始中升唔到小學.我揀聖母,係因為我由幼稚園讀到中學,都覺得呢間學校係品德方面都教得好好.(尤其係修女教)所以你們考到真係要恭喜晒! ...

Fiona,

咁囝囝就唔同講法, 可能會有其他更好既選擇.

我都覺得除咗成績既培養外, 品德都好重要.  之前都site visit過聖母中&小學, 見到d學生都有善, 唔會話好似d wet仔wet妹...... 得到你依個真人(聖母幼稚園讀到中學)既反映, 我都開心, 暫時無選擇錯誤, 再落嚟就要睇下阿囡既做化!!
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 11:51

原帖由 晞晞豬 於 08-11-25 10:19 發表

puipui28,

我囡係06年10月bb~

你仲有邊間等緊result or 未interview??

我女係12尾超細b,其實聖母係我首選, 其他等緊in就創價和宣道,
但我老公一向唔想個女去咁遠返學,佢知道聖母收左呀女,佢都唔想再去in其他喇!!
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 12:27

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 11:51 發表

我女係12尾超細b,其實聖母係我首選, 其他等緊in就創價和宣道,
但我老公一向唔想個女去咁遠返學,佢知道聖母收左呀女,佢都唔想再去in其他喇!!

創價和宣道都係好學校喎~~ in咗先好d喎! 雖然聖母收咗, 但係pm class嘛, 一邊寫信排waiting am class, 一邊in埋第二d學校~~ 買個保障!!
作者: mingming0925    時間: 08-11-25 14:25

puipui28, hungcat & 晞晞豬

我都好想寫信去轉上午班排 waiting list 呀!
唔知有無用呢?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 14:41

原帖由 mingming0925 於 08-11-25 14:25 發表
puipui28, hungcat & 晞晞豬

我都好想寫信去轉上午班排 waiting list 呀!
唔知有無用呢?

寫咗先~ 試過好過唔試嘛!! 你有無轉上午班既信?? 我之前問定bk d媽咪, 都有一封响度, 你要既話就話我知, 我email俾你啦~~

作者: mingming0925    時間: 08-11-25 14:53

好呀, [email protected]
唔該你呀。
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 15:03

原帖由 mingming0925 於 08-11-25 14:53 發表
好呀, [email protected]
唔該你呀。

e咗, 你check下收唔收到?!
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 15:13

原帖由 晞晞豬 於 08-11-25 14:41 發表

寫咗先~ 試過好過唔試嘛!! 你有無轉上午班既信?? 我之前問定bk d媽咪, 都有一封响度, 你要既話就話我知, 我email俾你啦~~

唔該我又要呀. [email protected]

thx
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 15:15

原帖由 晞晞豬 於 08-11-25 12:27 發表

創價和宣道都係好學校喎~~ in咗先好d喎! 雖然聖母收咗, 但係pm class嘛, 一邊寫信排waiting am class, 一邊in埋第二d學校~~ 買個保障!!

我都知係好,因為聖母收左,dadi就唔想個女去遠的學校返, 等我再問清楚dadi去唔去in先
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 15:25

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 15:15 發表

我都知係好,因為聖母收左,dadi就唔想個女去遠的學校返, 等我再問清楚dadi去唔去in先

puipui,

我e咗, 你又check 下啦~

你遊說下佢, am class好d嘛!!!!
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 15:29

其實封信要改一改d字眼..... 我見佢好似講係已經番緊pm class
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 15:36

原帖由 晞晞豬 於 08-11-25 15:25 發表

puipui,

我e咗, 你又check 下啦~

你遊說下佢, am class好d嘛!!!!

收到喇...ok 唔該晒
我試下再同dadi講下,不過我真係希望返聖母多d,近d呀麻,始終係細b,我都唔想佢去得遠
希望有機會同你女女一齊返學
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 16:13

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 15:36 發表

收到喇...ok 唔該晒
我試下再同dadi講下,不過我真係希望返聖母多d,近d呀麻,始終係細b,我都唔想佢去得遠
希望有機會同你女女一齊返學

yes~~~ 你係唔係返緊工ga? 其實你又係唔係响黃大仙住呢??
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 16:35

原帖由 晞晞豬 於 08-11-25 16:13 發表

yes~~~ 你係唔係返緊工ga? 其實你又係唔係响黃大仙住呢??

我係全職媽媽呀,我地住上面慈雲山,你呢 ?
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-25 17:05

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 16:35 發表
我係全職媽媽呀,我地住上面慈雲山,你呢 ?

我要返工..... 住响西貢呀~ 全職媽咪依份工好唔好做呀?
作者: shamrock    時間: 08-11-25 22:47

puipui 28,

小天使--在麗晶, 15A bus 到.....N1, 去邊間都OK,
K1 K2 K3.....
聖母我都15-16...因我以前住Yuen Long,
吾知邊間好.....我女都係Dec 06,
我又一村幼稚園09, 上月都交左留位費,

又一村am class, ok ... or 聖母 am class好呢?

收左都....好煩
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 22:59

原帖由 shamrock 於 08-11-25 22:47 發表
puipui 28,

小天使--在麗晶, 15A bus 到.....N1, 去邊間都OK,
K1 K2 K3.....
聖母我都15-16...因我以前住Yuen Long,
吾知邊間好.....我女都係Dec 06,
我又一村幼稚園09, 上月都交左留位費,

又一村am class, ok ... ...

你就好啦...2間都收你am,你女女好醒同講野好叻架??
聽聞又一村都好好,不過要比好多錢,我朋友個仔又係0612,佢都入左又一村,佢話好......好似英文都唔錯添
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 23:01

原帖由 晞晞豬 於 08-11-25 17:05 發表

我要返工..... 住响西貢呀~ 全職媽咪依份工好唔好做呀?

嘩..原來你住咁遠,
哈...全職媽媽如有工人幫手做野主飯,咁我咪一定很舒服囉...所以你話呢............
作者: shamrock    時間: 08-11-25 23:29

我念住找二日放學,都去兩間門口看...同D家長傾下先決定....
作者: PUIPUI28    時間: 08-11-25 23:49

原帖由 shamrock 於 08-11-25 23:29 發表
我念住找二日放學,都去兩間門口看...同D家長傾下先決定....

咁你唔好問1,2個咁少,問多幾個會清楚d
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-26 09:04

原帖由 shamrock 於 08-11-25 23:29 發表

shamrock,
你依個方法都唔錯, 又或者可以問下學校可否參觀一下 (要上緊堂既時子), 咁可能會睇到多d野!
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-26 11:17

原帖由 PUIPUI28 於 08-11-25 23:01 發表

嘩..原來你住咁遠,
哈...全職媽媽如有工人幫手做野主飯,咁我咪一定很舒服囉...所以你話呢............

都ok 啦, 其實我度都近彩虹, 所以我覺得都近~~
作者: noelyip    時間: 08-11-26 12:58

想問吓如果要寫轉上午班既信, 咁應該幾時交?  交留位費時定係隨時寄都可以?
作者: mingming0925    時間: 08-11-26 13:14

想問下你地小朋友有無番 playgroup, 因為我想幫我個囡報, 有無好介紹呀? 因為我問左幾間都未有班開。
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-26 13:21

原帖由 mingming0925 於 08-11-26 13:14 發表
想問下你地小朋友有無番 playgroup, 因為我想幫我個囡報, 有無好介紹呀? 因為我問左幾間都未有班開。

mingming, 我無呀~ 都想睇下有無一d好既~ 之前玩過 身心靈 都ok既~ 你呢? 報咗咩呀?
作者: shamrock    時間: 08-11-26 13:42

我女 21M 開始參加 協康會Shun Lai Center, Sat, 1 hr,
由物理治療師教, 都好好.....$150/ per session
又去左Lun Poon Court/ Diamond Hill 小童群XXX會,
Tue & Thur, morning , two hours, $150/ session
大人唔陪入去,個女都好獨立
見個女開始獨立,跟到老師指令....

之前念09 年先直入K1, 所以一路都冇留意N1

想想看....3 session / week, 都$1800- $2000個月,
不如入N1 la,

聽 聞 Sze Wan Shan, 有center, playgroup $330 / 10 sessions, 好氐....但未有去試
作者: mingming0925    時間: 08-11-26 14:40

現在都無讀 playgroup, 我現在留意緊普通話、英文或樂理 playgroup, 不過都未搵到。
作者: mingming0925    時間: 08-11-26 14:43

原帖由 shamrock 於 08-11-26 13:42 發表
我女 21M 開始參加 協康會Shun Lai Center, Sat, 1 hr,
由物理治療師教, 都好好.....$150/ per session
又去左Lun Poon Court/ Diamond Hill 小童群XXX會,
Tue & Thur, morning , two hours, $150/ session
大人唔 ...

shamrock

協康會 shun lai centre 係邊區呀? full 唔 full 呀? 我就係想搵星期六
作者: shamrock    時間: 08-11-26 14:46

我朋友係TKO返English Playgroup, 佢話好...佢要求高都say Ok, then it must be Ok. But it is too far away for us.

我去柏斯...見到Music group and 拼音... for 2.5 aged up...
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-26 15:58

原帖由 shamrock 於 08-11-26 14:46 發表
我朋友係TKO返English Playgroup, 佢話好...佢要求高都say Ok, then it must be Ok. But it is too far away for us.

我去柏斯...見到Music group and 拼音... for 2.5 aged up...

可否幫忙問下你朋友TKO既邊度呢? 我都想同阿囡報呢~~
作者: shamrock    時間: 08-11-26 23:31

協康會順利邨牙!
TKO playgroup, is a english playgroup, I will ask my friend and reply u later
作者: 灝灝媽媽    時間: 08-11-27 23:33

我們都有信 PM Class
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-28 09:14

原帖由 灝灝媽媽 於 08-11-27 23:33 發表
我們都有信 PM Class

Welcome~~~

灝灝媽媽, 你打算幾多號去交留位費呀?
作者: shamrock    時間: 08-11-28 12:41

TKO, English playgroup called lala land (樂樂園)http://www.lalaland.com.hk
作者: 晞晞豬    時間: 08-11-28 15:03

原帖由 shamrock 於 08-11-28 12:41 發表
TKO, English playgroup called lala land (樂樂園)http://www.lalaland.com.hk

shamrock,

Thx!!
作者: mingming0925    時間: 08-11-28 15:30

耀中語藝教育中
http://www.yalc.edu.hk/CN/

這間都有好多 playgroup 唔知好唔好呢?
作者: 晞晞豬    時間: 08-12-1 10:58

原帖由 mingming0925 於 08-11-28 15:30 發表
耀中語藝教育中
http://www.yalc.edu.hk/CN/

這間都有好多 playgroup 唔知好唔好呢?

學費平d, 就可以俾多d機會 & 留多d錢 去學其他野~
作者: rebeccachor    時間: 08-12-1 11:42

hi all,

我想答下咀~

我同我老公都決定讀聖母啦, 諗住近近地, 學費又平, 如果直升小學的話, 小學同中學的成績又幾好~ 睇下我老公邊日得閒就叫佢落去交留位費, 如果我可以, 我都想自己去交, 想再睇多一次再間學校 (我只係interview 時去過一次咋)

我個女之前讀過tko 有間playgroup, d 老師都ok呀, 佢都有英文playgroup 架 (不過我當時就唔係讀英文playgroup), 而學費都唔係太貴, 大家可以去睇下... http://www.wholeperson.org.hk/

我都諗住等我細女到歲半都會報e 度~

係呀~ 我想下年會同個女報併音班, 知唔知邊度有好的併音班呀? 同埋想問知唔知聖母有無外籍老師敎英文架?

原帖由 晞晞豬 於 08-12-1 10:58 發表

學費平d, 就可以俾多d機會 & 留多d錢 去學其他野~

作者: 晞晞豬    時間: 08-12-1 17:46

原帖由 rebeccachor 於 08-12-1 11:42 發表
hi all,

我想答下咀~

我同我老公都決定讀聖母啦, 諗住近近地, 學費又平, 如果直升小學的話, 小學同中學的成績又幾好~ 睇下我老公邊日得閒就叫佢落去交留位費, 如果我可以, 我都想自己去交, 想再睇多一次再 ...

唔好話答下咀啦, 一齊吹下水都好~~~
好似得我一個鬼咁得閒咁...... 你都係全職mami?
我返緊工, 都好hea下.....

我之前都無留意學費咁平.... 雖則要搭校車, 不過都ok!!! 小學&中學都好呀~ 不過三年後既事, 三年後先再算, 可以俾多d路自己行嘛!!

我同老公都會10號去交留位費~ 之後可以拍下拖 (請咗假)hohoo~~~ 唔知當日可唔可以入去參觀下呢....

你住邊頭呀? 黃大仙? 等我去下個web度睇下先~ 我之前只係玩過身心靈, 都ok.

phonic都好似好多有, 不過我都未正式search過.....
作者: hungcat    時間: 08-12-2 13:57

Hi rebecca,

My daughter also study at  聖母 !!

原帖由 rebeccachor 於 08-12-1 11:42 發表
hi all,

我想答下咀~

我同我老公都決定讀聖母啦, 諗住近近地, 學費又平, 如果直升小學的話, 小學同中學的成績又幾好~ 睇下我老公邊日得閒就叫佢落去交留位費, 如果我可以, 我都想自己去交, 想再睇多一次再 ...

作者: rebeccachor    時間: 08-12-2 16:50

真係架, 係咪上午呀! yeah!!! 但你仲有無其他choice 呀?定係摺埋心水讀聖母呀?

原帖由 hungcat 於 08-12-2 13:57 發表
Hi rebecca,

My daughter also study at  聖母 !!

作者: rebeccachor    時間: 08-12-2 16:58

晞晞豬,

我住官塘架~

我睇過教處個web-site 09-10年學卷係$12000, 聖母學費每年係$11500, 咁我諗係咪已經唔洗交學費啦...

我諗我都會10號去交留位費, 因為我老公果日放假, 不過我就見下可唔可以在公司鼠出來先, 如果唔得就叫我老公自己去交左先, 遲d 有機會先去睇lu...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-1 17:46 發表

唔好話答下咀啦, 一齊吹下水都好~~~
好似得我一個鬼咁得閒咁...... 你都係全職mami?
我返緊工, 都好hea下.....

我之前都無留意學費咁平.... 雖則要搭校車, 不過都ok!!! 小學&中學都好呀~ 不過三年後既事, ...

作者: 晞晞豬    時間: 08-12-2 17:11

原帖由 rebeccachor 於 08-12-2 16:58 發表
晞晞豬,

我住官塘架~

我睇過教處個web-site 09-10年學卷係$12000, 聖母學費每年係$11500, 咁我諗係咪已經唔洗交學費啦...

我諗我都會10號去交留位費, 因為我老公果日放假, 不過我就見下可唔可以在公司鼠出來先,  ...

hohoo~~~ 真係近, 我住西貢(近彩虹), 娘家藍田, 返工牛頭角!!

咁我估聖母會多多少少都加番d學費嘛....無理由唔收掛, dont know, 開學先算~~~

我記得你好似係收上午班, 唔知大家可唔可以同班呢? 你個女叫咩名呀? 好似都有個"晞"字喎~~~ kekeee 真係啱~~~ 你囡囡幾多月出世呀?
作者: hungcat    時間: 08-12-2 17:45

waiting 九龍禮賢學校 interview at early Jan 2009 lor, still thinking which one is better...

原帖由 rebeccachor 於 08-12-2 16:58 發表
晞晞豬,

我住官塘架~

我諗我都會10號去交留位費, 因為我老公果日放假, 不過我就見下可唔可以在公司鼠出來先,  ...

作者: rebeccachor    時間: 08-12-2 18:11

我個女叫晞曈呀, 係上午班呀! 希望可以做同學啦!

唉...我老公一時一様, 因為之前民生又收左下午, 但因我老公話民生太深, 所以想讀聖母, 但今日又話佢朋友話民生又唔太深喎~ 唉...惟有兩間都留哂位先啦~ 不過我想聖母囉, 因為我想近D 嘛...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-2 17:11 發表

hohoo~~~ 真係近, 我住西貢(近彩虹), 娘家藍田, 返工牛頭角!!

咁我估聖母會多多少少都加番d學費嘛....無理由唔收掛, dont know, 開學先算~~~

我記得你好似係收上午班, 唔知大家可唔可以同班呢? 你個女叫咩名呀? ...

作者: rebeccachor    時間: 08-12-2 18:14

我都有報禮賢呀! 但睇下到時IN 唔IN, 因為民生同聖母都收左, 所以唔太想再IN 啦, 覺得好辛苦~

原帖由 hungcat 於 08-12-2 17:45 發表
waiting 九龍禮賢學校 interview at early Jan 2009 lor, still thinking which one is better...

作者: mamapeggie    時間: 08-12-3 01:20

你好我正直路過。我大女06年畢業的,現在小女都是聖母收了。在我大女的年代是沒有外籍老師但是現在好似開始有。假如你想你的小朋友good in english 聖母不是你的choice。因為english lesson 很少,但是nearly 100%升上聖母小學。因為k3尾will ask all the students  who want to go on the primary。希望幫到你們。
作者: 晞晞豬    時間: 08-12-3 09:44

原帖由 mamapeggie 於 08-12-3 01:20 發表
你好我正直路過。我大女06年畢業的,現在小女都是聖母收了。在我大女的年代是沒有外籍老師但是現在好似開始有。假如你想你的小朋友good in english 聖母不是你的choice。因為english lesson 很少,但是nearly 100%升上聖 ...

mamapeggie,

我想請教一下, 請問 "good in english聖母不是你的choice" 係聖母幼稚園? 定係聖母小學呢? 咁你小朋友响依三年開唔開心? 你對幼稚園既感覺係咩?? 可否分享一下??

我見到聖母小學d人話, 有d功課都深, 又幾多下, 請問小學既情況係點呢??

多謝你既資料~~~
作者: 晞晞豬    時間: 08-12-3 09:48

原帖由 rebeccachor 於 08-12-2 18:11 發表
我個女叫晞曈呀, 係上午班呀! 希望可以做同學啦!

唉...我老公一時一様, 因為之前民生又收左下午, 但因我老公話民生太深, 所以想讀聖母, 但今日又話佢朋友話民生又唔太深喎~ 唉...惟有兩間都留哂位先啦~ 不過我想聖 ...

民生~ 其他媽咪有無俾d咩建議你呀? 我只係知道佢係一條龍, 好似好多人想入喎~
作者: mingming0925    時間: 08-12-3 10:14

我有個親戚今年由民生幼稚園升上小學佢話小學一年級功課已經好多同好深。
作者: rebeccachor    時間: 08-12-3 10:27

我未問其他媽咪d 意見呀~ 民生同聖母都算係一條龍, 因為中, 小都係私校, e 兩間都聽人講係深同多功課做, 兩間個視學報告都係話佢地的幼稚園都係著重抄寫方面, 而民生k1有上下午班, k2 全上, k3全下, 我係唔想個小朋友要成日習慣d 上課時間囉~ 所以我諗住兩間都留左位先, 到下年再睇下我個女仲會唔會訓晏覺, 又或者會唔會訓咁耐先決定, 因佢依家訓成2.5hrs, 如返下午, 好似無哂時間, 唔好講話學其他嘢呀, 連做功課都好似無哂時間...

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 09:48 發表

民生~ 其他媽咪有無俾d咩建議你呀? 我只係知道佢係一條龍, 好似好多人想入喎~

作者: rebeccachor    時間: 08-12-3 10:38

係呀~ 所以e 個都係我撰民生有保留的地方囉, 但我聽人講話聖母小學都多功課架, 不過就唔知係多功課, 但課程唔太深, 定係多功課而課程又深囉~

多口一問...你地有無諗過小學會否在聖母小學讀呀?

原帖由 mingming0925 於 08-12-3 10:14 發表
我有個親戚今年由民生幼稚園升上小學佢話小學一年級功課已經好多同好深。

作者: 晞晞豬    時間: 08-12-3 11:29

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 10:27 發表
我未問其他媽咪d 意見呀~ 民生同聖母都算係一條龍, 因為中, 小都係私校, e 兩間都聽人講係深同多功課做, 兩間個視學報告都係話佢地的幼稚園都係著重抄寫方面, 而民生k1有上下午班, k2 全上, k3全下, 我係唔想個小朋 ...

其實真係返上午班好d, 除非小朋友既習慣係夜瞓, 或都唔會瞓晏覺, 不過我朋友個仔仔今日k1, 讀上午班, 都唔係好需要瞓晏覺.  上午班d時間好似見使d (特別係在職媽咪嚟講).
作者: 晞晞豬    時間: 08-12-3 11:36

原帖由 rebeccachor 於 08-12-3 10:38 發表
係呀~ 所以e 個都係我撰民生有保留的地方囉, 但我聽人講話聖母小學都多功課架, 不過就唔知係多功課, 但課程唔太深, 定係多功課而課程又深囉~

多口一問...你地有無諗過小學會否在聖母小學讀呀?
...

其實到小學真係又唔知咩環境 (如:教育方針係點, 自己份工既情況, 聖母小學既情況等等)

報依度係可以多一條出路~ 多一個選擇~
作者: rebeccachor    時間: 08-12-3 12:43

係呀, 我都係咁諗...

其實到了小學可能教處D 嘢又唔同哂, 到時可能又會再變~~~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 11:36 發表

其實到小學真係又唔知咩環境 (如:教育方針係點, 自己份工既情況, 聖母小學既情況等等)

報依度係可以多一條出路~ 多一個選擇~

作者: rebeccachor    時間: 08-12-3 12:48

係呀! 上午班D 時間真係好好多, 如果唔係都唔會咁多媽咪想轉上午班啦~

不過我有個朋友, 佢係在職媽咪, 佢話如果小朋友返下午班, 可以夜D 瞓, 咁大人下班後可以有多D 時間同小朋友相處~
但當然我自己既諗法就係想小朋友早睡早起啦~

原帖由 晞晞豬 於 08-12-3 11:29 發表

其實真係返上午班好d, 除非小朋友既習慣係夜瞓, 或都唔會瞓晏覺, 不過我朋友個仔仔今日k1, 讀上午班, 都唔係好需要瞓晏覺.  上午班d時間好似見使d (特別係在職媽咪嚟講). ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5