教育王國

標題: 聖羅撒出咗Result 啦!! [打印本頁]

作者: Pollysun    時間: 09-1-16 15:02     標題: 聖羅撒出咗Result 啦!!

聖羅撒出咗Result 啦!! 好好彩, 收咗囡囡, 不過要later先知am or pm.
作者: Nov    時間: 09-1-16 15:09

so good! I will check the mail box tonight...
作者: HebeMama630    時間: 09-1-16 15:19

So happy, my daughter is on wating list, not necessary to think, go to KV!
作者: ShinTeresa    時間: 09-1-16 17:07

唔係掃興得罪講 wait list 多數冇乜chance, 間間kg都係甘
原帖由 HebeMama630 於 09-1-16 15:19 發表
So happy, my daughter is on wating list, not necessary to think, go to KV!

作者: rolandbb    時間: 09-1-16 17:11

原帖由 ShinTeresa 於 09-1-16 17:07 發表
唔係掃興得罪講 wait list 多數冇乜chance, 間間kg都係甘  

我都覺得係, 只係感覺比 reject 有希望, 最後都係冇.
作者: Pilotkid    時間: 09-1-16 19:35

原帖由 rolandbb 於 09-1-16 17:11 發表

我都覺得係, 只係感覺比 reject 有希望, 最後都係冇.

My daughter is on the waiting list too.   Is anyone received reject letter?  
or
waiting = rejected
作者: rolandbb    時間: 09-1-16 20:10

原帖由 rolandbb 於 09-1-16 17:11 發表

放工返屋企收到信, 收咗我個囡, very happy.
作者: winchoy16888    時間: 09-1-16 21:12

恭禧哂
作者: zzidane    時間: 09-1-16 22:27

Yes! my baby girl has recieved offer from SRL. Will not sit for St Paul interview tomorrow la.

zzidane
作者: berry??????    時間: 09-1-17 02:03

我今日都收倒信收左我囡囡啦~~
但唔知讀又一村定聖羅撒呢??
作者: clok    時間: 09-1-17 02:47

My daughter got the reject letter
作者: Ursula    時間: 09-1-17 08:44

My girl got accepted also...very happy.
作者: OB-father    時間: 09-1-17 10:29

OB is accepted too
作者: chickenwing2006    時間: 09-1-19 23:34

我女都收左呀, 打電話去問 ..... 佢話主任未分班,
遲 D 先再有公佈 WOR !!

原帖由 Pollysun 於 09-1-16 15:02 發表
聖羅撒出咗Result 啦!! 好好彩, 收咗囡囡, 不過要later先知am or pm.

作者: Nov    時間: 09-1-20 11:27

恭喜晒入到聖羅撒的小朋友, 如果決定入讀, 可考慮放番其他學位出黎比有需要的家長啦! 有d家長真係未有offer, 好煩架!

祝 各小朋友醒醒目目, 熱愛學習.
作者: zzidane    時間: 09-1-20 12:31

Totally agreed.

Has your baby girl got offer from SRL?

My baby got it and decide studying K1 in SRL next year. We have registered in one other KG, and will release its place after registration with SRL in February.

zzidane

原帖由 Nov 於 09-1-20 11:27 發表
恭喜晒入到聖羅撒的小朋友, 如果決定入讀, 可考慮放番其他學位出黎比有需要的家長啦! 有d家長真係未有offer, 好煩架!

祝 各小朋友醒醒目目, 熱愛學習. ...

作者: Nov    時間: 09-1-20 12:41

Hello zzidane

I remember who you are!

My baby on waiting list, actually, she is small baby (0611), we have registered another KG for her.  Nice to share with you all of our baby's topic.

原帖由 zzidane 於 09-1-20 12:31 發表
Totally agreed.

Has your baby girl got offer from SRL?

My baby got it and decide studying K1 in SRL next year. We have registered in one other KG, and will release its place after registration with  ...

作者: zzidane    時間: 09-1-20 12:53

Hi Hi Nov,

Nice to meet you again.
One question:
Suppose SRL has a place for your baby, will you choose it? If so, I wish it becomes true and my family will say in prayer for this matter.

Perhaps, your baby and my baby become a classmate. And we may hire a same nanny for a ride. Anywya, my baby is also 0611 bb....guess who is elder sister...my baby was born in late-Nov 06.

All the best

God bless
zzidane

原帖由 Nov 於 09-1-20 12:41 發表
Hello zzidane

I remember who you are!

My baby on waiting list, actually, she is small baby (0611), we have registered another KG for her.  Nice to share with you all of our baby's topic.

作者: Nov    時間: 09-1-20 13:20

Thank you zzidane,

實情爸爸幫囡囡留了IS, 無唸過讀IS, 當日佢十問九唔認, 你話奇唔奇? 個老師同我講囡囡係leader型格, 鍾意話事, 社交能力強, 行動型. 我聽到好突然, 觀察兩父女的親子活動, 就知囡囡大概 (呢個亦是一眾kg不太接受的一類), 面試後都唸住實唔得, 真係收佢先奇, 點知上星期收到取錄信...

又經歷多一次, 凡事交託, 凡事感恩的道理!
作者: zzidane    時間: 09-1-20 14:48

Sorry I am an idiot. IS = International School?? ESF??
I think that the style, approach, teaching method may be suitable for her strong leadership character....but quite expensive woh.

zzidane

原帖由 Nov 於 09-1-20 13:20 發表
Thank you zzidane,

實情爸爸幫囡囡留了IS, 無唸過讀IS, 當日佢十問九唔認, 你話奇唔奇? 個老師同我講囡囡係leader型格, 鍾意話事, 社交能力強, 行動型. 我聽到好突然, 觀察兩父女的親子活動, 就知囡囡大概 (呢個亦 ...

作者: Nov    時間: 09-1-20 15:12

zzidane,

right! 是國際學校, 但不是ESF. 學費都係我考慮, 所以都有幫佢報多幾間KG, 收左先唸啦! 宜家好明顯唔比我唸, 仲收佢讀上午, 上主好似幫我決定埋, in左10間8間, 得1間係正選生, SC/SRL-waiting list, KV-rejected, 宣道/教院 - 未知, 協恩/st.paul-未in, KM-已取回K1的留位費, 因所謂爆水管事件.

**間沙田明愛幼兒中心都係我選擇, 全日班收左, 已交留位費. 她讀k1, 細b只有2個月大, 驚工人攪唔掂. 全日班又幾合我處境, 最緊要係飯菜好好嘛! 但程度不能與IS相比, 你認為如何是好?

原帖由 zzidane 於 09-1-20 14:48 發表
Sorry I am an idiot. IS = International School?? ESF??
I think that the style, approach, teaching method may be suitable for her strong leadership character....but quite expensive woh.

zzidane

作者: jenniferko    時間: 09-1-20 16:35

我覺得聖羅撒收生很公平, 是關我女兒及一家人沒有信仰, 沒有舊生優先, 結果只評估面試表現就收左我女兒, 真是來得簡單直接.
作者: chickenwing2006    時間: 09-1-20 17:05

我都有同感, 我唔係信教亦唔係舊生 !

另外 interview 既方法亦另我好驚奇 ,
因為我地行到甘開 .... 留底個小朋友
自己係禮堂 in !

但問既內容我好遠甘見到好似都係問下圖書 ,
問下形狀甘 ...... 其實呢間係唯一一間唔比
家長陪 interview 既幼稚園 , 你地有無同感
呀 ??

原帖由 jenniferko 於 09-1-20 16:35 發表
我覺得聖羅撒收生很公平, 是關我女兒及一家人沒有信仰, 沒有舊生優先, 結果只評估面試表現就收左我女兒, 真是來得簡單直接.

作者: rolandbb    時間: 09-1-20 17:17

原帖由 jenniferko 於 09-1-20 16:35 發表

agree,覺得呢個方法較公平. 其實家長不能陪面試各有利弊, 好似我囡見其他幼稚園都可以家長陪面試, 我見到佢緊張, 面試時唔肯回答老師問題, 結果多數係waiting list, 而srl 無家長陪, 唔知佢識唔識答, 反而收咗. 唔知講乜好, 只可以講感恩.
而其他幼稚園如培正, 都係家長不能陪伴面試, 佢地收生標準似乎係睇家長背景多d, 如專業人仕, 學歷高等, 機會大好多.
作者: zzidane    時間: 09-1-20 17:33

Sharing with you of my view on some certain aspects, surely you are aware all already:

Money - affordable - IS
Primary & secondary school - if choose study abroad or int'l school/college - IS
English level - IS
Active & creative - IS

Bear in mind that:
There will be double when small b studies IS kg in next 2 years...rather excessively costly
Traditional non-profit making kg accepts voucher (eg $7,??? vs 1,???)
Traditional kg offers place to your small b following elder sister

BTW, it is good to try 沙田明愛幼兒中心 and apply targets in the next year when your small b grow into bigger. However, I trust the interviewed KGs will soon call for your registration.

zzidane

原帖由 Nov 於 09-1-20 15:12 發表
zzidane,

right! 是國際學校, 但不是ESF. 學費都係我考慮, 所以都有幫佢報多幾間KG, 收左先唸啦! 宜家好明顯唔比我唸, 仲收佢讀上午, 上主好似幫我決定埋, in左10間8間, 得1間係正選生, SC/SRL-waiting list, KV-re ...

作者: zzidane    時間: 09-1-20 17:47

各位好

請問有冇人住青衣區,又會來季讀SRL呢? (雖然還未知上午定下午班)
我想知有冇人會用媬姆車?

zzidane
作者: lobor    時間: 09-1-21 14:23

我都係住青衣,不過未100%肯定會入讀srl,因為小女依家响學之園讀緊pn好開心,而且勝在夠近,雖然我又好想佢入天主教學校...
作者: zzidane    時間: 09-1-21 14:38

Hello lobor,

學之園唔錯呀。我地in LH 凱帆薈時的感覺很好,英語老師 Miss Sam 仲好投入。可惜只能選一。SRL 是教會學校、有學卷,所以...
高興認識,有决定後記得話比大家知道。

zzidane

原帖由 lobor 於 09-1-21 14:23 發表
我都係住青衣,不過未100%肯定會入讀srl,因為小女依家响學之園讀緊pn好開心,而且勝在夠近,雖然我又好想佢入天主教學校...

作者: HebeMama630    時間: 09-1-21 15:25

吓!整個in嘅過程只係1-2分鐘,係我in咁多間KG最快嘅一間,由入門口到出門口都唔駛10分鐘,我又唔覺得特別公平喎!

作者: wing    時間: 09-1-23 15:55

好開心 , SRL都收左囡囡 , 我諗俾佢讀既機會都幾大 , 因為暫時都係得呢間收佢咋

面試之前, 我有問過朋友 , 佢個女係畢業生 , 佢話佢地要小朋友同家長分開唔太遠既距離, 係想睇下小朋友會唔會in in 下跑番去家長度喎 .

同埋雖然唔係同枱in , 但我都隱約聽到老師同亞女小小既對話 , 我仲記得佢俾本圖書佢睇 , 係有隻貓貓 , 同一塊鏡, 不過塊鏡係用布遮住左 , 老師問貓貓係度做緊乜 , 答案可能諗係想小朋友揭起塊布, 話貓貓照緊鏡 , 但我聽到囡囡答話 "貓貓望住我" , 老師聽到都笑左出黎

有無人知 SRL 係咪無普通話堂呢 ?
作者: fcatherinehk    時間: 09-1-23 16:11

我响聖羅撒既forum度見到有srl家長話今年已經有普通話堂.
我個女都accepted by SRL,唔知係唔係早D去註冊就可以優先揀AM/PM? 定還是按照我地填表時既意願?

原帖由 wing 於 09-1-23 15:55 發表
好開心 , SRL都收左囡囡 , 我諗俾佢讀既機會都幾大 , 因為暫時都係得呢間收佢咋

面試之前, 我有問過朋友 , 佢個女係畢業生 , 佢話佢地要小朋友同家長分開唔太遠既距離, 係想睇下小朋友會唔會in in 下跑番去家長度喎 ...

作者: chickenwing2006    時間: 09-1-23 22:34

早 2 日問左 SRL , 要留左位 2 月中
主任先分班 WOR !!

又會甘既, 真係第一間係甘架咋 !!

原帖由 fcatherinehk 於 09-1-23 16:11 發表
我响聖羅撒既forum度見到有srl家長話今年已經有普通話堂.
我個女都accepted by SRL,唔知係唔係早D去註冊就可以優先揀AM/PM? 定還是按照我地填表時既意願?

...

作者: zzidane    時間: 09-2-9 14:26

有無學生家長可以分享下,學校是否往年都是取錄學生後,仍未無分上午定下午班呢?
謝!

zzidane
作者: rolandbb    時間: 09-2-12 11:19

原帖由 chickenwing2006 於 09-1-23 22:34 發表
早 2 日問左 SRL , 要留左位 2 月中
主任先分班 WOR !!

又會甘既, 真係第一間係甘架咋 !!

今日交咗留位費, d 職員話5月7及8日交雜費時先知返上午定下午班, 又要等多3個月.
作者: michellebaby    時間: 09-2-13 13:19

我最後無去到交留位費呀
希望可以儘快 free 返個位出o黎啦

祝各位小朋友o黎緊 返學都開開心心 ^.^
作者: chickenwing2006    時間: 09-2-16 11:34

又要去到 5 月呀 ??? 不過 5 月都好多間係
第 2 論註冊 ..... 我估到時間間都好多位會放
番出黎 !!!

原帖由 rolandbb 於 09-2-12 11:19 發表

今日交咗留位費, d 職員話5月7及8日交雜費時先知返上午定下午班, 又要等多3個月.

作者: rolandbb    時間: 09-2-16 12:11

原帖由 chickenwing2006 於 09-2-16 11:34 發表
又要去到 5 月呀 ??? 不過 5 月都好多間係
第 2 論註冊 ..... 我估到時間間都好多位會放
番出黎 !!!

總之 等等等等..........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5