教育王國

標題: 學校飯盒質素 [打印本頁]

作者: LauE    時間: 09-1-7 11:01     標題: 學校飯盒質素

一打開個飯盒就係咁樣---
簡直唔係人食的.
係原美飯盒
作者: LauE    時間: 09-1-7 11:21     標題: 見原圖

原帖由 LauE 於 09-1-7 11:01 發表
file:///C:/Users/Staff/Pictures/510

一打開個飯盒就係咁樣---
簡直唔係人食的.
係原美飯盒

作者: LauE    時間: 09-1-7 11:22     標題: 原圖link

http://good-times.webshots.com/photo/2293101250099780529FpnCSG?vhost=good-times

upload 唔到相片, 請到webalbum 睇.
作者: tingtungMa    時間: 09-1-7 11:41

唔怪之得呀女經常投訴唔好食, 要求帶飯啦!
作者: LKMC    時間: 09-1-7 15:13

仔仔就係呢間飯公司,成日話要自己帶飯,因為好難吃
作者: AlanShirley    時間: 09-1-7 16:16

作者: LauE    時間: 09-1-8 13:25     標題: 每日的飯掉多過食!

唉, 咁既質素的飯, 每日都不知掉幾多... 以前都唔係咁, 依家乜都縮皮, 佢用埋D最下等的肉, 加埋唔新鮮的菜, 真係唔想再食落去!
作者: TingTing    時間: 09-1-8 23:18

好恐怖, 看見都唔想食, 小朋友肚餓, 見到盒飯, 乜都飽啦.
作者: Bowl    時間: 09-1-9 09:11

見到圖片都不開心, 小朋友耍吃這些飯盒, 我情願飯商減少份量, 以就成本.
我囡囡是x船, 請問有沒有媽咪見過d飯盒?
作者: 黃巴士    時間: 09-1-9 09:37

原帖由 Bowl 於 09-1-9 09:11 發表
見到圖片都不開心, 小朋友耍吃這些飯盒, 我情願飯商減少份量, 以就成本.
我囡囡是x船, 請問有沒有媽咪見過d飯盒?

原美?? 唔好話完美, 直頭唔合格喎!!!  一堆嘢咁!!!
同學校反映吓啦!!  見到都唔開胃!!

黃巴士
作者: grace_xian    時間: 09-1-10 15:15

囝學校的飯餸都好有問題, 已經投訴了幾次, 一次有菜蟲, 一次肉有餿味, 下次唔知會點
希望今個學期尾有得換供應商
作者: Yau_Cheung    時間: 09-1-10 21:50

My son also complained that the lunch provided by the previous school (V Kin) are not delicious. (the menu seems very good and it included soup & fruit).

Now, he takes lunch box to the new school.  Although the lunch box will be packed in the morning, he said that the taste is better than the lunch provided by the previous school.

作者: ube0713    時間: 09-1-10 22:36

阿女學校都係用原美,但阿女話好味架喎,佢仲話咖喱飯最好味添
作者: rachel    時間: 09-1-11 19:00

作者: LauE    時間: 09-1-13 14:39     標題: $16 一餐

試過投訢, 唔知係咪佢地便宜, 只係$16一餐,所以無換到供應商. 但佢做到咁樣, 真係好難叫人幫襯.

問心, 又唔係全部飯盒都咁難吃, 咖喱都OK. 但大部份都係鼻涕芡, 下次我影俾大家睇下.
作者: 黃巴士    時間: 09-1-13 15:42

原帖由 LauE 於 09-1-13 14:39 發表
試過投訢, 唔知係咪佢地便宜, 只係$16一餐,所以無換到供應商. 但佢做到咁樣, 真係好難叫人幫襯.

問心, 又唔係全部飯盒都咁難吃, 咖喱都OK. 但大部份都係鼻涕芡, 下次我影俾大家睇下. ...

幾便宜都係假, 小朋友都唔食, 咪一樣蹝!!!
雜齊其他唔滿意嘅家長, 俾壓力學校, 如果真係好差, 真係要換第2間, 6年咁長, 點頂呀???

黃巴士
作者: tse530    時間: 09-1-13 21:06

作者: 肥嘟媽    時間: 09-1-13 23:47

囡囡學校今年轉了原美,佢話舊年那間好味得多
作者: Joe媽媽    時間: 09-1-14 13:40

原帖由 肥嘟媽 於 09-1-13 23:47 發表
囡囡學校今年轉了原美,佢話舊年那間好味得多

仔仔學校今年"原美", 舊年 "活力", 但他說 "原美" 已比"活力" 好吃;  有其他意見提供嗎? 有無一間供應商是有家長/ 小朋友讚的?? 請交流, 我都想提意見給學校...
作者: chaimum    時間: 09-1-14 14:05

$16一餐都唔算平,呀仔學校係"帆船"$15一餐,呀仔話多數都好食
作者: AlanShirley    時間: 09-1-15 10:37

作者: kariswinnie    時間: 09-1-17 20:53

我囡校是用漢X的,勁難吃,仲只有1款,全校都沒有得選,不知學校怎想,又難吃又無選擇權,真難因為了家長同小朋友!
作者: 謙仔媽咪    時間: 09-1-18 09:17

我仔學校係"盈膳", 每日有4款選擇, 初初都覺得麻麻地, 學校每日影相&有午膳ee試食, 之後寫低意見. 飯商都有d改善, 以家有d好食有d唔好, 試左2個月之後我地就知選咩好食. $15.5一餐算係咁.
作者: jjhwong    時間: 09-1-27 19:45

嘩!大人睇見都吾想食咩啦,仲點俾啲小朋友食呢?其實原美都應該係美心集團,因我囡囡間學校都係定原美,我支票抬頭係寫俾美心的,我諗美心判左俾原美做,吾怪得囡囡話好難食,最慘就係佢間學校仲要迫佢地食清光先得,否則就會擇名,真係無理,e+唯有辛苦啲煑飯俾囡囡帶返學校啦!

原帖由 LauE 於 09-1-7 11:22 發表
http://good-times.webshots.com/photo/2293101250099780529FpnCSG?vhost=good-times

upload 唔到相片, 請到webalbum 睇.

作者: bittyko    時間: 09-1-27 20:01

其實邊間都係咁上下難食, 轉來轉去都係咁!

收十幾蚊都點呀??? 佢地又要賺又要人工又要運費又要食物成本, 根本一盒食物成本$3左右, 咁又可以比d咩小朋友食?

家長/學校仲不斷要求要平, 仲要sponsor學校乜乜, 羊毛出自羊身上, 其實有無家長會主動要求比多d$(可能$18-20), 叫學校搵d高質素的飯盒回來???

其實有d學校, 當然係大間d校舍, 學校係有地方做canteen, 可以即煮, 一般食物質素都會好d, 起碼新鮮熱d, 而且份量可多可少, 不過通常一餐都係$18-$20, 無可能$15仲可以添食!
作者: 00adafan    時間: 09-1-27 22:04

作者: jjhwong    時間: 09-1-29 23:01

我寧願佢收貴我小小俾啲質素好啲俾小朋友食,其實$18-$20都可以接受.

原帖由 bittyko 於 09-1-27 20:01 發表
其實邊間都係咁上下難食, 轉來轉去都係咁!

收十幾蚊都點呀??? 佢地又要賺又要人工又要運費又要食物成本, 根本一盒食物成本$3左右, 咁又可以比d咩小朋友食?

家長/學校仲不斷要求要平, 仲要sponsor學校乜乜, 羊毛出 ...

作者: 00adafan    時間: 09-1-30 10:53

作者: JENNYKEUNG    時間: 09-2-2 21:55

我小朋友的午飯供應商也是原美, 學校每三個月有一次試食會, 我參加過兩次.   我覺得味道不錯, 每次試食都有四款.   吃完不覺口干, 又不太油膩.
作者: beywat496    時間: 09-2-3 14:12

我校用美利, 每天有四款, 超正好食, 每次我去學校做義工, 我都 order 兩個給自己吃, 份量太少。

美利飲食有限公司
作者: baby2046    時間: 09-2-3 23:21

我女下week開始轉全日, 一餐要17元, 如果加埋果汁要19.5元, 以小一來講我覺得都算貴, 都唔知這間好唔好食tim, 有冇邊位家長的小朋友學校是用漢莎呢? 比d意見.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5