教育王國

標題: 急 - La Salle College的入學申請資料 [打印本頁]

作者: 20081997    時間: 09-1-13 18:37     標題: 急 - La Salle College的入學申請資料

急 - 請問有無家長知道這間中學的入學申請資料?如面試、資格、等等...,就到deadline了,想了解一下,看看小兒有無條件入讀。多謝各位家長們。
作者: marius    時間: 09-1-13 18:47

成績標炳、課外活動出色、品行優良。我估都差唔多,一搭三或二搭三有機interview,不過三者兼備最佳。

作者: 20081997    時間: 09-1-13 19:09

多謝回覆。其實小兒校內成績是5/175,成績不在三甲內。課外活動只有奧數和劍橋英文(小得可憐)。只有品行可以達到。這樣說來是成功機會係好小嗎?
作者: marius    時間: 09-1-13 19:31

邊區?小學整體成績如何?band1生約佔多少(去年多少人入英中)?
作者: 20081997    時間: 09-1-13 19:41

油尖旺區,60/175內係BAND 1生,去年有75人入到英中。
作者: marius    時間: 09-1-13 19:44

我覺得可以試下。唔知其他人點睇。

作者: 20081997    時間: 09-1-13 20:02

多謝!可否說多些面試內容呢?
作者: marius    時間: 09-1-13 20:09

呢個真係唔知,唔識人試過。

資料就話係校長見,用英文,問下的獎項,學業及比賽成績、課外活動咁喇。所以我覺得佢地會幾著重課外活動表現。
作者: 20081997    時間: 09-1-13 20:30

多謝你的意見。
作者: Mandy2002    時間: 09-1-13 21:33

如有奧數連續兩年金銀獎則機會較大,如只是參與則可能
會浪費一個自行位。喇沙已暗地給某些學校名額,你問問校長吧!
原帖由 20081997 於 09-1-13 19:09 發表
多謝回覆。其實小兒校內成績是5/175,成績不在三甲內。課外活動只有奧數和劍橋英文(小得可憐)。只有品行可以達到。這樣說來是成功機會係好小嗎? ...

作者: marius    時間: 09-1-13 22:54

原帖由 Mandy2002 於 09-1-13 21:33 發表
如有奧數連續兩年金銀獎則機會較大,如只是參與則可能
會浪費一個自行位。喇沙已暗地給某些學校名額,你問問校長吧!

真係!?譬如邊d?我都想了解下。謝!
作者: 20081997    時間: 09-1-13 23:13

To: Mandy2002 & marius,

多謝你的意見。

Mandy2002:我都想了解一下。謝謝  
作者: Mandy2002    時間: 09-1-14 15:27

出名的私小會著數些
原帖由 20081997 於 09-1-13 23:13 發表
To: Mandy2002 & marius,

多謝你的意見。

Mandy2002:我都想了解一下。謝謝  

作者: Sherryko9    時間: 09-1-14 16:12

親人小朋友現是F.3,是第2次大抽奬後,自行投考,搏一搏,搏到.
小學全級考第1,元朗區學校,由細到大都參加唔少公開比賽,主要是奧數,銀奬,還要有資格參加香港以外比賽,包括中國大陸,拿奬.
LaSa有一個大型考試,給投考者.
預留一定數量位給LaSa小學學生.
所知如此.
作者: Johnny@Klnbay    時間: 09-1-14 16:41     標題: 回覆 # 的文章

是否扣門入?多少人考扣門試?自行和抽獎都無報此校可以嗎?
作者: MoneyWong    時間: 09-1-14 17:13

原帖由 Sherryko9 於 09-1-14 16:12 發表
親人小朋友現是F.3,是第2次大抽奬後,自行投考,搏一搏,搏到.
小學全級考第1,元朗區學校,由細到大都參加唔少公開比賽,主要是奧數,銀奬,還要有資格參加香港以外比賽,包括中國大陸,拿奬.
LaSa有一個大型考試,給投考者.
...

請問如果在油麻地名小學(如其名)考全級頭幾名,有鋼琴8級, 自行派位時喇沙收的機會大唔大?
作者: marius    時間: 09-1-14 17:20

有機會,大唔大就好難講,不過鋼琴好普遍。有冇其他專長?
作者: MoneyWong    時間: 09-1-14 17:24

原帖由 marius 於 09-1-14 17:20 發表
有機會,大唔大就好難講,不過鋼琴好普遍。有冇其他專長?

好似總有小提琴5級, 也有拿過數學比賽獎及在校際音樂節拿獎
作者: marius    時間: 09-1-14 17:26

咁應該可以試喇,機會大唔大就要睇校長心水。不過最重要係個學生喜歡間學校。

作者: MountainView    時間: 09-1-14 17:28

Last year, I heard they give interview chance to each child, my son was one of them. He was the first in the whole grade, has extra-activities but didn't get any public award. LSC was also the first school he interviewed, he didn't do good neither.

I heard a few successful cases that 全級考第1 or 2 + 奧數拿奬. Since there are not many seats available, you must be very top and has public awards (sports, music,etc) to increase the chance. Otherwise, you must do very well in interview to impress them.

Last year, he was asked to read a chinese passage, do a picture description and answer some questions in Chi/Eng too. Parents went in together and were asked a few questions first like why you pick LSC, what is your expectation of the school, etc.

Good luck.

原帖由 MoneyWong 於 09-1-14 17:13 發表

請問如果在油麻地名小學(如其名)考全級頭幾名,有鋼琴8級, 自行派位時喇沙收的機會大唔大?

作者: 20081997    時間: 09-1-14 17:37

Thank you very much for all parents to give us an valuable info.
作者: Sherryko9    時間: 09-1-15 15:09

是扣門入的,自行和抽奬都無報此校,只報元朗及屯門學校,區內有出名的中學收錄,但亦想試最後機會,所以扣門,競爭很大,晨早排隊攞表.
現讀F3,學校生活很愉快;據親人個案,最主要是因"奧數"攞奬多,亦有大量課外活動奬項在手,顯示活躍;小學時,屢在元朗區校際泳賽攞頭3名;要面試,詳程唔知,無問.
不知入學機會條件,只可說出真實個案,作參考.
知道入面很多是LaSa小學學生直升上去,成績唔係太突出.當然亦有原校小學生成績突出的,例如:唔知物物打table-tennis好叻果個是原校生(對唔住,真係唔係好記得佢個名!).
試吓都無妨,唔試就一定唔得(如果真是你心儀的).

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-1-14 16:41 發表
是否扣門入?多少人考扣門試?自行和抽獎都無報此校可以嗎?

作者: MoneyWong    時間: 09-1-15 15:26

據知 La Salle已開始打電話約Interview, 有冇家長的小朋友已收call.
作者: marius    時間: 09-1-15 16:43

上面話個個都有得interview,應該唔急。
作者: MoneyWong    時間: 09-1-15 17:16     標題: 回覆 # 的文章

未到deadline已call interview, 是否先面試收嘅機會大啲?
作者: wunma    時間: 09-1-15 17:28

作者: MountainView    時間: 09-1-15 17:36

It was the same case last year. I don't think it makes difference. I heard they will interview each applicant, so they must start early to see all, I think.

原帖由 MoneyWong 於 09-1-15 17:16 發表
未到deadline已call interview, 是否先面試收嘅機會大啲?

作者: MoneyWong    時間: 09-1-19 12:43

有冇家長的小朋友"in"著La Salle的上來報吓料.
作者: youma    時間: 09-1-19 22:41

原帖由 Sherryko9 於 09-1-15 15:09 發表
... 知道入面很多是LaSa小學學生直升上去,成績唔係太突出.當然亦有原校小學生成績突出的,例如:唔知物物打table-tennis好叻果個是原校生(對唔住,真係唔係好記得佢個名!). ...

table-tennis好叻果個[火炬手]趙頌熙, 佢讀書都ok.
La salle 裏面讀書最叻和最差的多數都是原校小學生.
作者: ninmum    時間: 09-1-19 23:54

原帖由 MoneyWong 於 09-1-19 12:43 發表
有冇家長的小朋友"in"著La Salle的上來報吓料.

HI,各位媽咪好!看到你們的topic, 就想起舊年的情景(担心/焦慮不在話下).
我的囝囝也是在舊年自行報考 La Salle的, 很幸運地給他考到, 現正讀緊F1. 所以, 大家若想知道什麼, 我希望能夠為你們解答, 就似當年其他媽咪一樣幫我. 若有錯漏請大家多多指正!
作者: yph2005    時間: 09-1-20 00:03

請問第一次interview是否需要父母出席?另外, 可否講下妳的囝囝面試問題及何時知道2nd interview及有甚麼秘枝?
謝謝!

原帖由 ninmum 於 09-1-19 23:54 發表

HI,各位媽咪好!看到你們的topic, 就想起舊年的情景(担心/焦慮不在話下).
我的囝囝也是在舊年自行報考 La Salle的, 很幸運地給他考到, 現正讀緊F1. 所以, 大家若想知道什麼, 我希望能夠為你們解答, 就似當年其他媽 ...

作者: ninmum    時間: 09-1-20 00:08

原帖由 ninmum 於 09-1-19 23:54 發表

我的囝囝也是在舊年自行報考 La Salle的, 很幸運地給他考到, 現正讀緊F1. 所以, 大家若想知道什麼, 我希望能夠為你們解答, 就似當年其他媽 ...

首先, 大家所說的未deadline就有得interview, 據我所知是La Salle在不同類型的學界比賽中會挑選d學生出來interview的, 當然他們在運動上要有一定的成就.但不要太担心會冇機會, 因除了LS外其他名校一樣會用這方法去選呢班運動精英.所以最終未必個個會入LS的.
作者: ninmum    時間: 09-1-20 00:14

原帖由 yph2005 於 09-1-20 00:03 發表
請問第一次interview是否需要父母出席?另外, 可否講下妳的囝囝面試問題及何時知道2nd interview及有甚麼秘枝?
謝謝!
第一次interview係要家長陪同出席, 但學校冇規定要爸爸媽咪一齊. 但本人覺得如父母能一起出席, 更表示對該中學的尊敬及誠意.
作者: yph2005    時間: 09-1-20 00:25

但學校話不用父母出席 , 是否意味著是旦interview

原帖由 ninmum 於 09-1-20 00:14 發表
第一次interview係要家長陪同出席, 但學校冇規定要爸爸媽咪一齊. 但本人覺得如父母能一起出席, 更表示對該中學的尊敬及誠意.

作者: MoneyWong    時間: 09-1-20 09:23

原帖由 ninmum 於 09-1-20 00:08 發表

首先, 大家所說的未deadline就有得interview, 據我所知是La Salle在不同類型的學界比賽中會挑選d學生出來interview的, 當然他們在運動上要有一定的成就.但不要太担心會冇機會, 因除了LS外其他名校一樣會用這方法去 ...

Hi ninmum,

請問Second "in"大約幾時開始,  因小兒已於上星期in"著, 希望有機會Second "in". 想請問你舊年Second 'in' 問了甚麼問題. 還有想問吓你仔仔在小學的成績及名次, 因想衡量吓小兒有冇機會.

多謝幫忙!
作者: ninmum    時間: 09-1-20 23:38

原帖由 yph2005 於 09-1-20 00:25 發表
但學校話不用父母出席 , 是否意味著是旦interview

sorry, yph2005 咁遲先覆你.
在舊年interview時所見大部份學生都有父母陪同的, 今年是不是改形式就不清楚.  但我的意見是, 若有時間不妨陪阿仔一齊去, 因一來可替囝囝壯膽, 二來也可了解該學校.
作者: ninmum    時間: 09-1-21 00:02

原帖由 MoneyWong 於 09-1-20 09:23 發表

Hi ninmum,

請問Second "in"大約幾時開始,  因小兒已於上星期in"著, 希望有機會Second "in". 想請問你舊年Second 'in' 問了甚麼問題. 還有想問吓你仔仔在小學的成績及名次, 因想衡量吓小兒有冇機會.

多謝幫忙! ...

MoneyWong, 不需多謝. 首先, 恭喜你!有first in! 如前我所講能在deadline前就interview, 你囝囝是有一定的實力, 所以不必太緊張. second in 時間要找返舊年資料才能答你.至於 second in 的問題是不難的 (詳細可於新年後 PM 我, 因我新年不在港).
另外, 小兒的成績是A, 有運動獎牌, 小提琴5級, 同校內服務等. 不過, 其實入得LS的小朋友都同小兒有一樣的成績, 所以小兒並不特別標青只是運氣好一點.
而現階段最緊要是Keep住囝囝的成績, 唔好俾佢下滑, 唔係將來真要叩門時就頭痛.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5