教育王國

標題: 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校 [打印本頁]

作者: 娜娜媽.    時間: 09-1-11 00:35     標題: 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校

如題
睇下e家d學校係咪真係咁睇lee d野
作者: lin624    時間: 09-1-12 13:14

我仔仔係
他入到co ed.... (都有考到其它學校....)
亦都無舊生  沒宗教 關係考入去的
機會人人有
只要面試當日好好把握  同埋運氣好(我始終覺得運氣相當重要)
相信大家都可以有機會入到心儀學校
作者: LIZTZE    時間: 09-1-13 13:22

原帖由 lin624 於 09-1-12 13:14 發表
我仔仔係
他入到co ed.... (都有考到其它學校....)
亦都無舊生  沒宗教 關係考入去的
機會人人有
只要面試當日好好把握  同埋運氣好(我始終覺得運氣相當重要)
相信大家都可以有機會入到心儀學校 ...

作者: 毛妹    時間: 09-1-13 13:41

老實講,我唔信咩都無做、靠面試嘅運氣就入到名校。請問各位家長有無栽培過你子女咩呢?e.g.入有名幼稚園、學英文、興趣班、係屋企train下一d知識、培養閱讀興趣…
你係唔係連呢d都無做過呢?咁,你有無寫profilio呢?裡面係唔係一張cert都無呢?如果子女面試表現好,你又有無train過佢呢?
我相信每一位想子女考入名校嘅家長都會做d嘢去增加子女成功機會。靠面試,無學嘢、無證書都入到。咁,就真係誤導人喇!
作者: Sevendwarfs    時間: 09-1-13 14:03

我絕對同意﹗尤其是講緊SPCC﹐ DBSPD or DGJS 呢類學校。我都想知道有冇人交application form時﹐係無交portfolio (或者5頁紙for DGJS)﹐最後又被取錄架﹖

原帖由 毛妹 於 09-1-13 13:41 發表
老實講,我唔信咩都無做、靠面試嘅運氣就入到名校。請問各位家長有無栽培過你子女咩呢?e.g.入有名幼稚園、學英文、興趣班、係屋企train下一d知識、培養閱讀興趣…
你係唔係連呢d都無做過呢?咁,你有無寫profilio呢?裡面係唔 ...

作者: ysnmama    時間: 09-1-13 14:10

我認為不多不少也需要點証書輔助. 多少為多, 多少為少. 每人定義不同.

有些可能真的沒有. 有些可能不想太高調令別人認為那樣催谷小朋友學那麼多, 考那麼多, 才說沒有. 又一些只是美其名是子女自己想讀的興趣班才報. 家長根本沒有催谷.

有人又真的沒太多証書也能考入名校. 一些有很多証書在手又未必能考上. 所以沒有特定答案. 但超級名校如男女拔或聖保羅男女. 如果沒有証書也能考上. 相信小朋友能力一定很高及面試時表現非常outstanding.
作者: flostangraphy    時間: 09-1-13 14:11

可能佢地仔仔本身smart, 佢地冇比壓力仔仔呢.
咁小朋友可以發揮到平日正常既表現. 冇比個場impressed. 問個句,答個句.
我都覺得咁就應該叫好表現啦.

入有名幼稚園、學英文、興趣班...
家企有錢就得架啦. 個小朋友有冇學到野, 佢係唔係對所學既野好有興趣... 唔係可以由張cert睇到.
家下D學校都講明, 除非小朋友拿公開賽證書... 如果唔係,好多都唔收profolio....
或者lin624 或者你又share 多少少?!?!!

原帖由 毛妹 於 13/1/2009 13:41 發表
你係唔係連呢d都無做過呢?咁,你有無寫profilio呢?裡面係唔 ...

作者: ysnmama    時間: 09-1-13 14:17

flostangraphy,

請指教那些學校已講明不是公開比賽/考試証書的不收?

另有公開証書當然好. 但之前聽家長分享因為學校希望家長能為子女均衡發展. 所以興趣班參與也不要看輕. 才令現今當家長及子女的那麼辛苦吧. 但我也認為有太多認受性不高的也不太有作用.

原帖由 flostangraphy 於 09-1-13 14:11 發表
可能佢地仔仔本身smart, 佢地冇比壓力仔仔呢.
咁小朋友可以發揮到平日正常既表現. 冇比個場impressed. 問個句,答個句.
我都覺得咁就應該叫好表現啦.

入有名幼稚園、學英文、興趣班...
家企有錢就得架啦. 個小朋 ...

作者: flostangraphy    時間: 09-1-13 14:28

不敢指教, but as i heard from other parents, Camoes and Diosean both don't accept portfolio.

原帖由 ysnmama 於 13/1/2009 14:17 發表
flostangraphy,

請指教那些學校已講明不是公開比賽/考試証書的不收?

另有公開証書當然好. 但之前聽家長分享因為學校希望家長能為子女均衡發展. 所以興趣班參與也不要看輕. 才令現今當家長及子女的那麼辛苦吧. 但 ...

作者: Cherishvalue    時間: 09-1-13 14:37

Portfolio is ok for DBSPD!

原帖由 flostangraphy 於 09-1-13 14:28 發表
不敢指教, but as i heard from other parents, Camoes and Diosean both don't accept portfolio.

作者: 毛妹    時間: 09-1-13 16:57

DGJS 係會收5張紙的profilo架!有d學校如宣道話唔收,但application form 都會有問孩子參加咩興趣班同有咩獎項。邊有學校唔理背景只看面試呀!講你都唔信喇!
作者: ma90a31    時間: 09-1-13 19:33

如果講~訓練小孩有禮貌叫做Train的話~
那麼 我們是有的(但~這不是本來就該教育的嗎)
他上的課外活動有游泳課 及上公文數學~~但沒有證書~在portfolio 上有提~不過沒有證據~因為證書還未拿到已需要交報名表上去)

去年~我的朋友他的孩子考上spcc
她是這麼告訴我的~他沒有做portfolio ~只交報名表上去
但搞了半天~孩子的爸爸是舊生~哥哥已經是在裡面唸的
還好之前沒信他~不用做portfolio
portfolio 是學校認識孩子的好方法
如果 妳的孩子在校成績是優良的`那麼更是要做portfolio

不過以DBS而言~學校講明了~是看當天面試~~入了第二次面試才會看portfolio 的~~

我想~為了孩子父母能做的部份 都是一定會做的
帶他坐地鐵~認識站名~也算train的話~那麼還是做吧~
這也並不僅是為了面試吧~

我覺得倒不用一直去想別人一定有上什麼興趣班等~
因為~就算沒考到~獲益的還是自己的孩子

我都聽過不少名校像寶山~等~孩子最後還是入不到spcc
那麼~~

運氣~還是重要的吧~我個人認為是

實力 +運氣~各半吧~

原帖由 毛妹 於 09-1-13 13:41 發表

作者: Sindy    時間: 09-1-14 08:27

我覺得cert同award係唔同,多証書就大機會,咪即係有錢就得?
作者: flostangraphy    時間: 09-1-14 09:43

其實都有d真... 多數去面試的小朋友都是坐平治S...
我呢d騎單車接送的, 可能未到大門改經叫我去後門...以為我送貨...
所以未必係有錢就得.... 不過冇錢應該就唔得....

原帖由 Sindy 於 14/1/2009 08:27 發表
我覺得cert同award係唔同,多証書就大機會,咪即係有錢就得?

作者: somedo    時間: 09-1-14 09:48

我覺得直接間接都有關,老實講,報左course,stimulate機會多左,多多少少,個人都會smart d,表現/常識/表達/信心/合群等各方面都會有改善,個人見識多左,面試表現係會好d,大方d,自信d,所以收機會大d。

咩都唔做(做唔等如要報course,家長自己教都係好好)又冇backgroud就收,唔係唔得,個小朋友本身要好smart lor,幾世先收到﹖

咁你話係咪即係有錢就得,老實講,有錢,多多少少資源多d,係著數d,比如請幾個外藉老師日日圍住你,英文點都唔成問題先。當然,有錢唔係咩都得,但選擇/後著一定比人多。

作者: 毛妹    時間: 09-1-14 09:52

我覺得運氣同命水都重要,只不過睇唔過眼有d朋友過份低調啫!唔關呢道d家長朋友嘅!
我有朋友囡年前入DGJS,一味話面試同運氣最重要,無咩獎,睇彩數…後來先知…佢早兩年突然信教,入聖公會洗禮…囡囡有考過英文公開試…
其實有d家長唔想其他朋友入囡囡間名校,顯得無咁巴敝,所以斷章取義地話無做嘢!將d心得收收埋埋,唔比人學!我地一班朋友當然唔信喇!估唔到呢道都有人咁講啫!
作者: somedo    時間: 09-1-14 10:01

原帖由 毛妹 於 09-1-14 09:52 發表
我覺得運氣同命水都重要,只不過睇唔過眼有d朋友過份低調啫!唔關呢道d家長朋友嘅!
我有朋友囡年前入DGJS,一味話面試同運氣最重要,無咩獎,睇彩數…後來先知…佢早兩年突然信教,入聖公會洗禮…囡囡有考過英文公開試…
其實有d ...

會唔會大家對"做野"既定義唔同,有人覺得有張cert仔叫做野,有人覺得要攞公開獎先叫做野,我就覺得,自己train都叫做左野gala。
作者: ysnmama    時間: 09-1-14 10:48

其實人家整個步署計劃由頭到尾一樣跟著做. 出來的結果未必一定相同. 但真的很多人不願分享. 可能競爭太大. 人又總是自私的. 所以很多人只輕輕帶過. 甚至說沒有.

若只是要填寫興趣班資料. 又說沒証明也可. 但面試時小朋友也可能被問及. 若沒上過. 小朋友會答不出. 小朋友一定不會說謊.

若以超級名校計, 我信實力(家庭及學生)+運氣. 兩者不能缺一的.

原帖由 毛妹 於 09-1-14 09:52 發表
其實有d ...

作者: 毛妹    時間: 09-1-14 16:29

我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦!
作者: Sindy    時間: 09-1-14 16:36

原帖由 毛妹 於 09-1-14 16:29 發表
我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

唔認同唔比睇電視,參加公文數,學劍戟係入名校既方程式
作者: goodmama2003    時間: 09-1-14 16:41

作者: 娜娜媽.    時間: 09-1-14 17:21

其實我係想問, 唔計自己教仔女, 但又冇學野(外面果d), 有幾多小朋友真係入到law

其實在bk交談, 大家都唔認識, 點解都要收收埋埋??????
作者: babygarden    時間: 09-1-14 17:22

我很同意一些家長的意見,事實上那些名校收一些學生,或多或小都希望了解多些學生的背景,所以最直接就是從家長提供之portfolio 作了解。
其實要考入名校,其中部署、訓練、孩子面試表現和運氣都是很重要。
課外興趣班不需要太多,只要重點培訓一些便可,例如:音樂藝術、游泳和語言,同時還要報考一些公開比賽,至於成績方面不一定要名列三甲,只要成績優異便可作日後報名之用。
本人之孩子亦報考了一些公開賽,雖未能獲獎,但成績優異,因此考取了數間直資和私立小學 (包括DBS),唯獨是SPCC未能獲取錄(因為未有遞交公開賽成績),所以我相信,學校只單較面試表現而不參考學生 portfolio之資料便取錄學生是不實際的。
還有很多家長都以 SPCC 為首選,那麼家長們便要做定功夫,千萬不要這麼單純,以為學校單看面試表現來作收生準則,因為就以我和我的朋友今年報考之經驗,每批考生之面試態度都是有很大的分別,有些很熱情而有些很冷酷,心水清的家長試想想,如果學校預先沒有參考學生資料,為何會有這樣的分別,雖然有些家長總會說沒有這樣的事,但事實又是如此 (當然總有少數是例外) 。
所以最後嗰句,如要考入名校,一定要做足準備才能與人一拼。
作者: Opus599    時間: 09-1-14 18:02

原帖由 babygarden 於 09-1-14 17:22 發表
我很同意一些家長的意見,事實上那些名校收一些學生,或多或小都希望了解多些學生的背景,所以最直接就是從家長提供之portfolio 作了解。
其實要考入名校,其中部署、訓練、孩子面試表現和運氣都是很重要。
課外興趣班不需要 ...

很同意你的見解。

我今年沒有為小朋友考SPCC,除了地點離自己家太遠,學費又有點貴之外,本身就一早已經知道彼此都不是對方的「那杯茶」。

但聽了鄰居的面試後分享,又有點後悔自己沒有去,她說看盡人生百態喎!真想見識見識。

有時我覺得,考入一間學校去讀書,同搵一個對像都有點相似 -- 竹門對竹門,木門對木門。有時對方「太標青」,會否壓力大了點。
作者: 毛妹    時間: 09-1-14 18:06

我唔係話呢d係方程式,叫大家效法。只不過係例子啫。名校學生嘅父母都會做d嘢想增加子女入讀機會,我其實係想佢地老老實實分享下心得。唔想講嘢就唔講囉,唔好話只靠運氣。好簡單,一d嘢都無做又入名校嘅請報上名來,我就信喇!
原帖由 Sindy 於 09-1-14 16:36 發表

唔認同唔比睇電視,參加公文數,學劍戟係入名校既方程式

作者: ma90a31    時間: 09-1-14 18:29

其實~到此為止~沒有一位媽媽只寫~說~只靠運氣的吧~

大家的意思是說~
就算是準備了很多~~還是要加上運氣~
因為~還是有準備很多的那些家長~~他的孩子是一間都沒考上呀`

我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

作者: ma90a31    時間: 09-1-14 18:58

娜娜媽.  請收PM

原帖由 娜娜媽. 於 09-1-14 17:21 發表
其實我係想問, 唔計自己教仔女, 但又冇學野(外面果d), 有幾多小朋友真係入到law

其實在bk交談, 大家都唔認識, 點解都要收收埋埋??????

作者: 娜娜媽.    時間: 09-1-14 19:20

多謝你回覆呀~~~~~

其實我係想收 集多d大家的意見.我女09年先讀k1, 想睇下有d咩準備law. 我想幫我女報直資和私小(靠派位, 死得, 我係冇背景人士), 但我又唔想迫佢學lee學路(如果佢鍾意果d, 我又冇咩所為)攪到佢好似好辛苦咁

不過, e家做mama都真係攪盡腦汁
原帖由 ma90a31 於 09-1-14 18:58 發表
娜娜媽.  請收PM

作者: flostangraphy    時間: 09-1-14 19:47     標題: 名校中三女生墮樓亡 疑學業問題困擾

http://hk.news.yahoo.com/article/090106/4/a305.html

其實有時我都奇怪,係小朋友本身就想讀名校.... 定係我地d家長想讀名校....?!?!!
"最後嗰句,如要考入名校,一定要做足準備"是真的....

作者: 娜娜媽.    時間: 09-1-14 19:50

小朋友都唔識咩學校打咩學校

你LEE個問題~~~~~~~~~~
原帖由 flostangraphy 於 09-1-14 19:47 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/090106/4/a305.html

其實有時我都奇怪,係小朋友本身就想讀名校.... 定係我地d家長想讀名校....?!?!!

mouth:" />

作者: ma90a31    時間: 09-1-14 20:01

不客氣~

我小女兒也是今年9月K1

還有很多時間的~

我開始緊張~都是K2下學期~才搞清楚是怎麼一回事~

原帖由 娜娜媽. 於 09-1-14 19:20 發表
多謝你回覆呀~~~~~

其實我係想收 集多d大家的意見.我女09年先讀k1, 想睇下有d咩準備law. 我想幫我女報直資和私小(靠派位, 死得, 我係冇背景人士), 但我又唔想迫佢學lee學路(如果佢鍾意果d, 我又冇咩所為)攪到佢好似 ...

作者: flostangraphy    時間: 09-1-14 20:03

對呀!!! that why we are here to know more about the school, to make the right choice for my kid... but sometime, i see parents are too focus on the process how to get in, and finally forget the essential element.... the school life of our child....

原帖由 娜娜媽. 於 14/1/2009 19:50 發表
小朋友都唔識咩學校打咩學校

你LEE個問題~~~~~~~~~~

作者: Sindy    時間: 09-1-14 20:12

原帖由 毛妹 於 09-1-14 18:06 發表
我唔係話呢d係方程式,叫大家效法。只不過係例子啫。名校學生嘅父母都會做d嘢想增加子女入讀機會,我其實係想佢地老老實實分享下心得。唔想講嘢就唔講囉,唔好話只靠運氣。好簡單,一d嘢都無做又入名校嘅請報上名來,我就信喇! ...

如果上英文補習班,學下音樂,其他自己教,都叫有做準備,咁我都叫有,但不過相比起d人,日又公文,夜又跳舞,學幾種外語,出水能跳,入水能游,我真係幾小兒科,我覺得樣樣都應適可而止,唔係上得多呢d野,就穩操勝券囉
p.s.我女係小二插班,亦都唔係插咩超級名校
作者: cfpa    時間: 09-1-15 01:24

you are quite right. It is no free lunch. the competition already started at kindergarten.
作者: 冰紫嫣    時間: 09-1-15 09:42

我想問一下,除了小朋友外面的公開考試,你們還會準備什麼?會怎樣寫個portfolio ?

作者: Cherishvalue    時間: 09-1-15 10:01

Just my own opinion only:-

I divided the portfolio into the following sections:

Academic
Sports
Music
Community service
Reading habit

With photos and certificates (if any) as supporting documents.

原帖由 冰紫嫣 於 09-1-15 09:42 發表
我想問一下,除了小朋友外面的公開考試,你們還會準備什麼?會怎樣寫個portfolio ?

作者: Charlotte_mom    時間: 09-1-15 10:51

呢個又返返問題起點 如果無栽培, 可以寫咩落去? 一家人去公園玩? 親子愛牙?
唔好話attach成績表tim啦, 好多幼稚園連試都唔駛考....咁讀無測考幼稚園, 又係咪等於唔栽培?
原帖由 冰紫嫣 於 09-1-15 09:42 AM 發表

作者: 范莉莎    時間: 09-1-15 12:21

其實現今香港地,小朋友話無學課外活動你都唔會信啦 (我把范圍縮至幼稚園生咁話啦).  唔好話target名校,even私小直資或已經諗定選政府的學校的(我講緊有能力support課外活動的家庭)都會俾小朋友學野.  我真係未聽過小朋友無課外活動,無的都係好少好少.再者,現今學野真係好方便,唔好講口碑好定唔好的中心.

講返個題目,人地問冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書據我理解問題即係都有學野,D Cert.
咁那個lin624話自己都係,佢都無話自己一D野都無做.

聲名在先,我唔認識那個lin624只不過想表達一下意見.
人地都走出來分享下,搞搞下人都唔知去左邊度,試問 仲有邊個仲敢走出來分享呢?

作者: 毛妹    時間: 09-1-15 12:22

portfolio 要有resume,成績表、課外活動資料、洗禮紙等,都係顯示孩子長處比校長睇的。要得到獎項,唔係K2先參加,最好K1至K2就開始,小朋友就會越有進步。其實裁培都唔駛操到小朋友好辛苦,慢慢黎佢就會有興趣。除非你要入超級名校先至要勁操。
作者: 毛妹    時間: 09-1-15 12:39

Hehe,大家黎得呢度,就盡訴心中情啫!只要唔係人身攻擊,千祈唔好有hard feeling 呀!有咩得罪,有怪莫怪呀!

可能我識d朋友比較口密,口口聲聲話無咩心得分享~只靠運氣~攪咗大半年~先知佢有入教、有考試、仲係由K1開始部署…攪到我好心淡,對於d肯分享又講一半嘅人無咩好感。

我睇 lin624 應該係有報嘢學、有cert嘅,而版主就係想人地分享下報咩學,得咩cert?如果有,就唔好話無。咁會令人誤信唔駛部署就入到名校!Sorry 得罪 lin624!
作者: lin624    時間: 09-1-15 12:47

多謝妳呀

其實之前我講唔清楚。大家有D誤會
宗教分。舊生關係 但並無講我唔做portfolio 唷!
大家都有交portfolio..點解我晤交。之前都有媽咪話.做portfolio 係俾學校多D了解小朋友的好方式!
如果問我有為面試~而俾小朋友學課外活動....講真...咁就就真係喔!不係為面試去學囉!但我仔仔有學游水(但都係證書)...同埋去參加海洋公園的暑期學堂~(有證書)...另外就係學校D獎~K1K2都有~我仔仔幼稚園成績好好....(所以兩年都有得到獎~)~
(係呀!被估到了.....親子愛牙...我都有交.... .)
除了以上...其他.什麼都

我都不信依家大家都生的咁少..會不俾小朋友上課外活動....(係多....少的問題)

所以..對我來講..運氣.係必要既..
除了一半是小朋友...另一半就係靠命水囉~
你問我有冇背景.....冇.真係冇
我發誓.....我只係住唐樓啊.....

舊年.....我都係bk上問大家...我都不信竟然會有證書冇野學...會有名校收...
但是...事實證明....真係有....

過來人的身份講..
緊張是必然的.
但係真係不由得我地緊張喔
小朋友真係好難控制
我都聽到好多小朋友入到裡面..
打人 鬧人 吵 哭..什麼都有..
不通D家長冇教嗎...唔會既....係唔係??

我都相信 實力+運氣=心水學校
(缺一不可)

原帖由 范莉莎 於 09-1-15 12:21 發表
其實現今香港地,小朋友話無學課外活動你都唔會信啦 (我把范圍縮至幼稚園生咁話啦).  唔好話target名校,even私小直資或已經諗定選政府的學校的(我講緊有能力support課外活動的家庭)都會俾小朋友學野.  我真係未聽過小 ...

作者: lin624    時間: 09-1-15 13:51

其實 我從來冇講過只有靠運氣考上
只是單就題目而講
我真係冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書,
而考到大家爭住入既名校
所以 我願意講出來俾大家知道
每個小朋友 都係會有可能考上也許是諸多家長夢想既學校
我的原意係好既..
(我都不想被人串.... )
不過 唔緊要 我知道大家係緊張自己的小朋友的
但我相信等到你既小朋友考完試 .大家就會明白我所講既
(因為舊年..我都係不信 )

作者: cemily    時間: 09-1-15 14:17

That's exactly what I put in my son's portfolio. Photos of the whole family going hiking, cycling, playing football and volunteer work such as visiting the aged. Of course I inserted a few photos of him playing the piano and taking part in a swimming competition.

But I do believe the schools do appreciate that despite I work, I spend a lot of my time with my son and being his teacher. Afterall, mothers are the best teachers.

Rgds

e

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-15 10:51 發表
呢個又返返問題起點 如果無栽培, 可以寫咩落去? 一家人去公園玩? 親子愛牙?
唔好話attach成績表tim啦, 好多幼稚園連試都唔駛考....咁讀無測考幼稚園, 又係咪等於唔栽培?
...

作者: 毛妹    時間: 09-1-15 15:09

Sorry,無意冒犯!請問你孩子讀咩幼稚園?

呢個係關鍵。因為有d幼稚園e.g. 聖公會、根德園、St. Cat.、基督堂等都極受名校歡迎,如果加上有出色成績表,取錄機會大d。根德園今年有唔少人已成功被名校取錄,佢地父母之所以比孩子入根德園,因為知道佢程度深,受小學歡迎(當然有d唔係)。你呢?可以分享嗎?講真句,無心串人的。

原帖由 lin624 於 09-1-15 13:51 發表
其實 我從來冇講過只有靠運氣考上
只是單就題目而講
我真係冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書,
而考到大家爭住入既名校
所以 我願意講出來俾大家知道
每個小朋友 都係會有可能考上也許是諸多家長夢想既學校
我的原意係 ...

作者: Cherishvalue    時間: 09-1-15 15:26

(係呀!被估到了.....親子愛牙...我都有交.... .)

I forgot to put in this ya!  
作者: lin624    時間: 09-1-15 16:03

毛妹妳收pm呀!

無所謂
我都話唔緊要了!
我知大家都係為自己的小朋友
始終我都係過來人

原帖由 毛妹 於 09-1-15 15:09 發表
Sorry,無意冒犯!請問你孩子讀咩幼稚園?

呢個係關鍵。因為有d幼稚園e.g. 聖公會、根德園、St. Cat.、基督堂等都極受名校歡迎,如果加上有出色成績表,取錄機會大d。根德園今年有唔少人已成功被名校取錄,佢地父母之所以比孩 ...

作者: Lovely-Iman    時間: 09-1-15 17:36

唉!現今做父母真係小D精力、心力都真係唔惦
作者: milkylok    時間: 09-1-15 18:22

The speed of my Chinese input is very low, so I would like to express in English.

I don't know whether the school of my son & daughter are 名校 or not, but they got accepted from waiting list by dream school.  I did not arrange academic course for them when they studying kindergarten because I think they are too young & they should enjoy their life & to build up their interest in learning at that time , they just take the ballet course & "just for fun" courses organisaiton by kindergarten.

When I apply primary schhol for them, I did not submit portfolio to show the courses taken (since they don't have).  I just submit the school assessment reports which shown the strength & personality of my children.

Since they are on the waiting list, so the principle of the kindergarten & I wrote a letter to the school respectively to show my sincerely.

My children were study in "public estate's kindergarten" only.

I think  the most important is that you show your sincere to the dream school.
作者: flostangraphy    時間: 09-1-15 19:57

dear all,
more i read... more i concern....
my elder son is in K2, so me and my wife start looking around a suitable primary school for him!!
without knowing a lot about primary school in hong kong...
would you mind to mention how many 名校 in hong kong and kowloon?!?! and name which ones are 名校 ?!?!
thanks a lot in advance!!
作者: flostangraphy    時間: 09-1-15 20:01

yes, you are right... i'm already exhausted.... and the battle has not yet begin....

原帖由 Lovely-Iman 於 15/1/2009 17:36 發表
唉!現今做父母真係小D精力、心力都真係唔惦

作者: BBR    時間: 09-1-15 20:08

我個女都無咩証書,得學英文同一D暑期活動証書,但都有6間學校收左.
作者: sammam    時間: 09-1-16 00:16

我個囝囝只有英文phonics証書, 可能是大囝(repeat 1年K3), 除了沙田區2間小學外, 其餘5間全部都收咗.

原帖由 BBR 於 09-1-15 20:08 發表
我個女都無咩証書,得學英文同一D暑期活動証書,但都有6間學校收左.

作者: 娜娜媽.    時間: 09-1-16 00:23

可唔可以透露考左邊d school?????
作者: 毛妹    時間: 09-1-16 12:51

見到咁人多咩都無就入到超級名校,可能我以前想法係錯嘅!Sorry!
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩?
作者: ma90a31    時間: 09-1-16 13:08

我覺得哩
有時不要太執著一些問題上

好好面對自己心裡的真正想法~
幫孩子的忙~幫孩子報名~選妳認為對他好的學校
做好家長該做的那部份~
孩子考不考的上~真的靠他自己
阿媽的部份能做到多少~就多少~
我都這樣告訴自己~~我盡力了~~將來他怨不得我的~
因為~媽咪樣樣都做夠了~

我幫孩子選學校~也只有這次能幫的上忙~
將來~要升中學了`
我們還能幫的了多少~是不是??

到時是他自己選學校~自己做檔案~自己去面試了~不是嗎

原帖由 毛妹 於 09-1-16 12:51 發表
見到咁人多咩都無就入到超級名校,可能我以前想法係錯嘅!Sorry!
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩? ...

作者: babygarden    時間: 09-1-16 13:30

其實各位家長報名參加小一入學這個遊戲,大部份都沒有十足把握,因為遊戲的主人是學校,而遊戲規則又是學校定下的,每年的準則不同,所以我們家長只要自小培養好孩子的品行和視野,我相信這些基本的條件,每間學校都樂意接受的。
作者: lin624    時間: 09-1-16 13:36

你說的很好,這也是我想說的.
原帖由 babygarden 於 09-1-16 13:30 發表
其實各位家長報名參加小一入學這個遊戲,大部份都沒有十足把握,因為遊戲的主人是學校,而遊戲規則又是學校定下的,每年的準則不同,所以我們家長只要自小培養好孩子的品行和視野,我相信這些基本的條件,每間學校都樂意接受的。 ...

作者: davidmimi    時間: 09-1-16 13:52

我個女已經係中學生,學校有直屬小學,係傳統女名校.

我個人覺得,小學揀家長多過揀小朋友的,曾經見過1間直資,校長負責見父母,老師見小朋友,而且小朋友還是group見,4個人1組,亞女同我講,都無問野,剩係玩,反而校長單對單見,仲問了很多關於教導/裁培子女的問題.

事後我想想,其實揀家長穩陣過揀小朋友,得個4-5歲人仔,白紙一張,校方未必看得出小朋友將來的成就,但若知道父母是用心裁培,校方的教導肯定是事半功倍的.

如果小學真係揀家長,最理想組合應該係爸爸係公務員,媽媽為家庭主婦,我係這個組合,如果老公唔係公務員,起碼都認自己係家庭主婦,最好唔好話係賓賓湊小朋友.

而升中面試,因小朋友已成型,校方只會考慮小朋友的因素,父母便會是次要了.

作者: Sindy    時間: 09-1-16 14:01

原帖由 毛妹 於 09-1-16 12:51 發表
不過,K2家長要比較一下,有部署同無cert人士入名校嘅成功率係點!講真句,你哋會因為有人無cert都入到而唔考cert咩? ...

好好培養小朋友好重要,其實好簡單,一個小朋友k2已考什麼starter cert.一個同樣k2小朋友,已睇rainbow magic,睇得津津有味,你係校長,你會選邊個?我會選擇後者

另外,家長的確係好重要既因素,唔係一定要咩專業人仕,會選一些全部心機放落小朋友度既家長
作者: sammam    時間: 09-1-17 23:56

Pls check PM

原帖由 娜娜媽. 於 09-1-16 00:23 發表
可唔可以透露考左邊d school?????

作者: faithchan    時間: 09-2-2 09:36

小兒在普遍幼稚園讀書, 沒cert, 同時考到三間小學, sfa, tsl & pui ching...
所以不用擔心, 輕鬆面對吧!
作者: 毛妹    時間: 09-2-3 09:55

其實,唔知版主所謂名校,嘅邊類?我夠知道有d人無證書都考到入好學校,e.g. Good Hope, SFA, KTS, 宣道.....。不過,如果係DGJS同St. Paul co-ed等一級名校,絕大部份父母應該係有部署嘅。

所以,唔係話無證書都有學校收咁簡單,人人都知啦!唔通所有人無證書就無學校肯收咩!
作者: twobigeyes    時間: 09-2-3 14:24

絕對同意。 我囡囡很僥倖地也考進了這兩間學校﹐當中當然有無數既幸運存在。而背後﹐我亦可以肯定的告訴大家﹐我和先生其實是用了兩年時間部署和努力。過程有喜亦有辛酸﹐因為小朋友始終太細﹐未別事事可以配合。

原帖由 毛妹 於 09-2-3 09:55 發表
其實,唔知版主所謂名校,嘅邊類?我夠知道有d人無證書都考到入好學校,e.g. Good Hope, SFA, KTS, 宣道.....。不過,如果係DGJS同St. Paul co-ed等一級名校,絕大部份父母應該係有部署嘅。

所以,唔係話無證書都有學校收咁簡單,人 ...

作者: junior_pam    時間: 09-2-3 23:10

I know my friend's daughter entering the DGS without any certificate and award as she just left a cheque for rebuilding charity.
How comes like that?
regards
原帖由 Sevendwarfs 於 09-1-13 14:03 發表
我絕對同意﹗尤其是講緊SPCC﹐ DBSPD or DGJS 呢類學校。我都想知道有冇人交application form時﹐係無交portfolio (或者5頁紙for DGJS)﹐最後又被取錄架﹖

作者: flostangraphy    時間: 09-2-4 14:24

wahoo!!! your friend's daughter is actually very rich and kind to do such charity thing!!
imagine her parents should be very proud of her!!
good idea, i will ask my son to make a donation cheque attached with the application form as well, is it ok if he use his money of <<大富翁>>!!

原帖由 junior_pam 於 3/2/2009 23:10 發表
I know my friend's daughter entering the DGS without any certificate and award as she just left a cheque for rebuilding charity.
How comes like that?
regards

作者: MrsCLee    時間: 09-2-4 14:25

好煩

作者: sunnyfyma    時間: 09-2-4 15:10

原帖由 flostangraphy 於 09-2-4 14:24 發表
wahoo!!! your friend's daughter is actually very rich and kind to do such charity thing!!
imagine her parents should be very proud of her!!
good idea, i will ask my son to make a donation cheq ...

This is not the 1st time I heard of that.  Same as DBS.
作者: sunnyfyma    時間: 09-2-4 15:12

原帖由 faithchan 於 09-2-2 09:36 發表
小兒在普遍幼稚園讀書, 沒cert, 同時考到三間小學, sfa, tsl & pui ching...
所以不用擔心, 輕鬆面對吧!

Hi faithchan, so finally which school yr kid is studying or will study?   Actually, all 3 schools I think are very different.
作者: junior_pam    時間: 09-2-4 21:40

Yes, she is very very rich and she can give full support to nuture her daughter. Of course, it also happened in other elite schools. Don't worry or sorry too much. Let it be.
regards
原帖由 flostangraphy 於 09-2-4 14:24 發表
good idea, i will ask my son to make a donation cheq ...

作者: rtam    時間: 09-2-5 14:00

毛妹

我真係好鍾意你嘅坦白, 我是過來人, 一向不懂策略, 一直以為請教朋友誰知誤信朋友的客氣話:冇什麽威水獎學D普通嘢姐…不要跟我那教練了,排好耐...不要問畫班地址了,太遠不合你...。結果, 1st child好執輸,因我太「隨緣」。朋友女兒結果考到超級名校, 但她以往就很客氣,一直不肯透露心得和學嘢資料, 直至一切成定局(交埋註冊費)才開始講什麼畫班點好點好有獎攞對我已太遲,…原來發現朋友間一早在競爭, 不過我不會怪她們, 為仔女在路上除障礙, 好正常!所以由今天起,我自己全副心機為2nd child提早部署, 不求人,信自己,盡了力輸贏不計較, 何況名校非一切。
但我始終認為對朋友誠摯的心不應改變, 這也是子女的好榜樣。

原帖由 毛妹 於 09-1-15 12:22 發表
portfolio 要有resume,成績表、課外活動資料、洗禮紙等,都係顯示孩子長處比校長睇的。要得到獎項,唔係K2先參加,最好K1至K2就開始,小朋友就會越有進步。其實裁培都唔駛操到小朋友好辛苦,慢慢黎佢就會有興趣。除非你要入超級 ...

作者: silvia_ng    時間: 09-2-5 23:29

原帖由 毛妹 於 09-2-3 09:55 發表

所以,唔係話無證書都有學校收咁簡單,人 ...

係囉....我都唔知咩叫名校。有人覺得名, 我可能就覺得不外如是, 反正入左去又唔係真係識飛。頂多只可以話呢間學校多人考, 比較受歡迎JE....可能D人鐘意學費平又得, 環境又得, 鐘意掃地姨姨較靚女又得。

我仔之前都係學學校既興趣班(跆拳同埋敲擊咋), 我連帶佢出去學野都懶。而且佢考呢間學校又唔肯收PORFOLIO, 只係網上填。但係兩次面試之後又唔會同你CLARIFY你上面報D料係真定假...所以我唸佢地都未必咁睇你所填報既課外活動囉...

平常心啦, 反正教佢禮貌, 主動, 合群咁就係面試時有好成績架啦! 而且入唔到多人考既學校, 又如何呢?
作者: 毛妹    時間: 09-2-6 10:12

rtam,
我都係有朋友囡前年入超級名校,她一直保持低調。今年當我想了解要準備什麼,她只回答三句:「好睇面試!只會問d簡單生活問題!好睇彩數!」到我囡落選佢間名校後,佢就開始好似開籠雀咁分享校園生活、同學背景…仲話自己學校係全港數一數二。

老實講,我一直都唔信呢個朋友說話。同你一樣,仍然有同呢d人來往!唉!咩世界!
作者: rtam    時間: 09-2-6 13:56

恕我直言,你和我朋友的女兒將來性格也可能傾向較自私自利, 小朋友看到自己父母對人的回應, 表裡不一致, 心中有數, 亦會彷效,何况現今5,6歲以上的女孩子已很精明,我細時也識意會爸爸媽媽是忠定奸(幸好大好正直人一個, 所以我也自問正直, 甚至有少少疾惡如仇 ) 。人生漫漫長路, 即使起步好, 還看孩子將來待人接物如何才說成功也未遲! 注重品德比一切重要, 大家努力吧!
原帖由 毛妹 於 09-2-6 10:12 發表
rtam,
我都係有朋友囡前年入超級名校,她一直保持低調。今年當我想了解要準備什麼,她只回答三句:「好睇面試!只會問d簡單生活問題!好睇彩數!」到我囡落選佢間名校後,佢就開始好似開籠雀咁分享校園生活、同學背景…仲話自己 ...

作者: 毛妹    時間: 09-2-6 14:29

講講下,都唔知你個朋友同我個係唔係同一個人!
作者: Charlotte_mom    時間: 09-2-6 16:34

我相信真係有人唔靠人事, 唔勁train, 都可以入到超級名校, 我女有個幼稚園同學都入到spcc........2nd in! 佢唔係讀果d果d幼稚園, 住東區一般私人樓, 父母唔係社會精英亦唔hard push(無準備到second in講錯野衰左!)
個小朋友就係靠一片純真, 落落大方同埋謙虛受教既態度跑出(真係好抵錫的), 我知spcc亦鐘意呢種
但呢個世界有幾多呢d小朋友丫! 可能1000個都無一個!
原帖由 毛妹 於 09-2-6 10:12 AM 發表
rtam,
我都係有朋友囡前年入超級名校,她一直保持低調。今年當我想了解要準備什麼,她只回答三句:「好睇面試!只會問d簡單生活問題!好睇彩數!」到我囡落選佢間名校後,佢就開始好似開籠雀咁分享校園生活、同學背景…仲話自己 ...

作者: davidmimi    時間: 09-2-6 18:22

其實父母不詳講"考名校"個人攻略,部份人可能是自私,但大部份是有口難言....

考前: 都唔知考唔考到,當然唔會大鑼大鼓,盡量保持低調,衰咗都可以當無件事,或者扮"平常心".

考後: 成功左,學校又唔會講取錄原因,到底課外活動,證書還是面試態度...自己都唔知,點教人呢....而且之前咁低調,現在咀gel gel教人,一樣俾人話虛偽.

同學父母間的勾心鬥角...在5-6年級才是正場,到時為爭band 1升中位,同學間是直接競爭對手,父母間亦會齊齊"假"起來.....
作者: rtam    時間: 09-2-6 21:24

davidmimi,

你說得真到肉,舉腳認同,但令我好心寒 ... 看來在小學內不能有真朋友(家長),尤其要一起compete學額有限的直屬中學.
其實身旁很大方又肯分享的朋友皆是有不同目標小學,住的區域亦各不同,考的年份不同就更不介意把好招式分享,但毛妹的朋友不同年份卻只想一生在朋友堆中獨領風騷,就真令人有點反感.
想起來,這次申請小一經歷,令人看到人生百態,亦別有意義.

原帖由 davidmimi 於 09-2-6 18:22 發表
其實父母不詳講"考名校"個人攻略,部份人可能是自私,但大部份是有口難言....

考前: 都唔知考唔考到,當然唔會大鑼大鼓,盡量保持低調,衰咗都可以當無件事,或者扮"平常心".

考後: 成功左,學校又唔會講取錄原因,到底課 ...

作者: 范莉莎    時間: 09-2-6 23:44

查實,唔係只係小學入學係咁,難道你地讀中學大學時無見到一些同學話自己只溫了很少時間,又話去左玩,但係又好高分嗎?  這種人真係大有人在,不以為奇.

唔好話這種情況發生在名校,even普通學校都有.

信哂一個人講的野未免太單純了,其實有好多方法去找資料,如上BK,睇親子雜誌,同多些mama交流下.真係可以學到唔少野.千其唔好信哂一個朋友所講的,佢唔係我的小學consultant,不過你地都唔駛灰心, 培養小朋友的路真係好長.努力吧!
作者: davidmimi    時間: 09-2-7 14:56

又不要想得太黑暗,待人處事留三分,應該是處世之道.

女兒在小學及中學均在某女名校讀,經常有人問我點考入去,但在我角度...真係唔知點答,試想想,我將所做的一切,講給10個人聽,真正考得入,可能不足3個,餘下7個咪又怨我.

我想講,10個人係名校讀,9個唔知點解入到的.

其實"名校家長"通常都係低調(被迫),因為朋友間講親子女學業,一出聲就比人覺得晒命,在女兒入學初期,我受了很多教訓,之後朋友講開呢個話題,通常都會封口..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5