教育王國

標題: 一仔一女, 你地會點樣選小學 ?? [打印本頁]

作者: Little_cy    時間: 09-3-5 13:48     標題: 一仔一女, 你地會點樣選小學 ??

一仔一女, 你地會點樣選小學, 大既係女呀
其實阿女依加岩岩小一, 學校男女校, 好既地方係細佬可以直入.  不過始終想佢入女校同埋一條龍, 同佢轉番出去讀 (學校係愉景灣) or….. 我應該會繼續比女係到讀, 方便細佬入讀 or ..........

anyone can advise me??
作者: HIN2003    時間: 09-3-5 16:56

原帖由 Little_cy 於 09-3-5 13:48 發表
一仔一女, 你地會點樣選小學, 大既係女呀
其實阿女依加岩岩小一, 學校男女校, 好既地方係細佬可以直入.  不過始終想佢入女校同埋一條龍, 同佢轉番出去讀 (學校係愉景灣) or….. 我應該會繼續比女係到讀, 方便細佬入 ...

細佬幾時升小一?
等埋細佬升左小一先轉得唔得?
作者: no32    時間: 09-3-5 17:32

以我個人黎講, 我會獨立咁處理.
作者: lin624    時間: 09-3-5 22:21

我都係獨立處理
點解要將甘大的責任擺在身為長子or 長女的身上`

原帖由 no32 於 09-3-5 17:32 發表

作者: Little_cy    時間: 09-3-5 23:27

多謝大家既意見.  兩子弟相差4年幾呀.

原帖由 no32 於 09-3-5 17:32 發表

作者: Little_cy    時間: 09-3-5 23:50

咁男仔有咩學校好選呀 (香港區), 如果st joseph, 小學係米可以直上中學架
作者: 亞水    時間: 09-3-6 00:40

我已經選擇個別處理了,大仔細女爭4年。

聽d st.jo old boys講,競爭激烈,只得大約一半人上到中學。
作者: Little_cy    時間: 09-3-6 08:54

你小朋友讀邊到呀......
原帖由 亞水 於 09-3-6 00:40 發表
我已經選擇個別處理了,大仔細女爭4年。

聽d st.jo old boys講,競爭激烈,只得大約一半人上到中學。

作者: Era    時間: 09-3-6 13:48

我都係個別來處理既,始終兩個性格唔同,能力亦有差別,好難咁理想有間學校可以fit晒兩個.
作者: ericby    時間: 09-3-6 14:41

DGPS and DBPS
作者: Little_cy    時間: 09-3-6 15:40

how about hk island
原帖由 ericby 於 09-3-6 14:41 發表
DGPS and DBPS

作者: SmallTungmama    時間: 09-3-6 17:58

我大女和二仔相差五年, 我當年都系為男女校, 女校, 左諗右諗, 最後我都比大女讀女校, 因為他們性格不同, 沒有理由因為要就細佬而要家姐放棄一間不錯的學校, 唯有到細佬考小一時再努力過(系亞媽), 結果細佬都入左一間很適合他的男校. 每個小孩都有自己要行的路, 先處理大先拉. 細的自有自己的路.
作者: 亞水    時間: 09-3-6 23:43

大仔: LS
細女:搞緊,又諗緊點搞…

island side呀?大熱門緊係軒小啦…最近有老友話我聽,自已華仁舊生,生個大仔,諗住十拿九隱,點知都係達Q…唯有歸究太多舊人爭,SPCC就…得罪講句,先秤下自已副身家好了,交通都係問題,事關搬左去黃竹坑,點返學?

原帖由 Little_cy 於 09-3-6 08:54 發表
你小朋友讀邊到呀......

作者: Little_cy    時間: 09-3-7 18:13

re girl, st francis, marymount and maryknoll, 你地點睇
作者: Little_cy    時間: 09-3-7 21:17

如果男仔津校有咩選擇
作者: mow-mow    時間: 09-3-9 10:21

男仔津校 on Hong Kong island side, St Joseph & Wah Yan are regarded by most to be the top boys' school. 軒小 (a co-educational school) is probably regarded as the next best choice.

If you consider DSS / private schools, SPCC is most parents' top choice, followed by St Paul Boys, St Stephen's Stanley, Ramondi, HKUGA & ISF (not in any particular order!).

原帖由 Little_cy 於 09-3-7 21:17 發表
如果男仔津校有咩選擇

作者: Little_cy    時間: 09-3-10 11:03

Btw, for girls school, Maryknoll, Marymount, St Francis and Scared Heart, 你地點睇??以上呢幾間, 係米真係讀得好辛苦
作者: Charlotte_mom    時間: 09-3-10 11:50

我又覺得睇返小朋友本身啦, 有d真係好上進既, 唔好side左佢, 踢都唔郁既, 迫到佢上, 你自己都辛苦
講返2個小朋友, 我女小3, 我都會考慮俾細佬考佢果間, 當然"適唔適合"會係優先考慮, 尢其細佬唔似家姐咁醒, 我要更加小心揀
心水學校仲有一間要過海, 不過加埋校車錢都要成$3000, 仲唸梗.........都會考既, 考到至算啦

原帖由 Little_cy 於 09-3-10 11:03 AM 發表
Btw, for girls school, Maryknoll, Marymount, St Francis and Scared Heart, 你地點睇??以上呢幾間, 係米真係讀得好辛苦

作者: babytowe18    時間: 09-3-10 11:59

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 11:50 發表
我又覺得睇返小朋友本身啦, 有d真係好上進既, 唔好side左佢, 踢都唔郁既, 迫到佢上, 你自己都辛苦
講返2個小朋友, 我女小3, 我都會考慮俾細佬考佢果間, 當然"適唔適合"會係優先考慮, 尢其細佬唔似家姐咁醒, 我要更加 ...

點解可以咁厲害, 過海都考到, 係直資還是津校呢
作者: Little_cy    時間: 09-3-10 12:05

Charlotte mom
你兩個小朋友係邊間學校呀
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 11:50 發表
講返2個小朋友, 我女小3, 我都會考慮俾細佬考佢果間, 當然"適唔適合"會係優先考慮, 尢其細佬唔似家姐咁醒, 我要更加 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-3-10 12:05

係想考, 唔係考到
直資黎架
原帖由 babytowe18 於 09-3-10 11:59 AM 發表

點解可以咁厲害, 過海都考到, 係直資還是津校呢

作者: Charlotte_mom    時間: 09-3-10 12:14

(撞鬼, 打完唔見晒)
我女讀緊港大同學會, 係活動開心既直資, 當然會安排細仔考
另外心儀既有真道, 鐘意佢課外活動多(學費包埋), 而且肯照顧個別需要, 我仔專注力較差, 希望幫到, 除左真道仲有漢華, 鐘意佢小班, 有人話佢同大陸關係好, 後台勁wor
原帖由 Little_cy 於 09-3-10 12:05 PM 發表
Charlotte mom
你兩個小朋友係邊間學校呀

作者: Little_cy    時間: 09-3-10 12:24

ic....... is it 直資??

我想同阿女挿班考小2, 一向想佢入girl's school and catholic, 有冇咩野意見呀.  而細仔, 同家姐差4年幾呀, 都吾知點攪?
作者: Little_cy    時間: 09-3-10 21:48

作者: chingbb    時間: 09-3-11 11:37

Charlotte_mom,
"漢華"會唔會好"谷"? 難唔難考?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 12:14 發表
(撞鬼, 打完唔見晒)
另外心儀既有真道, 鐘意佢課外活動多(學費包埋), 而且肯照顧個別需要, 我仔專注力較差, 希望幫到, 除左真道仲有漢華, 鐘意佢小班, 有人 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-3-11 11:44

"谷"果d唔arm我架
聽講d小朋友o係漢華讀得幾開心
暫時間學校仲新, 都ok易考, 雖然都聽過有人考唔到
原帖由 chingbb 於 09-3-11 11:37 AM 發表
Charlotte_mom,
"漢華"會唔會好"谷"? 難唔難考?

作者: chingbb    時間: 09-3-11 12:03

十分多謝你的資料呀!
這校男仔可否直上中學呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-11 11:44 發表
"谷"果d唔arm我架
聽講d小朋友o係漢華讀得幾開心
暫時間學校仲新, 都ok易考, 雖然都聽過有人考唔到

作者: littlecat    時間: 09-3-11 14:34

我都係獨立處理, 我囝囝就去讀直資小學, 囡囡就讀私立小學.

作者: Charlotte_mom    時間: 09-3-11 15:46

中小學都係男女校
中英數+操行合格已可以直升
原帖由 chingbb 於 09-3-11 12:03 PM 發表
十分多謝你的資料呀!
這校男仔可否直上中學呢?

作者: Little_cy    時間: 09-3-11 23:58

作者: daisy17772    時間: 09-3-17 14:09

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 12:14 發表
(撞鬼, 打完唔見晒)
另外心儀既有真道, 鐘意佢課外活動多(學費包埋), 而且肯照顧個別需要, 我仔專注力較差, 希望幫到, 除左真道仲有漢華, 鐘意佢小班, 有人 ...

Hi Charlotte_mom:

I will apply 港大同學會 for my daughter this year.   What are the qualities of children this school is looking for, any opinions?  I worry that my girl cannot fit in well with the traditional school.  Besides, how heavy is the homework?  Does this school particularly like students who can sit still.  thanks

daisy17772
作者: Martina    時間: 09-3-17 14:52

我的仔女, 分開處理, 總之係好學校,  其實男女 or 齋校都ok.  現在分別入讀齋校, 我就好滿意.   唔會犧牲一個去就另一個的.
作者: Little_cy    時間: 09-3-17 16:09

martina
may i know which school yr kids studying
原帖由 Martina 於 09-3-17 14:52 發表
我的仔女, 分開處理, 總之係好學校,  其實男女 or 齋校都ok.  現在分別入讀齋校, 我就好滿意.   唔會犧牲一個去就另一個的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5