教育王國

標題: 2009年09月 入讀油天(海泓道)的家長, 請進! [打印本頁]

作者: rc2003    時間: 08-11-24 12:20     標題: 2009年09月 入讀油天(海泓道)的家長, 請進!

為方便大家搵同班既家長, 不如我地整番個表呀!
有update 請出聲, 我已經post左係頭一個post啦!

1A
rc2003 ; 彤彤媽
1B
Icycream ; Siupai ; angellauwc
1C

1D
wutracy49 ; ansoncally
1E

作者: nktam07    時間: 08-11-24 13:16

請問你幾多分入架?

原帖由 rc2003 於 08-11-24 12:20 發表
收左啦! 收左啦! 收左啦!
恭喜晒! 大家!
大家多多指教!

記得26-27/11 去註冊呀!

作者: rc2003    時間: 08-11-24 15:55

原帖由 nktam07 於 08-11-24 13:16 發表
請問你幾多分入架?

25分
你呢?
作者: rc2003    時間: 08-11-25 13:42

沒有其他家長嗎?
作者: wutracy49    時間: 08-11-26 14:32

大家好呀...
我個好彩妹都入左...
大家要密切交流下呀...
我今日已經去左註冊喇
作者: rc2003    時間: 08-11-26 17:26

恭喜晒! 你幾分收架?

Me2,  我今日都去左註冊啦!
你有無聽講話6月20號要去考分班試,
你今日有無聽到呀!
作者: wutracy49    時間: 08-11-26 18:05

我20分咋, 因為佢 Daddy 係舊生.
今日註冊係話6月20日考分班試呀, 唔知使唔使讀架呢?
你係全職媽媽? 我要返工架.....
你小朋友讀邊間幼稚園架?
作者: rc2003    時間: 08-11-26 21:44

依~~咁橋既, 我都係舊生黎架,
所以有25分羅!
我唔係全職架, 我都要返工!   
我個仔讀 保良局既幼稚園架,  
你呢, 你個女女讀邊間幼稚園架?
作者: wutracy49    時間: 08-11-26 23:09

我個女讀九龍塘迦南
唉~~ 我要返工~~ 驚第日D功課跟唔切呀...
作者: denden1486    時間: 08-11-27 14:11

20分 ..
我個仔讀緊 St Catherine
作者: rc2003    時間: 08-11-27 22:58

原帖由 wutracy49 於 08-11-26 23:09 發表
我個女讀九龍塘迦南
唉~~ 我要返工~~ 驚第日D功課跟唔切呀...

唉, 我咪又一樣咁擔心, 迦南成績唔太差, 唔駛咁擔心既,
反之我個仔果間出名活動教學既, 學d野好淺,
升小一都唔知點算.
作者: rc2003    時間: 08-11-27 23:00

原帖由 denden1486 於 08-11-27 14:11 發表
20分 ..
我個仔讀緊 St Catherine

welcome, 呢度暫時得我同wutracy49傾緊計咋...
你個仔讀st catherine呀, 呢間程度好似好深架啵,
係咪真架?
作者: Siupai    時間: 08-11-29 02:34     標題: 回覆 # 的文章

妳們好。  我先生係舊生, 仔仔20分讀民生。入到我覺得真係好好彩。  以後請多多指教。
作者: rc2003    時間: 08-12-1 16:26

原帖由 Siupai 於 08-11-29 02:34 發表
妳們好。  我先生係舊生, 仔仔20分讀民生。入到我覺得真係好好彩。  以後請多多指教。

民生? 請問是否打錯, or post 錯呢?
作者: Siupai    時間: 08-12-1 22:00

Dear rc2003

妳好! 我仔仔係讀民生幼稚園, 20分入咗油天, 以後多多指教.
作者: rc2003    時間: 08-12-4 17:06

DEAR SIUPAI,

O....UNDERSTAND! WELCOME 呀!!!!
不過暫時都唔係太多人, 可能始終未開學啦!!
作者: 彤彤媽    時間: 08-12-9 13:37

hi all,

我囡囡都係20分收咗, 我自己係舊生! 想答你地好耐喇, 但喺公司上唔到嚟, 返到屋企又冇時間上嚟!  

原帖由 rc2003 於 08-12-4 17:06 發表
DEAR SIUPAI,

O....UNDERSTAND! WELCOME 呀!!!!
不過暫時都唔係太多人, 可能始終未開學啦!!

作者: rc2003    時間: 08-12-15 00:05

welcome 彤彤媽, 大家記得6月去考分班試啦!

好緊張呀, 唔知會唔會有同班同學仔係呢度呢??
作者: szenam    時間: 09-3-31 15:43

我囡囡出年先k3,我想問如果首名5分+宗教5分+適齡10分有20分第一輪機會大唔大,因為我不是舊生機會會唔會低d?
作者: luibee76    時間: 09-6-6 17:21

Im new join, very very happy! my son entry Yau Tin ( Hoi Wang ) by first choice. Thanks god...

Hope to share & see you all soon, god bless!
作者: Siupai    時間: 09-6-20 23:54

hi luibee 76

Congraulation to yr son!  Hope we can know each other later.

Siupai
作者: rc2003    時間: 09-6-29 12:02

恭喜晒呀.

大家6月20有無去學校呀?

依家編班試改左係29/8, 但9月1日趕得切編班嗎?
好擔心添
作者: C-PA    時間: 09-7-9 22:31

作者: rc2003    時間: 09-8-29 00:50

聽日就係分班試啦,
大家唔好唔記得呀!!!
作者: rc2003    時間: 09-8-31 11:21

嘩...我仔仔入左1A班呀, 你地呢?
作者: wutracy49    時間: 09-8-31 14:44

我個女入左1D班

你個仔一定好叻仔, 考得好好喇~~

佢有無話你聽考D咩?

我個女剩係話數學識晒咋.....
作者: Icycream    時間: 09-9-1 16:58

HI ALL,

我囡編左入1B班, 請問有冇同學家長在此呢?
作者: pakheichris    時間: 09-9-1 22:13

Hi all,

Will you buy those My Pals Audio CD and the Putongha CD? So expensive. Don't know if useful?
作者: 彤彤媽    時間: 09-9-2 10:35

我女都係1A呀!

原帖由 rc2003 於 09-8-31 11:21 發表
嘩...我仔仔入左1A班呀, 你地呢?

作者: 彤彤媽    時間: 09-9-2 10:36

我冇買呀!

原帖由 pakheichris 於 09-9-1 22:13 發表
Hi all,

Will you buy those My Pals Audio CD and the Putongha CD? So expensive. Don't know if useful?

作者: Siupai    時間: 09-9-2 18:10

My son in 1B class also.  I didn't buy the Pal's CD or Potunghua's CD.
作者: loloma    時間: 09-9-3 10:52

原帖由 Siupai 於 09-9-2 18:10 發表
My son in 1B class also.  I didn't buy the Pal's CD or Potunghua's CD.

1b係咪周老師做班主任呀
作者: angellauwc    時間: 09-9-3 14:01     標題: 回覆 6# Icycream 的文章

hi Icycream,

my girl also in 1B, she's the monitor in class, nice to meet u.

Angel
作者: rc2003    時間: 09-9-3 19:37

彤彤媽, 你好呀! 大家都係1a班, 真係好啦!
以後有咩事都有個照應呀!

原帖由 彤彤媽 於 09-9-2 10:35 發表
我女都係1A呀!

作者: rc2003    時間: 09-9-4 10:27

我個仔一d 都唔叻呀, 佢話佢好多都唔識,
所以我估學校真係如佢所講,
平均分配d成績高既係各班既!
唔駛擔心, 起碼唔係精英班先

原帖由 wutracy49 於 09-8-31 14:44 發表
我個女入左1D班

你個仔一定好叻仔, 考得好好喇~~

佢有無話你聽考D咩?

我個女剩係話數學識晒咋.....

作者: rc2003    時間: 09-9-4 10:34

o....原來你地個個都無買果d 碟呀, 仲等我傻傻咁買晒添...蠢左添!

禽日派左通告問參唔參加朗誦比賽, 你地會唔會參加呀?
我好15/16呀, 因為佢叫我地自已train, 仲要自己帶去比賽, 我真係唔知到時比賽(11-12月)係邊日, 點知到時請唔請到假去架麻....
作者: angellauwc    時間: 09-9-4 15:04     標題: 回覆 1# rc2003 的文章

hi all,

i just bought the PTH CD rom as my girl doesn't like to learn PTH, i want to let her study as u know the school wl teach Chineses in PHT from J2.

Besies, i want to enrol 朗誦比賽 but don't know how to train her, may be we need to join some course outside, anyone wl take this course.
作者: Icycream    時間: 09-9-6 01:08

原帖由 angellauwc 於 09-9-3 14:01 發表
hi Icycream,

my girl also in 1B, she's the monitor in class, nice to meet u.

Angel

Siupai, angellauwc,

Nice to meet you too! 我住富榮, 我見同班有一男一女都住同一座樓. 好想約佢地一起在家自組d 英文/普通話班. 唔知係唔係你地呢?
作者: 彤彤媽    時間: 09-9-6 16:05

yes, 大家可以有個照應!

原帖由 rc2003 於 09-9-3 19:37 發表
彤彤媽, 你好呀! 大家都係1a班, 真係好啦!
以後有咩事都有個照應呀!

作者: angellauwc    時間: 09-9-7 08:50

Icycream & Siupai,

We're are living in Whampoa & i'm a working mum, so early to bring Ashley to the school bus stop. Besides, i'm still headache abt the activities after school, do both of u join any activities from school.
keep contact !

原帖由 Icycream 於 09-9-6 01:08 發表

Siupai, angellauwc,

Nice to meet you too! 我住富榮, 我見同班有一男一女都住同一座樓. 好想約佢地一起在家自組d 英文/普通話班. 唔知係唔係你地呢?

作者: Icycream    時間: 09-9-7 17:57

原帖由 angellauwc 於 09-9-7 08:50 發表
Icycream & Siupai,

We're are living in Whampoa & i'm a working mum, so early to bring Ashley to the school bus stop. Besides, i'm still headache abt the activities after school, do both of u join any ...

Angel,

To avoid the problem that you mentoned, we moved to Charming this year.  After discussed with my daughter - April, we've enrolled the activities for 非洲鼓, 英語小精英, 羽毛球.
作者: Siupai    時間: 09-9-7 20:42

Hi Icycream & Angel

I lived in TKT,  opposite to New Kowloon Plaza.  I enrolled Pongtohua &  English only coz my son didn't like to play badminton & Africa Drum that I wanted him to play.  

How about the Web Reading Program (Eng & Chinese), will u book for your kid.  I wonder if I've time to read everyday w/my boy.

Siupai
作者: rc2003    時間: 09-9-8 09:38

我book左啦, 希望有用啦
作者: pakheichris    時間: 09-9-9 13:16

原帖由 rc2003 於 09-9-4 10:34 發表
o....原來你地個個都無買果d 碟呀, 仲等我傻傻咁買晒添...蠢左添!

我好15/16呀, 因為佢叫我地自已train, 仲要自己帶去比賽, 我真係唔知到時比賽(11-12月)係邊日 ...

Please check PM
作者: rc2003    時間: 09-9-9 14:40

救命呀, 我個仔又唔見左本英文作業!  想請問有無人知, 1A班是否英文的作業給老師收起了呢?  

(我已知道數學作業是給老師收起了)
作者: Icycream    時間: 09-9-9 17:24

原帖由 angellauwc 於 09-9-4 15:04 發表
hi all,

i just bought the PTH CD rom as my girl doesn't like to learn PTH, i want to let her study as u know the school wl teach Chineses in PHT from J2.

Besies, i want to enrol 朗誦比賽 but don't k ...

我幫april報左中文朗誦, 原來有稿讀的. 希望佢夠膽上台朗誦啦.

至於PTH, 我搵到老師上門教, 但想自組2-3個小朋友在家學lor. $100/hr.
作者: wutracy49    時間: 09-9-9 22:35

請問有冇1D班家長呀?

我唔係好識分邊D通告要簽返俾學校, 邊D唔使呀...... 因為有D要家長簽名既通告, 老師都唔收返既....

我個女第一個星期返學就同另外一個同學仔調錯左件外套喇...個女話著住件外套落操場, 老師話叫佢地除左佢, 老師幫佢地攞住, 點知派返既時候就調錯左 (個女又唔知) .....唉.... SIZE又唔同, O個件外套仲係幾殘舊下, 起晒毛粒tim..... 叫班主任同佢換返, 搞左差不多成個星期都未換到.... 而家個女返學無外套著, 成日驚佢凍親....

買過件新既唔緊要, 但係間校服公司又遠又唔就腳, 真係激死呀.... 不過, 如果星期五老師都未幫佢搵返, 我星期六都要去同佢買過件新架喇...
作者: rc2003    時間: 09-9-10 23:13

咁唔好彩咁快就調轉左件外套啦, 唉, 小一咁細邊識分呀? 有無打電話同老師講 or 寫手冊呀?
真論盡!  
不過果間咁既校服公司真係好唔就腳,
我上次都係搭的士咋, 完全都唔識果邊d路!

原帖由 wutracy49 於 09-9-9 22:35 發表
請問有冇1D班家長呀?

我唔係好識分邊D通告要簽返俾學校, 邊D唔使呀...... 因為有D要家長簽名既通告, 老師都唔收返既....

我個女第一個星期返學就同另外一個同學仔調錯左件外套喇...個女話著住件外套落操場, 老師話 ...

作者: rc2003    時間: 09-9-10 23:20

我都幫我個仔報左中文朗誦(廣東話), 我報左詩詞呀, 好似散文好難呀, 你地覺得呢?  我都唔知佢夠唔夠膽上台朗誦架, 諗住$70-咪俾佢試下先羅.

課外活動我個仔就報左: 游水, 樂器, 因為佢自己都學緊跆拳道 同埋要返 主日學, 會唔會太多呢?

原帖由 Icycream 於 09-9-9 17:24 發表

我幫april報左中文朗誦, 原來有稿讀的. 希望佢夠膽上台朗誦啦.

至於PTH, 我搵到老師上門教, 但想自組2-3個小朋友在家學lor. $100/hr.

作者: ansoncally    時間: 09-9-11 02:01

wutracy49 ,

我仔仔都係讀1D班, d 回條的確幾亂,
所以我每張要簽名都照交,佢哋派番嚟
我又再交,今日老師响張回條上寫上附號,
所以聽日唔再交啦...嘻嘻

今日仔仔本手冊寫上有冇攞咗件細碼外套,
相信是幫你揾,我都回覆了沒有,
望你盡快揾番啦!
請問件外套有否寫名呀?
作者: Icycream    時間: 09-9-11 11:55

Hi Siupai, Angel,

昨天我聽囡囡說我們班有一男生有豬流感入了e院, 又發現佢書包有口罩, 說學校泒的.

而今早那主日學又cancel了. (我沒有收到通知). 至電回校說怕人群聚集, 所以cancel.

想知道學校有試食飯嗎? or 下星期一起已在校食飯.
作者: wutracy49    時間: 09-9-11 12:23

Hi ansoncally,

係呀, 我見d回條而家多左個tick, 好好多, 起碼唔使日日心大心細, 唔知帶唔帶好, 你知啦, 佢地既書包已經好鬼重啦嘛.

不過, 尋日我個女交左張010通告(與班主任有個約會), 但老師又再o係手冊度叫我交.... 我問過個女, 佢話已經交左.... 都唔知點.... 唉~~

另外, 尋日(10 Sep) 手冊又寫住 "Penmanship", 但我搵晒個書包都見唔到有呢本簿, 所以無得做, 請問你個仔仔有無做呢本呀?

至於外套, 我真係無寫名, 所以搵唔返都算數啦, 最少, 我知道老師有幫我跟進就得喇.

我個女到而家都係講得出兩個同學仔既名咋, 你呢?

Please check pm.
作者: angellauwc    時間: 09-9-11 13:39

Hi Icycream & Siupai,

我都見Ashley有個mask係書包入面,佢都話學校派的,我只知道有個男生係唔舒服冇返學姐.

Icycream原來你地都係教友呀,我地都係呀,Ms.Lo寫左手冊話求恩禮取消左,所以我都冇去呀,29/8果日你地有冇出席果個宗教家庭聚會呀,可能見過面都唔其.

唔通今日試食飯? 家長會講話11/9前試食.April會唔會帶飯呀,可以pm April果中文名比我知嗎,Ashley話唔知April係邊一個.

大家有冇參加水運會呀 ? Ashley就冇啦 !

大家

原帖由 Icycream 於 09-9-11 11:55 發表
Hi Siupai, Angel,

昨天我聽囡囡說我們班有一男生有豬流感入了e院, 又發現佢書包有口罩, 說學校泒的.

而今早那主日學又cancel了. (我沒有收到通知). 至電回校說怕人群聚集, 所以cancel.

想知道學校有試食飯嗎? or ...

作者: angellauwc    時間: 09-9-11 13:44

icycream,

pls check PM.
作者: wutracy49    時間: 09-9-11 15:22

請問你地俾咩"墊枱紙"俾佢地上視藝堂呀?  紙定係膠呀?
作者: pakheichris    時間: 09-9-11 21:04

原帖由 rc2003 於 09-9-4 10:34 發表

我好15/16呀, 因為佢叫我地自已train, 仲要自己帶去比賽, 我真係唔知到時比賽(11-12月)係邊日 ...

rc2003,
please check PM
作者: Icycream    時間: 09-9-13 00:08

原帖由 angellauwc 於 09-9-11 13:39 發表

我都見Ashley有個mask係書包入面,佢都話學校派的,我只知道有個男生係唔舒服冇返學姐.

Icycream原來你地都係教友呀,我地都係呀,Ms.Lo寫左手冊話求恩禮取消左,所以我都冇去呀,29/8果日你地有 ...

angel,

Ms.Lo無係手冊寫話求恩禮取消喎, 因要返工, 嫲嫲代表去. 但去到人影都無.  打去學校問, 幾經轉折才問到知道的人解答. 真係吹漲.

係丫. 尼個月會帶飯. 睇情況點先再決定. 真係怕豬流感停課. pls check pm too.
作者: wutracy49    時間: 09-9-13 17:40

我個人覺得學校既行政都係比較亂, 可能以前俾幼稚園"種"習慣左呀....
作者: ansoncally    時間: 09-9-13 17:58

wutracy49 ,

有冇check PM,尋晚覆咗你收唔收到呀?
視藝堂我用膠墊。
26/9你會唔會出席?
作者: rc2003    時間: 09-9-13 22:08

原帖由 pakheichris 於 09-9-11 21:04 發表

rc2003,
please check PM

我已經reply左你啦, 係呢, 你個仔定女呀, 讀邊班架, 點解平時唔見你傾計既?
作者: rc2003    時間: 09-9-13 22:12

為方便大家搵同班既家長, 不如我地整番個表呀!

有update 請出聲, 我已經post左係頭一個post啦!

1A
rc2003 ; 彤彤媽
1B
Icycream ; Siupai ; angellauwc
1C

1D
wutracy49 ; ansoncally
1E
作者: Siupai    時間: 09-9-13 23:19

原帖由 angellauwc 於 09-9-11 13:39 發表

Icycream原來你地都係教友呀,我地都係呀,Ms.Lo寫左手冊話求恩禮取消左,所以我都冇去呀,29/8果日你地有 ...

Hi Icycream & Angel

Ringo said the trial lunch is cancelled.  I'll bring  lunch box to him next week.  And I didn't go to the meeting at 28/8.
作者: Icycream    時間: 09-9-14 16:35

All,

請問視藝堂用的膠墊在那裡買呢?
作者: ansoncally    時間: 09-9-14 23:55

Icycream,

我個膠墊响文具鋪買嘅,留意唔好揀凹凹凸凸面呀,
不過d膠墊卷住番學,到攞出嚟用時好似魷魚咁,
我教咗仔仔好耐點整番直,睇吓佢識唔識啦......
唉...真係戥佢地辛苦!有同感嗎?

原帖由 Icycream 於 09-9-14 16:35 發表
All,

請問視藝堂用的膠墊在那裡買呢?

作者: Icycream    時間: 09-9-16 10:34

[quote]原帖由 ansoncally 於 09-9-14 23:55 發表
Icycream,

我個膠墊响文具鋪買嘅,留意唔好揀凹凹凸凸面呀,
不過d膠墊卷住番學,到攞出嚟用時好似魷魚咁,
我教咗仔仔好耐點整番直,睇吓佢識唔識啦......
唉...真係戥佢地辛苦!有同感嗎?

Anson,
我唔想買膠墊俾囡就係唔想要整番直. maybe用d poster頂住先. btw, 個書包真係好重, 帶7-8本書返學. 仲有水.
作者: wutracy49    時間: 09-9-16 12:21

唉~~ 第一次執完返全日學既書包, 自己攞都覺得好重呀...

雖然每日都有人接送個女返學, 但去度學校門口, 見到個女自己背住個又重又大既書包, 行得好慢咁去排隊, 又未訓醒...... 我諗起 d 眼淚水都漂埋岀黎呀....
作者: angellauwc    時間: 09-9-16 13:28

今日正式返全日, 個書包真係好重呀,都鄧女女可憐,好彩係搭校車,唔係仲惨呀.

好想知d小朋友係學校食飯既情形會點, 食學校既飯都唔知慣唔慣.
作者: rc2003    時間: 09-9-16 15:47

係, 今日返全日, 唔知d小朋友識唔識自己食飯呢?  好緊張!

請問你地會幫小朋友準備d咩既小食呢?
作者: Siupai    時間: 09-9-16 20:44

I've weight the school bag, it has 8 lbs.  So heavy!
作者: Icycream    時間: 09-9-17 13:48

原帖由 angellauwc 於 09-9-16 13:28 發表
今日正式返全日, 個書包真係好重呀,都鄧女女可憐,好彩係搭校車,唔係仲惨呀.

好想知d小朋友係學校食飯既情形會點, 食學校既飯都唔知慣唔慣.

我問左阿囡, 朝早有2次小息, 但有d男同學攞飯出黎食. 老師話唔得. 阿囡叫我準備2份小食for早上. 我會叫工人準備水果/餅仔/飲品. 純過口癮.

我同葉主任說我想每week去一日做午膳義工. 21sep才開始. 未知星期幾.

另昨天已被取錄非洲鼓,星期六普通話班. 1b班家長, 23sep要中文默書呀.
作者: pakheichris    時間: 09-9-18 01:00

原帖由 rc2003 於 09-9-13 22:08 發表

我已經reply左你啦, 係呢, 你個仔定女呀, 讀邊班架, 點解平時唔見你傾計既?

Just check your reply Thanks.
My son is in 1B
作者: pakheichris    時間: 09-9-18 01:03

Dear all,

Have you tried yo change the password for the school Intranet account?  I found that the password provided is invalid.
作者: Icycream    時間: 09-9-18 15:15

原帖由 pakheichris 於 09-9-18 01:03 發表
Dear all,

Have you tried yo change the password for the school Intranet account?  I found that the password provided is invalid.

I've changed the password for both (my daughter and me) sucessfully last night.  You could sign back the notice to school for seek a help.

What's the chinese name of your son? My daughter is in 1B.
作者: Icycream    時間: 09-9-18 15:32

angellauwc,

原來你囡囡是班長. 叻叻丫.

聽說昨天有一小男生用洗手液噴到女同學眼睛以及搞亂課室, 被老師訓企半小時. 睇黎小朋友還未適應小學生活.

siupai,

我數過今天要帶14本書, 書包肯定不止8lbs了. 今早有事入學校搵老師, 看見p1小朋友聽完早會自行行上樓梯, 個個背住超重書包, 行動緩慢就似古代做苦工背住袋米上船賺錢咁.

其實有些補充習作是否要帶呢?
作者: pakheichris    時間: 09-9-19 01:39

原帖由 Icycream 於 09-9-18 15:15 發表

I've changed the password for both (my daughter and me) sucessfully last night.  You could sign back the notice to school for seek a help.

What's the chinese name of your son? My daughter is in 1B. ...

Please check PM
作者: angellauwc    時間: 09-9-21 13:52

icycream,

點解星期五會有14本書o甘多呀, 冇理由ga.
係呀,亞女話d男同學好曳曳,仲係課室打架tim,我都好驚呀,亞女話佢寫低個果男仔個班號係黑板,但被佢擦左呀,老師返到課室就話比老師聽.

我参加左羽毛球班但冇回條,唔知係o米唔夠人開唔成呢.
作者: ansoncally    時間: 09-9-23 00:15

明天中文默書,阿仔話好緊張喎!!
哈哈...睇吓佢默成點...
作者: Icycream    時間: 09-9-23 17:05

原帖由 angellauwc 於 09-9-21 13:52 發表
icycream,

點解星期五會有14本書o甘多呀, 冇理由ga.
係呀,亞女話d男同學好曳曳,仲係課室打架tim,我都好驚呀,亞女話佢寫低個果男仔個班號係黑板,但被佢擦左呀,老師返到課室就話比老師聽.

我参加左羽毛球班但冇回 ...

係丫. 我數過有咁多. 最衰我上個week係新學年主日學見到校長無同佢反映tim.

羽毛球班我都好似報左但無回覆. 音樂老師收左我報既大提琴班, 不過只有3個學生, 要加多幾百元. 我唔知應唔應該俾佢上呀. 因為學校又注重音樂, 這班只在午飯小息時上. 應該唔會影響功課/上堂掛, 因佢唔訓午睡的.

昨天有個突擊鈴聽中文, april錯了一題. 得90分. 今日中默, 唔知仲記唔記得?!
作者: wutracy49    時間: 09-9-23 17:48

學校話可以入去"班相簿"度睇"小一生的午間生活照片", 但我就搵來搵去都搵唔到"班相簿", 請問大家知唔知邊度有得睇呀?

(我已經 login 左入內聯網都搵唔到.....)
作者: ansoncally    時間: 09-9-23 22:16

我都揾唔到呀!好想睇吓學校情況,有冇家長幫吓手呀?

thx

原帖由 wutracy49 於 09-9-23 17:48 發表
學校話可以入去"班相簿"度睇"小一生的午間生活照片", 但我就搵來搵去都搵唔到"班相簿", 請問大家知唔知邊度有得睇呀?

(我已經 login 左入內聯網都搵唔到.....) ...

作者: ansoncally    時間: 09-9-24 18:47

真奇怪??仲未有"課室地帶"內的"班相簿"?唉~冇相睇!!
作者: wutracy49    時間: 09-9-25 10:16

原帖由 ansoncally 於 09-9-24 18:47 發表
真奇怪??仲未有"課室地帶"內的"班相簿"?唉~冇相睇!!

聽日"和班主任有個約會"問下班主任何老師先....
作者: Icycream    時間: 09-9-28 00:00

hi all,

我上星期去左做午膳義工, 一年級d小朋友都幾叻呀, 全程自己食, 又識食前用湿紙巾抺手, 食完仲識整張台自己抺一次.  有個1c班小男生唔知是否有潔癖?!連枱腳都抺埋.

不過話時話, 那裡既午飯睇落唔吸引, 無尼味道似的. 所以有大部份人食唔完, 當然都有幾個舉手添飯餸, 可能那天有栗米茄汁.
作者: rc2003    時間: 09-9-28 15:13

各位好, 我已經寫左email俾老師問點解無學生地帶, 因為我知道高年級果d a/c 係有學生地帶既, 但p1果d 就無....好奇怪
作者: rc2003    時間: 09-9-28 15:17

原帖由 Icycream 於 09-9-23 17:05 發表

係丫. 我數過有咁多. 最衰我上個week係新學年主日學見到校長無同佢反映tim.

羽毛球班我都好似報左但無回覆. 音樂老師收左我報既大提琴班, 不過只有3個學生, 要加多幾百元. 我唔知應唔應該俾佢上呀. 因為學校又注 ...

我個仔原本都參加左大提琴呀, 不過老師都話少人報, 所以要轉2人班, 我後尾同個仔商量完, 都係決定轉左報小提琴啦!
作者: wutracy49    時間: 09-9-28 17:21

26號又出左張新通告, 話用學生 login 就可以入去課室地帶, 但我試過, 都係無......... 激死~~
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-28 17:23

原帖由 rc2003 於 09-9-28 15:17 發表

我個仔原本都參加左大提琴呀, 不過老師都話少人報, 所以要轉2人班, 我後尾同個仔商量完, 都係決定轉左報小提琴啦!

icy, 私人教授, 抵喎~
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-28 20:40

入左單簧管班
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-28 22:02

觀看小一生午間生活照片
開始日期:        2009-09-26
發佈人:        何偉途 老師 (校內宣佈)
目標小組:        全校
內容:        請小一生家長讓學生登入戶口後,到課室地帶中的班相簿"觀看小一生午間生活照片".
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-28 22:02

課室地帶
作者: ansoncally    時間: 09-9-28 22:31

Icycream,

多謝你報料,令我地d唔得閒嘅媽咪知道多d學校情況!
如有新料,繼續報導呀....嘻嘻

原帖由 Icycream 於 09-9-28 00:00 發表
hi all,

我上星期去左做午膳義工, 一年級d小朋友都幾叻呀, 全程自己食, 又識食前用湿紙巾抺手, 食完仲識整張台自己抺一次.  有個1c班小男生唔知是否有潔癖?!連枱腳都抺埋.

不過話時話, 那裡既午飯睇落唔吸引, 無尼 ...

作者: ansoncally    時間: 09-9-28 22:35

rc2003,

唔該晒你反映俾老師聽,我好心急想睇相呀......

原帖由 rc2003 於 09-9-28 15:13 發表
各位好, 我已經寫左email俾老師問點解無學生地帶, 因為我知道高年級果d a/c 係有學生地帶既, 但p1果d 就無....好奇怪

作者: ansoncally    時間: 09-9-28 22:38

各位媽咪,

今日好跨張呀,阿仔放學成身濕哂,
你哋記住俾件雨褸佢哋番學呀!
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-29 08:24

原帖由 ansoncally 於 09-9-28 22:35 發表
rc2003,

唔該晒你反映俾老師聽,我好心急想睇相呀......

我問左個四年級家長

佢地有課室地帶
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-29 08:29

作者: 莎莎爸    時間: 09-9-29 19:42

09月29日        小一生活照片
何偉途 老師 [校內宣佈]
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-29 19:42

小一生活照片
開始日期:        2009-09-29
發佈人:        何偉途 老師 (校內宣佈)
目標小組:        全校
內容:        由於之前的更新出現問題,部份小一學生未能出現課室地帶,現已修理妥當.

請小一生家長讓學生登入戶口後,到課室地帶中的班相簿"觀看小一生午間生活照片".

對之前未能觀看相簿之家長,謹此致歉.
作者: 莎莎爸    時間: 09-9-29 19:54

唔work, send 左個mail俾何生.
作者: rc2003    時間: 09-9-30 10:40

我work 啦, 已經睇到學生地帶啦, 不過映唔到自己個仔既, 真係有d唔開心添!

記得要用小朋友既a/c login呀, 家長既a/c係無架

作者: Icycream    時間: 09-9-30 11:51

原帖由 rc2003 於 09-9-30 10:40 發表
我work 啦, 已經睇到學生地帶啦, 不過映唔到自己個仔既, 真係有d唔開心添!

記得要用小朋友既a/c login呀, 家長既a/c係無架

Me too.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5