教育王國

標題: 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? [打印本頁]

作者: salina_andy    時間: 09-1-7 19:30     標題: 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀?

蕊蕊在計算10+6時,誤將[+]號看成[-]號,它們的結果相差?幾多。
仲有冇深d呀?痴線?
我個女得53分咋!我好意外!
作者: beywat496    時間: 09-1-7 20:52

我非常同意你。

我個囡同你囡係同學, 有聽聞小朋友得 2X 分, 請問可以 post 多些問題出來, 可以嗎 ?

其實你囡有 53分, 已是很好了, 平日操數一定係好好的。好叻的小朋友都係僅合格。

原帖由 salina_andy 於 09-1-7 19:30 發表
蕊蕊在計算10+6時,誤將[+]號看成[-]號,它們的結果相差?幾多。
仲有冇深d呀?痴線?
我個女得53分咋!我好意外!

作者: kt8001    時間: 09-1-7 22:38

咪玩啦, 我個女小二考六年級代數咪重攪野, 我個補習老師見都都嘩了一聲, 好唔低囉咁扣了3分.

原帖由 beywat496 於 09-1-7 20:52 發表
我非常同意你。

我個囡同你囡係同學, 有聽聞小朋友得 2X 分, 請問可以 post 多些問題出來, 可以嗎 ?

其實你囡有 53分, 已是很好了, 平日操數一定係好好的。好叻的小朋友都係僅合格。

...

作者: beywat496    時間: 09-1-7 23:13

嘩, 二年級考六年級代數, 唉 ~~~~~  

我囡第一年份成績表D, 好難睇啫, 好彩無 E仔, 萬幸中之萬幸。

原帖由 kt8001 於 09-1-7 22:38 發表
咪玩啦, 我個女小二考六年級代數咪重攪野, 我個補習老師見都都嘩了一聲, 好唔低囉咁扣了3分.

作者: 128025    時間: 09-1-7 23:27

53分已不是太差,我個囡嘅分數真係低到我唔敢相信,我以為自己隻耳仔有問題聽錯,問咗幾次都係唔信,仲諗住亞囡亂up。

點知一返到屋企就收到同學仔媽咪打電話嚟,一開口就問我亞囡數學考成點,佢話佢個小朋友爭幾分先合格。喺呢個時候,唔駛再問亞囡都知佢剛才係講真ga啦!
佢小朋友有同佢講全班得幾個合格咋! 收綫後,我問亞囡知唔知有幾多人合格,佢又係例牌答案 --- "唔知呀!"。

我好想睇吓份卷究竟有幾深。放完聖誕假都返咗幾日學啦,點解仲未派返嚟簽名ga!

作者: salina_andy    時間: 09-1-7 23:29

坦白說我沒有跟她操數!靠佢自己!因為根本都唔知d題目係點出!我根本都冇想過會咁出?
有一題好(陰):15-2=(?)+2
作者: 黃巴士    時間: 09-1-8 08:58

原帖由 salina_andy 於 09-1-7 23:29 發表
坦白說我沒有跟她操數!靠佢自己!因為根本都唔知d題目係點出!我根本都冇想過會咁出?
有一題好(陰):15-2=(?)+2

插吓咀!!!
低年班時, 我都無同囝囝操數. 但到左大小小, 好多時數學都要溫吓,唔好唸住佢明咗就得, 小朋友好多時好唔小心, 考卷時, 未可即時掌握到題目或者理解&運用到算式(畢竟仲細)

其實代數這些題在囝囝小一時都有出過, 到小朋友學了乘&除數後, 會再有類似依類題目.

至於話依D題目對小一生來講難唔難??真係唔係太多同年齡小朋友識答.  我當時會當依題係小朋友數學的開幕, 等佢觸及數字嘅感官.

可能"分數"更能令到我地家長有更大的感官反應!! 我唸先唔好太介意分數吧!!

黃巴士
作者: kt8001    時間: 09-1-8 09:40

小二的卷出了條題是 a+b=226, a+a+a+b+b+b+b=? 我睇完都覺得好笑.
作者: hoganmama    時間: 09-1-8 09:52

你地咁快派左卷la?? 我地一d都未派ar
原帖由 kt8001 於 09-1-8 09:40 發表
小二的卷出了條題是 a+b=226, a+a+a+b+b+b+b=? 我睇完都覺得好笑.

作者: beywat496    時間: 09-1-8 09:54

salina_andy

Please check PM.
作者: 馬媽媽    時間: 09-1-8 09:55

Do you refer to Tak Tin LSK?

原帖由 beywat496 於 09-1-8 09:54 發表
salina_andy

Please check PM.

作者: beywat496    時間: 09-1-8 09:57

我估樓主係講緊我地間學校。 TTLSK

原帖由 馬媽媽 於 09-1-8 09:55 發表
Do you refer to Tak Tin LSK?

作者: 召藥師    時間: 09-1-8 10:00

原帖由 kt8001 於 09-1-8 09:40 AM 發表

嘩?!!!!!!!
咩小學呀?
作者: beywat496    時間: 09-1-8 10:00

kt8001,

請問呢條答案係咩 ?

a = 22
b = 6

是否 90 ???

如果答案係90, 咁呢條題目真係好有問題, 因為
a+b=226 不是一條數學算式。

救命呀 ~~~~~  咁都得。

原帖由 kt8001 於 09-1-8 09:40 發表

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:07

條數唔係咁解

a+b = 226, then a+a+a+b+b+b+b=?

a and b 可以係任何數, e.g. a=1 b=225

1+1+1+225+225+225+225=903

我估係咁
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:00 發表
kt8001,

請問呢條答案係咩 ?

a = 22
b = 6

是否 90 ???

...

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:10

又唔係wor, 條題目會唔會係a+a+a+b+b+b=? 係3個b 唔係4個b ar?
作者: beywat496    時間: 09-1-8 10:12

咁如果 a=6, then b=220
Would it be various answer ?

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:07 發表
條數唔係咁解

a+b = 226, then a+a+a+b+b+b+b=?

a and b 可以係任何數, e.g. a=1 b=225

1+1+1+225+225+225+225=903

我估係咁

作者: 馬媽媽    時間: 09-1-8 10:15

I notice that overall, maths of Ping Tin LSK are difficult. If your exam paper is like that, I think that Tak Tin LSK is more advanced. But what for?

By the way, are the homeworks generally like that, so difficult?

原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:00 發表
kt8001,

請問呢條答案係咩 ?

a = 22
b = 6

是否 90 ???

...

作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:16

係我打多左一個大肚婆....哈
我淨係識將識226X3, 因我個女未教3個位乘,可能我個女低低地.

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:10 發表
又唔係wor, 條題目會唔會係a+a+a+b+b+b=? 係3個b 唔係4個b ar?

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:22

係ar, 所以我問條問題係咪應該係a+a+a+b+b+b=? lor

不過我記得p1 時, 都出過類似題目
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:12 發表
咁如果 a=6, then b=220
Would it be various answer ?

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:23

咁我覺得呢條唔算深
原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:16 發表
係我打多左一個大肚婆....哈
我淨係識將識226X3, 因我個女未教3個位乘,可能我個女低低地.

作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:24

p.1果個簡單好多.

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:22 發表
係ar, 所以我問條問題係咪應該係a+a+a+b+b+b=? lor

不過我記得p1 時, 都出過類似題目

作者: beywat496    時間: 09-1-8 10:27

kt8001,

你真係好鬼可愛, 又好鬼得意啫。

攪條咁好玩的數比我地玩, 我老公同我真係笑餐死, 笑到扖係地。

原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:24 發表
p.1果個簡單好多.

作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:29

可能對我大人就係唔深而我個女數學冇咁叻好似係深.過總括來說是因人而已. 你個仔緊係啦, 係數學叻仔. 現在我個女合格我都已好開心. 不過我冇教過佢呢個類似題就覺得會難少少. 同時我個補習miss都話係小五六才玩呢樣.哈......一早比了驚喜你地開唔開心呀....beywat.
原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:23 發表
咁我覺得呢條唔算深   

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:30

不過咁... 學校d 數學題, 我都習慣左la, 每次test & exam都會有驚喜

點溫都有d x轉問題出現, 防得佢幾多
作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:31

我發覺原來就咁入我地兆強網係冇人入. 一講考試的事就好多回應...哈我係咪應該要講下學校的事會好d呢....
作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:32

我仔叻鬼咩, 都係得個7x分

我都無同佢溫呢d題目, 我又唔係教書, 真係鬼知點出題咩, 總之溫左考試範圍, 有溫書唔識都無計la, right?
原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:29 發表
可能對我大人就係唔深而我個女數學冇咁叻好似係深.過總括來說是因人而已. 你個仔緊係啦, 係數學叻仔. 現在我個女合格我都已好開心. 不過我冇教過佢呢個類似題就覺得會難少少. 同時我個補習miss都話係小五六才玩呢樣. ...

作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:33

傻啦, 其實我要比下你地家長.睇下你地訓醒未...哈我就未啦...
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:27 發表
kt8001,

你真係好鬼可愛, 又好鬼得意啫。

攪條咁好玩的數比我地玩, 我老公同我真係笑餐死, 笑到扖係地。

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:33

好彩我都醒醒地
原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:33 發表
傻啦, 其實我要比下你地家長.睇下你地訓醒未...哈我就未啦...

作者: beywat496    時間: 09-1-8 10:34

kt8001,

一早真係好鬼開心, 無段段同老公講咗好鬼多'談笑'電話, 真係好鬼攪笑, ...... 我老公同笑餐死。

既然咁鬼開心, 你可唔可以出多幾條比我地兩公婆玩下。

不過, 我一定會問你, 有無眼大睇錯先 ?  係兆强出定係你出

原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:29 發表
......一早比了驚喜你地開唔開心呀....beywat.

作者: beywat496    時間: 09-1-8 10:37

hoganmama,

我真係信晒佢架, 我同佢好friend 呀媽, 我真係以為學校真係咁 XXXX

kt8001, 你真係好可愛, 好得意。

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:33 發表
好彩我都醒醒地  

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 10:40

因為我讀左兆強成年la ma, 有1年級程度, 大約估到條題目la ma
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:37 發表
hoganmama,

我真係信晒佢架, 我同佢好friend 呀媽, 我真係以為學校真係咁 XXXX

作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:45

其實我唔講,你都一早都覺得校係咁架, 如果唔係你都唔駛時時xx校啦, 重話未知.....你都幾好笑喎.
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:37 發表
hoganmama,

作者: kt8001    時間: 09-1-8 10:47

有7x都好, 我個女得6x, 好彩佢中, 英及其它科都考得好, 如果唔係就死得. 可能我同佢都要補下數....哈
原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:32 發表
我仔叻鬼咩, 都係得個7x分

我都無同佢溫呢d題目, 我又唔係教書, 真係鬼知點出題咩, 總之溫左考試範圍, 有溫書唔識都無計la, right?

作者: yymother    時間: 09-1-8 11:09

其實我想問下, 你地係咪講緊德田李兆強呀
作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-8 11:40

Hi 各位,

我小朋友TTLSK P4, 點解你地知考mud? 是否已派考卷?

我小朋友話校長昨日在早會上說今次不派卷, 等大家輕鬆D.
如果唔派卷, 家長點知學生錯mud, 哪一方面比較弱? 都唔知學校攪mud?

作者: yymother    時間: 09-1-8 11:46

係啦~我小朋友讀P.3, 平時佢既數學考試都OK架, 平均都有80分, 但今次竟然唔合格, 佢嗰班得幾個合格咋! 我覺得今次d卷好有問題囉,唔係點解今次唔派卷先?!

原帖由 HappyHappyMa 於 09-1-8 11:40 發表
Hi 各位,

我小朋友TTLSK P4, 點解你地知考mud? 是否已派考卷?

我小朋友話校長昨日在早會上說今次不派卷, 等大家輕鬆D.
如果唔派卷, 家長點知學生錯mud, 哪一方面比較弱? 都唔知學校攪mud?
...

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 12:09

唔派卷 咁我點知我仔邊方面出問題ar

oh... 點解今次考試p1-p4 都係咁gar
原帖由 yymother 於 09-1-8 11:46 發表
係啦~我小朋友讀P.3, 平時佢既數學考試都OK架, 平均都有80分, 但今次竟然唔合格, 佢嗰班得幾個合格咋! 我覺得今次d卷好有問題囉,唔係點解今次唔派卷先?!

...

作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-8 12:10

我都係咁話, 學校唔知係唔係怕家長話, 所以唔派....

學校一向係谷開, 校長在家長會講明有要求, 又話家校合作, 點方向有變? 上次測驗都有派啦.

原帖由 yymother 於 09-1-8 11:46 發表

...

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 12:11

yyma & happyma

你地小朋友有無特別補中文? 我想亞仔補下d中文
作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-8 12:32

hoganmama,

我冇補中文,但exam前有做下街坊練習

我覺得P3 開始d卷比較深,想不到今年P1, P2 都深,我都聼到好多人唔合格,大半班fail.

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 12:11 發表

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 12:49

我無睇過卷, 唔知有幾深, 我仔都唔合格, 得5x分
原帖由 HappyHappyMa 於 09-1-8 12:32 發表
hoganmama,

我冇補中文,但exam前有做下街坊練習.

我覺得P3 開始d卷比較深,想不到今年P1, P2 都深,我都聼到好多人唔合格,大半班fail.

作者: littlecat    時間: 09-1-8 12:58

我哥哥既囡囡讀李兆強六年級, 今次考試科科都出得好深, 佢囡囡只得一科合格, 數學都肥咗, 今次要呈分, 我哥哥好唔開心, 真係唔知點算好? 唉!

作者: 臣媽    時間: 09-1-8 13:12

If a+b=226, a+a+a+b+b+b+b=?

If a=b=226, 3a+4b = 226x3 =b
                               =678+b

D 數學題真係好深喎
作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-8 13:31

咪係,我都替P5, P6同學惨,人地要面試,張成績表要見人,都唔知學校攪mud.

我小朋友讀咗三年,張成績表未試過C, D, 連B都係一兩次,今次都要破戎,我真係想知係我小朋友退步退得咁緊要,訂係張卷太深!

原帖由 littlecat 於 09-1-8 12:58 發表
我哥哥既囡囡讀李兆強六年級, 今次考試科科都出得好深, 佢囡囡只得一科合格, 數學都肥咗, 今次要呈分, 我哥哥好唔開心, 真係唔知點算好? 唉!
...

作者: yymother    時間: 09-1-8 15:07

hoganmama:

我個小朋友都冇補習架, 不過考試前會比d練習佢做囉~
我諗如果去補習中文既話, 佢地都會係比d paper同練習佢做下咁囉~ 咁不如自己得閒print d比佢做, 咁樣都ok 架~

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 12:11 發表

作者: yymother    時間: 09-1-8 15:13

今次學校都唔知點搞, 連考試前既小測都冇呀!有好多老師都係好新架!唔知係咪懶呢....
上次我個女中文測驗有87分, 但今次就只得60分!我覺得呢次d卷真係好有問題!!!點解唔派卷先!!!

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 12:49 發表
我無睇過卷, 唔知有幾深, 我仔都唔合格, 得5x分mouth:" />  

作者: kt8001    時間: 09-1-8 22:30

我地p.1 & p.2 今日派了卷喎. 唔通小四以上真係有問題所以唔派, 如果佢真係唔派你估下去校check下卷比唔比,我會試下問下, 起碼睇下衰咩先. 我個朋友就試過, 不過唔係我地間校係聖x太, 佢係唔派卷, 但可要求check卷....

作者: hoganmama    時間: 09-1-8 22:48

我都收到卷LA, 係爭英文卷未有

中文卷-64分, 其實份卷唔深WOR, 我仔竟然失分係重組句子同排句, 足足扣左成20分, 真係估佢唔到

數學- 73分, 卷都係唔算深, 竟然錯晒2條文字題, 激C, 其他大部份係CARELESS MISTAKE
原帖由 kt8001 於 09-1-8 22:30 發表
我地p.1 & p.2 今日派了卷喎. 唔通小四以上真係有問題所以唔派, 如果佢真係唔派你估下去校check下卷比唔比,我會試下問下, 起碼睇下衰咩先. 我個朋友就試過, 不過唔係我地間校係聖x太, 佢係唔派卷, 但可要求check卷.. ...

作者: yymother    時間: 09-1-9 10:58

你個小朋友幾多年級?

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 22:48 發表

中文卷-64分, 其實份卷唔深WOR, 我仔竟然失分係重組句子同排句, 足足扣左成20分, 真係估佢唔到

數學- 73分, 卷都係唔算深, 竟然錯晒2條文字題, 激C, 其他大部份係CARELESS ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 11:17

我女昨天只派中文同國語常識大部份8x-9x左右, 都算唔錯, 而我個仔只派中文科,中造同國語, 其它就未派我個仔中文7X,默書9x,中造8x 但出奇中文聆聽唔合格得59, 不過好彩呢科占好少分. 其它是因佢寫字醜而老師睇唔清楚比人扣分. 大大比人扣了13分. 如果唔係中文唔駛取得7X分
原帖由 hoganmama 於 09-1-8 22:48 發表

數學- 73分, 卷都係唔算深, 竟然錯晒2條文字題, 激C, 其他大部份係CARELESS ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 11:24

你返而我個女話數學深, 而中文亞女都取8x,如果唔係女睇錯題又漏字都會有92以上...低佢死.唔睇題又漏字, 我就要勤力操數, 你就要操中, 不過此終數學都要靈活變通, 我女女都係冇得救喇.

作者: hoganmama    時間: 09-1-9 11:30

我仔之前test or exam d 排句and重組句子係ok gar, 今次唔知搞咩 唔通真係要做多d課外練習

中造80分, 淨係漏標點符號&d字寫得唔好都扣左好多分

數學我仔係衰d careless mistake
原帖由 kt8001 於 09-1-9 11:24 發表
你返而我個女話數學深, 而中文亞女都取8x,如果唔係女睇錯題又漏字都會有92以上...低佢死.唔睇題又漏字, 我就要勤力操數, 你就要操中, 不過此終數學都要靈活變通, 我女女都係冇得救喇.
...

作者: yymother    時間: 09-1-9 12:19

你地有冇小朋友係三年級,而又派咗數學卷架??
作者: kt8001    時間: 09-1-9 13:15

唔係呀, 起碼你個仔係識,不過係衰標點同字差,咁唔係中文唔得喎, 起碼理解ok就掂啦
你好似都有execrise比你個仔做, 你還要加碼嗎?
我就只星期六日, 呢兩日叫佢中英數常做每樣做3頁就算. 我都唔迫佢, 同時我已好多課外活動都cut灑, 做功課都做到死下死下, 你呢? 你再有冇再參加咩活動.
都唔知係咪男仔d字係差d, 我個仔d字都係龍飛鳳舞.

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 11:30 發表
我仔之前test or exam d 排句and重組句子係ok gar, 今次唔知搞咩 唔通真係要做多d課外練習

中造80分, 淨係漏標點符號&d字寫得唔好都扣左好多分

數學我仔係衰d careless mistake:badfeel ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 13:21

yymother
我地大多數都係p.1~2 多.
你還1 份都未派嗎? 點解會咁遲? 我諗小一,二都派了,冇理由p.3 會唔派, 我覺得校唔會唔派, 因如唔派一定好多家長嘈到拆天. 校此終醜婦終雖見家翁. 佢都唔想有人數佢不是.
原帖由 yymother 於 09-1-9 12:19 發表

作者: beywat496    時間: 09-1-9 13:30

小三 一早就派咗卷比小朋友睇咗啦。  佢地應知分數。

原帖由 yymother 於 09-1-9 12:19 發表

作者: beywat496    時間: 09-1-9 13:44

kt8001,

恭喜你, 你個囡令到你咁開心, 如我囡好似你囡咁好就好啦。

你有無睇到 P1 份 Maths 卷, 簡直同去年係兩馬事。

我 c9 一路卷, 一路拍枱, 一路話【有無攪錯 ?  小一咁雕轉 , 咁陰濕, 大人都要唸一唸 】

作者: lky2008    時間: 09-1-9 13:50

我女係P3,但MATHS卷未派,不過我知我女唔合格!

平時做的worksheet都好深(陰濕)架!
作者: kt8001    時間: 09-1-9 14:18

lky,
係度又見到你喎. 點解你唔打電問下校咁耐未派的原因.起碼得個知字.
原帖由 lky2008 於 09-1-9 13:50 發表

我女係P3,但MATHS卷未派,不過我知我女唔合格!

平時做的worksheet都好深(陰濕)架!

作者: kt8001    時間: 09-1-9 14:23

beywat,
我地還未派英數常.我昨晚血壓急升,唔應扣的比人扣.你話佢唔識都情有可原,但係識而比人扣了字醜陋分就唔低. 衰豬

原帖由 beywat496 於 09-1-9 13:44 發表
kt8001,

恭喜你, 你個囡令到你咁開心, 如我囡好似你囡咁好就好啦。

你有無睇到 P1 份 Maths 卷, 簡直同去年係兩馬事。

我 c9 一路卷, 一路拍枱, 一路話【有無攪錯 ?  小一咁雕轉 , 咁陰濕, 大人都要唸一唸 】 ...

作者: lky2008    時間: 09-1-9 14:25

原帖由 kt8001 於 09-1-9 14:18 發表
lky,
係度又見到你喎. 點解你唔打電問下校咁耐未派的原因.起碼得個知字.

我又唔急喎!都知唔合格啦!睇左卷都係知佢錯既係careless mistakes丫?唔溫書丫?定份卷太深?我估都係幾方面啦!
琴日CLASS TEACHER都講左話成績表整起喇!未print咋!
作者: yymother    時間: 09-1-9 14:26

尋日派咗喇~不過只係得數學未派囉~數學科既卷係咪有問題呢?我個女竟然唔合格 佢話佢個班都只得幾個合格咋!但係又冇派卷返黎....
P.3既中文今次都好深呀, 由其是閱讀理解個PART, 大人都要諗完又諗, d詞彙仲深, 根本有d佢地都唔明,你話咁點理解到吖

原帖由 kt8001 於 09-1-9 13:21 發表
yymother
我地大多數都係p.1~2 多.
你還1 份都未派嗎? 點解會咁遲? 我諗小一,二都派了,冇理由p.3 會唔派, 我覺得校唔會唔派, 因如唔派一定好多家長嘈到拆天. 校此終醜婦終雖見家翁. 佢都唔想有人數佢不是.
...

作者: hoganmama    時間: 09-1-9 14:26

我平時係無比亞仔做gar, test or exam之前先做, 臨急抱佛腳

課外活動就學英文, 普通話&跆拳, 無la
原帖由 kt8001 於 09-1-9 13:15 發表
唔係呀, 起碼你個仔係識,不過係衰標點同字差,咁唔係中文唔得喎, 起碼理解ok就掂啦
你好似都有execrise比你個仔做, 你還要加碼嗎?
我就只星期六日, 呢兩日叫佢中英數常做每樣做3頁就算. 我都唔迫佢, 同時我已好多課外 ...

作者: lky2008    時間: 09-1-9 14:33

同大家分享吓:

早排我女(P3),做Maths功課,有條係問:
一個4位數除13,咁最大的餘數係幾多?
(a) 11 (b) 12 (c) 13 (d)14 (e) 15
我女係未教4位除數架!
另一條:
X先生買左一檯4櫈,一張檯係$1334(唔記得實數,但一定係4位數),4張櫈係比一張檯貴$2114。X先生俾哂$之後,還餘下$1688。問X先生原有幾多$??

再來:
陳太太要買一電腦和一TV,TV係$16588,電腦係$17999,陳太太俾左4680訂金,餘下1212,請問陳太太原有幾多$???

作者: lky2008    時間: 09-1-9 14:34

原帖由 yymother 於 09-1-9 14:26 發表
尋日派咗喇~不過只係得數學未派囉~數學科既卷係咪有問題呢?我個女竟然唔合格 佢話佢個班都只得幾個合格咋!但係又冇派卷返黎....
P.3既中文今次都好深呀, 由其是閱讀理解個PART, 大人都要諗完又諗, d詞彙仲深,  ...

我女讀新果間,今次份卷唔深喎!不過我女好多careless mistakes,加埋重組句子錯得犀利,failed.
作者: kt8001    時間: 09-1-9 14:53

你講得好好笑. 

原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:25 發表

我又唔急喎!都知唔合格啦!睇左卷都係知佢錯既係careless mistakes丫?唔溫書丫?定份卷太深?我估都係幾方面啦!
琴日CLASS TEACHER都講左話成績表整起喇!未print咋! ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 14:55

嘩你重有學呀, 我好多都冇了, 都冇咩時間.都幾好呀, 男仔來說臨急都考得唔錯都幾叻呀.
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 14:26 發表
我平時係無比亞仔做gar, test or exam之前先做, 臨急抱佛腳

課外活動就學英文, 普通話&跆拳, 無la  

作者: 龍舌蘭    時間: 09-1-9 14:56

隔離台, 過來搭咀...
你地學校教得好深, 分數少都唔係大問題,反而訓練到d學生早d面對挫折感, 等d學生唔好轉校, 升中成績, 當然一流啦. (純-估估下的陰謀論)
作者: kt8001    時間: 09-1-9 14:57

好攪笑現在呢個top用來談論數學出題考家長...哈正!
原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:33 發表
同大家分享吓:

(a) 11 (b) 12 (c) 13 (d)14 (e) 15
我女係未教4位除數架!
另一條:
X先生買左一檯4櫈,一張檯係$1334(唔記得實數,但一定係4位數),4張櫈係比一 ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:09

咦!你都過來傾,你都講得有道理,我有個朋友是讀樂天,現升了聖保中,佢話強哥出來的學生數學係連接到聖保,所以佢的同學是應付到,而要好努力追,所以早d比佢適應都是正確.

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-9 14:56 發表
你地學校教得好深, 分數少都唔係大問題,反而訓練到d學生早d面對挫折感, 等d學生唔好轉校, 升中成績, 當然一流啦. (純-估估下的陰謀論) ...

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:09

吓 ~~~~
成績表整起喇, 我仲唸住要求老師重考 wor ~

咁點算呀, 大鑊, 成長表 D 晒, 呢次好鬼醜呀, 顏面無全。

請問呢度有無教長或路師睇到幫下忙, 問下學校拉 curve ..... 得唔得, 可唔可以呀 ?

原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:25 發表

琴日CLASS TEACHER都講左話成績表整起喇!未print

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:13

你咪玩野啦, 你咪教長囉.我就唔信你個女會咁bad.
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:09 發表
吓 ~~~~
成績表整起喇, 我仲唸住要求老師重考 wor ~

咁點算呀, 大鑊, 成長表 D 晒, 呢次好鬼醜呀, 顏面無全。

請問呢度有無教長或路師睇到幫下忙, 問下學校拉 curve ..... 得唔得, 可唔可以呀 ?

...

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:13

嘩 !!!,

仲有無呀, 好激呀, 好玩呀。

小三就咁樣, 咁小四我真係無眼睇啦。

原帖由 lky2008 於 09-1-9 14:33 發表
我女係未教4位除數架!
另一條:
X先生買左一檯4櫈,一張檯係$1334(唔記得實數,但一定係4位數),4張櫈係比一張檯貴$2114。X先生俾哂$之後,還餘下$1688。問X先生原有幾多$??

再來:
陳太太要買一電腦和一TV,TV係$16588,電腦係$17999,陳太太俾左4680訂金,餘下1212,請問陳太太原有幾多$???

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:16

我老公又係咁講, 等d學生轉唔到校

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-9 14:56 發表
你地學校教得好深, 分數少都唔係大問題,反而訓練到d學生早d面對挫折感, 等d學生唔好轉校, 升中成績, 當然一流啦. (純-估估下的陰謀論) ...

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:18

:tongue: :tongue: :tongue:

原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:13 發表
你咪玩野啦, 你咪教長囉.我就唔信你個女會咁bad.

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:18

連續幾個top都講數題比家長試, 我就自問數學白痴.所以連我個女都係.所以我見到計了都唔敢答, 費事又比beywat串.....哈哈

原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:13 發表
嘩 !!!,

仲有無呀, 好激呀, 好玩呀。

小三就咁樣, 咁小四我真係無眼睇啦。

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:22

邊個敢串我地kt8001姐, 我 佢。

唔攪咁多大肚D 就唔洗比人串攞。:tongue: :tongue: :tongue:

原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:18 發表
連續幾個top都講數題比家長試, 我就自問數學白痴.所以連我個女都係.所以我見到計了都唔敢答, 費事又比beywat串.....哈哈

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:24

不如叫亞樓主 Salina_Andy 改翻正個 topic 名, 叫咩好 ?
作者: hoganmama    時間: 09-1-9 15:30

我唔明??
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:16 發表
我老公又係咁講, 等d學生轉唔到校

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:30

頭先在另一個 topic 見到
My7223 post 小一問題
我女(小一)學校有條"挑戰題"如下:
(剛學每5個1數)
小玲有1袋代幣, 玩完淨番26個, 如果原有的代幣可以每5個1數而沒有餘數, 她之前最少玩了多少個代幣?

我本人完全唔明佢問咩 ?
作者: hoganmama    時間: 09-1-9 15:33

普通話唔學唔得呢.... 而家中文用普通話教, 如果普通話聽唔明, 上中文堂點算

英文就因為要學phonics & oral & listening, 學左之後, 對答真係好左好多bor, 唔cut得

我想我仔學奧數, but無人幫我帶佢出旺角學, 遲d睇下點

跆拳投資左好多$ (uniform, 考帶...) 我同亞仔講, 無黑帶都唔駛旨意停
原帖由 kt8001 於 09-1-9 14:55 發表
嘩你重有學呀, 我好多都冇了, 都冇咩時間.都幾好呀, 男仔來說臨急都考得唔錯都幾叻呀.

作者: hoganmama    時間: 09-1-9 15:34

answer is 4, 每5個一數而無餘數, 26後最近5倍數係30, 即佢最小玩左4個代幣
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:30 發表
(剛學每5個1數)
小玲有1袋代幣, 玩完淨番26個, 如果原有的代幣可以每5個1數而沒有餘數, 她之前最少玩了多少個代幣?

我本人完全 ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:38

你又錯喇, 係大肚b呀! 因呢個b字我個仔係幼稚園時,時時都取大肚婆,咁我咪時時記住囉.

〔quote]原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:22 發表
邊個敢串我地kt8001姐, 我 佢。

唔攪咁多大肚D 就唔洗比人串攞。:tongue: :tongue: :tongue:

[/quote]
作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:43

好喎, 又講下第二d, 咁我地又有話題傾....版主,現身傾傾啦! 我地好多謝你出現, 強哥的大奶二奶三奶.....出灑來...勁.繼續呀.正!

原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:24 發表
不如叫亞樓主 Salina_Andy 改翻正個 topic 名, 叫咩好 ?

作者: beywat496    時間: 09-1-9 15:44

kt800- 1 姐 ,
最終都要衰多次係你手上。
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

好啦, 接放學, 返工開工啦, 唔玩啦。
bye - bye !!!!

原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:38 發表
你又錯喇, 係大肚b呀! 因呢個b字我個仔係幼稚園時,時時都取大肚婆,咁我咪時時記住囉.

〔quote]原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:22 發表
邊個敢串我地kt8001姐, 我 ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:45

話時話我都睇過, 我數學白痴不過我都想知. 麻煩你問了你c6之後話我聽果答案
原帖由 beywat496 於 09-1-9 15:30 發表
(剛學每5個1數)

我本人完全 ...

作者: hoganmama    時間: 09-1-9 15:50

我咪答左lor
原帖由 kt8001 於 09-1-9 15:45 發表
話時話我都睇過, 我數學白痴不過我都想知. 麻煩你問了你c6之後話我聽果答案

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:51

嘩你個仔好勁呀! 不過你條水喉都好勁呀!
我現在只有一星期補兩次習,和星期六國語. 之後咩都無. 之前兩個都有學空手道但係佢地都冇興趣所以cut了, 而琴亞女又話好多功課,想用多d時間來做功課和溫習, 所以我都冇迫佢.
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:33 發表
普通話唔學唔得呢.... 而家中文用普通話教, 如果普通話聽唔明, 上中文堂點算

英文就因為要學phonics & oral & listening, 學左之後, 對答真係好左好多bor, 唔cut得

我想我仔學奧數, but無人幫我帶佢出旺角學, 遲d ...

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:53

下~ 你係另一版答了. 所以話你個仔有你的遺傳. 等我去睇下先.
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:50 發表
我咪答左lor  

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:57

嘩! 你好勁呀!

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:34 發表
answer is 4, 每5個一數而無餘數, 26後最近5倍數係30, 即佢最小玩左4個代幣

作者: hoganmama    時間: 09-1-9 15:58

小姐.... 呢版黎gar....
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:34 發表

作者: kt8001    時間: 09-1-9 15:59

哈! 我睇到啦!thank you!
原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:58 發表

作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-9 21:57

我地都收到部份卷, 不過未見數學卷,希望下過星期快d派. 好心急呀!
作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-9 22:04

我都覺得學phonics好有用,起碼串字無咁勞氣.  比較容易串熟.  

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:33 發表

我想我仔學奧數, but無人幫我帶佢出旺角學, 遲d ...

作者: HappyHappyMa    時間: 09-1-9 22:18

我唸係個個張成績表咁難睇,想轉校都冇人收,個個乖乖地留低. 唯有下個學期再努力d啦:D

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:30 發表
我唔明??

作者: hoganmama    時間: 09-1-10 10:02

OIC

係AR, PHONICS 都有D 用GAR, 起碼串字無咁勞氣
原帖由 HappyHappyMa 於 09-1-9 22:18 發表
我唸係個個張成績表咁難睇,想轉校都冇人收,個個乖乖地留低. 唯有下個學期再努力d啦:D

作者: tse530    時間: 09-1-10 10:46

我都教過兆强   
d學生都聰明
不過做數學轉數一定要快
轉數慢就 -->
作者: beywat496    時間: 09-1-10 11:12

你呢句真係攪笑, 再証明亞1姐係好鬼【可愛】 !!!

原帖由 hoganmama 於 09-1-9 15:58 發表

作者: beywat496    時間: 09-1-10 11:15

咁教兆強的老師是否好大壓力, 各科主任是否獨裁 ?

原帖由 tse530 於 09-1-10 10:46 發表
我都教過兆强   
d學生都聰明
不過做數學轉數一定要快
轉數慢就 -->

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5