教育王國

標題: St Paul Co-edu interview on 7 Mar [打印本頁]

作者: mummy911    時間: 09-2-21 17:53     標題: St Paul Co-edu interview on 7 Mar

Anybody got the invintion for interview on 7Mar09 yet??
作者: joauyeung    時間: 09-2-23 14:23

原帖由 mummy911 於 09-2-21 17:53 發表
Anybody got the invintion for interview on 7Mar09 yet??

No, we haven't.  The school said interview invitation would have been sent out by mid Feb and I thought our chance (I mean mine) is slim.
作者: homama    時間: 09-2-23 15:57     標題: 回覆 # 的文章

SPCC will send out letters today, so you should be able to receive it by tomorrow.
作者: arieswong418    時間: 09-2-23 15:59

我女兒已收了面試信!

原帖由 homama 於 09-2-23 15:57 發表
SPCC will send out letters today, so you should be able to receive it by tomorrow.

作者: Heart    時間: 09-2-23 16:10

arieswong,

Congratulation! Which ps/district that yr daughter belongs to ? Is she ranked within top 10 or top 5 in p5? Somehow, I wonder SPCC prefers girls very much as far as I heard.

H
作者: arieswong418    時間: 09-2-23 16:19

Heart,

Pls check pm.

原帖由 Heart 於 09-2-23 16:10 發表
arieswong,

Congratulation! Which ps/district that yr daughter belongs to ? Is she ranked within top 10 or top 5 in p5? Somehow, I wonder SPCC prefers girls very much as far as I heard.

H

作者: LittleKidult    時間: 09-2-23 16:33

今年F.1 有103 個男仔, 231 - 103 = 128個女仔........(非正式統計, 係係各班d通告數出黎既)
原帖由 Heart 於 09-2-23 16:10 發表
arieswong,

H

作者: Heart    時間: 09-2-23 17:19

aries wong,

have replied and pls check pm.

Hi littlekidult,

Thanks for letting me know more as days go by.
作者: arieswong418    時間: 09-2-23 17:26

Heart,
pls check pm again.

原帖由 Heart 於 09-2-23 17:19 發表
aries wong,

have replied and pls check pm.

Hi littlekidult,

Thanks for letting me know more as days go by.

作者: violetching    時間: 09-2-23 17:28

My daughter also got the interview letter, but it crashed with SSGC. And SSGC needed a letter to request for the change of interview date.
作者: Heart    時間: 09-2-23 17:48

violetching,

Perhaps discuss this with teacher and see how much they can advise you on this matter. SSGSS is very competitive
as well in WC.

Arieswong,

PM again.
作者: vliu    時間: 09-2-23 17:53

我女兒也收到面試信,但和英華女校的面試時間差不多同時,所以我考慮放棄英華呢
作者: 狄麗絲    時間: 09-2-23 18:29

Very happy, my son also received the interview letter.  No matter they accepted or not, it's worthwhile to get this chance
作者: violetching    時間: 09-2-23 19:42

SPCC信上已寫明不會更改,而SSGC是有2日面試的,我會寫信改14/3面試,但只是怕會有"標籤"je。

原帖由 Heart 於 09-2-23 17:48 發表
violetching,

Perhaps discuss this with teacher and see how much they can advise you on this matter. SSGSS is very competitive
as well in WC.

Arieswong,

PM again.

作者: ksnghk    時間: 09-2-23 19:46

小女都收到信啦!開心!
作者: car168    時間: 09-2-23 22:22

今年可面試及收生人數是多少? 第二批可面試的是否機會不大呢?
作者: vliu    時間: 09-2-24 08:08

一共收100人,第一輪只收了19人,也不是所有人都會讀,剩下的名額收第二輪。
作者: 王國國民    時間: 09-2-24 11:45

有無人知面試多久?

家長在學校等或稍後返來接?
作者: LittleKidult    時間: 09-2-24 11:53

有幾個課室比家長等候既, 你當然可以走先, 等小朋友自己走都得, 當日學校唔會開放其他地方, 所以會幾悶下.
上年我地10:45 開始, 12:30 先走得....你預一個鐘至個半鐘到啦..
原帖由 王國國民 於 09-2-24 11:45 發表
有無人知面試多久?

家長在學校等或稍後返來接?

作者: 王國國民    時間: 09-2-24 12:04

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 11:53 發表
有幾個課室比家長等候既, 你當然可以走先, 等小朋友自己走都得, 當日學校唔會開放其他地方, 所以會幾悶下.
上年我地10:45 開始, 12:30 先走得....你預一個鐘至個半鐘到啦..
  ...

Thanks LittleKidult

可否告訴上年面試形式及內容?
作者: 王國國民    時間: 09-2-24 12:06

LittleKidult

另穿校服定便服較好?
作者: skngan    時間: 09-2-24 12:46     標題: 回覆 # 的文章

LittleKidult,
Can you share more info with me about the interview, pls. My son will go to the interview on Mar 7. And should he wear uniform ?
作者: tkng    時間: 09-2-24 14:23

Hi
My son also called for interview on 7 Mar, too.

But, We would not attend the interview as we have accepted offer from DBS.
作者: LittleKidult    時間: 09-2-24 14:25

我地上年去就大部份考生都係著校服, 學校冇硬性規定著咩衫, 不過我覺得著校服會穩陣d. 如果真係吊腳就睇下借唔借到條校褲, 再唔係著便服都應該問題唔大, 不過唔好著到五顏六色, 大紅大紫, 最潮最型, 好似做show咁就得.
考法 (上年):
1, 先係禮堂右邊(好多考生一齊)自己睇編中文文章, 約10~15分鐘會去禮堂中間第一排老師(一排約有10位老師), 會被安排去第一排既其中一位老師, 一對一坐底用廣東話講翻先前份文章.
2, (呢part用普通話) 見完第一排老師(幾分鐘), 即刻行去第二排其中一位老師, 然後睇編中文文章, 呢part係要用普通話, 讀編文章(好似有d地方留空要考生補充翻, 用口講唔使寫)
3, (些part全英文) 完成第二位老師後考生會被安排係禮堂最左邊等, 等齊10~20人, 就會被帶去睇段冇字幕既英文短片, 睇完後會3個一組被帶去某班房, 3個考生續一入房見老師問翻先前段英文既野, 當3個考生都分別完成後就一齊再入翻房, 3個人一齊討論先前段片
4, 完成, 走得, 等結果
5, 祝好運!!!
作者: MoneyWong    時間: 09-2-24 14:33

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 14:25 發表
我地上年去就大部份考生都係著校服, 學校冇硬性規定著咩衫, 不過我覺得著校服會穩陣d. 如果真係吊腳就睇下借唔借到條校褲, 再唔係著便服都應該問題唔大, 不過唔好著到五顏六色, 大紅大紫, 最潮最型, 好似做show咁就 ...

Hi,

以前如果學生有學樂器, 要去音樂室示範, 請問上年要唔要?
作者: LittleKidult    時間: 09-2-24 14:38

應該冇, 或者因為我個仔得鋼琴五級, 所以唔使, 不過眼見好似冇人帶住樂器.
重有, 只要帶住封面試信就得, 唔使帶其他証書/文作等.

原帖由 MoneyWong 於 09-2-24 14:33 發表

Hi,

以前如果學生有學樂器, 要去音樂室示範, 請問上年要唔要?

作者: Johnny@Klnbay    時間: 09-2-24 15:22     標題: 回覆 # 的文章

Can you tell me when yours son get the DBS
offer?
作者: tkng    時間: 09-2-24 16:07

my son got DBS offer around end of DEC 08
作者: Johnny@Klnbay    時間: 09-2-24 16:12     標題: 回覆 # 的文章

Do your son have any special skills?
作者: tkng    時間: 09-2-24 16:14

Fair to say, he is good at one musical instrument
作者: mezk    時間: 09-2-24 16:37

真係好多謝嗮你的分享。你個仔覺得英文難唔難?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 14:25 發表
我地上年去就大部份考生都係著校服, 學校冇硬性規定著咩衫, 不過我覺得著校服會穩陣d. 如果真係吊腳就睇下借唔借到條校褲, 再唔係著便服都應該問題唔大, 不過唔好著到五顏六色, 大紅大紫, 最潮最型, 好似做show咁就 ...

作者: LittleKidult    時間: 09-2-24 16:51

考果陣覺得好難, 而家都OK既.
原帖由 mezk 於 09-2-24 16:37 發表
真係好多謝嗮你的分享。你個仔覺得英文難唔難?

作者: kids-kingdom    時間: 09-2-24 18:23     標題: 回覆 # 的文章

I would appreciate if someone can  share the profile of your kid who are invited for March 7's interview.
For example, awards earned, special skills and position in school. Many thanks.
作者: car168    時間: 09-2-24 21:48

原帖由 vliu 於 09-2-24 08:08 發表
一共收100人,第一輪只收了19人,也不是所有人都會讀,剩下的名額收第二輪。

收嘅人數比DBS多喎, 但係遇啱下星期要考試,係咪時間又不能改?(想改上午) 你地會點取捨呢?
作者: skngan    時間: 09-2-25 08:44     標題: 回覆 # 的文章

Thanks very much for sharing!
作者: mezk    時間: 09-2-25 11:22

咁你個仔果陣識唔識答點問題?
原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 16:51 發表

作者: LittleKidult    時間: 09-2-25 11:51

佢話英文個part唔得, 尤其係討論, 全組人都係英文討論冇乜點出聲, 廣東話同普通話就冇乜問題.
原帖由 mezk 於 09-2-25 11:22 發表
咁你個仔果陣識唔識答點問題?

作者: 王國國民    時間: 09-2-25 12:03

Thanks for sharing!
作者: skngan    時間: 09-2-25 13:55

請問中一教的內容是否較其他學校高一或幾級?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 16:51 發表

作者: mezk    時間: 09-2-25 14:12

多謝,多謝!小兒就係英文差點。考試都很好,就係唔鐘意讀英文課外書,所以識的英文詞少點。唔知你的點么教個仔學英文既?
原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 11:51 發表
佢話英文個part唔得, 尤其係討論, 全組人都係英文討論冇乜點出聲, 廣東話同普通話就冇乜問題.

作者: LittleKidult    時間: 09-2-25 15:01

英文grammar 好似係教高一級, 因為本書係用"2", 好似係外國出板社既書黎, 唔係咁多地方有(漢榮,商務都冇), 我地最後都係去書單提供既書店先買到(係中環), 其他都係用普通出板商d F.1書. 書本唔多只買左$2xxx, 通識/電腦/音樂等都係用學校自己比既筆記, 所以唔使買. 科學/數學又會有d唔教住, 留翻下年教等.....
原帖由 skngan 於 09-2-25 13:55 發表
請問中一教的內容是否較其他學校高一或幾級?

作者: LittleKidult    時間: 09-2-25 15:19

好慚愧! 我地冇教佢英文, 因為我地英文都唔好.....
佢只係每星期六去私人補習英文個半鐘同補一個鐘普通話, d功課都係佢自己做, 我地只有提佢做功課(因為佢成日掛住睇小說/上網), 好少教佢, 除左電腦科/數學有時會問下我地, 其他都係佢自己攪掂.
學校規定今年要睇8本(好似)英文小說同6本中文(好似), 每個月要睇一本, 學校借既, 跟住就會有quiz等...成日要企係黑板前做presentation, 中英文都有, 有時講新聞, 有時賣廣告....

原帖由 mezk 於 09-2-25 14:12 發表
多謝,多謝!小兒就係英文差點。考試都很好,就係唔鐘意讀英文課外書,所以識的英文詞少點。唔知你的點么教個仔學英文既?

作者: mezk    時間: 09-2-25 15:28

咁佢e+會唔會覺得返學好辛苦,英文科難咗,同埋英文如果差點,會唔會影響其他科的理解?多謝!
原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 15:19 發表
好慚愧! 我地冇教佢英文, 因為我地英文都唔好.....
佢只係每星期六去私人補習英文個半鐘同補一個鐘普通話, d功課都係佢自己做, 我地只有提佢做功課(因為佢成日掛住睇小說/上網), 好少教佢, 除左電腦科/數學有時會問 ...

作者: yhma    時間: 09-2-25 15:41

Hi Littlekidult

請問spcc多課後活動嗎?你仔仔什樣放學,行落山,坐巴士,小巴...?
作者: LittleKidult    時間: 09-2-25 16:00

返學又冇乜問題喎, 聽佢講都幾開心, 成日同佢講話轉校佢都唔想....佢唯一擔心既係運動方面, 因為佢唔識游水, 但係學期尾要考50m自由式....係英文差左d, 但其他科問題唔大, 暫時佢自己都應附到.
可能因為佢比較開朗同唔怕醜(之前去面試成日"溜"其他考生傾計....), 所以都好夠膽做presen同好夠膽講英文
原帖由 mezk 於 09-2-25 15:28 發表
咁佢e+會唔會覺得返學好辛苦,英文科難咗,同埋英文如果差點,會唔會影響其他科的理解?多謝!

作者: LittleKidult    時間: 09-2-25 16:05

佢好多時都係同幾個同學行落山
原帖由 yhma 於 09-2-25 15:41 發表
Hi Littlekidult

請問spcc多課後活動嗎?你仔仔什樣放學,行落山,坐巴士,小巴...?

作者: mezk    時間: 09-2-25 16:18

多謝嗮!從你講地野了解多咗SPCC,除咗學費同埋路遠點,SPCC是我們最想上的學校,只係擔心入唔到。

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 16:00 發表
返學又冇乜問題喎, 聽佢講都幾開心, 成日同佢講話轉校佢都唔想....佢唯一擔心既係運動方面, 因為佢唔識游水, 但係學期尾要考50m自由式....係英文差左d, 但其他科問題唔大, 暫時佢自己都應附到.
可能因為佢比較開朗 ...

作者: yhma    時間: 09-2-25 16:45

唔該哂

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 16:05 發表
佢好多時都係同幾個同學行落山

作者: ritawong    時間: 09-2-25 16:53

Dear Littlekidult,

謝謝您的分享, 小女兒也會在3月7日interview.
萬分感激, 謝謝!
作者: LittleKidult    時間: 09-2-25 16:57

祝大家既小朋友考到心儀學校!!

作者: 王國國民    時間: 09-2-25 17:38

祝大家既小朋友考到心儀學校!!

各位家長亦不要太擔心, 因我們身為家長要做的都已為小朋友做了, 但很多事並不是我們可以控制的, 太擔心也沒有幫助, 對身體沒有益處.

得唔得就交給天父吧!

願主佑各位
作者: phoebe-lily    時間: 09-2-27 17:16

Hi LittleKidult

Thks for sharing.
I have some more questions to ask, pls check pm and hope you can reply.

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 16:00 發表
可能因為佢比較開朗 ...

作者: 王國國民    時間: 09-2-27 17:42

原帖由 phoebe-lily 於 09-2-27 17:16 發表
Hi LittleKidult

Thks for sharing.
I have some more questions to ask, pls check pm and hope you can reply.

為什麼要鬼鬼祟祟?  不可以大大方方在此與其他家長一起分享及研究嗎?

LittleKidult是一個很大方及友善又熱心的家長, 她絕不是一個吝嗇的人, 我相信不必pm她也會答你
作者: phoebe-lily    時間: 09-2-27 21:55

HI 王國國民

好surprised 會比你話鬼鬼祟祟!!

本人之囡囡還末到考中學階段, 到來只係想知多點學校資料以便日后作選校之用.
我問 LittleKidult 之問題, 和此Forum 並沒有關係. 只不過
係唔想左住大家.

原帖由 王國國民 於 09-2-27 17:42 發表

為什麼要鬼鬼祟祟?  不可以大大方方在此與其他家長一起分享及研究嗎?

LittleKidult是一個很大方及友善又熱心的家長, 她絕不是一個吝嗇的人, 我相信不必pm她也會答你 ...

作者: Heart    時間: 09-2-28 12:48

Hi Littlekidult,

Pls check PM.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5