教育王國

標題: 比意見.......幾歲學phonics好 ! [打印本頁]

作者: emileleung    時間: 09-1-6 18:19     標題: 比意見.......幾歲學phonics好 !

我個囡就快4歲K1我想比佢學phonics, 不過唔知k1會唔會早左 d ! 如果一班8個人又是否太多人, 因為之前(暑假)細小小都有學過不過效果就麻麻地 ! 又想問吓phonics是否有兩種架 ! 咁  Jolly Phonics  適合4歲年幾嗎 ?

(1)如果學是否要找外籍老師教會好 d !
(2)phonics 基本一個課程有幾多堂架(是否50堂)!
(3)有無家長介紹好既學校!
(4)我對phonics 唔係好了解.....所以可以除便比多 d 意見我 ! :loveliness:

作者: winchoy16888    時間: 09-1-7 06:53

phonics我聽口碑暫時柏斯琴行好‧我自己却揾緊
作者: emileleung    時間: 09-1-7 10:41

原帖由 winchoy16888 於 09-1-7 06:53 發表
phonics我聽口碑暫時柏斯琴行好‧我自己却揾緊

你既小朋友幾大 ? k1 會唔會太細唔明 !
作者: rabbitpiggy    時間: 09-1-7 12:24

原帖由 emileleung 於 09-1-7 10:41 發表

你既小朋友幾大 ? k1 會唔會太細唔明 !

K1應該都OK 的, 我有一朋友他仔仔的學校都是K1開始教PHONICS 的
作者: emileleung    時間: 09-1-8 10:17     標題: 回覆 # 的文章

係唔係大多數一班4個架 !
作者: Yau_Cheung    時間: 09-1-8 13:34

4 to 5 years old.
作者: ffeeii    時間: 09-1-8 16:47

我女喺柏c學左2個月,都有賣呢個教才,不過又最初6個到現在得番3個小朋友........叫我地轉班喎!!!!!!時間唔啱.......唸住揾過間,唔知近太子有冇呢???
作者: emileleung    時間: 09-1-8 18:10

原帖由 ffeeii 於 09-1-8 16:47 發表
我女喺柏c學左2個月,都有賣呢個教才,不過又最初6個到現在得番3個小朋友........叫我地轉班喎!!!!!!時間唔啱.......唸住揾過間,唔知近太子有冇呢???

其實以我覺得邊間學都無所....... 原因
(1)因為最緊要個老師好
(2)家長返到屋企都要同佢溫習
(3)小班教授(最好2-5個小朋友)
(4)同年齡一班(令大家吸收有一至性)

你小朋友幾大......如果組班都好 !
作者: Melissaho    時間: 09-1-8 20:23

phonetics is better than phonics.... many friends regretted taking phonics courses as the kids learnt nothing at all after taking them... one friend even told me that her son can't even pronounce apple! She paid for nearly $30000 for all levels!!

phonetics is more practical... they can learn how to pronounce the words, how to spell the words in dictation... however, i think it's better to start in K3... K1 is too early
作者: rolandbb    時間: 09-1-9 12:15

原帖由 Melissaho 於 09-1-8 20:23 發表
phonetics is better than phonics.... many friends regretted taking phonics courses as the kids learnt nothing at all after taking them... one friend even told me that her son can't even pronounce appl ...

請問phonetic 同 phonics嘅分別係咩呢 ?
作者: tramtram    時間: 09-1-9 12:55

以我經驗覺得k3開始差唔多, 小朋友太細運作唔到, 除非家長可以時時陪到佢溫習讀書, 唔係真係"水河鴨背", 加埋可以了解下將來心儀小學會唔會有併音學, 有部份小學會有併音課, 如果家長有時間可以自行買書 & 上網簡單教下小朋友先....

原帖由 emileleung 於 09-1-6 18:19 發表
我個囡就快4歲K1我想比佢學phonics, 不過唔知k1會唔會早左 d ! 如果一班8個人又是否太多人, 因為之前(暑假)細小小都有學過不過效果就麻麻地 ! 又想問吓phonics是否有兩種架 ! 咁  Jolly Phonics  適合4歲年幾嗎 ?

...

作者: kiiiiiller    時間: 09-1-9 13:42

The word phonetic means writing words according to their sounds.
(e.g.  /gud/  you know the sounds )
  you can SPELL the word "GOOD" right according   
  to its sounds.

The word phonic means pronounce/language sounds of words.  
(e.g.  a word "GOOD" that you sight )
you can SAY/BLEND the word /gud/ (GOOD's
IPA   symbol)  when you know those sounds  
of  phonemes /g/ /oo/ /d/.  

原帖由 rolandbb 於 09-1-9 12:15 發表

請問phonetic 同 phonics嘅分別係咩呢 ?

作者: winchoy16888    時間: 09-1-12 17:20

我個女剛報佐黄浦柏斯、k1三歲成效未知‧不過佢好壹歡返
作者: leeyin    時間: 09-1-12 23:34

我都聽人講柏斯Jolly Phonics好喎, 3人就開班, 不過唔知係咪間間分行教既老師一樣好? 我都預左幫我個仔遲D報旺角/鑽石山柏斯讀, 而家佢K2~

$1800十次, 時間1小時, 另外再比$1380課本費用, 放學回家可以再溫習
作者: winchoy16888    時間: 09-1-13 19:05

鑽石山柏斯讀,仲近我了不過吾知口碑呢 所以遠D都去
作者: cactuscat    時間: 09-1-19 18:47

3歲左右, 開始學握筆的同時亦可以開始學拼音. 呢個年紀吸收得好快, 但認識拼音同時亦要懂得運用, 如果唔係的話就得物無所用....

我知道有一間幾好的, 因為我囡囡細, 所以係度返緊playgroup, 上得唔錯, 都有打算比佢一路讀落去.  pm資料比你
作者: cactuscat    時間: 09-1-19 19:06

原帖由 emileleung 於 09-1-6 18:19 發表

...

PM 左centre的資料比你.

其實外籍老師唔一定係好, 而係要 NET (即係 Native English-Specking Teacher) 先係正確, 佢地的口音有保證, 就算係 ABC 都好啦, 隔住電話唔睇樣, 都會以為佢係外國人.
我講果間centre 的課程總監同老師全都係 NET, 不錯的. 英文班仲有免費試堂, 可以比小朋友感受一下上課的氣氛.
但最終都要清楚知道, 拼音識講唔識用係冇用的, 一定要運用到先有用, 係咪 ?
作者: chaonngy    時間: 09-1-21 16:34

Dear cactuscat,

Could U mind to PM the information to me! Thanks a lot!

chaonngy
原帖由 cactuscat 於 09-1-19 19:06 發表

其實外籍老師唔一定係好, 而係要 NET (即係 Native English-Specking Teacher) 先係正確, 佢地的口音有保證, 就算係 ABC 都好啦, 隔住電話唔睇樣, 都會以為佢係外國人.
我講果間centre  ...

作者: motherjody    時間: 09-1-21 17:37

學phonics 越早越好,佢地會容易d吸收,我覺得K1就好開始。
作者: miss_sandy    時間: 09-1-21 22:17

Deleted............

作者: JA93    時間: 09-1-22 11:19

我有興趣,請PM資料給我,謝謝!

原帖由 cactuscat 於 09-1-19 19:06 發表

作者: marcus526    時間: 09-1-27 17:43

would u e-mail me at [email protected]
原帖由 cactuscat 於 09-1-19 18:47 發表
3歲左右, 開始學握筆的同時亦可以開始學拼音. 呢個年紀吸收得好快, 但認識拼音同時亦要懂得運用, 如果唔係的話就得物無所用....

我知道有一間幾好的, 因為我囡囡細, 所以係度返緊playgroup, 上得唔錯, 都有打算比 ...

作者: 薇薇細語    時間: 09-2-2 21:56

作者: symlsyml    時間: 09-2-5 19:13

pls pm me or send to my email address: [email protected]

many thanks!
作者: billymom    時間: 09-2-6 06:23

我個女K3開始讀,是由她的老師介紹去太子種子學院。现讀小一,很喜歡英文,可自己讀和默,所以我覺得拼音很重要,學費OK, $1080-8堂,無其他收費
作者: emileleung    時間: 09-2-6 10:28

原帖由 billymom 於 09-2-6 06:23 發表
我個女K3開始讀,是由她的老師介紹去太子種子學院。现讀小一,很喜歡英文,可自己讀和默,所以我覺得拼音很重要,學費OK, $1080-8堂,無其他收費

$1080/8堂 ....... = 每堂$135/1堂! 好平喎 ! 每堂上幾奈呀 ?
作者: rachelcheung    時間: 09-2-6 12:05

我小朋友約兩歲半就學,我覺得會用句子溝通才好學,否則浪費金錢。我自己就挑選了Hooked on Phonics,上堂後,每階段還要做assessment,pass左先會頒發証書,老師又必定要training 過 ,我上果間center 仲保証用外籍人,好有系統,雖然學費不平,屬於中等價錢,但真係見到有效,好過四圍試。

作者: emileleung    時間: 09-2-6 14:13

原帖由 rachelcheung 於 09-2-6 12:05 發表
我小朋友約兩歲半就學,我覺得會用句子溝通才好學,否則浪費金錢。我自己就挑選了Hooked on Phonics,上堂後,每階段還要做assessment,pass左先會頒發証書,老師又必定要training 過 ,我上果間center 仲保証用外籍人,好有系統,雖然 ...

我讚成你講......唔洗四圖試, 所以我未問吓你地 ! 你比 D 資我 !唔該 !
作者: nat62    時間: 09-2-6 14:22

Cactuscat,

Pls pm me the centre info as well. Tks.

原帖由 cactuscat 於 09-1-19 18:47 發表

我知道有一間幾好的, 因為我囡囡細, 所以係度返緊playgroup, 上得唔錯, 都有打算比 ...

作者: billymom    時間: 09-2-6 21:50

原帖由 emileleung 於 09-2-6 10:28 發表

$1080/8堂 ....... = 每堂$135/1堂! 好平喎 ! 每堂上幾奈呀 ?

每堂1小時15分鍾,我覺得好抵,我嗰女上咗2個月己經自己拼比我聽(三個字母嗰種,在張notes到);不過我發覺佢學咗之後,眞的對英文很有興趣,坐巴士上都試讀啲英文notice,之前見襯鬼佬只懂"厘埋"在我後面
作者: emileleung    時間: 09-2-7 09:37

原帖由 billymom 於 09-2-6 21:50 發表

每堂1小時15分鍾,我覺得好抵,我嗰女上咗2個月己經自己拼比我聽(三個字母嗰種,在張notes到);不過我發覺佢學咗之後,眞的對英文很有興趣,坐巴士上都試讀啲英文notice,之前見襯鬼佬只懂"厘埋"在我後面 ...

嘩超抵.....有無網址! 佢一班收幾多人呀 ! 唔該比 d 資料我 ! 不過我個囡依家未足4歲 !會唔會太快學phonic !
作者: kkmoremore    時間: 09-2-7 23:16

請問小朋友是否要認得矖a-z才可學?
作者: mamimeowmeow    時間: 09-2-8 00:32

作者: JA93    時間: 09-2-8 02:13

請問是否一定要一次過給8堂錢?可否介紹哪一位老師比較好?

原帖由 billymom 於 09-2-6 21:50 發表

每堂1小時15分鍾,我覺得好抵,我嗰女上咗2個月己經自己拼比我聽(三個字母嗰種,在張notes到);不過我發覺佢學咗之後,眞的對英文很有興趣,坐巴士上都試讀啲英文notice,之前見襯鬼佬只懂"厘埋"在我後面 ...

作者: BBchuMA    時間: 09-2-8 02:27

billymom,

Pls PM me the details, tks!

作者: ckk    時間: 09-2-10 00:41

Hi billymom & rachelcheung ,

Can you also please PM me the details,

Many thanks!!
作者: inin    時間: 09-2-10 15:19

Hi billymom ,

Can you also please PM me the details or
e-mail to : [email protected]

Many thanks!!
作者: ricoyoyo    時間: 09-2-11 13:55

Could you please PM playgroup the information to me, thanks!

作者: billymom    時間: 09-2-11 15:18

原帖由 BBchuMA 於 09-2-8 02:27 發表
billymom,

Pls PM me the details, tks!

pm already, please check
作者: ykw0511    時間: 09-3-26 14:10

Dear cactuscat,

Could U mind to PM the information to me! Thanks a lot!
作者: ngjwc    時間: 09-3-27 11:11

Can you PM the info to me?

Thanks

作者: sixlau    時間: 09-3-27 16:45

billymom,

could you pls pm the information to me. Tks!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5