教育王國

標題: 又一村幼稚園係咪真係咁差??? [打印本頁]

作者: smalleatb    時間: 09-1-14 22:12     標題: 又一村幼稚園係咪真係咁差???

我想問吓响又一村讀梗既家長知唔知呢間學校好唔好架, 因我聽朋友講話响唔知邊個網頁到見到

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意!!!!!千萬不要給你的小朋友入讀又一村學校幼稚園!!!
這所學校可能以前口碑不錯,但現在確定不怎樣好!!!! 很多不負責任的老師!!! 校長也超假的!!!! 小朋友有什麼事,你不要以為她會幫到你什麼! 一副你不喜歡就不要讀! 萬一知道你快要轉校,老師馬上變臉,對小朋友非常不好!!唉~~~
因為升了K2,很多問題出現了,才發現很多老師及其校長非常不知所謂! 不過我很幸運的是,我小朋友的班主任是一位非常負責任的一位好老師,所以我暫時還是沒讓我小朋友轉校."

請問係咪真既呢? 請比啲意見, 唔該晒!
作者: tpc68    時間: 09-1-16 12:33

原帖由 smalleatb 於 09-1-14 22:12 發表

我想問吓响又一村讀梗既家長知唔知呢間學校好唔好架, 因我聽朋友講話响唔知邊個網頁到見到

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意!!!!!千萬不要給你的小朋友入讀又一村學校幼稚園!!!
這所學校可能以前口碑不錯,但現在確定不怎樣好!!!! 很多不負責任的老師!!! 校長也超假的!!!! 小朋友有什麼事,你不要以為她會幫到你什麼! 一副你不喜歡就不要讀! 萬一知道你快要轉校,老師馬上變臉,對小朋友非常不好!!唉~~~
因為升了K2,很多問題出現了,才發現很多老師及其校長非常不知所謂! 不過我很幸運的是,我小朋友的班主任是一位非常負責任的一位好老師,所以我暫時還是沒讓我小朋友轉校."

請問係咪真既呢? 請比啲意見, 唔該晒!

睇妳指邊方面, 同妳想小朋友係度學到d 咩?

我自己當時就係喜歡佢校舍大, 老師有愛心, 同有視像, 但現在確係有少少失望, 校舍雖大, 但小朋友跟本用ge 時間唔多, 由於收生一年比一年多, 新ge 老師請多左, 但質素參差; 再講視像祇在特定日子開放, 而學校網頁真的做得不夠好, 雖然, 學校活動算多, 但家長可分享的不多, 家長反映希望學校網頁放多些校內活動資訊與相片, 但遲遲未能做到, 反映學校人手不足或是網絡技術缺乏...

另一方面, 小朋友放學時個個面露笑容, 校園生活相信真的過得很開心, 但剛聽朋友說, 她的朋友女兒在此校畢業升到聖家, 第一個學期便考第尾...  學術程度足夠與否還是妳們自行厘定.
作者: jojoplanet    時間: 09-1-16 12:35

每個家長都有唔同既要求...就算根x園好多人都話好, 我就連報名表都無攞..因為我唔認同佢地既教法....

我有2個朋友d小朋友係維記讀..comment都好差...但係佢地個校名出去考私校係有著數, 咁又吸引到d人...

唔會一間學校符合所有人既期望既...配合唔到d人就認為係唔好..
作者: kuo1125    時間: 09-1-26 22:47

是不是咁差?  可以有多啲例子?  

原帖由 smalleatb 於 09-1-14 22:12 發表

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意 ...

作者: kuo1125    時間: 09-1-26 22:55

Agreed.  我見嘅都不錯.  我知有一些家長小小事都投訴, 左小朋友面前數學校, 對小朋友唔好.  學校同家庭對小朋友重要, 正面提議好過惡批評

原帖由 jojoplanet 於 09-1-16 12:35 發表
每個家長都有唔同既要求...就算根x園好多人都話好, 我就連報名表都無攞..因為我唔認同佢地既教法....

我有2個朋友d小朋友係維記讀..comment都好差...但係佢地個校名出去考私校係有著數, 咁又吸引到d人...

唔會一間 ...

作者: kwklam    時間: 09-1-26 23:00

100% agree with JoJoPlanet
作者: nakoagnes1    時間: 09-2-5 13:19

作者: headphone0528    時間: 09-2-17 10:51

作者: teacherkg    時間: 09-2-21 23:47

原帖由 kuo1125 於 09-1-26 22:55 發表
Agreed.  我見嘅都不錯.  我知有一些家長小小事都投訴, 左小朋友面前數學校, 對小朋友唔好.  學校同家庭對小朋友重要, 正面提議好過惡批評

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長道歉!!

投訴的原因可說千奇百怪,例如小朋友向家長說什麼,家長都認為一定是老師的錯,自己的小朋友"在家"很乖,在學校亦絕不會做出任何曳的行為,並不會反省是否小朋友的過失,老師責備小朋友一定是老師的錯,繼而便直接向校長投訴,這些家長不單要老師和自己及小朋友道歉,及後更愛不斷投訴老師,務求令這位曾責備自己小朋友的老師辭職更好!

當然,這種情況在其他學校都會發生,但在又一村學校此風氣卻是特別盛行!!

我想令家長明白一點,身為幼稚園老師,有責任教導小朋友改正一些不好的行為,我明白在所有家長眼中,自己的小朋友永遠是最乖最好的,但每一個小朋友都有曳的時候,老師當然要教導他們向善,難道老師會無故責備小朋友嗎?當然是小朋友做錯事時,老師才會對他在出教導呀!

家長送小朋友入校學習,我想不止是希望他們學到書本上的知識,還想他們學懂待人接物的道理吧??但如果家長動不動就去投訴老師的不是,老師還有心機去教導他的小朋友嗎??他們知不知道這些無理投訴的行為,會磨滅一些有愛心,有教育理想,想教好小朋友的老師的意志呀!

而且,家長愛在小朋友面前訴說老師的不是,小朋友還會尊重老師,懂得尊師重道嗎?怪不得香港的學生有很多都不懂得尊重老師,尊重老人了,大家知道原因嗎?並且,幼稚園老師只對小朋友3年,小朋友畢業後便各散東西了,但家長是對小朋友一世的,小朋友連基本對人對老師對長輩的態度都學不好,最後受罪的會是誰呢?

我不是說家長不可投訴老師,但有必要動不動都向校長訴說老師的不是嗎?而且投訴老師之前,請先想想究竟是老師不對,還是小朋友的問題呢?老師指出小朋友的過失不可以嗎?沒有人是完美的呀!又一村學校某些家長為什麼不可以接受自己小朋友做得不好的地方,而要處處投訴老師?老師盡心教導自己的小朋友不是很好嗎??為什麼老師教導小朋友改正後,竟要面對家長的投訴呢?

所以在此校任教的同工,不單要承受工作的壓力,校長的壓迫,更要面對家長無日無之千奇百怪的投訴時,他們會做得開心嗎?因此,此校每年老師的流失率都很高,其中一個原因,正正是因為某些家長的不斷投訴呢!!這些家長究竟知不知道,他們的動作已嚇怕了許多有心教育小朋友的老師了,好的老師又因被他們投訴而辭職了,這些家長們是否很滿意呢?

教導小朋友,是應該家校合作,老師和家長都只想小朋友好,為教育下一代而努力,理應大家充分合作,大家並非仇人,老師和家長的關係好,老師自然更有心機教導小朋友,這個道理非常簡單,為什麼他們不理解呢?

此校今年老師的流失率必定很高,家長想想原因是什麼?

作者: kuo1125    時間: 09-2-22 18:59

同意! 大人自己作榜樣, 小朋友亦会有樣學樣.  小朋友將來的品德發展是好是否, 全賴家長學校合作. 我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 請停止無謂投訴, 我相信大多數老師及教職員有愛心盡責, 亦有真實经驗

quote]原帖由 teacherkg 於 09-2-21 23:47 發表

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長 ... [/quote]
作者: teacherkg    時間: 09-2-22 21:08

原帖由 kuo1125 於 09-2-22 18:59 發表
同意! 大人自己作榜樣, 小朋友亦会有樣學樣.  小朋友將來的品德發展是好是否, 全賴家長學校合作. 我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 請停止無謂投訴, 我相信大多數老師及教職員有愛心盡責, 亦有真實经驗
...

我亦知道有些家長有空時會特意走到此校門口觀察老師帶小朋友的情況,但他們看見一些自以為不當的事情時,待放學時便即向校長投訴!

我想問,觀察老師上堂的工作不是應該由校長本人去做的嗎?這些家長為什麼會做這些行為?如果他們真的如此不信任老師,大可以轉校,為什麼此校的老師好像坐監一樣?為什麼一個專業的幼稚園老師要在如此恐怖的環境下工作??

作為家長,理應有更多有意義的工作要做吧?可以做家務,可以進修,可以教自己的小朋友學習.....為什麼他們卻選擇走到學校門口"裝"老師呢??老師是賊嗎?是犯人嗎?老師做了一些不見得光的事嗎?

造些家長的行為,真的令人費解!!
作者: smalleatb    時間: 09-2-23 22:46

原帖由 teacherkg 於 09-2-21 23:47 發表

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長 ...

哦原來呢間學校有啲家長咁煩架, 响到做老師既都幾大壓力, 可唔可以再講多啲關於呢間學校既教學好唔好, 英文程度係點, 同埋校長既為人, 唔該晒。
作者: teacherkg    時間: 09-2-24 09:00

放心吧,此校的校長十分重視家長的,家長有任何投訴,校長都一定支持家長,當然亦令此校的老師承受很大的壓力吧!

教學方面,如上面的家長所言,此校早幾年的老師質素較好,但近年因太多舊的老師已辭職了,亦由於此校大多只能聘請一些剛畢業而又缺乏經驗的老師(經驗較豐富的都聽聞此校某些家長及校長特別"嚴格",都避免到此校任教),所以質素方面的確較參差!

所以,家長們,請多稱讚你們的老師,老師也是人,若得到家長的支持和鼓勵,老師必定更有動力去教小朋友呢!

同時,真的,請停止無理的投訴了,我相信家長都希望好的老師繼續任教吧,不要嚇走他們啊!
作者: jojoplanet    時間: 09-2-25 11:53

原帖由 teacherkg 於 09-2-24 09:00 發表
放心吧,此校的校長十分重視家長的,家長有任何投訴,校長都一定支持家長,當然亦令此校的老師承受很大的壓力吧!

教學方面,如上面的家長所言,此校早幾年的老師質素較好,但近年因太多舊的老師已辭職了,亦由於此校大多只 ...

我個仔in咗6間, 呢間係我感覺最好既...阿仔會係九月開學lu...
作者: headphone0528    時間: 09-2-25 16:09

作者: kuo1125    時間: 09-2-25 21:37

我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 老師有愛心, 麻煩家長我相信只佔少數, 间间學校都有.  以我所見, YyC是一间好學校.  

原帖由 smalleatb 於 09-2-23 22:46 發表

哦原來呢間學校有啲家長咁煩架, 响到做老師既都幾大壓力, 可唔可以再講多啲關於呢間學校既教學好唔好, 英文程度係點, 同埋校長既為人, 唔該晒。

作者: teacherkg    時間: 09-2-26 08:59

原帖由 kuo1125 於 09-2-25 21:37 發表
我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 老師有愛心, 麻煩家長我相信只佔少數, 间间學校都有.  以我所見, YyC是一间好學校.  

麻煩家長多數集中在k2,幾位家長形成一個小圈子,不停吹毛求疵,而此校校長又十分重視他們的意見,無論實情如何,都要求老師向家長道歉,真的令老師尊嚴受損,亦同時加深了這些家長的氣焰呢!

真的,對家長和小朋友來說,此校的確是好學校!但對老師來說,就是一個工作壓力超大的地方!

所以,請多稱讚你們的老師,給他們多點鼓勵,希望好的老師明年會繼續留校呢!
作者: jojoplanet    時間: 09-2-26 10:04

個日面試我個人感覺係安排得好好, 你可以話佢commercial但我覺得佢地marketing都得好好...學校都係要揾錢..咁佢地行呢條路線無乜問題, 起碼個日我係in咗6間學校覺得係最透明度高既一間, 家長被受尊重, 唔似得d所謂既名校覺得如果我收你, 你點都會黎讀, 唔需要比咩資料你...但係我覺得你收我我都有好多考慮因素架喎, 你選我我選你啫....
我想問..個日我去面試時, 都好似好多係智識份子咁....可能麻煩d....我個仔會搭校車唔駛見到d家長..唔駛煩..我好怕呢d人...

仲有我想話, 我覺得kg除咗某幾間例如KV, SC個d係深d..大部份既kg 都係差唔多架啦...民x夠淺啦, 佢只係勝在一條龍之蔴

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 08:59 發表

麻煩家長多數集中在k2,幾位家長形成一個小圈子,不停吹毛求疵,而此校校長又十分重視他們的意見,無論實情如何,都要求老師向家長道歉,真的令老師尊嚴受損,亦同時加深了這些家長的氣焰呢!

真的,對家長和小朋友來說,此 ...

作者: teacherkg    時間: 09-2-26 13:17

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 10:04 發表
個日面試我個人感覺係安排得好好, 你可以話佢commercial但我覺得佢地marketing都得好好...學校都係要揾錢..咁佢地行呢條路線無乜問題, 起碼個日我係in咗6間學校覺得係最透明度高既一間, 家長被受尊重, 唔似得d所謂既 ...

此校是絕對十分尊重家長的!

此校的家長很多都是中產階級,媽媽不用上班,可能某些會覺得自己有錢,是顧客,交了學費老師便要對自己唯命是從吧!
作者: jojoplanet    時間: 09-2-26 13:31

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 13:17 發表

此校是絕對十分尊重家長的!

此校的家長很多都是中產階級,媽媽不用上班,可能某些會覺得自己有錢,是顧客,交了學費老師便要對自己唯命是從吧!

死啦, 我係中產最低級個隻..阿仔會唔會比人睇少呢....

d有錢就覺得可以駛死人既人..咁我覺得個d人好膚淺lor....

不過講真, 個人我係個度2個鐘都係同一班先生企係門口, 我覺得又無需要咁多人囉

作者: teacherkg    時間: 09-2-26 15:39

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 13:31 發表

死啦, 我係中產最低級個隻..阿仔會唔會比人睇少呢....

d有錢就覺得可以駛死人既人..咁我覺得個d人好膚淺lor....

不過講真, 個人我係個度2個鐘都係同一班先生企係門口, 我覺得又無需要咁多人囉 ...

小朋友仲細,絕對唔會有睇小人地的心態,但家長之間會唔會有比較,就不得而知了.....

可能他們有車有樓有工人,平時在家都是皇帝,可能不懂得尊重人吧!不過當然都是看每人的性格而定,不是每個中產階級都那麼不講理呢!

不過不止有些大人是如此,現在有很多小朋友在家是惡霸,在校亦是皇帝,不懂分享沒有禮貌,被老師教訓後會回家哭訴,更會歪曲事實,可惜有些家長只相信小朋友的說話,不會分析事情的真偽.....

對呀,此校的校長會安排很多老師在門口站崗,每天早上家長送小朋友回校時都會看到的!!其實,我都覺得無需安排如此多的老師在門口,好像浪費了很多人手,不如安排老師入班照顧小朋友更好!
作者: jojoplanet    時間: 09-2-26 16:09

話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet tim....佢地既員工殷勤到我覺得有壓力...因為出門口時阿仔個ballon爛咗, 佢地係都要話攞番個比我..我都唔好意思推佢地呀..
仲有個日同阿仔去排隊玩滑梯, 上緊樓梯時前面有一個小個朋友..梯上面有個我覺得佢係唔敢滑落去, 個maid係hold住佢shoulder好似故勵佢咁...突然我聽到我阿仔前面個小朋友既媽咪好大聲咁閙上面個小朋友..喂小朋友唔可以打人架喎....係我視線範圍我係睇唔到個小朋友有movement, 我懷疑只係佢想行前滑, 因為有人上緊黎..我心諗你駛唔駛咁...大家都係一面之緣啫...個小朋友就算係唔識你都唔駛咁大聲架...呢d家長真係好唔掂...
原帖由 teacherkg 於 09-2-26 15:39 發表

小朋友仲細,絕對唔會有睇小人地的心態,但家長之間會唔會有比較,就不得而知了.....

可能他們有車有樓有工人,平時在家都是皇帝,可能不懂得尊重人吧!不過當然都是看每人的性格而定,不是每個中產階級都那麼不講理呢!
...

作者: littlejojo    時間: 09-2-26 17:47

deleted deleted

作者: threeking    時間: 09-2-26 21:57

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 15:39 發表

...

teacherkg,

你好, 我考慮梗比我個仔讀又一村好定係北角衛理堂好, 可唔可以比啲意見?
作者: 小金子    時間: 09-2-27 12:08

我囝囝而家係又一村讀緊K.2.  直到現在, 我都好鍾意間學校.  但由上學期開始, 我覺得校長比老師既壓力越黎越大, 令到好既老師都不勝負荷, 而被迫離職.

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長, 老師及各家長, 能多加體量.  否則最終既受害者只係小朋友.
作者: ElsaShum    時間: 09-2-27 15:49

very agreed.  good teacher is very important in kids' school life.
作者: teacherkg    時間: 09-2-28 01:20

原帖由 littlejojo 於 09-2-26 17:47 發表
請問你是否又一村的老師 , 又一村已收了小兒讀09年K1 , 已交留位費 , 見 D 人成日講又一村唔好 , 攪到我有少少擔心 , 今個星期將會知道宣道幼稚園收唔收小兒 , 如果收的話 , 我都唔知點選擇邊間好 ! ...

我當然不是又一村老師,否則不敢上來這裡說這些話啦!但大家同行,或多或少會知道實際情況呢!

你的問題真的很難答,我不能建議你是否選擇又一村,因這是影響你的小朋友學前教育的決定,但我可以告訴你,如果你想你的小朋友過一個開心又愉快的學前生活,又一村真的是一間不錯的學校,但因為明年有很好舊老師會離職,所以質素是否可以維持,真的不知道呢!
作者: teacherkg    時間: 09-2-28 01:22

原帖由 threeking 於 09-2-26 21:57 發表

teacherkg,

你好, 我考慮梗比我個仔讀又一村好定係北角衛理堂好, 可唔可以比啲意見?

這些問題真的很難給予意見,不如參考一下這裡的留言吧!
作者: teacherkg    時間: 09-2-28 01:24

原帖由 小金子 於 09-2-27 12:08 發表
我囝囝而家係又一村讀緊K.2.  直到現在, 我都好鍾意間學校.  但由上學期開始, 我覺得校長比老師既壓力越黎越大, 令到好既老師都不勝負荷, 而被迫離職.

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長,  ...

同意,現在此校的老師真的十分辛苦,壓力超大,結果便是紛紛離職了!
作者: teacherkg    時間: 09-2-28 01:26

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 16:09 發表
話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet ...

又一村對小朋友的照顧的確很完善的!

現在有很多家長都是如此,小朋友之間有所接觸在所難免,但此校某些家長十分緊張,有人觸碰到其小朋友,便即投訴老師疏忽,校長又著令老師要向家長道歉!
作者: jojoplanet    時間: 09-2-28 11:04

原帖由 teacherkg 於 09-2-28 01:26 發表

又一村對小朋友的照顧的確很完善的!

現在有很多家長都是如此,小朋友之間有所接觸在所難免,但此校某些家長十分緊張,有人觸碰到其小朋友,便即投訴老師疏忽,校長又著令老師要向家長道歉! ...

好驚呀, 我好唔好寫封信去比校長, 聽聞好多舊老師走我擔心佢地既教學質素呢, 因為阿仔九月讀K1.
作者: teacherkg    時間: 09-2-28 12:49

原帖由 jojoplanet 於 09-2-28 11:04 發表

好驚呀, 我好唔好寫封信去比校長, 聽聞好多舊老師走我擔心佢地既教學質素呢, 因為阿仔九月讀K1.

舊老師會辭職方面我都聽聞是,但始終未成事實,而且我覺得就算寫信給校長都未必有幫助,因校長始終重視收生的人數,不敢得罪家長,怕他們會轉校,舊老師走可以請一班新老師麻,新老師更聽教聽話啦!

其實不用太早擔心,可能新老師會更有耐性呢(雖然缺乏教學經驗)!待明年你仔仔入讀後,再看看情況吧!因為又一村怎樣說都是一間對家長對小朋友都很好的學校,看看明年的教學質素才說吧!
作者: jojoplanet    時間: 09-2-28 14:11

你有無聽過大埔道間協和呀, 原本都收咗阿仔, 但係我無留位, 因為覺得又一村校舍好好多..但係呢又一村學費同校車都偏貴而家又諗會唔會讀協和好D.

原帖由 teacherkg 於 09-2-28 12:49 發表

舊老師會辭職方面我都聽聞是,但始終未成事實,而且我覺得就算寫信給校長都未必有幫助,因校長始終重視收生的人數,不敢得罪家長,怕他們會轉校,舊老師走可以請一班新老師麻,新老師更聽教聽話啦!

其實不用太早擔心,可 ...

作者: teacherkg    時間: 09-2-28 14:19

原帖由 jojoplanet 於 09-2-28 14:11 發表
你有無聽過大埔道間協和呀, 原本都收咗阿仔, 但係我無留位, 因為覺得又一村校舍好好多..但係呢又一村學費同校車都偏貴而家又諗會唔會讀協和好D.

又一村的環境真的好好,地方廣闊,空氣清新且幽靜,所以我認為小朋友在這裡學習都會很開心呢!

其實各校都有不同的長處,沒有一間學校是完美的,要看看是否符合家長的要求,是否適合小朋友的性格而定,真的很難說那間學校較好!
作者: jojoplanet    時間: 09-3-2 09:31

我都明既不過都係問下...其實我都係呢間學校KG讀架...仲有好好既回憶...我個仔係11月尾出世, 我都唔想佢讀得咁辛苦, 所以都唔想揾間程度高既比佢讀. 有時同佢係屋企玩, 好似砌PUZZLE咁...我將9個圖案, 每個圖案有3塊,一共27塊MIX埋一齊叫佢砌返出黎佢好開心因為佢做到..我琴日買咗一盒係有10塊佢唔識砌都無心機...所以程度太高對我個仔黎講唔係咁好....佢又活躍, 呢間係好識合佢...不過唯一係佢學費同校車都係偏貴..
原帖由 teacherkg 於 09-2-28 14:19 發表

又一村的環境真的好好,地方廣闊,空氣清新且幽靜,所以我認為小朋友在這裡學習都會很開心呢!

其實各校都有不同的長處,沒有一間學校是完美的,要看看是否符合家長的要求,是否適合小朋友的性格而定,真的很難說那間學校 ...

作者: teacherkg    時間: 09-3-2 12:33

原帖由 jojoplanet 於 09-3-2 09:31 發表
我都明既不過都係問下...其實我都係呢間學校KG讀架...仲有好好既回憶...我個仔係11月尾出世, 我都唔想佢讀得咁辛苦, 所以都唔想揾間程度高既比佢讀. 有時同佢係屋企玩, 好似砌PUZZLE咁...我將9個圖案, 每個圖案有3塊 ...

咁係呢到讀的小朋友係會好開心0既,程度方面中等啦,唔深唔淺咁啦!!

學費同車費方面就真係要睇家長了,現在有學卷津貼都好d了!
作者: jojoplanet    時間: 09-3-2 12:35

原帖由 teacherkg 於 09-3-2 12:33 發表

咁係呢到讀的小朋友係會好開心0既,程度方面中等啦,唔深唔淺咁啦!!

學費同車費方面就真係要睇家長了,現在有學卷津貼都好d了!

咁你覺得禮賢, 崇真 vs 又一村...邊一間程度高d?
作者: kuo1125    時間: 09-3-2 13:59

不如我們寫信給校長, 不要因為小撮人而令大多數老師離職, 有好的老師才能教好小朋友

原帖由 小金子 於 09-2-27 12:08 發表

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長,  ...

作者: kuo1125    時間: 09-3-2 14:10

有些家長真係好唔掂, 不是在yyC見到, 在出面playgroup, 有些家長叫小朋友衝向其他小朋友度, 唔理衝跌其他小朋友, 又或者他的小朋友搶答問題而使應答的答不了, 而欣欣自喜, 完乏畧紀律排隊和尊重別人

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 16:09 發表
話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet ...

作者: littlejojo    時間: 09-3-2 14:47

deleted deleted

作者: Quick    時間: 09-3-2 20:08

我個囝都係今年9月入讀k1唔知會唔會認識到你呢?又或做到同學仔呢?
原帖由 jojoplanet 於 09-2-25 11:53 發表

我個仔in咗6間, 呢間係我感覺最好既...阿仔會係九月開學lu...

作者: water111    時間: 09-3-2 21:04

請問每天用幾多時間上英文堂架, 是否外籍老師教嗎?
作者: jojoplanet    時間: 09-3-2 21:37

原帖由 Quick 於 09-3-2 20:08 發表
我個囝都係今年9月入讀k1唔知會唔會認識到你呢?又或做到同學仔呢?

阿仔係上午班喎
作者: jojoplanet    時間: 09-3-2 21:38

原帖由 water111 於 09-3-2 21:04 發表
請問每天用幾多時間上英文堂架, 是否外老師教嗎?

我記得佢地話每日都20分鐘, 係2班GROUP埋一齊, 一個外籍+2個中國人
作者: ElsaShum    時間: 09-3-2 22:50

That's what I concern too.
作者: teacherkg    時間: 09-3-3 08:50

原帖由 littlejojo 於 09-3-2 14:47 發表
其實係咪校長驚收生不足影響學校收入 , 不敢得失家長 , 所以先咁縱容 d 家長呢 ? 我無咩驚 , 至驚又一村 d 程度過淺o者 , teacherkg 講話程度中等 , 我就放心了 , 因為除了九龍塘個幾間出名既私校較深之外 , 我諗無 ...

絕對係,辦學始終都是一盤生意,身為校長又更加要擔心收生問題,但我覺得有好老師才可以收更多學生麻,而且當小朋友入讀後,家長認為這間學校不太好,都可以轉校,到時更會影響學校的口碑呢!

程度方面我覺得是中等,其實真的除了某幾間特別深外,其他的幼稚園都差不多呢,因為又一村學校特別著重小朋友的德育發展!
作者: teacherkg    時間: 09-3-3 08:53

原帖由 kuo1125 於 09-3-2 13:59 發表
不如我們寫信給校長, 不要因為小撮人而令大多數老師離職, 有好的老師才能教好小朋友

我不知道這樣做有沒有用,因為此校校長是家長第一,老師最尾的!
作者: Ivy.cheung    時間: 09-3-3 09:50     標題: 課外活動

我昨日都做了"麻煩"家長.

話說, 早在我囝囝面試時, 老師是說課外活動會是星期六舉行, 以免小朋友平日放學後, 會太累, 我都好buy this point.
但今年, 改為星期一, 所以上學期, 我没有比囝囝參加. 因我覺得星期六及日會玩得累, 星期一返學回家後, 又無得午睡, 便要再返學校玩, 可能會很累. 但家長會後, 李校長說今年contract簽咗, 所以今年不會改其他日期, 只可以星期一, 所以我下學期幫囝囝報了. 但校車時間安排則令我不太滿意. 時間如下 :
返學上車     :   8:30a.m. (尾站)
放學落車     : 12:50a.m. (尾站)
課外活動上車 :   2:40p.m. (頭站)
課外活動落車 :   5:50p.m. (尾頭)

須知課外活動時間為 4:00 ~ 5:00. 但前後連坐車, 共用了3個小時. 加上早上兩程車, 即一日之間要坐4程車及3個多鐘時間. 所以我已向學校表達了意見.
試想像, 如果課外活動改為星期六, 則没有此問題了. 希望校方可以考慮一吓 !
作者: teacherkg    時間: 09-3-3 12:54

原帖由 Ivy.cheung 於 09-3-3 09:50 發表
我昨日都做了"麻煩"家長.

話說, 早在我囝囝面試時, 老師是說課外活動會是星期六舉行, 以免小朋友平日放學後, 會太累, 我都好buy this point.
但今年, 改為星期一, 所以上學期, 我没有比囝囝參加. 因我覺得星期六及 ...

傻啦你俾的是正面的學校意見,並不是投訴老師如何如何,麻煩家長比你"高明"得多了,哈哈...
作者: fannylie    時間: 09-3-4 10:02

想問問teacherkg, 又一村係咪收生好寬鬆, 差唔多係小朋友黎面試就會收呢? 多唔多人最後放棄,冇黎註冊架?唔該晒
作者: winwin815    時間: 09-3-4 11:36

我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校到讀嗎? 我覺得依家香港既教育制度真係有d病態, 2歲小孩如一張白紙, 點解要佢地十項全能咁

我鐘意又一村, 又係佢唔會考一d過份既野, 簡單地睇下小朋友反應

以我既朋友在內, 真係有好多人放棄, 或者有d家長嫌佢咩人都收, 唔夠"輕香"囉

原帖由 fannylie 於 09-3-4 10:02 發表
想問問teacherkg, 又一村係咪收生好寬鬆, 差唔多係小朋友黎面試就會收呢? 多唔多人最後放棄,冇黎註冊架?唔該晒

作者: jojoplanet    時間: 09-3-4 11:49

原帖由 winwin815 於 09-3-4 11:36 發表
我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校 ...

我身邊d人無講但係都覺得佢地呢間學校唔好...但係我都唔理人....我好清楚自己個策略就得...

我係另一版睇到一個post..個mami話個bb 2歲10個月仲未識晒A-Z點算...我的天..通常呢d係幼稚園學, 2歲10個月未識有咩出奇..點解要咁迫一個baby
作者: winwin815    時間: 09-3-4 13:30

agree........依家成個世界好似扭曲晒咁, 當然, 我都明白, 父母當然希望小朋友叻過人, 但係其實使咩急, 我一路都無專登教我小朋友d咩, 佢想學, 問我, 我先會講, 我真係唔覺得有咩問題

至於又一村, 幸好, 我遇到既係good comment多過bad comment, 同埋我好勤力咁睇返呢到家長既message, 真係覺得唔差喎

學你話齋, 我知我自己looking for d咩就夠

原帖由 jojoplanet 於 09-3-4 11:49 發表

我身邊d人無講但係都覺得佢地呢間學校唔好...但係我都唔理人....我好清楚自己個策略就得...

我係另一版睇到一個post..個mami話個bb 2歲10個月仲未識晒A-Z點算...我的天..通常呢d係幼稚園學, 2歲10個月未識有咩出 ...

作者: teacherkg    時間: 09-3-4 15:02

原帖由 fannylie 於 09-3-4 10:02 發表

我覺得又一村都算易入,但當然亦有小朋友要入waiting list,多唔多人放棄我就唔清楚了,sorry!
作者: teacherkg    時間: 09-3-4 15:06

原帖由 winwin815 於 09-3-4 11:36 發表
我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校 ...

岩架,d名校收生就是要小朋友未入學先要懂得很多,當入學後老師使不需花太多時間去教基本知識,程度便可以提高了!

可惜很多家長對名校都抱有一份情意結,覺得小朋友可以入讀名校,是很光榮,可以用來周圍炫耀的事!誰不知卻是苦了一一班天真可愛的小朋友呢!
作者: jojoplanet    時間: 09-3-4 16:35

原帖由 winwin815 於 09-3-4 13:30 發表
agree........依家成個世界好似扭曲晒咁, 當然, 我都明白, 父母當然希望小朋友叻過人, 但係其實使咩急, 我一路都無專登教我小朋友d咩, 佢想學, 問我, 我先會講, 我真係唔覺得有咩問題

至於又一村, 幸好, 我遇到既係 ...

我自己都睇咗好多post..其實真係無一間學校係perfect....我都唔敢話人地個d 學校唔好, 只係我覺得又一村適合阿仔, 因為佢比較active, 我覺得呢間學校係包容到我個仔...如果我覺得係KG佢係讀書材料我唔排除我係小學都會幫佢報名校, 但係我覺得係小朋友讀書生涯既開始...唔好比咁大壓力佢地......

作者: winwin815    時間: 09-3-4 23:01

我覺得簡直係本末倒置, 如果你話小學, 要小朋友十八般舞藝, 我都還可以接受, 如果一間幼稚園要求咁, 我唔會考慮呢間幼稚園

原帖由 teacherkg 於 09-3-4 15:06 發表

岩架,d名校收生就是要小朋友未入學先要懂得很多,當入學後老師使不需花太多時間去教基本知識,程度便可以提高了!

可惜很多家長對名校都抱有一份情意結,覺得小朋友可以入讀名校,是很光榮,可以用來周圍炫耀的事!誰不 ...

作者: ffeeii    時間: 09-3-5 10:44

乜k2家長成日投訴嘅咩...
應該唔會係我掛...
老師們請放鬆d....只要對得住自己就okla
作者: Fei-Duck    時間: 09-3-5 18:55

很認同你們的看法,其實點解要令啲小朋友咁快有咁大的壓力喎!人一生的學習生涯很長,短則十多年,長則一生呀!拿一個平衡點就得啦,不用過份催迫。不要忘記童年生活是很短暫,開心無憂才是最重要。我又不見得小時很叻的,大個一定會惦。

我希望囡囡在又一村的學習生活是個開心快樂的回憶。

winwin,

你的記牲真好,我都係0610mami呀!阿囡會不會同你囡做同班同學呢!

原帖由 winwin815 於 09-3-4 23:01 發表
我覺得簡直係本末倒置, 如果你話小學, 要小朋友十八般舞藝, 我都還可以接受, 如果一間幼稚園要求咁, 我唔會考慮呢間幼稚園

作者: winwin815    時間: 09-3-5 22:00

你個login name特別嘛, 咪記得囉

其實禮賢都收左囡囡, 可惜係下午班, 我無工人, 同埋有個細仔, 覺得安排上好麻煩, 所以最後都係揀返又一村全日班囉, 你呢? 全日定am?

原帖由 Fei-Duck 於 09-3-5 18:55 發表
很認同你們的看法,其實點解要令啲小朋友咁快有咁大的壓力喎!人一生的學習生涯很長,短則十多年,長則一生呀!拿一個平衡點就得啦,不用過份催迫。不要忘記童年生活是很短暫,開心無憂才是最重要。我又不見得小時很叻的,大個一定 ...

作者: Fei-Duck    時間: 09-3-6 00:07

阿囡都係返全日,我仲有個細女,得4個多月,如果阿囡返半日,我怕工人姐姐會做到無停手。仲有阿囡的自理能力比較差,可能平時姐姐照顧得太周到,返全日會好啲!

原帖由 winwin815 於 09-3-5 22:00 發表
你個login name特別嘛, 咪記得囉

其實禮賢都收左囡囡, 可惜係下午班, 我無工人, 同埋有個細仔, 覺得安排上好麻煩, 所以最後都係揀返又一村全日班囉, 你呢? 全日定am?

...

作者: winwin815    時間: 09-3-6 23:55

係呀, 返全日既小朋友, 自理係好好既, 你可以去我blog睇, 文文已經會自己攞住隻雞翼食, 小穎亦有意慾自己食野, 唔比匙佢, 佢仲會發脾氣添

我地兩個囡囡要相認下, 第時做同學仔

原帖由 Fei-Duck 於 09-3-6 00:07 發表
阿囡都係返全日,我仲有個細女,得4個多月,如果阿囡返半日,我怕工人姐姐會做到無停手。仲有阿囡的自理能力比較差,可能平時姐姐照顧得太周到,返全日會好啲!

...

作者: szenam    時間: 09-4-1 18:25

我個囡囡讀K1E,有一段時間無上來竟然見到個 topic,真係要幫學校平反下,我囡囡已經讀左半個學期,我覺得亞女好開心,我之前選擇又一村因為佢校舍大,同d先生有愛心,雖然interview個陣會覺得佢地太過熱情會唔會有d假呢?但係我老公反問我唔通你寧願d先生黑口黑面無愛心你反而放心交比佢地,我自己都有in過其他幼稚園,好似創價我本身好鍾意依間幼稚園,但係in完之後有點失望校舍比想像中細,去到有d老師一d笑容都無,有d家長in完後係bk話有個老師interview時仲黑口黑面d小朋友見到佢都驚左,所以名校又點呢?
老師方面都會有打電話同你傾下小朋友在校學情況,其實我都曾經有同老師講電話比其他同學少,因為我一個月都係1-2次,我知有d小朋友比較密,但係佢話小朋友如果進度ok沒特別事可能佢地唔會打得咁密,如果家長有問題隨時打比老師都可以,有一次我個女洗手整濕左衫袖放學老師都有打比我,我就覺得d老師ok,至於方程深唔深正如有位家長都講除非係九龍塘某幾間私校就會深,如果一般有學卷課程唔會太深,至於商業化,我覺得又一村絕對唔係,收你160茶點費,日日款式不同生日會仲一大袋野食,我d朋友都話平...haha!
作者: jojoplanet    時間: 09-4-2 10:39

原帖由 szenam 於 09-4-1 18:25 發表
我個囡囡讀K1E,有一段時間無上來竟然見到個 topic,真係要幫學校平反下,我囡囡已經讀左半個學期,我覺得亞女好開心,我之前選擇又一村因為佢校舍大,同d先生有愛心,雖然interview個陣會覺得佢地太過熱情會唔會有d假呢?但 ...

請問茶點幾點食?一返到學校又有沒有早餐食呢?
作者: szenam    時間: 09-4-2 15:14

大約十點幾...有麵包,餅乾,粥,貝殼粉,通心粉,成日唔同!
原帖由 jojoplanet 於 09-4-2 10:39 發表

請問茶點幾點食?一返到學校又有沒有早餐食呢?

作者: jojoplanet    時間: 09-4-2 16:53

原帖由 szenam 於 09-4-2 15:14 發表
大約十點幾...有麵包,餅乾,粥,貝殼粉,通心粉,成日唔同!

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..

作者: winwin815    時間: 09-4-6 22:12

一早己有bk mami mention過佢地無早餐比小朋友食架啦, 所以呢方面我有心理準備, 我覺得咪食個包囉, 我地細個都係咁架啦

原帖由 jojoplanet 於 09-4-2 16:53 發表

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..

作者: schau28    時間: 09-4-9 15:39

Hello winwin,
唔知你還記得我嗎?? 0610 焯然媽咪, 囝囝都將會入讀又一村k1, 不過是半日...

原帖由 winwin815 於 09-4-6 22:12 發表
一早己有bk mami mention過佢地無早餐比小朋友食架啦, 所以呢方面我有心理準備, 我覺得咪食個包囉, 我地細個都係咁架啦

作者: Pertra    時間: 09-4-14 23:20

作者: pianocalvin    時間: 09-4-15 01:14

又一村冇N1架
作者: winwin815    時間: 09-4-16 23:28

我記得呀, 不過記得id only haha....

原帖由 schau28 於 09-4-9 15:39 發表

Hello winwin,
唔知你還記得我嗎?? 0610 焯然媽咪, 囝囝都將會入讀又一村k1, 不過是半日...

作者: kkk2000    時間: 09-4-30 00:12     標題: 回覆 # 的文章

實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例如在學校跌倒,或者生病,老師會打電話到來了解或通知家長。而在每一次有家長參與的活動中,每每發覺老師們很有Team spirit,感覺到她們是一個整體的隊伍。而且一班中有兩個班主任,多數由一個舊老師去帶領一個新老師去照顧,所以難免有一些參差,但整體來說我仍會覺得可以用"好"去形容。至於學術方面,可以用”較一般深小小”來形容,當然如果與九龍塘某些學校來比較,很難比下去。正所謂針無兩頭利,如你要求學術水平高,但又要注重學生品格的培養,真的得困難,你要作一些取捨。所以最終取決家長的要求,雖然當年有九龍塘某些學校收我的小朋友,但我仍揀選小朋友在品德上的培養較為重要。
作者: jojoplanet    時間: 09-5-1 09:20

我問人攞咗九龍塘某名校既書本, 用黎教阿仔去補YYC學術上既不足, 幫阿仔容易適應小學既程度.

原帖由 kkk2000 於 09-4-30 00:12 發表
實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例 ...

作者: wangwangmei    時間: 09-5-4 10:41

作者: nakoagnes1    時間: 09-5-4 12:48

作者: kkk2000    時間: 09-5-4 13:44

I remember you. You introduce the  青田圖書 for me. It is a very useful and excellent book. Thank you very much. My son enjoy his school life because he likes teacher to praise him. But now, we are trouble on the other thing. You know that the P1 interview will be hold at end of this year. Would you share your experience? How about your son?  Thanks:D

原帖由 wangwangmei 於 09-5-4 10:41 發表
Absolutely agree.  

My son is a YYCS graduate.  Both my son and I love this school very much.  I am planning to let my younger daughter to study also in YYCS.

kkk2000, do you remember me?  We have c ...

作者: muichub    時間: 09-5-4 14:34

I haven't been on BK for quite a while and I am also shocked to see this topic.

My son is studying at YYC K2 now and I personally think this school is very ok.    He is always happy when he returns home.  He also has good initiative to complete his homework and tasks.   Teachers and school facilities are fine from my opinion.

I agreed that at their age, to help them to grow into a kind-hearted good person is much more important than giving them a lot of academic content.  YYC can do this.  Also, we still have lots of time for academic developments.   

Frankly, I think things that they are learning now are appropriate and sometimes out of my expectation too.   I sometimes wonder what those so called famous schools are teaching. I remembered I once joked with one of the parents that it seems there aren't much changes to the content or syllabus at university and sometimes I don't know why in Hong Kong, small kids like them have to go through so many age-not- appropriate content but as a parent, you just can't help it.      

I also agreed with some moms here that parents should know what they are looking for.   Choose the one that you feel comfortable with la.
作者: wangwangmei    時間: 09-5-6 08:47

作者: Joshua_BB    時間: 09-6-7 01:02

My son is now studying K2 full day, I don't think YYCS so poor.  The teacher are nice and my son love sharing me what happened in the school.  His school life is definitely happy.  

I believed that some parent may have over expectation to their child, as well as school.  I just want my son has a healthy & happy school life in the kindergarden stage.  Good starting is important.
作者: auen    時間: 09-6-22 03:41

又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之後IN過聖羅撒就好唔OK(校舍相連小學部都比又一村細3倍),d先生真係唔笑架!(搞到我仲驚過阿女!  )又唔知邊個係校長?!(可能佢地IN到好攰啩!但幾假都應該歡迎下個小朋友啦!)前後唔夠15分鐘就IN完請我地返去等消息!仲要我個女面試完本來已離座,但就突然返轉頭將玩過的玩具放番落個籃度,我自己都忍唔住讚佢"乖",但個老師就望了一眼,只係講咗一聲"唔"加一下點頭(注意:仍然無笑!:-x )之後問返阿女,佢都好似唔知做過咩咁!結果佢地唔收我個女......我仲開心,因為可以叠埋心水入又一村!唔洗煩!又唔洗俾多次留位費! (因為一開始我同我老公已定了2間較喜歡的兩間去IN,費事到時間間都收而頭痕!)

其實老師都係人一個,做家長的成日事無大小都"反映意見"的話,我估個老師唔多唔少都會發洩在小朋友身上,咪對佢衰D或者無咁注意佢囉!RIGHT?加上我自己湊一個已經覺得唔容易 ,一個老師要湊起碼10個仲要"唔鬧得",都咪話唔辛苦!

仲有,小朋友犯錯係人生必經階段,俾人教訓下都唔係咩大問題,起碼俾佢知道唔係人人都會贊成自己的做法,唔係個個都會錫哂自己!若果太保護佢地,只會令小朋友越來越自大,睇唔起人!近幾年成日新聞話小學教師打學生,其實可以想像到d學生有幾衰而以令老師"出手"?!唔通d老師無端端會鬧人打人咩?你估佢地唔怕無得撈咩?!

當然,若因老師失職而令小朋友身心受損另計!

希望黎緊响又一村會遇到"知書識禮"的家長!:loveliness: 路係我地揀既,仔女係我地自己生既,教導子女係我地做家長既本份同責任,而唔係交哂俾老師囉!
作者: hcshiu    時間: 09-6-22 04:48

好!好讚成你所講既野。教養好孩子,責任幾時都在家長身上,而唔係任何一間幼稚園可以幫家長教哂既。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表
又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之 ...

作者: teacherkg    時間: 09-6-22 17:14

睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c grade,應該全部都要是a grade,我要用來報考小學的呀!

於是,有些家長便會回校向老師和校長投訴,強烈要求老師改分,一定要改到a grade為止!

我真的覺得這和無理取鬧有什麼分別?成績表上的分是根據小朋友平時的行為和功課等表現來評定的,當中當然會和其他小朋友比較拉curve的麻,作為家長的理所當然會覺得自己的子女是最好的,但所謂一山還有一山高,整間學校這麼多學生,一定有一些小朋友會比自己的子女表現更好吧?這是很正常的事,為什麼家長不能接受自己的子女在某些方面比較弱,卻本末倒置地要求老師改分?

每個家長都想小朋友得到a grade吧,但自己對成績不滿便走來投訴,那麼誰人喜歡取c grade?那倒不如不用測驗評估了,學校只需要簡單地將所有成績列為a便可以了!

作為家長的不能接受小朋友的不足之處,欲蓋彌彰地強迫老師掩蓋子女的問題,小朋友有樣學樣,便會自大地覺得自己最好最叻,自己的成績表上全部都是a grade呀!更會看不起別人,學父母的做法要求別人去滿足自己無理的要求,不滿意的話投訴呀大吵大鬧便可以解決問題了!

所以,家長的行為如何,小朋友必定會學,如果家長想自己的子女是一個有禮貌,懂得尊重別人,有規有矩的小朋友的話,自己便要以身作則,家長對老師沒有禮貌,罵老師,小朋友看到都不會去尊重別人!

幼稚園是小朋友學習如何做人的重要階段,這個時候不教,又或者灌輸一些錯誤的知識給他,他將來都會是如此!發現有問題才去教嗎?到時便遲了,所謂3歲定80,這個時候不好好去教難道等他成人才教嗎?

有些學者覺得,現今的社會不止小朋友要入學讀書,連家長都需要入學,不是學如何教養小朋友,而是要家長學基本禮貌,如何待人接物等東西,聽後真的很悲哀但又很認同呢!

作者: hcshiu    時間: 09-6-23 04:23

Teacherkg,你講得好有道理。

原帖由 teacherkg 於 09-6-22 17:14 發表
睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c  ...

作者: Sailo    時間: 09-6-23 12:15

非常有同感!!!

又一村, 我地真喺好喜歡. 因為. 小朋友喜歡. 呢點已經好重要! 每天見到他們笑著上學, 笑著放學, 這學校適合我的小朋友嗎? 已經有答案!

相信所有學校都好,只不過是合唔合適. 合唔合自己心水, 每間學校都有辦學宗旨,理念, 相信每位家長必定了解清楚才會選擇同安排小朋友入讀!  

又一村一路都比我印象喺尊重家長的. 他們知道家長緊張小朋友, 所以. 他們的安排都為著家長安心的方向去做!呢點喺難得的. 同樣. 我地都尊重學校. 因為. 家校合作. 喺雙向的.  他們事實真的做得好多及好好了! 當然. 每件事情都可以有唔同方法會再做得好d. 但要明白, 任何事, 都唔可能有100%完美. 亦沒可能fulfill 到所有人. 所以. 好多謝學校! 學校同老師真的做得好好!!

和平和諧對我來說是最重要的, 如果學校裡沒有了和平, 我會難過和惋惜!

小朋友喺成長過程, 會不斷學習, 會遇到到好的, 亦會遇到唔好的, 好的, 要多加欣賞, 有挫折, 要感恩得磨練, 凡事多點從欣賞角度去看, 所有人和事都會更美好! 學校遇到什麼, 我們控制不到, 只有父母的天大責任, 給予小朋友的教導,牢牢幫他他們建立的正確的價值觀、分辨是非之心和對抗抑境的能力, 扶助他們成長。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表

之 ...

作者: aSa豬媽媽    時間: 09-6-24 17:15

請問會唔會有open day或類似活動,等我地可以了解下呢間學校?

黎緊11月4號就開始派表啦,請問有經驗既家長,洗唔洗第1日就去打蛇餅呢?又大約幾月interview呢?

最後,想問大家,係咩原因揀呢間學校呢?

thx ~~~
作者: hcshiu    時間: 09-6-25 04:17

據我所知,又一村無開放日。

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用大擔心報名呢個問題。打個電話去問下啦,佢地會好熱心回答你既問題。

我囡囡讀了兩年,我可以簡單來說,又一村不是那些很重視成績既學校,佢唔會谷學生學業,唔會有老師打電來同你講,你個仔寫D字唔夠靚,攞唔到A之類呢D說話,又唔會迫你帶孩子去考什麼什麼。佢地重視學生品德操行,閱讀興趣,健康等等。所以我覺得學生讀得很開心,有個開心既幼稚園生活。

所以如果你讓孩子去讀又一村,不要和那些讀九龍塘名校的比課程,又一村用的是主流教材,他們是用他們國際,又或比同級至少深半級既教材。所以我近來明白,為什麼名校多收大仔大女,因為佢地教既野已經深半級,如果唔收大仔大女,點教得掂。但又一村既課程會在K2/K3深番,要接小一應沒有問題。老師很有愛心,照顧得很好,環境好,所以又很放心讓孩子在那裡讀。

雖然有家長覺得又一村是牟利,但是在我的認知當中,佢己經唔係好牟利。例如校長同我講過,學校會加建新校舍(如果明年入K1,畢業前就一定可以用到個新校舍),用的錢不是由家長學費來,我想是由辦學團體而來。

最後,如果想孩子有三年開心又健康既幼稚園生活,又一村係不錯的決定。其他又一村家長如果有異議或其他意見,請不吝賜教。

原帖由 aSa豬媽媽 於 09-6-24 17:15 發表
請問會唔會有open day或類似活動,等我地可以了解下呢間學校?

黎緊11月4號就開始派表啦,請問有經驗既家長,洗唔洗第1日就去打蛇餅呢?又大約幾月interview呢?

最後,想問大家,係咩原因揀呢間學校呢?

thx ~~~ ...

作者: jojoplanet    時間: 09-6-25 10:03

原帖由 hcshiu 於 09-6-25 04:17 發表

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用 ...

加建新校舍?我早排去搞入學都唔覺佢有工程喎..阿仔今年入k1咁咪可以有2年多d野玩...
作者: hcshiu    時間: 09-6-25 11:20

記得校長曾跟我提過,如無記錯,如果今年九月才入學,一定會用得著。而現在K1,好像是在機會在K3時用到(他們很快便K2)了,但今年K2的,就應該沒有機會用到了。

我相信學校會在適當時候向家長講解了。

原帖由 jojoplanet 於 09-6-25 10:03 發表

加建新校舍?我早排去搞入學都唔覺佢有工程喎..阿仔今年入k1咁咪可以有2年多d野玩...

作者: aSa豬媽媽    時間: 09-6-26 18:35

好多謝你既詳盡介紹,睇左之後,更加認為呢間學校適合我。

我係full time mani,個仔23個月大,但我從未教佢認ABC,123果D,唔明你明唔明我意思。現階段,做運動,唱歌仔,學規舉,我就認為係緊要啦。

唔洗打蛇餅,已經可以顯示到佢地既質素,講真,現今科技咁發達,為乜仲要打蛇餅,無非係擺個姿態啫。

唔該哂!
原帖由 hcshiu 於 09-6-25 04:17 發表

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用 ...

作者: hcshiu    時間: 09-6-27 13:36

咁你既信念就真係同又一村差不多,比小朋友開開心心過幾年開心既童年,又有親蜜既親子關係,係好難得既。

原帖由 aSa豬媽媽 於 09-6-26 18:35 發表
好多謝你既詳盡介紹,睇左之後,更加認為呢間學校適合我。

我係full time mani,個仔23個月大,但我從未教佢認ABC,123果D,唔明你明唔明我意思。現階段,做運動,唱歌仔,學規舉,我就認為係緊要啦。

唔洗打蛇餅,已經可以顯示到佢地既 ...

作者: auen    時間: 09-7-2 00:34

很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂,但當然也要經歷一下小挫折讓他們學會成長!

以我3年的教小朋友經驗,只可以對家長們說句:RELAX!不要抱"人有我有"的心態!

很期待開學啊!希望阿女可以享受人生第一段學校生活!

原帖由 Sailo 於 09-6-23 12:15 發表
非常有同感!!!

又一村, 我地真喺好喜歡. 因為. 小朋友喜歡. 呢點已經好重要! 每天見到他們笑著上學, 笑著放學, 這學校適合我的小朋友嗎? 已經有答案!

相信所有學校都好,只不過是合唔合適. 合唔合自己心水, 每間學 ...

作者: Sailo    時間: 09-7-2 10:21

原帖由 auen 於 09-7-2 00:34 發表
很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂 ...

相信你女女一定喺又一村過得開開心心, 開心到唔捨得離開! 就好似我仔仔, 今年K3, 好快會離開YYCS, 我同佢都唔捨得! 不過, 仲有延續, 我個細女. 8月就返K1喇! Yeah~ 可能會喺同您女女做同學仔bor..會唔會呢??
作者: jojoplanet    時間: 09-7-3 16:18

原帖由 guguhuahua 於 09-7-3 15:30 發表
等了一年了,想插班K2全日班仍然唔位,好失望呀

乜全日班咁多人爭架咩
作者: kuo1125    時間: 09-8-7 22:09

好耐冇上呢個website, 而家看到這個主題, 真係心痛, 但又欣慰, 希望某些家長可以和為貴, 欣慰的是很多家長都明白事理.  以我所見, YYC是一所好学校, 我的小朋友讀得很開心, 老師教職員有愛心, 己经很重要. 校長一職不易做, 自己亦有管理下屬制定政策, 順得哥情失嫂意, 以我所見, 校長做得不錯, 各有各立埸, 各有各難處, 不如以小朋友着想.

原帖由 auen 於 09-7-2 00:34 發表
很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂 ...

作者: chingyeeyee    時間: 09-9-5 00:15

原本對又一村學校的教學,師資、理念只是一知半解,只是諗住學校近屆企,但當睇完各位家長對又一村學校的評價,好放心幫囝囝考入這間學校。

做父母無非都是想小朋友返學開心,從各家長發表的內容中了解到到學校的實際情況,同埋有好多家長對都同自己的思想方想差不多,如果囝囝真係成功考入又一村學校,令我好放心。
作者: auen    時間: 09-9-9 02:49

係呀!你大可方心考這間學校!老師真係好好同好細心!我阿女返咗學個多禮拜,佢已經好開心!最開心係佢突然有禮貌咗好多,叫親我攞野都會加句"唔該",之前係教極都唔講呀!我諗一定係老師o既功勞!

佢鐘意返學鐘意到由朝到晚攬住個書包仔,超搞笑!加上佢係大B,學校o既事全部都識講番出黎(就連洗手間個廁所板係咩色都講呀!)所以我依家好放心!

原帖由 chingyeeyee 於 09-9-5 00:15 發表
原本對又一村學校的教學,師資、理念只是一知半解,只是諗住學校近屆企,但當睇完各位家長對又一村學校的評價,好放心幫囝囝考入這間學校。

做父母無非都是想小朋友返學開心,從各家長發表的內容中了解到到學校的實際情況,同埋 ...

作者: lorryracoon    時間: 09-9-10 22:22

講真什麼有錢唔有錢呀!如果真係有咁錢不如送去小朋友外國讀,何必在香港死衝呢!我們給小朋友到這學校就讀,我們應該相信老師相信學校,對於投訴老師的事,我覺得好像睇不起老師的專業,基本我們應該和老師通力合作!了解小朋友的學習進度
作者: lorryracoon    時間: 09-9-10 22:33     標題: 回覆 21# teacherkg 的文章

我認同你說法,家長們投訴前三思
作者: kuo1125    時間: 09-9-11 10:32

我認同你說法, 据我所知有些麻煩家長已退学, 我親耳听到有些麻煩家長恃登在老師面前說其化人坏話, 公開說, 我好embarrassed, 唯有當听唔到, 老師又embarrassed, 可必呢, 大家都想ふ朋友好, 應用正面態度說出意見. 不是係又投訴, 唔係係又投訴,

原帖由 lorryracoon 於 09-9-10 22:33 發表
我認同你說法,家長們投訴前三思

作者: teacherkg    時間: 09-9-12 00:07

真的很感謝家長的認同和體諒!

對呀,我知道有些本應今年升k3的麻煩家長已退學,可惜只是其中之一部份,麻煩中之麻煩家長還在此校呢!

說真的,家長和學校的關係弄得不好,受苦的必然是小朋友吧?難道學校會因他們的投訴而倒閉嗎?老師最多只會被校長責怪幾句,心裡當然會不開心,但一定不會被炒的!

說起麻煩家長退學的事,我知道其中有一位是k1下學期才來此校插班,k2全年在此校就讀,但因經常作出冇謂投訴,試過在學校門口偷看老師怎樣上堂(並非其小朋友的班別),繼而向校長投訴老師打小朋友云云,結果當然沒有此事!不過由於此家長和學校及老師的關係實在太差,十分不喜歡此校,所以今年升k3又再轉校了!

小朋友3年的幼稚園生活就轉了3次學校,不僅小朋友難以適應,金錢上的損失暫不去說,小朋友的心理才是最重要的!而且,我相信將來去面試小學都會有些問題吧?3年轉3次校是很光榮的事嗎?

幼稚園尚且如此,那麼將來6年的小學是否要轉6次校呢?我對這些家長的心態真是很費解!讓自己和小朋友開開心心享受幼稚園生活不是更好嗎?為什麼總是要和老師過意不去?這樣很好玩嗎?需知道老師都是受過專業訓練的,如果家長覺得自己比老師更專業,要教老師怎樣上課,倒不如自己去當幼稚園老師,親自教自己的小朋友吧!

其實要應付這些家長,關鍵之一是校長的取向,身為校長,不單要管理好學校,更要維護老師的尊嚴!麻煩家長見校長十分重視自己的投訴,當然更會變本加厲,無理取鬧了!又一村已有很多學生,校長真的不需要為了確保收生人數而對這些家長卑躬屈膝呀!這樣不單是助長了麻煩家長的氣焰,更是害苦了老師!老師在這些家長面前還有尊嚴嗎?小朋友還會尊敬老師嗎?

總之,不喜歡此校的家長,真的請立刻轉校,全香港有這麼多幼稚園,找一間完全符合自己要求的吧,不要勉強自己和小朋友繼續留下了,不要浪費大家的時間呢!

我知道學校是會上來看留言的,一些學校認為合理的說法學校是會接受和作出調整,例如現在學校已減少早上駐守大門的老師人數,將人手調往學校其他位置照顧小朋友,實在很好!所以,希望家長多些在這裡留言,說一些鼓勵的說話,希望校長可以改變對麻煩家長的迎合態度,維護老師的尊嚴,學校一定會更成功的!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5