教育王國

標題: 小兒是資優,但冇私/直收 [打印本頁]

作者: weiwai    時間: 08-12-6 13:09     標題: 小兒是資優,但冇私/直收

in左4間私/直,冇1間有second interview
剛剛做了IQ test ,是資優,言語方面

想問,邊間小學喜歡收這類小朋友呢

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該
作者: Yonniewong    時間: 08-12-6 13:15

我建議你寫信比你in佐既學校(建議揀最心儀個間), update下小朋友既資料比學校.

作者: dcyc_88    時間: 08-12-6 14:40

May be you can try SFA.
作者: Radiomama    時間: 08-12-6 16:57

IQ Test的成績有好有唔好,視乎幾多分、那方面資優、孩子情緒及品格如何。
在叩門階段,有些學校見到IQ Test result就投降,他們只想收一些品格情緒穩定而學習基礎堅固的學生。
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ Test result試一試。

原帖由 weiwai 於 08-12-6 13:09 發表

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

作者: octoct    時間: 08-12-6 17:55

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 16:57 發表
IQ Test的成績有好有唔好,視乎幾多分、那方面資優、孩子情緒及品格如何。
在叩門階段,有些學校見到IQ Test result就投降,他們只想收一些品格情緒穩定而學習基礎堅固的學生。
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ ...

絕對同意

我都覺得有很多學校並不注重小朋友是否資優,而是是否受教
作者: zitababy    時間: 08-12-6 18:17

作者: ma90a31    時間: 08-12-6 19:12

資優~不代表成績良好
也不代表就非常聰明

但是 資優生一定有地方是最優的部份
而最優的那部份 就是一般生無法追趕上的
所以父母要去開發~去找尋求~孩子是哪一部份最優秀

我認為~很多學校不一定喜歡收資優生
因為 因為很難配合這群"特別學生"~
所以學校不敢收

以前我的孩子 也是有校長一直要我帶孩子去做資優評估
但是 孩子的爸爸說
資優又怎樣
資優不用吃飯~資優不用過生活嗎
資優不用唸書嗎
硬是给孩子慣上了資優的帽子
對孩子不一定是好

如果孩子按部就班的去上學
跟一般生一樣
(也許他更能活出一片天)

我有一個朋友~她的孩子就是資優
當初怎麼知道的
其實是孩子的小學老師一直說
孩子專心度不夠~~不認真~學習有問題
然後她就帶孩子去健康院~做評估
後來就一直轉~介~~一直要回院評估
將近一年的時間往返~
證明~孩子是資優生
(問題就是~學校根本不覺得孩子是聰明的孩子~因為成績並不好)
後來~政府醫院~出證明
他們會將報告轉到學校~(官津學校)
要學校做可能性的配合

就是因為那位朋友的經歷
讓我更不想帶孩子去做~
因為做了不一定有用

倘若~孩子上了小學
他的成績是名列前茅的~學校教的對孩子而言太輕鬆了~
那麼~也許~我會讓"資優"的事實給學校知道
看學校有什麼安排~
作者: youma    時間: 08-12-6 20:21

現今IQ TEST 太多太濫, 要攞130分,一次唔得考多幾次便得.
優才和SFA也未必收資優生.
香港有大把資優生. 都係〔品學兼優〕實際點.
作者: Yonniewong    時間: 08-12-6 20:25

我朋友成日我帶囝囝去做test,聽你地咁講都要唸唸先
作者: jokay    時間: 08-12-6 23:43

我都覺得學校唔會注重小朋友係咪資優, 反而:
1.臨場表現;
2.學校成績表;
3.校外不同獎狀;
4.誠意叩門信;
.......最最緊要!!
作者: weiwai    時間: 08-12-7 00:05

thank you Radiomama

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 16:57 發表
如果真想走資優路線,優才、SFA可以show一下IQ ...

作者: weiwai    時間: 08-12-7 00:06

yes, thank you

原帖由 Yonniewong 於 08-12-6 13:15 發表
我建議你寫信比你in佐既學校(建議揀最心儀個間), update下小朋友既資料比學校.

作者: weiwai    時間: 08-12-7 00:07

thank you for your suggestion

原帖由 zitababy 於 08-12-6 18:17 發表
如果成績唔達標 又資優 好難教下

你去優才喇
SFA 要嘅係成績 操死啲父母 如果個仔唔夠醒 or 勤力

作者: 仍然掛住你    時間: 08-12-7 00:14

你d仔女1定係"品學兼優"喇

原帖由 youma 於 08-12-6 20:21 發表
現今IQ TEST 太多太濫, 要攞130分,一次唔得考多幾次便得.
優才和SFA也未必收資優生.
香港有大把資優生. 都係〔品學兼優〕實際點.

作者: balabala    時間: 08-12-7 00:29

Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生
作者: Smalljokerbb    時間: 08-12-7 00:33

除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

作者: 俊賢    時間: 08-12-7 00:51

好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

作者: 子子家    時間: 08-12-7 03:08

原帖由 仍然掛住你 於 08-12-7 00:14 發表
你d仔女1定係"品學兼優"喇

作者: 臻B    時間: 08-12-8 09:54

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

請問去邊到做這類IQ test?
作者: BBR    時間: 08-12-8 10:08

其實宜家10個小朋友7個都話係資優,真係好懷疑有無咁多 ,宜家D test已經過時,時下D小朋友個腦袋不知進化左幾多,個個父母都花錢比小朋友學野,我個女都係資優,個test重好高分,但我唔覺佢有咩優過人,同佢班同學無分別,我去見小學都無同學校講佢係資優,一黎費事煩,二黎無咁須要
作者: goodmama2003    時間: 08-12-8 10:11

作者: weiwai    時間: 08-12-8 10:25

請問Raymondi的全名是什麼
在那裡呢

原帖由 balabala 於 08-12-7 00:29 發表
Try Ramondi, they have a special cetre trailor made for 資優生

作者: weiwai    時間: 08-12-8 10:27

唔該晒

原帖由 俊賢 於 08-12-7 00:51 發表
好似真道都收好多資優生, 有無試過?

http://www.logosacademy.edu.hk/

作者: weiwai    時間: 08-12-8 10:27

唔該晒

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-7 00:33 發表
除了優才& sfa.... 你可以試吓 "祟真"..... 她有特別課程培訓資優生.

作者: BBR    時間: 08-12-8 10:41

我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣米害左個小朋友
作者: 阿西    時間: 08-12-8 10:48

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:41 發表
我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣 ...

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。
作者: BBR    時間: 08-12-8 11:07

我個女我都係順其自然,因為始終重細,係米真係咁叻真係要路遙知馬力,起碼現在唔覺佢有咩好過人(人地外國個D資優好勁架ma,幾歲寫書,幾歲已經識大學D野或自己學識講幾國語言,响我心目中lee d就真係資優).
所以一路佢見學校我無抱任何其望,因為覺得佢好多方面弱過其他小朋友好多,但好彩有幾間收.

原帖由 阿西 於 08-12-8 10:48 發表

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。 ...

作者: ericby    時間: 08-12-8 11:11

小兒是資優,但冇私/直收, in左4間私/直,冇1間有second interview
是資優??????????????????????????

Don't worry, if really a 資優, many school waiting for you....資優mama...
作者: BBR    時間: 08-12-8 11:27

放鬆D啦,如果佢真係叻但今round考唔到心儀學校的話,米小二憑個小朋友的實力(成績表)去插班law,我當初都係咁諗
作者: freshman    時間: 08-12-8 11:32

作者: EMILY03    時間: 08-12-8 11:47     標題: 回覆 # 的文章

呢類 TEST, 太多太濫 , 真的不需太過上心 , 比小朋友太大壓力 .
作者: Nov    時間: 08-12-8 13:30

資優生, 太濫了, 個個都去做test, 唔夠分做多兩次咪夠, 其實資優生也有優缺, 或是忘記優點, 努力培育缺點!
作者: weiwai    時間: 08-12-8 14:16

請你小心你既說話,尊重下自己

原帖由 freshman 於 08-12-8 11:32 發表
樓主嘅小朋友跟本就不是資優, 只是樓主一廂情願以為自已有個資優兒

原帖由 ericby 於 08-12-8 11:11 發表
小兒是資優,但冇私/直收, in左4間私/直,冇1間有second interview
是資優??????????????????????????

Don't worry, if really a 資優, many school waiting for you....資優mama...

作者: weiwai    時間: 08-12-8 14:25

我開呢個topic係尋找意見,耐何竟然有唔少附挑釁的回覆
大家也可見,我一直都沒有直接回佢地,目的係唔想起爭拗。耐何挑釁的回覆越來越過份!

請各位自重,想鬧交的請移玉步,去別處吧
作者: weiwai    時間: 08-12-8 14:28

我會考慮這點
多謝提點

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:41 發表
我覺得你唔應該話比學校知你個小朋友係資優,因為一黎有好多學校唔鐘意,二黎就算間學校無所謂,但因為知佢係資優而同佢interview時加深D問題反而害左佢,因為資優唔係樣樣都叻,有D方面可能好弱,如果學校唔係開正佢個樣 ...

作者: BBR    時間: 08-12-8 14:37

放鬆D啦

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:28 發表
我會考慮這點
多謝提點

作者: weiwai    時間: 08-12-8 14:42

冇1間肯收, 真係好難放鬆

原帖由 BBR 於 08-12-8 14:37 發表
放鬆D啦

作者: BBR    時間: 08-12-8 14:47

我之前其實預左間間都唔收我個女,所以諗定對策,因為我對個女D成績好有信心,所以預備小二去叩門插班,或者你又試下向這方向諗咁就無咁緊張 ,或者佢會派到好學校呢.

原帖由 weiwai 於 08-12-8 14:42 發表
冇1間肯收, 真係好難放鬆mouth:" />

作者: Mamahui    時間: 08-12-8 14:47

遇到呢個問題既, 吾只你一個架。不如你趁依家好好部署一下啦, 重有機會架, 加油呀!
作者: freshman    時間: 08-12-8 15:03

作者: weiwai    時間: 08-12-8 15:22

我有話過我仔好巴閉好特別嗎?你睇清楚先發瘋吧
我這TOPIC係詢問意見分享, 唔該你唔好再攪事
請自重

原帖由 freshman 於 08-12-8 15:03 發表
你恐嚇我呀! 我好驚呀

醒少少啦, 無知C9, 點醒你不要發夢以為有個資優兒,
去認悉清礎乜叫做資優先啦, 何況即使你真的有個資優兒, 又有乜出其, 這裡資優兒通街都係, 比你兒子資優嘅小朋友通街都係  :joyo ...

作者: ericby    時間: 08-12-8 15:50

very good comment, not neceesary to go to private or DSS school if 對you kid成績好有信心....
小二去叩門插班, you have a lot of choices

原帖由 BBR 於 08-12-8 14:47 發表
我之前其實預左間間都唔收我個女,所以諗定對策,因為我對個女D成績好有信心,所以預備小二去叩門插班,或者你又試下向這方向諗咁就無咁緊張 ,或者佢會派到好學校呢.

...

作者: wynma    時間: 08-12-8 16:05

我覺得這些應該叫做天才兒童or 神童!!

原帖由 BBR 於 08-12-8 11:07 發表
我個女我都係順其自然,因為始終重細,係米真係咁叻真係要路遙知馬力,起碼現在唔覺佢有咩好過人(人地外國個D資優好勁架ma,幾歲寫書,幾歲已經識大學D野或自己學識講幾國語言,响我心目中lee d就真係資優).
所以一路佢見 ...

作者: freshman    時間: 08-12-8 16:09

作者: goodmama2003    時間: 08-12-8 16:32

作者: fratelli    時間: 08-12-8 16:41

同意.......其實唔係好明樓主點解堅持資優一定要讀私校/直資,冇私校/直資收唔係世界末日呀
真係好outstanding o既大把學校爭住收啦

原帖由 goodmama2003 於 08-12-8 16:32 發表
現在學校不收不好太難過, "機會總會留給有準備的人, " keep 住努力,永不放棄,同時想辨法提高孩子的學習興趣,這點才是最重要. 我相信總有一日機會會再后我們揮手.那時, 我們己準備好了, 是嗎 ?

以下是我一直喜歡的 ...

作者: freshman    時間: 08-12-8 16:48

作者: mamapapaca    時間: 08-12-8 17:15

我想妳可能未找出亞囝在那方面比較強, 音樂? 運動? 學術? 如確定後再加以裁培, 待小二時插班比較有把握~~ good luck
作者: weiwai    時間: 08-12-8 18:06

憑空想像,  就當係真?通常精神出現問題的人就會咁樣。明眼人一睇就知你這種無聊人,4處攪事

叫你自重你演譯成恐嚇你
你既理解力真係夠另類

我呢個topic唔歡迎你

原帖由 freshman 於 08-12-8 16:09 發表
明眼人一睇就知你想點啦, 可惜自己又無知, 以為自己有個資優兒, 就 expect 啲學校爭住收你個仔

我都話資優兒通街都係, 如果話係資優, 但又無特出嘅地方, 又表現唔到如何優秀才華, 有個資優虛函有鬼用:joyo ...

作者: weiwai    時間: 08-12-8 18:08

thank you for your sharing
原帖由 goodmama2003 於 08-12-8 16:32 發表
現在學校不收不好太難過, "機會總會留給有準備的人, " keep 住努力,永不放棄,同時想辨法提高孩子的學習興趣,這點才是最重要. 我相信總有一日機會會再向我們揮手.那時, 我們己準備好了, 是嗎 ?

以下是我一直喜歡的 ...

作者: weiwai    時間: 08-12-8 18:09

我從來冇堅持資優一定要讀私校/直資
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔心吧???

我仔就係唔米特別outstanding,所以冇學校爭住收囉

原帖由 fratelli 於 08-12-8 16:41 發表
同意.......其實唔係好明樓主點解堅持資優一定要讀私校/直資,冇私校/直資收唔係世界末日呀
真係好outstanding o既大把學校爭住收啦mouth:" />mouth:" />mouth:" />

作者: Chunyan    時間: 08-12-8 18:40

Some schools do not like gifted children because they think gifted children is difficult to handle.  I think you do not disclose your kid is gifted.
作者: weiwai    時間: 08-12-8 19:12

明白的,多謝意見
所以我現正找邊d學校喜歡收這類小朋友

原帖由 Chunyan 於 08-12-8 18:40 發表
Some schools do not like gifted children because they think gifted children is difficult to handle.  I think you do not disclose your kid is gifted.

作者: weiwai    時間: 08-12-8 19:39

係..........唯有小2再算

原帖由 mamapapaca 於 08-12-8 17:15 發表
我想妳可能未找出亞囝在那方面比較強, 音樂? 運動? 學術? 如確定後再加以裁培, 待小二時插班比較有把握~~ good luck

作者: silvia_ng    時間: 08-12-8 20:03

樓主,
我個人意見, 分分鐘讀津校好過讀私校/直資喎。
因為政府有筆錢比津校係for特殊需要既學生, 佢地會請d有此種經驗or文憑既老師註校架。
如果讀私校/直資, 校方未必會投放資源落去架。

btw, 崇真(大埔道)每年都有兩個資優講座, 9月既已過, 出年會仲有一個, 你可以留意下。佢地歡迎校外生家長聽, 教如何辨識資優兒, 點教等等。
作者: weiwai    時間: 08-12-8 20:05

哦ic, 多謝提點

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:03 發表
樓主,
因為政府有筆錢比津校係for特殊需要既學生, 佢地會請d有此種經驗or文憑既老師註校架。

btw, 崇真(大埔道)每年都 ...

作者: silvia_ng    時間: 08-12-8 20:06

補充下,
資優兒通常都唔會太受學校歡迎, 因為佢地每每帶有其他問題。要完美資優, 分分鐘一百個資優兒先得一兩個。所以樓主唔比學校知係資優去考試仲好呀!

有需要可以睇下崇真網站:
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/talent.htm

作者: weiwai    時間: 08-12-8 20:17

請問,邊間津校在這方面攪得有口啤的

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:03 發表
樓主,

btw, 崇真(大埔道)每年都 ...

作者: silvia_ng    時間: 08-12-8 20:19

原帖由 weiwai 於 08-12-8 20:17 發表
請問,邊間津校在這方面攪得有口啤的

咁我又唔係好清楚喎, 你係邊個網呀? 最好每間學校都睇下佢地既小學一覽, 應該有註明有幾多個持有特殊學位教師。再唔係每間打去問。 反正佢都唔知你係邊個, 試下問下都好呀!
作者: ma90a31    時間: 08-12-8 21:04

不過~
這是真的
如果孩子真的是資優生
確實要去念政府的學校

還有如果妳的孩子是經由政府醫院來診斷出確實是資優生
那麼政府醫院還會發信到學校去請學校跟進這單唷
(我有個朋友就是這樣)

但政府醫院評斷資優~要花很長時間
約要一年左右~反覆做很多測試的~
要有耐性
另外~政府醫院是絕對不告訴家長~到底智商有多高~
(只會告訴妳~確實是資優生~但多高~醫院是保密的~不會講~我也不知道為什麼原因)

給板媽參考

還有一般仿間的那種測試~其實都不準~
我也覺得不要將孩子歸類比較好

作者: chunchunmommy    時間: 08-12-8 23:25

Just out of curiosity, the doctor/ psychologist will not disclose the score mah?
I supposed under Personal Data Privacy Ordinance, they should inform the parents tim.

原帖由 ma90a31 於 08-12-8 21:04 發表
不過~
這是真的
如果孩子真的是資優生
確實要去念政府的學校

還有如果妳的孩子是經由政府醫院來診斷出確實是資優生
那麼政府醫院還會發信到學校去請學校跟進這單唷
(我有個朋友就是這樣)

但政府醫院評斷資優~要花 ...

作者: ma90a31    時間: 08-12-8 23:28

真的不會告訴父母
只會講超過130以上~其他就不講了~

但是~真的有send到政府官津學校做跟進唷
這是我可以肯定的~

原帖由 chunchunmommy 於 08-12-8 23:25 發表
Just out of curiosity, the doctor/ psychologist will not disclose the score mah?
I supposed under Personal Date Privacy Ordinance, they should inform the parents tim.

作者: chunchunmommy    時間: 08-12-8 23:35

IC. Thanks!
原帖由 ma90a31 於 08-12-8 23:28 發表
真的不會告訴父母

這是我可以肯定的~

作者: olima    時間: 08-12-9 09:26

ma90a31,

可否透露是哪間官津學校﹖或請PM我。謝。

原帖由 ma90a31 於 08-12-8 23:28 發表
真的不會告訴父母

這是我可以肯定的~

作者: freshman    時間: 08-12-9 09:46

作者: pearjadema    時間: 08-12-9 09:58

其實差不多個個 媽咪都會考私校&直資做後備, 這位媽咪同我地都係一樣如果派位派得好都可能會讀津校, 只是如果現在有私校or直資在手會安心d,並唔係非讀私校&直資不可
作者: fratelli    時間: 08-12-9 10:45

為人父母,當然明白妳的擔心同concern........但呢個係所有家長都要面對的問題,唔係好關資唔資優事囉!
資優生或許只有某方面成績突出,that's why 面試私校時佢地未必會發現小朋友的優點,況且正如其他家長所講,標籤未必係一件好事,不如當妳囝囝係普通小朋友咁學習,同時跟進評估,父母加以適當栽培,囝囝那怕沒有成功的機會呢!

原帖由 weiwai 於 08-12-8 18:09 發表
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔 ...

作者: BBTWIN    時間: 08-12-9 10:49

我又唔覺樓主想炫耀佢有個資優兒,佢都係想問下人意見o者.唔明點解會有人o甘反感.   
作者: johnny_tangcy    時間: 08-12-9 11:16

徵求意見 = 公開挑戰 ???
作者: goodmama2003    時間: 08-12-9 11:40

作者: catcatmom    時間: 08-12-9 11:58

我都5覺樓主想SHOW OFF 有個資優兒, 至佢去考私校/直學校,都係買保險,好多家長都做既野. 有$我都比小朋友讀私校直資.
其實有好直資如優才, SFA 都收資優兒, 考之前SHOW比學校睇有利入學,不過E+遲了小小. 出年試下KNOCK門.

但坊間太多I Q TEST, 學校都識分, 小朋友9竟 "資" 係邊方面. 政府唔會同小朋友CHECK IQ.
我識某人既小朋友係學校(政府)睇書有過目不忘本領,老師發現佢只睇一次中文一課課文, 即默番出來, 甘學校同社工, 用第二種原因, 情緒不隱定,同佢做TEST, 跟著政府話番比學校知, 小朋友既IQ 只係129.但讀書好叻,個腦好似部COPIER甘. 佢既爸媽係普通家庭一定唔會比$係出面做TEST.   

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 10:49 發表
我又唔覺樓主想炫耀佢有個資優兒,佢都係想問下人意見o者.唔明點解會有人o甘反感.   

作者: kcjcmama    時間: 08-12-9 12:01

真的不會告訴父母

這是我可以肯定的~

any info. which you can share with us?
作者: catcatmom    時間: 08-12-9 12:02

說得好!

原帖由 goodmama2003 於 08-12-9 11:40 發表

不好太咄咄迫人, 上得來bk 都是想自己兒女好的媽媽爸爸.

作者: matthewdad    時間: 08-12-9 12:14

Different schools has different creteria to take in students: 資優 is a plus but it is only one of the parameters and it is needed to improve other area to meet the requirement. such as:
1) Communication skills (chinese & English)
2) Discipline (even IS do not like student who cannot foucs.  Focus and active are two different things.
3) chinese and english capability which can bridge to the P1 standard (different schools has different standard).

Get better preparation on "full scope" and Good Luck !!

原帖由 catcatmom 於 08-12-9 12:02 發表
說得好!

作者: mumom    時間: 08-12-9 13:10

有人唔抵得

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 10:49 發表

作者: mumom    時間: 08-12-9 13:18

係呀,我都有買保險呀,小朋友都考左幾間私校/直學校
唔通又叫show off?

原帖由 catcatmom 於 08-12-9 11:58 發表
我都5覺樓主想SHOW OFF 有個資優兒, 至佢去考私校/直學校,都係買保險,好多家長都做既野. 有$我都比小朋友讀私校直資.
其實有好直資如優才, SFA 都收資優兒, 考之前SHOW比學校睇有利入學,不過E+遲了小小. 出年試下KNO ...

作者: kaifu    時間: 08-12-9 13:48

freshman = the resurrected wisekid2007?
作者: jjbaby0307    時間: 08-12-9 14:10

其實樓主都無需太介懷四間學校唔收, 好多時學校和小朋友面試時大家都係選擇緊對方是否good match.  學校唔收唔代表你個仔唔得, 只係大家唔match.

其實香港都有好多唔同模式的私小直資, 有啲好傳統eg SFA, 有啲重音樂 eg 音小, 宣道, 有啲重雙語 eg CKY, 有重開心活學 eg 啟思, 啟基.  冇話邊間一定係最好或邊間唔好, 每間學校都有自己的好處, 適合唔同的小朋友.  Every child is unique in his/her own way.  There is no one single school that is best for ALL children.

你首先要了解你兒子適合什麼模式的教育, 又或者 apply 幾間不同模式的私小直資, 相信一定找到合適的學校.  Don't give up and good luck!
作者: BBTWIN    時間: 08-12-9 14:18

原帖由 mumom 於 08-12-9 13:10 發表
有人唔抵得

我都覺得佢唔抵得人. 本來唔關我事都唔想出聲, 但見佢越寫越過份. 呢個人好有問題,特別係精神問題
作者: weiwai    時間: 08-12-9 14:23

我1早已經話佢有精神問題架喇
算la, 由得佢係到自言自語吧
我地繼續分享傾偈

原帖由 BBTWIN 於 08-12-9 14:18 發表

我都覺得佢唔抵得人. 本來唔關我事都唔想出聲, 但見佢越寫越過份. 呢個人好有問題,特別係精神問題

作者: Pooh_Pooh    時間: 08-12-9 14:27

原帖由 kaifu 於 08-12-9 13:48 發表
freshman = the resurrected wisekid2007?

英雄所見略同
作者: weiwai    時間: 08-12-9 14:33

你講得好正確
因為係學校建議我帶呀仔去做test,所以交了張test result copy比老師(我by hand交的,唔想呀仔知)
頭先收到老師電話,話校長想約我一起傾下選校事宜,給我些guideline
太好了

原帖由 jjbaby0307 於 08-12-9 14:10 發表
其實樓主都無需太介懷四間學校唔收, 好多時學校和小朋友面試時大家都係選擇緊對方是否good match.  學校唔收唔代表你個仔唔得, 只係大家唔match.

其實香港都有好多唔同模式的私小直資, 有啲好傳統eg SFA, 有啲重音 ...

作者: balabala    時間: 08-12-9 14:34

原帖由 weiwai 於 08-12-8 10:25 發表
請問Raymondi的全名是什麼
在那裡呢

Raimondi = 高主教書院小學部

sorry for the typos

It is a very good private school at the Hong Kong side
作者: weiwai    時間: 08-12-9 14:44

對於1d另類思想既人來說,可能係

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-9 11:16 發表
徵求意見 = 公開挑戰 ???

作者: weiwai    時間: 08-12-9 14:45

唔該晒
可惜太遠了

原帖由 balabala 於 08-12-9 14:34 發表

Raimondi = 高主教書院小學部

sorry for the typos

It is a very good private school at the Hong Kong side

作者: weiwai    時間: 08-12-9 15:29

正如你所講,呢個係所有家長都要面對的問題,包恬資優and non資優

原帖由 fratelli 於 08-12-9 10:45 發表
為人父母,當然明白妳的擔心同concern........但呢個係所有家長都要面對的問題,唔係好關資唔資優事囉!
資優生或許只有某方面成績突出,that's why 面試私校時佢地未必會發現小朋友的優點,況且正如其他家長所講,標籤未必係一件好事,不如當妳囝囝係普通小朋友咁學習,同時跟進評估,父母加以適當栽培,囝囝那怕沒有成功的機會呢!...

原帖由 weiwai 於 08-12-8 18:09 發表
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔心吧???

我仔就係唔米特別outstanding,所以冇學校爭住收囉..

作者: weiwai    時間: 08-12-9 15:31

今早打左幾間了

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:19 發表

咁我又唔係好清楚喎, 你係邊個網呀? 最好每間學校都睇下佢地既小學一覽, 應該有註明有幾多個持有特殊學位教師。再唔係每間打去問。 反正佢都唔知你係邊個, 試下問下都好呀! ...

作者: weiwai    時間: 08-12-9 15:33

ma90a31,
可否透露埋比我呢

原帖由 olima 於 08-12-9 09:26 發表
ma90a31,

可否透露是哪間官津學校﹖或請PM我。謝。

作者: weiwai    時間: 08-12-9 15:35

多謝你明白

原帖由 pearjadema 於 08-12-9 09:58 發表
其實差不多個個 媽咪都會考私校&直資做後備, 這位媽咪同我地都係一樣如果派位派得好都可能會讀津校, 只是如果現在有私校or直資在手會安心d,並唔係非讀私校&直資不可 ...

作者: 叮鈴    時間: 08-12-9 16:22

原帖由 freshman 於 08-12-9 09:46 發表
好心你啦, 連我用諷刺語調都未識分, 認真低B。自己對乜叫做資優都未識分, 真無知, 還不停四處講自已個仔係資優, 真笑死人。

莫說是現在 WISC III assessment 經已過時, 即使在 WISC III 取得 130+ 也不應算是資優,  ...

你真係好識分資優係乜?詳細講黎聽下好嗎?

當然,你都識講用iq分數來分資唔資優根本唔準確

130分或以上的有好大機會都未必係資優,咁,125分的有可能仲聰明過超過130分以上的。你信唔信?你認同有咁個可能嗎?

資優唔係分數,你用這個分數去判斷人地個小朋友係資優與否,證明你不懂什麼是資優。

超級誠實人﹕唔好成日用分身,咁都係唔誠實的表現,仲有成日鬧人白痴,會教壞自己個小朋友的,我地做家長的要做好身教(這是你教落的),唔好做左壞榜樣俾你教導過的家長睇。

作者: 叮鈴    時間: 08-12-9 16:48

TO: freshman

http://www.chineseteachlearn.com/creativemind_iqvscq.htm

那個取諾貝爾獎的物理學家小時候智商都無130喎。但我相信佢一定叻過好多而加超過140的資優人士。

http://www.netsermon.org/story/story397.htm
你話馬汶算唔算天才?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8363414&extra=page=1&filter=0&orderby=dateline&ascdesc=DESC&page=1

作者: johnny_tangcy    時間: 08-12-9 17:16

我看到正義的力量呀!!!!

有冇人知道有其他"分身"名??

呢個係咪佢分身呀,初來報到,唔想踩屎呀...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685209&page=1#pid26444623

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1682793&page=2#pid26418269

作者: weiwai    時間: 08-12-9 18:20

原來都有唔少心水清既人

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-9 17:16 發表
我看到正義的力量呀!!!!

有冇人知道有其他"分身"名??

呢個係咪佢分身呀,初來報到,唔想踩屎呀...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685209&page=1#pid26444623

http://forum.edu-kingdom.com/vi ...

原帖由 kaifu 於 08-12-9 13:48 發表

作者: ICYGREY    時間: 08-12-9 22:56

呢個TOPIC 真係好正! 其實那freshman 的出現可以刺激收視, 你唔使唔開心。
計我話你應該還原基本步, 選小學無論津或私都要看看六年後升那一所中學。 因若你打算讀本地課程的話, 其實係咪資優都影響唔大,  反而你睇下佢會唔會懶散, 若係進取型就找一間程度高的, 通常呢種學校又會派位派得好, 若你怕煩就去新一條龍直資。
作者: BBTWIN    時間: 08-12-10 10:49

原帖由 叮鈴 於 08-12-9 16:48 發表
TO: freshman

http://www.chineseteachlearn.com/creativemind_iqvscq.htm

那個取諾貝爾獎的物理學家小時候智商都無130喎。但我相信佢一定叻過好多而加超過140的資優人士。

http://www.netsermon.org/story/stor ...

freshman,超級誠實人 = 老姑婆, 無兒無女
作者: FayeYeh    時間: 08-12-10 10:50

我都讚同其他bk媽咪ge講法 - 其實, 我諗大部份學校對資優生無乜特別偏好, 都係睇面試時覺得個小朋友適唔適合間學校.  唔知道你話in左4 間私/直有無包括呢間, 如果你住港島區 - 港大同學會.  因為我有朋友o既小朋友係呢間學校度讀書, 佢話間學校喜歡收iq高ge小朋友!

而家去叩門有用嗎
我應該點做呀
唔該 ...

作者: venuscc    時間: 08-12-10 11:54

Agree!但如果已經知到小朋友是那方面優勝,可以比機會佢一展所長。
原帖由 阿西 於 08-12-8 10:48 發表

同意,資優可以話係一個label,不期然令人增加對小朋友既期望,就好似樓主咁,因為小朋友係資優,自然覺得應該有學校收佢,label effect已經出左黎。小朋友承受不必要壓力,不如順其自然好,路遙知馬力,有真材實料既,學校都會發覺。 ...

作者: venuscc    時間: 08-12-10 12:21

好明白樓主心情,只要一日成為人母,就會明白,那怕系平凡得不得了的小朋友,系父母心中最系最優秀,佢地學習,生活等一切,都填滿左自己個腦袋,簡單一句:佢好又擔心唔好就更擔心!呢種心情系正常父母心態。我個大女得3歲,未出世怕佢唔夠稱,出世時怕佢唔夠順(產),出世後怕佢唔夠一切,我林一世我地都地都無得輕松!
樓主小朋友而家未能有心儀學校接受,作為母親,擔心系自然而來,但我相信,如果有一天有心儀學校已收取佢小朋友,佢會更難放松自己,因為那時才是另一階段開始,我們作為外人只好幫佢解答所需已經系最足夠的了。
正如上一個回復,我都系覺得,既然已得知小朋友系語言方面有天份,不如多啲比佢發揮,如表演講笑話,故事,甚至對話配音等都可以,如果面試時無此機會,試下系資料上顯示,好多時未必系小朋友唔夠分,只系高分嘅人太多,或者系收生標准唔同。好既學校還有很好,必有一間適合你兒子的好學校!
作者: 03brian    時間: 08-12-10 15:12

my son is also a gifted child and failed in all DSS school, only Ramondi  has accepted him. but he gets a place in LS. so don't worry, maybe god reserves the best for your child. good luck in the 2nd round.
作者: avislai    時間: 08-12-10 16:50

Sorry, what is LS. stand for?

原帖由 03brian 於 08-12-10 15:12 發表
my son is also a gifted child and failed in all DSS school, only Ramondi  has accepted him. but he gets a place in LS. so don't worry, maybe god reserves the best for your child. good luck in the 2nd  ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5