教育王國

標題: 有沒有人找神父寫推薦信? [打印本頁]

作者: happymother88    時間: 09-3-3 17:00     標題: 有沒有人找神父寫推薦信?

聽人講以前很多人會找神父寫推薦信, 唔知現在有沒有用呢?
作者: webjen    時間: 09-3-3 17:30

原帖由 happymother88 於 09-3-3 17:00 發表

唔好講有無用先啦...
如果你同神父根本唔熟,自己又唔係"投入"o既教友,你搵神父幫手,神父唔會唔幫o既,但封信可能係官樣文章....咁封信有無用真係幾成問題lor!
作者: happymother88    時間: 09-3-4 11:36

多謝你回應, 但, 我的問題很簡單, 淨係想知有冇用

你太多假設了 ...

原帖由 webjen 於 09-3-3 17:30 發表

唔好講有無用先啦...
如果你同神父根本唔熟,自己又唔係"投入"o既教友,你搵神父幫手,神父唔會唔幫o既,但封信可能係官樣文章....咁封信有無用真係幾成問題lor! ...

作者: dad1234    時間: 09-3-4 21:58

原帖由 happymother88 於 09-3-4 11:36 發表
多謝你回應, 但, 我的問題很簡單, 淨係想知有冇用

你太多假設了 ...

冇!
作者: VeryHappyMum    時間: 09-3-4 23:05

原帖由 happymother88 於 09-3-4 11:36 發表
.....淨係想知有冇用 ...你太多假設了 ...

我都試過攞封信去揾學校,但學校冇收我小朋友,不過估唔到收信當晚個校長打電話比我,話我知點解唔收,同點樣可以做好 d 再去「應戰」,但後來小朋友讀得開心,我都冇諗轉校既嘢......
作者: wensi    時間: 09-3-5 12:42

原帖由 happymother88 於 09-3-3 17:00 發表

我神父主動話幫我寫推薦信,但我無用到。我話叩門先揾你,好彩唔洗。神父知我想入邊間小學,又同學校有D交情所以先話幫我。如果神父同學校無交情,or 唔係成日見到我仔,我諗推薦信無乜用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5