教育王國

標題: 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [打印本頁]

作者: bkqueen    時間: 09-1-20 09:09     標題: 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨

各位, 我仔係 band 2 生, 已報左以上新直資
想問下如果有幸
3間都收, 如何取捨 ?

我自己認為學術 3 間都未有公開成績, 應該差不多

煩幫忙分析 , 由校長, 老師, 學生, 環境, 校風....等等

Thank you in advance !!
作者: Viman    時間: 09-1-20 12:55

LAW's 基金你有否考慮呢?
以上三所都不太好吧!
作者: volley    時間: 09-1-20 13:31

Viman,

why?可否分享吓information。why?
作者: jazzmama    時間: 09-1-20 14:23

羅氏要求應該好d, 對嗎 ?
對band 2 生來講有難度
作者: itbaby    時間: 09-1-21 12:52

羅氏基金暫時仲未有會考成績,請問咁點衡量佢係一間好的學校呢?其實這間學校是否band 1學校呢?

謝謝!

原帖由 Viman 於 09-1-20 12:55 發表
以上三所都不太好吧!

作者: bkqueen    時間: 09-1-21 13:21

請問那3間有何問題 ?!
煩分析指教

原帖由 Viman 於 09-1-20 12:55 發表
以上三所都不太好吧!

作者: ALAL    時間: 09-1-21 18:37

According to my friends 播道 should be better than 聖道迦南播道. 林大輝 is increasingly demanding in F1 intake, and wants upgrading its school.
作者: gongonma    時間: 09-1-21 22:59

播道 ~ 講明收band 1 仔, 無參觀過, 但有同學仔去了, 環境好, 要求都唔少

林大輝 ~ 我和囝囝都喜歡,原本是收band2多,今年似乎要求真高了! 學生活潑,都醒目。課程多樣,好玩,Fashion Design 是強項, 運動都好勁, 有香港代表在校,又有游泳池. 正 (First interview 了, 但第一 round second interview 無份....正在等中)

迦南 ~ 主要收band 1 & 2 學生, 操行 B or +, 校風好好, 學生乖, 不過無林大輝的醒, 上星期五放時間去交表, 放學都無見的學生跑跑跳跳, 大聲說話, Good!

比多間你研究 :
匯知中學 ~ 收band 2 & 3 學生, 環境非常好, 11,000s平方米, 比以上學校都大。中中, 學習科目多元化, Drama是常規課程, 有拍電影學, 仲羅過台灣的獎。學生就無咁乖同醒, 大講大笑都有。不過後生仔 ~ OK啦!

ALAL,
你好嗎? 好久無聯絡啦!
作者: jazzmama    時間: 09-1-22 09:51

睇來幾間都唔錯,
有無人讀緊,
等我地呢班游埋水的媽咪可以了解多d
作者: ALAL    時間: 09-1-22 11:08

hi gongonmama,

Not quite good, because I am quite worried about my son's academic result. Anyway, I will try my 'best' !

Wish your son find a suitable school.

alal

原帖由 gongonma 於 09-1-21 22:59 發表
播道 ~ 講明收band 1 仔, 無參觀過, 但有同學仔去了, 環境好, 要求都唔少

林大輝 ~ 我和囝囝都喜歡,原本是收band2多,今年似乎要求真高了! 學生活潑,都醒目。課程多樣,好玩,Fashion Design 是強項, 運動都好勁, 有香港代 ...

作者: JJoanyy    時間: 09-2-2 15:24

如果選一定選擇播道, 佢地d課程好好,英文唔易,主要收 band one 生,但 band two 生都會收,活動很多,認識d朋友的小朋友在播道讀得好開心,我個女都好鍾意播道,但要俾學費,最後都無報名,因經濟問題都無辦法.
原帖由 bkqueen 於 09-1-20 09:09 發表
各位, 我仔係 band 2 生, 已報左以上新直資
想問下如果有幸
3間都收, 如何取捨 ?

我自己認為學術 3 間都未有公開成績, 應該差不多

煩幫忙分析 , 由校長, 老師, 學生, 環境, 校風....等等

Thank you in advance !! ...

作者: Elona    時間: 09-2-2 15:39

我個仔既班主任話聖道迦南校風唔好, 要考慮清楚 !
作者: StewardtheTutor    時間: 09-2-4 00:02

作者: Balance    時間: 09-2-4 07:37

聖道迦南我比較熟,有朋友讀緊,都幾好,老師好親切友好,學生都ok的(當然間間都會有些少唔上進的學生),錢方面中1 -3已經需要比學費。 不過入去的中學生(我識今年升中二及中七的學生)都同我講唔錯的。只要比心機,一定有好結果。

我對聖道迦南李校長有認識, 他是個虔誠的基督徒, 亦是個非常有魄力的人, 很有管理才能。

聖道迦南為以英文為主要教學語言的學校。由於是新校, 所收學生多數為Band 2 生, 但亦會使在小學資質一般至中上的學生, 找到一間設備齊全的新校舍就讀, 而且那裡的教師都是有理想使命的, 若果學生是有上進心的, 信得過會學有所成。反而勉強到了些Band 1 名校就讀, 會使資質稍遜的同學感到莫大壓力。

學校簡介
http://www.stcc.edu.hk/shared_file/0809_School%20booklet_Chinese%20ver.pdf

在學術表現上,同學表現持續進步。學校透過不同的考察交流活動,例如北京、華東、英國、澳洲等考察活動,同學反應踴躍,珍惜學習機會;學校安排拔尖保底課程予初中同學,又為高中同學開設會考增潤班,成功營造良好的學習環境。

此外,同學亦積極參與校內外不同的比賽及活動,從中塑造個人特質。學生參與區內不同類型的社區服務,均獲社區人士的稱許和認同;在活動上,同學在羽毛球、跆拳道等學界比賽中更屢獲殊

作者: bkqueen    時間: 09-2-9 14:18

PUSH PUSH

因本人3間簡介會都有聽
3 間都覺得差唔多
呀仔成績平平,
祇是寄望多接觸英語, 相信熟能生巧
有沒有子女在讀家長再講一下入面校風,
學習氣氛, 老師支援等
讓我作出最好的選擇

快要面試了, 如果收左要馬上註冊
學校話 only 會比 3 日時間考慮
你地認為邊間比較好呢
煩比多少少意見
作者: motherlau    時間: 09-2-9 15:39

del................

作者: babyron    時間: 09-2-9 16:05

原帖由 motherlau 於 09-2-9 15:39 發表
我選

1播道 - 校風和英文不錯,上年放榜後个fd个仔band 3,英文有一份卷fail都考到,因為考筆試时份卷之前補習做過,所以識,但讀唔讀到末知.

2林大輝 - 課程多,其他冇特別鐘意.

3聖道迦南 - 唔好彩,識兩个讀F.5 & F4 ...

Hi,

除左要考筆試之外, 可否分享整個面試內容或題目
作者: motherlau    時間: 09-2-9 23:04

作者: ytpeople    時間: 09-2-10 00:13

motherlau,

唔好意思,唔係好明。

請問你意思係咪你朋友個仔入左播道,現在讀中一,跟唔跟得上就唔知?
原帖由 motherlau 於 09-2-9 15:39 發表
我選

1播道 - 校風和英文不錯,上年放榜後个fd个仔band 3,英文有一份卷fail都考到,因為考筆試时份卷之前補習做過,所以識,但讀唔讀到末知.

2林大輝 - 課程多,其他冇特別鐘意.

3聖道迦南 - 唔好彩,識兩个讀F.5 & F4 ...

作者: mandy_lee    時間: 09-2-10 10:16

Hi,

女女讀ec 我見中學d 哥哥, 姐姐平時都好錫佢地, 好多小學function 都會有中學生來幫手. 佢地從中可以學習點照顧別人. 平時帶女女返學我見到d 中學生返學都好開心, 暫時未見到有任何飛型人士. 老師同同學關係幾好當然包括埋校長啦我見佢地有講有笑.
interview 有考maths - 不過唔識都緊要最重要是坦白. 操行c 不會考慮.
作者: motherlau    時間: 09-2-10 18:09

作者: ytpeople    時間: 09-2-10 18:25

motherlau,

你朋友個仔是否播道讀中一?

所以唔知讀唔讀甚麼?定唔知轉唔轉校啊??
原帖由 motherlau 於 09-2-10 18:09 發表
Sorry,寫得唔好.
應該係小六時學校考試英文有一份paper唔合格,但總分合格.
現在中一,因為英文程度一般,所以唔知讀唔讀.有人中一跟唔上要留班.

作者: motherlau    時間: 09-2-10 22:34

del..............

作者: ytpeople    時間: 09-2-10 23:24

啊!原來係咁!
原帖由 motherlau 於 09-2-10 22:34 發表
現在係讀EC S1.回想上年,佢daddy打比我話EC收佢個仔,唔知讀唔讀好?講真佢小朋友真係唔適合英中,因為程度問題.我知佢好想個仔入英中,驚入中中唔好,讀唔到大學等等.........所以佢自己成日都陪個仔周圍去補習,用好$ ...

作者: bkqueen    時間: 09-2-11 08:49

咁...有無林大輝 or 聖道迦南家長分享實況
作者: mandy_lee    時間: 09-2-11 09:57

原帖由 motherlau 於 09-2-10 22:34 發表
現在係讀EC S1.回想上年,佢daddy打比我話EC收佢個仔,唔知讀唔讀好?講真佢小朋友真係唔適合英中,因為程度問題.我知佢好想個仔入英中,驚入中中唔好,讀唔到大學等等.........所以佢自己成日都陪個仔周圍去補習,用好$ ...

咁我想問ec S.1 英文程度是不是好深, 你朋友個仔是那科比較不好, 因佢地基本上除中文其他科都是用英文上堂, 校長講過中學一定會收番晒小學ec 學生到時候會不會阿女跟不上中學課程架. 咁你朋友仔仔是不是真的有留班, 因學校要交學費所以留班一定會同家長商量 .
作者: bkman    時間: 09-2-23 04:21

唔該 聖道迦南 有無多的用家可以講下。 以前比較多不好的新聞, 好似從2007年開始轉英文教學, 近年努力改變中, 當然希望收到成績好的學生, 學校成績才好提升, 只是不知道舊生對學校影響有多大。 因為聽聞有部分舊生品行不好。 因為女兒是容易受影響的, 希望找個校風好的中學, 請幫忙說說。
作者: bkqueen    時間: 09-2-23 10:59

上星期六 in 左林大輝, 收左啦
註唔註冊好呀...唔該大家比多d 意見我啦

聖道迦南仲未call 我in, 點好呢
作者: tinetinew    時間: 09-2-23 11:52

hi,

已問咗聖道迦南,如果in咗兩星期都冇消息,好大機會凍過水!最快五月就知道真正結果!

yuk hei mun
作者: cecwun    時間: 09-2-23 12:18

有某沙田小學的阿sir 話林大輝唔好, 專收band three生, 但體育方面就好勁, 可能想啲學生注重體育唔好學壞

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 10:59 發表
上星期六 in 左林大輝, 收左啦
註唔註冊好呀...唔該大家比多d 意見我啦

聖道迦南仲未call 我in, 點好呢

作者: GaGame    時間: 09-2-23 13:51     標題: 回覆 # 的文章

我小兒係LTF讀緊S.1,都OK, 不過不失:loveliness: ,收Brand 3學生可能好少數。普遍Brand 2生多,如果有Brand 1 最top成績,家長就唔駛煩,唔駛愁 。我個人覺得校風都幾好,佢地Lunch time 全部留校食。其他都要家長配合管教 。每間學校都係好,在乎各人要求同選擇。
作者: bkqueen    時間: 09-2-23 14:16

GaGame

你好, 好開心有林大輝家長上來分享

由於我馬上就要決定是否註冊
請幫忙解答以下困惑

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
2. 第 1 次考試完左, 合格率高嗎 ?
3. 學校用那出版社的書, 可否告知 ?
4. 你兒子課外活動多嗎 ? 功課跟得上嗎 ?
5. 老師甚樣幫助英文能力不足的學生 ?
6. 普通話上堂有困難嗎 ?  有什麼支援 ?

原帖由 GaGame 於 09-2-23 13:51 發表
我小兒係LTF讀緊S.1,都OK, 不過不失:loveliness: ,收Brand 3學生可能好少數。普遍Brand 2生多,如果有Brand 1 最top成績,家長就唔駛煩,唔駛愁 。我個人覺得校風都幾好,佢地Lunch time 全部留校食。其他都要家長配合管教:v ...

作者: swallowngxx    時間: 09-2-23 15:08

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 11:52 發表
hi,

已問咗聖道迦南,如果in咗兩星期都冇消息,好大機會凍過水!最快五月就知道真正結果!

yuk hei mun

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便利店), 學生和時下的後生仔女差不多, 都算ok, 沒有五顏綠色的頭髮及古靈精怪.  

我仔仔現讀林大輝中二, 小學時成績band 2, 入了林大輝後成績特飛猛進, 今年中二上學期成績是全級top ten, 佢讀得好開心, 我唔敢話學校一定適合你的小朋友, 最重要是小朋友鍾意間學校才會努力, 每間學校都有佢地的特色, 咁好彩林大輝適合我仔仔, 現在仔仔每星期有一日放學後留校參加英文拔尖班, 由老師親自任教, 平時如果小朋友在堂上有唔明也可以幾個同學相約老師在放學後留校再講解, 只要你有心機學, 老師冇say no.

你可以向小朋友再多了解, 如果佢喜歡別的學校就不要勉強, 將來佢讀得唔開心會怨你.
作者: cecwun    時間: 09-2-23 16:28

可以參考吓

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... amp;extra=page%3D31
作者: bkqueen    時間: 09-2-23 17:15

swallowngxx

各人取態不同, 好多謝你上來分享
至少係實例, 比到我地睇學校真正的情況
希望你唔好停, 講多d

其實自己係band 2 or band 3 都唔緊要
最緊要學校學習氣氛 & 校風好
上左中學後開竅, 有上進心
一定有成功的例子
目你仔係 top ten 都唔轉校
亞仔一定讀得好開心啦

我地班 band 2 生, 叫做比上不足, 好多係遲開竅
唔代表我地仔女蠢
死谷出來變左高分低能我唔恨
比你入到band 1校唔開心又係死

原帖由 swallowngxx 於 09-2-23 15:08 發表

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便 ...

作者: bkman    時間: 09-2-23 17:44

同意, 事實好多小朋友上到中學才開始發力的, 由原本BAND 3-2標上全級頭十大有人在。 所以頭痛在要找校風好, 又要孩子喜歡的學校不容易。

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 17:15 發表
swallowngxx

希望你唔好停, 講多d

一定有 ...

作者: kwoke3000    時間: 09-2-23 20:42

作者: bkman    時間: 09-2-24 00:25

不知道你女兒成績如何, 不過你情況同我差不多, 其實林大輝都係唔錯的學校。 不過如果培基收你女兒, 你就無頭痛了。

原帖由 kwoke3000 於 09-2-23 20:42 發表
小女上星期六即曰己confirm入選 , 聽其它同行人說今第2輪差不多全收, 因上1輪非常多人最後放棄. 今曰開始再招第3輪 . 要星期3決定了 ,但我小女好想入培基或浸會. ...

作者: cecwun    時間: 09-2-24 10:10

如果真的不想等統一派位, 有學校收應該先註冊, 等其他學校通知收都可以取回[學生資料表]到第二間學校再註冊, 但可能會浪費了數百元註冊費

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 (我估計)

原帖由 kwoke3000 於 09-2-23 20:42 發表
小女上星期六即曰己confirm入選 , 聽其它同行人說今第2輪差不多全收, 因上1輪非常多人最後放棄. 今曰開始再招第3輪 . 要星期3決定了 ,但我小女好想入培基或浸會. ...

作者: GaGame    時間: 09-2-24 12:20     標題: 回覆 # 的文章

bkqueen,
希望解答到你的問題:

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
A:唔算深,祇要每日有認真溫書。英數比較死,唔係難、深,因為小學全中文所以佢唔理解題目又賴查字典機又唔背生字。所以FAIL.
A: Average: PASS:loveliness: ,如果某料唔合格,派成績表後會有輔導班,由該料老師主考,每星期一次放學後留校1hr 補課。
A: 要睇翻 。英文書籍
A: 祇有2種,功課尚可以的。我仲要提醒佢溫習做功課
A: 課堂尾會問有無人唔明,會講小量中文輔助。其實小六上英中大部份都係中文小學,大家努力面對
A: 要佢自已習慣的,唯一默書死,佢聽唔太明追唔到默,
作者: swallowngxx    時間: 09-2-24 13:22

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 17:15 發表
swallowngxx

希望你唔好停, 講多d

一定有 ...

我個仔就係遲開竅人, 讀得開心就無謂轉, 何況學校是仔仔自己揀, 佢鍾意運動, 唔係死讀書的人.
作者: swallowngxx    時間: 09-2-24 13:32

原帖由 cecwun 於 09-2-24 10:10 發表
如果真的不想等統一派位, 有學校收應該先註冊, 等其他學校通知收都可以取回[學生資料表]到第二間學校再註冊, 但可能會浪費了數百元註冊費

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 ( ...

我都同意註冊先, 如果小朋友鍾意培基及浸會, 等有結果後才轉, 我聽聞有人都係咁做, 好過第日佢怨你.
作者: bkqueen    時間: 09-2-24 17:50

GaGame

我會註冊左先
如果你有書單, 可以 pm 比我嗎

原帖由 GaGame 於 09-2-24 12:20 發表
bkqueen,
希望解答到你的問題:

A:唔算深,祇要每日有認真溫書。英數比較死,唔係難、深,因為小學全中文所以佢唔理解題目又賴查字典機又唔背生字。所以FAIL.
2. 第 1 次 ...

作者: tinetinew    時間: 09-2-24 17:59

hi,

培基最遲五月初才通知結果!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-24 10:10 發表

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 ( ...

作者: rite2401    時間: 09-2-25 14:42

小女讀中一 , 佢勁鍾意間學校 , 因為學校係活動教學 , 我做呀媽嘅, 一半一半喇

好處 :
- 校長教學理念好, 好關心學生, 如開學分班試中/英文唔得嘅, 上堂會以小班教學, 唔同老師唔同班房上堂, 功課亦唔同.
- 唔交功課要留堂, 以短信通知家長.
- 每個學生在班房都有職務, 陪養責任心.
- 考試唔合格, 有補課班於合每日放學後.
- 好多 project 要以小組形式做 , 小女拍過晒全班同學, 焗佢哋學識溝通, 接波 & 射波.
- 唔分班, 唔做標籤效應.

唔好處 :
- 書本教材同 band 1 (德望, 佑左榮, 嘉肋撒)一樣, 但考試paper 較易.
- 老師經驗較淺 (但有熱誠)

p.s.每間學校都有壞學生, 社會亦都有壞人, 做父母嘅係教仔女分好/壞.
作者: rite2401    時間: 09-2-25 14:55

A:唔算深,屬band 2 程度.
A: 有高有低, 1 -5 (full mark) 如果某料唔合格,派成績表後會有輔導班,由該料老師主考,每星期一次放學後留校1hr 補課。5 科唔得嘅, 留5 日....hehe~~~~~:;pppp:
A: 英文書籍. 同band 1 嘅佑左榮, 德望, 嘉肋撒一樣
A: 功課可以。
A: 會講d 佢哋明嘅英文, 好淺好淺嘅英文.
A: 無問題, 小學已經聽普通話.
作者: ernniechow    時間: 09-2-26 10:54

Which school u talk about?

原帖由 rite2401 於 09-2-25 14:55 發表
A:唔算深,屬band 2 程度.
A: 有高有低, 1 -5 (full mark) 如果某料唔合格,派成績表後會有輔導班,由該料老師主考,每星期一次放學後留校 ...

作者: bkman    時間: 09-2-26 14:13

咁遲?

原帖由 tinetinew 於 09-2-24 17:59 發表
hi,

培基最遲五月初才通知結果!

yuk hei mun

作者: rite2401    時間: 09-2-26 14:43

林大輝 law
作者: cecwun    時間: 09-2-26 16:29

舊年培基2月尾, 3月-4月分批派取錄信, BAND TWO 生有被取錄

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1300195&extra=page%3D61

原帖由 bkman 於 09-2-26 14:13 發表
咁遲?

作者: tinetinew    時間: 09-2-26 17:32

hi,

因我係interview果封信最底見佢寫住最遲五月初通知!或者我打去學校八吓!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-26 16:29 發表
舊年培基2月尾, 3月-4月分批派取錄信, BAND TWO 生有被取錄

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1300195&extra=page%3D61

作者: cecwun    時間: 09-2-26 17:38

你好叻

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 17:32 發表
hi,

因我係interview果封信最底見佢寫住最遲五月初通知!或者我打去學校八吓!

yuk hei mun

作者: tinetinew    時間: 09-2-26 18:39

hi,

我打咗去學校問要四至五月先知結果!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-26 17:38 發表
你好叻

作者: bkman    時間: 09-2-26 19:18

你好叻。

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 18:39 發表
hi,

我打咗去學校問要四至五月先知結果!

yuk hei mun

作者: tinetinew    時間: 09-2-26 19:30

hi,

係唔可以咁大聲㗎,會俾人圍㗎 !下星期果間你有冇收到信??

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 19:18 發表
你好叻。

作者: bkman    時間: 09-2-26 20:25

。。 仲未啵。 面試前幾日先收到既。

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 19:30 發表
hi,

係唔可以咁大聲㗎,會俾人圍㗎 !下星期果間你有冇收到信??

yuk hei mun

作者: tinetinew    時間: 09-2-26 20:33

hi,

你是否已註冊?恭喜你成功過咗第一關!

yuk hei mun

原帖由 bkqueen 於 09-2-24 17:50 發表
GaGame

我會註冊左先
如果你有書單, 可以 pm 比我嗎

作者: prettylily    時間: 09-2-26 22:24

原帖由 swallowngxx 於 09-2-23 15:08 發表

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便 ...

喂.....你仔仔都入左拔尖呀 (英文).....我大女都入左呀....今年佢地真係做左好多野去幫d 同學呀........幾好呀....但我始終都係覺得名 mr. ng 愈黎愈嚴呀....:;pppp:
而且家教會又 set up左....希望學校再進多一大步啦...喂...你知唔知坐大樓幾時 ok 呀.....
作者: kwoke3000    時間: 09-2-26 22:36

作者: prettylily    時間: 09-2-27 19:10

原帖由 kwoke3000 於 09-2-26 22:36 發表
據地盆人講, 個地盆巳停了工, 因經濟下滑及再沒有錢從基全注入.

吓......咁樣坐大樓會點呀.......學校又沒有提及既....
作者: swallowngxx    時間: 09-2-27 19:21

原帖由 prettylily 於 09-2-26 22:24 發表

喂.....你仔仔都入左拔尖呀 (英文).....我大女都入左呀....今年佢地真係做左好多野去幫d 同學呀........幾好呀....但我始終都係覺得名 mr. ng 愈黎愈嚴呀....:;pppp:
而且家教會又 set up左....希望學校再進多 ...

仔仔話已經再動工, 應該無問題.
作者: prettylily    時間: 09-3-1 22:16

原帖由 swallowngxx 於 09-2-27 19:21 發表

仔仔話已經再動工, 應該無問題.

今日問阿女....阿女都有講過下....話好似有d 地 盆工人返去開始工作........
作者: tinetinew    時間: 09-3-2 17:53

hi,

check pm!!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 20:25 發表
。。 仲未啵。 面試前幾日先收到既。

作者: bkman    時間: 09-3-2 21:05

回復咗啦。

原帖由 tinetinew 於 09-3-2 17:53 發表
hi,

check pm!!

yuk hei mun

作者: bkqueen    時間: 09-3-4 16:08

請問有多少人已註冊左聖道迦南呀
我仲未電話通知 interview
作者: bkman    時間: 09-3-4 16:38

你打電話去問下好D喎。會唔會有機會你聽漏咗個電話呢?

原帖由 bkqueen 於 09-3-4 16:08 發表

作者: cecwun    時間: 09-3-4 16:45

上星期六註冊時見到校務處的人拿一份表, 大約有四張紙, 那個人在紙上找尋學生的名, 我唔清楚那張紙是代表考生人數或是取錄人數, 每張紙大約有20行, 共四張, 可能有80+; 而且當天都仲見有人去面試, 我估他們可能會慢慢見, 以免收錯學生, 舊事重演

以上純屬本人當天看到和本人的分析而冇確實的資料, 請不要盡信, 只作參考

未收到通知=未被拒, 好事, 努力等

原帖由 bkqueen 於 09-3-4 16:08 發表

作者: bkqueen    時間: 09-3-4 17:00

cecwun

以免收錯學生, 舊事重演 ?? 之前收錯咩學生呀

定係怕收左D 能力不足學生呢 ?
依家有無再叫D 唔達標學生退學呀 ?

原帖由 cecwun 於 09-3-4 16:45 發表
上星期六註冊時見到校務處的人拿一份表, 大約有四張紙, 那個人在紙上找尋學生的名, 我唔清楚那張紙是代表考生人數或是取錄人數, 每張紙大約有20行, 共四張, 可能有80+; 而且當天都仲見有人去面試, 我估他們可能會慢 ...

作者: cecwun    時間: 09-3-4 21:15

小心選擇學生的品行和家庭的背景, 相信比成績更重要, 校風都是由學生行為和表現而成的

還記行幾年前發生的事嗎? 如果唔知, 上網找找, 唔方便重提

原帖由 bkqueen 於 09-3-4 17:00 發表
cecwun

以免收錯學生, 舊事重演 ?? 之前收錯咩學生呀mouth:" />

定係怕收左D 能力不足學生呢 ?
依家有無再叫D 唔達標學生退學呀 ?

作者: horsemama    時間: 09-3-5 11:18

Hi cecwun,
作者: horsemama    時間: 09-3-5 11:33

Hi cecwun,

呀仔上星期六去intrview, 已收信話收佢喇
作者: cecwun    時間: 09-3-5 11:56

Congratulations! 會唔會註冊?, 有冇機會做同學?

原帖由 horsemama 於 09-3-5 11:33 發表
Hi cecwun,

呀仔上星期六去intrview, 已收信話收佢喇

作者: tinetinew    時間: 09-3-9 12:18

hi,

你囡囡見成點呀?我個仔就話ok,佢講話佢自己冇咁緊張,不過我就打定輸數,咁到時reject咗都冇咁失望!祝大家成功!

yuk hei mum
原帖由 bkman 於 09-3-4 16:38 發表
你打電話去問下好D喎。會唔會有機會你聽漏咗個電話呢?

作者: bkqueen    時間: 09-3-9 13:20

我都見左播道啦
要等4 月 中至知...頸都長埋

horsemama

你會註冊嗎 ?
你仲有邊間 chance 面呀
作者: bkman    時間: 09-3-9 14:55

見咗了, 見得都OK吧, 不過結果都係難估, 因為應該今次的位已經少好多了。 如果收, 你兒子讀唔讀?

還是會等大抽獎?

原帖由 tinetinew 於 09-3-9 12:18 發表
hi,

你囡囡見成點呀?我個仔就話ok,佢講話佢自己冇咁緊張,不過我就打定輸數,咁到時reject咗都冇咁失望!祝大家成功!

yuk hei mum   

作者: bkman    時間: 09-3-9 14:56

希望四月中, 所有未有結果的都同一時間出結果。

原帖由 bkqueen 於 09-3-9 13:20 發表
我都見左播道啦
要等4 月 中至知...頸都長埋

horsemama

你會註冊嗎 ?

作者: bkman    時間: 09-3-9 17:15

祝大家好快有好消息, 同埋好消息陸續有來!
作者: tinetinew    時間: 09-3-9 18:17

hi,

大家咁話!!

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-3-9 17:15 發表
祝大家好快有好消息, 同埋好消息陸續有來!

作者: horsemama    時間: 09-3-9 23:57

原帖由 bkqueen 於 09-3-9 13:20 發表

horsemama

你會註冊嗎 ?

Hi bkqueen
依加考慮緊, 不過21/3 去福建中學第2輪招生面考, 不過我諗机會好微, 因為福中收生嚴好多
作者: bkqueen    時間: 09-3-11 20:20

各位家長
我都收到聖道迦南cfm信呀
之前已經cfm 左林大輝
點算呀, 邊間好d呀
我都估我仔料子, 係可以去呢2間咋
但學術 & 校風 & 老師邊間比較優勢好呀

福建要求太高我無報到

原帖由 horsemama 於 09-3-9 23:57 發表

Hi bkqueen
依加考慮緊, 不過21/3 去福建中學第2輪招生面考, 不過我諗机會好微, 因為福中收生嚴好多

作者: horsemama    時間: 09-3-11 23:59

Hi bkqueen,

咁你會不會去註冊, 我要17/3之前去
作者: babyron    時間: 09-3-12 09:07

我上次係課室等個仔interview時,聽到d學生係操場好大聲講粗口, 連亞仔面試緊都聽到。
早前問個鄰校(匯基)的同學和家長,佢地都話經常見迦南d學生一出學校門口就食煙講粗口。

原帖由 bkqueen 於 09-3-11 20:20 發表
各位家長
我都收到聖道迦南cfm信呀
之前已經cfm 左林大輝
點算呀, 邊間好d呀
我都估我仔料子, 係可以去呢2間咋
但學術 & 校風 & 老師邊間比較優勢好呀

福建要求太高我無報到

...

作者: bkqueen    時間: 09-3-12 10:31

horsemama

就係唔知點至上來請教大家
如果我去比 $, 我要先放棄林大輝
唔可以 HOLD 2 間嫁

你呢, 目前祇有迦南在手 ?
作者: veronna    時間: 09-3-12 13:00

原帖由 bkqueen 於 09-3-12 10:31 發表
horsemama

就係唔知點至上來請教大家
如果我去比 $, 我要先放棄林大輝
唔可以 HOLD 2 間嫁

你呢, 目前祇有迦南在手 ?

你會唔會再去睇下放學呀? 見樓上講好似d學生好差咁?  (收返之前pm同你講既野得唔得呀?  ) 好擔心喎, 我朋友會去交留位費.....
作者: bkqueen    時間: 09-3-12 14:21

veronna

都收唔到你 pm,
真係好想知你有咩睇法

唔啱聽唔緊要噃
要從多角度收集意見
作者: horsemama    時間: 09-3-12 23:27

今天早上同亞仔老師傾過, 佢話這校收生有band1-band3, 早幾年學校都有 band3生去讀, 不過上年有個band1生好喜歡間學校, 堅持去讀, 不過就讀得好開心, 而老師畀咗band 1生的家長同我contact, 剛剛同佢傾完, 佢話係有d壞學生, 不過多是高年班, 學校是前兩年先自行收生, 所以佢地先有得選擇學生, 高年班是中央派位, 而多數收band2-band3生, 所以辦到依加都無法升grade, 佢話d老師好有愛心,

另亞仔間小校不是英小, 如果課本全英文, 是否追得好辛苦?
作者: ernniechow    時間: 09-3-14 11:36

some confusing, u talking abt which school on this message

原帖由 horsemama 於 09-3-12 23:27 發表
今天早上同亞仔老師傾過, 佢話這校收生有band1-band3, 早幾年學校都有 band3生去讀, 不過上年有個band1生好喜歡間學校, 堅持去讀, 不過就讀得好開心, 而老師畀咗band 1生的家長同我contact, 剛剛同佢傾完, 佢話係有d ...

作者: ernniechow    時間: 09-3-14 11:38

i think lam tai fai better than 聖道迦南

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:36 發表
some confusing, u talking abt which school on this message

作者: SearchSchool    時間: 09-3-14 12:50     標題: 回覆 # 的文章

Hello Horsemama,

I am also very trouble.  I am also 目前祇有迦南在手, don't know how to choose.  I have to pay before 17/3.

How about you?

Search School
作者: bkqueen    時間: 09-3-14 21:25

ernniechow

可以再分享多少少嗎
你從校風比較 ??

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:38 發表
i think lam tai fai better than 聖道迦南

作者: horsemama    時間: 09-3-14 23:35

Hi Searchschool

我會去註冊!
作者: motherlau    時間: 09-3-14 23:37

del.................
祝大家早日找到適合的中學!!!!

作者: horsemama    時間: 09-3-15 23:40

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:36 發表

聖道迦南
作者: horsemama    時間: 09-3-16 17:26

Hi bkqueen & SearchSchool

我今天已去聖道迦南註冊了!
作者: cecwun    時間: 09-3-16 20:26

有機會做同學, 唔好咁擔心, 我都是已經註冊咗, 註冊咗有着落先, 等第三次呈分考好啲, 可以叩門再轉, 等統一派位未必一定派得好, 只係唔洗俾學費

原帖由 horsemama 於 09-3-16 17:26 發表
Hi bkqueen & SearchSchool

我今天已去聖道迦南註冊了!

作者: horsemama    時間: 09-3-16 23:34

原帖由 cecwun 於 09-3-16 20:26 發表
有機會做同學, 唔好咁擔心, 我都是已經註冊咗, 註冊咗有着落先, 等第三次呈分考好啲, 可以叩門再轉, 等統一派位未必一定派得好, 只係唔洗俾學費

想請問, 可以叩門再轉的義意是否可以去搵番統一派位的中學?
作者: cecwun    時間: 09-3-17 10:02

不是經統一派位的途徑, 而是向津貼或直資中學叩門, 不過機會率當然低, 但已經有後備, 不妨試, 總之現在都不應放棄, 讀好啲書, 考好啲第三次呈分試, 在冇壓力下讀書總是好, 讀書是學知識而不是為考試.  大家共同努力!!!

原帖由 horsemama 於 09-3-16 23:34 發表

想請問, 可以叩門再轉的義意是否可以去搵番統一派位的中學?

作者: horsemama    時間: 09-3-17 11:05

原帖由 cecwun 於 09-3-17 10:02 發表
不是經統一派位的途徑, 而是向津貼或直資中學叩門, 不過機會率當然低, 但已經有後備, 不妨試, 總之現在都不應放棄, 讀好啲書, 考好啲第三次呈分試, 在冇壓力下讀書總是好, 讀書是學知識而不是為考試.  大家共同努力! ...

我的義意是否可以等到統一派位後(即7/7), 可以去番津貼中學叩門? 但我地已經沒有小六學生資料表
作者: cecwun    時間: 09-3-17 12:22

如果叩門成功是可以去已註冊的學校取回學生資料表, 相信任何學生派位後都會先去所派學校註冊, 之後再去叩門是後話, 不過要同其他想要叩門的學生去爭機會太微了, 除非第三次呈分試考得好好.

以上只是個人的分析和看法, 成功機會幾乎等於零, 但不可以排除每一個可能性, 各位家長, 是否認同或是否有人真的試過.

加油!

原帖由 horsemama 於 09-3-17 11:05 發表

我的義意是否可以等到統一派位後(即7/7), 可以去番津貼中學叩門? 但我地已經沒有小六學生資料表

作者: suesusansun    時間: 09-3-17 14:02

[quote]原帖由 jazzmama 於 09-1-22 09:51 發表
我個女讀LTF中一,讀得好開心,因她一向喜歡設計藝術項目,看見她很投入。其實最重要是仔女喜歡呢間學校,
就自然讀得開心,開心就自然有興趣。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5