教育王國

標題: D官又有新野攪出黎............. [打印本頁]

作者: mom5354    時間: 09-1-9 00:21     標題: D官又有新野攪出黎.............

今日新聞話2010年中學又無左中中同英中之分, 攪敢多嘢出黎,不如去番以前敢樣, 所有學校都要考入學試(筆試+面試), 唔夠quali既學生學校可以唔收, 好似無而家敢有D歧視校內英文水平唔夠既學生,要將佢地分開去中文班
作者: hogwarts    時間: 09-1-9 04:02

支持。

最好行埋教育券,得番個考試局,由市场经济行為决定學校生死。

更可简化教育官僚体制。
作者: LittleKidult    時間: 09-1-9 08:59

我都讚成, 考個公開試黎決定.
而家有抽獎成份就會有錯配問題.
作者: 88muimui    時間: 09-1-9 09:03

讚成!  我覺得最好用番升中試就最公平。

原帖由 LittleKidult 於 09-1-9 08:59 發表
我都讚成, 考個公開試黎決定.
而家有抽獎成份就會有錯配問題.

作者: mansumbb    時間: 09-1-9 09:16

I once heard people said,
'The government creates so many new policies because there are too many staff in the Education Bureau. The ratio of these staff to student is too high.  How can they keep their job if they do nothing at all.  Cut the staff of EB to half and life of students and teachers will be easier.'
作者: ccspy    時間: 09-1-9 10:55

原帖由 hogwarts 於 09-1-9 04:02 發表
支持。

最好行埋教育券,得番個考試局,由市场经济行為决定學校生死。

更可简化教育官僚体制。

非常讚成,每個學生有12張免費學券,如果留班而又要完成到中六,咁家長要補貼學費,教育局每年會少好多支出!
作者: 小鹿斑比    時間: 09-1-9 12:56

非常讚成。升中派位關師兄師姐什麼事,要用佢地D成績作準則,考入學試係最好,做人最好係靠自己。

原帖由 mom5354 於 09-1-9 00:21 發表
今日新聞話2010年中學又無左中中同英中之分, 攪敢多嘢出黎,不如去番以前敢樣, 所有學校都要考入學試(筆試+面試), 唔夠quali既學生學校可以唔收, 好似無而家敢有D歧視校內英文水平唔夠既學生,要將佢地分開去中文班 ...

作者: ccspy    時間: 09-1-9 13:34

原帖由 小鹿斑比 於 09-1-9 12:56 發表
非常讚成。升中派位關師兄師姐什麼事,要用佢地D成績作準則,考入學試係最好,做人最好係靠自己。

其實最好係所有學校自己全部招生,好似中六咁,收唔到先至報大抽獎!
作者: 漢堡飽    時間: 09-1-10 12:42

根據師兄師姊成績,我覺得幾客觀,這確實反影你小學的水平,另外,當然最重要是你子女的成績,如果自無成績,小學爭取到有幾多位都無用,所以最終都都靠自己!

而新政策只是修正以前的錯而已,無大不了,給有機會提升學生水平的學校更上一層樓,不好嗎?標籤效應?如果你自己心裡無此觀念,那有不公平的世界,那有高低呢?要注意的是一些妄護學生水平,為博校譽及少部份家長要求的學校,一定要好好監管。
作者: 尹若藍    時間: 09-1-11 18:16

原帖由 mom5354 於 09-1-9 00:21 發表
今日新聞話2010年中學又無左中中同英中之分, 攪敢多嘢出黎,不如去番以前敢樣, 所有學校都要考入學試(筆試+面試), 唔夠quali既學生學校可以唔收, 好似無而家敢有D歧視校內英文水平唔夠既學生,要將佢地分開去中文班 ...

mom5354
贊成。
作者: bkfriend    時間: 09-1-11 18:24

原帖由 漢堡飽 於 09-1-10 12:42 發表
根據師兄師姊成績,我覺得幾客觀,這確實反影你小學的水平,另外,當然最重要是你子女的成績,如果自無成績,小學爭取到有幾多位都無用,所以最終都都靠自己!

而新政策只是修正以前的錯而已,無大不了,給有機會提升學生水平的學校更上 ...

客觀?唔多覺喎, 我都支持回復升中試, 攪咁多因素出黎做乜?始終成績係靠自己, 依家咁攪法只會產生更多標籤效應, 越攪越大獲
作者: hogwarts    時間: 09-1-11 18:47

hi bkfriend,

非常同意你的意見, 我也聽了不少小六生特意考壞,或無心機考分班試的故事,因為与個人利益沒太關係。而且学年都完了,重要考什么勞什子試?俾人放暑假好唔好!

官腦袋真不是常人可以猜度。
作者: ccspy    時間: 09-1-11 18:58

原帖由 hogwarts 於 09-1-11 18:47 發表
hi bkfriend,

非常同意你的意見, 我也聽了不少小六生特意考壞,或無心機考分班試的故事,因為与個人利益沒太關係。而且学年都完了,重要考什么勞什子試?俾人放暑假好唔好!

官腦袋真不是常人可以猜度。 ...

咁就慘la,D師弟妹真係多得呢班友唔少,俾佢累死!
作者: 漢堡飽    時間: 09-1-11 22:04

特登考得差的一班,只是一些不負責任及不是band 1 的學生們。凡成績好的都應該入到唔錯的學校,我相信無一個學生敢在編班試放軟手腳,將自己俾人踩。放心啦!ccspy!
作者: EChing    時間: 09-1-12 00:03

原帖由 漢堡飽 於 09-1-11 22:04 發表
特登考得差的一班,只是一些不負責任及不是band 1 的學生們。凡成績好的都應該入到唔錯的學校,我相信無一個學生敢在編班試放軟手腳,將自己俾人踩。放心啦!ccspy! ...

兜兜轉轉, 說不定十年後又重回 升中試 之路!!

說回分班試, 你們的小朋友所讀之中學不會按 分班試成績來分班的嗎?? 哪按什麼來編班?? 似乎分班試也關乎小朋友本身吧??
作者: ccspy    時間: 09-1-12 08:32

原帖由 EChing 於 09-1-12 00:03 發表

兜兜轉轉, 說不定十年後又重回 升中試 之路!!

說回分班試, 你們的小朋友所讀之中學不會按 分班試成績來分班的嗎?? 哪按什麼來編班?? 似乎分班試也關乎小朋友本身吧?? ...

分班試通常用來編輔導班,照顧會好D。如果學生本身想入這種小班教學,咁可能會放軟手腳!
作者: hogwarts    時間: 09-1-12 08:33

同意在 normal distribution 的情況上,分班試会反映学校实力,但特登或"失手"考差就一定有。這不会是 band 2 & 3 才有的情況。Band 1 不是代表事事都勝過 band 2 & 3 學生,這个 label 衹代表在某個特定时空和條件下的学力。

分班試是個壞壞壞東西在於:

1.  分班試令原已是相對平均的一羣學生,再被细分精英及非精英,當然有学校会平均分班,但在微調後,你話 band 2 头学校的選擇会是如何?

2.  是的,根據 1. ,大部学生都会用心,而且小学為 banding 比例还会對学生多加操練,但升中前的準備,应該是這样的嗎?

如果行学劵制,家長可以从学校办学理念、自己孩子學力及性向决定考那间學校。学校也有選擇权去選学生,分班試就不會是一個全港政策了。

作者: 88muimui    時間: 09-1-12 08:34

支持!

原帖由 bkfriend 於 09-1-11 18:24 發表

客觀?唔多覺喎, 我都支持回復升中試, 攪咁多因素出黎做乜?始終成績係靠自己, 依家咁攪法只會產生更多標籤效應, 越攪越大獲

作者: bkfriend    時間: 09-1-12 15:50

攪咁多野出黎,過5關斬6將, 除左要睇自己成績又要睇其他人成績,加埋自己運氣好先可以入到心儀學校, 點知依家又分中文/英文班, 最後臨門一腳,分班試考得差一樣冇英文讀, 真可憐...
與其攪咁多野都係要考試分班,咁倒不如一次定生死回復返升中試咪重好過,起碼唔使比人影響到自己成績
其實最需要再教育既係教育局個班狗官,誤人子弟
作者: candy8    時間: 09-1-13 16:10

支持!!
作者: davidmimi    時間: 09-1-13 17:03

我都贊成回歸廿年前,攪番升中試,不過.....一定唔掂!!!

實有D麻煩家長話一試定生死,大壓力.....d議員又撈政治本錢,幫手推波助瀾,....政府就怕事...你話點改就點改.

記得幾年前,有d家長話自行面試1間太少,要求見多1間,政府咪是是旦旦任你改....結果係中學無加面試人數, band 1頭學生就兩間都有得見, band 1中以下學生就隨時兩間都無得見.
作者: ccspy    時間: 09-1-13 20:24

原帖由 davidmimi 於 09-1-13 17:03 發表
我都贊成回歸廿年前,攪番升中試,不過.....一定唔掂!!!

實有D麻煩家長話一試定生死,大壓力.....d議員又撈政治本錢,幫手推波助瀾,....政府就怕事...你話點改就點改.

記得幾年前,有d家長話自行面試1間太少,要求見多1 ...

任何政策都係順得哥情失嫂意,回歸到自己決定自己命運條氣會順D!
作者: davidmimi    時間: 09-1-13 20:51

原帖由 ccspy 於 09-1-13 20:24 發表

任何政策都係順得哥情失嫂意,回歸到自己決定自己命運條氣會順D!

初中教育,最大責任就係家長,但很多家長將失敗歸咎政府...我想勸諫家長們,縱使真的政府錯,結果都係由子女承受,還是學會適應吧.
作者: ksnghk    時間: 09-1-13 22:30

客觀

我想可能你會認為隨機號碼最客觀

原帖由 漢堡飽 於 09-1-10 12:42 發表

而新政策只是修正以前的錯而已,無大不了,給有機會提升學生水平的學校更上 ...

作者: ChiChiPaPa    時間: 09-1-14 06:13

原帖由 ksnghk 於 09-1-13 22:30 發表
客觀

我想可能你會認為隨機號碼最客觀

就算係隨機號碼,都要公開和透明,被獨立審核,才能確保客觀公正。否則就有可能像多年前平機會對升中機制的調查一樣,家長到時才會發覺可能存在不公平現像。

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢討一次,看看對反映畢業生能力的誤差有多大,並向社會及家長交代誤差的情況。這才能確保公平和公正。

公平和公正是要通過透明和監察去確保的,但學界普遍缺乏這種信念。很多政策都不願意全面公開數據,讓社會和家長去監察。
作者: davidmimi    時間: 09-1-14 11:06

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-1-14 06:13 發表

就算係隨機號碼,都要公開和透明,被獨立審核,才能確保客觀公正。否則就有可能像多年前平機會對升中機制的調查一樣,家長到時才會發覺可能存在不公平現像。

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢 ...

隨機號碼都可以公開,不過真係得個number,邊有得上訴.

至於band 1 2 3的百分比,就係學校唔想公開,又係怕標籤效應,不過係事實,若果間小學只得10% band 1位,真係搵鬼去讀咩!!!
作者: dad1234    時間: 09-1-14 12:19

剩係依道三幾個人都講唔掂數 ,重話要全部家長,學校同學生應同既方法...根本無可能,做教育局長真係頭大...
作者: ccspy    時間: 09-1-14 18:53

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-1-14 06:13 發表

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢 ...

我寫包單教育局唔敢公布隨機號碼,一出就會引起一連串上訴出現。
作者: ruby2004    時間: 09-1-15 12:12

田北辰:微調屬政治考慮
(明報)1月15日 星期四

語常會主席[url=]田北辰
[/url]表示,政府提出的中學教學語言微調方案,只是基於政治考慮,並非為學生著想。
田北辰表示,部分中學以英文教學,可能扼殺了學生的學習興趣,學生對着英文書,根本不想看。他近日就這事,不斷有8個字在腦中出現,就是:「頭痛醫腳,高分低能」。
他表示,政府的建議無助學好英文,他要求政府保留目前「中中」及「英中」的分野,並加強對教師的支援,創造學習英文的空間。
作者: LittleKidult    時間: 09-1-15 14:05

原帖由 漢堡飽 於 09-1-11 22:04 發表
特登考得差的一班,只是一些不負責任及不是band 1 的學生們。凡成績好的都應該入到唔錯的學校,我相信無一個學生敢在編班試放軟手腳,將自己俾人踩。放心啦!ccspy! ...

我個仔中學就係唔用呢個試分班既。
而小學就係考呢個試之前"要求"所有六年級生返學校操練一日!如果唔返就要家長解釋,不過我個仔咁啱又要返中學果邊,所以都冇返小學操練,我有叫過佢求其考,不過佢應該冇咁做。
作者: pcjoemama    時間: 09-1-16 22:37

原帖由 ccspy 於 09-1-14 18:53 發表

我寫包單教育局唔敢公布隨機號碼,一出就會引起一連串上訴出現。

ccspy,

十分同意你的講法,以前升中試,就係因為D家長嘈話令到D小朋友壓力大,才變為抽籤法,之後的家長又話同成績的小朋友點解佢抽到我抽唔到,於是又變....變黎變去,我相信政府係不可能全部滿足所有家長的愿望,惟有頭痛醫頭,腳痛醫腳,但如此下去,我怕政府比人再嘈多下就會腳痛醫頭...最慘就係D學子,三年兩變都唔知點適應
作者: 漢堡飽    時間: 09-1-17 12:05

到時重回精英化,又有家長覺得不公平!

只要信是電腦隨機,我認為是公平。第一組別放在一組抽,基本上無可能入到BAND 2學校,有的只是那些貪心的家長亂填而已。不關政府事。

說到底,最重要是自己的子女成績要OK,家長亦要客觀分析子女的情況,按子女的成績去選匹配的學校,一定會好的。至於微調,家長更要留意學校的動機與校風。政策是死的,人是生的,每個方案一定有好有壞,只在乎你點樣去運用它。
作者: bkfriend    時間: 09-1-17 12:50

公平又如何?現時中學畢業生成績有目共睹,簡單連一封中文or英文信都寫到一塌胡塗, 又無奮鬥心又怕辛苦,同以前既畢業生爭天共地, 近十年既教育政策真係一敗塗地
所以重回精英化, 回復舊有升中試,比多些小壓力小朋友,日後先可以係呢個社會立足,同國內既精英競爭, 依家咁既制度只會產生一批又一批溫室小花
作者: 漢堡飽    時間: 09-1-17 14:42

我不認為全部是政府的政策有關,好的學生始終都是好,差的一班一樣是差。社會的氣氛、文化、周圍的事,甚至我們家長的教導都是其中原因,我更覺得家長是最大責任,有其父必有其子,這句是不朽名言。
最大責任是我們,不是政府,大家反思一吓!
作者: davidmimi    時間: 09-1-17 22:16

原帖由 漢堡飽 於 09-1-17 14:42 發表
我不認為全部是政府的政策有關,好的學生始終都是好,差的一班一樣是差。社會的氣氛、文化、周圍的事,甚至我們家長的教導都是其中原因,我更覺得家長是最大責任,有其父必有其子,這句是不朽名言。
最大責任是我們,不是政府,大家 ...

作者: pcjoemama    時間: 09-1-17 23:12

原帖由 漢堡飽 於 09-1-17 12:05 發表
到時重回精英化,又有家長覺得不公平!

只要信是電腦隨機,我認為是公平。第一組別放在一組抽,基本上無可能入到BAND 2學校,有的只是那些貪心的家長亂填而已。不關政府事。

說到底,最重要是自己的子女成績要OK,家長亦要客觀分 ...

我認為現時的教育制度,說到底都是我們D家長種落既因,才會有現時的果,就算是電腦抽籤,亦會有家長認為不公平,唔好唔記得現時的男女混合派位,都係因為有家長覺得不公平而要求平機會加入的結果...
老實說,我比較認同精英制,由古至今人總會有分類的,係精英的始終會係,但而家既教育政策係希望人人均為精英,到時個個都係大學生的話,低下階層的工作誰去做(本人並不是看不起低下階層).
以現時情況看,清潔,裝修及建築等較辛苦的行業,香港的新一代根本不考慮入行,對比起我地以前,知道自己不是讀書的材料既話,我地的父母就會希望我地找一份正當的工作,有一份收入養活自己已經好開心啦,而家D父母事事為子女安排,希望個個成為人中龍鳳...所以就算政策點變,都永遠唔會滿足所有家長既.
作者: davidmimi    時間: 09-1-18 11:35

原帖由 pcjoemama 於 09-1-17 23:12 發表

我認為現時的教育制度,說到底都是我們D家長種落既因,才會有現時的果,就算是電腦抽籤,亦會有家長認為不公平,唔好唔記得現時的男女混合派位,都係因為有家長覺得不公平而要求平機會加入的結果...
老實說,我比較認同精 ...

很認同你的講法.

即使現在政策改變了,但我總覺得"精英"可以突破"政策"跑出來.
作者: 漢堡飽    時間: 09-1-18 22:39

同意,非常同意!

每人都要求公平,根本是多餘。你會發覺你子女的學校裡一早已有精英,一早已有被忽略的。如果全部都一視同仁,我看不出世界會有進步。

只要我們知道自己的特質,才華,唔好以為當自己是精英。就不會有那些不公平,以為是不合理的制度。
作者: UncleWill    時間: 09-1-19 00:31

作者: WYmom    時間: 09-1-19 08:25

I think the counter proposal from the schools is better:

逾400校反對微調方案
19/01/2009

【本報訊】被指會製造多重標籤的學語言「微調」方案,遭受最少代表四百多所中學的兩大學校議會攜手反對。香港中學校長會及中文中學聯會昨日發表聯合聲明,反對「微調」方案以學語言為校內分班標準及彈性班安排,並反建議將中文中學改為「雙語學校」,讓學校專業自決以分科或分時段方式,增加英語延展學課時。兩會坦言,寧願維持目前的中中、英中二分法及「上落車」機制,也不願照單全收「微調」方案。
作者: ytpeople    時間: 09-2-1 16:14

教個仔害同校師弟、師妹?
原帖由 LittleKidult 於 09-1-15 14:05 發表

我個仔中學就係唔用呢個試分班既。
而小學就係考呢個試之前"要求"所有六年級生返學校操練一日!如果唔返就要家長解釋,不過我個仔咁啱又要返中學果邊,所以都冇返小學操練,我有叫過佢求其考,不過佢應該冇咁做。 ...

作者: ytpeople    時間: 09-2-1 16:32

係啊!
原帖由 ccspy 於 09-1-11 18:58 發表

咁就慘la,D師弟妹真係多得呢班友唔少,俾佢累死!

作者: ytpeople    時間: 09-2-1 16:39

唔知幾時政府又改教育政策,所以讀直資、私立學校冇咁煩!
原帖由 bkfriend 於 09-1-12 15:50 發表
攪咁多野出黎,過5關斬6將, 除左要睇自己成績又要睇其他人成績,加埋自己運氣好先可以入到心儀學校, 點知依家又分中文/英文班, 最後臨門一腳,分班試考得差一樣冇英文讀, 真可憐...
與其攪咁多野都係要考試分班,咁倒不 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5