教育王國

標題: 福建中學? [打印本頁]

作者: MaMaTracy    時間: 08-12-17 22:06     標題: 福建中學?

有冇家長俾d意見? 校風好嗎?d學生乖嗎?

thanks!
作者: beauty-wife    時間: 08-12-18 13:23

你有冇去過參觀間學校.
都幾新, 幾大, 有泳池.
我個仔睇完勁想去讀, 不過要比學費,
6年學費都好甘, 還要年年加.
好果唔係我都會報, band 1的
作者: jazzmama    時間: 08-12-18 13:27

band 1 好學校, 校風好好
我有朋友在此校讀
小朋友由內向變得積極
作者: 碧加    時間: 08-12-18 13:53

原帖由 MaMaTracy 於 08-12-17 22:06 發表
有冇家長俾d意見? 校風好嗎?d學生乖嗎?

thanks!

我囝囝都係應屆小六生,14/12直資中學聯展同該校老師傾談過,主動關心,亦感到他對培育學生的想法好正面、積極。
資料顯示學校對新高中課程有步驟、有部署,對資優課程大量投放,初中課程也能銜接配合高中。最重要係該校近年公開試成績優秀,會考合格率96%;近五年皆為九級超高正增值學校;入U率達84%
師資方面,副校長周蘿茜現為"課程發展議會英國語文教委會委員"亦為資深英文教師、多次在報紙專欄拜讀文章。
課外活動多達70個,初中每年也有交流團、考察,擴闊視野。每年舉辦全港性創意科技大賽。
當日現場的學生外型樸實、口才了得、充滿自信,對我刁鑽問題也耐心解答,熱情到同我囝囝交換MSN添。
不過,學校多努力都好,始終左派色彩,要有心理準備可能新移民較多,這也是唯一擔心的。
其實我原本沒有諗過囝囝報直資,但我被當日他們的表現軟化,打算20/12睇埋簡介會就報名(別錯過明年10/1面試前交報名表!)
仲有,囝囝本身在出名多英中的九龍城網內,成績又在band 1,如此無條件放棄又係傻口既!不過,重要係能配合囝囝活潑好動的性格,他也喜歡!
以上僅為這幾天本人所搜集資料,希望有人提供資料。
作者: joauyeung    時間: 08-12-18 17:40     標題: 褔建中學

你是否指小西灣那間褔建中學?
作者: KMOTHER    時間: 08-12-31 16:08

我有朋友讀 lee 間中學, 需然是 band 1 但 有D 老師就唔多好.
作者: 碧加    時間: 09-1-3 13:27

原帖由 KMOTHER 於 08-12-31 16:08 發表
我有朋友讀 lee 間中學, 需然是 band 1 但 有D 老師就唔多好.

老師點樣唔多好,可否分享?
作者: fss-ambassador    時間: 09-1-6 21:21

謝謝各位家長的支持=)耐心解答各位家長的問題是我們作為親善大使的基本條件=)有問題便問是關心子女的其中一項表現,我們是了解的=)因此有問題便問我們麻!
作者: EggBB    時間: 09-1-7 07:52

原帖由 fss-ambassador 於 09-1-6 21:21 發表
謝謝各位家長的支持=)耐心解答各位家長的問題是我們作為親善大使的基本條件=)有問題便問是關心子女的其中一項表現,我們是了解的=)因此有問題便問我們麻! ...

我想請問上一年的中一面試形式是如何的呢?他們問了甚麼問答題呢?是否很困難?究竟如何才可順利入讀此所學校?我兒子非常之希望能夠面試成功而入讀此校,他在此校的開放日那天,參觀完這所學校後,非常之喜歡說要在此讀書,不作他算。現在為了面試,晚晚都失眠睡不着覺,請各位家長多多支持,多多鼓勵。
作者: fss-ambassador    時間: 09-1-7 16:38     標題: RE #9

請家長傳送E-mail至
[email protected]
詢問
因為詢問的問題 本校會不記名存檔 方便增設問答網頁。謝謝。
作者: EggBB    時間: 09-1-8 04:42

原帖由 fss-ambassador 於 09-1-7 16:38 發表
詢問

已傳送,希望你能看得見,亦希望能得到你的回覆和解答,謝謝。
作者: beauty-wife    時間: 09-1-8 10:10

hi,我send了個 message 去你的 e-mail,
有否收到?
請盡快回覆我, 謝謝

原帖由 fss-ambassador 於 09-1-7 16:38 發表
詢問

作者: JSCfamily    時間: 09-1-8 12:04

你好!

我已send左, 請問收到否? 盼望回覆!

詢問

作者: fss-ambassador    時間: 09-1-8 19:01     標題: RE #11 ,#12, #13

各位家長,已收到您們的提問並已解答了,若有何疑問仍可繼續傳送電郵。謝謝=)
作者: beauty-wife    時間: 09-1-8 19:29

點解冇回覆我的問題?
都係逃避問題嗎?
只係收到叫我地小心身體, 謝謝
作者: EggBB    時間: 09-1-9 04:57

詢問

各位家長,我開始對此位人兄存有懷疑,你們覺得呢?
作者: YVONNE2607    時間: 09-1-9 14:50

有咩嘢唔可以係呢到講出來,而利用呢到MAIL 來MAIL 去?
作者: fss-ambassador    時間: 09-1-9 18:44

re #15
請問你是詢問了哪條問題而我未曾回應你呢?

re#16
為何會對我產生懷疑呢?因為e-mail?

re#17
因為為了方便紀錄是哪位家長傳送電郵,而該電郵亦會被傳送至本校的學校發展組的組長,以便下年度可能會於學校網頁的招生頁面陳列家長大多數會詢問的問題。
作者: EggBB    時間: 09-1-13 09:17

在此向fss-ambassador說聲對不起,是我看見其他家長匯報說沒有得到你的回覆,我自己也都覺得是收不到你的回應,所以覺得有問題,原來是我自己誤會咗,你已覆e-mail給我,解答我的疑問,是我自己没有check e-mail,看不到你的回覆,所以............sorry,sorry,sorry。故特此在這裏向各位家長解釋一番,讓他們不要學我一樣誤會你。

而你所回覆我的e-mail很有用,可惜我在面試完畢後才看到,未能及時將此資料告訴給我兒子知,又未能教導他如何做,累他在面試時大失水準,我真內疚,我兒子非常之希望能夠進入此校就讀,現在給我害了

明天是第一次面試放榜日,我們全家都很緊張,兒子話自己都沒有信心,說唯有等大抽獎派學校,唉!我則希望有奇績出現,讓我兒子開心,有所期望,我現正不斷為他祈禱,希望我兒子能成功順利入讀福建中學。

原帖由 fss-ambassador 於 09-1-9 18:44 發表
re #15
請問你是詢問了哪條問題而我未曾回應你呢?

re#16
為何會對我產生懷疑呢?因為e-mail?

re#17
因為為了方便紀錄是哪位家長傳送電郵,而該電郵亦會被傳送至本校的學校發展組的組長,以便下年度可能會於學校網頁的招 ...

作者: 碧加    時間: 09-1-13 11:30

請大家冷靜!

fss-ambassador 很盡責,本人兩次e-mail給他求解都能即日覆回,仲好有耐性和詳盡。如果囝囝入讀福中能以他做榜樣就好la.

EggBB:我囝囝10/1也面試了,所以我的心情也和您一樣焦急,如明天落選了,我們會嘗試寫求情信給林校長,直至成功(我們沒有參加自行派位),希望你們也不要輕言放棄。努力!
作者: EggBB    時間: 09-1-14 19:43

碧加,妳好勇敢,我好佩服妳的胆量,連第一輪自行選校都不參加,我就没有妳的胆量,我打算在最後一天(19/1)才交表,因為就算福建中學給我兒子有第二次面試機會,但都不是即刻知道結果,是否被取錄,要待到三月尾才知,所以唯有加多一個保險。

我都很希望我兒子能成功被取錄,否則的話,我也是和妳一樣,寫多些求情信,到時希望妳能多多指教我如何寫才好。

今天等了成日都還未放榜,打電話向學校查詢,他們說要待到明天下午才在校網上公佈,唉!又要擔心和緊張多一晚。

碧加,想請問妳兒子面試那天是幾點,完結後有没有說容易或困難?我兒子是兩點鐘面試那輪,他說有容易,也有困難。

在此,我祝願我們兩家的兒子能成功同時被取錄進入福建中學就讀,大家彼此成為同學。

原帖由 碧加 於 09-1-13 11:30 發表
請大家冷靜!

fss-ambassador 很盡責,本人兩次e-mail給他求解都能即日覆回,仲好有耐性和詳盡。如果囝囝入讀福中能以他做榜樣就好la.

EggBB:我囝囝10/1也面試了,所以我的心情也和您一樣焦急,如明天落選了,我們會嘗試寫求情 ...

作者: ytpeople    時間: 09-1-14 21:41

福建網站公佈左第二輪面試名單o勒!

http://fukien.school.net.hk/
作者: EggBB    時間: 09-1-15 07:44

碧加,我的兒子落選了 , 他很不開心,還哭了,我與他爸爸也都是很不開心,現正想辦法如何可再爭取面試機會,寫求情信不知是否有用呢?又如何寫才好呢?請問妳能否教我?幫助我?

妳兒子是否幸運入選了?如是,真是恭喜恭喜
作者: yeegi    時間: 09-1-15 12:01

找唔到個list? 在那裡? / yeegi

原帖由 ytpeople 於 09-1-14 21:41 發表
福建網站公佈左第二輪面試名單o勒!

http://fukien.school.net.hk/

作者: beauty-wife    時間: 09-1-15 12:02

我仔仔都係第一輪面試 2:00PM,
佢出來都話好易, 足足2個hrs有多.
佢入了第2 輪, 我都好開心, 不過
佢D同學仔只得幾個有得面試, 表姐
都冇得面試. 現在我統計過, 有 332人
入第2輪面試, 實收學生 220人, 即每3個人有2個可以入讀. 我現最担心係學費問題, 一比要比6年, 真的有壓力.
作者: ytpeople    時間: 09-1-15 13:46

尋晚就o係網頁「求真擇善」的校訓上面。o岩o岩睇過,一click入去褔中網頁,就有入選第二輪的名單彈出。
Good Luck!:-x
原帖由 yeegi 於 09-1-15 12:01 發表
找唔到個list? 在那裡? / yeegi

作者: yeegi    時間: 09-1-15 13:53

找到啦, 唔該曬! 有名呀!  Good Luck to other mother too.

原帖由 ytpeople 於 09-1-15 13:46 發表
尋晚就o係網頁「求真擇善」的校訓上面。o岩o岩睇過,一click入去褔中網頁,就有入選第二輪的名單彈出。

作者: yeegi    時間: 09-1-15 13:59

唔記得問, 第二輪面試要考什麼, 有什麼要預備, 有D 緊張 / yeegi

原帖由 ytpeople 於 09-1-15 13:46 發表

作者: 碧加    時間: 09-1-15 16:41

EggBB,

Sorry呀,因為昨日一整天哺住福中網頁等消息,無回應到你tim!
終於係list到找到囝囝個名,一天光晒,起碼成功左一半。
不過你不用灰心,福中學位220個,應該留起部份等7月放榜再揀蟀的。若是次面試不獲取錄,你的資料會自動放在「備取名單」內,屆時叩門時會獲優先考慮的。

努力不氣餒!
作者: 碧加    時間: 09-1-15 20:02

原帖由 yeegi 於 09-1-15 13:59 發表
唔記得問, 第二輪面試要考什麼, 有什麼要預備, 有D 緊張 / yeegi

福中親善大使剛剛覆我第二輪面試是需要父母陪伴學生與校長/副校長/助理校長/主任進行面見,父母不需要使用普通話及英語回答。大多都是詢問家長對學生的支援是如何等等。面見時間較短,但可能等候時間較長的。

Good Luck!
作者: yeegi    時間: 09-1-16 11:45

謝謝資料, 到時見招拆招, 大家努力 / Yeegi

原帖由 碧加 於 09-1-15 20:02 發表

福中親善大使剛剛覆我第二輪面試是需要父母陪伴學生與校長/副校長/助理校長/主任進行面見,父母不需要使用普通話及英語回答。大多都是詢問家長對學生的支援是如何等等。面見時間較短,但可能等候時間較長的。

Good Lu ...

作者: volley    時間: 09-1-17 23:43

2nd interview 啱啱今日見咗,但好似隨意問嘢,唔知有嘜嘢收生標準呢?
作者: beauty-wife    時間: 09-1-19 10:45

等我都回應下先.
我都見了第二輪了, 當日我同仔仔係禮堂等, 之後叫名行去其中一位主任到面試, 係open的. 佢只係問了幾個問題, 都係我答.
問我住係邊, 同邊個住, 邊個照顧個仔, 讀書方面我話都係搵補習社. 問我個仔運動方面, 只係得羽毛球, 有冇拿過獎等. 只係用了2,3分鐘, 便叫我等通知.
我的感覺佢地唔係考小朋友, 係睇下你的家庭環境, 有冇足夠金錢去支付日後的學費等.
咁我一定入唔到, 我住公屋, 冇工人, 同公公婆婆住. 算啦, 打定數, 入唔到等個仔都可以死心.
作者: volley    時間: 09-1-19 17:07

我地問咗Sat做嘜?點識呢個推薦人?爸今天駛唔駛返工?好似隨意「揭」到邊問到邊咁。不過仲要睇二月公佈全港學生排名,我諗呢個比較關鍵D!
作者: 碧加    時間: 09-1-20 10:42

beauty-wife, volley,

我地星期六面試後,腦海留下很多???
(1) 面試在禮堂,應該輪完左面一批再到我地右面同是11:00的一批,但竟然輪緊左面一批中途叫左囝囝個名,等我地以為幻覺tim,叫左3次名三仔乸才尷尬地舉手,瘀!我地之後又叫翻左面個批。
做乜抽起我地見先呢?
(2) 面試者為助理校長,佢只問囝囝喜愛科目、功課遇難題會點、有無代表學校出外參賽、近期邊一單新聞較深刻,完全無問父母問題。
話明父母面試,考生陪同嘛!點解父母唔駛出聲?
(3) 我見其他考生問成15分鐘起碼,點解我地3分鐘就起身bye-bye,連考生資料也未揭晒?

???好worry!仲要worry到3月放榜,救命!
作者: volley    時間: 09-1-20 13:40

碧加,
   Don't worry too much."隨緣"吧!唔到我地控制咁多!
作者: yeegi    時間: 09-1-20 13:55

星六個面試, 我都系3分鐘唔駛, 主要問小囡曾經得過什麼獎, 愛看那類型書及功課遇到問題會怎樣?  Ah 囡當天唔舒服, 連自己的資料都差點講不出來, 一句起, 兩句止, 對答唔理想 (我覺得, 但知佢有盡量提起精神). 最後, 翻翻份申請file就問我有沒有問題要問, 未隨意問如個唔取錄, 我再來叩門, 成功率會較高?  好失望的答案是--- No, 到時D位是預留給別未曾申請過的學生!

原帖由 碧加 於 09-1-20 10:42 發表
beauty-wife, volley,

我地星期六面試後,腦海留下很多???
(1) 面試在禮堂,應該輪完左面一批再到我地右面同是11:00的一批,但竟然輪緊左面一批中途叫左囝囝個名,等我地以為幻覺tim,叫左3次名三仔乸才尷尬地舉手,瘀!我地之後 ...

作者: Elona    時間: 09-1-20 14:54

我個仔都係星期六Sec Interview, 問既問題同你地差唔多, 我覺得小兒有機會取錄, 但外圍環境近屋村比較雜, 想問家長點睇 ?
作者: 碧加    時間: 09-1-20 16:03

原帖由 Elona 於 09-1-20 14:54 發表
我個仔都係星期六Sec Interview, 問既問題同你地差唔多, 我覺得小兒有機會取錄, 但外圍環境近屋村比較雜, 想問家長點睇 ?

多謝甘多位的分享!
原來三幾分鐘的面試都好正常,令我安心左D!唯有等!等!等!
我多次視察現場,都發覺學生放學後就零星在路口上小巴,或過隧道去樂華巴士總站乘車,並非聯群結黨搭車去wet,加上留校午膳,所以近屋村的問題不太擔心。
作者: Elona    時間: 09-1-20 16:20

我而家都心大心細, 個仔已經被優才取錄咗, 但福建有似乎唔錯, 好煩 !!

原帖由 碧加 於 09-1-20 04:03 PM 發表

多謝甘多位的分享!
原來三幾分鐘的面試都好正常,令我安心左D!唯有等!等!等!
我多次視察現場,都發覺學生放學後就零星在路口上小巴,或過隧道去樂華巴士總站乘車,並非聯群結黨搭車去wet,加上留校午膳,所以近屋村的問題不太擔心。 ...

作者: 碧加    時間: 09-1-20 16:49

原帖由 Elona 於 09-1-20 16:20 發表
我而家都心大心細, 個仔已經被優才取錄咗, 但福建有似乎唔錯, 好煩 !!

優才也是一間好學校,Elona覺得難以抉擇時,何不問下用家意見?有時小六生的point會很到位的.
作者: beauty-wife    時間: 09-1-20 17:48

我好似3分鐘都冇, 一定唔得.
不過, 算啦. 可能係天意, 現在希望
可以抽到第一自願好過..........:
作者: volley    時間: 09-1-20 18:00

Elona,
   1.首先優才同福建是不同理念的學校,是睇吓你鐘意边种?
2.兩間學校"消費"形式不同?
3.一間較平民而上進;一間較本地而"巴閉"(包括同儕家庭背景等)
4.即使註了優才,也可取回註冊証,don't worry。
5.福建辦學有歷史及經驗;但優才就起步中。
      仔細想想吧!
作者: dabbycheung    時間: 09-1-20 18:06

原帖由 volley 於 09-1-20 18:00 發表
一間較本地而"巴閉"(包括同儕家庭背景等)

唔好意思!我見你用"巴閉"呢個形容詞,我個心好唔舒服....
作者: Elona    時間: 09-1-20 20:17

其實小兒是比較懶散, 而我希望佢學好D 英文, 優才D 英文唔又比較free, 但學費真係幾貴, 三月福建中學收佢再算啦
作者: volley    時間: 09-1-20 22:58

dabbycheung ,
sorry for wrong wording and gave you negative feeling, it means "highly privileged " for those who attracted by their school idea. Sorry sorry……
作者: ytpeople    時間: 09-1-20 23:28

Elona,
Pls check PM.
原帖由 Elona 於 09-1-20 20:17 發表
其實小兒是比較懶散, 而我希望佢學好D 英文, 優才D 英文唔又比較free, 但學費真係幾貴, 三月福建中學收佢再算啦

作者: citygirl    時間: 09-1-20 23:52

我在17/1又係 Second interview 優才及福建, 優才學生午膳是可外出的, 見過兩所學校的學生, 感覺福中純樸啲。
作者: ytpeople    時間: 09-1-21 00:22

如果我冇記錯,優才要F.3才可一星期外出午膳兩次左右。請問你是否17/1同一日去呢兩間中學面試?
原帖由 citygirl 於 09-1-20 23:52 發表
我在17/1又係 Second interview 優才及福建, 優才學生午膳是可外出的, 見過兩所學校的學生, 感覺福中純樸啲。

作者: dabbycheung    時間: 09-1-21 08:36

原帖由 volley 於 09-1-20 22:58 發表
dabbycheung ,
sorry for wrong wording and gave you negative feeling, it means "highly privileged " for those who attracted by their school idea. Sorry sorry……

唔洗Sorry!只係我誤會左你,我以為「巴閉」=「不知所謂」 。不過優才家長唔係個個都咁「巴閉」,最唔「巴閉」果個一定係我!
作者: citygirl    時間: 09-1-21 18:49

算啦, 優才失敗, 而且給我的印象太商業化, 考慮少一間啦!
作者: Elona    時間: 09-1-21 21:30

Thanks for your comment!  我會放棄優才因為我前夫唔捨得比今貴既學費
唯有寄望福建啦 !

原帖由 citygirl 於 09-1-21 06:49 PM 發表
算啦, 優才失敗, 而且給我的印象太商業化, 考慮少一間啦!

作者: citygirl    時間: 09-1-22 00:10

Elona,
你除了選優才,福中, 還有那些你會選擇? 我小囝只學中文年多, 所以和本地學生比較完全無得比, 你有無意見比我??????(如李國寶,顏寶鈴,保良局羅氏基金....) Thanks!
作者: Elona    時間: 09-1-22 09:42

小兒的成績一般, 所以我In 咗好多間中學, 大部份中學Interview 只會考英文, 所以你不用擔心, 我認為
李國寶 – Band 3 校風差
顏寶鈴 – Band 1 很著重英文, 小兒interview 嗰日, D 學生負責流程工作, 全部講英文, 而且學校設施齊備有室內泳池, 校風不錯, 把握機會怏D去apply
保良局羅氏基金 – no idea
此外東九龍滙基不錯, you could try

原帖由 citygirl 於 09-1-22 12:10 AM 發表
Elona,
你除了選優才,福中, 還有那些你會選擇? 我小囝只學中文年多, 所以和本地學生比較完全無得比, 你有無意見比我??????(如李國寶,顏寶鈴,保良局羅氏基金....) Thanks! ...

作者: citygirl    時間: 09-1-22 14:27

Elona,
多謝你的寶貴意見..
作者: b-7    時間: 09-1-22 15:58

真奇怪有咁多人問福建中學!?﹝好似係做馬﹞

其他直資都話自己係英中,做賣點﹝雖然大多掛羊頭賣狗肉﹞,但福建中學卻擺明係中中,咁佢憑什麼收家長學費呀?

其次,中英文以外的科目,老師用什麼語言教呢?是不是用蔡素玉、施永青﹝前福建中學教師之流的本地大陸話呢?

第三,見佢居然在網上公佈面試學生名單,真係夠晒「大陸化,有關家長大可去教育局或私隱專員投訴!

報名編號

Candidate No.

中文姓名

Chinese Name

英文姓名

English Name

面試時間

Interview Time

A001黃俊華HUANG CHU WA9:00
A004楊浩琳YEUNG ELTON LAU LAM9:00
A005鄧曜男TANG YIU NAM9:00
A007張濠安CHEUNG HO ON9:00
A010李芷霖LEE TSZ LAM9:00

作者: ytpeople    時間: 09-1-22 16:17

[quote]原帖由 b-7 於 09-1-22 15:58 發表
我相信唔係囉!呢度問既係觀塘的福建中學喎!

其他直資都話自己係英中,做賣點﹝雖然大多掛羊頭賣狗肉﹞,但福建中學卻擺明係中中,咁佢憑什麼收家長學費呀?
分中、英文班的。此校網頁話要英文達滿意程度才可入讀英文班。

作者: fss-ambassador    時間: 09-1-22 20:37

首先感謝各位家長對本校的支持!無論成功與否都不需太開心或傷心=)

由於近來正直考試期,因此本隊只回覆E-MAIL未能有空回覆此壇的問題,我在此深感抱歉!對不起各位!

剛考試完畢後,本人將繼續在此及E-MAIL解答各位家長的問題。

另外亦感謝各位家長對有疑問的家長作出回答。謝謝!

原帖由 b-7 於 09-1-22 15:58 發表

其次,中英文以外的科目,老師用什麼語言教呢?是不是用蔡素玉、施永青﹝前 ...

對於以上的用家所提問的意見,由我作出回答或澄清。

首先,我並不認為家長對本校抱有興趣並詢問問題為做馬,這方面由家長自己說會比較好。

第二,本校為觀塘福建中學,設有中文班及英文班,而其教授語言均有不同,以下為教授語言列表:
                     中文班                     英文班

中文              普通話                     普通話
英文               英語                         英語
數學              廣東話                      英語
地理              廣東話                      英語
歷史              廣東話                      英語
普通話          普通話                      普通話
中國歷史      普通話                      普通話
(家政              廣東話                      英語)
(美術              廣東話                     廣東話)
音樂              廣東話                     廣東話
電腦              廣東話                       英語  
通識教育      廣東話                      廣東話
體育              廣東話                      廣東話

()者為學生互換上課

以上所聘請的老師大多數為本地大學畢業,本校的教師資歷如下:大學學位59%、認可教育文憑4%、碩士35%、博士2%。
教師年資有10年以上則有25人、5-9年有41人、0-4年有26人。而本校的副校長亦為資深英文科老師、現任課程發展議會英國語文教育委員會委員、香港學術及職業資歷評審局學科專家。

第三條家長所問的問題將交由本校的學校招生組老師於稍後解答您的問題。十分抱歉。

謝謝家長的提問。

親善大使
作者: Elona    時間: 09-1-23 15:46

b-7,

唔好咁陰謀論, 我身邊既朋友同小兒的班主任都話福建中學好, base on result佢每年會考的成績真係唔錯, 此外重得到教育局連續三年正增值最高評級, 唔係間間直資有咁既成績, 重有福建既學費真係超平, 只係幾佰蚊, 雖然係中中, 但校風好好, 所以咪受歡迎囉 ! :;pppp:

原帖由 b-7 於 09-1-22 03:58 PM 發表

其次,中英文以外的科目,老師用什麼語言教呢?是不是用蔡素玉、施永青﹝前 ...

作者: ksnghk    時間: 09-1-23 23:15

互動式廣告
作者: yanmami88    時間: 09-1-27 16:54

有無人收到福中取錄信呢? 不是3月份才通知咩?
作者: Elona    時間: 09-1-27 18:55

應該係3月17日公怖取錄名單, 但傳聞表現和成績突出既學生會在 Second In 後即時取錄, 但未經證實
原帖由 yanmami88 於 09-1-27 04:54 PM 發表
有無人收到福中取錄信呢? 不是3月份才通知咩?

作者: dad1234    時間: 09-1-28 12:37

原帖由 ksnghk 於 09-1-23 23:15 發表
互動式廣告

廣告雜志?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5