教育王國

標題: 一個offer 都無 [打印本頁]

作者: raynthia    時間: 09-1-4 02:02     標題: 一個offer 都無

有無人好似我個女咁, 到現在一個offer 都無?

因一心想入津校, 故沒有考直資, 只考了數間私校. 但結果不是reject, 便是waiting. 雖然是預期賽果 (因亞女是極害羞的人), 但個心始終放不下,愈來愈沈... 每次上網見到大家煩讀邊間, 真是令人"羨慕"...

有時我會想是否我太執著,不去作他想報讀某些私校/ 直資學校 (雖然亦未必收我女), 去為女兒secure 一個小一學位, 而去博大抽獎.

我知道已經不容許我回頭看,但我只是一個普通的媽媽, 我都在擔心自己的選擇是否有錯...

大抽獎我亦作了最壞的打算.. 剩下5個月時間, 我好想積極去迎戰最後叩門一關... 我應如何做呢?應如何裝備我的女兒呢?
作者: nicolemummy    時間: 09-1-4 06:26

不要太擔心. 在這樣的經濟環境下, 我敢說, 下年六月後有很多直資/私小的位出來.

去年的六月後, 明報刊登了陳守仁有30多個餘額給六月後報名的人. 其他如深水涉聖方濟各雖說沒有餘額, 但女女幼稚園同班同學已有2位叩門後入了. 去年經濟好已經這樣. 今年的情況應更明顯.

沒有報直資是很合理做法. 去年我的報直資的朋友多是沒有打算參加小一派位的. 打算參加小一派位的我和朋友都不會被直資所吸引也沒有報名. 這是兩條不同的隊, 是對的.

原帖由 raynthia 於 09-1-4 02:02 發表

因一心想入津校, 故沒有考直資, 只考了數間私校. 但結果不是reject, 便是waiting. 雖然是預期賽果 (因亞女是極害羞的人), 但個心始終放不下,愈來愈沈... 每次 ...

作者: Sindy    時間: 09-1-4 12:35

原帖由 raynthia 於 09-1-4 02:02 發表

因一心想入津校, 故沒有考直資, 只考了數間私校. 但結果不是reject, 便是waiting. 雖然是預期賽果 (因亞女是極害羞的人), 但個心始終放不下,愈來愈沈... 每次 ...

有我仔陪你,唔駛驚................

(我仔就衰在阿媽懶....乜私校直資都無考,除左st paul co-ed)
作者: jywbb    時間: 09-1-4 12:44

既然你一心諗住入津小, 就唔駛咁擔心啦, 考到你都係遲早放棄架咋, 時機未到遮, 唔駛急 !
作者: raynthia    時間: 09-1-4 16:06

多謝大家鼓勵, 只是每次見到囡囡d同學或同學媽咪, 心裡總是...
作者: 羊咩囝    時間: 09-1-4 22:32

原帖由 nicolemummy 於 09-1-4 06:26 發表
不要太擔心. 在這樣的經濟環境下, 我敢說, 下年六月後有很多直資/私小的位出來.

去年的六月後, 明報刊登了陳守仁有30多個餘額給六月後報名的人. 其他如深水涉聖方濟各雖說沒有餘額, 但女女幼稚園同班同學已有2位叩 ...

同意
今年下半年的經濟狀況還會更差(比現時), 屆時該有大量學位騰出! 
作者: newcook    時間: 09-1-4 22:36

原帖由 raynthia 於 09-1-4 16:06 發表
多謝大家鼓勵, 只是每次見到囡囡d同學或同學媽咪, 心裡總是...

唉....唔好比人影響啦, 大家諗法唔同, 背景又唔同, 點可以相比呢, 比d信心自己既做法同決定啦!!!
作者: SandyWu    時間: 09-1-4 22:45

原帖由 newcook 於 09-1-4 22:36 發表

唉....唔好比人影響啦, 大家諗法唔同, 背景又唔同, 點可以相比呢, 比d信心自己既做法同決定啦!!!

Yes, add oil and don't give up

You never know the result until September 2009 GA
作者: linglingkiki    時間: 09-1-4 22:50

樓主,我都同你一樣...第一輪我個女20分都入吾到心儀學校,我又冇同佢搵直資/私校, 我都係等第二輪...我住個區又冇乜好學校,第二輪希望都吾大....等明年放榜後才愁啦...阿Q諗法:最差都書讀丫...咪二年級在轉校咯....
作者: Geni    時間: 09-1-5 00:24

首先, 唔好同其他人比較, 你永遠都會覺得其他人好彩過自己. 之前咪有個冇手冇腳o既傳導人o黎過香港o既, 我o係youtube睇過佢一段訪問, 佢講過一段說話我到依家都仲記得! 好多時d人一見到佢就會覺得自己點都唔會慘得過佢而冇咁唔開心, 但佢話其實最緊要係唔好同其他人比較痛苦, 應該珍惜你自己所有o既, 知足常樂.

你諗o下, 你一心想抽津校, 考私校都係for backup, 咁依家你都冇乜out of expectation 呀! 你已經做哂你一開始覺得應做o既事, 你女女都盡o左力, 好好呀! 唔好冇心機啦! 同你一樣情況o既人多的是, 而依家大家可以做o既就係諗清楚大抽獎o既名單, 過兩個星期就要交form o勒! 過o左去o既o野唔好諗咁多o勒! 加油!!
作者: Sindy    時間: 09-1-5 01:33

原帖由 Geni 於 09-1-5 00:24 發表
首先, 唔好同其他人比較, 你永遠都會覺得其他人好彩過自己. 之前咪有個冇手冇腳o既傳導人o黎過香港o既, 我o係youtube睇過佢一段訪問, 佢講過一段說話我到依家都仲記得! 好多時d人一見到佢就會覺得自己點都唔會慘得過 ...
收到信嗱?
作者: mamimummy    時間: 09-1-5 04:07

陳守仁是"預留"30多個學額給六月後報名的人--筆試. 有利於如樓主的女兒'較怕羞', 或派位不理想才考慮直資又適合筆試的學生.

我應如何做呢?應如何裝備我的女兒呢?-----輕鬆點, 太大壓力對你和女兒都沒好處. 心頭高, 自然壓力大. 我呢句說話無惡意. 但你應該明白. 看開一點. 而且大不了二年級再轉校, 好多人都係咁.

.

作者: Geni    時間: 09-1-5 10:11

未! 不過學校出o左memo話如果13/1前仲未有信就要call 教統局, 咁即係今個星期會有信到啦! 17/1~18/1 交form o勒! 諗定都差唔多o勒!

原帖由 Sindy 於 09-1-5 01:33 發表
收到信嗱?

作者: laiws    時間: 09-1-5 10:34

重有我陪你!我都係無考直資的. 自行派位又無份.
我都有心yup過,因為我個女d同學仔ok了,好彩嘅就自行收生瑪利諾,喇沙,叻嘅就考到男拔和女拔,有d就培僑或黃錦輝.哎!!!我同你心情一樣,不過失落一陣好啦,我們做媽咪嘅要為個女做榜樣,唔好咁輕易認輸,天主一定會為我們安排得好的,各位bk媽咪要繼續加油努力,互共勉之!

作者: loy211    時間: 09-1-5 12:43

根據過往經驗,6月一定有位放出來,不過這幾個月無backup一定會忐忑不安,呢點我亦明白.
作者: mermaidmom    時間: 09-1-5 13:13

raynthia,

Don't worry. As other moms said, it is just a matter of timing. Many kids hold more than 1 offer on hand this time and many seats will be released later.  Be confident with your daughter and enjoy the last half year of care-free kindergarten life first!  Wish you the best of luck in the lucky draw!
作者: Sindy    時間: 09-1-5 14:13

原帖由 Geni 於 09-1-5 10:11 發表
未! 不過學校出o左memo話如果13/1前仲未有信就要call 教統局, 咁即係今個星期會有信到啦! 17/1~18/1 交form o勒! 諗定都差唔多o勒!

ic,thanks ar
作者: Garfield    時間: 09-1-5 14:13

我個仔考左5間, 都衰左, 連2nd同waiting list都無, 家陣等派位, 好自己問心其實好唔開心, 不過無計, 人選擇我, 我選擇人, 希望阿仔派到好學校啦..
作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-5 17:38

如果一個offer都無o係手, 咁統一派位揀學校時就唔好搏咁盡喇, 第一都仲可以搏下, 第2就揀得穩陣d, 唔好傻傻下全部放晒d大熱門落去, 好易出事架
祝好運!
作者: fyeung    時間: 09-1-5 18:45

raynthia,

唔好唔開心,我記得今年6月我睇過有媽咪話派位公佈之前已經準備好路線,去10間學校叩門,後來有3間收左佢小朋友.而家無offer,只要呢幾個月準備好到時去叩門,操fit小朋友,到時有好幾間收都唔定呢.
作者: yvonnechang86    時間: 09-1-5 19:40

定啲嚟, 我個仔都係1間accept都無, 3間都係waiting list. 但今日已有其中一間waiting list 嘅school call 我, 話收我個仔 & 叫我付留位費. So don't worry!
作者: raynthia    時間: 09-1-6 00:22

其實我都知自己攞嚟愁/攞嚟煩 .. 我老公亦叫我唔好想太多... 只是我真是需要一處地方俾我喊吓...
作者: nicolemummy    時間: 09-1-6 00:39

我好明白你的壓力. 因為仲有六個月的不安.

去年我都有壓力, 不過, 因為生活經濟上的壓力, 令我暫時忘卻了不安. 你知道, 生活經濟上有壓力, 即使有一間私小在手, 心中都是渴望津小的. 你也知道, 就算我去年中第二或第三志願津小, 我都會讀津小而不選私小. 所以我的去年的壓力不比你小.

有時間想選小學的壓力, 實在比我去年沒時間想它要好了. 去年是多磨之年, 我的壓力比金融海潚更早數個月. 都過去了.

小朋友一定有書讀的. 不用怕. 如果你想穩陣, 選你心中的那間為第一志願吧, 不要去想那更熱門的那個. 起碼, 你在叩門時就有忠心分, 叩門勝算比人強.

原帖由 raynthia 於 09-1-6 00:22 發表
其實我都知自己攞嚟愁/攞嚟煩 .. 我老公亦叫我唔好想太多... 只是我真是需要一處地方俾我喊吓...

作者: htsun    時間: 09-1-6 22:28

各位準備叩有名塱的津小, 請恕我說真話, 完全沒有人事純想叩門成功的話, 請有心理準備輸, 到時你會心理上易過的.

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大堆有relationship的排隊; 你想想自己如沒有人事, 靠什麼???? 原因最後的位很少很少....所以, 以其花時間準備profile, 不如盡量試試托上托, 看能不能認識校長, 或老師.....以上為一位小學界中人給我的"忠告";

當然, 較次的小學總有位等我的去, 因其他人會放棄....所以無書讀正確為無名校讀:;pppp:
作者: fyeung    時間: 09-1-7 19:04

梗係唔好只係去名校叩啦!排隊都有排搞.
記得前兩年有見過有家長post出黎,每日係某名校附近等校長,不過之後沒有見到佢上黎報喜,都係
老實講,入唔到心儀的學校,P2插班咯,我都有聽過成功例子.
唔好放棄!!

原帖由 htsun 於 09-1-6 22:28 發表
各位準備叩有名塱的津小, 請恕我說真話, 完全沒有人事純想叩門成功的話, 請有心理準備輸, 到時你會心理上易過的.

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 09-1-7 20:38

原帖由 htsun 於 09-1-6 22:28 發表

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大 ...

Agree.
作者: LV77    時間: 09-1-7 21:10

Agreed
我深信小朋友一定入到適合好學校, 若家長及小朋友
再繼續努力,保持成績優異, 一定入到心儀既學校  
各位努力,加油 千萬不要灰心

原帖由 fyeung 於 09-1-7 19:04 發表
梗係唔好只係去名校叩啦!排隊都有排搞.
記得前兩年有見過有家長post出黎,每日係某名校附近等校長,不過之後沒有見到佢上黎報喜,都係
老實講,入唔到心儀的學校,P2插班咯,我都有聽過成功例子.
唔好放棄!!

...

作者: baba_mama    時間: 09-1-7 23:21

我想問下你邊間開始 call waiting list 呀?

原帖由 yvonnechang86 於 09-1-5 19:40 發表
定啲嚟, 我個仔都係1間accept都無, 3間都係waiting list. 但今日已有其中一間waiting list 嘅school call 我, 話收我個仔 & 叫我付留位費. So don't worry!

作者: yvonnechang86    時間: 09-1-8 04:46

原帖由 baba_mama 於 09-1-7 23:21 發表
我想問下你邊間開始 call waiting list 呀?

WKF.
作者: yovin    時間: 09-1-8 05:13     標題: 成功叩門例子

我是小一家長,上年我的鄰居在沒有關係下成功叩門入到陳瑞琪(喇沙),所以機會是有的,不過絕不易,他兒子是從400人中的其中5個(而且沒有相同宗教)。 我兒也在叩門下,有兩間收了。

在沒有私校/直資BACKUP下:
派位方面,緊記1ST志願可以進取些,但2ND或3RD就要穩守了。條件較遜色的小學,雖幾乎沒人選,但總要有人去讀,什麼小朋友讀呢?咪一二三志願都選名校的人。

現在也要為心儀的小學做好叩門準備,選一至兩間去打聽吓,會問那類型的題目,小朋友一定要表現超水準+有禮貌+坐得定,才有機會。

以我知有的小學:1會分別用粵語、普通話、英語作簡單問答。
有的小學:2多考MATHS。
有的小學:3是看圖說故事+分類。
但問什麼也好,小朋友一定要坐定。因為上年考我個前面的小朋友好叻,但無意中如給我聽到校長和老師細語:[個小朋友好聰明,但我不喜歡他YUK來YUK去!]

我是過來人,好明家長心情,如今也進入了一間,我和兒子也喜歡的小學。當天我也全力以赴,現在入讀了也不敢放鬆,每天(未計課外活動)必用兩小時讀課內/外書,做EX...總之讀到理想學校,家長要珍惜,小朋友也要受得住。另一方面,還要教好其品行及人際關係。如今做家長不易,大家努力吧!前面還有好多關。
作者: fungpolly1234    時間: 09-1-8 13:57

我都係一個offer都無, 但看完大家之回應後,覺得舒服好多,不要給自己壓力,要平常心.
作者: miffy    時間: 09-1-9 12:32

作者: fyeung    時間: 09-1-9 13:12

miffy,

我個朋友都係,你囝囝間學校校長係talk度話,唔係寫佢係第一志願,唔會有interview機會,事實係,朋友個小朋友,無填呢間第一志願,都有interview機會,而且入左.
所以機會係有架,要好好預備.

原帖由 miffy 於 09-1-9 12:32 發表
我仔去年都是一個offer都無, 派位派到不知所謂, 只要唔灰心, 唔放棄, 不斷努力寄信去叩門, 而家出生率低, 必定有收獲, 而我仔最後(在唔識人下)入咗新油天~~

我是34網, 千其不要只叩名校, 我也有叩35網, 35網有4間很 ...

作者: Sindy    時間: 09-1-9 13:55

佢校長經常講野都係貨不對版架啦,我識d網友係度讀都係咁講,成日都話自己收爆生,好難入架啦

原帖由 fyeung 於 09-1-9 13:12 發表
miffy,

我個朋友都係,你囝囝間學校校長係talk度話,唔係寫佢係第一志願,唔會有interview機會,事實係,朋友個小朋友,無填呢間第一志願,都有interview機會,而且入左.
所以機會係有架,要好好預備.

...

作者: Candy3148    時間: 09-1-9 14:03

我明白你的心情, 我同你一樣只報了數間私校及只揀學費只$2xxx的私校, 結果只有德雅收我個女.  但d同學媽咪已唔多理會我地了, 她們全都與考到女拔的媽咪打招呼, 係唔係咁現實!:;pppp:

原帖由 raynthia 於 09-1-4 16:06 發表

作者: EricaJustin    時間: 09-1-9 17:45     標題: 回覆 # 的文章

我想問吓.  何為一個offer都無.  我係今年選校, 都係34網wor.  唔會一間都無掛.  我想問吓如果34網學校無位, 會唔會出咗第二區??
作者: LS+MCS    時間: 09-1-9 17:59

原帖由 EricaJustin 於 09-1-9 17:45 發表
我想問吓.  何為一個offer都無.  我係今年選校, 都係34網wor.  唔會一間都無掛.  我想問吓如果34網學校無位, 會唔會出咗第二區??

It means that there're no back up schools in hand (private schools), nothing related to the net / 2nd round lucky draw.
作者: raynthia    時間: 09-1-10 08:53

唔好咁啦, 我想只是少了共同話題... 咁我d同學媽咪對我還好...  ..   

原帖由 Candy3148 於 09-1-9 14:03 發表
我明白你的心情, 我同你一樣只報了數間私校及只揀學費只$2xxx的私校, 結果只有德雅收我個女.  但d同學媽咪已唔多理會我地了, 她們全都與考到女拔的媽咪打招呼, 係唔係咁現實!:;pppp:

...

作者: LS+MCS    時間: 09-1-10 09:27

原帖由 Candy3148 於 09-1-9 14:03 發表

Dont' be over-reactive or too sensitive as other mothers may just be curious to know how the girls got into DGJS.

My daughter didn't have any offer last year and only got the seat in the second round.

Be happy and positive and things will turn out to be good. This is my experience.
作者: yuenwa    時間: 09-1-10 11:47

樓主,

你比我好, 你有考直資/私小, 雖然是waiting, 但最少還有希望.

我沒能力給亞囡讀私小, 只有參加大抽獎, 1st round拿不到學位, 由於生活作息, 一定要夸區找學校.  我相信我比你還要"頭痕".

我亞囡知道1st round考不到, 都好失望.  但我鼓勵她, 說天父要她加倍努力, 做好自己, 學習認真, 天父一定會給她安排一個最好的學習地方給她.  我都希望, 亞囡自己努力, 憑自己實力, 去叩心儀學校的門.

所以你不要灰心, 而家好好和囡囡一起裝備自己, 使囡囡都有信心, 為自己的前路努力一下.

我知你和我都是一樣想考 SFCS, 大家一齊努力啊!
作者: LS+MCS    時間: 09-1-10 12:17

原帖由 yuenwa 於 09-1-10 11:47 發表
樓主,

你比我好, 你有考直資/私小, 雖然是waiting, 但最少還有希望.

我沒能力給亞囡讀私小, 只有參加大抽獎, 1st round拿不到學位, 由於生活作息, 一定要夸區找學校.  我相信我比你還要"頭痕".

我亞囡知道1st rou ...

Definitely, God will arrange the best for your little sweetie.
作者: loy211    時間: 09-1-10 18:45

只跟入了女拔的同學媽咪打招呼?唔係掛?咁現實的家長,俾我都唔同佢一齊.
一個offer都無,而家唯有操fit個小朋友,小心揀學校,不要太進取.
我問過一個小學老師,佢話地區名校的叩門位,好多時候都會俾左校長d朋友,總之識校長那些.
作者: ICU    時間: 09-1-10 19:35

我都無
作者: miffy    時間: 09-1-12 09:56

作者: yuenwa    時間: 09-1-12 13:21

原帖由 miffy 於 09-1-12 09:56 發表
我第一輪自行收生係交新油天, 我叩門時那張選校copy放落portfolio第一頁。 請問你是交了黃色的那一張, 還是交PHOTO COPY? 請問可否教我做Portfolio? Thanks!

我唔知你朋友是咩case, 去年我朋友親自去新油填表叩門, 因沒有選過新油, 是當場被拒絕申請 (唔收表和portfolio)。

去年新油有15個叩門位, ...

作者: fyeung    時間: 09-1-12 18:38

miffy,

佢係甲部填第二.

原帖由 miffy 於 09-1-12 09:56 發表
我第一輪自行收生係交新油天, 我叩門時那張選校copy放落portfolio第一頁。

我唔知你朋友是咩case, 去年我朋友親自去新油填表叩門, 因沒有選過新油, 是當場被拒絕申請 (唔收表和portfolio)。

去年新油有15個叩門位, ...

作者: miffy    時間: 09-1-13 19:02

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5