教育王國

標題: 英華書院的學生生活 [打印本頁]

作者: DARDAR    時間: 09-2-18 16:44     標題: 英華書院的學生生活

不好意思,我想借小學部的小小位置來聯絡一些
剛上中學部的家長,大家一起來討論仔仔升中後
的轉變,因我的仔仔在升中後變得較為沆默,
因從前他会主動告訴他的學校生活,但現在卻
很少說,不知其他家長有否此狀況。
作者: 010    時間: 09-2-18 17:22

DARDAR
唔使唔好意思嫁.
相信好多小學家長都好想知道多d書院哥哥的生活嫁.
期待大家的分享!
作者: mayc    時間: 09-3-1 22:33

我想知書院的功課多嗎?

小學的功課很多, 我希望"捱"埋這幾個月,大人和細佬都會有d好日子過下啦!

原帖由 010 於 09-2-18 17:22 發表
DARDAR
唔使唔好意思嫁.
相信好多小學家長都好想知道多d書院哥哥的生活嫁.
期待大家的分享!

作者: 傑西    時間: 09-3-2 09:33

我同事個仔今年讀中一,佢話學校好多活動,有一日個仔無端端打來話學校老師同佢地去美孚打保齡,佢話真的有好多活動

原帖由 mayc 於 09-3-1 22:33 發表
我想知書院的功課多嗎?

小學的功課很多, 我希望"捱"埋這幾個月,大人和細佬都會有d好日子過下啦!

作者: mayc    時間: 09-3-2 14:15

傑西:
小學活動都好多,不過功課也很多,唔知中學活動多,功課多唔多?

原帖由 傑西 於 09-3-2 09:33 發表
我同事個仔今年讀中一,佢話學校好多活動,有一日個仔無端端打來話學校老師同佢地去美孚打保齡,佢話真的有好多活動

作者: DARDAR    時間: 09-3-3 16:27     標題: 英華書院的學生

我兒說功課不多,而且功課不像小學般要即刻交,壓力會較小學小,但坦心他會變得較懶散。
因此各位小學家長不要担心仔仔會不適應中學的
生活,在課程函接上都沒有多大問題,可能小學
時老師己經做了一番工夫。
作者: mayc    時間: 09-3-4 11:56

DARDAR:
Thank you for your sharing.

請問你囝囝有沒有參加學校的課外活動?有沒有規定要參加?

原帖由 DARDAR 於 09-3-3 16:27 發表
我兒說功課不多,而且功課不像小學般要即刻交,壓力會較小學小,但坦心他會變得較懶散。
因此各位小學家長不要担心仔仔會不適應中學的
生活,在課程函接上都沒有多大問題,可能小學
時老師己經做了一番工夫。 ...

作者: DARDAR    時間: 09-3-4 17:03

因我們住在新界区,離校較遠,因此我兒只參加一項課外活動,就是單簧管,(因 書院規定每位學生皆要學習一
項管絃樂器,)但書院其实有很多課外活動供學生學習
的,而且收費也不算很貴。
作者: 傑西    時間: 09-3-4 18:46

學中樂可以嗎?

原帖由 DARDAR 於 09-3-4 17:03 發表
因我們住在新界区,離校較遠,因此我兒只參加一項課外活動,就是單簧管,(因 書院規定每位學生皆要學習一
項管絃樂器,)但書院其实有很多課外活動供學生學習
的,而且收費也不算很貴。 ...

作者: DARDAR    時間: 09-3-5 12:04

对不起我不清楚所有中樂樂器是否合手規定,
我只知道鋼琴不是管絃樂器的一種,因此不能
作為規定,必須加學其他管絃樂器。
但如果學生被選為他運動的隊員 (如:手球、
足球......)就可豁免學習其他樂器。
作者: mayc    時間: 09-3-6 09:22

我知是可以的,我個仔以前校車個friend(現中二),上到書院開始學二胡!

原帖由 傑西 於 09-3-4 18:46 發表
學中樂可以嗎?

作者: 小豬媽    時間: 09-5-7 13:12

傑西,

學中樂可以嗎?當然可以啦。 書院有中樂團,而且第2009年音樂節Group Events 二胡小組是第三名。  樂團資料可click入以下網頁參考。

http://music.yingwa.edu.hk/page.php?action=chinese

如小朋友9月升中一又想在書院裡學習中樂,學校會在暑假有有安排。但要留意,鋼琴~~不包括在書院樂器list內。

以上資料希望能幫到妳。

原帖由 傑西 於 09-3-4 18:46 發表
學中樂可以嗎?

作者: KLLP    時間: 09-5-7 14:30

小豬媽,

很久沒看到妳在這處出現了, 孩子上了書院, 開心嗎?
習慣嗎?

多謝妳提供有關資料, 讓我們多一點了解書院的情況! 有空的時候, 請多點上來分享

原帖由 小豬媽 於 09-5-7 13:12 發表
傑西,

學中樂可以嗎?當然可以啦。 書院有中樂團,而且第2009年音樂節Group Events 二胡小組是第三名。  樂團資料可click入以下網頁參考。

http://music.yingwa.edu.hk/page.php?action=chinese

如小朋友9月升中一又想 ...

作者: 小豬媽    時間: 09-5-7 20:15

KLLP,
又被發現到

唉!最近真係少咗上BK,事關亞仔唔肯“廣”學校發生的事給我知,所以無mug料爆。

原帖由 KLLP 於 09-5-7 14:30 發表
小豬媽,

很久沒看到妳在這處出現了, 孩子上了書院, 開心嗎?
習慣嗎?

多謝妳提供有關資料, 讓我們多一點了解書院的情況! 有空的時候, 請多點上來分享

...

作者: mayc    時間: 09-5-7 22:20

係呀!好耐無見啦!
唉!d細佬升中後第一變就是"封嘴"
以前狗屎垃圾"mud"都講,進入少年期後,便唔鍾意講了! 係嗎?
小豬媽,我地班阿媽都有d升中抑鬱症, 妳知啦!玩開無得玩,真係有d失落的感覺, 唔知書院有什麼活動可以比我地班家長可以聚下呢?

書院係咪真係好嚴呀?

原帖由 小豬媽 於 09-5-7 20:15 發表
KLLP,
又被發現到

唉!最近真係少咗上BK,事關亞仔唔肯“廣”學校發生的事給我知,所以無mug料爆。

作者: 小豬媽    時間: 09-5-8 09:25

Hi Mayc,

Long time no see la!

回想我做細路嗰時都係一樣。 唔想比亞媽知今多嘢。

書院是否好嚴~指上堂? 我自已感覺,上堂有課室應有的規舉,仔仔應明白。

書院有安排給家長的活動,例如坐談會,氣氛很自由,同班家長及班主任或老師一齊傾一傾,可以了解上課的情況又可認識其他家長。  還有其他親子活動。

下次再談,要開工了。

原帖由 mayc 於 09-5-7 22:20 發表
係呀!好耐無見啦!
唉!d細佬升中後第一變就是"封嘴"
以前狗屎垃圾"mud"都講,進入少年期後,便唔鍾意講了! 係嗎?
小豬媽,我地班阿媽都有d升中抑鬱症,mouth:" /> 妳知啦!玩開無得玩 ...

作者: csk    時間: 09-5-8 12:33

小豬媽

好耐無見妳,其實阿囝上了高年級,我們也沒有甚麼可以講,而且性格大定了,細路唔肯聽我地支笛都無符

想問書院的透明度高唔高,如果家長有問題想知道,可不可以像小學經內聯網問老師?你覺得今年轉了直資,和以前有沒有分別?
作者: 小豬媽    時間: 09-5-11 08:59

Hi CSK

真係好耐無見。

書院沒有內聯網,但可以致電老師的直線電話,如他不在位置,可以留言他會回覆家長的。

轉了直資後,很明顯NET teacher team人數多了,多了英文活動(是自由參加)好像小學一樣有張咭蓋印仔。 聽亞仔說:每次是不同主題的遊戲,很好玩。其他暫不覺有分別。

原帖由 csk 於 09-5-8 12:33 發表
小豬媽

好耐無見妳,其實阿囝上了高年級,我們也沒有甚麼可以講,而且性格大定了,細路唔肯聽我地支笛都無符

想問書院的透明度高唔高,如果家長有問題想知道,可不可以像小學經內聯網問老師?你覺得今年轉了直資,和以前 ...

作者: mayc    時間: 09-5-13 08:26

csk:
昨天我在教協買了一本文言文導讀(初中版),回家看看都幾好喎!有木蘭辭,夸父追日,塞翁失馬等文章!

原帖由 csk 於 09-5-8 12:33 發表
小豬媽

想問書院的透明度高唔高,如果家長有問題想知道,可不可以像小學經內聯網問老師?你覺得今年轉了直資,和以前 ...

作者: csk    時間: 09-5-13 12:17

原帖由 mayc 於 09-5-13 08:26 發表
csk:
昨天我在教協買了一本文言文導讀(初中版),回家看看都幾好喎!有木蘭,夸父追日等文章!

是不是洪波出版社?我覺得中文真係唔易讀,可惜普遍中學當學生是天材,唔駛教都識做!我也買了類似雞精書在家備用
作者: mayc    時間: 09-5-13 13:29

csk:
好似係!妳真犀利!
我諗住比佢當課外書睇的!昨晚讀了一篇為學篇,內容真是很有啟發性的 !不過唔知他收唔收到?

晚上回來阿囝話:早d買就好啦!之前書院考的摸底試,有一篇文章"狼"都有呀!

原帖由 csk 於 09-5-13 12:17 發表

是不是洪波出版社?我覺得中文真係唔易讀,可惜普遍中學當學生是天材,唔駛教都識做!我也買了類似雞精書在家備用

作者: mayc    時間: 09-5-14 08:52

csk:
多介紹一本:
中學生文學精讀-古文     陳耀南
作者: csk    時間: 09-5-14 13:22

原帖由 mayc 於 09-5-14 08:52 發表
csk:
多介紹一本:

如果你去買,唔該幫我買一本
作者: mayc    時間: 09-5-15 11:20

csk:
昨日去三聯問過,佢話巳經無出了!
要擁有的話,可能要到二手書店找找了!

原帖由 csk 於 09-5-14 13:22 發表

如果你去買,唔該幫我買一本

作者: csk    時間: 09-5-16 08:24

原帖由 mayc 於 09-5-15 11:20 發表
csk:
昨日去三聯問過,佢話巳經無出了!
要擁有的話,可能要到二手書店找找了!

mayc

這本書2002年有出過再版,妳有無識人這三、兩年剛讀完中五,應該不少人買來做參考書,可能有人唔要,反正擺在家都無用!

再唔係,寫信去三聯希望佢快些再版重印!
作者: csk    時間: 09-5-20 12:57

原帖由 mayc 於 09-5-14 08:52 發表
csk:
多介紹一本:

mayc

我都回敬一本有關學中文的書:

中國語文不難學,為甚麼我總是學不好
作者: 許迪鏗

內容很有趣,很多地方能引起我的共鳴!
作者: mayc    時間: 09-5-21 09:46

csk:
Thank you!
前日睇報紙講書院關於三年前學生做的project learning是以認識黑社會為主題,引起家長的質疑是否合適和犯法,雖然只是upload上學校的網頁,而且巳是三年前,但原來電腦的覆蓋面是如此的大,我開始要小心所發表的言論了!

而且我地的小朋友也開始在網上"講野",真是要教導他們小心言論!

原帖由 csk 於 09-5-20 12:57 發表

mayc

我都回敬一本有關學中文的書:

中國語文不難學,為甚麼我總是學不好
作者: 許迪鏗

內容很有趣,很多地方能引起我的共鳴!

作者: mayc    時間: 09-6-11 08:33

Dear all:
疫情來勢沖沖,唔知會否全港停課呢?

無得考試對我們小六就無"mud"所謂,但如果無左畢業典禮和謝師宴就.......

我地這一屆幼稚園畢業時巳經撞正"沙士",希望今次唔好"甘"好彩啦掛!
作者: mcheung    時間: 09-6-11 12:43

宣報明日停課兩週la..........

原帖由 mayc 於 09-6-11 08:33 發表
Dear all:
疫情來勢沖沖,唔知會否全港停課呢?

無得考試對我們小六就無"mud"所謂,但如果無左畢業典禮和謝師宴就.......

我地這一屆幼稚園畢業時巳經撞正"沙士",希望今次唔好"甘"好彩啦掛!mouth:" /> ...

作者: csk    時間: 09-8-24 15:57

原帖由 mcheung 於 09-6-11 12:43 發表
宣報明日停課兩週la..........

各位

阿囝嘅完美暑假昨天結束,書院今天開始上Bridging Course,我覺得一切終於回復正常,返工都專心D!星期六PTA(2:30 pm 3/F)有家長分享會,大家會去捧場嗎?我暫時約了兩位家長,還有人有興趣一起回去嗎?
作者: mayc    時間: 09-8-25 11:49

csk:
係呀!阿仔第一日返學回來都算OK喎!問佢返學開唔開心,佢都點頭,今年有幸同Aaron,仲有JP細仔(Peter)一班,真是要兩位多多照顧!matthew話佢地班主任是年輕的英文老師,班上有13個外校生,我都提醒阿囝要主動去認識新同學,唔好只是同舊的同學玩! PTA我會去,洗唔洗飲完早茶再一起去呀?好耐無飲茶啦!

希望我地這個書院生活區可以蒸蒸日上,書院家長多些入嚟分享!

原帖由 csk 於 09-8-24 15:57 發表

各位

阿囝嘅完美暑假昨天結束,書院今天開始上Bridging Course,我覺得一切終於回復正常,返工都專心D!星期六PTA(2:30 pm 3/F)有家長分享會,大家會去捧場嗎?我暫時約了兩位家長,還有人有興趣一起回去嗎? ...

作者: csk    時間: 09-8-25 13:26

mayc

今年囝囝們同班,對大人細路絕對是好事星期六我是自由身,飲完茶返分享會,完畢後再去下午茶都無問題。真係好耐無一班人傾偈,唔知約到幾多人?

昨天看了葛雋的「比100分重要的禮物」,有些地方幾認同,你有沒有看過這本書?
作者: JP    時間: 09-8-31 16:05     標題: Paste:H1N1緊急停課安排--F.1

Paste:H1N1緊急停課安排
Posted on Monday, August 31 @ 15:22:55 HKT by editor

鑑於中一同學在過去一星期內有多人出現發燒及感冒病癥,本校已呈報衛生防護中心及教育局。經磋商後決定由九月一日至九月七日,中一停課壹個星期。九月八日(星期二)復課,敬祈垂注!
作者: LV77    時間: 09-8-31 18:23

JP,

喎.咁快......
請問小學咁近中學,需唔需要停課呢 ?

原帖由 JP 於 09-8-31 16:05 發表
Posted on Monday, August 31 @ 15:22:55 HKT by editor

鑑於中一同學在過去一星期內有多人出現發燒及感冒病癥,本校已呈報衛生防護中心及教育局。經磋商後決定由九月一日至九月七日,中一停 ...

作者: mayc    時間: 09-9-1 22:32

JP:
唉!放足三個月暑假,好唔容易才開學,估唔到1/9便要停課! 雖然話學生的健康最重要,但係7日就真係幾長,我個仔今日巳經叫悶!我又唔想佢仲好似暑假的心情,所以都唔希望佢鍾意幾點訓就幾點訓,幾點起身就幾點起身,所以明天開始,我都是給他少少功課佢做,借了倉頡的軟件給他看,唔好等佢掉懶晒,今次真係難為了家長!
今日睇星島,才知道原來確診的學校都唔一定要停課,真道小學和基督教國際學校,有學生確診都唔洗停課,我地無人確診就停,都唔知有"mud"準則,才知道教育局原來係無指引, 甘又好似唔係甘好喎!

唉!總言之,大家小心身體!冀望病了的同學早日康復!

原帖由 JP 於 09-8-31 16:05 發表

鑑於中一同學在過去一星期內有多人出現發燒及感冒病癥,本校已呈報衛生防護中心及教育局。經磋商後決定由九月一日至九月七日,中一停 ...

作者: mayc    時間: 09-9-1 22:45

LV77:
我地中一上星期返了5日Bridging Programme,而星期日(30/8-31/8),又入了中一訓練營,所以才甘多人病了,而其中又沒有其他級的學生,所以問題應該不大,但係中,小學開學後,加上流感的傳播力甘"強",都好難講,所以都要小心小朋友的身體,除了食些維他命丸之外,早睡早起及有適量的運動都是有需要的!

祝大家身體健康!開開心心返學啦!

原帖由 LV77 於 09-8-31 18:23 發表
JP,

喎.咁快......
請問小學咁近中學,需唔需要停課呢 ?

作者: 010    時間: 09-9-7 11:02

係喎...有個新班房喎!

mayc
今日仔仔開學了吧!

祝書院各位學長和家長都身體健康!
學習進步啊!
作者: mayc    時間: 09-9-7 13:20

010:
係聽日先返學呀!而且巳經定了補課時間31/12/09 & 2/1/10!嗚!嗚!
明天的復課安排巳經上了校網,各位S1家長請Check!

原帖由 010 於 09-9-7 11:02 發表
係喎...有個新班房喎!

mayc
今日仔仔開學了吧!

祝書院各位學長和家長都身體健康!
學習進步啊!

作者: csk    時間: 09-9-7 18:42

原帖由 mayc 於 09-9-7 13:20 發表

明天的復課安排巳經上了校網,各位S1家長請Check!

唔該晒!我仲通知了幾位媽咪

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5