教育王國

標題: 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [打印本頁]

作者: iwff    時間: 08-11-26 22:58     標題: 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009

各位媽媽,

不知不覺,我們已係topic(1) 傾了 88篇了, 應家長要求, 再開新topic, 歡迎P1-P6, 及下年小一的家長入來一起再傾。

iwff

作者: TomDog    時間: 08-11-27 00:13

我黎暖下個場先...
後天要去旅行啦, 但我仲未知到時要做乜, 有D緊張tim . 午餐我諗住係樓下順便買件三文治去算啦, 係唔係好無heart呢?
女女話佢係學校都做過"義工", 我好奇問她才一年級, 可以幫助誰呢, 她說是教同學功課,  但必須自己全答對先可以教人.
作者: iwff    時間: 08-11-27 09:11

早晨呀! Tomdog,

今早我同B班的家長傾計, 她都會做旅行義工的, 她說要負責幫手安排遊戲喎, 仲話1年班有3架旅遊巴士, B班被分開了兩部車。仲有原來派了一張紙訂在手冊上, 是旅行注意事項, 但我昨天唔見阿仔手冊有, 可能今日才派, 內容大致都係自備午餐及水, 著運動衫, 記得要帶餐墊比小朋友坐低食午餐喎, 我會帶張平時食飯用的薄膠台布, 用完可以掉。

我會整腿蛋治比仔仔帶去食, 一些餅乾及水果提子, 仲有一包提子汁及水, 應該都夠了。阿仔本來想我整壽司或飯團的, 我話唔夠時間整下次有機會先啦。冇話有冇heart的, 小朋友喜歡咪得囉, 他們有得玩食都不重要了。

明天有點擔心好凍, 好似得13度, 阿仔話要著羽絨喎,係咪誇張左呀。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 00:13 發表
我黎暖下個場先...
後天要去旅行啦, 但我仲未知到時要做乜, 有D緊張timops:" />ops:" />ops:" /> . 午餐我諗住係樓下順便買件三文治去算啦, 係唔係好無heart呢? ops:" />ops:" />ops:" />
女女話佢係學校都做過"義工", 我好奇問她才一年級, 可以幫助誰呢 ...

作者: KooKoo    時間: 08-11-27 09:30

原帖由 iwff 於 08-11-27 09:11 發表
早晨呀! Tomdog,

今早我同B班的家長傾計, 她都會做旅行義工的, 她說要負責幫手安排遊戲喎, 仲話1年班有3架旅遊巴士, B班被分開了兩部車。仲有原來派了一張紙訂在手冊上, 是旅行注意事項, 但我昨天唔見阿仔手冊有,  ...

hello iwff, 我都過黎暖場先 , 我仔昨日都派左張紙仔釘左係本手冊度, 同你講嘅一樣, 要帶以上嘅野, 你嘅提意幾好, 帶提子, 唔怕壞又唔怕會整爛, 仲有明天3點半放學, 咁即係回程3點半前就返到學校
作者: jovemama    時間: 08-11-27 11:25

原帖由 iwff 於 08-11-26 22:58 發表
各位媽媽,

不知不覺,我們已係topic(1) 傾了 88篇了, 應家長要求, 再開新topic, 歡迎P1-P6, 及下年小一的家長入來一起再傾。

iwff
HELLO IWFF
雖然我下年先至做小一家長,但一定要黎撐吓場先,你哋去旅行玩得開心D呀,諗起下年我都有份就開心喇
作者: TomDog    時間: 08-11-27 11:26

iwff,
未有人搵過我準備甚麼呢, 可能我地嗰班嘅義工夠齊人啦(有6位噢)。
有無人會去今晚家長學堂?

作者: iwff    時間: 08-11-27 11:34

jovemama,

歡迎你呀! 學校旅行家長冇得去的, 只有早d報名做家長義工才有得去, 我今年遲了報名, 所以做不到義工, 因為港同的家長太熱心了, 好多人都想義工。

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你可以去了。

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 11:25 發表
HELLO IWFF
雖然我下年先至做小一家長,但一定要黎撐吓場先,你哋去旅行玩得開心D呀,諗起下年我都有份就開心喇

作者: iwff    時間: 08-11-27 11:39

Tomdog,

我聽到B班的家長義工講係用email聯絡安排遊戲事宜, 可能係全級一起玩的, 你到時都會大派用場的了, 唔駛擔心。你明天會唔會帶相機呀? 幫我個仔同你個女影返幅旅行相做紀念呀!

我今晚冇報名去聽講座呀! 之後的家長學堂我會盡量支持出席的。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 11:26 發表
iwff,
未有人搵過我準備甚麼呢, 可能我地嗰班嘅義工夠齊人啦(有6位噢)。
有無人會去今晚家長學堂?

作者: jovemama    時間: 08-11-27 11:55

原帖由 iwff 於 08-11-27 11:34 發表
jovemama,

歡迎你呀! 學校旅行家長冇得去的, 只有早d報名做家長義工才有得去, 我今年遲了報名, 所以做不到義工, 因為港同的家長太熱心了, 好多人都想義工。

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你 ...
吓係呀 咁我下年早少少報名LOU,家教會攪嘅旅行駛唔駛先到先得架?
作者: iwff    時間: 08-11-27 12:01

jovemama,

家教會旅行會係星期日攪的, 多人報名要抽籤的, 不過多數都去到的, 唔駛太擔心。

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 11:55 發表
吓係呀 咁我下年早少少報名LOU,家教會攪嘅旅行駛唔駛先到先得架?

作者: jovemama    時間: 08-11-27 12:10

原帖由 iwff 於 08-11-27 12:01 發表
jovemama,

家教會旅行會係星期日攪的, 多人報名要抽籤的, 不過多數都去到的, 唔駛太擔心。

iwff
哦....唔該哂,我仲想問呢.....係哋D小朋友有無参加學校D課外活動架?可唔可以参加多過一樣呢又??
作者: iwff    時間: 08-11-27 12:17

jovemama,

可以的, 逢星期一至五都有課外活動, 費用都係每堂大概四五十元不等, 若你想報名的活動冇撞同一日咪可以報多過一項囉, 不過我覺得最多3項已足夠了。人多報名又係要抽籤的。課外活動好多種類的, 我擔心你樣樣都想報喎!

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 12:10 發表
哦....唔該哂,我仲想問呢.....係哋D小朋友有無参加學校D課外活動架?可唔可以参加多過一樣呢又??

作者: jovemama    時間: 08-11-27 12:27

原帖由 iwff 於 08-11-27 12:17 發表
jovemama,

可以的, 逢星期一至五都有課外活動, 費用都係每堂大概四五十元不等, 若你想報名的活動冇撞同一日咪可以報多過一項囉, 不過我覺得最多3項已足夠了。人多報名又係要抽籤的。課外活動好多種類的, 我擔心你樣 ...
你點知架?? 我去網頁LOOK過真係樣樣都想参加喎
作者: KooKoo    時間: 08-11-27 14:29

iwff, 我用左你嘅好提意 -> 提子, 頭先買左lu.

tomdog, 我都冇報名今晚個家長學堂

yipyip, 我都想你幫我仔同你仔/佢地個組影番張相, 想畀個相機我仔帶, 但唔知佢影唔影, 又驚佢會唔見左, 唔....今晚同個仔商量下先

iwff & yipyip, 記得我地嘅約會嗎
作者: KooKoo    時間: 08-11-27 14:49

原帖由 jovemama 於 08-11-27 12:27 發表
你點知架?? 我去網頁LOOK過真係樣樣都想参加喎

jovemama, 網頁內有啲係畀高年級學, 不過低年級都有唔少
作者: iwff    時間: 08-11-27 14:53

Kookoo,

你好快手喎 , 是否買了冇核那隻細提子呀, 好好味架。

我建議你唔好比部相機仔仔帶了, 唔見左或者弄壞了就唔好啦, 我相信yipyip and Tomdog會醒目的了。

不如就約定你明天2:00鐘係學校gate 1 門口等, 再找地方飲tea 好嗎? 電話聯絡啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 14:29 發表
iwff, 我用左你嘅好提意 -> 提子, 頭先買左lu.

tomdog, 我都冇報名今晚個家長學堂

yipyip, 我都想你幫我仔同你仔/佢地個組影番張相, 想畀個相機我仔帶, 但唔知佢影唔影, 又驚佢會唔見左, 唔....今 ...

作者: jovemama    時間: 08-11-27 15:19

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 14:49 發表

jovemama, 網頁內有啲係畀高年級學, 不過低年級都有唔少
哦........係呀?我想比亞女参加童軍,綠色小先鋒,游水,奧數,手工藝,黏土,濕水彩,趣味數學,管樂.......嘩撞鬼,愈揀愈多
作者: KooKoo    時間: 08-11-27 15:20

原帖由 iwff 於 08-11-27 14:53 發表
Kookoo,

你好快手喎 , 是否買了冇核那隻細提子呀, 好好味架。

我建議你唔好比部相機仔仔帶了, 唔見左或者弄壞了就唔好啦, 我相信yipyip and Tomdog會醒目的了。

不如就約定你明天2:00鐘係學校gate 1 門 ...

iwff, 我係買冇核個隻深紅提子, 個隻爽啲架, 嘻嘻....咁就要麻煩tomdog 和 yipyip 喇, 就 gate 1 門口等同電聯
作者: KooKoo    時間: 08-11-27 15:24

原帖由 jovemama 於 08-11-27 15:19 發表
哦........係呀?我想比亞女参加童軍,綠色小先鋒,游水,奧數,手工藝,黏土,濕水彩,趣味數學,管樂.......嘩撞鬼,愈揀愈多

你真係好多喎 , 你講個啲低年級都可以報架, 不過有幾樣都有可能撞時間, 管樂要學1年架, 唔可以半途退出, 童軍都好似係, 呢個太多人報, 要抽籤
作者: small_cc    時間: 08-11-27 15:26

原帖由 jovemama 於 08-11-27 15:19 發表

Me too. 但我家住的遠,可能只能選一、二項…

明年的新丁也來part 2報到
作者: jovemama    時間: 08-11-27 15:30

原帖由 small_cc 於 08-11-27 15:26 發表

HELLO,新丁2號,你係咪決定左唔比亞仔讀真小喇?我就無去真小留位啦,你想参加邊幾樣呀?
作者: TomDog    時間: 08-11-27 15:54

iwff,
先旨聲明, 我相機+技術都好渣.  
作者: iwff    時間: 08-11-27 15:58

Tomdog,

我唔介意架,我驚你捉唔到我個仔影相咋!

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 15:54 發表
iwff,
先旨聲明, 我相機+技術都好渣.  

作者: iwff    時間: 08-11-27 16:12

small_cc,

歡迎你呀! 我同你住的地方一樣, 我仔仔都參加左兩樣課外活動, 分別係合唱團及趣味數學(好開心的, 因為每堂都有數學玩具派)。另外有些課外活動分上下學期的, 例如:趣味數學上學期10月-1月,下學期係2月-6月(課程一樣的), 所以只須報一期。我等緊學完上學期的趣味數學,下學期學小型網球呀(後補中)。

另外, 我們住TKO, 課外活動的校車比較麻煩, 只去到藍田及麗港城, 所以我都係姐姐接送, 車費比較多了。 唔知下年會否有改善。不過據我所知今年課外活動九龍校車已有改善,舊年係唔做課外活動的九龍線的,經家教會商討才爭取到去藍田及麗港城。

iwff

原帖由 small_cc 於 08-11-27 15:26 發表

作者: KooKoo    時間: 08-11-27 16:41

iwff, 突然醒起, 明天咁凍 , 係咪可以著街外套呢, 我諗我都係會畀佢著

作者: savoy    時間: 08-11-27 17:28

好熱鬧waa. 唔該晒iwff 開左個新場 and 歡迎各位新生家長.

... 呢排Charlotte_mom好少黎, 唔知佢適應份新工未呢.

今朝同個仔講, 明天旅行著得多又怕佢玩到熱. 著得少怕係新界好凍. 佢話不如著件夏季運動衫係底, 我會幫佢加件風褸算喇. 件外套學校應該唔會執得太緊既. great! 星期一放假.
作者: KooKoo    時間: 08-11-27 17:49

原帖由 savoy 於 08-11-27 17:28 發表
好熱鬧waa. 唔該晒iwff 開左個新場 and 歡迎各位新生家長.

... 呢排Charlotte_mom好少黎, 唔知佢適應份新工未呢.

今朝同個仔講, 明天旅行著得多又怕佢玩到熱. 著得少怕係新界好凍. 佢話不如著件夏季運動衫係底,  ...

savoy, 短袖加風褸會唔會唔夠呀, 明天得13度, 新界區會仲凍啲喎
作者: iwff    時間: 08-11-27 18:24

Kookoo,

我會著長袖底衫+冷衫+校褸, 13度又真係凍了點, 但去到室內又怕熱, 下午又會暖D的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 17:49 發表

savoy, 短袖加風褸會唔會唔夠呀, 明天得13度, 新界區會仲凍啲喎

作者: small_cc    時間: 08-11-27 19:05

原帖由 jovemama 於 08-11-27 15:30 發表
HELLO,新丁2號,你係咪決定左唔比亞仔讀真小喇?我就無去真小留位啦,你想参加邊幾樣呀?

阿仔自己選了港同,選活動可能要和仔仔商量吓,因為佢好多意見的。

iwff:
我大概選一、二項囉!除非校車有改…到藍田接,不如自己到學校接囉!
有一天五點多看到一個約中年級的女仔係坑口地鐵站下車(自己返、放學,好叻!)
作者: vickykwok    時間: 08-11-27 21:38

係啦, 明日戶外會好凍, 好大風, 但如果有太陽的話, 又會好熱喎, 真係唔知著咩衫好喎.
根據高年班家長的經驗所得, 話得幫佢地喺外套到寫名呀, 因為年年都會去完旅行之後, 有一大堆外套無人認領架, 你知啦, 尤其係一年級生喎, 有得玩, 咩都唔記得啦.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-11-28 00:30

以前家教會無親子旅行架, 今年第一次攪咋
如果以後一年攪一次都好wor! (其實真係要抽籤的, 都係1/3人抽唔到呀! 如果多d義工support就可以放心攪大d)
嘩! 我份新工, 忙到喊呀 , 果然出咁多糧係有代價的! 老土d講係有job satisfaction既! 希望老闆keep住咁nice我就安樂了
聽日旅行呀! 多謝有心人提醒要帶floor mat, 等我去執先!

原帖由 iwff 於 08-11-27 11:34 AM 發表
jovemama,

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你 ...

作者: KooKoo    時間: 08-11-28 09:20

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-28 00:30 發表
以前家教會無親子旅行架, 今年第一次攪咋
如果以後一年攪一次都好wor! (其實真係要抽籤的, 都係1/3人抽唔到呀! 如果多d義工support就可以放心攪大d)
嘩! 我份新工, 忙到喊呀 , 果然出咁多糧係有代價的 ...

今年第一次搞架? 辛苦晒 pta 成員呀 , 我畀左張即棄枱布我仔, 佢話係舖係地下, 啲食物放係上面喎, 所以畀張枱布佢舖, 大張啲可以多啲人坐 , 我仔昨晚係咁講"好緊張, 明天去旅好緊張", 嘻嘻....我都有緊張架, 話晒佢係第一次冇我地陪同下去旅行 , 不過好彩以前係幼兒園時, 搞嘅參觀活動(半日個啲)都有跟開義工家長, 希望佢今次都會乖乖地跟住yipyip, yipyip麻煩晒你
作者: Charlotte_mom    時間: 08-11-28 13:27

係呀係呀, 以前讀幼稚園, 樣樣都有人安排晒, 連去廁所都有晒時間表, 上左小學, 突然間好多野都可以自主, 的確又幾興奮+緊張架
我個女, 尋日打電話話自己執野去旅行, 懶係organised咁仲話埋用邊個袋, 放工返去見佢執好晒咁叻, 打開黎睇下有咩啦............1隻黑熊, 1隻北極熊, 1頂太陽帽, n本圖書, 一包紙巾, note pad同顏色筆, 完!
! 點攪架!
原帖由 KooKoo 於 08-11-28 09:20 AM 發表

今年第一次搞架? 辛苦晒 pta 成員呀 , 我畀左張即棄枱布我仔, 佢話係舖係地下, 啲食物放係上面喎, 所以畀張枱布佢舖, 大張啲可以多啲人坐 , 我仔昨晚係咁講"好緊張, 明天去旅好緊張", 嘻 ...

作者: iwff    時間: 08-12-1 11:58

各位媽媽,

早晨呀! 旅行那天仔仔話玩得好開心喎!今天學校假期不用早起身, 真好呀!

Tomdog,

唔該哂你照顧埋我仔仔呀, 佢話你有幫佢影左相, 仲幫佢塞件外套入去佢個袋喎, 你真係細心呀!

Kookoo, Yipyip,

那天放學後你們的仔仔去了公園玩, 我仔仔都話想去玩的 , 但我話趕時間要下次先。

iwff
作者: KooKoo    時間: 08-12-1 13:23

原帖由 iwff 於 08-12-1 11:58 發表
各位媽媽,

早晨呀! 旅行那天仔仔話玩得好開心喎!今天學校假期不用早起身, 真好呀!

Tomdog,

唔該哂你照顧埋我仔仔呀, 佢話你有幫佢影左相, 仲幫佢塞件外套入去佢個袋喎, 你真係細心呀!

Kookoo, Yipyip,

那天放學後你們的仔仔去了公園玩, 我仔仔都話想去玩的 , 但我話趕時間要下次先。

iwff
...

iwff, 個日我都見到你仔仔都好想一齊玩, 個表情好唔捨得, 睇下次家長會我地會安排係幾點, 如夾到時間, 又一齊玩啦, 個日佢地都玩到4點幾先走, 卒之冇去tea, 哈哈...唯有下次啦
作者: TomDog    時間: 08-12-1 13:45

iwff,
唔駛客氣, 咁啱我跟你仔仔嗰組, 可以多d認識, 你仔仔都好乖, 濕疹方面完全唔見佢抓過。 我差少少就整理好哂d相, 留意email。
作者: iwff    時間: 08-12-1 14:15

Tomdog,

係呀, 阿仔話你睇佢地個組, 仲問係咪我安排定的, 我話冇內定喎, 真係咁啱咋。佢d 濕疹一時時會"R"的, 有得玩分了心咪唔"R"囉, 期待你的相片呀!

Kookoo,

千萬唔講得比阿仔知你的仔仔係公園玩到4點幾呀, 實羨慕死佢 下次一定有機會一起玩的。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-1 13:45 發表
iwff,
唔駛客氣, 咁啱我跟你仔仔嗰組, 可以多d認識, 你仔仔都好乖, 濕疹方面完全唔見佢抓過。 我差少少就整理好哂d相, 留意email。

作者: KooKoo    時間: 08-12-1 15:05

原帖由 iwff 於 08-12-1 14:15 發表
Tomdog,

係呀, 阿仔話你睇佢地個組, 仲問係咪我安排定的, 我話冇內定喎, 真係咁啱咋。佢d 濕疹一時時會"R"的, 有得玩分了心咪唔"R"囉, 期待你的相片呀!

Kookoo,

千萬唔講得比阿仔知你的仔仔係公園玩到4 ...

iwff, 其實個日佢地都唔願走架, 不過 yipyip個仔要學畫, 唔走唔得咋, 唔係玩到天黑佢地都仲想玩落去, 得一個滑梯, 佢地都一樣玩得咁開心
作者: iwff    時間: 08-12-4 11:22

這兩天咁靜既! 原來新學期已開始了。我想知道下午的單元, 節奏藝術是要著運動服的, 但2nd term開始了, 沒有了節奏藝術, 是否戲劇那天可以著運動服呀, 我唔想4天都著校服呀!

iwff
作者: KooKoo    時間: 08-12-4 12:23

原帖由 iwff 於 08-12-4 11:22 發表
這兩天咁靜既! 原來新學期已開始了。我想知道下午的單元, 節奏藝術是要著運動服的, 但2nd term開始了, 沒有了節奏藝術, 是否戲劇那天可以著運動服呀, 我唔想4天都著校服呀!

iwff ...

iwff, 我都見呢兩日咁靜冇入黎傾, 你仔個班2nd term就有節奏藝術呀? 我仔就星期二係武術, 星期三係戲劇, 兩日都要著體育服, 3rd term 先有節奏藝術和舞蹈.
作者: TomDog    時間: 08-12-4 12:32

iwff,
難怪呢幾日咁多folder派番黎, 原來開始左新學期, 等我返去睇下先。
係呢, 你收唔收到我email呀?
作者: iwff    時間: 08-12-4 12:49

Tomdog,

係呀, 開始左新學期啦, 真係有唔同的folder派了, 我收唔到你的email呀, 你可否再send 過呀?

[email protected]

唔該哂。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-4 12:32 發表
iwff,
難怪呢幾日咁多folder派番黎, 原來開始左新學期, 等我返去睇下先。
係呢, 你收唔收到我email呀?

作者: iwff    時間: 08-12-4 12:53

Kookoo,

原來每班的單元都唔同架, 1C第一學期已上完節奏藝術, 武術及跳舞要3rd term才有, 今學期2nd term 有戲劇(唔知教什麼呢), 所以想知是否需要著運動服囉。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 12:23 發表

iwff, 我都見呢兩日咁靜冇入黎傾, 你仔個班2nd term就有節奏藝術呀? 我仔就星期二係武術, 星期三係戲劇, 兩日都要著體育服, 3rd term 先有節奏藝術和舞蹈. ...

作者: iwff    時間: 08-12-4 13:00

我剛上內聯網睇到, 以下的通訊, 我估小一及小二的學生不用回校了。Charlotte_mom 可否確定一下呀?

"本月20日為「學習成果展示會談」(其中小三至小六級,由學生向家長匯報學習成果),敬請家長準時出"

iwff
作者: KooKoo    時間: 08-12-4 13:18

原帖由 iwff 於 08-12-4 12:53 發表
Kookoo,

原來每班的單元都唔同架, 1C第一學期已上完節奏藝術, 武術及跳舞要3rd term才有, 今學期2nd term 有戲劇(唔知教什麼呢), 所以想知是否需要著運動服囉。

iwff

...

iwff, 戲劇要著運動服架, 你仔班係星期幾上架, 我仔就昨日上左, 佢話幾好玩
作者: KooKoo    時間: 08-12-4 13:19

原帖由 iwff 於 08-12-4 13:00 發表
我剛上內聯網睇到, 以下的通訊, 我估小一及小二的學生不用回校了。Charlotte_mom 可否確定一下呀?

"本月20日為「學習成果展示會談」(其中小三至小六級,由學生向家長匯報學習成果),敬請家長準時出"

iwff ...

咁係不用帶小朋友回校 /  可以不帶呢
作者: iwff    時間: 08-12-4 13:39

Kookoo,

我仔仔係星期一上戲劇的, 阿仔話上節奏藝術都好開心的。

我估今日都會有學習成果展示會談的通告, 若無需要, 我都唔想帶阿仔返學校了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 13:18 發表

iwff, 戲劇要著運動服架, 你仔班係星期幾上架, 我仔就昨日上左, 佢話幾好玩

作者: KooKoo    時間: 08-12-4 13:46

原帖由 iwff 於 08-12-4 13:39 發表
Kookoo,

我仔仔係星期一上戲劇的, 阿仔話上節奏藝術都好開心的。

我估今日都會有學習成果展示會談的通告, 若無需要, 我都唔想帶阿仔返學校了。

iwff

...

iwff, 我就諗住如帶得, 我都會帶佢返學校玩
作者: iwff    時間: 08-12-4 13:52

Tomdog,

我收到你的相了, d小朋友真的玩得好開心呀, 唔該哂你。

Kookoo,

我相信帶小朋友回校應該問題不大的, 因為我仔仔星期六早上返緊一個英文班, 如無必要都唔想miss 堂了。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-4 12:49 發表
Tomdog,

係呀, 開始左新學期啦, 真係有唔同的folder派了, 我收唔到你的email呀, 你可否再send 過呀?

[email protected]

唔該哂。

iwff

作者: KooKoo    時間: 08-12-4 14:10

原帖由 iwff 於 08-12-4 13:52 發表
Tomdog,

我收到你的相了, d小朋友真的玩得好開心呀, 唔該哂你。

Kookoo,

我相信帶小朋友回校應該問題不大的, 因為我仔仔星期六早上返緊一個英文班, 如無必要都唔想miss 堂了。

iwff

...

iwff, 你仔仔星期六學英文呀? 佢有時有冇話唔想學架?
作者: iwff    時間: 08-12-4 14:26

Kookoo,

最初報名阿仔有話唔想學的(11月開始上的係學phonic), 但上了一堂佢就好願意繼續上了, 因為補習社係我們屋企樓下, 3分鐘都唔駛就到了, 加上都幾有趣, 所以阿仔都幾開心返的。 因為價錢唔貴加上得8個學生。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 14:10 發表

iwff, 你仔仔星期六學英文呀? 佢有時有冇話唔想學架?

作者: KooKoo    時間: 08-12-4 14:56

原帖由 iwff 於 08-12-4 14:26 發表
Kookoo,

最初報名阿仔有話唔想學的(11月開始上的係學phonic), 但上了一堂佢就好願意繼續上了, 因為補習社係我們屋企樓下, 3分鐘都唔駛就到了, 加上都幾有趣, 所以阿仔都幾開心返的。 因為價錢唔貴加上得8個 ...

iwff, 咁都好啲, 其實唔明點解佢地, 每學一樣野, 上第一堂時都梗係話唔要學, 上左後又話好玩
作者: KooKoo    時間: 08-12-5 10:43

昨日派左張學習成果展示會談時間表啦, 我地安排係上午9:30 - 10:00
作者: iwff    時間: 08-12-5 10:48

Kookoo,

我安排了9:00-9:30, 好似返工咁早呀!

初級合唱團係聖誕聯歡會表演唱兩首歌呀, 家長要幫學生預備白衫黑長褲, 阿仔有得上台唱歌好開心呀。

你會唔會去12號那晚的座談會呀, 演講者的兩個女兒都讀港同, 一定好多野分享的, 可惜那晚我有事去不到。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-5 10:43 發表
昨日派左張學習成果展示會談時間表啦, 我地安排係上午9:30 - 10:00

作者: KooKoo    時間: 08-12-5 11:10

原帖由 iwff 於 08-12-5 10:48 發表
Kookoo,

我安排了9:00-9:30, 好似返工咁早呀!

初級合唱團係聖誕聯歡會表演唱兩首歌呀, 家長要幫學生預備白衫黑長褲, 阿仔有得上台唱歌好開心呀。

你會唔會去12號那晚的座談會呀, 演講者的兩個女兒都讀港同, 一定 ...

iwff, 我遲你一場 , 你仔仔有得上台表演真 , 12號仲諗緊
作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-5 14:27

hi~!
學習成果展示會談, 係suppose同小朋友一齊的, 老師會"3口6面"咁 分享小朋友校內生活同表現的, 一年班多數都手下留情, 唔駛太緊張呀
(你地將會好驚嘆, 點解份成績表可以咁多字.........)

我都好期待12號個function呀, 有時傾下講下, brainstorming下, 又幾好架wor

仲有, 有關著褸既規定, 我終於又攪清楚--除左校褸, 平時可以著其他深藍色褸(夾棉呀, 羽絨呀), 如果好凍好凍得幾度果d, 就咩七彩褸都ok了

作者: KooKoo    時間: 08-12-5 14:39

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-5 14:27 發表
hi~!
學習成果展示會談, 係suppose同小朋友一齊的, 老師會"3口6面"咁 分享小朋友校內生活同表現的, 一年班多數都手下留情, 唔駛太緊張呀
(你地將會好驚嘆, 點解份成績表可以咁多字.........)

我都好期待12號 ...

charlotte_mom, 見到你留言真係好喇, 呢幾日仲係好忙呀? 我想問你19號個日, 即係聖誕表演個日, 學校會唔會放早呀? 如會, 知唔知會放幾點呀? 外套方面, 即係只要係純深藍色就得喇? 真係可以唔使著校褸?
作者: iwff    時間: 08-12-5 15:20

Charlotte_mom,

見到你的留言真係開心, 你工作一定好忙的了。20號的成果座談會是否即係小一的學生都要回校呀?

Kookoo,

我相信15度以下係可以不用著校褸的了, 上次旅行我都見有好多學生冇著校褸, 什至不同顏色都有, 不過最好係著深藍色了。

另外,我仔仔這兩天少去了圖書館, 佢話學校開放了個Englishland 比小一小二的學生係小息時去玩喎, 阿仔好喜歡去呀! 因為有好多野睇喎。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-5 14:39 發表

charlotte_mom, 見到你留言真係好喇, 呢幾日仲係好忙呀? 我想問你19號個日, 即係聖誕表演個日, 學校會唔會放早呀? 如會, 知唔知會放幾點呀? 外套方面, 即係只要係純深藍色就得喇? 真係可以唔使著校褸? ...

作者: KooKoo    時間: 08-12-5 15:22

原帖由 iwff 於 08-12-5 15:20 發表

見到你的留言真係開心, 你工作一定好忙的了。20號的成果座談會是否即係小一的學生都要回校呀?

Kookoo,

我相信15度以下係可以不用著校褸的了, 上次旅行我都見有好多學生冇著校褸, 什至不同顏色都有 ...

iwff, 係呀....個日旅行我係畀我仔著去街外套 , 等我今晚問下我仔有冇去個度玩先
作者: KooKoo    時間: 08-12-5 16:13

中文老師有個好介紹呀 -> 聖誕好去處 - Bookfest@HongKong 2008

畀條link你地睇呀 --> http://www.bookfesthongkong.com/

作者: popocat    時間: 08-12-6 00:43

請問各位家長有冇好的普通話老師介紹, 阿仔是09-10 小一新生, 因怕阿仔的普通話程度未能應付中文課程, 想開始做準備, THANK YOU!
作者: TomDog    時間: 08-12-6 19:10

popocat,
我覺得香兒的普通話班還不錯, 不過招生和開學的時間有限定, 可能你會覺得趕不及了.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-8 20:42

Please check PM
原帖由 popocat 於 08-12-6 12:43 AM 發表
請問各位家長有冇好的普通話老師介紹, 阿仔是09-10 小一新生, 因怕阿仔的普通話程度未能應付中文課程, 想開始做準備, THANK YOU!

作者: popocat    時間: 08-12-9 00:23

TomDog & Charlotte_mom,

Thank you for your advice.
作者: KooKoo    時間: 08-12-9 10:10

hello, 各位早晨, 我想請教大家, 關於清洗校褸問題, 我見件校褸個標籤話只可乾洗, 咁第一次我係拎出去洗衣舖乾洗, 我想問大家如唔拎出去洗, 自己可以點洗呀? thank you
作者: savoy    時間: 08-12-9 12:30

原帖由 KooKoo 於 08-12-9 10:10 發表
hello, 各位早晨, 我想請教大家, 關於清洗校褸問題, 我見件校褸個標籤話只可乾洗, 咁第一次我係拎出去洗衣舖乾洗, 我想問大家如唔拎出去洗, 自己可以點洗呀? thank you ...

我仔幾件校褸都未洗過喎, 最多天氣回暖時, 晒下太陽算數了.    
一年穿一兩個月到, 兩年換一件. 加埋佢又唔見左一件, 而今年換季到而家, 都未著過校褸.
作者: TomDog    時間: 08-12-9 13:05

唔知你敢唔敢risk, 我女女讀幼稚園時, 我都係就咁放入洗衣機洗(凍水/fing乾), 應該有變形/縮水, 不過佢好少著, 加上件褸買大左, 所以唔多覺.
作者: KooKoo    時間: 08-12-9 15:24

原帖由 savoy 於 08-12-9 12:30 發表

我仔幾件校褸都未洗過喎, 最多天氣回暖時, 晒下太陽算數了.    
一年穿一兩個月到, 兩年換一件. 加埋佢又唔見左一件, 而今年換季到而家, 都未著過校褸. ...

savoy & tomdog, thank you , 我就係接佢時見到件校褸係地下, 都不知有幾多人踩過, 諗起唔知點去清洗, 又唔想下下拎出去洗, 又幾 下, 之前佢都有放係袋內, 昨日提漏一次, 佢就失手喇
作者: KooKoo    時間: 08-12-11 17:50

今日收到3份通告, 其中1份係牙科保健, 話要當日帶埋本牙科保健手冊, 你地有冇呢本呀? 同埋可陪佢, 但要自己去個中心度先再搵佢地, 你地又會唔會去呀?
作者: iwff    時間: 08-12-11 18:39

Kookoo,

這幾天工作好忙, 冇時間發言。我問過有小朋友的同事,她說小一係未有牙科保健手冊的, 到時才派。個通告應該係提比小三的同學帶牙科保健手冊, 不是小一。

我不會請假去陪仔仔了, 一來我想比佢試下自己去面對牙醫, 二來應該好多同學都冇家長陪的了, 我不想他太倚賴我,有老師係度問題不大的。 另外,牙醫會詳細寫哂小朋友牙有什麼問題要跟進的, 若有問題我都會再帶仔仔睇私家, 因為政府要排期等一段時間, 而我公司又有家人的牙醫保險, 所以唔好浪費公司的福利!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-11 17:50 發表
今日收到3份通告, 其中1份係牙科保健, 話要當日帶埋本牙科保健手冊, 你地有冇呢本呀? 同埋可陪佢, 但要自己去個中心度先再搵佢地, 你地又會唔會去呀? ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-11 20:20

哈哈哈, 佢地成班一齊去, 不知幾happy, 可能嫌我地阻住佢玩tim呀
作者: KooKoo    時間: 08-12-12 09:42

原帖由 iwff 於 08-12-11 18:39 發表
Kookoo,

這幾天工作好忙, 冇時間發言。我問過有小朋友的同事,她說小一係未有牙科保健手冊的, 到時才派。個通告應該係提比小三的同學帶牙科保健手冊, 不是小一。

我不會請假去陪仔仔了, 一來我想比佢試下自己去面對 ...

iwff & charlotte_mom, 你地提意好好 , 我差啲就想攞假, 都係留番下次去健康院先陪
作者: iwff    時間: 08-12-12 10:09

Kookoo,

我昨晚同仔仔講我唔會陪你去睇牙醫了, 老師會陪你的。我問佢驚唔驚, 佢話大個仔了唔會驚的, 仲問返我有蛀牙點算, 我話牙醫會幫你, 媽媽會再帶你去睇牙醫的。
我仔仔前幾日係學校唔見了學生証, 等了兩日都唔見找得返。 我叫佢去校務處取回補領表, 我見到佢自己去取表, 自己填埋表格問我取了十元, 第二日自己去了校務處交表, 跟手即刻用張收據繼續借書(已幾日冇借書了), 我覺得佢真係大個仔了好多, 好安慰。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-12 09:42 發表

iwff & charlotte_mom, 你地提意好好 , 我差啲就想攞假, 都係留番下次去健康院先陪

作者: KooKoo    時間: 08-12-12 13:19

原帖由 iwff 於 08-12-12 10:09 發表
Kookoo,

我昨晚同仔仔講我唔會陪你去睇牙醫了, 老師會陪你的。我問佢驚唔驚, 佢話大個仔了唔會驚的, 仲問返我有蛀牙點算, 我話牙醫會幫你, 媽媽會再帶你去睇牙醫的。
我仔仔前幾日係學校唔見了學生証:bashf ...

iwff, 你仔仔真係 , 我仔有次唔見左個食物盒, 係補習社度搵唔到, 我叫佢諗清楚啲去過邊度, 有可能就留係個度, 佢係諗到啦, 咁我叫佢第二日去校務處問, 點知幾日佢都冇去問, 卒之有1日有個同學仔(唔知邊班), 幫佢攞上班房交畀班主任, 咁先攞返個盒, 唔見個盒係小事, 如好似你仔仔咁, 唔知佢又會唔會識去攞form補領, 昨日留左本手冊係補習, 今日唔知佢點, 好似之前留起左啲家課紙, 今日就咁畀張佢帶返去寫, 諗諗下, 下次都係唔畀, 等佢急下都好
作者: iwff    時間: 08-12-12 13:56

Kookoo,

其實開學至今成日都擔心阿仔漏東西係學校, 唔見野等, 終於全部都發生哂, 我都學識放手比佢學負責任的了, 做阿媽的我唔擔心得咁多了。 到Student led conference 我地可以問多些老師的意見了, 仔仔話佢都要係度一起聽的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-12 13:19 發表

iwff, 你仔仔真係 , 我仔有次唔見左個食物盒, 係補習社度搵唔到, 我叫佢諗清楚啲去過邊度, 有可能就留係個度, 佢係諗到啦, 咁我叫佢第二日去校務處問, 點知幾日佢都冇去問, 卒之有1日有個同學仔(唔知邊班),  ...

作者: KooKoo    時間: 08-12-12 14:17

原帖由 iwff 於 08-12-12 13:56 發表
Kookoo,

其實開學至今成日都擔心阿仔漏東西係學校, 唔見野等, 終於全部都發生哂, 我都學識放手比佢學負責任的了, 做阿媽的我唔擔心得咁多了。 到Student led conference 我地可以問多些老師的意見了, 仔仔 ...

iwff, 你仔仔識咁講, 佢都要去聽, 我仔只問過佢要唔要返, 我地話梗係要一齊返啦
作者: YipYip    時間: 08-12-12 17:38

Hi all,
呢排搬office, 都無時間上黎,你地咁快傾左咁多頁

iwff,
你仔好叻, 自己解決問題
老公今晚會返學校聽講座, 我就負責湊仔

Kookoo,
旅行我有影相, 下星期send比你丫
下次再食tea, 20/12我改左9:00-9:30返學校
作者: KooKoo    時間: 08-12-12 17:56

原帖由 YipYip 於 08-12-12 17:38 發表
Hi all,

iwff,

Kookoo,
下次再食tea, 20/12我改左9:00-9:30返學校 ...

yipyip, 相唔趕架, 不過都thank you你先, 咦...見家長個時間即係我跟住架, 到時見
作者: iwff    時間: 08-12-12 18:21

YipYip,

我今晚去不到聽講座, 麻煩你老公聽完回來講下比我地知呀!

20/12我同你的時間一樣喎, 唔知有冇機會見到面呢?

iwff

原帖由 YipYip 於 08-12-12 17:38 發表
Hi all,

iwff,

Kookoo,
下次再食tea, 20/12我改左9:00-9:30返學校 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-13 18:01

講開失物, 你地有機會都要去見識下校務處門口果堆野......我上次去見到十幾廿件褸埋堆一齊啦, 有d仲有名tim, 尋晚返去, 就見到n咁多個水樽同埋食物盒食物袋
其實好多小朋友都好甩漏呢! 我估學校要處理呢d失物, 有時都幾頭痛
作者: GIPW    時間: 08-12-13 23:14

Hi dear Parents

Can I ask if HKUGA has any 校隊 ?
作者: iwff    時間: 08-12-17 09:28

Hi GIPW,

HKUGA 係有唔同的校隊的, 田徑, 游泳及合唱團等, 當然暫時冇傳統名校的校隊咁犀利啦, 你可上校網詳細睇下。

iwff

原帖由 GIPW 於 08-12-13 23:14 發表
Hi dear Parents

Can I ask if HKUGA has any 校隊 ?

作者: iwff    時間: 08-12-17 09:31

Hi 各位家長,

大家都好靜下喎 昨晚有同班的家長義工找我, 說星期五的聖誕party, 原來家長都可以回校同小朋友一起玩的, 但我公司忙請不到假, 今次無緣去陪仔仔了, 不過我相信他冇我都玩得好開心的。

iwff
作者: KooKoo    時間: 08-12-17 12:17

原帖由 iwff 於 08-12-17 09:31 發表
Hi 各位家長,

大家都好靜下喎 昨晚有同班的家長義工找我, 說星期五的聖誕party, 原來家長都可以回校同小朋友一起玩的, 但我公司忙請不到假, 今次無緣去陪仔仔了, 不過我相信他冇我都玩得好開心的。  ...

iwff, 我就係見咁靜, 所以都冇留言, 我地班就冇話家長都可以去玩, 只係叫整野食, 我同yipyip都有份 , 如真係可以去, 都想去添
作者: KooKoo    時間: 08-12-17 12:20

iwff, yipyip, 星期六見家長時間大家都咁早, 不如我地約食早餐好嗎?
作者: iwff    時間: 08-12-17 12:48

Kookoo,

我地又冇叫整食物喎, 只係叫我去一起玩, 可能去玩就要整食物了。

星期六我見9:00呀, 我估食不到早餐了, 因為我老公之後要返工, 可能我地早些去睇下可唔可以插隊。因為我朋友說見面時間好多時都會遲的, 因為之前的家長傾得較耐, d時間就遲哂喎, 我幼稚園見家長時都係咁。約9:00可以10:00都未見的, 我唔想老公見不到老師,所以睇下早點去可否插隊了。

不過都係睇家長是否長氣, 老師都唔想遲些時間, 但有家長想見哂兩個班主任聽哂兩個的意見,我見一個都夠了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-17 12:20 發表
iwff, yipyip, 星期六見家長時間大家都咁早, 不如我地約食早餐好嗎?

作者: KooKoo    時間: 08-12-17 13:10

原帖由 iwff 於 08-12-17 12:48 發表
Kookoo,

我地又冇叫整食物喎, 只係叫我去一起玩, 可能去玩就要整食物了。

星期六我見9:00呀, 我估食不到早餐了, 因為我老公之後要返工, 可能我地早些去睇下可唔可以插隊。因為我朋友說見面時間好多時都會 ...

iwff, 唔緊要, 留番下次先, 咦...乜會見兩個班主任咁多架, 乜唔係已安排好邊個同學見邊個班主任咩?
作者: iwff    時間: 08-12-17 13:40

Kookoo,

應該係見一個老師的,只係有些家長要求想見哂兩個班主任,不是每個都會的。

原來係我地自已的班父母係內聯網同班主任聯絡,希望可以出席X'mas party的, 老師又好歡迎家長的出席(只係11:30-12:30pm), 主要係交換禮物,玩遊戲及食野。雖然我去不到, 但好感激班父班母的安排, 將來都會有其他活動自己班攪的。

另外,星期一週會已頒發了第一學期不同的獎狀, 仔仔冇獎, 起初都擔心佢會唔開心, 因為幼稚園佢每年都有學業獎的, 我問佢心情時, 佢話冇唔開心, 仲替得獎的同學開心, 佢話下個學期會更加努力達到目標喎! 我都好安慰, 因為他大個仔了, 知道讀書要盡力, 獎項係其次, 我都相信佢會有更大的進步空間。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-17 13:10 發表

iwff, 唔緊要, 留番下次先, 咦...乜會見兩個班主任咁多架, 乜唔係已安排好邊個同學見邊個班主任咩?

作者: KooKoo    時間: 08-12-17 14:01

原帖由 iwff 於 08-12-17 13:40 發表
Kookoo,

應該係見一個老師的,只係有些家長要求想見哂兩個班主任,不是每個都會的。

原來係我地自已的班父母係內聯網同班主任聯絡,希望可以出席X'mas party的, 老師又好歡迎家長的出席(只係11:30-12:30pm), 主要係交 ...

iwff, 原來係咁, 啲奬狀唔係昨日先派咩, 我仔話係老師派畀佢, 前日就攞左張書劵返黎, 佢話有個同學有4百幾蚊書劵, 攞左3張奬狀, 你仔仔真係叻, 識得今次唔得下次就要努力追到目標
作者: TomDog    時間: 08-12-18 00:02

最近在公司都login不到, 只能看, 不能發言, 很悶呢...

iwff,
你仔仔好懂事, auntie都對佢有信心!

班家長真係好有心, 很是感謝. 這個星期五應該沒ELA了?
作者: iwff    時間: 08-12-18 09:03

Tomdog,

只能看,不能發言又真係幾悶喎!

多謝你的鼓勵, 其實每個小朋友都有唔同的特性, 我見仔仔每天返學都好開心, 無憂無慮咁, 我已相信他在學校真的是愉快學習了。

係呀, 明天無ELA, 跟住大家會放一個開心假期。

祝各位媽媽仔仔囡囡聖誕快樂

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-18 00:02 發表
最近在公司都login不到, 只能看, 不能發言, 很悶呢...

iwff,
你仔仔好懂事, auntie都對佢有信心!

班家長真係好有心, 很是感謝. 這個星期五應該沒ELA了? ...

作者: KooKoo    時間: 08-12-18 09:22

原帖由 iwff 於 08-12-18 09:03 發表
Tomdog,

只能看,不能發言又真係幾悶喎!

多謝你的鼓勵, 其實每個小朋友都有唔同的特性, 我見仔仔每天返學都好開心, 無憂無慮咁, 我已相信他在學校真的是愉快學習了。

係呀, 明天無ELA, 跟住大家會放一個開心假期。 ...

tomdog, 我之前都試過 - 齋睇, 真係幾悶兼冇癮, 會唔會係你公司block左所以login唔到, 希望只係技術性暫時有問題, 快啲整番好, 你就可以再入黎傾

iwff,  ELA  係指邊科呀?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-12-18 10:26

見班主任愈應該只係見一個, 預左等半小時以上架喇, 而家應該改左無得插隊 , 早左去, 都係要等到appointment time (以前試過早到早見, 結果人人都等到發毛, 如果有2個小朋友兩邊走果d仲大件事, 又唔知走唔走開好......)
如果係最遲果批, 或者有機會見晒2個班主任既! 不過人人都overrun, 真係有d難度架

iwff,
嘩! 你個仔好叻呀, 我咁多年都未遇過呢d威水事 , 只係上年學期尾english fiesta有個dressup story telling, 我女贏過一張書券咁多!

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 09:22 AM 發表

tomdog, 我之前都試過 - 齋睇, 真係幾悶兼冇癮, 會唔會係你公司block左所以login唔到, 希望只係技術性暫時有問題, 快啲整番好, 你就可以再入黎傾

iwff,  ELA  係指邊科呀? ...

作者: iwff    時間: 08-12-18 10:26

Kookoo,

原來你已忘記了啦, ELA 係 Extended Learning Activities延伸學習活動, 你仔仔星期五係學小型網球呀!明天不用上了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 09:22 發表

iwff,  ELA  係指邊科呀? ...

作者: iwff    時間: 08-12-18 10:32

原來冇得插隊架, 不過我見9:00點希望唔好太遲啦!我朋友兩個女都好難遷就呀, 結果比佢改到係星期五下午4:00提早見哂兩個班級的老師。我朋友個女讀3年級應該同你囡囡唔同班, 不過我問佢, 佢都識你個囡喎!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-18 10:26 發表
見班主任愈應該只係見一個, 預左等半小時以上架喇, 而家應該改左無得插隊 , 早左去, 都係要等到appointment time (以前試過早到早見, 結果人人都等到發毛, 如果有2個小朋友兩邊走果d仲大件事, 又唔知走唔走開 ...

作者: KooKoo    時間: 08-12-18 10:58

原帖由 iwff 於 08-12-18 10:26 發表
Kookoo,

原來你已忘記了啦, ELA 係 Extended Learning Activities延伸學習活動, 你仔仔星期五係學小型網球呀!明天不用上了。

iwff

iwff, 嘻嘻....唔記得個 short name 即係延伸活動, 我仔唔係學網球, 係學漫畫, 玩多3堂就學玩, 跟住就黏土樂
作者: iwff    時間: 08-12-18 11:52

Kookoo,

係呀,我記錯了,好似係TSLiu個仔學網球, 他們上完ETA真的好開心, 希望仔仔上完趣味數學,下個term可以後補到小型網球啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 10:58 發表

iwff, 嘻嘻....唔記得個 short name 即係延伸活動, 我仔唔係學網球, 係學漫畫, 玩多3堂就學玩, 跟住就黏土樂

作者: KooKoo    時間: 08-12-18 12:09

原帖由 iwff 於 08-12-18 11:52 發表
Kookoo,

係呀,我記錯了,好似係TSLiu個仔學網球, 他們上完ETA真的好開心, 希望仔仔上完趣味數學,下個term可以後補到小型網球啦。

iwff

iwff, 咦...係喎, 你之前提過後補喎, 而家仲未知道得唔得架? 要唔要打去問下?
作者: iwff    時間: 08-12-18 12:35

Kookoo,

算啦,我相信負責老師有備案的了,我見名單上都有我仔仔個名,不過係colour左的(後補意思),有位都會通知我的了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 12:09 發表

iwff, 咦...係喎, 你之前提過後補喎, 而家仲未知道得唔得架? 要唔要打去問下?

作者: KooKoo    時間: 08-12-18 13:25

原帖由 iwff 於 08-12-18 12:35 發表
Kookoo,

算啦,我相信負責老師有備案的了,我見名單上都有我仔仔個名,不過係colour左的(後補意思),有位都會通知我的了。

iwff

iwff, 咁又係, 嘻...我諗佢地今日都唔使點上堂lu, 佈置課室多啲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5