教育王國

標題: 點解多咗咁多宗教的topic呀 [打印本頁]

作者: littleyan    時間: 08-12-30 15:07     標題: 點解多咗咁多宗教的topic呀

之前有很多關於叫人找乜sir補習,現在又有很多關於宗教的topic,真奇怪!
作者: Today123    時間: 08-12-30 15:23

原帖由 littleyan 於 08-12-30 15:07 發表
之前有很多關於叫人找乜sir補習,現在又有很多關於宗教的topic,真奇怪!

越來越覺得那人別有用心。
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 15:45

作者: Today123    時間: 08-12-30 16:08

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 15:45 發表

有道理就用事實﹑理據反駮﹐採用猜測別人動機代替說理﹐係種沒有教養﹑低劣的做法

你不要扮正義,我不知你有何動機,但你不斷開post質疑及批評宗教學校,但內容似是而非,你才是低劣。我從小都讀基督教學校,小兒亦是,雖然我們都不是教徒,但我不覺得基督教學校有你所說的問題,你所說的又有何証據?
作者: littleyan    時間: 08-12-30 16:26

我只係覺得長篇大論,眞係煩死人.

如果覺得有問題,就直接返學校解決.
既然各有想法,又何必強人所難.

況且我完全看不明白,內容太長,論點又多,
太深奥啦!
作者: connie1214    時間: 08-12-30 16:27

點解你禁仇視基督教, 你吾中意你可以吾信,
做埋禁多少動作, 你知吾知你成日討論依個
topic 好悶. 司馬之心, 路人皆知. bk 依度個個都係成年人, 知道點做,  吾駛你教人點做,吾好扮好心
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 16:31

作者: 樂樂    時間: 08-12-30 16:31

原帖由 littleyan 於 08-12-30 16:26 發表
我只係覺得長篇大論,眞係煩死人.

如果覺得有問題,就直接返學校解決.
既然各有想法,又何必強人所難.

況且我完全看不明白,內容太長,論點又多,
太深奥啦! ...

我同你一樣呀,太深奧啦,唔知佢想講乜,
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 16:33

作者: Today123    時間: 08-12-30 16:37

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:31 發表

(1) 你說內容似是而非﹖請問那些內容是“非”﹐你可以具體講出嗎﹖你講不出就是空口無憑﹐這種討論態度是低劣的
(2) 你不覺得基督教學校有我所說的問題,我所說的又有何証據﹖
-- 屯門﹑大埔都有學校在科學堂引入偽科學
-- 基督 ...

不喜歡可以不讀。你最奇怪是四圍找這類消息,但又不見你講其他宗教。自稱無神論者,小心越描越黑啊。苦海無涯,回頭是岸 善哉善哉。
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 16:37

作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 16:38

作者: Today123    時間: 08-12-30 16:55

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:38 發表

其他宗教不似基督教那樣﹐在科學堂渾水摸魚去教偽科學

無神論者堂堂正正﹐例如名動物學家 Richard Dawkins 都係無神論者
貴子將來女學佢咁標青﹐係好大成就 ...

我剛剛相反,完全不覺得我所認識的基督教學校有這樣的情況,多數是你看不開鑽牛角尖吧了。
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 17:41

作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 18:02

作者: connie1214    時間: 08-12-30 22:23

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:33 發表

請問這裡是否個個都明白進化論和神創/智慧設計的分別﹖請問你知道不知道神創/智慧設計是否科學﹖

這不是大家是否成年人的問題﹐而係香港一般缺乏這方面信息

你肯定他們能夠判斷﹐請問你問過了全部人嗎﹖
好了﹐你覺得topic  ...

其實你係唔係想講香港人冇智慧,冇判斷能力呢??
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-30 22:38

作者: connie1214    時間: 08-12-30 23:25

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 22:38 發表

你說這裡的人自然有智慧能力判斷﹐所以我不需要講
但我講這些題目﹐為何會係“想講香港人冇智慧,冇判斷能力”﹖
兩者根本邏輯上沒有關係﹐甚至你是混淆概念
發起討論﹑貼東西出來﹐根本點都 imply 唔到話咩想講香港人冇智慧,冇 ...

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-30 16:33 發表

請問這裡是否個個都明白進化論和神創/智慧設計的分別﹖請問你知道不知道神創/智慧設計是否科學﹖

這不是大家是否成年人的問題﹐而係香港一般缺乏這方面信息

你肯定他們能夠判斷
﹐請問你問過了全部人嗎﹖
好了﹐你覺得topic  ...

我用紅色ge係你之前打出黎ge...
相反我係相信部份家長開明﹑有智慧﹑判斷能力
以上藍色ge亦都係你打出黎...唔係有d互相茅盾呢??
作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-31 00:07

作者: catnips    時間: 08-12-31 00:35

我想是因為最近聖誕節連著新年假,所以有些人拿了大假,可又沒事做,閒得慌,找些事做過過日子。

不過,因為在信仰版不受歡迎,所以改到這邊來找樂子吧。

原帖由 littleyan 於 08-12-30 15:07 發表

作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-31 00:36

作者: catnips    時間: 08-12-31 00:39

我可沒說你,你又何必對號入座?

再說,我沒有大假,沒那麼閒。

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-31 00:36 發表

這種可笑的理由﹐相信也是拿了大假,可又沒事做,閒得慌,找些事做過過日子的人才會胡思亂想想出來的罷﹖
Be sensible﹐猜想動機不如就講道理

作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-31 00:41

作者: catnips    時間: 08-12-31 00:45

我想只有心裡有鬼的人才會害怕人家質疑他的動機,並老叫人講道理。

Anyway, 我沒有大假,可要早點睡了,晚安!

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-31 00:36 發表

這種可笑的理由﹐相信也是拿了大假,可又沒事做,閒得慌,找些事做過過日子的人才會胡思亂想想出來的罷﹖
Be sensible﹐猜想動機不如就講道理

作者: 大傻貓加菲    時間: 08-12-31 01:23

作者: joyjoyma    時間: 09-1-3 10:35

係囉!我都覺得好煩. 成日比d乜sir補習&果d反宗教的topic洗版.明明跟開d topics有要揾返黎睇. 個乜sir & 隻貓係咪同一個人想倒BK米? Anyway,當係訓練下自己d EQ lor.噤多幾個制.
作者: 大傻貓加菲    時間: 09-1-3 15:53

作者: eviepa    時間: 09-1-3 17:24

對樓主的提問,我不覺得熱烈地談論宗教問題是有問題。我反而覺得奇怪,教會學校佔了香港所有學中的一個不小的比例,尤其是程度較高的學校,為甚麼以往那麼少觸及宗教呢?難道做得好的不應拿出來讚一下,做得差的不能拿出來彈一下嗎?以往沒有討論的,拿出來讓大家發表意見不是更好嗎?

你絕對有權覺得貓小姐的態度有問題,但卻不可以因人而廢言,她所舉的例子有不少的的確確是教會學校中不光彩的地方。退一步講,就算你覺得這些都沒有問題,但你應有common sense知道,廣大的非教徒家長,會覺得這些是不可以接受的,如果處處盲目護短,教會的威信就會受到損害。
作者: joyjoyma    時間: 09-1-3 18:07

其實樓主都係覺得奇怪啫,好客氣呀!又無話 你地果d"熱烈地談論宗教問題是問題".不過熱烈得來咁又係個兩,三個(或者其實係同一個)無神論者自說自話,d頂唔順既教徒&其他唔係信教既members反駁下咁囉. 你話咩廣大非宗教徒不能接受果d,其實又有幾廣大呀? 定係你地幾個小眾關心的課題呢? 無所謂ga,言論自由,維園阿伯都有言論自由,不過其他人覺得煩啫.咁唔係表達一下煩的感受都唔得ma?
原帖由 eviepa 於 09-1-3 17:24 發表
對樓主的提問,我不覺得熱烈地談論宗教問題是有問題。我反而覺得奇怪,教會學校佔了香港所有學中的一個不小的比例,尤其是程度較高的學校,為甚麼以往那麼少觸及宗教呢?難道做得好的不應拿出來讚一下,做得差的不能拿出來彈一下 ...

作者: 大傻貓加菲    時間: 09-1-3 22:06

作者: 701003    時間: 09-1-4 14:07

言論自由 信仰自由 選校自由
吹水搭訕自由
作者: 大傻貓加菲    時間: 09-1-4 14:20

作者: 701003    時間: 09-1-4 14:40

原帖由 大傻貓加菲 於 09-1-4 14:20 發表

以上也不包括你免受人插你nonsense﹑無腦之自由

(如此幼稚的人﹐會係家長﹖)

多謝!我係家長 觀乎閣下針對性ge言論,預咗你咁回應啦 我無宗教信仰,不過見無乜人睬你,怕你悶得慌
作者: 大黃貓加菲    時間: 09-1-4 17:59

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5