教育王國

標題: 我仔仔係政府評估為自閉徵狀, 請問有冇私家醫生介紹做評估 [打印本頁]

作者: 媽咪保保    時間: 08-12-17 14:26     標題: 我仔仔係政府評估為自閉徵狀, 請問有冇私家醫生介紹做評估

因現在政府評估為自閉徵狀, 於是我排期睇精神科醫生做評估, 不過排期去到2011年, 所以我想自己去睇一次醫生先, 請問有冇醫生介紹
作者: juniorli    時間: 08-12-17 15:15

please check pm.
作者: Raycsl    時間: 08-12-17 15:27

Juniorli,

Could you send the info to me as well?  I also want to have a check for my son

Thanks

原帖由 juniorli 於 08-12-17 15:15 發表

作者: juniorli    時間: 08-12-17 15:54

Please check pm.

原帖由 Raycsl 於 08-12-17 15:27 發表
Juniorli,

Could you send the info to me as well?  I also want to have a check for my son

Thanks

作者: SandraLo    時間: 08-12-17 19:33

原帖由 媽咪保保 於 08-12-17 14:26 發表
因現在政府評估為自閉徵狀, 於是我排期睇精神科醫生做評估, 不過排期去到2011年, 所以我想自己去睇一次醫生先, 請問有冇醫生介紹

揾Dr. T 啦, 咁近便 !
作者: sze0830    時間: 08-12-18 10:24

你好呀 ....  你不要等政府啦....
依家是小朋友黃金時期 ....
盡快揾私人做多之評估啦..... 唔好再等啦.....
私人的有好多 .....

你CHECK PM 啦....

作者: hungmabbbb    時間: 08-12-19 20:59

sze0830

我個仔都係啦, 可否PM給我,THANKS

原帖由 sze0830 於 08-12-18 10:24 發表
你好呀 ....  你不要等政府啦....
依家是小朋友黃金時期 ....
盡快揾私人做多之評估啦..... 唔好再等啦.....
私人的有好多 .....

你CHECK PM 啦....

作者: sze0830    時間: 08-12-20 11:55

CHECK PM ...

原帖由 hungmabbbb 於 08-12-19 20:59 發表
sze0830

我個仔都係啦, 可否PM給我,THANKS

作者: Pullpull    時間: 08-12-22 08:14

我認識一個心理學家,也認識有老師的女兒都是找他做評估,聞說不錯。你有需要可以pm我,我可給你資料。
作者: jellomama    時間: 08-12-22 10:04

Don't wait anymore. Whether the child is speech delay or autistic, the earlier the better to receive treatment. After age 6, the progress would be much slower and less effective.
作者: 媽咪保保    時間: 08-12-23 13:29

我想要資料麻煩你send比我, 請問要幾多錢呀?? 唔該晒

原帖由 Pullpull 於 08-12-22 08:14 發表

我認識一個心理學家,也認識有老師的女兒都是找他做評估,聞說不錯。你有需要可以pm我,我可給你資料。

作者: BBIX    時間: 08-12-26 00:50

pls pm me ,thks
作者: Pullpull    時間: 08-12-26 21:01

原帖由 媽咪保保 於 08-12-23 13:29 發表

我有些資料可以俾你,我pm左email address給你, 你check下,如再有問題可pm我嗎?其實我不太會用這些討論區,我不是太會回來這主題,我都係偶然見到你覆我。
作者: bbchuchu    時間: 08-12-27 22:39

Please also pm me.  thanks
作者: angtao    時間: 08-12-29 13:35     標題: good assessment

作者: bbmamimi    時間: 08-12-29 16:17

Pls PM me as well. Many thanks!!
作者: kadie    時間: 09-1-2 01:53

Please also pm me the info, thanks very very much!!
作者: BeBeMom    時間: 09-3-23 22:14

Dear juniorli,

I also wish to a private doctor to assess my child, would you pm the info. to me.  Thank you.

原帖由 juniorli 於 08-12-17 15:15 發表

作者: doleeme    時間: 09-3-27 13:19

please pm to me also! thanks!

原帖由 Pullpull 於 08-12-22 08:14 發表

作者: momo_peach    時間: 09-3-27 13:32

Anyone can PM some information to me?  Thank you very much~
作者: sandy6098    時間: 09-3-27 13:56

我仔都係剛剛在政府評估為自閉徵狀,但係我都想比找其他私家醫生做多一次評估, 請SEND醫生資料比我。

謝謝
作者: 麼媽    時間: 09-3-28 02:34

please pm to me also! thanks!
作者: Winsa    時間: 09-4-3 15:01

can i have the info? please pm me. thanks

elsa

作者: Clarawsf    時間: 09-4-6 16:03

Can I have some info abt the professional doctor? please
作者: Clarawsf    時間: 09-4-6 16:46     標題: please help..

原帖由 Pullpull 於 08-12-26 21:01 發表

我有些資料可以俾你,我pm左email address給你, 你check下,如再有問題可pm我嗎?其實我不太會用這些討論區,我不是太會回來這主題,我都係偶然見到你覆我。 ...

can you send the relevant info to me.. as my son is also suffering from this...
作者: Clarawsf    時間: 09-4-6 16:51

原帖由 Pullpull 於 08-12-26 21:01 發表

我有些資料可以俾你,我pm左email address給你, 你check下,如再有問題可pm我嗎?其實我不太會用這些討論區,我不是太會回來這主題,我都係偶然見到你覆我。 ...
can you pm me
作者: juniorli    時間: 09-4-6 22:48

作者: YRaymond    時間: 09-4-8 08:57     標題: 回覆 # 的文章

Just for sharing.

I did it before but my main purpose was not to do verification again.

You had better to ask for the details of your kid situation and then focus and train his / her weekness. BTW, my point was not just to focus on speaking if he / she has not yet spoken. For example, he / she cannot sit on the seat to 'get training' by ST. How does he / she get improvement? So, you need to let him / her clam down first (perhap, ST can do it well). So, another training may be needed in parallel in order to get the best result.

Per my son case, if his / her IQ is not bad. He / she should have a big room to get improvement by getting training.
作者: funfunyuyu    時間: 09-4-8 15:02

請pm我, 可以嗎, many many thanks
作者: dobeedoraemon    時間: 09-4-12 01:19

pl also pm to me. Thank you and how much for the fee?
作者: ellawyc    時間: 09-5-1 00:45

評估唔係搵醫生做, 應該係搵心理學家
我仔星期三在一私人的中心做咗
而家清楚知道個仔嘅情況, 邊瓣弱咗
之後我地就要學習點樣針對性地同佢玩
好在我仔冇情緒問題
同埋我地發現得早, 行動快
應該有機會可以顯著改善

我地由唔知發生咩事, 到搵到路向去鋪排
好多都係在互聯網search
除咗一d專業資訊
有好多有心嘅父母, 佢地會將過程在網誌發表

大家如果係懷疑或初知道孩子有呢方面障礙
不妨上網搵多d資料
作者: Cheukyin0108    時間: 09-5-6 18:06

我贊成你的分享. 可否講多些你孩子的情況?

原帖由 YRaymond 於 09-4-8 08:57 發表
Just for sharing.

I did it before but my main purpose was not to do verification again.

You had better to ask for the details of your kid situation and then focus and train his / her weekness. BTW,  ...

作者: ChattyST    時間: 09-5-7 12:03

其實各位要想清楚再做一次評估既原因
係因為:
上次評估唔準確(e.g. 小朋友病)
定係要second opinion?
因為好多標準化工具係有時限,
係幾個月內係唔可以重整做,
因會影響評估準確度!
作者: shanyeungbb    時間: 09-5-7 16:24

可否pm資料給我, 謝謝!
作者: heidifsl    時間: 09-5-20 13:44

作者: yi-sa    時間: 09-5-29 16:45

can u pm me details?

Thank you very much!
作者: CF    時間: 09-6-5 12:26

我個仔都係上個月睇左政府, 結果都是一樣有自閉症既特徵, 同埋有專注力不足問題, 但好奇怪, 點解政府唔同我兒做智能評估?

當初是幼稚園班主班叫我個仔去check, 話佢可能係資優, 所以我就排期去政府到check, 點知佢話佢我個仔智力沒問題就唔會同佢check, 咁我而家應該點做呢? 我都好心煩, 聽日仲放榜添! 唔知派左間咩學校比佢, 唔知又適唔適應, 唉~

各位如有資料, 麻煩你地pm我呀, 謝謝!
作者: sdbus    時間: 09-6-9 19:05

可以pm資料給我嗎? 同埋要幾多錢?

原帖由 ellawyc 於 09-5-1 00:45 發表
評估唔係搵醫生做, 應該係搵心理學家
我仔星期三在一私人的中心做咗
而家清楚知道個仔嘅情況, 邊瓣弱咗
之後我地就要學習點樣針對性地同佢玩
好在我仔冇情緒問題
同埋我地發現得早, 行動快
應該有機會可以顯著改善

...

作者: joyss    時間: 09-6-10 00:49

作者: jenjenmum    時間: 09-6-12 08:56     標題: 回覆 2# sdbus 的文章

作者: jenjenmum    時間: 09-6-12 08:57     標題: 回覆 2# sdbus 的文章

作者: paul183    時間: 09-7-15 12:13

作者: chulokto    時間: 09-7-15 17:29

could I have the information for my son too???

[email protected]
作者: lazioman    時間: 09-7-22 21:53

我的兒子現在22個月,
今天去了健康院,
說可能有自閉症傾向,
請問你可以把資料給我嗎?
謝謝

[email protected]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5