教育王國

標題: 45分鐘教2只歌 [打印本頁]

作者: goodmama2003    時間: 09-1-23 16:59     標題: 45分鐘教2只歌

作者: LS+MCS    時間: 09-1-23 17:16

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 16:59 發表
女兒的琴老師, 我覺得她成日想拖時間, 女女現在學緊紅色的" John Thompson's Modern Course Forthe Piano" First Grade, 45分鐘只教到2只歌, 這麼是算慢還是快呢,

請指教.

(小女5y10個月.) ...

Did you watch them during lesson ?
作者: wensi    時間: 09-1-23 17:23

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 16:59 發表
女兒的琴老師, 我覺得她成日想拖時間, 女女現在學緊紅色的" John Thompson's Modern Course Forthe Piano" First Grade, 45分鐘只教到2只歌, 這麼是算慢還是快呢,

請指教.

(小女5y10個月.) ...

我仔7y學左半年,都係45分鐘教2隻歌。上堂先彈上次2隻歌,再教下樂理,又教兩首歌仔。我無睇上堂我諗OK 掛。最緊要小朋友真係明,唔明教4/五首都無用。
作者: bluetones    時間: 09-1-23 18:17

作者: katmama825    時間: 09-1-23 19:12

作者: Crabtree    時間: 09-1-23 23:30

除了教兩首歌外, 有無教其他彈scale嘢呢? 因為教其他技巧上的嘢, 可能要駛啲時間.
作者: Rabo    時間: 09-1-23 23:54

作者: Geni    時間: 09-1-24 00:51

我細個學琴成日唔練琴, 成個月彈來彈去都係o個兩首都試過~~~ 我覺得每個星期都有兩苞新歌都ok啦!
作者: LS+MCS    時間: 09-1-24 11:49

Geni, please check PM.
作者: goodmama2003    時間: 09-1-24 11:55

作者: gershwin    時間: 09-1-24 18:26

作者: ming2    時間: 09-1-24 19:28

作者: hhma    時間: 09-1-25 00:01

如果小朋友日日都練琴, 每次只教兩首, 真係要同老師反映一下.  如果都唔成功...搵第二個老師試下lor, 消費者ma
作者: goodmama2003    時間: 09-1-25 00:31

作者: hhma    時間: 09-1-25 10:19

唔洗心急啦
慢慢搵, 慢慢試lor
你小朋友仲甘細
"欲速則不達"

我自己意見, 至少要去到"浸大"level既老師先有起馬既quality

原帖由 goodmama2003 於 09-1-25 00:31 發表

是呀, 我己交了2月份學費. 打算3月份開始轉個第個. 但好老師難求, 拖鐘玩玩下的老師大把, 頭痛.

作者: sababy    時間: 09-1-25 11:16

原帖由 Rabo 於 09-1-23 23:54 發表
我個仔在屋企樓下的琴室學 30 分鐘都教
五首歌 + 樂理, 六歲閞始學而家八歲學第三
級, 佢地無拖長教

我覺得可以同老師反映吓, 兩首太少了, 我覺得45
分鐘教起碼三至四首才合理, 其實初學三十分鐘已
足夠

...
可否pm琴室給我?thanks!
作者: gershwin    時間: 09-1-25 11:51

作者: goodmama2003    時間: 09-1-25 15:23

作者: Rabo    時間: 09-1-25 15:33

作者: goodmama2003    時間: 09-1-25 16:24

作者: gershwin    時間: 09-1-25 16:55

作者: Rabo    時間: 09-1-26 01:17

作者: ming2    時間: 09-1-26 01:31

作者: Eva    時間: 09-1-29 03:21

不過現在你囡囡咁有心機學琴,可能老師都有點關係,如果轉新老師的話,要有心理準備,會有些少風險。

原帖由 ming2 於 09-1-26 01:31 發表

睇完你所講...我都應為小朋友根本唔需要係堂上寫拍子...咁樣真係好晒時間...唔怪得唔夠時間教歌仔啦..都係有需要試下轉老師喎

作者: gershwin    時間: 09-1-30 20:37

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5