教育王國

標題: 你們的班主任 [打印本頁]

作者: Papabeibei    時間: 09-2-16 21:54     標題: 你們的班主任

家長日後,你地覺得自己班的班主任好無?我個就麻麻,平時教書已經一d心機都無,只覺得人人今年唔好彩。希望今年快過,下次有過好的。
作者: 唔明    時間: 09-2-16 22:21

作者: Papabeibei    時間: 09-2-16 22:39

三十幾歲,平時都教到亂七八嘈,又唔備課,教在等於無教,一D心都無。真激氣.又無得投訴.
作者: gershwin    時間: 09-2-16 23:17

作者: Papabeibei    時間: 09-2-17 10:39

我仔班主任直情唔適合當老師,無心教授課本,又無愛心,成日對住班學生發脾氣,離晒譜, 學生問問題佢居然可以咁答...唔講o勒,講極你地都唔明, 你話係唔係離譜呀. 大佬,你唔比心機教我都知,但都唔好咁講出口掛. 佢地唔明,你身為老師係要教責任識佢既咩, 重有係學校成日講"家校合作", 佢就一d 都唔合作,寫手冊想同佢溝通下, 佢會答學生 "唔睇呀,唔睇呀!" 你話啦,咁既老師都有. 當然,學校都有一些好老師,不過今年唔好彩遇著佢者.
我只想係到發表下自己呢幾個月黎之唔開心同"鄧"d 細路慘,日日面對一個唔負責既班主任.

原帖由 gershwin 於 09-2-16 23:17 發表
有D人根本唔適合當老師,或者沒有能力當老師,我以前都有同事係咁,不知所謂。但我覺得如果真係問題大,就應投訴。
P.S. 教學能力和classroom management與年齡未必有關

...

作者: IRON    時間: 09-2-17 10:52

原帖由 Papabeibei 於 09-2-17 10:39 發表
我仔班主任直情唔適合當老師,無心教授課本,又無愛心,成日對住班學生發脾氣,離晒譜, 學生問問題佢居然可以咁答...唔講o勒,講極你地都唔明, 你話係唔係離譜呀. 大佬,你唔比心機教我都知,但都唔好咁講出口掛. 佢地唔明, ...

請問係官校/津校?? 邊區哦??
作者: Papabeibei    時間: 09-2-17 10:53

Wanchai district.
作者: gershwin    時間: 09-2-17 11:05

作者: Lovely媽咪    時間: 09-2-17 17:25

原帖由 Papabeibei 於 09-2-17 10:39 發表
我仔班主任直情唔適合當老師,無心教授課本,又無愛心,成日對住班學生發脾氣,離晒譜, 學生問問題佢居然可以咁答...唔講o勒,講極你地都唔明, 你話係唔係離譜呀. 大佬,你唔比心機教我都知,但都唔好咁講出口掛. 佢地唔明, ...

你的班主任已經唔算太差la,我仔仔今年個班主任仲勁呀,整個上學期夾夾埋埋都唔知有冇返咗一個月學,一開始時見到她改的功課好有心機,心想"真好彩,呢個老師都唔錯",點知唔夠一個月就開始成日冇返,一星期返到3日已經係好好la,後來同校長投訴,校長講佢係因為病,所以返唔到學 最慘係佢每日都係一起身個吓先唔舒服,所以攪到成日唔同老師代課,好彩既話會搵到同一個代課老師,但已經令到整個學期既學習進度慢了很多.終於越嚟越多家長投訴,下學期就換咗另一個老師做代班主任,如這個老師毅到公就只需負責教書,學校亦應允盡量搵同一個代課老師 最離譜係我地間學校有咩飛躍之星,每2個月一次,但唔明個班主任根本都冇返學,又點會知道邊個學生既學習或者上課態度有改進丫,所以睇到得獎既名都係啲叻既學生,而2期都係個幾個名
作者: Papabeibei    時間: 09-2-17 19:00

為人師表,應有敬業樂業精神,如無心及不負責任者, 則吾人子弟呢! 對嗎?

原帖由 Lovely媽咪 於 09-2-17 17:25 發表

你的班主任已經唔算太差la,我仔仔今年個班主任仲勁呀,整個上學期夾夾埋埋都唔知有冇返咗一個月學,一開始時見到她改的功課好有心機,心想"真好彩,呢個老師都唔錯",點知唔夠一個月就開始成日冇返,一星期返到3日已經係 ...

作者: purplem722    時間: 09-2-17 23:09

我姪兒都係唔好彩
一升上小學就遇到位極品班主任
除左班主任外
數學老師又係問題人物
讀左半年終於係二月轉左校
而家簡直係重獲新生

作者: qkhui    時間: 09-2-18 10:13

我覺得老師真係好重要, 仲要係班主任tim, 小朋友一上小學, 巳經要適應好多野, 好的班主任其實可以幫到小朋友好多, 如果太差, 我覺得需要投訢, 無理由將自己小朋友的學業, 相信唔好講成績會變差, 連對人/對自己應付的責任亦會給老師唔好的行為而影響..

原帖由 purplem722 於 09-2-17 23:09 發表
我姪兒都係唔好彩
一升上小學就遇到位極品班主任
除左班主任外
數學老師又係問題人物
讀左半年終於係二月轉左校
而家簡直係重獲新生

作者: littlecat    時間: 09-2-18 11:28

今年囡囡的班主任是新來的, 在家長日與她見面, 我覺得她是一位有經驗和盡責的老師;  而囝囝今年很好呀! 每一科老師都不錯, 今年又可以是外籍老師教英文科, 而班主任是一位有心機和有愛心的老師, 他們都算幸運!

作者: anixon    時間: 09-2-18 13:08     標題: 班主任

真好彩! 我囡囡的班主任是一位不錯的老師.

她對每個學生都有留意, 我聽各家長都給她好評.
作者: miffy    時間: 09-2-20 10:07

作者: Martina    時間: 09-2-20 11:01

請問P5 & P6 是否必然是同一班主任 ?
作者: Papabeibei    時間: 09-2-20 11:05

點解而家d老師咁多都係咁,雖然打份工,但都要羅個心出黎嗎, 份工你自己選擇,無心就轉行嗎.

原帖由 miffy 於 09-2-20 10:07 發表
我仔班主任都唔好, 做老師只是打份工, 無愛心, 乜都多一事不如小一事, 我仔在學校被人打, 佢都懶理, 次次同我講是大家一起玩, 唔小心整到, 所以我對佢無任何期望, 佢講乜我聽了就算, 我仔不用佢錫, 有我鍚就夠了。 ...

作者: MrsFung    時間: 09-2-20 11:44

做老師人工高囉,就算無心機做,睇錢份上都要照做啦!

原帖由 Papabeibei 於 09-2-20 11:05 發表
點解而家d老師咁多都係咁,雖然打份工,但都要羅個心出黎嗎, 份工你自己選擇,無心就轉行嗎.

作者: zoemanman    時間: 09-2-20 17:41

我都想講,遇到一個好的班主任,就好像中咗六合彩咁!(機會渺茫)
作者: laam1228    時間: 09-2-20 18:02

.......................
作者: laam1228    時間: 09-2-20 18:12

...............
作者: btatb38    時間: 09-2-20 21:25

我對呀仔個班主任都無o麥好感......呀班主任好主觀,佢話我個仔好靜,吾夠主動,佢就好主觀咁下判斷話原因係我個仔普通話差 .......我個仔話佢好惡,成日都鬧人 ,其實做班主任駛吾駛咁惡呀:;pppp:
作者: pak_sang    時間: 09-2-25 17:25

How do you know???
have you got any lesson observation????

原帖由 Papabeibei 於 09-2-16 22:39 發表
三十幾歲,平時都教到亂七八嘈,又唔備課,教在等於無教,一D心都無。真激氣.又無得投訴.

作者: pak_sang    時間: 09-2-25 17:41

My son have very good teachers. ( not only the class teacher). I think most of the teachers are good and they are responsible.  No one is prefect even teachers. If the parents are blame on the teachers all the time, it is useless. We should give some advices or talk with the teachers to improve it.
作者: yyin    時間: 09-2-26 12:06

原帖由 Lovely媽咪 於 09-2-17 17:25 發表

你的班主任已經唔算太差la,我仔仔今年個班主任仲勁呀,整個上學期夾夾埋埋都唔知有冇返咗一個月學,一開始時見到她改的功課好有心機,心想"真好彩,呢個老師都唔錯",點知唔夠一個月就開始成日冇返,一星期返到3日已經係 ...

Lovely 媽咪,
你仔呢間係咪葵青區架?
作者: winniewong23    時間: 09-2-26 15:07

我覺得做得教育工作,選擇做校長、老師都要間吓自己是否適合做這份工囉,無愛心、耐心和付責任是很重要嘅!我之前嗰間學校啲老師只會逃避責任,做老師應該盡自己識嘅嘢教學生而學生成績唔好.應該求方法教.而唔係將呢種責任推比另一個學生教.老師應該做番自己責任.學生有功課唔明白.應找老師問.晤係將呢份責任推給另一個學生去做.
作者: jumego    時間: 09-2-28 13:56

我個仔o個班主任係不負責任, 只係上學期前前後後寫左兩次手冊叫佢打電話比我, 打電話去學校留電話兩次, 仲有一次叫阿仔比張紙佢, 叫佢打電話比我, 仲寫埋我電話, 一次都係冇覆過我.
作者: jose    時間: 09-3-1 14:42

原帖由 jumego 於 09-2-28 13:56 發表
我個仔o個班主任係不負責任, 只係上學期前前後後寫左兩次手冊叫佢打電話比我, 打電話去學校留電話兩次, 仲有一次叫阿仔比張紙佢, 叫佢打電話比我, 仲寫埋我電話, 一次都係冇覆過我. ...

你試吓先搵校長,話想經校長聯絡班主任,佢一定覆你!
作者: winniewong23    時間: 09-3-3 20:39

梗係唔好咁快驚動校長啦,你要係度計續係度讀書,除非你轉校,如果你去度校長度.老師會對你啲仔女唔好,是一定嘅!老師同老師又會講呢件,對你同小朋友大打折扣(佢認為是小事啫!駛唔駛告上校長度正花我記錄啊!)到時你啲仔女有排受啊!盡自己責任若打電話、紙仔都唔理,直情去學校揾佢,等佢點講囉!你要有心理準備,佢一定借口一大推.現代啲教師更本為錢而做.開啲啦,唔同以前嗰代真係攞個心出嚟.(尤其資助學校.
作者: Lovely媽咪    時間: 09-3-4 12:21

原帖由 yyin 於 09-2-26 12:06 發表

Lovely 媽咪,
你仔呢間係咪葵青區架?

荃灣區
作者: KT0603    時間: 09-3-4 15:08

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5