教育王國

標題: KV or KM [打印本頁]

作者: akinasin    時間: 09-1-27 01:24     標題: KV or KM

亞女係KM讀緊N1, 唔知轉唔轉去KVK1??

我原本無打算俾亞女轉K!, 但知道KM唔係直上K1, 便報考KV…過程中, 發現KV有許多引人的地方, 例如中數強, 重自律等..而亞女係KM十分開心, 我又欣賞老師有愛心同生動..不過, KM行政混亂, 部份N1不能直上K1, 感覺十分殘忍及安排失當
作者: ahschan    時間: 09-2-5 14:11

其實呢個問題相信都係好多km家長既問題, kv 係傳統名幼稚園, km就係近呢幾年冒起! 不過, 聽聞km教法係in between st cat同kv 之間, 呢幾年做得好好!

我個人就prefer kv(0係我收到通告知道阿仔俾km grouped 左去waiting list 時已經決定左), 原因係我個人覺得英文我點都出去再學, 不過中, 數如果school 教得好, 我未必會擺咁多effort 落去!

而鍾意km既家長, 就會feel km 全面, 各方面都好平均, 都好唔錯! 真係要你自己先知想要d 咩野呀!
原帖由 akinasin 於 09-1-27 01:24 發表
亞女係KM讀緊N1, 唔知轉唔轉去KV讀K1好??

我原本無打算俾亞女轉K!, 但知道KM唔係直上K1, 便報考KV…過程中, 發現KV有許多引人的地方, 例如中數強, 重自律等..而亞女係KM十分開心, 我又欣賞老師有愛心同生動..不過 ...

作者: akinasin    時間: 09-2-9 22:56

ahschan,
多謝你的回覆..我最後無交留位費。呢個係個好沉重的決定, 真係多謝老師的教導,希望亞女可以適應新學校

係呢, 你個仔係kvam/pm? 邊個campus?

原帖由 ahschan 於 09-2-5 14:11 發表
其實呢個問題相信都係好多km家長既問題, kv 係傳統名幼稚園, km就係近呢幾年冒起! 不過, 聽聞km教法係in between st cat同kv 之間, 呢幾年做得好好!

我個人就prefer kv(0係我收到通告知道阿仔俾km grouped 左去wai ...

作者: akinasin    時間: 09-2-9 22:59

ahschan,
多謝你的回覆..我最後無交留位費。呢個係個好沉重的決定, 但真係多謝老師的教導,希望亞女可以適應新學校

係呢, 你個仔係kvam/pm? 邊個campus?

原帖由 ahschan 於 09-2-5 14:11 發表

我個人就prefer kv(0係我收到通告知道阿仔俾km grouped 左去wai ...

作者: ahschan    時間: 09-2-10 10:33

KV pm class gar 好似dorset rd (唔記得..hehe), actually 我仲考慮緊take 邊間架, 我有3間 on hand都未有決定!
原帖由 akinasin 於 09-2-9 22:59 發表
ahschan,
多謝你的回覆..我最後無交留位費。呢個係個好沉重的決定, 但真係多謝老師的教導,希望亞女可以適應新學校!

係呢, 你個仔係kv讀am/pm? 邊個campus呀?

...

作者: 大頭蝦    時間: 09-2-10 21:15

kv la ..

作者: Piony    時間: 09-2-18 13:17

請問 KV 名 KM 是指哪間幼稚園? Thanks!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5