教育王國

標題: 家長的課外活動 [打印本頁]

作者: mamimeowmeow    時間: 09-1-18 13:24     標題: 家長的課外活動

作者: wensi    時間: 09-1-19 10:51

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-18 13:24 發表
大家有冇自己學下野? 會唔會覺得guilty呢? 因為好似冇慳$比自己小朋友,又用左d時間比自己,唔係比哂老公同小朋友。

我有學古箏同國畫,人要平行。自已都要有私人時間,我當散心同差電。乜都唔理尊心做自己野,小朋友大D唔跟父母,到時我都有D世藝。我考古箏仔仔都有叫我俾心機,唔pass 有話我,你要練多D先得ga,你唔夠勤力,教完要練ag!下次再考過。
作者: winchoy16888    時間: 09-1-19 15:55

古箏好有耐性﹕俾人感覺好典雅
作者: wensi    時間: 09-1-19 16:24

原帖由 winchoy16888 於 09-1-19 15:55 發表
古箏好有耐性﹕俾人感覺好典雅

我唔係咁,我無這些氣質。古箏看簡普易D,又唔會走音好似二胡咁,雙對易上手D。
作者: UncleWill    時間: 09-1-19 16:42

作者: UncleWill    時間: 09-1-19 16:42

作者: Hipuppy    時間: 09-1-19 19:11

呢個題目都幾好,我地做家長o既有時真系淨系顧住o的小朋友,唔記得o左自己
作者: mamimeowmeow    時間: 09-1-19 21:14

作者: wensi    時間: 09-1-21 10:00

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-19 21:14 發表
To me, I will want to learn sth law.......

我都識有媽咪take degree中途生第二個仔照讀。時間管理要好好,老公又要配合同支持。我覺得讀乜學乜都好,只要係認真唔好玩玩吓,對小朋友係一個好榜樣。
作者: mamimeowmeow    時間: 09-1-23 10:28

作者: wensi    時間: 09-1-23 12:24

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-23 10:28 發表
Maybe wait till the child is a bit bigger like secondary school, then they may know more about studies and learn from you if you also work hard in learning!

我個人認小學4年級前讀完好D,一來P5 程分派中學忙D。中學小朋友開始唔理家長, ,小學生都會明they also learn from you. 我仔而家p2咋!都話我太懶(上年),下次勞力D。我仲想今年偷雞唔考,唔得la!。
作者: 小小bma    時間: 09-2-12 18:00

我都有學, 仲學了一年多...
我想我會繼續...因囡囡很喜歡武術,佢都學了一年多, 我想比佢知學什麼都要有恒心,不要半途而廢 ...... 這是身教吧!!!
作者: VeryHappyMum    時間: 09-2-12 21:18

阿女讀 k3 時佢學鋼琴我學小提琴,年近半百才學樂器真不容易,但我想知係有幾難,如果我都冇興趣就無謂徙細路 d 時間。

去年十月大家一齊考皇家二級試,阿女合格有餘,我就 mang 車邊攞個 pass。依家諗緊仲學唔學三級,因爲練琴一練耐 d,d 骨頭好似移哂位咁。
作者: child13    時間: 09-2-13 11:22

作者: marky    時間: 09-2-13 11:35

作者: wensi    時間: 09-2-13 12:45

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-12 21:18 發表
阿女讀 k3 時佢學鋼琴我學小提琴,年近半百才學樂器真不容易,但我想知係有幾難,如果我都冇興趣就無謂徙細路 d 時間。

去年十月大家一齊考皇家二級試,阿女合格有餘,我就 mang 車邊攞個 pass。依家諗緊仲學唔學三級,因爲練琴 ...

你好勁學小提琴,我玩唔掂D五線譜,所以學古箏。
有時一齊學都好,先知唔係咁易。好似游水,仔仔教練順手教吓我自由式,係池邊指指點好易,到自已手同頭都唔協調ge,轉得頭就忘記手,加埋一齊就沉。同仔講你好叻,我做唔到好難。衰仔就認叻話係ga唔易ga。
作者: mememama    時間: 09-2-13 13:27

我都想學太極, 但開班時間太早, 冇計!
作者: hiragana    時間: 09-2-13 14:09

i want to learn 古箏,  but my kid still young... 3 years old n 1 more coming soon

dont know when i have time to start?

How old are your kids when you still learning ??
作者: hiragana    時間: 09-2-13 14:14

原帖由 wensi 於 09-2-13 12:45 發表

你好勁學小提琴,我玩唔掂D五線譜,所以學古箏。
有時一齊學都好,先知唔係咁易。好似游水,仔仔教練順手教吓我自由式,係池邊指指點好易,到自已手同頭都唔協調ge,轉得頭就忘記手,加埋一齊就沉。同仔講你好叻,我 ...

你古箏是否自學? 我想自己試下, 唔知難唔難?

買個古箏幾錢??
作者: wensi    時間: 09-2-13 15:03

原帖由 mememama 於 09-2-13 13:27 發表

我家樓下太極班開7am,我送完仔上校車可以去ga,我無興趣咋!
作者: wensi    時間: 09-2-13 15:26

原帖由 hiragana 於 09-2-13 14:09 發表
i want to learn 古箏,  but my kid still young... 3 years old n 1 more coming soon

dont know when i have time to start?

How old are your kids when you still learning ??

我大肚時學,生時停左半年,今年仔仔p2 la!六月又考試希望今年pass。

你古箏是否自學? ...............自學唔得

我想自己試下, 唔知難唔難?...........我無音樂底,看簡譜ok la!而家仔仔彈琴會知佢錯怕子,我會話甩甩地wow,佢會笑笑口答係唔多熟。等佢知我唔易騙

買個古箏幾錢??.........我個你長身21"言"當年$2800,而家唔得人仔升左好多。我想換箏睇中左,但好貴3萬幾無換。初學3千幾-4千都ok ga la!
作者: hiragana    時間: 09-2-13 15:45

原帖由 wensi 於 09-2-13 15:26 發表

我大肚時學,生時停左半年,今年仔仔p2 la!六月又考試希望今年pass。

你古箏是否自學? ...............自學唔得

我想自己試下, 唔知難唔難?...........我無音樂底,看簡譜ok la!而家仔仔彈琴會知佢錯怕子,我會話甩 ...

haha... 我本身有音樂底,  但始終冇玩過中樂, 怕自己學壞手勢!!

你去琴行學 or 老師上門?

作者: wensi    時間: 09-2-13 16:14

原帖由 hiragana 於 09-2-13 15:45 發表

haha... 我本身有音樂底,  但始終冇玩過中樂, 怕自己學壞手勢!!

你去琴行學 or 老師上門?

我去琴行,五/六人一班一小時,每次遂個彈上一堂學ge俾老師聽,再教新。
作者: hiragana    時間: 09-2-13 17:20

原帖由 wensi 於 09-2-13 16:14 發表

我去琴行,五/六人一班一小時,每次遂個彈上一堂學ge俾老師聽,再教新。

OK wo, let me ask ask

thanks~
作者: 小小bma    時間: 09-2-13 18:01

我都想學中樂...係二胡...

請問難吾難學 ??????
作者: wensi    時間: 09-2-14 20:15

原帖由 小小bma 於 09-2-13 18:01 發表
我都想學中樂...係二胡...

請問難吾難學 ??????

越少"言"ge樂器初初越難控制,因為大陪份音都係按出來。所以初初要忍下走音。

有恆心就ok!
作者: 君媽    時間: 09-2-16 15:24

原帖由 mememama 於 09-2-13 13:27 發表

政府康文署有很多太極班的,上網check check,總有一個合心的。

我自己便參加了泳班和习习毛球
作者: mamimeowmeow    時間: 09-2-16 15:31

作者: ca-c    時間: 09-2-16 16:56

大家好,最近阿女收我為徒,學flute,比想像中ok,不過唔知係咪冇天份,記'豆豉'好慢,努力中..
以前阿女都教過我彈鋼琴,要兼顧兩行譜,超難,放棄左..
我覺得小朋友真係好勁,又要讀書,又要課外活動,又要學樂器,但樣樣都搞得掂,所以希望我今次學flute成功啦,比阿女知道我都得丫嘛...
作者: wensi    時間: 09-2-16 17:16

原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-16 15:31 發表
I had tried some Chinese instrument, but so difficult!
want to try voilin, but so worried,

唔好擔心,唔試唔知ga wow!慢慢黎唔趕ge!
作者: wensi    時間: 09-2-16 17:24

原帖由 ca-c 於 09-2-16 16:56 發表
大家好,最近阿女收我為徒,學flute,比想像中ok,不過唔知係咪冇天份,記'豆豉'好慢,努力中..
以前阿女都教過我彈鋼琴,要兼顧兩行譜,超難,放棄左..
我覺得小朋友真係好勁,又要讀書,又要課外活動,又要學樂器,但樣樣都搞得 ...

如果我會睇"豆豉"我想學豎琴。 古箏我先練一隻手,再練另一隻之後夾埋。
我仔都話教我溜冰.我話我骨頭散ga wow!教第二D啦!
作者: 小小bma    時間: 09-2-16 17:41

原帖由 wensi 於 09-2-14 20:15 發表

越少"言"ge樂器初初越難控制,因為大陪份音都係按出來。所以初初要忍下走音。

有恆心就ok!

走音我吾怕...驚屋企個兩件忍吾到咋......
其實我都沒時間, 只可每星期抽一晚學太極......
但我已好開心,因已平衡到日間的勞累了
作者: hiragana    時間: 09-2-17 09:55

原帖由 wensi 於 09-2-16 17:24 發表

如果我會睇"豆豉"我想學豎琴。 古箏我先練一隻手,再練另一隻之後夾埋。
我仔都話教我溜冰.我話我骨頭散ga wow!教第二D啦!

豎琴我見葉氏有得學
但豎琴好似好大好 waste space at home
作者: ca-c    時間: 09-2-17 11:02

豎琴真係幾左地方,黎緊星期六去睇琴+量尺寸,希望放得落啦
原帖由 hiragana 於 09-2-17 09:55 發表

豎琴我見葉氏有得學
但豎琴好似好大好 waste space at home

作者: wensi    時間: 09-2-17 11:27

原帖由 ca-c 於 09-2-17 11:02 發表
豎琴真係幾左地方,黎緊星期六去睇琴+量尺寸,希望放得落啦

你女女學定你學豎琴?我淨係知學又貴琴又貴。我之前見初級5xx/30-45mins一堂。我諗同我放古箏差不多地方。
作者: elisa    時間: 09-2-17 12:10

原帖由 wensi 於 09-2-17 11:27 發表

你女女學定你學豎琴?我淨係知學又貴琴又貴。我之前見初級5xx/30-45mins一堂。我諗同我放古箏差不多地方。

我都想嗰仔女學古箏,但又唔知佢哋
鍾唔鍾意學,嗰古箏都幾大部,你點
樣放嗰古箏?可否介紹老師給我?
作者: ca-c    時間: 09-2-17 12:44

係阿女學呀,所以要同老師見吓面,再睇琴,如果各樣ok就4月開始學囉
原帖由 wensi 於 09-2-17 11:27 發表

作者: wensi    時間: 09-2-17 14:12

原帖由 elisa 於 09-2-17 12:10 發表

我都想嗰仔女學古箏,但又唔知佢哋
鍾唔鍾意學,嗰古箏都幾大部,你點
樣放嗰古箏?可否介紹老師給我?

我古箏163cm長用腳架成起放係牆邊。唔放出來唔練琴ga!最緊要佢地鍾意, set 個時間(試三個月)先决定買唔買箏,我都玩左兩三個月先買,上堂早一小時去練琴OR平時租琴練。

丘老師2833-6538 係CWB。初班好似around 500/4堂
作者: Kowmman    時間: 09-2-18 16:35

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5